Yeterlilik Kodu | TR0030003692 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Aksaray Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Bahçe Saray Mahallesi, Aksaray-Adana Yolu, 68100 Sağlık Belediyesi/Aksaray Merkez/Aksaray | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.aksaray.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70i, uygulamaların ise en az %80’ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuar sınavı, küçük sınav gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının (GANO) en az 2.0 olması gerekir. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir. | |
Başarma Şartları | Aşçılık Programı’ndan Ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Mesleğin gerektirdiği yeterlikleri kazanan bireyler yiyecek&içecek sektöründe, yöresel ve Dünya mutfağı örneklerini sunmak için hem kamu hem de özel kuruluşların kafeteryalarında, restoranlarında ve ya küçük, orta ve büyük otellerin mutfaklarında çalışabilmektedir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030003692
- Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
- Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
- Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular.
- Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
- Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
- Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
- Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
- Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar.
- Alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır.
- Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular.
- Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
- Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
- Mesleki etik standartları bilir ve uygular.
- Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır.
- İngilizcede en az Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.
- İkinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.
- İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
- Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
- Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
- Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
- Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme gastronomi ve mutfak sanatları alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir.
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70i, uygulamaların ise en az %80’ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuar sınavı, küçük sınav gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının (GANO) en az 2.0 olması gerekir.
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
Mesleğin gerektirdiği yeterlikleri kazanan bireyler yiyecek&içecek sektöründe, yöresel ve Dünya mutfağı örneklerini sunmak için hem kamu hem de özel kuruluşların kafeteryalarında, restoranlarında ve ya küçük, orta ve büyük otellerin mutfaklarında çalışabilmektedir.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030003692 | |
Qualification Title | AŞÇILIK Associate | |
Awarding Body | Aksaray University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.aksaray.edu.tr/ | |
Orientation | General | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 120 | |
Program Duration | 2 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | A student has to register at the beginning of the semester and has to attend at least 70% of the theoretical lessons and 80% of the practices in order to be able to enter the final exam of that particular course. The students are given at least one mid-term exam and one final exam. Mid-term exam (the grades given by assignments, lab exams and quizzes may also be added to mid-term grade) consists 40% of the pass mark and final exam consists the other 60%. All the exams are evaluated out of 100. A student who has acquired AA, BA, BB, CB or CC as the pass mark from any course is considered as successful for that particular lesson. DC are conditional successful grades. A student has to obtain 2.0 GPA (General Point Average) in order to be considered as successful for a course which they have received DC or DD as pass mark. In order to be able to receive an Associate Degree in Cookery Program, it is required to successfully complete all the compulsory and elective courses a student should have (a total of 120 ACTS) and to have at least 2.00 GPA (grade point average) over 4.00. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | The applicant should have a high school or its equivalent diploma and the other requirements are determined by OSYM ( Student Selection and Placement Center ) in accordance with the applicable legislation of YOK (Higher Education Council) | |
Conditions for Success | In order to be able to receive an Associate Degree in Cookery Program, it is required to successfully complete all the compulsory and elective courses a student should have (a total of 120 ACTS) and to have at least 2.00 GPA (grade point average) over 4.00.A student has to pass all the courses (a total of 120 ACTS), obtain at least 2.00 GPA over 4.00, escape FF or FD for any courses and complete the compulsory internship in order to be able to successfully complete the program. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Individuals who competences required by the profession in the field of F&B, they work public and private sectors of cafes, restaurants or small-middle and big sized enterprises for serving traditional and World cuisines. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030003692
- Have a comprehensive and systematic understanding of concepts, principles, theories and facts related to hospitality and tourism industry and understand the role of gastronomy and culinary arts within the context of hospitality and tourism industry.
- Understand and apply the concepts, principles and theories in the gastronomy and culinary arts.
- Understand and apply the principles of nutrition and food science in the field of gastronomy and culinary arts.
- Identify and practice national and international food safety standards.Identify, use and care the physical environment, tools, equipments and technologies related to the fieldof gastronomy and culinary arts.
- Identify and practice a variety of culinary cooking methods.
- Have detailed knowledge of national and international cuisines and prepare and/or cook food from these cuisines.
- Develop a variety of menus on the basis of menu planning principles.
- Analyze and control food and beverage costs and price menus.Have detailed knowledgeof alcoholic and non-alcoholic beverages and utilize a variety of alcoholic and non-alcoholic beverages in food production.
- Understand and demonstrate buffet decoration and visual presentation techniques of foods.Identify all stages of food & beverage production process, from purchasing to serving, and solve the potential problems that may occur in these stagesUnderstand and apply national and international laws, regulations, and professional standardsrelated to gastronomy and culinary arts.
- Identify and practice the ethical standards in the field of gastronomy and culinary arts.
- Demonstrate effective use of both basic and professional information and communication technologies and software
- Demonstrate reading, listening, speaking and writing skills in English at least at the level of A2 of European Language Portfolio.
- Demonstrate reading, listening, speaking and writing skills in a second language at least at the level of B2 of European Language PortfolioHave an understanding of concepts, principles, theories and facts within the contexts of business and economics.
- Understand and apply management theories and practices in order to effectively run a food and beverage operationWork effectively both independently and with others.
- Communicate effectively verbally, non-verbally and in a written way and demonstrate effective presentation skills.
- Demonstrate professionalism in dress, grooming, personal hygiene, and appearance that reflect standards expected of gastronomy and culinary arts professionals.
A student has to register at the beginning of the semester and has to attend at least 70% of the theoretical lessons and 80% of the practices in order to be able to enter the final exam of that particular course. The students are given at least one mid-term exam and one final exam. Mid-term exam (the grades given by assignments, lab exams and quizzes may also be added to mid-term grade) consists 40% of the pass mark and final exam consists the other 60%. All the exams are evaluated out of 100. A student who has acquired AA, BA, BB, CB or CC as the pass mark from any course is considered as successful for that particular lesson. DC are conditional successful grades. A student has to obtain 2.0 GPA (General Point Average) in order to be considered as successful for a course which they have received DC or DD as pass mark. In order to be able to receive an Associate Degree in Cookery Program, it is required to successfully complete all the compulsory and elective courses a student should have (a total of 120 ACTS) and to have at least 2.00 GPA (grade point average) over 4.00.
The applicant should have a high school or its equivalent diploma and the other requirements are determined by OSYM ( Student Selection and Placement Center ) in accordance with the applicable legislation of YOK (Higher Education Council)
Individuals who competences required by the profession in the field of F&B, they work public and private sectors of cafes, restaurants or small-middle and big sized enterprises for serving traditional and World cuisines.
Qualification is continuous