Yeterlilik Kodu

TR0030016155

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumBaşkent Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBağlıca Kampüsü Fatih Sultan Mahallesi Eskişehir Yolu 18.km TR 06790 Etimesgut Ankara
Sorumlu Kurum URLhttps://www.baskent.edu.tr
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)

Programa başlayan öğrenciler, temel mutfak bilgileri, pişirme yöntemleri, gıda ve personel hijyeni, dünya mutfakları gibi konularda dersler alacak, daha sonra ise aşçılık ve çeşitli ara konularda yönetim becerileri kazanmış olacaklardır.

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Alanındaki teorik alan bilgilerini güncel uygulamalarda kullanabilir.
  • Alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahip olur.
  • Başka alanlarla birlikte takım olarak çalışabilme becerisi kazanır.
  • Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olur.
  • Alanında yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini ve bunu gerçekleştirebilme becerisini elde eder.
  • Etkin iletişim kurma becerisi kazanır.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
  • Turizm ve gastronomi alanlarındaki mevcut durumları ve gelişmeleri takip edebilme ve bunlar hakkında yorum yapabilme gücüne sahip olur.
  • Mutfaklar, kültürler ve yaratıcı düşünmeye sevk edecek sanat ve yemek sanatı ile ilgili bilgi donanımına sahip olur.
  • Profesyonel mutfaklarda çalışabilecek iş tutumu geliştirir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıProgramın içerdiği tüm dersleri başarmış, genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olan, en az 120 AKTS kredisi, F1 ve F2 notu bulunmayan ve 30 günlük zorunlu yaz stajını başarı ile tamamlamış bulunan öğrenciler mezun sayılırlar.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu programdan mezun olan öğrenci konaklama işletmeleri, yiyecek-içecek işletmeleri ve ağırlama hizmeti veren kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda istihdam edilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030016155


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Başkent Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Bağlıca Kampüsü Fatih Sultan Mahallesi Eskişehir Yolu 18.km TR 06790 Etimesgut Ankara

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)

Programa başlayan öğrenciler, temel mutfak bilgileri, pişirme yöntemleri, gıda ve personel hijyeni, dünya mutfakları gibi konularda dersler alacak, daha sonra ise aşçılık ve çeşitli ara konularda yönetim becerileri kazanmış olacaklardır.


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Alanındaki teorik alan bilgilerini güncel uygulamalarda kullanabilir.
  • Alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahip olur.
  • Başka alanlarla birlikte takım olarak çalışabilme becerisi kazanır.
  • Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olur.
  • Alanında yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini ve bunu gerçekleştirebilme becerisini elde eder.
  • Etkin iletişim kurma becerisi kazanır.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
  • Turizm ve gastronomi alanlarındaki mevcut durumları ve gelişmeleri takip edebilme ve bunlar hakkında yorum yapabilme gücüne sahip olur.
  • Mutfaklar, kültürler ve yaratıcı düşünmeye sevk edecek sanat ve yemek sanatı ile ilgili bilgi donanımına sahip olur.
  • Profesyonel mutfaklarda çalışabilecek iş tutumu geliştirir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Programın içerdiği tüm dersleri başarmış, genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olan, en az 120 AKTS kredisi, F1 ve F2 notu bulunmayan ve 30 günlük zorunlu yaz stajını başarı ile tamamlamış bulunan öğrenciler mezun sayılırlar.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu programdan mezun olan öğrenci konaklama işletmeleri, yiyecek-içecek işletmeleri ve ağırlama hizmeti veren kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda istihdam edilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030016155

Qualification Title
PROGRAM OF COOKERY Associate Degree (Short Cycle)
Awarding BodyBaşkent University
Awarding Body ContactBağlıca Kampüsü Fatih Sultan Mahallesi Eskişehir Yolu 18.km TR 06790 Etimesgut Ankara
Awarding Body Urlhttps://www.baskent.edu.tr/en/
OrientationGeneral
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification

-

CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info

The success of the student's courses, a midterm and final exam grades are determined by a combination of the grade. A midterm exam notes, quizzes, midterm exams, depending on grade and class assignments, practices, practical work consists of the notes. Credited with the type of system midterm and final assessments (exams, homework, practice, and the like) weights, in the first two weeks of the period by the course teacher and the head of the department is notified by the management of the school and announced to the students. Final assessment, it has the level of overall success of all students taking the course, taking into account the academic staff member who teaches in one of the following letter grades are determined.

Quality Assurance-
Access Requirements

High school graduates need to enter the YGS exam and have to obtain adequate YGS 4 type score.

Conditions for SuccessStudents are required to successfully complete the designated program of courses and have a minimum GPA of 2.00/4.00, 120 ECTS credits and no F1 and F2 grades. Program also requires 30 days of internship in appropriate organizations.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates will be employed in hospitality enterprises, travel agencies, food and beverage enterprises and public institutions and organizations producing hospitality services.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030016155


Qualification Title
PROGRAM OF COOKERY Associate Degree (Short Cycle)

Awarding Body
Başkent University

Awarding Body Contact
Bağlıca Kampüsü Fatih Sultan Mahallesi Eskişehir Yolu 18.km TR 06790 Etimesgut Ankara

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

-


EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

-


Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info

The success of the student's courses, a midterm and final exam grades are determined by a combination of the grade. A midterm exam notes, quizzes, midterm exams, depending on grade and class assignments, practices, practical work consists of the notes. Credited with the type of system midterm and final assessments (exams, homework, practice, and the like) weights, in the first two weeks of the period by the course teacher and the head of the department is notified by the management of the school and announced to the students. Final assessment, it has the level of overall success of all students taking the course, taking into account the academic staff member who teaches in one of the following letter grades are determined.


Quality Assurance
-

Access Requirements

High school graduates need to enter the YGS exam and have to obtain adequate YGS 4 type score.


Conditions for Success
Students are required to successfully complete the designated program of courses and have a minimum GPA of 2.00/4.00, 120 ECTS credits and no F1 and F2 grades. Program also requires 30 days of internship in appropriate organizations.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates will be employed in hospitality enterprises, travel agencies, food and beverage enterprises and public institutions and organizations producing hospitality services.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address