Yeterlilik Kodu

TR0030008935

Yeterlilik Adı
Gıda Teknolojisi Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumTokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiGaziosmanpaşa Üniversitesi, Taşlıçiftlik Yerleşkesi
Sorumlu Kurum URLhttp://www.gop.edu.tr
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Üretimde hijyen ve sanitasyon tedbirlerini öğrenmek ve uygulayabilecek düzeye ulaşmak.
  • Gıda maddesi üretim metotlarını öğrenmek ve prosesin her aşamasında çalışabilecek bilgileri edinmek.
  • Gıda yönetmelik ve mevzuatına hakim olmak ve sorumlu yöneticilik yapacak donanıma sahip olmak.
  • Gıda laboratuvarlarında kalite ve kontrol yapabilecek nitelikte teorik ve pratik bilgi ve beceri kazandırmaktır.
  • Gıda maddelerinin muhafaza metotlarını öğrenmek ve fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalara karşı en uygun yöntemi mevcut şartlar içerisinde belirleyebilmek.
  • Gıda maddelerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalara karşı en uygun ambalajlama yöntemlerini uygulayabilmek.
  • Gıda maddelerinin besleyici özelliklerini, sağlığa etkilerini ve olumsuz özelliklerini (zehirleyici, toksik özellikleri) bilmek.
  • Ekonomik ve piyasada rekabet edebilir ürün üretme konusunda bilgi ve beceri kazanmak.
  • Türk dili, yabancı dil ve Atatürk İlkeleri konusunda donanıma sahip olmak.
  • Gıdaların işlenmesi konusunda temel ilkeleri kavrayabilmek.
  • Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretebilme ve AR-GE yapabilecek özveri ve gayrete sahip olmak.
  • Sorumluluğunda personelin denetimini yapabilmek.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıYeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir.Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir. Ayrıca öğrenci stajını başarıyla tamamlamış olmalıdır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu programdan mezun olan öğrenciler; gıda sanayii ile ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarında gıda teknikeri olarak çalışabilir. Tarım Orman Köy İşleri Bakanlığı kontrol laboratuvarı. Hazır yemek sanayii de program mezunlarına duyulan ihtiyacı daha da arttırmıştır. Gıda işletmelerinde sorumlu yönetici olarak görev alabilirler. 

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030008935


Yeterlilik Adı
Gıda Teknolojisi Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Taşlıçiftlik Yerleşkesi

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Üretimde hijyen ve sanitasyon tedbirlerini öğrenmek ve uygulayabilecek düzeye ulaşmak.
  • Gıda maddesi üretim metotlarını öğrenmek ve prosesin her aşamasında çalışabilecek bilgileri edinmek.
  • Gıda yönetmelik ve mevzuatına hakim olmak ve sorumlu yöneticilik yapacak donanıma sahip olmak.
  • Gıda laboratuvarlarında kalite ve kontrol yapabilecek nitelikte teorik ve pratik bilgi ve beceri kazandırmaktır.
  • Gıda maddelerinin muhafaza metotlarını öğrenmek ve fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalara karşı en uygun yöntemi mevcut şartlar içerisinde belirleyebilmek.
  • Gıda maddelerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalara karşı en uygun ambalajlama yöntemlerini uygulayabilmek.
  • Gıda maddelerinin besleyici özelliklerini, sağlığa etkilerini ve olumsuz özelliklerini (zehirleyici, toksik özellikleri) bilmek.
  • Ekonomik ve piyasada rekabet edebilir ürün üretme konusunda bilgi ve beceri kazanmak.
  • Türk dili, yabancı dil ve Atatürk İlkeleri konusunda donanıma sahip olmak.
  • Gıdaların işlenmesi konusunda temel ilkeleri kavrayabilmek.
  • Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretebilme ve AR-GE yapabilecek özveri ve gayrete sahip olmak.
  • Sorumluluğunda personelin denetimini yapabilmek.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir.Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir. Ayrıca öğrenci stajını başarıyla tamamlamış olmalıdır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu programdan mezun olan öğrenciler; gıda sanayii ile ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarında gıda teknikeri olarak çalışabilir. Tarım Orman Köy İşleri Bakanlığı kontrol laboratuvarı. Hazır yemek sanayii de program mezunlarına duyulan ihtiyacı daha da arttırmıştır. Gıda işletmelerinde sorumlu yönetici olarak görev alabilirler. 


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030008935

Qualification Title
Awarding BodyTokat Gaziosmanpaşa University
Awarding Body ContactResponsible Institution Contact Information Tokat Gaziosmanpaşa University, Taşlıçiftlik Campus, 60250 Tokat
Awarding Body Urlhttp://www.gop.edu.tr
OrientationGeneral
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Learn and implement measures to achieve the level of hygiene and sanitation in productionLearn and work in process at every stage of food production methods to obtain the information
  • To have executive in charge of food regulations and legislation will dominate and be equippedIt gains able to control the quality and nature of food laboratories to teach the theoretical and practical knowledge.
  • Learn methods of food preservation, and the physical, chemical and microbiological degradation in the present conditions determine the most appropriate method
  • Food items of physical, chemical and microbiological methods for corruptions implement the most appropriate packaging
  • To know nutritional properties of food materials, health effects and adverse characteristics (toxic, toxic properties)
  • Market economy politics and gain knowledge and skill to produce competitive products .
  • Turks and Ataturk’s Principles of language in a foreign language to be equipped.
  • Understand the basic principles of food processing.
  • Demand and can respond to the developments in the food sector and R & D can produce original ideas, to have dedication and effort.
  • The responsibility of to audit staff.
Key Competencies-
Further Info
  • A midterm and a final exam is given for each course carried out in the programs.
  • The effect of Midterm exam to success grade is 40 % and the effect exam of final exam is 60 % .
  • Students must attend courses and fulfill attending requirements of the regulations in order to have final exams.
  • All exams are evaluated over 100 points.
  • This is approximately 60 or higher, the final grade must be higher than 50 and more.Qualification Requirements and Regulations determined by the HEC.
Quality Assurance-
Access Requirements

Admission of national students to the Computer Programming Programme is based on success on the nationally centralized Student Selection Examination (OSYS) conducted by the Student Selection and Placement Centre (OSYM). Candidates who succeed on the LYS examination (Undergraduate Placement Examination) are enrolled according to their type YGS-1 score preferences.

Conditions for SuccessQualification Requirements and Regulations determined by the HEC.In order to complete a program successfully, students must pass all the courses included in the program with 120 AKTS , which is equal to ,at least, an acumulative grade point average of 2.0 out of 4.00. In addition students must have completed the internship successfully.
Progression Paths (Relationship Type)

Students who graduate from this programs; 1-Food industry and food related public and private sector organizations can work as a technicion. 2-Ministry of agriculture forest control laboratory3-Fast food industry,the program also increased the need for program graduates.4-İnstitute of Hygiene5-Municipalities6-Municipalities may serve as an administrator in charge of food businesses.7-Provincial health directorates8-Vegetables and fruit products are processed and stored in aquaculture enterprises.9-Availability of industrial water and drinking sweetened milk products,bakery food businesses to manufacture products for quality control centers.10-Environmental protection laboratories.11-Pharmaceutical enterprises.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030008935


Qualification Title

Awarding Body
Tokat Gaziosmanpaşa University

Awarding Body Contact
Responsible Institution Contact Information Tokat Gaziosmanpaşa University, Taşlıçiftlik Campus, 60250 Tokat

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Learn and implement measures to achieve the level of hygiene and sanitation in productionLearn and work in process at every stage of food production methods to obtain the information
  • To have executive in charge of food regulations and legislation will dominate and be equippedIt gains able to control the quality and nature of food laboratories to teach the theoretical and practical knowledge.
  • Learn methods of food preservation, and the physical, chemical and microbiological degradation in the present conditions determine the most appropriate method
  • Food items of physical, chemical and microbiological methods for corruptions implement the most appropriate packaging
  • To know nutritional properties of food materials, health effects and adverse characteristics (toxic, toxic properties)
  • Market economy politics and gain knowledge and skill to produce competitive products .
  • Turks and Ataturk’s Principles of language in a foreign language to be equipped.
  • Understand the basic principles of food processing.
  • Demand and can respond to the developments in the food sector and R & D can produce original ideas, to have dedication and effort.
  • The responsibility of to audit staff.

Key Competencies
-

Further Info
  • A midterm and a final exam is given for each course carried out in the programs.
  • The effect of Midterm exam to success grade is 40 % and the effect exam of final exam is 60 % .
  • Students must attend courses and fulfill attending requirements of the regulations in order to have final exams.
  • All exams are evaluated over 100 points.
  • This is approximately 60 or higher, the final grade must be higher than 50 and more.Qualification Requirements and Regulations determined by the HEC.

Quality Assurance
-

Access Requirements

Admission of national students to the Computer Programming Programme is based on success on the nationally centralized Student Selection Examination (OSYS) conducted by the Student Selection and Placement Centre (OSYM). Candidates who succeed on the LYS examination (Undergraduate Placement Examination) are enrolled according to their type YGS-1 score preferences.


Conditions for Success
Qualification Requirements and Regulations determined by the HEC.In order to complete a program successfully, students must pass all the courses included in the program with 120 AKTS , which is equal to ,at least, an acumulative grade point average of 2.0 out of 4.00. In addition students must have completed the internship successfully.

Progression Paths (Relationship Type)

Students who graduate from this programs; 1-Food industry and food related public and private sector organizations can work as a technicion. 2-Ministry of agriculture forest control laboratory3-Fast food industry,the program also increased the need for program graduates.4-İnstitute of Hygiene5-Municipalities6-Municipalities may serve as an administrator in charge of food businesses.7-Provincial health directorates8-Vegetables and fruit products are processed and stored in aquaculture enterprises.9-Availability of industrial water and drinking sweetened milk products,bakery food businesses to manufacture products for quality control centers.10-Environmental protection laboratories.11-Pharmaceutical enterprises.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address