Yeterlilik Kodu | TR0030003544 | |
Yeterlilik Adı | Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Aksaray Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Bahçe Saray Mahallesi, Aksaray-Adana Yolu, 68100 Sağlık Belediyesi/Aksaray Merkez/Aksaray | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.aksaray.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Seyahat, turizm ve boş zaman | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Program öğrencileri her dönem 1 ara sınav, ve 1 yıl sonu sınavına girip geçer not almak zorundadır. Final sınavından başarısız olan öğrencinin 1 adet de bütünleme sınavı hakkı bulunmaktadır. Geçme notunda vizenin %40ı, finalin %60ı hesaplamaya dahil edilir. Programa başvurmak için lise ve dengi bir diplomaya sahip olmak yeterlidir. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | ÖSYM tarafından yapılan sınavın YGS-6 sınavından gerekli puanı almış olmak. | |
Başarma Şartları | Programa başvurmak için lise ve dengi bir diplomaya sahip olmak yeterlidir. Minimum kredi şartını başarı ile sağlayan ve stajını tamamlayan öğrenci mezun olabilmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Mezun olan öğrencilerimiz 4 ve 5 yıldızlı otellerde, seyahat acentelerinde, tatil köylerinde,Turizm İşletme Belgeli konaklama ve yeme içme işletmelerinde, kamu ve özel kuruluşlara ait eğitim ve dinlenme tesislerinde ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki işletmelerde çalışabileceklerdir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030003544
- Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi.
- Gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi.
- Disiplinler arası da dahil takımlarda çalışma becerisi.
- Mesleki uygulamada problemleri tanımlama ve çözme becerisi.
- Mesleki etik ve sorumluluk bilinci.
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi.
- Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahibi olabilme becerisi.
- Mesleki yasal mevzuatı anlayabilme ve uygulama becerisi.
- Etkin iletişim kurma becerisi.
- Bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile diğer mesleki araçları ve teknikleri kullanabilme becerisi.
- Mesleki süreçleri planlama ve uygulama becerisi.
- Yabancı dilde iletişim kurma becerisi.
- Mesleki özgüven becerisi.
- Girişimcilik becerisi.
- Sosyal kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulama becerisi.
Program öğrencileri her dönem 1 ara sınav, ve 1 yıl sonu sınavına girip geçer not almak zorundadır. Final sınavından başarısız olan öğrencinin 1 adet de bütünleme sınavı hakkı bulunmaktadır. Geçme notunda vizenin %40ı, finalin %60ı hesaplamaya dahil edilir. Programa başvurmak için lise ve dengi bir diplomaya sahip olmak yeterlidir.
ÖSYM tarafından yapılan sınavın YGS-6 sınavından gerekli puanı almış olmak.
Mezun olan öğrencilerimiz 4 ve 5 yıldızlı otellerde, seyahat acentelerinde, tatil köylerinde,Turizm İşletme Belgeli konaklama ve yeme içme işletmelerinde, kamu ve özel kuruluşlara ait eğitim ve dinlenme tesislerinde ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki işletmelerde çalışabileceklerdir.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030003544 | |
Qualification Title | Associate Diploma in Tourism And Hotel Management | |
Awarding Body | Aksaray University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.aksaray.edu.tr/ | |
Orientation | General | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Travel, tourism and leisure | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 120 | |
Program Duration | 2 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | To apply for the program, it is required to have a high school or equivalent diploma. Students who successfully meet the minimum credit requirement and complete their internship are entitled to graduation. | |
Description | Uses theoretical field knowledge in practice. Manages a process to meet requirements. Works in teams, including interdisciplinary. Defines and solves problems in professional practice. Has awareness of professional ethics and responsibility. Adopts the neccesity of lifelong learning and applies to real life. Has knowledge about sectoral problems. Understands and applies professional legal regulations. Communicates effectively. Uses communication tools and other professional tools and techniques. Plans and applies professional processes. Communicates in a foreign language. Has professional self-confidence. Has entrepreneurial skill. Comprehends, adopts and applies social cultural and social responsibilities. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Program students must take a midterm exam and a final exam each semester and get a passing grade. Students who fail the final exam will have the right to take a make-up exam. 40% of the midterm exam and 60% of the final exam are included in the calculation of succes grade. To apply for the program, it is required to have a high school or equivalent diploma. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | To obtain the required YGS-6 score in the exam administered by ÖSYM. | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | Graduated students will be able to work in 4-star and 5-star hotels, travel agencies, holiday villages, accommodation and catering establishments with Tourism Management Certificate, education and recreation facilities managed by public and private organizations and businesses under the Ministry of Tourism. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030003544
To apply for the program, it is required to have a high school or equivalent diploma. Students who successfully meet the minimum credit requirement and complete their internship are entitled to graduation.
Uses theoretical field knowledge in practice. Manages a process to meet requirements. Works in teams, including interdisciplinary. Defines and solves problems in professional practice. Has awareness of professional ethics and responsibility. Adopts the neccesity of lifelong learning and applies to real life. Has knowledge about sectoral problems. Understands and applies professional legal regulations. Communicates effectively. Uses communication tools and other professional tools and techniques. Plans and applies professional processes. Communicates in a foreign language. Has professional self-confidence. Has entrepreneurial skill. Comprehends, adopts and applies social cultural and social responsibilities.
Program students must take a midterm exam and a final exam each semester and get a passing grade. Students who fail the final exam will have the right to take a make-up exam. 40% of the midterm exam and 60% of the final exam are included in the calculation of succes grade. To apply for the program, it is required to have a high school or equivalent diploma.
To obtain the required YGS-6 score in the exam administered by ÖSYM.
Graduated students will be able to work in 4-star and 5-star hotels, travel agencies, holiday villages, accommodation and catering establishments with Tourism Management Certificate, education and recreation facilities managed by public and private organizations and businesses under the Ministry of Tourism.
Qualification is continuous