Yeterlilik Kodu

TR0030031395

Yeterlilik Adı
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Lisans Diploması
Sorumlu KurumEskişehir Osmangazi Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Meşelik Kampüsü 26480 ESKİŞEHİR Santral : 0(222) 239 37 50 Dekanlık Sekreterliği : 0(222) 229 25 23 Fax : 0(222) 229 25 27
Sorumlu Kurum URLhttps://www.ogu.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Matematik
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)

1.Matematiksel düşünme, akıl yürütme, sorgulama, irdeleme ve çözüm üretme becerisinin kazandırılması

2. Modern matematiğin farklı anabilim dallarındaki temel kavramların öğretilmesi

3. Matematiksel bilgilerin, kuramsal ve uygulamalı olarak öğrencilere kazandırılması

4.Alanlarında bağımsız olarak araştırma-geliştirme yapma becerisinin kazandırılması

5. Analitik düşünceyi özümsemiş, kendi işini kurabilecek, girişimci uygulamaya yönelik matematikçilerin yetiştirilmesi

6. Bilgisayar Bilimleri dersleriyle bilişim teknolojilerinin altyapısını oluşturan modern çağa ayak uydurabilen bilgisayarcıların yetiştirilmesi

7. Çeşitli bilgisayar dersleriyle yazılım konusunda gereksinimleri karşılayabilen üretici matematikçilerin yetiştirilmesi

8. Matematik bilgilerini kullanarak bilgisayar programları geliştirme ve bilişim teknolojilerini kullanma becerisinin kazandırılması

9.Bilgisayar alanında ilerleyecek öğrencilerin gelişimi için tüm alanı kapsayacak şekilde gerekli bilgi birikimin oluşturulması

10. Alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri karşılaştığı problemlere uygulayarak çözüm üretebilmesi

11. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle günün koşullarına bağlı olarak, edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri yenileyebilmesi

12.Öğrencilere etkin iletişim kurma ve takım çalışması yürütme becerisinin kazandırılması

13. Öğrencilere iş hayatlarında mesleki ve etik ilkelere uyma bilincinin kazandırılması

hedeflenmiştir.

Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Staj
  • MATEMATİK – BİLGİSAYAR BÖLÜMÜ STAJ İŞLEMLERİ
  • Kapsam:

2012-2013 Öğretim yılı ve sonrası girişli öğrenciler için staj zorunludur. Diğer öğrenciler isteğe bağlı staj yapabilirler.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu`nun 5/b maddesi gereğince zorunlu staja tabi tutulan öğrencilerimize “İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası” yaptırılması gerekmektedir.

Zorunlu staj yapan öğrencilerin sigorta işlemleri Eskişehir Osmangazi Üniversitesi tarafından yapılmaktadır. İsteğe bağlı staj yapan öğrencilerin sigorta işlemleri staj yapılan kurum/şirket tarafından yapılacaktır.

Amaç:

Öğrencilerin öğrenimleri sırasında kazandıkları teorik bilgileri uygulamayla pekiştirmeleri,  problemleri saptama - tanımlama - çözme çerçevesindeki mesleki gözlemlerinin yanı sıra bireysel çalışma becerisi, sosyal ilişkiler kurma ve sürdürme ile yaşam boyu öğrenme bilincinin geliştirilmesidir.

Staj Yapılacak Yerler:

Staj yerinin bulunma sorumluluğu tümüyle öğrenciye aittir. Ancak kurumlardan gelen ve bölüm öğrencileri için ayrılan staj kontenjanları vb. duyurular sekreterlikçe bölüm öğrencilerine duyurulur.

Öğrenciler, Staj Komisyonu tarafından uygun görülen yurt içinde veya yurt dışında, kamu veya özel sektöre ait işletmelerde staj yapabilirler.

Hiçbir öğrenci kendi girişimiyle bulduğu işletmede, Staj Komisyonu’nun onayı olmadan staj yapamaz.

Staj Yapılacak Resmi veya Özel Kurum/Kuruluşların Sağlaması Gereken Şartlar:

i. Staj yapılacak kurum, yönetim, eğitim, endüstri, ticaret ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren çeşitli kamu ve özel kuruluşlar, bankalar, üniversiteler, bilgisayar donanımı üreten ve pazarlayan firmalar olmalıdır.

ii. Kurum, öğrenciye pratik çalışma yeteneği kazandırmaya imkân veren, bilgisayar ağı, ağ güvenliği, sistem çözümleme, sistem programlama, sistem tasarlama, veri tabanı oluşturma ve yönetme, akıllı sistemler geliştirme vb. gibi işlerde faaliyetlerini yürütüyor olmalıdır.

iii. Staj yaptıran kurum, stajyerleri etkin bir şekilde çalıştırmayı taahhüt etmelidir.

Stajın Başlaması ve Süresi:

Zorunlu staj süresi 30 iş günüdür. Öğrenciler stajlarına ikinci yıllarının sonunda başlayabilirler.  

Bir hafta 5 iş günüdür. İşyeri tarafından belgelendirildiği takdirde çalışılan Cumartesi ve Pazar günleri de iş günü olarak kabul edilir.

Stajlar yaz aylarında ya da Güz ve Bahar dönemleri arasında (Şubat tatili)  yapılabilir.

Staj Muafiyet Talebi:

Bölüme yatay veya dikey geçiş yoluyla gelen öğrenciler, geldikleri yerde yapmış oldukları stajları belgelendirmek kaydıyla bölüm staj komisyonuna muafiyet talebinde bulunabilir. Komisyon yapılmış stajları değerlendirir ve önceki stajını (en fazla 15 gün) kabul edebilir. Bunun için öğrenciler üniversiteye kesin kayıt yaptırdıkları ilk dönemin ilk ayı sonuna kadar bölüm başkanlığına dilekçe ile başvurabilirler.

Başvuru:

iÖğrenci Form-1 üzerinde yer alan kimlik bilgilerini, staj yapılacak kurum bilgilerini Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığının imzası ile birlikte dolduracaktır. Kurum imzası belge teslim tarihine (iii) kadar alınabilir.

ii. Form-2 doldurularak, Form-1 ile birlikte bölüm staj komisyonu başkanına başvurulur ve staj yapılacak firma için komisyonun onayı istenir.

iii. 1 Adet nüfus cüzdanı fotokopisi ile birlikte, eksiksiz olarak doldurulmuş Form-1 , Form-2 , Taahütname  ve e-devletten alınacak Müstehaklık Belgesi staj başlangıç tarihinden en geç 15 gün önce bölüme teslim edilmelidir. İsteğe bağlı staj yapan öğrencilerin sigorta işlemleri staj yapılacak kurum tarafından yapılacağı için bölüme teslim edilmesine gerek yoktur.

iV. Öğrenciye ücret ödemeyi kabul eden işyeri tarafından Form-3 doldurulması gerekmektedir

V. Staj Ücreti Kabul Etmeme Bilgi Formu doldurulması gerekmektedir.

Staj Defterinin Düzenlenmesi ve Onayı:

Staj yapan öğrencilerin hazırlamak zorunda oldukları “Staj Defteri”, basılı olarak bölüm sekreterliğinden temin edilebilir veya pdf hali buradan indirilebilir.

Staj defteri her bir iş günü için doldurularak imzalanmalıdır. Sonuç bölümünde, stajda edinilen bilgi ve becerilerle yapılan işlerin özet halinde değerlendirmesi yapılarak, görüş ve düşünceler yazılmalıdır.

Staj Süresince Yapılacak Çalışmalar:

iKurum hakkında bilgi edinme: Kurumun faaliyet konularının, organizasyon yapısının ve kısımlarının, görevlerinin öğrenilmesi.

ii. Kurumun yürüttüğü çalışmaların izlenmesi, incelenmesi ve öğrenilmesi,

iii. Kurumda kullanılan cihazlar, bilgi sistemleri, ağ altyapıları, veri tabanı yapısı vb. tanıtılmalı ve hangi işte kullanıldığı irdelenmelidir.

Staj Defteri ve Değerlendirme Raporlarının Teslimi ve Değerlendirilmesi:

Staj bitiminde staj yapılan kurum tarafından doldurulup imzalanan staj değerlendirme raporu, kurum tarafından kapalı zarfta öğrenciye verilecektir.

Güz ve bahar döneminin başlamasından sonra 2 hafta içerisinde, staj defteri ve kapalı zarfta staj değerlendirme raporu bölüm sekreterliğine teslim edilmelidir.

Staj defteri ve raporu, staj komisyonu tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirmede;

1) Yapılan staj çalışmasının kapsamının değerlendirilmesi,

2) Staj yapılan kurum hakkında teknik bilgiler ve staj yerinin tanıtımının yeterliliği,

3) Yapılan çalışma ve gözlemlerin staj defterine aktarılma şeklinin uygunluğu,

4) Staj defterinin uygun bir şekilde doldurulup doldurulmadığının değerlendirilmesi,

5) Staj defterinde yapılan anlatımların gözlemler sonucunda yazılıp yazılmadığı,

6) Staj defterinin, staj yeri ve yapılan işlerin projelere, yerel yönetim kurallarına göre değerlendirilmesi kıstasları dikkate alınır.

Staj defteri ve değerlendirme raporu yapılan inceleme sonucunda gerekirse sunum istenebilir. Staj yapılan kurumun doldurduğu staj değerlendirme raporunda verilen değerlendirme ölçütleri göz önüne alınarak her bir öğrenci için “Staj Komisyonu Staj Mülakat ve Değerlendirme Formu” oluşturulur. Staj başarı değerlendirmesi yetersiz olan öğrencilerin staj yaptığı gün sayısı azaltılarak kabul edilen gün sayısı belirlenir ve bu durum öğrenciye bildirilir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınavda MF-1 puan türüne ve tercih sıralarına göre girişe hak kazanan öğrenciler Yükseköğretim Kurulu (YÖK), ÖSYM ve üniversitemiz tarafından belirlenen ilkeler (2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunun Eğitim ve Öğretim ile İlgili Yükseköğretime Giriş Maddeleri) uyarınca istenen belgelerle her yıl belirlenen ve ilan edilen tarihlerde kayıtlarını yaptırırlar. Ayrıca Matematik-Bilgisayar programına yatay ve dikey geçiş ile de öğrenci kabul edilmektedir.

Merkezi sınavla öğrenci alan kurumlarda yer alan programlar: Tablo 1.1 ile son beş yıla ilişkin yerleştirme puanı, yerleştirme puan türü, sıralaması ve program kontenjanı ile programa yeni kayıt yaptıran öğrenci sayıları verilmiştir. Programa kabul edilen öğrencilerle ilgili göstergeler incelendiğinde yıllara göre gerek yerleştirme puanı ve sıralama açısından gerekse kontenjanlar ve kayıt olan öğrenci sayıları açısından göze çarpan bir değişim bulunmamaktadır. Bölümümüz her yıl kontenjanlarını doldurmaktadır.

Başarma ŞartlarıDiploma şartları MADDE 25 – (1) Bir öğrencinin kayıtlı olduğu programı bitirebilmesi ve diploma alabilmesi için genel not ortalamasının en az 2.00 olması yanında eğitim planındaki tüm derslerden en az DD veya YT notu alması, lisansta 240, önlisansta 120 AKTS’yi tamamlaması ve zorunlu stajları başarması gereklidir. Bu koşulları bu Yönetmeliğe uyarak sekiz yarıyıldan önce sağlayan öğrenci daha kısa sürede diploma alabilir. (2) Bir öğrenciye kayıtlı olduğu lisans programının ilk dört yarıyıllık kısmındaki dersleri başarı ile tamamlamak, belirtilen en az genel not ortalamasını sağlamak ve devam ettiği programdan kaydını sildirmek koşullarıyla önlisans diploması verilebilir. MADDE 26 – (1) Disiplin cezası almamış öğrencilerden, programın sonunda genel not ortalaması 3.00-3.49 olanlar şeref öğrencisi, 3.50-4.00 olanlar yüksek şeref öğrencisi olarak mezun edilirler. Bu öğrencilere diplomaları ile birlikte başarılarını gösteren bir belge verilir. (2) Öğrenciye istediği takdirde bir yarıyıla ait veya mezuniyet ile ayrılma durumlarında Üniversitede aldığı bütün ders, kredi, not ve dereceleri gösteren ders başarı belgesi verilir. (3) Hazırlık sınıfı hariç, bulundukları bölümde/programda her bir yarıyıl için belirlenen asgari derslerden başarılı olan ve genel not ortalamasına göre dönem sonu itibariyle yapılacak sıralamada ilk yüzde ona giren öğrenciler liste halinde ilan edilir. Üniversiteye yatay geçişle gelen öğrencilerin ilk %10’luk listeye katılması, öğrencilerin Üniversitedeki ilk yarıyıllarını bitirmelerinden itibaren başlar. Çift Anadal Programı Yönergesi Kapsam Madde 1-Bu Yönerge, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin fakültelerini  kapsar. Amaç Madde 2-Çift anadal programının amacı anadal lisans programını üstün başarı ile sürdüren öğrencinin aynı zamanda ikinci bir lisans diploması almak üzere öğrenim görmesini sağlamaktır. Madde 3-Çift anadal programı, ilgili bölüm kurulu, fakülte kurulunun önerisi ve üniversite senatosunun kararı ile kesinleşir. Başvuru Madde 4-Çift anadal programı kontenjanları ilgili bölümlerin bağlı olduğu  fakültelerce her öğretim yılı başında belirlenerek senato kararı ile kesinleşir ve öğrencilere duyurulur. Çift anadal programına kabul edilecek yıllık toplam yeni öğrenci sayısı o programın o yılki 1. sınıf 1. dönem asli öğrenci sayısının %20’sini geçemez. Madde 5-Öğrenci ikinci anadal diploma programına, anadal diploma programının en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise dört yıllık programlarda beşinci yarıyılın başında, beş yıllık programlarda yedinci yarıyılın başında, altı yıllık programlarda ise dokuzuncu yarıyılın başında başvurabilir. Madde 6- Öğrencinin çift anadal programına başvurabilmesi için, anadal lisans programında başvuru sırasına kadar olan sürede eğitim planındaki tüm derslerini alıp başarıyla tamamlamış olması, genel not ortalamasının en az 3, 00 olması ve başvuru anında, sınıfında başarı sıralaması itibariyle en üst % 20’de bulunması ve disiplin cezası almamış olması gerekir. Aşağıdaki şartlar uyarınca kontenjanlar Üniversite Senatosunca belirlenir ve öğrenciler bu şartlar kapsamında başvurabilir. - Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı olan diploma programlarına çift anadal diploma programı başvuru yapmak isteyen öğrencinin, ilgili çift anadal diploma programı için Senato tarafından kabul edilen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yabancı Dil Yeterlilik Sınavından, ÜDS/KPDS/YDS’den veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavlardan yeterli puan aldığını belgelemesi gerekir. -Tıp ve sağlık programları ile mühendislik programları hariç olmak üzere, çift anadal yapılacak programların kontenjanları, programların kontenjanının %20’sinden az olmamak üzere Üniversite Senatosunca belirlenir. -Anadal Diploma programındaki genel not ortalaması en az 3,00 olan ancak anadal diploma programının ilgili sınıfına başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabilir. Madde 7-Öğrencinin çift anadal programına kabul işlemi, başvurunun ilgili bölüm tarafından uygun görülerek fakülte yönetim kurulu kararı alınmasıyla tamamlanır ve öğrenci kayıt haftası içerisinde çift anadal programına kaydını yaptırır. Madde 8- Yetenek sınavı ile öğrenci alan çift anadal diploma programına öğrenci kabulünde yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır. Program Madde 9- Çift anadal programı en az 60 AKTS kredisinden oluşur. Çift anadal programından mezun olabilmek için öğrencinin anadalından eşdeğer sayılan dersleriyle birlikte aldığı derslerin kredileri toplamı 240 AKTS’den az olamaz. Madde 10- Öğrencinin anadal lisans programı ile çift anadal programının ayrılığı esastır. Çift anadal programı nedeniyle öğrencinin anadal lisans programındaki başarı durumu ve mezuniyeti hiçbir biçimde etkilenmez. Çift anadal programı için ayrı not durum  belgesi düzenlenir. Madde 11-Öğrencinin anadal lisans programı ile çift anadal programında yer alan eşdeğer dersler, öğrencinin programa kabulü sırasında fakülte yönetim kurulunca belirlenir. Her iki programda eşdeğer kabul edilen dersler not durum belgesinde gösterilir ve genel  not ortalamasına katılır. Madde 12- Bir öğrenci birden fazla çift anadal programına ya da hem çift anadal ikinci lisans hem de yandal programına kayıt yaptıramaz. Madde 13- Öğrenci kendi isteği ile çift anadal programını bırakabilir. Madde 14- Çift anadal programındaki öğrenci, anadal programında “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik  ” hükümlerine uygun koşulları sağlamadan çift anadal  programına yatay geçiş yapamaz. Başarı ve Mezuniyet Madde 15- Tüm çift anadal öğrenimi süresince öğrencinin genel anadal not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 2.00’ın altına kadar düşebilir. Genel not ortalaması ikinci kez 2.00’ın altına düşen öğrencinin çift anadal diploma programından kaydı silinir. Çift anadal programından iki yarıyıl üst üste  ders almayan öğrencinin çift anadal programından kaydı silinir. Çift anadal programından ilişiği kesilen öğrencilere istemeleri halinde çift anadal programında almış oldukları dersleri gösteren transkript verilir. Madde 16- Anadal programında mezuniyet hakkı elde eden öğrenci, çift anadal programını verilen sürede en az 2.00 genel not ortalaması ile tamamlarsa, bu öğrenciye çift anadal diploması da verilir. Anadal programında mezuniyet hakkı elde etmeden öğrenciye çift anadal programının lisans diploması verilmez. Madde 17- Anadal lisans programında mezun olan çift anadal programına kayıtlı öğrencinin öğrencilik işlemleri, çift anadal programına kayıtlı olduğu fakülte tarafından yürütülür. Madde 18- Çift anadal programına kayıtlı öğrenci anadal lisans programından mezun oluncaya kadar sadece bu öğretimin, mezun olduktan sonra ise çift anadal programına ait öğrenci katkı payını öder. Madde 19- Anadal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden ancak ikinci anadal diploma programını bitiremeyen öğrencilerin öğrenim süresi ikinci anadal diploma programına kayıt yaptırdığı eğitim öğretim yılından itibaren 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) fıkrasında belirtilen azami süredir. Bu süre içinde çift anadal programından mezun olamayan öğrencinin programla ilişiği kesilir. Madde 21- Anadal lisans programından mezuniyet hakkı elde eden öğrenci çift anadal programını bitiremese bile anadal lisans programına ait diplomasını alabilir. Staj zorunluluğu olan ikinci anadal programına kayıt yaptıran öğrenci, mezuniyet için bu programın staj yükümlülüğünü de yerine getirmek zorundadır. Madde 22- Eğitim Fakültesi öğretmen yetiştirme programları ile diğer fakültelerin programları arasında çift anadal programı hiçbir şekilde uygulanmayacaktır. Ancak, Eğitim Fakültesi bünyesindeki iki ayrı öğretmen yetiştirme programı arasında çift anadal programı Yükseköğretim Kurulu’ndan onay alınmak suretiyle uygulanabilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)-
Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)-
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030031395


Yeterlilik Adı
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Meşelik Kampüsü 26480 ESKİŞEHİR Santral : 0(222) 239 37 50 Dekanlık Sekreterliği : 0(222) 229 25 23 Fax : 0(222) 229 25 27

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

1.Matematiksel düşünme, akıl yürütme, sorgulama, irdeleme ve çözüm üretme becerisinin kazandırılması

2. Modern matematiğin farklı anabilim dallarındaki temel kavramların öğretilmesi

3. Matematiksel bilgilerin, kuramsal ve uygulamalı olarak öğrencilere kazandırılması

4.Alanlarında bağımsız olarak araştırma-geliştirme yapma becerisinin kazandırılması

5. Analitik düşünceyi özümsemiş, kendi işini kurabilecek, girişimci uygulamaya yönelik matematikçilerin yetiştirilmesi

6. Bilgisayar Bilimleri dersleriyle bilişim teknolojilerinin altyapısını oluşturan modern çağa ayak uydurabilen bilgisayarcıların yetiştirilmesi

7. Çeşitli bilgisayar dersleriyle yazılım konusunda gereksinimleri karşılayabilen üretici matematikçilerin yetiştirilmesi

8. Matematik bilgilerini kullanarak bilgisayar programları geliştirme ve bilişim teknolojilerini kullanma becerisinin kazandırılması

9.Bilgisayar alanında ilerleyecek öğrencilerin gelişimi için tüm alanı kapsayacak şekilde gerekli bilgi birikimin oluşturulması

10. Alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri karşılaştığı problemlere uygulayarak çözüm üretebilmesi

11. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle günün koşullarına bağlı olarak, edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri yenileyebilmesi

12.Öğrencilere etkin iletişim kurma ve takım çalışması yürütme becerisinin kazandırılması

13. Öğrencilere iş hayatlarında mesleki ve etik ilkelere uyma bilincinin kazandırılması

hedeflenmiştir.


Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Staj
  • MATEMATİK – BİLGİSAYAR BÖLÜMÜ STAJ İŞLEMLERİ
  • Kapsam:

2012-2013 Öğretim yılı ve sonrası girişli öğrenciler için staj zorunludur. Diğer öğrenciler isteğe bağlı staj yapabilirler.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu`nun 5/b maddesi gereğince zorunlu staja tabi tutulan öğrencilerimize “İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası” yaptırılması gerekmektedir.

Zorunlu staj yapan öğrencilerin sigorta işlemleri Eskişehir Osmangazi Üniversitesi tarafından yapılmaktadır. İsteğe bağlı staj yapan öğrencilerin sigorta işlemleri staj yapılan kurum/şirket tarafından yapılacaktır.

Amaç:

Öğrencilerin öğrenimleri sırasında kazandıkları teorik bilgileri uygulamayla pekiştirmeleri,  problemleri saptama - tanımlama - çözme çerçevesindeki mesleki gözlemlerinin yanı sıra bireysel çalışma becerisi, sosyal ilişkiler kurma ve sürdürme ile yaşam boyu öğrenme bilincinin geliştirilmesidir.

Staj Yapılacak Yerler:

Staj yerinin bulunma sorumluluğu tümüyle öğrenciye aittir. Ancak kurumlardan gelen ve bölüm öğrencileri için ayrılan staj kontenjanları vb. duyurular sekreterlikçe bölüm öğrencilerine duyurulur.

Öğrenciler, Staj Komisyonu tarafından uygun görülen yurt içinde veya yurt dışında, kamu veya özel sektöre ait işletmelerde staj yapabilirler.

Hiçbir öğrenci kendi girişimiyle bulduğu işletmede, Staj Komisyonu’nun onayı olmadan staj yapamaz.

Staj Yapılacak Resmi veya Özel Kurum/Kuruluşların Sağlaması Gereken Şartlar:

i. Staj yapılacak kurum, yönetim, eğitim, endüstri, ticaret ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren çeşitli kamu ve özel kuruluşlar, bankalar, üniversiteler, bilgisayar donanımı üreten ve pazarlayan firmalar olmalıdır.

ii. Kurum, öğrenciye pratik çalışma yeteneği kazandırmaya imkân veren, bilgisayar ağı, ağ güvenliği, sistem çözümleme, sistem programlama, sistem tasarlama, veri tabanı oluşturma ve yönetme, akıllı sistemler geliştirme vb. gibi işlerde faaliyetlerini yürütüyor olmalıdır.

iii. Staj yaptıran kurum, stajyerleri etkin bir şekilde çalıştırmayı taahhüt etmelidir.

Stajın Başlaması ve Süresi:

Zorunlu staj süresi 30 iş günüdür. Öğrenciler stajlarına ikinci yıllarının sonunda başlayabilirler.  

Bir hafta 5 iş günüdür. İşyeri tarafından belgelendirildiği takdirde çalışılan Cumartesi ve Pazar günleri de iş günü olarak kabul edilir.

Stajlar yaz aylarında ya da Güz ve Bahar dönemleri arasında (Şubat tatili)  yapılabilir.

Staj Muafiyet Talebi:

Bölüme yatay veya dikey geçiş yoluyla gelen öğrenciler, geldikleri yerde yapmış oldukları stajları belgelendirmek kaydıyla bölüm staj komisyonuna muafiyet talebinde bulunabilir. Komisyon yapılmış stajları değerlendirir ve önceki stajını (en fazla 15 gün) kabul edebilir. Bunun için öğrenciler üniversiteye kesin kayıt yaptırdıkları ilk dönemin ilk ayı sonuna kadar bölüm başkanlığına dilekçe ile başvurabilirler.

Başvuru:

iÖğrenci Form-1 üzerinde yer alan kimlik bilgilerini, staj yapılacak kurum bilgilerini Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığının imzası ile birlikte dolduracaktır. Kurum imzası belge teslim tarihine (iii) kadar alınabilir.

ii. Form-2 doldurularak, Form-1 ile birlikte bölüm staj komisyonu başkanına başvurulur ve staj yapılacak firma için komisyonun onayı istenir.

iii. 1 Adet nüfus cüzdanı fotokopisi ile birlikte, eksiksiz olarak doldurulmuş Form-1 , Form-2 , Taahütname  ve e-devletten alınacak Müstehaklık Belgesi staj başlangıç tarihinden en geç 15 gün önce bölüme teslim edilmelidir. İsteğe bağlı staj yapan öğrencilerin sigorta işlemleri staj yapılacak kurum tarafından yapılacağı için bölüme teslim edilmesine gerek yoktur.

iV. Öğrenciye ücret ödemeyi kabul eden işyeri tarafından Form-3 doldurulması gerekmektedir

V. Staj Ücreti Kabul Etmeme Bilgi Formu doldurulması gerekmektedir.

Staj Defterinin Düzenlenmesi ve Onayı:

Staj yapan öğrencilerin hazırlamak zorunda oldukları “Staj Defteri”, basılı olarak bölüm sekreterliğinden temin edilebilir veya pdf hali buradan indirilebilir.

Staj defteri her bir iş günü için doldurularak imzalanmalıdır. Sonuç bölümünde, stajda edinilen bilgi ve becerilerle yapılan işlerin özet halinde değerlendirmesi yapılarak, görüş ve düşünceler yazılmalıdır.

Staj Süresince Yapılacak Çalışmalar:

iKurum hakkında bilgi edinme: Kurumun faaliyet konularının, organizasyon yapısının ve kısımlarının, görevlerinin öğrenilmesi.

ii. Kurumun yürüttüğü çalışmaların izlenmesi, incelenmesi ve öğrenilmesi,

iii. Kurumda kullanılan cihazlar, bilgi sistemleri, ağ altyapıları, veri tabanı yapısı vb. tanıtılmalı ve hangi işte kullanıldığı irdelenmelidir.

Staj Defteri ve Değerlendirme Raporlarının Teslimi ve Değerlendirilmesi:

Staj bitiminde staj yapılan kurum tarafından doldurulup imzalanan staj değerlendirme raporu, kurum tarafından kapalı zarfta öğrenciye verilecektir.

Güz ve bahar döneminin başlamasından sonra 2 hafta içerisinde, staj defteri ve kapalı zarfta staj değerlendirme raporu bölüm sekreterliğine teslim edilmelidir.

Staj defteri ve raporu, staj komisyonu tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirmede;

1) Yapılan staj çalışmasının kapsamının değerlendirilmesi,

2) Staj yapılan kurum hakkında teknik bilgiler ve staj yerinin tanıtımının yeterliliği,

3) Yapılan çalışma ve gözlemlerin staj defterine aktarılma şeklinin uygunluğu,

4) Staj defterinin uygun bir şekilde doldurulup doldurulmadığının değerlendirilmesi,

5) Staj defterinde yapılan anlatımların gözlemler sonucunda yazılıp yazılmadığı,

6) Staj defterinin, staj yeri ve yapılan işlerin projelere, yerel yönetim kurallarına göre değerlendirilmesi kıstasları dikkate alınır.

Staj defteri ve değerlendirme raporu yapılan inceleme sonucunda gerekirse sunum istenebilir. Staj yapılan kurumun doldurduğu staj değerlendirme raporunda verilen değerlendirme ölçütleri göz önüne alınarak her bir öğrenci için “Staj Komisyonu Staj Mülakat ve Değerlendirme Formu” oluşturulur. Staj başarı değerlendirmesi yetersiz olan öğrencilerin staj yaptığı gün sayısı azaltılarak kabul edilen gün sayısı belirlenir ve bu durum öğrenciye bildirilir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınavda MF-1 puan türüne ve tercih sıralarına göre girişe hak kazanan öğrenciler Yükseköğretim Kurulu (YÖK), ÖSYM ve üniversitemiz tarafından belirlenen ilkeler (2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunun Eğitim ve Öğretim ile İlgili Yükseköğretime Giriş Maddeleri) uyarınca istenen belgelerle her yıl belirlenen ve ilan edilen tarihlerde kayıtlarını yaptırırlar. Ayrıca Matematik-Bilgisayar programına yatay ve dikey geçiş ile de öğrenci kabul edilmektedir.

Merkezi sınavla öğrenci alan kurumlarda yer alan programlar: Tablo 1.1 ile son beş yıla ilişkin yerleştirme puanı, yerleştirme puan türü, sıralaması ve program kontenjanı ile programa yeni kayıt yaptıran öğrenci sayıları verilmiştir. Programa kabul edilen öğrencilerle ilgili göstergeler incelendiğinde yıllara göre gerek yerleştirme puanı ve sıralama açısından gerekse kontenjanlar ve kayıt olan öğrenci sayıları açısından göze çarpan bir değişim bulunmamaktadır. Bölümümüz her yıl kontenjanlarını doldurmaktadır.


Başarma Şartları
Diploma şartları MADDE 25 – (1) Bir öğrencinin kayıtlı olduğu programı bitirebilmesi ve diploma alabilmesi için genel not ortalamasının en az 2.00 olması yanında eğitim planındaki tüm derslerden en az DD veya YT notu alması, lisansta 240, önlisansta 120 AKTS’yi tamamlaması ve zorunlu stajları başarması gereklidir. Bu koşulları bu Yönetmeliğe uyarak sekiz yarıyıldan önce sağlayan öğrenci daha kısa sürede diploma alabilir. (2) Bir öğrenciye kayıtlı olduğu lisans programının ilk dört yarıyıllık kısmındaki dersleri başarı ile tamamlamak, belirtilen en az genel not ortalamasını sağlamak ve devam ettiği programdan kaydını sildirmek koşullarıyla önlisans diploması verilebilir. MADDE 26 – (1) Disiplin cezası almamış öğrencilerden, programın sonunda genel not ortalaması 3.00-3.49 olanlar şeref öğrencisi, 3.50-4.00 olanlar yüksek şeref öğrencisi olarak mezun edilirler. Bu öğrencilere diplomaları ile birlikte başarılarını gösteren bir belge verilir. (2) Öğrenciye istediği takdirde bir yarıyıla ait veya mezuniyet ile ayrılma durumlarında Üniversitede aldığı bütün ders, kredi, not ve dereceleri gösteren ders başarı belgesi verilir. (3) Hazırlık sınıfı hariç, bulundukları bölümde/programda her bir yarıyıl için belirlenen asgari derslerden başarılı olan ve genel not ortalamasına göre dönem sonu itibariyle yapılacak sıralamada ilk yüzde ona giren öğrenciler liste halinde ilan edilir. Üniversiteye yatay geçişle gelen öğrencilerin ilk %10’luk listeye katılması, öğrencilerin Üniversitedeki ilk yarıyıllarını bitirmelerinden itibaren başlar. Çift Anadal Programı Yönergesi Kapsam Madde 1-Bu Yönerge, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin fakültelerini  kapsar. Amaç Madde 2-Çift anadal programının amacı anadal lisans programını üstün başarı ile sürdüren öğrencinin aynı zamanda ikinci bir lisans diploması almak üzere öğrenim görmesini sağlamaktır. Madde 3-Çift anadal programı, ilgili bölüm kurulu, fakülte kurulunun önerisi ve üniversite senatosunun kararı ile kesinleşir. Başvuru Madde 4-Çift anadal programı kontenjanları ilgili bölümlerin bağlı olduğu  fakültelerce her öğretim yılı başında belirlenerek senato kararı ile kesinleşir ve öğrencilere duyurulur. Çift anadal programına kabul edilecek yıllık toplam yeni öğrenci sayısı o programın o yılki 1. sınıf 1. dönem asli öğrenci sayısının %20’sini geçemez. Madde 5-Öğrenci ikinci anadal diploma programına, anadal diploma programının en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise dört yıllık programlarda beşinci yarıyılın başında, beş yıllık programlarda yedinci yarıyılın başında, altı yıllık programlarda ise dokuzuncu yarıyılın başında başvurabilir. Madde 6- Öğrencinin çift anadal programına başvurabilmesi için, anadal lisans programında başvuru sırasına kadar olan sürede eğitim planındaki tüm derslerini alıp başarıyla tamamlamış olması, genel not ortalamasının en az 3, 00 olması ve başvuru anında, sınıfında başarı sıralaması itibariyle en üst % 20’de bulunması ve disiplin cezası almamış olması gerekir. Aşağıdaki şartlar uyarınca kontenjanlar Üniversite Senatosunca belirlenir ve öğrenciler bu şartlar kapsamında başvurabilir. - Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı olan diploma programlarına çift anadal diploma programı başvuru yapmak isteyen öğrencinin, ilgili çift anadal diploma programı için Senato tarafından kabul edilen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yabancı Dil Yeterlilik Sınavından, ÜDS/KPDS/YDS’den veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavlardan yeterli puan aldığını belgelemesi gerekir. -Tıp ve sağlık programları ile mühendislik programları hariç olmak üzere, çift anadal yapılacak programların kontenjanları, programların kontenjanının %20’sinden az olmamak üzere Üniversite Senatosunca belirlenir. -Anadal Diploma programındaki genel not ortalaması en az 3,00 olan ancak anadal diploma programının ilgili sınıfına başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabilir. Madde 7-Öğrencinin çift anadal programına kabul işlemi, başvurunun ilgili bölüm tarafından uygun görülerek fakülte yönetim kurulu kararı alınmasıyla tamamlanır ve öğrenci kayıt haftası içerisinde çift anadal programına kaydını yaptırır. Madde 8- Yetenek sınavı ile öğrenci alan çift anadal diploma programına öğrenci kabulünde yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır. Program Madde 9- Çift anadal programı en az 60 AKTS kredisinden oluşur. Çift anadal programından mezun olabilmek için öğrencinin anadalından eşdeğer sayılan dersleriyle birlikte aldığı derslerin kredileri toplamı 240 AKTS’den az olamaz. Madde 10- Öğrencinin anadal lisans programı ile çift anadal programının ayrılığı esastır. Çift anadal programı nedeniyle öğrencinin anadal lisans programındaki başarı durumu ve mezuniyeti hiçbir biçimde etkilenmez. Çift anadal programı için ayrı not durum  belgesi düzenlenir. Madde 11-Öğrencinin anadal lisans programı ile çift anadal programında yer alan eşdeğer dersler, öğrencinin programa kabulü sırasında fakülte yönetim kurulunca belirlenir. Her iki programda eşdeğer kabul edilen dersler not durum belgesinde gösterilir ve genel  not ortalamasına katılır. Madde 12- Bir öğrenci birden fazla çift anadal programına ya da hem çift anadal ikinci lisans hem de yandal programına kayıt yaptıramaz. Madde 13- Öğrenci kendi isteği ile çift anadal programını bırakabilir. Madde 14- Çift anadal programındaki öğrenci, anadal programında “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik  ” hükümlerine uygun koşulları sağlamadan çift anadal  programına yatay geçiş yapamaz. Başarı ve Mezuniyet Madde 15- Tüm çift anadal öğrenimi süresince öğrencinin genel anadal not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 2.00’ın altına kadar düşebilir. Genel not ortalaması ikinci kez 2.00’ın altına düşen öğrencinin çift anadal diploma programından kaydı silinir. Çift anadal programından iki yarıyıl üst üste  ders almayan öğrencinin çift anadal programından kaydı silinir. Çift anadal programından ilişiği kesilen öğrencilere istemeleri halinde çift anadal programında almış oldukları dersleri gösteren transkript verilir. Madde 16- Anadal programında mezuniyet hakkı elde eden öğrenci, çift anadal programını verilen sürede en az 2.00 genel not ortalaması ile tamamlarsa, bu öğrenciye çift anadal diploması da verilir. Anadal programında mezuniyet hakkı elde etmeden öğrenciye çift anadal programının lisans diploması verilmez. Madde 17- Anadal lisans programında mezun olan çift anadal programına kayıtlı öğrencinin öğrencilik işlemleri, çift anadal programına kayıtlı olduğu fakülte tarafından yürütülür. Madde 18- Çift anadal programına kayıtlı öğrenci anadal lisans programından mezun oluncaya kadar sadece bu öğretimin, mezun olduktan sonra ise çift anadal programına ait öğrenci katkı payını öder. Madde 19- Anadal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden ancak ikinci anadal diploma programını bitiremeyen öğrencilerin öğrenim süresi ikinci anadal diploma programına kayıt yaptırdığı eğitim öğretim yılından itibaren 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) fıkrasında belirtilen azami süredir. Bu süre içinde çift anadal programından mezun olamayan öğrencinin programla ilişiği kesilir. Madde 21- Anadal lisans programından mezuniyet hakkı elde eden öğrenci çift anadal programını bitiremese bile anadal lisans programına ait diplomasını alabilir. Staj zorunluluğu olan ikinci anadal programına kayıt yaptıran öğrenci, mezuniyet için bu programın staj yükümlülüğünü de yerine getirmek zorundadır. Madde 22- Eğitim Fakültesi öğretmen yetiştirme programları ile diğer fakültelerin programları arasında çift anadal programı hiçbir şekilde uygulanmayacaktır. Ancak, Eğitim Fakültesi bünyesindeki iki ayrı öğretmen yetiştirme programı arasında çift anadal programı Yükseköğretim Kurulu’ndan onay alınmak suretiyle uygulanabilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
-

Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)
-

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030031395

Qualification Title
Awarding Body
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasMathematics
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030031395


Qualification Title

Awarding Body

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address