Yeterlilik Kodu

TR0030219407

Yeterlilik Adı
Adalet Önlisans Diploması
Sorumlu KurumKarabük Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKarabük Üniversitesi Kılavuzlar Mahallesi 413. Sokak No: 7 Merkez Karabük
Sorumlu Kurum URLhttp://www.karabuk.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Hukuk
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak yılda iki veya üç dönem olmak üzere iki yıllık bir programı kapsayan, nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan ve müfredatın en az %40'ı uygulamalı eğitime dayalı olan ve lisans öğretiminin ilk kademesini teşkil eden bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Hukuk devleti ilkesi ışığında hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, insan haklarına saygı ve eşitlik gibi evrensel hukuk ilkelerini özümseyebilir.
  • Mesleki davranış ilkeleri ve etik değerleri özümser, sosyal sorumluluk bilincine sahip olur.
  • Türk yargı sistemi ve yargı organlarının yapısı ve işleyişi hakkında yetkin bilgiye sahip olur.
  • Hukuki bilgiye ulaşma, yargı kararları ve hukuki metinleri temel düzeyde okuma, yorumlama, sonuç çıkarma ve uygulama yeteneği kazanır.
  • Bilgisayar ve klavye kullanımı gibi mesleki alanda ihtiyacı olan teknolojik bilgiye ve bilişim tekniklerini kullanma yeterliliğine sahip olur.
  • İngilizce dilini Avrupa Dil Portföyü A2 Genel düzeyinde kullanma yeterliliğine sahip olur.
  • Avukatlık ve noterlik mesleğinin işleyişini bilir, hukuk bürolarında ve noterliklerde iş akışını düzenleme, sorumluluk ve inisiyatif alma yeterliliği kazanır.
  • Temel hukuki alanlarda mesleği için ihtiyacı olan yeterli teorik bilgiye sahip olur.
  • Adliyelerde, başta yazı işleri müdürlükleri, icra müdürlükleri ve savcılık kalemleri ile diğer birimlerde, sorumluluk ve inisiyatif alma, birlikte ve bağımsız olarak, bilgi teknolojilerini de kullanarak iş akışını düzenleyebilme, dosyalama ve arşivleme yetkinliği kazanır.
  • Adli süreçlere ilişkin sorunlarda problemi tespit etme ve çözüme ulaştırma için gerekli metodolojik bilgiye sahip olur.
  • Kamu maliyesi ve muhasebe alanında temel bilgiye sahip olur.
  • Mevzuata ulaşma, mevzuatı yorumlama, uygulama ve mevzuattaki güncel gelişmeleri takip etme yeterliliği kazanır.
  • Hukuk diline hâkim olur, hukuki konularda yazılı ve sözlü etkili iletişim yeteneği kazanır.
  • Adalet bakanlığı bünyesinde bulunan bütün birimlerde UYAP teknolojisini etkin bir şekilde kullanma yeteneğini kazanır.
  • Hukuki alanda sahip olduğu teorik bilgiyi staj döneminde adli süreçlerde uygulama yeterliliği kazanır.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her dönem en az bir vize sınavı uygulanır. Her dönemin sonunda, öğrencinin final sınavına girmek zorundadır. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır. Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir. Bir derste herhangi bir aktivite yapılmamışsa bu durumda ara sınav notunun başarı notuna katkı oranı % 40 olarak hesaplanır. Genel sınav ve yapılmasına karar verildiği takdirde bütünleme sınavı notunun katkı oranı % 60 olarak hesaplanır. Bir dersin başarılmış sayılabilmesi için, genel sınav veya yapılmasına karar verildiği takdirde bütünleme sınavı notunun, tam notun % 50’sinden, ders başarı notunun da tam notun % 50’sinden az olmaması gerekir.

NOT ARALIĞI HARF NOTU KATSAYI DERECELER

  • 90-100 AA 4,00 GEÇER 80-89 BA 3,50 GEÇER 75-79 BB 3,00 GEÇER 70-74 CB 2,50 GEÇER 60-69 CC 2,00 GEÇER 50-59 DC 1,50 GEÇER 40-49 DD 1,00 GEÇMEZ 30-39 FD 0,50 GEÇMEZ 0-29 FF 0,00 GEÇMEZ F1 GEÇMEZ, DEVAMSIZ F2 GEÇMEZ, SINAVA GİRMEDİ G GEÇER (Kredisiz Dersler) K GEÇMEZ (Kredisiz Dersler)
  • Öğrencinin bir programdan mezun olabilmesi için alması gereken tüm dersleri başarmış ve genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir. Ortalaması 2,00’nin altında kalan öğrencilerin ortalamalarını 2,00’ye yükseltebilmek için notu CD ve altı olan derslerden tekrar ders almaları gerekmektedir.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Adalet Meslek Yüksekokulu’na, ÖSYM sınavları sonucunda o öğretim yılında kayıt hakkı kazanmış öğrenciler ile Adalet Meslek Lisesinden mezun olan ve istek üzerine ÖSYM tarafından okulumuza yerleştirilen öğrenciler kayıt yaptırabilmektedir.

Başarma ŞartlarıÖğrencinin bir programdan mezun olabilmesi için alması gereken tüm dersleri başarmış ve genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir. Ortalaması 2,00’nin altında kalan öğrencilerin ortalamalarını 2,00’ye yükseltebilmek için notu CD ve altı olan derslerden tekrar ders almaları gerekmektedir. Her öğrencinin programdan mezun olabilmesi için zorunlu ve seçmeli derslerden 120 ECTS/AKTS kredilik ders alması ve 30 iş gününü kapsayan bir stajı tamamlaması gerekmektedir. Staj, öğrenciyi hayata hazırlayan bir uygulama olduğu için, staj yapılan yerlerin belli bir mesai saati olmalı ve buna azami dikkat gösterilmelidir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar noterliklerde, avukatlık bürolarında, şirketlerin hukuk departmanlarında ve devlet bürokrasisinde çalışabilirler. Ayrıca icra memurluğu, cezaevi müdürlüğü, adliyelerde yazı işlerim Müdürlüğü gibi görevlere de atanabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030219407


Yeterlilik Adı
Adalet Önlisans Diploması

Sorumlu Kurum
Karabük Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Karabük Üniversitesi Kılavuzlar Mahallesi 413. Sokak No: 7 Merkez Karabük

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak yılda iki veya üç dönem olmak üzere iki yıllık bir programı kapsayan, nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan ve müfredatın en az %40'ı uygulamalı eğitime dayalı olan ve lisans öğretiminin ilk kademesini teşkil eden bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Hukuk devleti ilkesi ışığında hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, insan haklarına saygı ve eşitlik gibi evrensel hukuk ilkelerini özümseyebilir.
  • Mesleki davranış ilkeleri ve etik değerleri özümser, sosyal sorumluluk bilincine sahip olur.
  • Türk yargı sistemi ve yargı organlarının yapısı ve işleyişi hakkında yetkin bilgiye sahip olur.
  • Hukuki bilgiye ulaşma, yargı kararları ve hukuki metinleri temel düzeyde okuma, yorumlama, sonuç çıkarma ve uygulama yeteneği kazanır.
  • Bilgisayar ve klavye kullanımı gibi mesleki alanda ihtiyacı olan teknolojik bilgiye ve bilişim tekniklerini kullanma yeterliliğine sahip olur.
  • İngilizce dilini Avrupa Dil Portföyü A2 Genel düzeyinde kullanma yeterliliğine sahip olur.
  • Avukatlık ve noterlik mesleğinin işleyişini bilir, hukuk bürolarında ve noterliklerde iş akışını düzenleme, sorumluluk ve inisiyatif alma yeterliliği kazanır.
  • Temel hukuki alanlarda mesleği için ihtiyacı olan yeterli teorik bilgiye sahip olur.
  • Adliyelerde, başta yazı işleri müdürlükleri, icra müdürlükleri ve savcılık kalemleri ile diğer birimlerde, sorumluluk ve inisiyatif alma, birlikte ve bağımsız olarak, bilgi teknolojilerini de kullanarak iş akışını düzenleyebilme, dosyalama ve arşivleme yetkinliği kazanır.
  • Adli süreçlere ilişkin sorunlarda problemi tespit etme ve çözüme ulaştırma için gerekli metodolojik bilgiye sahip olur.
  • Kamu maliyesi ve muhasebe alanında temel bilgiye sahip olur.
  • Mevzuata ulaşma, mevzuatı yorumlama, uygulama ve mevzuattaki güncel gelişmeleri takip etme yeterliliği kazanır.
  • Hukuk diline hâkim olur, hukuki konularda yazılı ve sözlü etkili iletişim yeteneği kazanır.
  • Adalet bakanlığı bünyesinde bulunan bütün birimlerde UYAP teknolojisini etkin bir şekilde kullanma yeteneğini kazanır.
  • Hukuki alanda sahip olduğu teorik bilgiyi staj döneminde adli süreçlerde uygulama yeterliliği kazanır.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her dönem en az bir vize sınavı uygulanır. Her dönemin sonunda, öğrencinin final sınavına girmek zorundadır. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır. Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir. Bir derste herhangi bir aktivite yapılmamışsa bu durumda ara sınav notunun başarı notuna katkı oranı % 40 olarak hesaplanır. Genel sınav ve yapılmasına karar verildiği takdirde bütünleme sınavı notunun katkı oranı % 60 olarak hesaplanır. Bir dersin başarılmış sayılabilmesi için, genel sınav veya yapılmasına karar verildiği takdirde bütünleme sınavı notunun, tam notun % 50’sinden, ders başarı notunun da tam notun % 50’sinden az olmaması gerekir.

NOT ARALIĞI HARF NOTU KATSAYI DERECELER

  • 90-100 AA 4,00 GEÇER 80-89 BA 3,50 GEÇER 75-79 BB 3,00 GEÇER 70-74 CB 2,50 GEÇER 60-69 CC 2,00 GEÇER 50-59 DC 1,50 GEÇER 40-49 DD 1,00 GEÇMEZ 30-39 FD 0,50 GEÇMEZ 0-29 FF 0,00 GEÇMEZ F1 GEÇMEZ, DEVAMSIZ F2 GEÇMEZ, SINAVA GİRMEDİ G GEÇER (Kredisiz Dersler) K GEÇMEZ (Kredisiz Dersler)
  • Öğrencinin bir programdan mezun olabilmesi için alması gereken tüm dersleri başarmış ve genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir. Ortalaması 2,00’nin altında kalan öğrencilerin ortalamalarını 2,00’ye yükseltebilmek için notu CD ve altı olan derslerden tekrar ders almaları gerekmektedir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Adalet Meslek Yüksekokulu’na, ÖSYM sınavları sonucunda o öğretim yılında kayıt hakkı kazanmış öğrenciler ile Adalet Meslek Lisesinden mezun olan ve istek üzerine ÖSYM tarafından okulumuza yerleştirilen öğrenciler kayıt yaptırabilmektedir.


Başarma Şartları
Öğrencinin bir programdan mezun olabilmesi için alması gereken tüm dersleri başarmış ve genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir. Ortalaması 2,00’nin altında kalan öğrencilerin ortalamalarını 2,00’ye yükseltebilmek için notu CD ve altı olan derslerden tekrar ders almaları gerekmektedir. Her öğrencinin programdan mezun olabilmesi için zorunlu ve seçmeli derslerden 120 ECTS/AKTS kredilik ders alması ve 30 iş gününü kapsayan bir stajı tamamlaması gerekmektedir. Staj, öğrenciyi hayata hazırlayan bir uygulama olduğu için, staj yapılan yerlerin belli bir mesai saati olmalı ve buna azami dikkat gösterilmelidir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar noterliklerde, avukatlık bürolarında, şirketlerin hukuk departmanlarında ve devlet bürokrasisinde çalışabilirler. Ayrıca icra memurluğu, cezaevi müdürlüğü, adliyelerde yazı işlerim Müdürlüğü gibi görevlere de atanabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030219407

Qualification Title
Adalet Associate
Awarding BodyKarabük University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.karabuk.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasLaw
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description

In the light of the rule of law principle, he/she can assimilate principles of universal law such as superiority of law, judicial independence, respect for human rights and equality. He/she assimilates the professional codes of behavior and ethical values, and acquires the consciousness of social responsibility. He/she acquires competent knowledge about the judicial system of Turkey and the structure and functioning of judicial bodies. He/she obtains the ability to access legal knowledge and to read, interpret, infer and apply judicial decisions and legal texts at a basic level. He/she obtains the ability to use the technological knowledge and information techniques that he needs in professional field, such as using computer and keyboard. He/she obtains the ability to use at least one of the English language at the general level of the European Language Portfolio A2. He/she acquires the proficiency to take responsibility and initiative, to regulate the workflow, filing and archiving (collectively or individually by using information technology) in courthouses, especially in the Registry of the Court, Enforcement Office, Registry of the Prosecution’s Office and other units. He/she knows the processes of professions of attorney and notary, acquires the proficiency to regulate the workflow, to take responsibility and initiative in law firms and notary offices. He/she acquires sufficient theoretical knowledge that he needs for his profession in basic legal fields. He/she acquires necessary methodological knowledge to identify and solve the problems related to judicial processes. He/she acquires basic knowledge in the field of public finance and accounting. He/she masters legal parlance and obtains the ability of effective communication on legal issues in written and oral forms. He/she achieves proficiency in accessing, interpretation of legislation, implementation of legislation and to follow current legislative amendments. He/she obtains the ability of using UYAP technology effectively in all units within the Ministry of Justice. He/she obtains the ability to apply the theoretical knowledge that he has in the legal field into judicial processes during the internship period.

Key Competencies-
Further Info

At least one midterm exam is applied each semester. At the end of each semester, the student has to take the final exam. The criteria (such as midterm exams, projects, assignments and finals) and the rate of impact on the final grade are clearly stated in the course contents distributed at the beginning of the semester and/or published on the website. According to the student regulations and the academic calendar, final exams are held on the dates, places and times determined and announced by the university. The final grade of the student is given by the instructor according to the results of the midterm, homework and final exams. If no activity has been done in a course, then the contribution rate of the midterm exam grade to the success grade is calculated as 40%. If it is decided to hold a general exam and make-up exam, the contribution rate of the make-up exam is calculated as 60%. In order for a course to be considered successful, the general exam or, if it is decided to be held, the make-up exam grade should not be less than 50% of the full grade and the course success grade should not be less than 50% of the full grade. GRADE RANGE LETTER GRADE COEFFICIENT GRADES 90-100 AA 4.00 PASS 86-89 AB 3.75 PASS 81-85 BA 3.33 PASS 76-80 BB 3.00 PASS 70-75 BC 2.75 PASS 65-69 CB 2.33 PASS 60-64 CC 2.00 PASS 57-59 CD 1.75 PASS 54-56 DC 1.33 PASS 50-53 DD 1.00 PASS 0-49 FF 0.00 DOES NOT EXCEED F1 DOES NOT PASS, DISCONTINUE F2 FAIL, DID NOT TAKE THE EXAM G PASS (Non-Credit Courses) K NOT PASS (Non-Credit Courses) Students with a grade point average of 2.5 or higher out of 4.00 in any semester are considered successful. At the end of an academic year, students who have a normal course load for two semesters and whose GPA is between 3.00-3.49 are Honor Students; Students whose overall grade point average is between 3.50 and 4.00 are accepted as High Honor Students. In order for the student to graduate from a program, he/she must have successfully completed all the courses he/she must take and his/her GPA must be at least 2.00. Students whose average is below 2.00 must take courses again from the courses with a CD grade or less in order to raise their average to 2.00.

Quality Assurance-
Access Requirements

For Turkish Citizens: (1) High School Diploma, (2) Placement through a centralised, nation-wide student selection and placement examination organized by Assessment, Selection and Placement Centre (ÖSYM). Candidates gain access to the programmes based on their composite scores consisting of the scores on the centralized exam and high school grade point averages. For International Students: (1) High School Diploma and its Certificate of Equivalency” granted by the Turkish Ministry of National Education (MoNE). (2) Exam for International Student (YÖS) or international university entrance examinations such as SAT I, ACT, etc., recognised by the national authority in higher education, the Council of Higher Education (YÖK). Candidates gain access to the programmes based on their scores obtained from YÖS or equivalent exams.

Conditions for SuccessIn order for the student to graduate from a program, he/she must have successfully completed all the courses he/she must take and his/her GPA must be at least 2.00. Students whose average is below 2.00 must take courses again from the courses with a CD grade or less in order to raise their average to 2.00. In order to graduate from the program, each student must take 120 ECTS/ECTS credits from compulsory and elective courses and complete an internship covering 30 working days. Since the internship is an application that prepares the student for life, the places where the internship takes place should have a certain working hours and maximum attention should be paid to this.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of Vocational School of Justice, Ministry of Justice chief in the organization of the court, the court clerk, the executive director and serve as prison director. In addition, a lawyer and notary with the banking and financial sector, including the various public and private institutions and organizations are able to find employment opportunities in the legal service.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030219407


Qualification Title
Adalet Associate

Awarding Body
Karabük University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

In the light of the rule of law principle, he/she can assimilate principles of universal law such as superiority of law, judicial independence, respect for human rights and equality. He/she assimilates the professional codes of behavior and ethical values, and acquires the consciousness of social responsibility. He/she acquires competent knowledge about the judicial system of Turkey and the structure and functioning of judicial bodies. He/she obtains the ability to access legal knowledge and to read, interpret, infer and apply judicial decisions and legal texts at a basic level. He/she obtains the ability to use the technological knowledge and information techniques that he needs in professional field, such as using computer and keyboard. He/she obtains the ability to use at least one of the English language at the general level of the European Language Portfolio A2. He/she acquires the proficiency to take responsibility and initiative, to regulate the workflow, filing and archiving (collectively or individually by using information technology) in courthouses, especially in the Registry of the Court, Enforcement Office, Registry of the Prosecution’s Office and other units. He/she knows the processes of professions of attorney and notary, acquires the proficiency to regulate the workflow, to take responsibility and initiative in law firms and notary offices. He/she acquires sufficient theoretical knowledge that he needs for his profession in basic legal fields. He/she acquires necessary methodological knowledge to identify and solve the problems related to judicial processes. He/she acquires basic knowledge in the field of public finance and accounting. He/she masters legal parlance and obtains the ability of effective communication on legal issues in written and oral forms. He/she achieves proficiency in accessing, interpretation of legislation, implementation of legislation and to follow current legislative amendments. He/she obtains the ability of using UYAP technology effectively in all units within the Ministry of Justice. He/she obtains the ability to apply the theoretical knowledge that he has in the legal field into judicial processes during the internship period.


Key Competencies
-

Further Info

At least one midterm exam is applied each semester. At the end of each semester, the student has to take the final exam. The criteria (such as midterm exams, projects, assignments and finals) and the rate of impact on the final grade are clearly stated in the course contents distributed at the beginning of the semester and/or published on the website. According to the student regulations and the academic calendar, final exams are held on the dates, places and times determined and announced by the university. The final grade of the student is given by the instructor according to the results of the midterm, homework and final exams. If no activity has been done in a course, then the contribution rate of the midterm exam grade to the success grade is calculated as 40%. If it is decided to hold a general exam and make-up exam, the contribution rate of the make-up exam is calculated as 60%. In order for a course to be considered successful, the general exam or, if it is decided to be held, the make-up exam grade should not be less than 50% of the full grade and the course success grade should not be less than 50% of the full grade. GRADE RANGE LETTER GRADE COEFFICIENT GRADES 90-100 AA 4.00 PASS 86-89 AB 3.75 PASS 81-85 BA 3.33 PASS 76-80 BB 3.00 PASS 70-75 BC 2.75 PASS 65-69 CB 2.33 PASS 60-64 CC 2.00 PASS 57-59 CD 1.75 PASS 54-56 DC 1.33 PASS 50-53 DD 1.00 PASS 0-49 FF 0.00 DOES NOT EXCEED F1 DOES NOT PASS, DISCONTINUE F2 FAIL, DID NOT TAKE THE EXAM G PASS (Non-Credit Courses) K NOT PASS (Non-Credit Courses) Students with a grade point average of 2.5 or higher out of 4.00 in any semester are considered successful. At the end of an academic year, students who have a normal course load for two semesters and whose GPA is between 3.00-3.49 are Honor Students; Students whose overall grade point average is between 3.50 and 4.00 are accepted as High Honor Students. In order for the student to graduate from a program, he/she must have successfully completed all the courses he/she must take and his/her GPA must be at least 2.00. Students whose average is below 2.00 must take courses again from the courses with a CD grade or less in order to raise their average to 2.00.


Quality Assurance
-

Access Requirements

For Turkish Citizens: (1) High School Diploma, (2) Placement through a centralised, nation-wide student selection and placement examination organized by Assessment, Selection and Placement Centre (ÖSYM). Candidates gain access to the programmes based on their composite scores consisting of the scores on the centralized exam and high school grade point averages. For International Students: (1) High School Diploma and its Certificate of Equivalency” granted by the Turkish Ministry of National Education (MoNE). (2) Exam for International Student (YÖS) or international university entrance examinations such as SAT I, ACT, etc., recognised by the national authority in higher education, the Council of Higher Education (YÖK). Candidates gain access to the programmes based on their scores obtained from YÖS or equivalent exams.


Conditions for Success
In order for the student to graduate from a program, he/she must have successfully completed all the courses he/she must take and his/her GPA must be at least 2.00. Students whose average is below 2.00 must take courses again from the courses with a CD grade or less in order to raise their average to 2.00. In order to graduate from the program, each student must take 120 ECTS/ECTS credits from compulsory and elective courses and complete an internship covering 30 working days. Since the internship is an application that prepares the student for life, the places where the internship takes place should have a certain working hours and maximum attention should be paid to this.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of Vocational School of Justice, Ministry of Justice chief in the organization of the court, the court clerk, the executive director and serve as prison director. In addition, a lawyer and notary with the banking and financial sector, including the various public and private institutions and organizations are able to find employment opportunities in the legal service.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address