Yeterlilik Kodu

TR0030029112

Yeterlilik Adı
Antrenörlük Eğitimi Lisans Diploması
Sorumlu KurumÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBarbaros, 17100 Kepez/Çanakkale Merkez/Çanakkale
Sorumlu Kurum URLhttps://www.comu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Eğitim bilimi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler, Antrenörlük Eğitimi alanında Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadır.
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Üniversitenin sahip olduğu, spor tesislerinde, laboratuvarlarda, atölyelerde eğitim ve öğretim gerçekleştirilir. Ayrıca, spor kulüpleri, spor tesisleri, iş yerlerinde staj veya işyeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Antrenörlük ile ilgili alanına ilişkin teori ve ilkeleri eleştirel bir yaklaşımla sorgulayabilecek ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptir.
  • Antrenörlük Eğitimi alanında karmaşık, öngörülmeyen sorunları çözmede ileri düzeyde yenilikçi uzmanlık becerilerine sahiptir.
  • Antrenörlük Eğitimi alanında sorunlara ilişkin verileri analiz eder ve kanıta dayalı çözüm önerileri geliştirir.
  • Spor Bilimleri ile ilgili karmaşık mesleki ve teknik çalışmaları yönetir, uygulamada ortaya çıkabilecek sorunları çözmede ekip üyesi olarak sorumluluk alır, ekip üyelerinin mesleki gelişim ihtiyaçlarını belirler.
  • Alanında sahip olduğu bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, öğrenme gereksinimlerini belirler ve bunları karşılamaya yönelik hayat boyu öğrenme anlayışına sahiptir.
  • Anadilinde yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim kurar ve bir yabancı dili kullanır.
  • Alanına özgü bilişim teknolojilerini en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı ileri düzeyinde kullanır.
  • Alanıyla ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek yazılı ya da sözlü olarak alanda uzman veya uzman olmayan gruplarla paylaşır.
  • Alanıyla ilgili verilerin toplanması, analiz edilmesi ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında bilimsel, toplumsal ve etik ilke ve değerlere uygun davranır.
  • Toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için diğer meslek grupları ile işbirliği içinde proje ve etkinlikler düzenler ve uygular.
  • Temel insan hakları, kültürel ve evrensel değerler, sosyal adalet ve çevre konularında toplumun bilinçlenmesi için sorumluluk alır.
  • Antrenörlük mesleğinde, sağlıklı yaşam için gerekli tutum ve davranışlarına sahiptir.
  • Ülkesinin sahip olduğu ve içinde yaşadığı toplumun itibar ettiği değerleri benimseyerek sosyal ilişkilerini düzenler.
  • Ülkesinin stratejik önceliklerini göz önünde tutarak sosyal ve ekonomik sorunlara çözüm getirecek ileri düzeyde bilgi, beceri, tutum ve davranışlara sahiptir.
  • Tutum ve davranışlarında toplumun örf ve adetlerini, kendine özgü özelliklerini ve milli kültürünü önceler.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Spor Bilimleri terminolojisi yetkinliği,
  • Antrenörlük Mesleği yetkinliği,
  • Kişisel ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği,
  • Dijital ve teknolojik yetkinlik,
  • Girişimcilik yetkinliği,
  • Kültürel farkındalık ve mesleki uyum yetkinliği,
  • Kariyer planlama yetkinliği,
  • Etkili iletişim ve İfade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ölçme ve değerlendirme yöntemleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak Yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. Ölçme ve Değerlendirme için ödev, proje, uygulama, ara sınav, mazeret sınavı ve dönem sonu sınavı yöntemleri kullanılır. Öğrencinin başarısının değerlendirilmesinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği kullanılır. Bir dersten bir öğrenci;

a) (AA), (BA), (BB), (CB) veya (CC) notlarından birini almış ise o dersi başarmış sayılır.

b) (DC) veya (DD) notlarından birini almış ve GNO’su 2.00 ve üzeri ise koşullu başarılı sayılır.

c) (DC) veya (DD) notlarından birini almış ve GNO’su 2.00’ın altında ise koşullu başarısız sayılır.

ç) (FD) ve (FF) notlarından birini almış ise başarısız sayılır.

d) Derse devam koşulunu yerine getirmediyse devamsız (DS) sayılır.

e) Kredisiz olan dersler ile stajların devamsızlık ve başarı değerlendirmelerinde; (YE) yeterli, (YS) yetersiz, (DS) devamsız sayılır.

f) Öğrencinin girmeyi hak etmediği bir sınava girmesi sonucunda aldığı not iptal edilir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Spor Bilimleri Derneği (Spor Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu) (SPORAK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 1.10.2023/1.10.2026

Giriş Şartı
  • Usul ve esasları YÖK tarafından belirlenen, yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programları için ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda, üniversite senatosunun belirlediği puanı almış ve özel yetenek sınavını başarmış olmak.
Başarma Şartları Bu programdan mezun olabilmek için, Asgari 240 AKTS dersi tamamlamış olmak ve staj uygulamasını başarı ile yerine getirmek gereklidir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora yeterlik programlarına devam edebilirler.

Mezunlarımız,  ülkemiz ve yabancı ülkelerde bulunan çeşitli üniversitelerde, milli eğitime bağlı ve/veya özel eğitim kurumlarında, kamu ve özel kurum-kuruluşlarda, ilgili spor branşlarının federasyonlarında, kulüplerde, özel ilköğrenim, orta öğrenim ve üniversitelerin bünyesinde antrenör, spor uzmanı ve kondisyoner olarak çalışabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030029112


Yeterlilik Adı
Antrenörlük Eğitimi Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Barbaros, 17100 Kepez/Çanakkale Merkez/Çanakkale

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler, Antrenörlük Eğitimi alanında Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Üniversitenin sahip olduğu, spor tesislerinde, laboratuvarlarda, atölyelerde eğitim ve öğretim gerçekleştirilir. Ayrıca, spor kulüpleri, spor tesisleri, iş yerlerinde staj veya işyeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Antrenörlük ile ilgili alanına ilişkin teori ve ilkeleri eleştirel bir yaklaşımla sorgulayabilecek ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptir.
  • Antrenörlük Eğitimi alanında karmaşık, öngörülmeyen sorunları çözmede ileri düzeyde yenilikçi uzmanlık becerilerine sahiptir.
  • Antrenörlük Eğitimi alanında sorunlara ilişkin verileri analiz eder ve kanıta dayalı çözüm önerileri geliştirir.
  • Spor Bilimleri ile ilgili karmaşık mesleki ve teknik çalışmaları yönetir, uygulamada ortaya çıkabilecek sorunları çözmede ekip üyesi olarak sorumluluk alır, ekip üyelerinin mesleki gelişim ihtiyaçlarını belirler.
  • Alanında sahip olduğu bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, öğrenme gereksinimlerini belirler ve bunları karşılamaya yönelik hayat boyu öğrenme anlayışına sahiptir.
  • Anadilinde yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim kurar ve bir yabancı dili kullanır.
  • Alanına özgü bilişim teknolojilerini en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı ileri düzeyinde kullanır.
  • Alanıyla ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek yazılı ya da sözlü olarak alanda uzman veya uzman olmayan gruplarla paylaşır.
  • Alanıyla ilgili verilerin toplanması, analiz edilmesi ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında bilimsel, toplumsal ve etik ilke ve değerlere uygun davranır.
  • Toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için diğer meslek grupları ile işbirliği içinde proje ve etkinlikler düzenler ve uygular.
  • Temel insan hakları, kültürel ve evrensel değerler, sosyal adalet ve çevre konularında toplumun bilinçlenmesi için sorumluluk alır.
  • Antrenörlük mesleğinde, sağlıklı yaşam için gerekli tutum ve davranışlarına sahiptir.
  • Ülkesinin sahip olduğu ve içinde yaşadığı toplumun itibar ettiği değerleri benimseyerek sosyal ilişkilerini düzenler.
  • Ülkesinin stratejik önceliklerini göz önünde tutarak sosyal ve ekonomik sorunlara çözüm getirecek ileri düzeyde bilgi, beceri, tutum ve davranışlara sahiptir.
  • Tutum ve davranışlarında toplumun örf ve adetlerini, kendine özgü özelliklerini ve milli kültürünü önceler.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Spor Bilimleri terminolojisi yetkinliği,
  • Antrenörlük Mesleği yetkinliği,
  • Kişisel ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği,
  • Dijital ve teknolojik yetkinlik,
  • Girişimcilik yetkinliği,
  • Kültürel farkındalık ve mesleki uyum yetkinliği,
  • Kariyer planlama yetkinliği,
  • Etkili iletişim ve İfade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ölçme ve değerlendirme yöntemleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak Yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. Ölçme ve Değerlendirme için ödev, proje, uygulama, ara sınav, mazeret sınavı ve dönem sonu sınavı yöntemleri kullanılır. Öğrencinin başarısının değerlendirilmesinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği kullanılır. Bir dersten bir öğrenci;

a) (AA), (BA), (BB), (CB) veya (CC) notlarından birini almış ise o dersi başarmış sayılır.

b) (DC) veya (DD) notlarından birini almış ve GNO’su 2.00 ve üzeri ise koşullu başarılı sayılır.

c) (DC) veya (DD) notlarından birini almış ve GNO’su 2.00’ın altında ise koşullu başarısız sayılır.

ç) (FD) ve (FF) notlarından birini almış ise başarısız sayılır.

d) Derse devam koşulunu yerine getirmediyse devamsız (DS) sayılır.

e) Kredisiz olan dersler ile stajların devamsızlık ve başarı değerlendirmelerinde; (YE) yeterli, (YS) yetersiz, (DS) devamsız sayılır.

f) Öğrencinin girmeyi hak etmediği bir sınava girmesi sonucunda aldığı not iptal edilir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Spor Bilimleri Derneği (Spor Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu) (SPORAK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 1.10.2023/1.10.2026


Giriş Şartı
  • Usul ve esasları YÖK tarafından belirlenen, yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programları için ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda, üniversite senatosunun belirlediği puanı almış ve özel yetenek sınavını başarmış olmak.

Başarma Şartları
Bu programdan mezun olabilmek için, Asgari 240 AKTS dersi tamamlamış olmak ve staj uygulamasını başarı ile yerine getirmek gereklidir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora yeterlik programlarına devam edebilirler.

Mezunlarımız,  ülkemiz ve yabancı ülkelerde bulunan çeşitli üniversitelerde, milli eğitime bağlı ve/veya özel eğitim kurumlarında, kamu ve özel kurum-kuruluşlarda, ilgili spor branşlarının federasyonlarında, kulüplerde, özel ilköğrenim, orta öğrenim ve üniversitelerin bünyesinde antrenör, spor uzmanı ve kondisyoner olarak çalışabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030029112

Qualification Title
Coaching Education
Awarding BodyÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Awarding Body ContactCanakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Medicine, Terzioğlu Campus, Merkez-Çanakkale, Tel: 0286 2180018, ECTS Coordinator: Dr. Nilüfer ULAŞ AYTÜRK, nilufer.ayturk@comu.edu.tr
Awarding Body Urlhttps://global.comu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 6
Thematic AreasEducation science
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • Students who successfully complete this program will have a Bachelor's degree in Coaching Education.
Learning Environments
  • Education and training is carried out in the form of formal or distance education. Education and training are carried out in sports facilities, laboratories and workshops at the university. In addition, practical trainings are given in sports clubs, sports facilities, workplaces as internships or workplace training.
Description
  • Advanced theoretical and applied knowledge to question the theory and principles of the field of coaching with a critical approach.
  • Advanced innovative specialist skills in solving complex, unforeseen problems in the field of Coaching Education.
  • Analyzes data on problems in the field of Coaching Education and develops evidence-based solutions.
  • Manages the complex professional and technical studies related to Sports Sciences, takes responsibility as a team member in solving the problems that may arise in practice, and determines the professional development needs of the team members.
  • Evaluates the knowledge and skills he/she has in his/her field with a critical approach, determines the learning needs and has a lifelong learning approach to meet them.
  • Communicates effectively in written and oral in his mother tongue and uses a foreign language.
  • Uses information technologies specific to his field at least at the advanced level of the European Computer License.
  • Shares his/her thoughts on the issues related to his/her field and the solution proposals regarding the problems with the groups that are experts or non-experts in the field, either verbally or in writing, by supporting them with quantitative and qualitative data.
  • Acts in accordance with scientific, social and ethical principles and values in the stages of collecting, analyzing and announcing the data related to the field.
  • Organizes and implements projects and activities in cooperation with other professional groups for the social environment in which they live, with a sense of social responsibility.
  • Takes responsibility for raising awareness of the society on basic human rights, cultural and universal values, social justice and environment.
  • In the coaching profession, he has the necessary attitudes and behaviors for a healthy life.
  • Regulates its social relations by adopting the values that its country has and the society in which it lives in.
  • Advanced knowledge, skills, attitudes and behaviors that will bring solutions to social and economic problems by considering the strategic priorities of its country.
  • Prioritizes the customs and traditions of the society, its unique characteristics and national culture in its attitudes and behaviors.
Key Competencies
  • Sports Science terminology competency,
  • Coaching Profession competency,
  • Personal and learning to learn competence,
  • Digital and technological competence,
  • Entrepreneurial competence,
  • Cultural awareness and professional adaptability,
  • Career planning competence,
  • Effective communication and expression competence
Further Info

Quantification and Consideration methods and their contribution to the course grade are determined by the Senates of Higher Education Institutions in accordance with the basic principles determined by the Higher Education Council (YÖK). Different methods such as homework, project, practice, midterm and final exam are used for Quantification and Consideration. Çanakkale Onsekiz Mart University Associate Degree-Undergraduate Education and Examination Regulations are used to evaluate the success of the student. A student from a course;

a) If he/she has taken one of the grades (AA), (BA), (BB), (CB) or (CC), he/she is deemed to have succeeded in that course.

b) If he has received one of the grades (DC) or (DD) and his GPA is 2.00 and above, he is considered conditionally successful.

c) If he has received one of the grades (DC) or (DD) and his GPA is below 2.00, he is considered conditionally unsuccessful.

ç) If he/she gets one of the (FD) and (FF) grades, he/she is considered unsuccessful.

d) If he/she does not fulfill the attendance requirement, he/she is considered absent (DS).

e) In the absence and success evaluations of non-credit courses and internships; (FE) sufficient, (YS) insufficient, (DS) absenteeism. f) As a result of taking an exam that the student does not deserve to take, the grade received is cancelled.

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Access Requirements
  • Receiving the score determined by the university senate and succeeding in the special talent exam as a result of the central exam held by OSYM for the programs of higher education institutions that accept students with a special talent exam, the procedures and principles of which are determined by YÖK.
Conditions for Success In order to graduate from this program, it is necessary to have completed a minimum of 240 ECTS courses and to successfully complete the internship application.
Progression Paths (Relationship Type)

Those who have a bachelor's degree can continue to master's programs and doctoral proficiency programs accepted with a bachelor's degree if they meet the relevant conditions.

Our graduates have the option of pursuing careers as coaches, sports experts and conditioners in a variety of educational settings, both within our country and abroad. These include universities, national and private educational institutions, public and private institutions, federations of related sports branches, clubs, and secondary/high schools, as well as universities.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The qualification is constantly valid.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030029112


Qualification Title
Coaching Education

Awarding Body
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Awarding Body Contact
Canakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Medicine, Terzioğlu Campus, Merkez-Çanakkale, Tel: 0286 2180018, ECTS Coordinator: Dr. Nilüfer ULAŞ AYTÜRK, nilufer.ayturk@comu.edu.tr

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • Students who successfully complete this program will have a Bachelor's degree in Coaching Education.

Learning Environments
  • Education and training is carried out in the form of formal or distance education. Education and training are carried out in sports facilities, laboratories and workshops at the university. In addition, practical trainings are given in sports clubs, sports facilities, workplaces as internships or workplace training.

Description
  • Advanced theoretical and applied knowledge to question the theory and principles of the field of coaching with a critical approach.
  • Advanced innovative specialist skills in solving complex, unforeseen problems in the field of Coaching Education.
  • Analyzes data on problems in the field of Coaching Education and develops evidence-based solutions.
  • Manages the complex professional and technical studies related to Sports Sciences, takes responsibility as a team member in solving the problems that may arise in practice, and determines the professional development needs of the team members.
  • Evaluates the knowledge and skills he/she has in his/her field with a critical approach, determines the learning needs and has a lifelong learning approach to meet them.
  • Communicates effectively in written and oral in his mother tongue and uses a foreign language.
  • Uses information technologies specific to his field at least at the advanced level of the European Computer License.
  • Shares his/her thoughts on the issues related to his/her field and the solution proposals regarding the problems with the groups that are experts or non-experts in the field, either verbally or in writing, by supporting them with quantitative and qualitative data.
  • Acts in accordance with scientific, social and ethical principles and values in the stages of collecting, analyzing and announcing the data related to the field.
  • Organizes and implements projects and activities in cooperation with other professional groups for the social environment in which they live, with a sense of social responsibility.
  • Takes responsibility for raising awareness of the society on basic human rights, cultural and universal values, social justice and environment.
  • In the coaching profession, he has the necessary attitudes and behaviors for a healthy life.
  • Regulates its social relations by adopting the values that its country has and the society in which it lives in.
  • Advanced knowledge, skills, attitudes and behaviors that will bring solutions to social and economic problems by considering the strategic priorities of its country.
  • Prioritizes the customs and traditions of the society, its unique characteristics and national culture in its attitudes and behaviors.

Key Competencies
  • Sports Science terminology competency,
  • Coaching Profession competency,
  • Personal and learning to learn competence,
  • Digital and technological competence,
  • Entrepreneurial competence,
  • Cultural awareness and professional adaptability,
  • Career planning competence,
  • Effective communication and expression competence

Further Info

Quantification and Consideration methods and their contribution to the course grade are determined by the Senates of Higher Education Institutions in accordance with the basic principles determined by the Higher Education Council (YÖK). Different methods such as homework, project, practice, midterm and final exam are used for Quantification and Consideration. Çanakkale Onsekiz Mart University Associate Degree-Undergraduate Education and Examination Regulations are used to evaluate the success of the student. A student from a course;

a) If he/she has taken one of the grades (AA), (BA), (BB), (CB) or (CC), he/she is deemed to have succeeded in that course.

b) If he has received one of the grades (DC) or (DD) and his GPA is 2.00 and above, he is considered conditionally successful.

c) If he has received one of the grades (DC) or (DD) and his GPA is below 2.00, he is considered conditionally unsuccessful.

ç) If he/she gets one of the (FD) and (FF) grades, he/she is considered unsuccessful.

d) If he/she does not fulfill the attendance requirement, he/she is considered absent (DS).

e) In the absence and success evaluations of non-credit courses and internships; (FE) sufficient, (YS) insufficient, (DS) absenteeism. f) As a result of taking an exam that the student does not deserve to take, the grade received is cancelled.


Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.


Access Requirements
  • Receiving the score determined by the university senate and succeeding in the special talent exam as a result of the central exam held by OSYM for the programs of higher education institutions that accept students with a special talent exam, the procedures and principles of which are determined by YÖK.

Conditions for Success
In order to graduate from this program, it is necessary to have completed a minimum of 240 ECTS courses and to successfully complete the internship application.

Progression Paths (Relationship Type)

Those who have a bachelor's degree can continue to master's programs and doctoral proficiency programs accepted with a bachelor's degree if they meet the relevant conditions.

Our graduates have the option of pursuing careers as coaches, sports experts and conditioners in a variety of educational settings, both within our country and abroad. These include universities, national and private educational institutions, public and private institutions, federations of related sports branches, clubs, and secondary/high schools, as well as universities.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The qualification is constantly valid.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode