Yeterlilik Kodu

TR0030003243

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumDoğuş Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi Esenkent, Dudullu Osb Mah, Nato Yolu Cd 265/ 1, 34775 Ümraniye/İstanbul
Sorumlu Kurum URLhttps://www.dogus.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
5 Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Hizmet sektöründeki talebi karşılayabilecek; gerekli el becerisi yeteneği, hayal gücü ve yaratıcılığı sentezleyerek üretim yapabilen, pişirme tekniği ve malzeme bilgisine sahip, mutfak tekniklerine yenilik getirebilecek, damak zevki gelişmiş, Dünya ve Türk Mutfağına hakim, akademik bilgi ve disipline sahip personel yetiştirmektir.
  • Mutfak uygulamaları eğitimi ile ileri mutfak tekniklerinde beceri kazandırarak gelecekteki olası istihdam alanları için yeterliliğe sahip bireyi topluma hizmet etmek için sunmak.
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün olarak gerçekleştirilmektedir. Programın birinci ve ikinci öğretimi mevcut bulunmaktadır. Yiyecek içecek işletmelerinde staj yapılmaktadır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Temel aşçılık ve yemek pişirme teknikleri ve uygulanacak değişik pişirme usullerini kullanılacak malzemeler hakkında bilgi sahibidir
  • Üretimi yapılacak yiyecek ve içeceklerin genel bilgisi, besin değerleri ve pişirme teknikleri için yeterli düzeyde teknik aşçılık ve gastronomi bilgisine sahiptir
  • Aşçılık mesleğinde kullanılan besin maddelerinin gramaj hesaplamalarını yapabilecek düzeyde matematik ve maliyet muhasebesi bilgisine sahiptir
  • Aşçılık mesleğinde temel olarak kullanılan et, balık, tavuk, sebze, meyve, yağlar, kuru baklagiller, süt, yumurta gibi temel besin maddelerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerini bilir
  • Aşçılık sanatı ve mesleğinin tarihi gelişimi; değişimleri, kültürel farkları, iklim özellikleri ile yetişen yiyecek maddelerini ve ülkelerdeki yemek akımları arasındaki ilişkiler hakkında kuramsal bilgiye sahiptir
  • Aşçılık ve Gastronomi ilgili temel kavramlar ve aşçılık sanatını farklı yemek kültürleri ile olan ilişkileri hakkında bilgi sahibidir
  • Temel aşçılık ve gastronomi bilgilerini, üretmek istediklerini, el becerilerini kullanarak sunuma hazır hale getirebilirler
  • Yemek pişirme ve sunma sürecinde izlenmesi gereken metodlar ve prezantasyon kriterleri hakkında bilgi sahibidirler.
  • Geleneksel yöntemlerin yanı sıra, alternatif modern sunum tekniklerini kullanarak da yapabilirler
  • Aşçılık alanında el becerisini ve teknik bilgilerin yanı sıra, görsel destekli sunum yapabilir; tasarım ve üretim süreçlerini görsel olarak anlatan sunum teknikleri kullanabilir
  • Temel hukuki konularda, Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olur.
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazanır.
  • Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarır.
  • En az Avrupa Dil Portföyü A2 düzeyinde İngilizce kullanır. Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Mesleki ve etik sorumluluk bilinci taşır.
Anahtar Yetkinlikler

Alanı ile ilgili mesleki yetkinlikler, teknik okuduğunu anlama, yazma ve uygulama becerisi, yabancı dili kullanabilme, maliyet hesabı yapabilme, alanı ile ilgili teknolojik gelişimleri takip edebilme, temel seviyede bilgisayar kullanabilme, grup çalışması yapabilme, etkili iletişim kurma ve sosyal olma, alanı ile ilgili güncel konuları takip etme ve öğrenmeyi sürekli kılma, yurttaşlık bilincine sahip olma, girişimci olma ve kültürel farklılıkları fark etme.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavlar, Başarı Değerlendirme ve Disiplin

Sınavlara ilişkin genel esaslar MADDE 28 – (1) Her ders için ilgili birim amiri tarafından ders koordinatörü atanır. Verilen ders bir öğretim elemanı tarafından yürütülüyorsa dersin koordinatörü dersi veren öğretim elemanıdır. Ders koordinatörü ders tanım ve uygulama bilgilerini, ders kazanımlarını ve program yeterliliklerini temin edecek şekilde hazırlar. Ölçme faaliyetleri, sınavlarda sorulacak soruların hazırlanması ve başarı notlarının elde edilmesi ders koordinatörü tarafından yapılır. (2) Sınavlar; muafiyet sınavı, ara sınavı, mazeret sınavı, yarıyıl sonu sınavı, bütünleme sınavı ve tek ders sınavıdır. (3) Herhangi bir ders için dönem içinde en az bir ara sınav ve bir yarıyıl sonu sınavı olmak üzere en az iki ölçme faaliyetinin yapılması zorunludur. (4) Öğrencilerin aldıkları ders, uygulama ve proje çalışmalarının tümüne devam etme zorunlulukları vardır. Öğrencilerin devam durumu, ilgili öğretim elemanı tarafından izlenir ve değerlendirilir. Öğrencilerin devam durumuna ilişkin kayıtları, dersin öğretim elemanı tarafından dönemin son haftasında öğrenci otomasyon sistemine işlenir ve devamsız öğrenciler ilan edilir. Dersin devam şartını yerine getiremeyen öğrenciler dönem sonu sınavına giremezler. Dersin devam şartını sağlayan ancak başarısız olan öğrencilerin, bir sonraki yıl bu derse devam zorunluluğu yoktur. Ancak öğrencilerin; dersin yarıyıl içi sınavı, kısa sınav, uygulama, proje ve benzeri çalışmalarına katılmaları zorunludur. (5) Sınavlar yazılı, sözlü, test, ödev, uygulama, proje olarak yapılabilir. Sınavların türleri ve ağırlıkları ders izlencesinde ilan edildiği şekliyle uygulanır. (6) Öğrencilerin bir dersin sınavına girebilmesi için o yarıyıl/yılda kayıtlarını yenilemiş ve o derse kayıt yaptırmış olmaları gerekir. Öğrencilerin kayıt yaptırmadığı bir dersin sınavına veya girme hakkını kazanmadığı bir sınava girmesi durumunda aldığı not ilan edilmiş olsa da iptal edilir. (7) Sınavlar akademik takvime uygun olarak planlanır, gerekli durumlarda ilgili yönetim kurulu kararı ile ulusal ve dini bayramlar dışındaki, cumartesi ve pazar günleri de sınav yapılabilir. (8) 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre işlem yapılması sonucunda sınavlarda kopya çektiği, kopya girişiminde bulunduğu, intihal yaptığı veya kopyaya yardım ettiği ya da sınav kâğıtlarının incelenmesi sırasında kopya çektiği ya da yardım ettiği sabit olan öğrencilere o sınavdan sıfır notu verilir. (9) Üniversitenin ilgili birimleri ile yurt içindeki diğer yükseköğretim kurumlarında yaz döneminde alınan derslerin notlarının değerlendirilmesi ilgili fakülte/yüksekokul/MYO yönetim kurulu kararı ile yapılır. (10) Başarı notunu yükseltmek amacıyla alınan derslerde son alınan not geçerlidir. (11) Öğrencinin yarıyıl sonu başarı notunun hesaplanmasında, yarıyıl sonu sınavının ağırlığı örgün öğretimde %40’tan az ve %70’ten fazla olamaz. (Değişik cümle:RG-22/8/2022-31931) (2)Uzaktan eğitim yöntemine ilişkin uygulamalar, 26/4/2020 tarihli ve 31110 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Doğuş Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğine bağlı olarak Senato tarafından kabul edilen esaslara göre yürütülür.

Başarı notunun hesaplanması

MADDE 34 – (1) Öğrencilerin dersteki başarı derecesini belirtmede harfli sistem kullanılır. Bu amaçla kullanılan harfler, ağırlık katsayıları ve puan aralıkları aşağıda gösterilmiştir:

a) Bir dersten başarı notu olarak A+,A, B+, B, C+ ve C notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

b) Bir dersten başarı notu olarak DZ, F ve K notlarından birini alan öğrenci, o dersten başarısız sayılır.

c) Bir dersten D+ ve D notlarından birini alan öğrenci, o dersi şartlı başarmış kabul edilir. Öğrencinin o dersten başarılı sayılması için; mezuniyet anında AGNO’sunun en az 2,00 olması gerekir. AGNO’su 2,00’dan küçük ise öğrenci D+ ve D olan derslerinden yeteri kadarını alarak AGNO’sunu 2,00’a yükseltir. Bu şart sağlanmadan öğrenci mezun olamaz.

(2) DZ (Devamsız) : Öğrencinin devamsızlıktan dolayı başarısız sayıldığını gösterir.

(3) G (Geçti) : Ağırlıklı genel not ortalamasına katılmayan derslerin başarılması durumunda verilir.

(4) S (Süren Çalışma) : Devam eden stajlar ve projeler için “S” notu, başarılı şekilde tamamlanan stajlar için “G” notu projeler için harf notu kullanılır.

(5) M (Muaf) : Muafiyet sınavları sonucunda kazanılmış kredilere verilir. Muaf notu; mezuniyet kredisine dâhil edilir, ağırlıklı genel not ortalaması hesabına katılmaz.

(6) K (Kaldı) : Ağırlıklı genel not ortalamasına katılmayan derslerin başarısızlığı durumunda verilir.

 (7) TKR (Tekrar) : Tekrar edilen dersleri gösterir.

https://www.dogus.edu.tr/docs/default-source/douyonetmelikler/onlisans-ve-lisans-egitim-ogretim-ve-sinav-yonetmeligi.pdf

Kalite Güvencesi

DOÜ Kalite Yönetim Sistemi (KYS) kuruluş amacı, işleyiş şekli ve yönetim organları itibariyle Kurumun kalite güvencesi sürecini teminat altına alacak şekilde kurulmuştur. Sistem esas itibariyle toplam kalite yönetimi anlayışını dikkate alarak kalite yönetimini gerçekleştirmeyi hedef almıştır.

KYS organizasyon yapısı içerisinde 5 farklı karar organı tanımlanmakta olup bunlar DOÜ Kalite Temsilcisi, Kalite Yönetim Komisyonu, Birim Kalite Temsilcileri, Birim Kalite Sorumluları ve Kalite Koordinatörlüğüdür. Kalite Koordinatörlüğü Üniversitenin tüm kalite yönetim faaliyetlerini koordine etmek, kayıt ve takibini yapmak, KİDR dokümanlarını hazırlamak vb. üzere doğrudan Rektörlüğe bağlı bir birim olarak organize edilmiştir. Rektör, Üniversitenin Kalite Temsilcisi sıfatıyla hareket etmektedir. Rektör Yardımcısı, .Rektör Danışmanı, Dekanlar, Enstitü Md., SBYO Md., MYO Md., Kalite Koordinatörü, Genel Sekreter ve Öğrenci Temsilcisi DOÜ Kalite Yönetim Komisyonunu oluşturmaktadır. Komisyonda yer alan akademik ve idari birim yöneticileri aynı zamanda Birim Kalite Temsilcisi sıfatını taşımaktadırlar. Ayrıca, akademik ve idari birimlerin her birisinde Birimin kalite yönetim faaliyetlerinde aktif rol almak üzere bir Birim Kalite Sorumlusu (tercihen Yönetici Yardımcısı) belirlenmiştir. Birim Kalite Sorumluları Kalite Koordinatörlüğüne kalite yönetimiyle ilgili aktif destek vermektedir. Kalite Koordinatörlüğü Birimlerle fonksiyonel ilişki içerisinde faaliyetlerini sürdürmekte olup aynı zamanda Kalite Yönetim Komisyonunun sekretaryasını da üstlenmiştir.

Kalite Yönetim Komisyonu DOÜ’nün stratejik planı ve hedefleri doğrultusunda, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idarî hizmetlerinin değerlendirilmesi ve kalitesinin geliştirilmesi ile ilgili kurumun iç ve dış kalite güvence sistemini kurmak, kurumsal göstergeleri tespit etmek ve bu kapsamda üniversitenin kurumsal gelişimini destekleyecek faaliyetleri yürütmekten sorumludur. Üniversite kalite yönetiminin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesinde önemli bir role sahiptir.

Kalite Yönetim Temsilcisi’ne bağlı olarak faaliyetlerini yürüten Birim Kalite Temsilcileri kalite yönetimiyle ilgili konuları birimlerinde takip edip sonuçlandırmakla yükümlüdürler.

Birim Kalite Sorumluları Birimlerde kaliteyle ilgili yürütülecek faaliyetlerde aktif olarak sorumluluk üstlenmişlerdir.

Kalite Koordinatörlüğü (KKB), Üniversitenin mevcut durumunu stratejik planda yer alan performans göstergeleri aracılığıyla yılda bir kez değerlendirip Kalite Yönetim Komisyonuna rapor etmek üzere, Kurum İç Değerlendirme Komisyonunun çalışmalarını yönlendirmekte ve koordine etmektedir.

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

DOÜ; 5 fakültede 34 lisans programı, Sağlık Bilimleri Yüksekokulunda 1 lisans programı,

Meslek Yüksekokulunda 34 ön lisans programı, Enstitüde 19 yüksek lisans ve 4 doktora programı ile yükseköğretimin her kademesinde yer almaktadır.

Programlarla ilgili tüm bilgiler Üniversitenin web sitesinde ilan edilmiştir. Üniversitenin bazı bölümlerinde öğretim dili İngilizcedir. ((4)B.1.1.DOU_akademik).

Yeni Program tasarımı sürecinde bölüm/anabilim dalı başkanlıkları YÖK program açma kriterlerini esas alarak açmayı planladıkları program ile ilgili gerekçelerini belirten bir rapor hazırlamakta ve rapora programın amaçlarını, çıktılarını ve çıktıları ulusal yeterlilikler ve alan yeterlilikleriyle ilişkilendiren matrisi de ekleyerek bölüm/anabilim dalı kurullarının onayını aldıktan sonra MYO/Fakülte/Enstitü Kurulu’na sunmaktadır. MYO/Fakülte/Enstitü Kurulu tarafından onaylanan program Eğitim Öğretim Komisyonu tarafından incelenerek onaylandıktan sonra Senato’ya sunulmaktadır. Senato tarafından son şekli verilerek onaylanan programlar izin için Yüksek Öğretim Kurulu’na gönderilmektedir. İzin alınan programlar için ders programlarında tanımlanan tüm zorunlu ve seçmeli dersler ile ilgili ders amaçları, ders içerikleri, ders çıktıları ile ders çıktılarının program çıktılarına katkısını gösteren matrisler hazırlanmaktadır.

Üniversitemiz, program tasarım ve onay sürecinin dinamik bir süreç olmasına özen göstermektedir. Bu amaçla “Enstitü/Fakülte/MYO Kurulları Prosedürü” ile tanımlanan Akademik Kurul, Fakülte Yönetim Kurulu ve iç/dış paydaşların katılımı ile gerçekleşen Danışma Kurulu toplantıları düzenli olarak yapılmakta ve bu toplantılar sonucu ortaya çıkan görüş ve öneriler değerlendirilerek bölüm/anabilim dalı bazında periyodik olarak program güncellemesi yapılmaktadır. Üniversitemizde programların gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi aşamasında iç paydaşlar (öğrenciler ve öğretim elemanları) ve dış paydaşlar (mezunlar, işverenler ve iş dünyasından temsilciler) sürece dahil edilmektedir. Her bölümün/anabilim dalının bir öğrenci temsilcisi bulunmaktadır ve seçilen temsilci her dönem en az bir kez olmak üzere Fakülte/Enstitü Kurulu’na ve Senato’ya davet edilerek görüşleri/istek ve önerileri alınmaktadır. Öğretim elemanlarının sürece dahil edilmesi ise yapılan Fakülte ve Bölüm Akademik Kurulları vasıtası ile sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra, her bölümde Danışma Kurulu bulunmaktadır. Mezunlar, işverenler ve sektör temsilcilerinden oluşan Danışma Kurulu ile her yıl bir kez toplantı yapılmakta ve programla ilgili geri beslemeler alınıp, güncel gelişmelere bağlı olarak yapılması önerilen değişiklikler üzerinde durulmaktadır.

2. Ölçme-Değerlendirme:

Sınavlar ve başarı değerlendirme kriterleri DOÜ Önlisans-Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile ortaya konmuştur. Bu yönetmelikler web sitesinde Öğrenciler için/DOÜ öğrencileri için sekmesi altında tüm paydaşların bilgisine sunulmuştur. (DOU_öğrenci_kayıt_kabul)

DOÜ’de, önlisans ve lisans programları için ilgili yönetmeliğin 28. maddesi uyarınca: bir yarıyılda her dersten en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı yapılır. Yarıyıl sonu sınavı gerektirmeyen uygulamalı dersler (laboratuvar, uygulama, atölye, proje ve bitirme projeleri) hariç yarıyıl sonu sınavlarına girmek zorunludur. Öğretim elemanı; ödev, proje, laboratuvar ve benzeri çalışmaları ara sınav olarak değerlendirebilir. Yarıyıl sonu sınavı yazılı olarak yapılır. İlgili fakülte/MYO yönetim kurullarının kararı ile sınav sözlü veya sözlü-yazılı olarak da yapılabilir. Yarıyıl başarı notunun verilmesinde tüm sınav sonuçları ve diğer yarıyıl içi çalışmalar dikkate alınır. Öğrencinin yarıyıl sonu başarı notunun hesaplanmasında, yarıyıl sonu sınavının ağırlığı %40’tan az ve %70’ten fazla olamaz.  Yarıyıl başında her ders için dersi veren öğretim elemanı tarafından Ders Başarı Değerlendirme kriterleri Ders Kılavuzları içinde öğrencilere ilan edilir. Yarıyıl içi çalışmalar ile yarıyıl sonu sınavının başarı notu üzerindeki ağırlıkları öğrencilere yarıyıl başında duyurulur. Yarıyıl sonu sınavları akademik takvimde ilan edilen tarihlerde yapılır. Aynı yönetmeliğin 32. maddesine göre, normal öğ3renim süresine doldurmuş olup mezuniyeti için 1 başarısız dersi kalan öğrenciler, dersin devam koşulunu sağlamış olmak kaydıyla ilgili fakülte/SBYO/MYO yönetim kurulu kararı ile yarıyıl sonu sınavlarının bitimini takiben akademik takvimde ilan edilen tarihte yapılacak tek ders sınavına girebilir. Söz konusu yönetmeliğin 34. maddesinde ise harf notlarının katsayı karşılıkları tanımlanmaktadır.

Üniversitemizde öğrencilerin sınava girmeyi engelleyen haklı ve geçerli nedenlerin oluşması durumunda uygulanacak esaslar “Mazeret Sınavı Prosedürü” ile belirlenmiştir. Prosedür uyarınca sınavlara giremeyen lisans ve önlisans öğrencileri, mazeretlerini bildiren dilekçe ve mazeretlerini gösteren belge ile sınav tarihini izleyen en geç üç işgünü içerisinde ilgili Fakülte Dekanlığına/MYO Müdürlüğüne başvurmakta, mazeretleri Fakülte/MYO Yönetim Kurullarınca kabul edilen öğrenciler belirlenen tarihlerde mazeret sınavlarına katılmaya hak kazanmaktadırlar. Sınava girmeyen lisansüstü öğrenciler ise mazeretlerini bildiren dilekçe ve mazeretlerini gösteren belge ile sınav tarihini izleyen en geç beş iş günü içinde Enstitü Müdürlüğüne başvurmakta, mazeretleri Enstitü Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrenciler belirlenen tarihlerde mazeret sınavlarına girebilmektedirler. (DOU_mazeret_sınavı_prosedürü)

Sınavlar ve başarı değerlendirme kriterlerinin tüm programlarda güvence altına alınması amacıyla, ders veren tüm öğretim elemanlarına her dönemin altıncı haftasının sonuna değin ölçme ve değerlendirme kriterlerini tanımlama zorunluluğu getirilmiştir. Bu tanımlama bilgi-işlem sistemi üzerinden yapılmakta ve sonrasında not girişleri de aynı program üzerinden gerçekleştirilmektedir.  Sistem öğretim elemanlarına yönetmelik tarafından belirlenmiş ölçütlerin dışına çıkma izni vermemektedir.

Her dersin ilgili öğrenme çıktıları dikkate alınarak oluşturulan sınav soruları ile verilen ödev ve projeler aracılığıyla ders öğrenme çıktıları ile program çıktıları arasında ilişki sağlanmaktadır. Ayrıca yapılan öğrenci anketleriyle de bu çıktıların sağlanıp sağlanmadığı sorgulanmaktadır.

3. Belgelendirme:

Yeterliliklerin Sertifikalandırılması ve Diploma

2014 yılı itibarı ile tüm programlarımız için mezuniyet koşulları AKTS değerleri temel alınarak güncellenmiştir. Web sitemizin “Öğrenciler için/DOÜ öğrencileri için” sekmesi altında ilan edilmiş olan mezuniyet koşullarına göre (https://www.dogus.edu.tr/ogrenci/kayit-kabul/mezuniyet-kosullari),  2014 yılı ve sonrası girişli öğrencilerin mezuniyete hak kazanması için; kayıtlı olduğu programın zorunlu ve seçmeli tüm derslerini başarı ile tamamlaması, derslerin AKTS değerleri esas alınarak hesaplanan genel not ortalamasının 2.00 veya üzeri olması, lisans programları için 240, önlisans programları için 120 AKTS’yi tamamlaması ve varsa staj yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekmektedir.

Öğrencilerin mezuniyet koşulları belirlenirken önceden kazanmış oldukları yeterliliklerin /öğrenmelerin tanınması ve kredilendirilmesi suretiyle muafiyet ve intibak durumları da göz önüne alınarak değerlendirme yapılır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme:

DOU Kalite Yönetim Sisteminin işlerliği Kalite Koordinatörlüğü tarafından zaman zaman gerçekleştirilen İç Tetkik uygulamaları ile denetlenmektedir

Turizm Akademisyenleri Derneği (TUADER - Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu)

Başlangıç: 01.01.2022 / Bitiş: 31.12.2027

Giriş Şartı
  • ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girmeleri ve Aşçılık programı için yeterli TYT puan türü ile yerleştirilirler.
Başarma Şartları Önlisans programlarında 120 AKTS kredisini tamamlayarak Ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2,00 düzeyine çıkarmış öğrenci, öğrenimini bitirmiş sayılır ve mezuniyete hak kazanır
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Mesleki önlisans programlarından mezun olan öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Dikey geçiş kontenjanları ilişkili lisans programlarında belirlenmiş kontenjanın yüzde onunu geçmeyecek şekilde YÖK kararı ile belirlenir.
  • Mesleki önlisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından da eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı önlisans diploması alabilirler

DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL YÖNERGESİ (06.06.2022 tarih, 2022/13 sayılı Senato Kararı ve 06.06.2022 tarih, 2022/10 sayılı Mütevelli Heyet Kararı ile onaylanmıştır.

https://www.dogus.edu.tr/docs/default-source/yonergeler/yonergelerimiz/cift-anadal-ve-yandal-yonergesi.pdf

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030003243


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Doğuş Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Esenkent, Dudullu Osb Mah, Nato Yolu Cd 265/ 1, 34775 Ümraniye/İstanbul

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Hizmet sektöründeki talebi karşılayabilecek; gerekli el becerisi yeteneği, hayal gücü ve yaratıcılığı sentezleyerek üretim yapabilen, pişirme tekniği ve malzeme bilgisine sahip, mutfak tekniklerine yenilik getirebilecek, damak zevki gelişmiş, Dünya ve Türk Mutfağına hakim, akademik bilgi ve disipline sahip personel yetiştirmektir.
  • Mutfak uygulamaları eğitimi ile ileri mutfak tekniklerinde beceri kazandırarak gelecekteki olası istihdam alanları için yeterliliğe sahip bireyi topluma hizmet etmek için sunmak.

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün olarak gerçekleştirilmektedir. Programın birinci ve ikinci öğretimi mevcut bulunmaktadır. Yiyecek içecek işletmelerinde staj yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Temel aşçılık ve yemek pişirme teknikleri ve uygulanacak değişik pişirme usullerini kullanılacak malzemeler hakkında bilgi sahibidir
  • Üretimi yapılacak yiyecek ve içeceklerin genel bilgisi, besin değerleri ve pişirme teknikleri için yeterli düzeyde teknik aşçılık ve gastronomi bilgisine sahiptir
  • Aşçılık mesleğinde kullanılan besin maddelerinin gramaj hesaplamalarını yapabilecek düzeyde matematik ve maliyet muhasebesi bilgisine sahiptir
  • Aşçılık mesleğinde temel olarak kullanılan et, balık, tavuk, sebze, meyve, yağlar, kuru baklagiller, süt, yumurta gibi temel besin maddelerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerini bilir
  • Aşçılık sanatı ve mesleğinin tarihi gelişimi; değişimleri, kültürel farkları, iklim özellikleri ile yetişen yiyecek maddelerini ve ülkelerdeki yemek akımları arasındaki ilişkiler hakkında kuramsal bilgiye sahiptir
  • Aşçılık ve Gastronomi ilgili temel kavramlar ve aşçılık sanatını farklı yemek kültürleri ile olan ilişkileri hakkında bilgi sahibidir
  • Temel aşçılık ve gastronomi bilgilerini, üretmek istediklerini, el becerilerini kullanarak sunuma hazır hale getirebilirler
  • Yemek pişirme ve sunma sürecinde izlenmesi gereken metodlar ve prezantasyon kriterleri hakkında bilgi sahibidirler.
  • Geleneksel yöntemlerin yanı sıra, alternatif modern sunum tekniklerini kullanarak da yapabilirler
  • Aşçılık alanında el becerisini ve teknik bilgilerin yanı sıra, görsel destekli sunum yapabilir; tasarım ve üretim süreçlerini görsel olarak anlatan sunum teknikleri kullanabilir
  • Temel hukuki konularda, Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olur.
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazanır.
  • Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarır.
  • En az Avrupa Dil Portföyü A2 düzeyinde İngilizce kullanır. Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Mesleki ve etik sorumluluk bilinci taşır.

Anahtar Yetkinlikler

Alanı ile ilgili mesleki yetkinlikler, teknik okuduğunu anlama, yazma ve uygulama becerisi, yabancı dili kullanabilme, maliyet hesabı yapabilme, alanı ile ilgili teknolojik gelişimleri takip edebilme, temel seviyede bilgisayar kullanabilme, grup çalışması yapabilme, etkili iletişim kurma ve sosyal olma, alanı ile ilgili güncel konuları takip etme ve öğrenmeyi sürekli kılma, yurttaşlık bilincine sahip olma, girişimci olma ve kültürel farklılıkları fark etme.


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavlar, Başarı Değerlendirme ve Disiplin

Sınavlara ilişkin genel esaslar MADDE 28 – (1) Her ders için ilgili birim amiri tarafından ders koordinatörü atanır. Verilen ders bir öğretim elemanı tarafından yürütülüyorsa dersin koordinatörü dersi veren öğretim elemanıdır. Ders koordinatörü ders tanım ve uygulama bilgilerini, ders kazanımlarını ve program yeterliliklerini temin edecek şekilde hazırlar. Ölçme faaliyetleri, sınavlarda sorulacak soruların hazırlanması ve başarı notlarının elde edilmesi ders koordinatörü tarafından yapılır. (2) Sınavlar; muafiyet sınavı, ara sınavı, mazeret sınavı, yarıyıl sonu sınavı, bütünleme sınavı ve tek ders sınavıdır. (3) Herhangi bir ders için dönem içinde en az bir ara sınav ve bir yarıyıl sonu sınavı olmak üzere en az iki ölçme faaliyetinin yapılması zorunludur. (4) Öğrencilerin aldıkları ders, uygulama ve proje çalışmalarının tümüne devam etme zorunlulukları vardır. Öğrencilerin devam durumu, ilgili öğretim elemanı tarafından izlenir ve değerlendirilir. Öğrencilerin devam durumuna ilişkin kayıtları, dersin öğretim elemanı tarafından dönemin son haftasında öğrenci otomasyon sistemine işlenir ve devamsız öğrenciler ilan edilir. Dersin devam şartını yerine getiremeyen öğrenciler dönem sonu sınavına giremezler. Dersin devam şartını sağlayan ancak başarısız olan öğrencilerin, bir sonraki yıl bu derse devam zorunluluğu yoktur. Ancak öğrencilerin; dersin yarıyıl içi sınavı, kısa sınav, uygulama, proje ve benzeri çalışmalarına katılmaları zorunludur. (5) Sınavlar yazılı, sözlü, test, ödev, uygulama, proje olarak yapılabilir. Sınavların türleri ve ağırlıkları ders izlencesinde ilan edildiği şekliyle uygulanır. (6) Öğrencilerin bir dersin sınavına girebilmesi için o yarıyıl/yılda kayıtlarını yenilemiş ve o derse kayıt yaptırmış olmaları gerekir. Öğrencilerin kayıt yaptırmadığı bir dersin sınavına veya girme hakkını kazanmadığı bir sınava girmesi durumunda aldığı not ilan edilmiş olsa da iptal edilir. (7) Sınavlar akademik takvime uygun olarak planlanır, gerekli durumlarda ilgili yönetim kurulu kararı ile ulusal ve dini bayramlar dışındaki, cumartesi ve pazar günleri de sınav yapılabilir. (8) 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre işlem yapılması sonucunda sınavlarda kopya çektiği, kopya girişiminde bulunduğu, intihal yaptığı veya kopyaya yardım ettiği ya da sınav kâğıtlarının incelenmesi sırasında kopya çektiği ya da yardım ettiği sabit olan öğrencilere o sınavdan sıfır notu verilir. (9) Üniversitenin ilgili birimleri ile yurt içindeki diğer yükseköğretim kurumlarında yaz döneminde alınan derslerin notlarının değerlendirilmesi ilgili fakülte/yüksekokul/MYO yönetim kurulu kararı ile yapılır. (10) Başarı notunu yükseltmek amacıyla alınan derslerde son alınan not geçerlidir. (11) Öğrencinin yarıyıl sonu başarı notunun hesaplanmasında, yarıyıl sonu sınavının ağırlığı örgün öğretimde %40’tan az ve %70’ten fazla olamaz. (Değişik cümle:RG-22/8/2022-31931) (2)Uzaktan eğitim yöntemine ilişkin uygulamalar, 26/4/2020 tarihli ve 31110 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Doğuş Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğine bağlı olarak Senato tarafından kabul edilen esaslara göre yürütülür.

Başarı notunun hesaplanması

MADDE 34 – (1) Öğrencilerin dersteki başarı derecesini belirtmede harfli sistem kullanılır. Bu amaçla kullanılan harfler, ağırlık katsayıları ve puan aralıkları aşağıda gösterilmiştir:

a) Bir dersten başarı notu olarak A+,A, B+, B, C+ ve C notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

b) Bir dersten başarı notu olarak DZ, F ve K notlarından birini alan öğrenci, o dersten başarısız sayılır.

c) Bir dersten D+ ve D notlarından birini alan öğrenci, o dersi şartlı başarmış kabul edilir. Öğrencinin o dersten başarılı sayılması için; mezuniyet anında AGNO’sunun en az 2,00 olması gerekir. AGNO’su 2,00’dan küçük ise öğrenci D+ ve D olan derslerinden yeteri kadarını alarak AGNO’sunu 2,00’a yükseltir. Bu şart sağlanmadan öğrenci mezun olamaz.

(2) DZ (Devamsız) : Öğrencinin devamsızlıktan dolayı başarısız sayıldığını gösterir.

(3) G (Geçti) : Ağırlıklı genel not ortalamasına katılmayan derslerin başarılması durumunda verilir.

(4) S (Süren Çalışma) : Devam eden stajlar ve projeler için “S” notu, başarılı şekilde tamamlanan stajlar için “G” notu projeler için harf notu kullanılır.

(5) M (Muaf) : Muafiyet sınavları sonucunda kazanılmış kredilere verilir. Muaf notu; mezuniyet kredisine dâhil edilir, ağırlıklı genel not ortalaması hesabına katılmaz.

(6) K (Kaldı) : Ağırlıklı genel not ortalamasına katılmayan derslerin başarısızlığı durumunda verilir.

 (7) TKR (Tekrar) : Tekrar edilen dersleri gösterir.

https://www.dogus.edu.tr/docs/default-source/douyonetmelikler/onlisans-ve-lisans-egitim-ogretim-ve-sinav-yonetmeligi.pdf


Kalite Güvencesi

DOÜ Kalite Yönetim Sistemi (KYS) kuruluş amacı, işleyiş şekli ve yönetim organları itibariyle Kurumun kalite güvencesi sürecini teminat altına alacak şekilde kurulmuştur. Sistem esas itibariyle toplam kalite yönetimi anlayışını dikkate alarak kalite yönetimini gerçekleştirmeyi hedef almıştır.

KYS organizasyon yapısı içerisinde 5 farklı karar organı tanımlanmakta olup bunlar DOÜ Kalite Temsilcisi, Kalite Yönetim Komisyonu, Birim Kalite Temsilcileri, Birim Kalite Sorumluları ve Kalite Koordinatörlüğüdür. Kalite Koordinatörlüğü Üniversitenin tüm kalite yönetim faaliyetlerini koordine etmek, kayıt ve takibini yapmak, KİDR dokümanlarını hazırlamak vb. üzere doğrudan Rektörlüğe bağlı bir birim olarak organize edilmiştir. Rektör, Üniversitenin Kalite Temsilcisi sıfatıyla hareket etmektedir. Rektör Yardımcısı, .Rektör Danışmanı, Dekanlar, Enstitü Md., SBYO Md., MYO Md., Kalite Koordinatörü, Genel Sekreter ve Öğrenci Temsilcisi DOÜ Kalite Yönetim Komisyonunu oluşturmaktadır. Komisyonda yer alan akademik ve idari birim yöneticileri aynı zamanda Birim Kalite Temsilcisi sıfatını taşımaktadırlar. Ayrıca, akademik ve idari birimlerin her birisinde Birimin kalite yönetim faaliyetlerinde aktif rol almak üzere bir Birim Kalite Sorumlusu (tercihen Yönetici Yardımcısı) belirlenmiştir. Birim Kalite Sorumluları Kalite Koordinatörlüğüne kalite yönetimiyle ilgili aktif destek vermektedir. Kalite Koordinatörlüğü Birimlerle fonksiyonel ilişki içerisinde faaliyetlerini sürdürmekte olup aynı zamanda Kalite Yönetim Komisyonunun sekretaryasını da üstlenmiştir.

Kalite Yönetim Komisyonu DOÜ’nün stratejik planı ve hedefleri doğrultusunda, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idarî hizmetlerinin değerlendirilmesi ve kalitesinin geliştirilmesi ile ilgili kurumun iç ve dış kalite güvence sistemini kurmak, kurumsal göstergeleri tespit etmek ve bu kapsamda üniversitenin kurumsal gelişimini destekleyecek faaliyetleri yürütmekten sorumludur. Üniversite kalite yönetiminin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesinde önemli bir role sahiptir.

Kalite Yönetim Temsilcisi’ne bağlı olarak faaliyetlerini yürüten Birim Kalite Temsilcileri kalite yönetimiyle ilgili konuları birimlerinde takip edip sonuçlandırmakla yükümlüdürler.

Birim Kalite Sorumluları Birimlerde kaliteyle ilgili yürütülecek faaliyetlerde aktif olarak sorumluluk üstlenmişlerdir.

Kalite Koordinatörlüğü (KKB), Üniversitenin mevcut durumunu stratejik planda yer alan performans göstergeleri aracılığıyla yılda bir kez değerlendirip Kalite Yönetim Komisyonuna rapor etmek üzere, Kurum İç Değerlendirme Komisyonunun çalışmalarını yönlendirmekte ve koordine etmektedir.

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

DOÜ; 5 fakültede 34 lisans programı, Sağlık Bilimleri Yüksekokulunda 1 lisans programı,

Meslek Yüksekokulunda 34 ön lisans programı, Enstitüde 19 yüksek lisans ve 4 doktora programı ile yükseköğretimin her kademesinde yer almaktadır.

Programlarla ilgili tüm bilgiler Üniversitenin web sitesinde ilan edilmiştir. Üniversitenin bazı bölümlerinde öğretim dili İngilizcedir. ((4)B.1.1.DOU_akademik).

Yeni Program tasarımı sürecinde bölüm/anabilim dalı başkanlıkları YÖK program açma kriterlerini esas alarak açmayı planladıkları program ile ilgili gerekçelerini belirten bir rapor hazırlamakta ve rapora programın amaçlarını, çıktılarını ve çıktıları ulusal yeterlilikler ve alan yeterlilikleriyle ilişkilendiren matrisi de ekleyerek bölüm/anabilim dalı kurullarının onayını aldıktan sonra MYO/Fakülte/Enstitü Kurulu’na sunmaktadır. MYO/Fakülte/Enstitü Kurulu tarafından onaylanan program Eğitim Öğretim Komisyonu tarafından incelenerek onaylandıktan sonra Senato’ya sunulmaktadır. Senato tarafından son şekli verilerek onaylanan programlar izin için Yüksek Öğretim Kurulu’na gönderilmektedir. İzin alınan programlar için ders programlarında tanımlanan tüm zorunlu ve seçmeli dersler ile ilgili ders amaçları, ders içerikleri, ders çıktıları ile ders çıktılarının program çıktılarına katkısını gösteren matrisler hazırlanmaktadır.

Üniversitemiz, program tasarım ve onay sürecinin dinamik bir süreç olmasına özen göstermektedir. Bu amaçla “Enstitü/Fakülte/MYO Kurulları Prosedürü” ile tanımlanan Akademik Kurul, Fakülte Yönetim Kurulu ve iç/dış paydaşların katılımı ile gerçekleşen Danışma Kurulu toplantıları düzenli olarak yapılmakta ve bu toplantılar sonucu ortaya çıkan görüş ve öneriler değerlendirilerek bölüm/anabilim dalı bazında periyodik olarak program güncellemesi yapılmaktadır. Üniversitemizde programların gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi aşamasında iç paydaşlar (öğrenciler ve öğretim elemanları) ve dış paydaşlar (mezunlar, işverenler ve iş dünyasından temsilciler) sürece dahil edilmektedir. Her bölümün/anabilim dalının bir öğrenci temsilcisi bulunmaktadır ve seçilen temsilci her dönem en az bir kez olmak üzere Fakülte/Enstitü Kurulu’na ve Senato’ya davet edilerek görüşleri/istek ve önerileri alınmaktadır. Öğretim elemanlarının sürece dahil edilmesi ise yapılan Fakülte ve Bölüm Akademik Kurulları vasıtası ile sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra, her bölümde Danışma Kurulu bulunmaktadır. Mezunlar, işverenler ve sektör temsilcilerinden oluşan Danışma Kurulu ile her yıl bir kez toplantı yapılmakta ve programla ilgili geri beslemeler alınıp, güncel gelişmelere bağlı olarak yapılması önerilen değişiklikler üzerinde durulmaktadır.

2. Ölçme-Değerlendirme:

Sınavlar ve başarı değerlendirme kriterleri DOÜ Önlisans-Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile ortaya konmuştur. Bu yönetmelikler web sitesinde Öğrenciler için/DOÜ öğrencileri için sekmesi altında tüm paydaşların bilgisine sunulmuştur. (DOU_öğrenci_kayıt_kabul)

DOÜ’de, önlisans ve lisans programları için ilgili yönetmeliğin 28. maddesi uyarınca: bir yarıyılda her dersten en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı yapılır. Yarıyıl sonu sınavı gerektirmeyen uygulamalı dersler (laboratuvar, uygulama, atölye, proje ve bitirme projeleri) hariç yarıyıl sonu sınavlarına girmek zorunludur. Öğretim elemanı; ödev, proje, laboratuvar ve benzeri çalışmaları ara sınav olarak değerlendirebilir. Yarıyıl sonu sınavı yazılı olarak yapılır. İlgili fakülte/MYO yönetim kurullarının kararı ile sınav sözlü veya sözlü-yazılı olarak da yapılabilir. Yarıyıl başarı notunun verilmesinde tüm sınav sonuçları ve diğer yarıyıl içi çalışmalar dikkate alınır. Öğrencinin yarıyıl sonu başarı notunun hesaplanmasında, yarıyıl sonu sınavının ağırlığı %40’tan az ve %70’ten fazla olamaz.  Yarıyıl başında her ders için dersi veren öğretim elemanı tarafından Ders Başarı Değerlendirme kriterleri Ders Kılavuzları içinde öğrencilere ilan edilir. Yarıyıl içi çalışmalar ile yarıyıl sonu sınavının başarı notu üzerindeki ağırlıkları öğrencilere yarıyıl başında duyurulur. Yarıyıl sonu sınavları akademik takvimde ilan edilen tarihlerde yapılır. Aynı yönetmeliğin 32. maddesine göre, normal öğ3renim süresine doldurmuş olup mezuniyeti için 1 başarısız dersi kalan öğrenciler, dersin devam koşulunu sağlamış olmak kaydıyla ilgili fakülte/SBYO/MYO yönetim kurulu kararı ile yarıyıl sonu sınavlarının bitimini takiben akademik takvimde ilan edilen tarihte yapılacak tek ders sınavına girebilir. Söz konusu yönetmeliğin 34. maddesinde ise harf notlarının katsayı karşılıkları tanımlanmaktadır.

Üniversitemizde öğrencilerin sınava girmeyi engelleyen haklı ve geçerli nedenlerin oluşması durumunda uygulanacak esaslar “Mazeret Sınavı Prosedürü” ile belirlenmiştir. Prosedür uyarınca sınavlara giremeyen lisans ve önlisans öğrencileri, mazeretlerini bildiren dilekçe ve mazeretlerini gösteren belge ile sınav tarihini izleyen en geç üç işgünü içerisinde ilgili Fakülte Dekanlığına/MYO Müdürlüğüne başvurmakta, mazeretleri Fakülte/MYO Yönetim Kurullarınca kabul edilen öğrenciler belirlenen tarihlerde mazeret sınavlarına katılmaya hak kazanmaktadırlar. Sınava girmeyen lisansüstü öğrenciler ise mazeretlerini bildiren dilekçe ve mazeretlerini gösteren belge ile sınav tarihini izleyen en geç beş iş günü içinde Enstitü Müdürlüğüne başvurmakta, mazeretleri Enstitü Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrenciler belirlenen tarihlerde mazeret sınavlarına girebilmektedirler. (DOU_mazeret_sınavı_prosedürü)

Sınavlar ve başarı değerlendirme kriterlerinin tüm programlarda güvence altına alınması amacıyla, ders veren tüm öğretim elemanlarına her dönemin altıncı haftasının sonuna değin ölçme ve değerlendirme kriterlerini tanımlama zorunluluğu getirilmiştir. Bu tanımlama bilgi-işlem sistemi üzerinden yapılmakta ve sonrasında not girişleri de aynı program üzerinden gerçekleştirilmektedir.  Sistem öğretim elemanlarına yönetmelik tarafından belirlenmiş ölçütlerin dışına çıkma izni vermemektedir.

Her dersin ilgili öğrenme çıktıları dikkate alınarak oluşturulan sınav soruları ile verilen ödev ve projeler aracılığıyla ders öğrenme çıktıları ile program çıktıları arasında ilişki sağlanmaktadır. Ayrıca yapılan öğrenci anketleriyle de bu çıktıların sağlanıp sağlanmadığı sorgulanmaktadır.

3. Belgelendirme:

Yeterliliklerin Sertifikalandırılması ve Diploma

2014 yılı itibarı ile tüm programlarımız için mezuniyet koşulları AKTS değerleri temel alınarak güncellenmiştir. Web sitemizin “Öğrenciler için/DOÜ öğrencileri için” sekmesi altında ilan edilmiş olan mezuniyet koşullarına göre (https://www.dogus.edu.tr/ogrenci/kayit-kabul/mezuniyet-kosullari),  2014 yılı ve sonrası girişli öğrencilerin mezuniyete hak kazanması için; kayıtlı olduğu programın zorunlu ve seçmeli tüm derslerini başarı ile tamamlaması, derslerin AKTS değerleri esas alınarak hesaplanan genel not ortalamasının 2.00 veya üzeri olması, lisans programları için 240, önlisans programları için 120 AKTS’yi tamamlaması ve varsa staj yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekmektedir.

Öğrencilerin mezuniyet koşulları belirlenirken önceden kazanmış oldukları yeterliliklerin /öğrenmelerin tanınması ve kredilendirilmesi suretiyle muafiyet ve intibak durumları da göz önüne alınarak değerlendirme yapılır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme:

DOU Kalite Yönetim Sisteminin işlerliği Kalite Koordinatörlüğü tarafından zaman zaman gerçekleştirilen İç Tetkik uygulamaları ile denetlenmektedir

Turizm Akademisyenleri Derneği (TUADER - Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu)

Başlangıç: 01.01.2022 / Bitiş: 31.12.2027


Giriş Şartı
  • ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girmeleri ve Aşçılık programı için yeterli TYT puan türü ile yerleştirilirler.

Başarma Şartları
Önlisans programlarında 120 AKTS kredisini tamamlayarak Ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2,00 düzeyine çıkarmış öğrenci, öğrenimini bitirmiş sayılır ve mezuniyete hak kazanır

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Mesleki önlisans programlarından mezun olan öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Dikey geçiş kontenjanları ilişkili lisans programlarında belirlenmiş kontenjanın yüzde onunu geçmeyecek şekilde YÖK kararı ile belirlenir.
  • Mesleki önlisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından da eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı önlisans diploması alabilirler

DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL YÖNERGESİ (06.06.2022 tarih, 2022/13 sayılı Senato Kararı ve 06.06.2022 tarih, 2022/10 sayılı Mütevelli Heyet Kararı ile onaylanmıştır.

https://www.dogus.edu.tr/docs/default-source/yonergeler/yonergelerimiz/cift-anadal-ve-yandal-yonergesi.pdf


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030003243

Qualification Title
Culınary Associate Dıploma
Awarding BodyDogus University
Awarding Body ContactEsenkent, Dudullu Osb Mah, Nato Yolu Cd 265/ 1, 34775 Ümraniye/İstanbul
Awarding Body Urlhttps://www.dogus.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
5 The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024
TQF Level 5
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2 Yıl
Program Profile
  • The objective of program in Culinary is to be satisfy the expectations in the service sector; required handicraft skill, to be able to produce via synthesize imagination and creativity, cooking techniques and materials knowledge, to bring innovation to kitchen techniques, advanced palate, to have enough knowledge about World and Turkish Cuisine, to train staff with academic knowledge and discipline.
  • Improving the skills of advanced kitchen techniques with kitchen applications training, to provide the individual with the adequateness for future possible employment areas to serve the community.
Learning Environments
  • Education and training are provided formally. The program has primary and secondary education. Internships are provided in food and beverage businesses.
Description
  • Has knowledge about the basic cooking and cooking techniques and the materials to be used in different cooking methods.
  • Has sufficient knowledge of technical cookery and gastronomy for general knowledge of food and beverages to be produced, nutritional values and cooking techniques.
  • Has knowledge of mathematics and cost accounting that can calculate the weight of nutrients used in the cooking profession.
  • Knows the physical and chemical properties of basic nutrients such as meat, fish, chicken, vegetables, fruits, oils, legume, milk, eggs which are used as basic in cookery profession
  • Has theoretical knowledge about historical development of cookery art and profession; changes, cultural differences, climatic characteristics and the relationship between the food items that are grown and the food trends in the country.
  • Has knowledge about the basic concepts of cookery and gastronomy and the relation of art of cookery with different food cultures
  • Can make their presentation of basic cookery and gastronomy knowledge what they want to produce using handcrafts.
  • Have information about the methods and presentation criteria that must be followed during the cooking and presentation process.
  • Can also do traditional methods, that is, using alternative modern presentation techniques
  • Can make visual presentations in the field of cookery, as well as hand techniques and technical information; use presentation techniques that visually describe the design and production processes.
  • Has adequate knowledge on basic law, the universality of social rights, social justice, quality and cultural values and environmental protection, occupational health and safety.
  • Becomes able to monitor developments in science and technology and constantly renew themselves with the awareness how necessary life-long learning is.
  • Communicates his / her thoughts at the level of basic knowledge and skills that he / she possesses about the field through written and oral communication
  • Use English at least at European Language Portfolio A2 level.
  • Uses the computer software and information and communication technologies at least at the European Computer Use License Basic Level required by his / her field.
  • Has professional and ethical responsibility consciousness.
Key Competencies
  • Professional competencies related to the field, technical reading comprehension, writing and application skills, ability to use a foreign language, cost calculation, ability to follow technological developments related to the field, ability to use computers at a basic level, doing group work, communicating effectively and being social, ability to communicate effectively and be social in the field. following current issues and continuing learning, having civic awareness, being an entrepreneur and noticing cultural differences
Further Info

CHAPTER FOUR

Examinations, Success Evaluation and Discipline

General principles governing exams ARTICLE 28 - (1) A course coordinator is appointed for each course by the relevant unit supervisor. If the course is conducted by an instructor, the course coordinator is the instructor who teaches the course. The course coordinator prepares the course description and application information in a way to meet the course outcomes and programme qualifications. Assessment activities, preparation of questions to be asked in exams and determination of passing grades are carried out by the course coordinator. 

(2) Exams include the exemption exam, midterm exam, make-up exam, final exam, resit exam and single-course exam.

(3) For any course, at least two assessment activities, at least one midterm exam and one final exam, must be carried out during the semester.

(4) Students are obliged to attend all of the courses, practices and project studies they take. The attendance of the students is monitored and evaluated by the relevant instructor.  Records of students' attendance are entered into the student automation system in the last week of the term by the instructor of the course and absent students are announced. Students who fail to fulfil the attendance requirement of the course cannot take the final exam. Students who fulfil the attendance requirement of the course but fail do not have to attend this course in the following year. However, students are required to participate in the mid-term exam, quiz, practice, project and similar activities of the course.

(5) Exams can be written, oral, multiple-choice test, homework assignment, practice, project. The types and weights of the exams are applied as announced in the course syllabus.

(6) In order for students to take the exam of a course, they must have renewed their registration in that semester / year and registered for that course. If students take the exam of a course that they have not registered for or an exam that they are not entitled to take, the grade they receive is cancelled even if it has already been announced. (7) Exams are planned in accordance with the academic calendar, and if necessary, exams can be held on Saturdays and Sundays, except national and religious holidays, as per the decision of the relevant executive board.

(8) Students who are found to have cheated, attempted to cheat, plagiarised or assisted in cheating in the exams as a result of the proceedings according to the provisions of the Student Disciplinary Regulation of Higher Education Institutions published in the Official Gazette dated 18/8/2012 and numbered 28388 or who are found to have cheated or assisted in cheating during the examination of the exam papers are given a grade of zero for that exam.

(9) The grades of the courses taken in the summer term in the relevant units of the University and other higher education institutions in the country are evaluated as per the decision of by the executive board of the relevant faculty / college / MYO (vocational school).

(10) In the courses taken to increase the final grade, the latest grade received is deemed valid.

(11) In the calculation of the student's final grade, the weight of the final exam cannot be less than 40% and more than 70% in formal education. (As amended: RG-22/8/2022-31931) (2) All procedures relating to the distance education are carried out according to the principles adopted by the Senate based on the Doğuş University Distance Education Application and Research Centre Regulation published in the Official Gazette dated 26/4/2020 and numbered 31110.

Calculation of the final grade

ARTICLE 34 - (1) Letter system is used to indicate the students' degree of success in the course.  The letters, weight coefficients and score ranges used for this purpose are listed below:

a) A student who receives one of the grades A+, A, B+, B, B, C+ and C as a final grade in a course is considered to have passed that course. 

b) A student who receives one of the grades DZ, F and K for a course is considered to have failed that course.

c) A student who receives one of the grades D+ and D from a course is considered to have passed the course conditionally.  In order for the student to be considered successful in that course, his/her GPA must be at least 2.00 at the time of graduation. If the GPA is less than 2.00, the student increases his/her GPA to 2.00 by taking enough D+ and D courses. The student cannot graduate until this condition is met. 

(2) DZ (Absent):  Indicates that the student is considered unsuccessful due to absenteeism.

(3) G (Pass) : Indicates that the courses that are not included in the weighted grade point average are passed.

(4) S (Ongoing Work) : Grade letter "S" is used for ongoing internships and projects and "G" is used for successfully completed internships and projects. 

(5) M (Exempt) : It is given to credits earned as a result of exemption exams.  Exempt grade; It is included in the graduation credit; it is not included in the weighted grade point average calculation.

(6) K (Fail) : Indicates that the courses that are not included in the weighted grade point average are failed.

 (7) TKR (Repeat) :  Indicates the repeated courses.

https://www.dogus.edu.tr/docs/default-source/douyonetmelikler/onlisans-ve-lisans-egitim-ogretim-ve-sinav-yonetmeligi.pdf

Quality Assurance

DOU Quality Management System (QMS) has been established to ensure the quality assurance process of the Institution in terms of its purpose, functioning and management bodies. The system mainly aims to realise quality management by taking into account the total quality management approach.

Five different decision-making bodies are defined within the QMS organisational structure: DOU Quality Representative, Quality Management Commission, Unit Quality Representatives, Unit Quality Officers and Quality Coordinator. The Quality Coordinator's Office is organised as a unit directly reporting to the Rectorate to coordinate, record and monitor all quality management activities of the University, prepare KIDR documents, etc. The Rector acts as the Quality Representative of the University. The Vice Rector, Advisor to the Rector, Deans, Institute Directors, SBYO Directors, Vocational School Directors, Quality Coordinator, Secretary General and Student Representative constitute the DOU Quality Management Commission. The academic and administrative unit managers in the Commission are also the Unit Quality Representatives.  In addition, a Unit Quality Officer (preferably an Assistant Administrator) has been appointed in each academic and administrative unit to take an active role in the quality management activities of the unit. Unit Quality Officers provide active support to the Quality Coordinatorship regarding quality management. The Quality Coordinatorship continues its activities in a functional relationship with the units and also undertakes the secretariat of the Quality Management Commission.

The Quality Management Commission is responsible for establishing the institution's internal and external quality assurance system, determining institutional indicators, and carrying out activities to support the institutional development of the university in line with the strategic plan and objectives of DOU, evaluating and improving the quality of education, training and research activities and administrative services. It has an important role in the effective realisation of university quality management.

Unit Quality Representatives, who carry out their activities under the Quality Management Representative, are responsible for following and finalising issues related to quality management in their units.

Unit Quality Officers have actively assumed responsibility for the quality-related activities to be carried out in the units.

The Quality Coordination Unit (QCU) guides and coordinates the work of the Internal Evaluation Commission to evaluate the current situation of the University once a year through the performance indicators in the strategic plan and report to the Quality Management Commission.

1. Creation and Approval of Curriculum:

DOU; 34 undergraduate programs in 5 faculties, 1 undergraduate program in the School of Health Sciences, at the Vocational School, there are 34 associate degree programs, and at the Institute, there are 19 master's and 4 doctoral programs, covering all levels of higher education.

All information regarding the programs has been announced on the University's website. English is the language of instruction in some departments of the University. ((4)B.1.1.DOU_akademik).

During the new program design process, the department/department chairpersons prepare a report specifying the justifications for the program they plan to open based on the criteria for opening programs by the Higher Education Council (YÖK), and after obtaining the approval of the department/department boards by including a matrix relating the objectives, outcomes, and outcomes of the program to national qualifications and field competencies, they present it to the Vocational School/Faculty/Institute Board. The program approved by the Vocational School/Faculty/Institute Board is then examined by the Education and Teaching Commission and presented to the Senate for approval. Programs approved by the Senate are sent to the Higher Education Council for permission. Matrices showing all compulsory and elective courses defined in the course programs for the approved programs, along with course objectives, course contents, course outcomes, and the contribution of course outcomes to program outcomes, are prepared.

Our university aims to ensure that the program design and approval process is a dynamic one. For this purpose, Academic Councils defined by the "Institute/Faculty/Vocational School Boards Procedure," Advisory Board meetings held with the participation of Faculty Management Boards and internal/external stakeholders are regularly conducted, and the opinions and suggestions resulting from these meetings are evaluated to periodically update the programs at the department/department level. In the process of reviewing and evaluating programs at our university, internal stakeholders (students and academic staff) and external stakeholders (graduates, employers, and representatives from the business world) are involved. Each department/department has a student representative, and the selected representative is invited to the Faculty/Institute Board and the Senate at least once every semester to receive their opinions/wishes and suggestions. The involvement of academic staff in the process is ensured through Faculty and Department Academic Boards. In addition, there is an Advisory Board in each department. An annual meeting is held with the Advisory Board, consisting of graduates, employers, and sector representatives, to receive feedback on the program and discuss proposed changes based on current developments.

2. Evaluation and Assessment:

Exams and assessment criteria are specified in the DOU Associate-Bachelor Education and Examination Regulation. These regulations have been made available to all stakeholders under the "For Students/For DOU Students" tab on the website. (DOU_öğrenci_kayıt_kabul)

At DOU, according to Article 28 of the relevant regulation for associate and bachelor's programs: at least one midterm exam and a final exam are held for each course in a semester. It is mandatory to take final exams except for practical courses (laboratory, application, workshop, project, and graduation projects) that do not require a final exam. The instructor may evaluate assignments, projects, laboratories, and similar activities as midterm exams. The final exam is conducted in writing. With the decision of the relevant Faculty/Vocational School Management Boards, the exam may also be conducted orally or orally-written. All exam results and other in-semester activities are taken into account in determining the semester grade. The weight of the final exam cannot be less than 40% and more than 70% in calculating the end-of-semester grade. The criteria for Course Success Evaluation are announced to students in Course Guides by the instructor responsible for each course at the beginning of the semester. The weights of in-semester activities and the final exam on the course grade are announced to students at the beginning of the semester. Final exams are held on the dates announced in the academic calendar. According to Article 32 of the same regulation, students who have completed the normal duration of education and have one unsuccessful course remaining for graduation may take a single course exam to be held on the date announced in the academic calendar with the approval of the relevant Faculty/SBYO/Vocational School Management Board, provided that they have fulfilled the attendance condition of the course. The coefficient equivalents of letter grades are defined in Article 34 of the regulation.

The principles to be applied in case of valid and justifiable reasons preventing students from taking exams are determined by the "Make-up Exam Procedure." According to the procedure, undergraduate and associate degree students who cannot take exams apply to the relevant Faculty Dean's Office/Vocational School Directorate within three working days following the exam date with a petition stating their excuses and supporting documents, and the students whose excuses are accepted by the Faculty/Vocational School Management Boards are entitled to participate in make-up exams on specified dates. Postgraduate students who do not take exams apply to the Institute Directorate within five working days following the exam date with a petition stating their excuses and supporting documents, and the students whose excuses are accepted by the Institute Management Board are allowed to take make-up exams on specified dates. (DOU_mazeret_sınavı_prosedürü)

In order to ensure the assurance of exams and assessment criteria in all programs, all teaching staff are obliged to define measurement and evaluation criteria by the end of the sixth week of each semester. This definition is made through the information system, and afterwards, the grade entries are also made through the same program. The system does not allow teaching staff to deviate from the criteria set by the regulation.

Examination questions created considering the relevant learning outcomes of each course and assignments and projects given establish the relationship between course learning outcomes and program outcomes. Additionally, through student surveys, it is questioned whether these outcomes are achieved.

3. Certification:

Certification of Competencies and Diploma

As of 2014, graduation conditions for all our programs have been updated based on ECTS values. According to the graduation conditions announced on our website under the "For Students/For DOU Students" tab (https://www.dogus.edu.tr/ogrenci/kayit-kabul/mezuniyet-kosullari ), for students entering in 2014 and later to qualify for graduation; they must successfully complete all compulsory and elective courses of the program they are enrolled in, achieve a general GPA calculated based on ECTS values of courses of 2.00 or above, complete 240 ECTS credits for undergraduate programs and 120 ECTS credits for associate degree programs, and fulfill internship obligations if any.

When determining the graduation conditions for students, evaluations are made by taking into account exemptions and adaptation situations based on previously acquired competencies/learnings and their crediting.

4. Self-Assessment-External Evaluation:

The functionality of the DOU Quality Management System is monitored through Internal Audit practices conducted from time to time by the Quality Coordination.

Access Requirements
  • Students are required to take the Higher Education Institutions Examination (YKS) conducted by OSYM and are placed with the TYT score type sufficient for the Cookery programme.
Conditions for Success Students who have completed 120 ECTS credits in associate degree programmes and have achieved a weighted grade point average of at least 2.00 are considered to have completed their education and are eligible for graduation.
Progression Paths (Relationship Type)
  • Students who graduate from vocational associate degree programmes can make vertical transfer to undergraduate programmes as a result of the Vertical Transfer Examination (DGS) conducted by OSYM.  Vertical transfer quotas are determined by the decision of YÖK not exceeding ten percent of the quota determined in the related undergraduate programmes. 
  • Vocational associate degree students are entitled to enrol in double major programmes offered by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programmes can take courses from both diploma programmes simultaneously and if they are successful, they can receive two separate associate degree diplomas.

DOĞUŞ UNIVERSITY DOUBLE MAJOR AND MINOR GUIDELINES (Approved by the Senate Decision dated 06.06.2022, numbered 2022/13 and the Board of Trustees Decision dated 06.06.2022, numbered 2022/10.

https://www.dogus.edu.tr/docs/default-source/yonergeler/yonergelerimiz/cift-anadal-ve-yandal-yonergesi.pdf

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer between Associate and Undergraduate Degree Programmes, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions 

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programmes to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35) 

2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030003243


Qualification Title
Culınary Associate Dıploma

Awarding Body
Dogus University

Awarding Body Contact
Esenkent, Dudullu Osb Mah, Nato Yolu Cd 265/ 1, 34775 Ümraniye/İstanbul

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2 Yıl

Program Profile
  • The objective of program in Culinary is to be satisfy the expectations in the service sector; required handicraft skill, to be able to produce via synthesize imagination and creativity, cooking techniques and materials knowledge, to bring innovation to kitchen techniques, advanced palate, to have enough knowledge about World and Turkish Cuisine, to train staff with academic knowledge and discipline.
  • Improving the skills of advanced kitchen techniques with kitchen applications training, to provide the individual with the adequateness for future possible employment areas to serve the community.

Learning Environments
  • Education and training are provided formally. The program has primary and secondary education. Internships are provided in food and beverage businesses.

Description
  • Has knowledge about the basic cooking and cooking techniques and the materials to be used in different cooking methods.
  • Has sufficient knowledge of technical cookery and gastronomy for general knowledge of food and beverages to be produced, nutritional values and cooking techniques.
  • Has knowledge of mathematics and cost accounting that can calculate the weight of nutrients used in the cooking profession.
  • Knows the physical and chemical properties of basic nutrients such as meat, fish, chicken, vegetables, fruits, oils, legume, milk, eggs which are used as basic in cookery profession
  • Has theoretical knowledge about historical development of cookery art and profession; changes, cultural differences, climatic characteristics and the relationship between the food items that are grown and the food trends in the country.
  • Has knowledge about the basic concepts of cookery and gastronomy and the relation of art of cookery with different food cultures
  • Can make their presentation of basic cookery and gastronomy knowledge what they want to produce using handcrafts.
  • Have information about the methods and presentation criteria that must be followed during the cooking and presentation process.
  • Can also do traditional methods, that is, using alternative modern presentation techniques
  • Can make visual presentations in the field of cookery, as well as hand techniques and technical information; use presentation techniques that visually describe the design and production processes.
  • Has adequate knowledge on basic law, the universality of social rights, social justice, quality and cultural values and environmental protection, occupational health and safety.
  • Becomes able to monitor developments in science and technology and constantly renew themselves with the awareness how necessary life-long learning is.
  • Communicates his / her thoughts at the level of basic knowledge and skills that he / she possesses about the field through written and oral communication
  • Use English at least at European Language Portfolio A2 level.
  • Uses the computer software and information and communication technologies at least at the European Computer Use License Basic Level required by his / her field.
  • Has professional and ethical responsibility consciousness.

Key Competencies
  • Professional competencies related to the field, technical reading comprehension, writing and application skills, ability to use a foreign language, cost calculation, ability to follow technological developments related to the field, ability to use computers at a basic level, doing group work, communicating effectively and being social, ability to communicate effectively and be social in the field. following current issues and continuing learning, having civic awareness, being an entrepreneur and noticing cultural differences

Further Info

CHAPTER FOUR

Examinations, Success Evaluation and Discipline

General principles governing exams ARTICLE 28 - (1) A course coordinator is appointed for each course by the relevant unit supervisor. If the course is conducted by an instructor, the course coordinator is the instructor who teaches the course. The course coordinator prepares the course description and application information in a way to meet the course outcomes and programme qualifications. Assessment activities, preparation of questions to be asked in exams and determination of passing grades are carried out by the course coordinator. 

(2) Exams include the exemption exam, midterm exam, make-up exam, final exam, resit exam and single-course exam.

(3) For any course, at least two assessment activities, at least one midterm exam and one final exam, must be carried out during the semester.

(4) Students are obliged to attend all of the courses, practices and project studies they take. The attendance of the students is monitored and evaluated by the relevant instructor.  Records of students' attendance are entered into the student automation system in the last week of the term by the instructor of the course and absent students are announced. Students who fail to fulfil the attendance requirement of the course cannot take the final exam. Students who fulfil the attendance requirement of the course but fail do not have to attend this course in the following year. However, students are required to participate in the mid-term exam, quiz, practice, project and similar activities of the course.

(5) Exams can be written, oral, multiple-choice test, homework assignment, practice, project. The types and weights of the exams are applied as announced in the course syllabus.

(6) In order for students to take the exam of a course, they must have renewed their registration in that semester / year and registered for that course. If students take the exam of a course that they have not registered for or an exam that they are not entitled to take, the grade they receive is cancelled even if it has already been announced. (7) Exams are planned in accordance with the academic calendar, and if necessary, exams can be held on Saturdays and Sundays, except national and religious holidays, as per the decision of the relevant executive board.

(8) Students who are found to have cheated, attempted to cheat, plagiarised or assisted in cheating in the exams as a result of the proceedings according to the provisions of the Student Disciplinary Regulation of Higher Education Institutions published in the Official Gazette dated 18/8/2012 and numbered 28388 or who are found to have cheated or assisted in cheating during the examination of the exam papers are given a grade of zero for that exam.

(9) The grades of the courses taken in the summer term in the relevant units of the University and other higher education institutions in the country are evaluated as per the decision of by the executive board of the relevant faculty / college / MYO (vocational school).

(10) In the courses taken to increase the final grade, the latest grade received is deemed valid.

(11) In the calculation of the student's final grade, the weight of the final exam cannot be less than 40% and more than 70% in formal education. (As amended: RG-22/8/2022-31931) (2) All procedures relating to the distance education are carried out according to the principles adopted by the Senate based on the Doğuş University Distance Education Application and Research Centre Regulation published in the Official Gazette dated 26/4/2020 and numbered 31110.

Calculation of the final grade

ARTICLE 34 - (1) Letter system is used to indicate the students' degree of success in the course.  The letters, weight coefficients and score ranges used for this purpose are listed below:

a) A student who receives one of the grades A+, A, B+, B, B, C+ and C as a final grade in a course is considered to have passed that course. 

b) A student who receives one of the grades DZ, F and K for a course is considered to have failed that course.

c) A student who receives one of the grades D+ and D from a course is considered to have passed the course conditionally.  In order for the student to be considered successful in that course, his/her GPA must be at least 2.00 at the time of graduation. If the GPA is less than 2.00, the student increases his/her GPA to 2.00 by taking enough D+ and D courses. The student cannot graduate until this condition is met. 

(2) DZ (Absent):  Indicates that the student is considered unsuccessful due to absenteeism.

(3) G (Pass) : Indicates that the courses that are not included in the weighted grade point average are passed.

(4) S (Ongoing Work) : Grade letter "S" is used for ongoing internships and projects and "G" is used for successfully completed internships and projects. 

(5) M (Exempt) : It is given to credits earned as a result of exemption exams.  Exempt grade; It is included in the graduation credit; it is not included in the weighted grade point average calculation.

(6) K (Fail) : Indicates that the courses that are not included in the weighted grade point average are failed.

 (7) TKR (Repeat) :  Indicates the repeated courses.

https://www.dogus.edu.tr/docs/default-source/douyonetmelikler/onlisans-ve-lisans-egitim-ogretim-ve-sinav-yonetmeligi.pdf


Quality Assurance

DOU Quality Management System (QMS) has been established to ensure the quality assurance process of the Institution in terms of its purpose, functioning and management bodies. The system mainly aims to realise quality management by taking into account the total quality management approach.

Five different decision-making bodies are defined within the QMS organisational structure: DOU Quality Representative, Quality Management Commission, Unit Quality Representatives, Unit Quality Officers and Quality Coordinator. The Quality Coordinator's Office is organised as a unit directly reporting to the Rectorate to coordinate, record and monitor all quality management activities of the University, prepare KIDR documents, etc. The Rector acts as the Quality Representative of the University. The Vice Rector, Advisor to the Rector, Deans, Institute Directors, SBYO Directors, Vocational School Directors, Quality Coordinator, Secretary General and Student Representative constitute the DOU Quality Management Commission. The academic and administrative unit managers in the Commission are also the Unit Quality Representatives.  In addition, a Unit Quality Officer (preferably an Assistant Administrator) has been appointed in each academic and administrative unit to take an active role in the quality management activities of the unit. Unit Quality Officers provide active support to the Quality Coordinatorship regarding quality management. The Quality Coordinatorship continues its activities in a functional relationship with the units and also undertakes the secretariat of the Quality Management Commission.

The Quality Management Commission is responsible for establishing the institution's internal and external quality assurance system, determining institutional indicators, and carrying out activities to support the institutional development of the university in line with the strategic plan and objectives of DOU, evaluating and improving the quality of education, training and research activities and administrative services. It has an important role in the effective realisation of university quality management.

Unit Quality Representatives, who carry out their activities under the Quality Management Representative, are responsible for following and finalising issues related to quality management in their units.

Unit Quality Officers have actively assumed responsibility for the quality-related activities to be carried out in the units.

The Quality Coordination Unit (QCU) guides and coordinates the work of the Internal Evaluation Commission to evaluate the current situation of the University once a year through the performance indicators in the strategic plan and report to the Quality Management Commission.

1. Creation and Approval of Curriculum:

DOU; 34 undergraduate programs in 5 faculties, 1 undergraduate program in the School of Health Sciences, at the Vocational School, there are 34 associate degree programs, and at the Institute, there are 19 master's and 4 doctoral programs, covering all levels of higher education.

All information regarding the programs has been announced on the University's website. English is the language of instruction in some departments of the University. ((4)B.1.1.DOU_akademik).

During the new program design process, the department/department chairpersons prepare a report specifying the justifications for the program they plan to open based on the criteria for opening programs by the Higher Education Council (YÖK), and after obtaining the approval of the department/department boards by including a matrix relating the objectives, outcomes, and outcomes of the program to national qualifications and field competencies, they present it to the Vocational School/Faculty/Institute Board. The program approved by the Vocational School/Faculty/Institute Board is then examined by the Education and Teaching Commission and presented to the Senate for approval. Programs approved by the Senate are sent to the Higher Education Council for permission. Matrices showing all compulsory and elective courses defined in the course programs for the approved programs, along with course objectives, course contents, course outcomes, and the contribution of course outcomes to program outcomes, are prepared.

Our university aims to ensure that the program design and approval process is a dynamic one. For this purpose, Academic Councils defined by the "Institute/Faculty/Vocational School Boards Procedure," Advisory Board meetings held with the participation of Faculty Management Boards and internal/external stakeholders are regularly conducted, and the opinions and suggestions resulting from these meetings are evaluated to periodically update the programs at the department/department level. In the process of reviewing and evaluating programs at our university, internal stakeholders (students and academic staff) and external stakeholders (graduates, employers, and representatives from the business world) are involved. Each department/department has a student representative, and the selected representative is invited to the Faculty/Institute Board and the Senate at least once every semester to receive their opinions/wishes and suggestions. The involvement of academic staff in the process is ensured through Faculty and Department Academic Boards. In addition, there is an Advisory Board in each department. An annual meeting is held with the Advisory Board, consisting of graduates, employers, and sector representatives, to receive feedback on the program and discuss proposed changes based on current developments.

2. Evaluation and Assessment:

Exams and assessment criteria are specified in the DOU Associate-Bachelor Education and Examination Regulation. These regulations have been made available to all stakeholders under the "For Students/For DOU Students" tab on the website. (DOU_öğrenci_kayıt_kabul)

At DOU, according to Article 28 of the relevant regulation for associate and bachelor's programs: at least one midterm exam and a final exam are held for each course in a semester. It is mandatory to take final exams except for practical courses (laboratory, application, workshop, project, and graduation projects) that do not require a final exam. The instructor may evaluate assignments, projects, laboratories, and similar activities as midterm exams. The final exam is conducted in writing. With the decision of the relevant Faculty/Vocational School Management Boards, the exam may also be conducted orally or orally-written. All exam results and other in-semester activities are taken into account in determining the semester grade. The weight of the final exam cannot be less than 40% and more than 70% in calculating the end-of-semester grade. The criteria for Course Success Evaluation are announced to students in Course Guides by the instructor responsible for each course at the beginning of the semester. The weights of in-semester activities and the final exam on the course grade are announced to students at the beginning of the semester. Final exams are held on the dates announced in the academic calendar. According to Article 32 of the same regulation, students who have completed the normal duration of education and have one unsuccessful course remaining for graduation may take a single course exam to be held on the date announced in the academic calendar with the approval of the relevant Faculty/SBYO/Vocational School Management Board, provided that they have fulfilled the attendance condition of the course. The coefficient equivalents of letter grades are defined in Article 34 of the regulation.

The principles to be applied in case of valid and justifiable reasons preventing students from taking exams are determined by the "Make-up Exam Procedure." According to the procedure, undergraduate and associate degree students who cannot take exams apply to the relevant Faculty Dean's Office/Vocational School Directorate within three working days following the exam date with a petition stating their excuses and supporting documents, and the students whose excuses are accepted by the Faculty/Vocational School Management Boards are entitled to participate in make-up exams on specified dates. Postgraduate students who do not take exams apply to the Institute Directorate within five working days following the exam date with a petition stating their excuses and supporting documents, and the students whose excuses are accepted by the Institute Management Board are allowed to take make-up exams on specified dates. (DOU_mazeret_sınavı_prosedürü)

In order to ensure the assurance of exams and assessment criteria in all programs, all teaching staff are obliged to define measurement and evaluation criteria by the end of the sixth week of each semester. This definition is made through the information system, and afterwards, the grade entries are also made through the same program. The system does not allow teaching staff to deviate from the criteria set by the regulation.

Examination questions created considering the relevant learning outcomes of each course and assignments and projects given establish the relationship between course learning outcomes and program outcomes. Additionally, through student surveys, it is questioned whether these outcomes are achieved.

3. Certification:

Certification of Competencies and Diploma

As of 2014, graduation conditions for all our programs have been updated based on ECTS values. According to the graduation conditions announced on our website under the "For Students/For DOU Students" tab (https://www.dogus.edu.tr/ogrenci/kayit-kabul/mezuniyet-kosullari ), for students entering in 2014 and later to qualify for graduation; they must successfully complete all compulsory and elective courses of the program they are enrolled in, achieve a general GPA calculated based on ECTS values of courses of 2.00 or above, complete 240 ECTS credits for undergraduate programs and 120 ECTS credits for associate degree programs, and fulfill internship obligations if any.

When determining the graduation conditions for students, evaluations are made by taking into account exemptions and adaptation situations based on previously acquired competencies/learnings and their crediting.

4. Self-Assessment-External Evaluation:

The functionality of the DOU Quality Management System is monitored through Internal Audit practices conducted from time to time by the Quality Coordination.


Access Requirements
  • Students are required to take the Higher Education Institutions Examination (YKS) conducted by OSYM and are placed with the TYT score type sufficient for the Cookery programme.

Conditions for Success
Students who have completed 120 ECTS credits in associate degree programmes and have achieved a weighted grade point average of at least 2.00 are considered to have completed their education and are eligible for graduation.

Progression Paths (Relationship Type)
  • Students who graduate from vocational associate degree programmes can make vertical transfer to undergraduate programmes as a result of the Vertical Transfer Examination (DGS) conducted by OSYM.  Vertical transfer quotas are determined by the decision of YÖK not exceeding ten percent of the quota determined in the related undergraduate programmes. 
  • Vocational associate degree students are entitled to enrol in double major programmes offered by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programmes can take courses from both diploma programmes simultaneously and if they are successful, they can receive two separate associate degree diplomas.

DOĞUŞ UNIVERSITY DOUBLE MAJOR AND MINOR GUIDELINES (Approved by the Senate Decision dated 06.06.2022, numbered 2022/13 and the Board of Trustees Decision dated 06.06.2022, numbered 2022/10.

https://www.dogus.edu.tr/docs/default-source/yonergeler/yonergelerimiz/cift-anadal-ve-yandal-yonergesi.pdf


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer between Associate and Undergraduate Degree Programmes, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions 

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programmes to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35) 

2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode