Yeterlilik Kodu | TR0030003375 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Harran Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Şanlıurfa-Mardin Karayolu Üzeri 18.Km Şanlıurfa/Türkiye | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.harran.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Harran Üniversitesi Ön-Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine uygun olarak “Ders Öğretim Planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak gerekmektedir. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Bu programa kabul edilebilmek için üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak, sınavları başarmak gerekir. Program TYT puan türünden öğrenci kabul etmektedir. | |
Başarma Şartları | Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak gerekmektedir.Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak gerekmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, Aşçı unvanını kazanarak turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb. isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030003375
- Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere sahip olur.
- Temel Bilgi iletişim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur, onları kullanabilir ve sistemdeki hataları bulabilir bilgi donanımına, sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma beceresine sahip olur.
- Arkadaşlarıyla ekip kurabilen, sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişir.
- Temel düzey yabancı dil bilgisine sahip olur.
- Temel bilgi donanımına, sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma beceresine sahip olur.
- Aşçılık ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur.
- Aşçılık mesleğindeki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibi olur.
- Temel pişirme ve servis teknikleri ile ilgili ön bilgiye ve altyapıya sahip olur.
- Sağlıklı, hijyenik ve besleyici malzemeler kullanarak her türlü yiyecek ve içeceği hazırlayabilir, sunabilir ve yeni ürünler tasarlayabilir; farklı beslenme şekillerine göre menü hazırlayabilir.
- Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında önemli prensipleri öğrenir ve uygular.
- Aşçılık ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar.
- Yiyecek-içecek maliyet kontrol yöntemlerini uygular. Çevre koruma ilkelerine uygun hareket eder.
- Mutfak organizasyonunu yapar; ikram etkinliklerini yönetir.
- Alanı ile ilgili bilgileri toplar, çözümler, yorumlar ve kendini sürekli geliştirir.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Harran Üniversitesi Ön-Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine uygun olarak “Ders Öğretim Planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Bu programa kabul edilebilmek için üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak, sınavları başarmak gerekir. Program TYT puan türünden öğrenci kabul etmektedir.
Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, Aşçı unvanını kazanarak turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb. isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030003375 | |
Qualification Title | Cookery Associate Degree | |
Awarding Body | Harran University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | https://www.harran.edu.tr/ | |
Orientation | General | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification |
ISCO:08 | |
Category | Main | |
Credit Value | 120 | |
Program Duration | 2 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | The details of assessment and grading regulations for each lesson is given for each course in the Course Teaching Plan (Syllabus) in accourding to Harran University Pre-Undergraduate Education and Examination Regulations.In 2018-2019 education period, students have been recruited to culinary program. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | In order to be accepted for this program must be achieve exams and complete the process set by OSYM in academic and legal framework of regulations. Programme accepts students that have type of TYT point. | |
Conditions for Success | In 2018-2019 education period, students have been recruited to culinary program.It is necessary to successfully complete all the courses available in the program (120 ECTS credits in total). | |
Progression Paths (Relationship Type) | Students, who graduated from the Culinary Arts Program of Hotel, Restaurant and Catering Services Department, win the title ?Cook? and they can work as chef, chef assistant, section chief, sauce chef, fish chef, grill chef, fry chef, grill chef, soup chef, vegetable chef, wildcard chef (change the cook), cold chef, pastry chef, butcher, demi chef, busboy, etc. with the chief research of rank (test cooks), kitchen scientist, food and beverage manager, food procurement manager, kitchen manager, restaurant supervisor-coordinator, restaurant manager in certified tourist businesses, restaurants, food factories (in the catering company), plane, ship, train, bus, hospital kitchens. Moreover they can provide services to the community under the names of food researcher, food writer, food processors, food stylist, food architects, menu developer, recipe developer, food and beverage trainer, etc. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030003375
ISCO:08
ISCO:08
- Have social, scientific and professional ethical values.
- Basic Information will have information about communication technologies, can use them and can find errors in the system of information hardware, oral and written to have the ability to communicate effectively.
- Grows up as responsible individuals who can team up with friends.
- Basic level of foreign language knowledge.
- Have the ability to communicate effectively to oral and written communication.
- Have a basic knowledge about theories, facts, concepts and principles related to cookery.
- Have knowledge about legal regulations, professional standards and practices in cookery profession.
- Have basic knowledge about the basic cooking and service techniques.
- Can prepare all kinds of foods and beverages by using healthy, hygienic and nutritious materials and can offer new products; prepare the menu according to different nutrition patterns.
- Learns and applies important principles about national and international cuisine.
- It regularly conducts health, safety and risk assessment related to cookery.
- Applies food and beverage cost control methods.
- Acts according to the principles of environmental protection.
- Makes kitchen organization; manage catering activities.
- Collects information about the field, solutions, comments and improves itself continuously.
The details of assessment and grading regulations for each lesson is given for each course in the Course Teaching Plan (Syllabus) in accourding to Harran University Pre-Undergraduate Education and Examination Regulations.In 2018-2019 education period, students have been recruited to culinary program.
In order to be accepted for this program must be achieve exams and complete the process set by OSYM in academic and legal framework of regulations. Programme accepts students that have type of TYT point.
Students, who graduated from the Culinary Arts Program of Hotel, Restaurant and Catering Services Department, win the title ?Cook? and they can work as chef, chef assistant, section chief, sauce chef, fish chef, grill chef, fry chef, grill chef, soup chef, vegetable chef, wildcard chef (change the cook), cold chef, pastry chef, butcher, demi chef, busboy, etc. with the chief research of rank (test cooks), kitchen scientist, food and beverage manager, food procurement manager, kitchen manager, restaurant supervisor-coordinator, restaurant manager in certified tourist businesses, restaurants, food factories (in the catering company), plane, ship, train, bus, hospital kitchens. Moreover they can provide services to the community under the names of food researcher, food writer, food processors, food stylist, food architects, menu developer, recipe developer, food and beverage trainer, etc.
Qualification is continuous