Yeterlilik Kodu | TR0030003923 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Akdeniz Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Pınarbaşı Mah. Dumlupınar Bulvarı 07070 Kampüs Konyaaltı/Antalya/TÜRKİYE | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.akdeniz.edu.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Otel, restoranlar ve catering | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Dersin türüne göre sınavlar yazılı ve uygulamalı olabilmektedir. Tüm dersler dersin hocası tarafından mutlak ya da bağıl değerlendirme şekline göre değerlendirilmektedir.Aşçılık müfredatında yer alan tüm dersleri başarı ile tamamlayan, genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 2,00 olan ve toplamda en az 120 AKTS krediyi tamamlayan öğrenciler, önlisans diploması almaya hak kazanırlar. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Programa kabul edilebilmesi için YGS 4 puanı dikkate alınmaktadır. | |
Başarma Şartları | Aşçılık müfredatında yer alan tüm dersleri başarı ile tamamlayan, genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 2,00 olan ve toplamda en az 120 AKTS krediyi tamamlayan öğrenciler, önlisans diploması almaya hak kazanırlar.Öğrencilerimizin mezun olabilmesi için toplamda 4 dönemde 120 AKTS dersi başarılı ile tamamlamış olmaları yeterlidir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Programdan mezun olan öğrenciler, “Aşçı” unvanını kazanmaktadır. Kamu kurumlarında, turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında, mutfak bilimcisi, yiyecek içecek müdürü, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet verebilmektedir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030003923
- İşletmecilik, yönetim, iş güvenliği, girişimcilik, kalite yönetimine ilişkin bilgi sahibi olur.
- Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olmak.
- Ulusal ve uluslararası mutfakları bilir ve uygular.
- Aşçılık mesleğine ilişkin gereken bilgi ve beceriye sahiptir.
- Dünyadaki turizm ve yiyecek içecek işletmeleri hakkında bilgi sahibi olur.
- Mutfak alanında (mutfağın bölümleri, yiyecek içecek üretimi, servisi, hijyen ve sanitasyon, menü yönetimi ve maliyeti, gıda güvenliği gibi) ayrıntılı bilgi sahibi olur, zamanla mutfak alanında bilgi, beceri ve yetkinliklerini arttırır.
- Gastronomi alanındaki trendleri, teknolojik ve mesleki gelişmeleri takip eder ve bu gelişmelere göre bilgi, beceri ve yetkinliklerini arttırır.
- Temel bilgisayar programlarını bilir ve mutfak alanındaki otomasyon programlarını kullanır.
Dersin türüne göre sınavlar yazılı ve uygulamalı olabilmektedir. Tüm dersler dersin hocası tarafından mutlak ya da bağıl değerlendirme şekline göre değerlendirilmektedir.Aşçılık müfredatında yer alan tüm dersleri başarı ile tamamlayan, genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 2,00 olan ve toplamda en az 120 AKTS krediyi tamamlayan öğrenciler, önlisans diploması almaya hak kazanırlar.
Programa kabul edilebilmesi için YGS 4 puanı dikkate alınmaktadır.
Programdan mezun olan öğrenciler, “Aşçı” unvanını kazanmaktadır. Kamu kurumlarında, turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında, mutfak bilimcisi, yiyecek içecek müdürü, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet verebilmektedir.
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030003923 | |
Qualification Title | Associate Diploma in Cookery | |
Awarding Body | Akdeniz University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.akdeniz.edu.tr/ | |
Orientation | - | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Hotel, restaurants and catering | |
National Occupation Classification | - | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | Students who successfully complete all courses in the cookery curriculum, have a GPA of 2.00 and above out of 4.00 and a total of at least 120 ECTS credits, are entitled to receive an associate degree diploma. In order for our students to graduate, they are required to successfully complete courses with 120 ECTS credits in 4 semesters. | |
Description | Has knowledge of business administration, management, occupational safety, entrepreneurship and quality management. Has sufficient level of foreign language knowledge, understanding and speaking skills. Has knowledge about national and international cuisines and applies his/her knowledge. Has the necessary knowledge and skills related to the cookery profession. Has knowledge of tourism and food and beverage businesses in the world. Has detailed knowledge in the kitchen area (such as sections of the kitchen, food and beverage production, service, hygiene and sanitation, menu management and cost, food safety), and increases his/her knowledge, skills and competencies in the kitchen area over time. Follows the trends, technological and professional developments in the field of gastronomy and increases his/her knowledge, skills and competencies according to these developments. Knows basic computer programs and uses automation programs in the kitchen area. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Exams can be written and applied depending on the type of the course. All courses are evaluated by the instructor of the course according to the absolute or relative evaluation method. Students who successfully complete all courses in the curriculum, have a GPA of 2.00 and above out of 4.00, and have a total of at least 120 ECTS credits, are entitiled to receive associate degree diploma. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | The YGS 4 score is taken into consideration for the acceptance of the program. | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | Students who graduate from the program assume the title of "Chef". They can work in public institutions, touristic certified enterprises, restaurants, food factories (catering companies), aircraft-ship-train-bus-hospital kitchens, kitchen scientist, food and beverage manager, kitchen manager, restaurant inspector-coordinator, etc. In addition, they can serve the society under the names of food researcher, food writer, food processor, food stylist, food architect, menu developer, recipe developer, food and beverage educator, etc. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030003923
Qualification is continuous