Yeterlilik Kodu

TR0030003923

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumAkdeniz Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiPınarbaşı Mah. Dumlupınar Bulvarı 07070 Kampüs Konyaaltı/Antalya/TÜRKİYE
Sorumlu Kurum URLhttp://www.akdeniz.edu.tr/
Yönelim-
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İşletmecilik, yönetim, iş güvenliği, girişimcilik, kalite yönetimine ilişkin bilgi sahibi olur.
  • Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olmak.
  • Ulusal ve uluslararası mutfakları bilir ve uygular.
  • Aşçılık mesleğine ilişkin gereken bilgi ve beceriye sahiptir.
  • Dünyadaki turizm ve yiyecek içecek işletmeleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mutfak alanında (mutfağın bölümleri, yiyecek içecek üretimi, servisi, hijyen ve sanitasyon, menü yönetimi ve maliyeti, gıda güvenliği gibi) ayrıntılı bilgi sahibi olur, zamanla mutfak alanında bilgi, beceri ve yetkinliklerini arttırır.
  • Gastronomi alanındaki trendleri, teknolojik ve mesleki gelişmeleri takip eder ve bu gelişmelere göre bilgi, beceri ve yetkinliklerini arttırır.
  • Temel bilgisayar programlarını bilir ve mutfak alanındaki otomasyon programlarını kullanır.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Dersin türüne göre sınavlar yazılı ve uygulamalı olabilmektedir. Tüm dersler dersin hocası tarafından mutlak ya da bağıl değerlendirme şekline göre değerlendirilmektedir.Aşçılık müfredatında yer alan tüm dersleri başarı ile tamamlayan, genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 2,00 olan ve toplamda en az 120 AKTS krediyi tamamlayan öğrenciler, önlisans diploması almaya hak kazanırlar.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Programa kabul edilebilmesi için YGS 4 puanı dikkate alınmaktadır.

Başarma ŞartlarıAşçılık müfredatında yer alan tüm dersleri başarı ile tamamlayan, genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 2,00 olan ve toplamda en az 120 AKTS krediyi tamamlayan öğrenciler, önlisans diploması almaya hak kazanırlar.Öğrencilerimizin mezun olabilmesi için toplamda 4 dönemde 120 AKTS dersi başarılı ile tamamlamış olmaları yeterlidir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Programdan mezun olan öğrenciler, “Aşçı” unvanını kazanmaktadır. Kamu kurumlarında, turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında, mutfak bilimcisi, yiyecek içecek müdürü, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet verebilmektedir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030003923


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Akdeniz Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Pınarbaşı Mah. Dumlupınar Bulvarı 07070 Kampüs Konyaaltı/Antalya/TÜRKİYE

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İşletmecilik, yönetim, iş güvenliği, girişimcilik, kalite yönetimine ilişkin bilgi sahibi olur.
  • Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olmak.
  • Ulusal ve uluslararası mutfakları bilir ve uygular.
  • Aşçılık mesleğine ilişkin gereken bilgi ve beceriye sahiptir.
  • Dünyadaki turizm ve yiyecek içecek işletmeleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mutfak alanında (mutfağın bölümleri, yiyecek içecek üretimi, servisi, hijyen ve sanitasyon, menü yönetimi ve maliyeti, gıda güvenliği gibi) ayrıntılı bilgi sahibi olur, zamanla mutfak alanında bilgi, beceri ve yetkinliklerini arttırır.
  • Gastronomi alanındaki trendleri, teknolojik ve mesleki gelişmeleri takip eder ve bu gelişmelere göre bilgi, beceri ve yetkinliklerini arttırır.
  • Temel bilgisayar programlarını bilir ve mutfak alanındaki otomasyon programlarını kullanır.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Dersin türüne göre sınavlar yazılı ve uygulamalı olabilmektedir. Tüm dersler dersin hocası tarafından mutlak ya da bağıl değerlendirme şekline göre değerlendirilmektedir.Aşçılık müfredatında yer alan tüm dersleri başarı ile tamamlayan, genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 2,00 olan ve toplamda en az 120 AKTS krediyi tamamlayan öğrenciler, önlisans diploması almaya hak kazanırlar.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Programa kabul edilebilmesi için YGS 4 puanı dikkate alınmaktadır.


Başarma Şartları
Aşçılık müfredatında yer alan tüm dersleri başarı ile tamamlayan, genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 2,00 olan ve toplamda en az 120 AKTS krediyi tamamlayan öğrenciler, önlisans diploması almaya hak kazanırlar.Öğrencilerimizin mezun olabilmesi için toplamda 4 dönemde 120 AKTS dersi başarılı ile tamamlamış olmaları yeterlidir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Programdan mezun olan öğrenciler, “Aşçı” unvanını kazanmaktadır. Kamu kurumlarında, turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında, mutfak bilimcisi, yiyecek içecek müdürü, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet verebilmektedir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030003923

Qualification Title
Associate Diploma in Cookery
Awarding BodyAkdeniz University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.akdeniz.edu.tr/
Orientation-
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification -
Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning EnvironmentsStudents who successfully complete all courses in the cookery curriculum, have a GPA of 2.00 and above out of 4.00 and a total of at least 120 ECTS credits, are entitled to receive an associate degree diploma. In order for our students to graduate, they are required to successfully complete courses with 120 ECTS credits in 4 semesters.
Description Has knowledge of business administration, management, occupational safety, entrepreneurship and quality management. Has sufficient level of foreign language knowledge, understanding and speaking skills. Has knowledge about national and international cuisines and applies his/her knowledge. Has the necessary knowledge and skills related to the cookery profession. Has knowledge of tourism and food and beverage businesses in the world. Has detailed knowledge in the kitchen area (such as sections of the kitchen, food and beverage production, service, hygiene and sanitation, menu management and cost, food safety), and increases his/her knowledge, skills and competencies in the kitchen area over time. Follows the trends, technological and professional developments in the field of gastronomy and increases his/her knowledge, skills and competencies according to these developments. Knows basic computer programs and uses automation programs in the kitchen area.
Key Competencies-
Further InfoExams can be written and applied depending on the type of the course. All courses are evaluated by the instructor of the course according to the absolute or relative evaluation method. Students who successfully complete all courses in the curriculum, have a GPA of 2.00 and above out of 4.00, and have a total of at least 120 ECTS credits, are entitiled to receive associate degree diploma.
Quality Assurance-
Access RequirementsThe YGS 4 score is taken into consideration for the acceptance of the program.
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)Students who graduate from the program assume the title of "Chef". They can work in public institutions, touristic certified enterprises, restaurants, food factories (catering companies), aircraft-ship-train-bus-hospital kitchens, kitchen scientist, food and beverage manager, kitchen manager, restaurant inspector-coordinator, etc. In addition, they can serve the society under the names of food researcher, food writer, food processor, food stylist, food architect, menu developer, recipe developer, food and beverage educator, etc.
Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030003923


Qualification Title
Associate Diploma in Cookery

Awarding Body
Akdeniz University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
Students who successfully complete all courses in the cookery curriculum, have a GPA of 2.00 and above out of 4.00 and a total of at least 120 ECTS credits, are entitled to receive an associate degree diploma. In order for our students to graduate, they are required to successfully complete courses with 120 ECTS credits in 4 semesters.

Description
Has knowledge of business administration, management, occupational safety, entrepreneurship and quality management. Has sufficient level of foreign language knowledge, understanding and speaking skills. Has knowledge about national and international cuisines and applies his/her knowledge. Has the necessary knowledge and skills related to the cookery profession. Has knowledge of tourism and food and beverage businesses in the world. Has detailed knowledge in the kitchen area (such as sections of the kitchen, food and beverage production, service, hygiene and sanitation, menu management and cost, food safety), and increases his/her knowledge, skills and competencies in the kitchen area over time. Follows the trends, technological and professional developments in the field of gastronomy and increases his/her knowledge, skills and competencies according to these developments. Knows basic computer programs and uses automation programs in the kitchen area.

Key Competencies
-

Further Info
Exams can be written and applied depending on the type of the course. All courses are evaluated by the instructor of the course according to the absolute or relative evaluation method. Students who successfully complete all courses in the curriculum, have a GPA of 2.00 and above out of 4.00, and have a total of at least 120 ECTS credits, are entitiled to receive associate degree diploma.

Quality Assurance
-

Access Requirements
The YGS 4 score is taken into consideration for the acceptance of the program.

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
Students who graduate from the program assume the title of "Chef". They can work in public institutions, touristic certified enterprises, restaurants, food factories (catering companies), aircraft-ship-train-bus-hospital kitchens, kitchen scientist, food and beverage manager, kitchen manager, restaurant inspector-coordinator, etc. In addition, they can serve the society under the names of food researcher, food writer, food processor, food stylist, food architect, menu developer, recipe developer, food and beverage educator, etc.

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address