Yeterlilik Kodu | TR0030004406 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.agri.edu.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO:08 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | Aşçılık Programının amacı Turizm ve Yeme - İçme sektöründe ihtiyaç duyulan ara insan gücü ihtiyacının karşılanması için öğrencilere servis, mutfak ve insan ilişkileri konularında gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır. | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir. Harf notları ve her bir notun katsayısı aşağıda belirtilmektedir. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir. | |
Başarma Şartları | Öğrencinin 120 AKTS kredisini tamamlamış olması ve Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (CGPA)’nın -hiçbir dersten kalmamak koşuluyla- 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şartı aranmaktadır.Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda 30 gün staj zorunluluğu bulunmaktadır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Aşçılar lokantalarda, konaklama yerlerinin, toplu yemek yenen özel veya resmî kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030004406
ISCO:08
ISCO:08
Aşçılık Programının amacı Turizm ve Yeme - İçme sektöründe ihtiyaç duyulan ara insan gücü ihtiyacının karşılanması için öğrencilere servis, mutfak ve insan ilişkileri konularında gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır.
- Her türlü girdinin satınalma öncesi üretim safhasından itibaren, bütün girdilerin orjinlerine kadar her adımı kavramak ve analitik düşünce yöntemleriyle ile riskli sorunları çözme becerisine sahiptir.
- Mutfaklar, kültürler ve yemek sanatı ile bilgi sahibi olmak, bunlarla beraber yaratıcı düşünmeye sevk edecek sanat ve kültür donanımına sahip olma becerisine sahiptir.
- En az bir yabancı dilde yetkin olup, alanındaki bilgileri izleyip yeterli düzeyde anlamak, anlatmak ve iletişim kurabilecek düzeyde olma becerisine sahiptir.
- Turizm ve gastronomi alanlarındaki mevcut durumları ve gelişmeleri takip etmek ve bunlar hakkında yorum yapabilme gücüne sahip olma becerisine sahiptir.
- Klasik ve modern pişirme teknikleri süreçlerine hakim olup, bu alanda sentez gücüne ve yeterliliğe sahip olma becerisine sahiptir.
- Çok disiplinli çalışmalarda ekip çalışması yapabilme becerisine sahiptir.
- Yönetim ve girişimcilik becerileri kazanma becerisine sahiptir.
- Teknolojinin uygun kullanımı dahil olmak üzere yeterli yazılı ve sözlü iletişim becerilerini gelişmesini sağlama becerisine sahiptir.
- Profesyonel iş tutumu ve alışkanlıkları geliştirme becerisine sahiptir.
- Profesyonel pastanelerde çalışabilecek iş tutumu geliştirme becerisine sahiptir.
- Profesyonel mutfaklarda çalışabilecek iş tutumu geliştirme becerisine sahiptir.
- Pazarlama ile ilişkili temel konseptleri açıklayabilecek beceriyi kazanmak ve finansal beklentilerin karşılaması için yiyecek sektörüne entegrasyonu sağlama becerisine sahiptir.
Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir. Harf notları ve her bir notun katsayısı aşağıda belirtilmektedir.
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Aşçılar lokantalarda, konaklama yerlerinin, toplu yemek yenen özel veya resmî kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030004406 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Agri Ibrahim Cecen University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.agri.edu.tr/ | |
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification |
ISCO:08 | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030004406
ISCO:08
ISCO:08
Qualification is continuous