Yeterlilik Kodu

TR0030005144

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü, Avşar Yerleşkesi Batı Çevreyolu Blv. No: 251/A 46050 - Onikişubat /Kahramanmaraş
Sorumlu Kurum URLhttp://www.ksu.edu.tr
Yönelim-
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mutfak işletmeleri ve içerisinde yer alan alt bölümlerle ilgili konularda giriş düzeyinde uygulamalı ve temel kavramsal bilgilere sahiptir.
  • Mutfak işletmelerine ve uygulamalarına yönelik problemleri saptar, tanımlar, analiz eder ve çözer; bu amaca uygun yöntem ve teknikleri seçer ve uygular.
  • Mutfakta iş sürecini analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamaya çalışır; bu doğrultuda gereken hazırlık ve pişirme yöntemlerini uygularMutfak uygulamalarında son yıllarda kullanılan modern yöntem ve uygulamaları bilir ve kullanır.
  • Mutfak işletmelerinde kullanılan teknolojik üretim sistemlerini etkin kullanır.
  • Yiyecek-içecek pazarları ile ilgili olarak pazarlama araştırmaları yapar, veri toplar, sonuçları analiz eder ve yorumlar, bu pazarlara yönelik menüler planlarBireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışır, sorumluluk alır.
  • Bilgiye erişebilir ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilir, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilir.
  • Yaşamboyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile bilgi ve iletişim teknolojileri ile ilgili gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
  • Turizm ve mutfak alanındaki bilgileri izler, meslektaşları ve turistlerle iletişim kurar.
  • Yiyecek-içecek kalite standartları ve gıda güvenliği konusunda bilgi sahibidir; bu konuların hukuksal sonuçlarının farkındadır
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Programı öğrencileri, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine tabidir.
  • Turizm meslek elemanı olmak isteyen bir kimsenin üstün bir genel akademik yetenek ve sayısal düşünme yeteneğine sahip olması; matematik, sosyoloji, psikolojiye ilgi duyması ve bu alanlarda başarılı olması gerekir.
  • Turizm meslek elemanının, görev gereği çalıştığı kurumdaki diğer personel ve halkla ilişkiler içinde olduğundan işletmecinin sabırlı, anlayışlı, hoşgörü sahibi ve insan ihtiyaçlarına karşı duyarlı, fikirlerini başkalarına anlatabilme ve insanları inandırabilme gücüne sahip bir kimse olması, kısaca insanlarla temasta bulunmaktan hoşlanması ve misafirperver olması gerekmektedir.
  • Turizm ve otel işletmeciliği öğrenimi gören bir öğrencinin kitaplar dışında uygulama alanlarına ihtiyacı olup uygulama otellerimiz bu ihtiyacı karşılamaktadır.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Lise diploması, Merkezi olarak yapılan üniversite yerleştirme sınavları

Başarma ŞartlarıTurizm meslek elemanı olmak isteyen bir kimsenin üstün bir genel akademik yetenek ve sayısal düşünme yeteneğine sahip olması; matematik, sosyoloji, psikolojiye ilgi duyması ve bu alanlarda başarılı olması gerekir. Turizm meslek elemanının, görev gereği çalıştığı kurumdaki diğer personel ve halkla ilişkiler içinde olduğundan işletmecinin sabırlı, anlayışlı, hoşgörü sahibi ve insan ihtiyaçlarına karşı duyarlı, fikirlerini başkalarına anlatabilme ve insanları inandırabilme gücüne sahip bir kimse olması, kısaca insanlarla temasta bulunmaktan hoşlanması ve misafirperver olması gerekmektedir. Turizm ve otel işletmeciliği öğrenimi gören bir öğrencinin kitaplar dışında uygulama alanlarına ihtiyacı olup uygulama otellerimiz bu ihtiyacı karşılamaktadırAdayların mezun olabilmeleri için, programda mevcut olan dersleri başarıyla tamamlaması (toplam 120 AKTS) ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Aşçılık programını bitirenlere Aşçılık Meslek Elemanı unvanı verilir. Aşçılar lokantalarda, konaklama yerlerinin, toplu yemek yenen özel veya resmi kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030005144


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü, Avşar Yerleşkesi Batı Çevreyolu Blv. No: 251/A 46050 - Onikişubat /Kahramanmaraş

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mutfak işletmeleri ve içerisinde yer alan alt bölümlerle ilgili konularda giriş düzeyinde uygulamalı ve temel kavramsal bilgilere sahiptir.
  • Mutfak işletmelerine ve uygulamalarına yönelik problemleri saptar, tanımlar, analiz eder ve çözer; bu amaca uygun yöntem ve teknikleri seçer ve uygular.
  • Mutfakta iş sürecini analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamaya çalışır; bu doğrultuda gereken hazırlık ve pişirme yöntemlerini uygularMutfak uygulamalarında son yıllarda kullanılan modern yöntem ve uygulamaları bilir ve kullanır.
  • Mutfak işletmelerinde kullanılan teknolojik üretim sistemlerini etkin kullanır.
  • Yiyecek-içecek pazarları ile ilgili olarak pazarlama araştırmaları yapar, veri toplar, sonuçları analiz eder ve yorumlar, bu pazarlara yönelik menüler planlarBireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışır, sorumluluk alır.
  • Bilgiye erişebilir ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilir, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilir.
  • Yaşamboyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile bilgi ve iletişim teknolojileri ile ilgili gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
  • Turizm ve mutfak alanındaki bilgileri izler, meslektaşları ve turistlerle iletişim kurar.
  • Yiyecek-içecek kalite standartları ve gıda güvenliği konusunda bilgi sahibidir; bu konuların hukuksal sonuçlarının farkındadır

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Programı öğrencileri, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine tabidir.
  • Turizm meslek elemanı olmak isteyen bir kimsenin üstün bir genel akademik yetenek ve sayısal düşünme yeteneğine sahip olması; matematik, sosyoloji, psikolojiye ilgi duyması ve bu alanlarda başarılı olması gerekir.
  • Turizm meslek elemanının, görev gereği çalıştığı kurumdaki diğer personel ve halkla ilişkiler içinde olduğundan işletmecinin sabırlı, anlayışlı, hoşgörü sahibi ve insan ihtiyaçlarına karşı duyarlı, fikirlerini başkalarına anlatabilme ve insanları inandırabilme gücüne sahip bir kimse olması, kısaca insanlarla temasta bulunmaktan hoşlanması ve misafirperver olması gerekmektedir.
  • Turizm ve otel işletmeciliği öğrenimi gören bir öğrencinin kitaplar dışında uygulama alanlarına ihtiyacı olup uygulama otellerimiz bu ihtiyacı karşılamaktadır.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Lise diploması, Merkezi olarak yapılan üniversite yerleştirme sınavları


Başarma Şartları
Turizm meslek elemanı olmak isteyen bir kimsenin üstün bir genel akademik yetenek ve sayısal düşünme yeteneğine sahip olması; matematik, sosyoloji, psikolojiye ilgi duyması ve bu alanlarda başarılı olması gerekir. Turizm meslek elemanının, görev gereği çalıştığı kurumdaki diğer personel ve halkla ilişkiler içinde olduğundan işletmecinin sabırlı, anlayışlı, hoşgörü sahibi ve insan ihtiyaçlarına karşı duyarlı, fikirlerini başkalarına anlatabilme ve insanları inandırabilme gücüne sahip bir kimse olması, kısaca insanlarla temasta bulunmaktan hoşlanması ve misafirperver olması gerekmektedir. Turizm ve otel işletmeciliği öğrenimi gören bir öğrencinin kitaplar dışında uygulama alanlarına ihtiyacı olup uygulama otellerimiz bu ihtiyacı karşılamaktadırAdayların mezun olabilmeleri için, programda mevcut olan dersleri başarıyla tamamlaması (toplam 120 AKTS) ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Aşçılık programını bitirenlere Aşçılık Meslek Elemanı unvanı verilir. Aşçılar lokantalarda, konaklama yerlerinin, toplu yemek yenen özel veya resmi kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030005144

Qualification Title
Associate Diploma in Cookery
Awarding BodyKahramanmaraş Sütçü İmam University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.ksu.edu.tr
Orientation-
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning EnvironmentsTourism professionals who want to be a nobody to have a superior general academic ability and numerical reasoning ability; mathematics, sociology, psychology and the interest must be successful in these areas. Tourism professionals of the task and requirements of other the institution of the staff and public patience of the operator is in the relationship, understanding, tolerance with and sensitive to human needs, be able to express their ideas to others and that nobody has the power to convince people, the enjoyment from making contact with the short people and must be hospitable. The tourism and hotel management practices need to book a space outside our hotel students learning application meets this needThe candidates present in the program to graduate courses to complete successfully (total 120 ECTS) and 4.00 cumulative grade point average of at least 2.00 over must achieve.
Description Kitchen in the entry-level business and issues with respect to the lower section has practical and conceptual knowledge base. Kitchen detects problems for businesses and practices, identifies, analyzes and resolves; Selects appropriate methods and techniques for this purpose and applyIt analyzes the business processes in the kitchen and try to meet the requirements; preparation required for this purpose and apply cooking methodsKnows the modern methods and practices used in recent years in kitchen applications and uses. Kitchen uses technological systems used in the production company active. Food and beverage is made with respect to marketing research markets, collect data, analyze and interpret results, plan menus for this marketIndividually and work effectively in multidisciplinary teams, take responsibility. You can access information and resources for this purpose to do research, databases and other information resources use. Lifelong learning awareness of the need to monitor developments related to information and communication technologies and constantly renews itself. Tourism and monitors information from the kitchen area, colleagues and communicate with tourists. Food and beverage quality standards and is knowledgeable about food safety; It is aware of the legal consequences of these issues
Key Competencies-
Further Info Hotel, Restaurant and Catering program students, KSU University is subject to college and Undergraduate Education and Examination Regulations. Tourism professionals who want to be a nobody to have a superior general academic ability and numerical reasoning ability; mathematics, sociology, psychology and the interest must be successful in these areas. Tourism professionals of the task and requirements of other the institution of the staff and public patience of the operator is in the relationship, understanding, tolerance with and sensitive to human needs, be able to express their ideas to others and that nobody has the power to convince people, the enjoyment from making contact with the short people and must be hospitable. The tourism and hotel management practices need to book a space outside our hotel students learning application meets this need
Quality Assurance-
Access RequirementsHigh school diploma, college placement exams conducted by the Central
Conditions for SuccessTourism professionals who want to be a nobody to have a superior general academic ability and numerical reasoning ability; mathematics, sociology, psychology and the interest must be successful in these areas. Tourism professionals of the task and requirements of other the institution of the staff and public patience of the operator is in the relationship, understanding, tolerance with and sensitive to human needs, be able to express their ideas to others and that nobody has the power to convince people, the enjoyment from making contact with the short people and must be hospitable. The tourism and hotel management practices need to book a space outside our hotel students learning application meets this needThe candidates present in the program to graduate courses to complete successfully (total 120 ECTS) and 4.00 cumulative grade point average of at least 2.00 over must achieve.
Progression Paths (Relationship Type)Those who graduated from the Culinary Arts program Cooking Clerk is the title. Chefs in restaurants, lodging, meals eaten in public or private or public institutions, kitchen, dining will find the opportunity to work in the factory.
Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030005144


Qualification Title
Associate Diploma in Cookery

Awarding Body
Kahramanmaraş Sütçü İmam University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
Tourism professionals who want to be a nobody to have a superior general academic ability and numerical reasoning ability; mathematics, sociology, psychology and the interest must be successful in these areas. Tourism professionals of the task and requirements of other the institution of the staff and public patience of the operator is in the relationship, understanding, tolerance with and sensitive to human needs, be able to express their ideas to others and that nobody has the power to convince people, the enjoyment from making contact with the short people and must be hospitable. The tourism and hotel management practices need to book a space outside our hotel students learning application meets this needThe candidates present in the program to graduate courses to complete successfully (total 120 ECTS) and 4.00 cumulative grade point average of at least 2.00 over must achieve.

Description
Kitchen in the entry-level business and issues with respect to the lower section has practical and conceptual knowledge base. Kitchen detects problems for businesses and practices, identifies, analyzes and resolves; Selects appropriate methods and techniques for this purpose and applyIt analyzes the business processes in the kitchen and try to meet the requirements; preparation required for this purpose and apply cooking methodsKnows the modern methods and practices used in recent years in kitchen applications and uses. Kitchen uses technological systems used in the production company active. Food and beverage is made with respect to marketing research markets, collect data, analyze and interpret results, plan menus for this marketIndividually and work effectively in multidisciplinary teams, take responsibility. You can access information and resources for this purpose to do research, databases and other information resources use. Lifelong learning awareness of the need to monitor developments related to information and communication technologies and constantly renews itself. Tourism and monitors information from the kitchen area, colleagues and communicate with tourists. Food and beverage quality standards and is knowledgeable about food safety; It is aware of the legal consequences of these issues

Key Competencies
-

Further Info
Hotel, Restaurant and Catering program students, KSU University is subject to college and Undergraduate Education and Examination Regulations. Tourism professionals who want to be a nobody to have a superior general academic ability and numerical reasoning ability; mathematics, sociology, psychology and the interest must be successful in these areas. Tourism professionals of the task and requirements of other the institution of the staff and public patience of the operator is in the relationship, understanding, tolerance with and sensitive to human needs, be able to express their ideas to others and that nobody has the power to convince people, the enjoyment from making contact with the short people and must be hospitable. The tourism and hotel management practices need to book a space outside our hotel students learning application meets this need

Quality Assurance
-

Access Requirements
High school diploma, college placement exams conducted by the Central

Conditions for Success
Tourism professionals who want to be a nobody to have a superior general academic ability and numerical reasoning ability; mathematics, sociology, psychology and the interest must be successful in these areas. Tourism professionals of the task and requirements of other the institution of the staff and public patience of the operator is in the relationship, understanding, tolerance with and sensitive to human needs, be able to express their ideas to others and that nobody has the power to convince people, the enjoyment from making contact with the short people and must be hospitable. The tourism and hotel management practices need to book a space outside our hotel students learning application meets this needThe candidates present in the program to graduate courses to complete successfully (total 120 ECTS) and 4.00 cumulative grade point average of at least 2.00 over must achieve.

Progression Paths (Relationship Type)
Those who graduated from the Culinary Arts program Cooking Clerk is the title. Chefs in restaurants, lodging, meals eaten in public or private or public institutions, kitchen, dining will find the opportunity to work in the factory.

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address