Yeterlilik Kodu

TR0030005514

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumSiirt Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiSiirt Üniversitesi / Yeni, Güres Cd., 56100 Siirt Merkez/Siirt
Sorumlu Kurum URLhttp://www.siirt.edu.tr/
Yönelim-
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)-
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Programda değerlendirme kıstasları ana yapı itibariyle kuramsal dersler ve uygulamalı çalışmalar olarak düzenlenmiştir. Her ders için dönemlik olarak en az bir ara sınav ve final sınavı yapılır. Öğretim elemanı, dersin durumuna göre dönem içinde quiz, proje, saha çalışması v.b. öğretim faaliyetleri yaptırabilir. Öğretim Elemanları ara sınav, final sınavı, quiz, proje v.b. faaliyetlere göre başarıyı değerlendirmekte serbesttir. Her öğretim elemanı başarı değerlendirmede uygulayacağı ölçütleri dönem başında ilan eder. Öğrencinin bir dersten başarısı, o dersin final/bütünleme sınavından sonra, ders sorumlusu öğretim elemanı tarafından, ara sınav/sınavlar not ortalamasının % 40ı ile final/bütünleme sınav notunun % 60ının toplamı dikkate alınarak verilen nota göre belirlenir. Öğrencinin kayıtlı olduğu programın tüm derslerini başarmış olması, diğer yükümlülüklerini yerine getirmiş olması ve en az 120 AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) ve 100 üzerinden en az 60 genel not ortalaması sağlanmalıdır.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve Aşçılık için yeterli YGS-4 puanı almaları halinde programa yerleştirileceklerdir.

Başarma ŞartlarıÖğrencinin kayıtlı olduğu programın tüm derslerini başarmış olması, diğer yükümlülüklerini yerine getirmiş olması ve en az 120 AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) ve 100 üzerinden en az 60 genel not ortalaması sağlanmalıdır.Toplamda 120 AKTS seçmeli ve zorunlu derslerini başarıyla tamamlamalı ve genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, ?Aşçı? unvanını kazanarak turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030005514


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Siirt Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Siirt Üniversitesi / Yeni, Güres Cd., 56100 Siirt Merkez/Siirt

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
-

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Programda değerlendirme kıstasları ana yapı itibariyle kuramsal dersler ve uygulamalı çalışmalar olarak düzenlenmiştir. Her ders için dönemlik olarak en az bir ara sınav ve final sınavı yapılır. Öğretim elemanı, dersin durumuna göre dönem içinde quiz, proje, saha çalışması v.b. öğretim faaliyetleri yaptırabilir. Öğretim Elemanları ara sınav, final sınavı, quiz, proje v.b. faaliyetlere göre başarıyı değerlendirmekte serbesttir. Her öğretim elemanı başarı değerlendirmede uygulayacağı ölçütleri dönem başında ilan eder. Öğrencinin bir dersten başarısı, o dersin final/bütünleme sınavından sonra, ders sorumlusu öğretim elemanı tarafından, ara sınav/sınavlar not ortalamasının % 40ı ile final/bütünleme sınav notunun % 60ının toplamı dikkate alınarak verilen nota göre belirlenir. Öğrencinin kayıtlı olduğu programın tüm derslerini başarmış olması, diğer yükümlülüklerini yerine getirmiş olması ve en az 120 AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) ve 100 üzerinden en az 60 genel not ortalaması sağlanmalıdır.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve Aşçılık için yeterli YGS-4 puanı almaları halinde programa yerleştirileceklerdir.


Başarma Şartları
Öğrencinin kayıtlı olduğu programın tüm derslerini başarmış olması, diğer yükümlülüklerini yerine getirmiş olması ve en az 120 AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) ve 100 üzerinden en az 60 genel not ortalaması sağlanmalıdır.Toplamda 120 AKTS seçmeli ve zorunlu derslerini başarıyla tamamlamalı ve genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, ?Aşçı? unvanını kazanarak turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030005514

Qualification Title
Cookery Associate Degree
Awarding BodySiirt University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.siirt.edu.tr/
Orientation-
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info

The evaluation checklist of the main structure in the program is organized as theoretical lectures and practical work. At least one semester midterm and final exams are applied for each course. Teaching staff can make teaching activities such as quizzes, projects, field work, etc, according to the state during the period of the course. Instructors are free to evaluate the success according to the activities midterm exams, final exams, quizzes, projects, etc. Each faculty member will announce the evaluation criteria for success at the very ning of the period. Students success for a course is determined according to and results of the final / make-up, midterm exams / quizzes considering total average grade point of 40% and the final / make-up exam 60%.All courses must be passed in the program the student is registered, and the other obligations to be fulfilled for at least 120 ECTS (European Credit Transfer System) and a GPA of at least 60 out of 100 must be provided.

Quality Assurance-
Access Requirements

If they take the Higher Education Transition Examination (YGS) made by the Presidency of OSYM and get enough YGS-4 points for Cookery , they will be placed in the program

Conditions for SuccessAll courses must be passed in the program the student is registered, and the other obligations to be fulfilled for at least 120 ECTS (European Credit Transfer System) and a GPA of at least 60 out of 100 must be provided.Students who have successfully completed all courses in the curriculum (120 ECTS) and have a minimum Cumulative Grade Point Average (CGPA) 60 out of 100.
Progression Paths (Relationship Type)

Students, who graduated from the Culinary Arts Program of Hotel, Restaurant and Catering Services Department, win the title ?Cook? and they can work as chef, chef assistant, section chief, sauce chef, fish chef, grill chef, fry chef, grill chef, soup chef, vegetable chef, wildcard chef (change the cook), cold chef, pastry chef, butcher, demi chef, busboy, etc. with the chief research of rank (test cooks), kitchen scientist, food and beverage manager, food procurement manager, kitchen manager, restaurant supervisor-coordinator, restaurant manager in certified tourist businesses, restaurants, food factories (in the catering company), plane, ship, train, bus, hospital kitchens.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030005514


Qualification Title
Cookery Associate Degree

Awarding Body
Siirt University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info

The evaluation checklist of the main structure in the program is organized as theoretical lectures and practical work. At least one semester midterm and final exams are applied for each course. Teaching staff can make teaching activities such as quizzes, projects, field work, etc, according to the state during the period of the course. Instructors are free to evaluate the success according to the activities midterm exams, final exams, quizzes, projects, etc. Each faculty member will announce the evaluation criteria for success at the very ning of the period. Students success for a course is determined according to and results of the final / make-up, midterm exams / quizzes considering total average grade point of 40% and the final / make-up exam 60%.All courses must be passed in the program the student is registered, and the other obligations to be fulfilled for at least 120 ECTS (European Credit Transfer System) and a GPA of at least 60 out of 100 must be provided.


Quality Assurance
-

Access Requirements

If they take the Higher Education Transition Examination (YGS) made by the Presidency of OSYM and get enough YGS-4 points for Cookery , they will be placed in the program


Conditions for Success
All courses must be passed in the program the student is registered, and the other obligations to be fulfilled for at least 120 ECTS (European Credit Transfer System) and a GPA of at least 60 out of 100 must be provided.Students who have successfully completed all courses in the curriculum (120 ECTS) and have a minimum Cumulative Grade Point Average (CGPA) 60 out of 100.

Progression Paths (Relationship Type)

Students, who graduated from the Culinary Arts Program of Hotel, Restaurant and Catering Services Department, win the title ?Cook? and they can work as chef, chef assistant, section chief, sauce chef, fish chef, grill chef, fry chef, grill chef, soup chef, vegetable chef, wildcard chef (change the cook), cold chef, pastry chef, butcher, demi chef, busboy, etc. with the chief research of rank (test cooks), kitchen scientist, food and beverage manager, food procurement manager, kitchen manager, restaurant supervisor-coordinator, restaurant manager in certified tourist businesses, restaurants, food factories (in the catering company), plane, ship, train, bus, hospital kitchens.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address