Yeterlilik Kodu | TR0030005514 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Siirt Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Siirt Üniversitesi / Yeni, Güres Cd., 56100 Siirt Merkez/Siirt | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.siirt.edu.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | - | |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Programda değerlendirme kıstasları ana yapı itibariyle kuramsal dersler ve uygulamalı çalışmalar olarak düzenlenmiştir. Her ders için dönemlik olarak en az bir ara sınav ve final sınavı yapılır. Öğretim elemanı, dersin durumuna göre dönem içinde quiz, proje, saha çalışması v.b. öğretim faaliyetleri yaptırabilir. Öğretim Elemanları ara sınav, final sınavı, quiz, proje v.b. faaliyetlere göre başarıyı değerlendirmekte serbesttir. Her öğretim elemanı başarı değerlendirmede uygulayacağı ölçütleri dönem başında ilan eder. Öğrencinin bir dersten başarısı, o dersin final/bütünleme sınavından sonra, ders sorumlusu öğretim elemanı tarafından, ara sınav/sınavlar not ortalamasının % 40ı ile final/bütünleme sınav notunun % 60ının toplamı dikkate alınarak verilen nota göre belirlenir. Öğrencinin kayıtlı olduğu programın tüm derslerini başarmış olması, diğer yükümlülüklerini yerine getirmiş olması ve en az 120 AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) ve 100 üzerinden en az 60 genel not ortalaması sağlanmalıdır. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve Aşçılık için yeterli YGS-4 puanı almaları halinde programa yerleştirileceklerdir. | |
Başarma Şartları | Öğrencinin kayıtlı olduğu programın tüm derslerini başarmış olması, diğer yükümlülüklerini yerine getirmiş olması ve en az 120 AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) ve 100 üzerinden en az 60 genel not ortalaması sağlanmalıdır.Toplamda 120 AKTS seçmeli ve zorunlu derslerini başarıyla tamamlamalı ve genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, ?Aşçı? unvanını kazanarak turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030005514
Programda değerlendirme kıstasları ana yapı itibariyle kuramsal dersler ve uygulamalı çalışmalar olarak düzenlenmiştir. Her ders için dönemlik olarak en az bir ara sınav ve final sınavı yapılır. Öğretim elemanı, dersin durumuna göre dönem içinde quiz, proje, saha çalışması v.b. öğretim faaliyetleri yaptırabilir. Öğretim Elemanları ara sınav, final sınavı, quiz, proje v.b. faaliyetlere göre başarıyı değerlendirmekte serbesttir. Her öğretim elemanı başarı değerlendirmede uygulayacağı ölçütleri dönem başında ilan eder. Öğrencinin bir dersten başarısı, o dersin final/bütünleme sınavından sonra, ders sorumlusu öğretim elemanı tarafından, ara sınav/sınavlar not ortalamasının % 40ı ile final/bütünleme sınav notunun % 60ının toplamı dikkate alınarak verilen nota göre belirlenir. Öğrencinin kayıtlı olduğu programın tüm derslerini başarmış olması, diğer yükümlülüklerini yerine getirmiş olması ve en az 120 AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) ve 100 üzerinden en az 60 genel not ortalaması sağlanmalıdır.
ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve Aşçılık için yeterli YGS-4 puanı almaları halinde programa yerleştirileceklerdir.
Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, ?Aşçı? unvanını kazanarak turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030005514 | |
Qualification Title | Cookery Associate Degree | |
Awarding Body | Siirt University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.siirt.edu.tr/ | |
Orientation | - | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | The evaluation checklist of the main structure in the program is organized as theoretical lectures and practical work. At least one semester midterm and final exams are applied for each course. Teaching staff can make teaching activities such as quizzes, projects, field work, etc, according to the state during the period of the course. Instructors are free to evaluate the success according to the activities midterm exams, final exams, quizzes, projects, etc. Each faculty member will announce the evaluation criteria for success at the very ning of the period. Students success for a course is determined according to and results of the final / make-up, midterm exams / quizzes considering total average grade point of 40% and the final / make-up exam 60%.All courses must be passed in the program the student is registered, and the other obligations to be fulfilled for at least 120 ECTS (European Credit Transfer System) and a GPA of at least 60 out of 100 must be provided. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | If they take the Higher Education Transition Examination (YGS) made by the Presidency of OSYM and get enough YGS-4 points for Cookery , they will be placed in the program | |
Conditions for Success | All courses must be passed in the program the student is registered, and the other obligations to be fulfilled for at least 120 ECTS (European Credit Transfer System) and a GPA of at least 60 out of 100 must be provided.Students who have successfully completed all courses in the curriculum (120 ECTS) and have a minimum Cumulative Grade Point Average (CGPA) 60 out of 100. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Students, who graduated from the Culinary Arts Program of Hotel, Restaurant and Catering Services Department, win the title ?Cook? and they can work as chef, chef assistant, section chief, sauce chef, fish chef, grill chef, fry chef, grill chef, soup chef, vegetable chef, wildcard chef (change the cook), cold chef, pastry chef, butcher, demi chef, busboy, etc. with the chief research of rank (test cooks), kitchen scientist, food and beverage manager, food procurement manager, kitchen manager, restaurant supervisor-coordinator, restaurant manager in certified tourist businesses, restaurants, food factories (in the catering company), plane, ship, train, bus, hospital kitchens. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030005514
The evaluation checklist of the main structure in the program is organized as theoretical lectures and practical work. At least one semester midterm and final exams are applied for each course. Teaching staff can make teaching activities such as quizzes, projects, field work, etc, according to the state during the period of the course. Instructors are free to evaluate the success according to the activities midterm exams, final exams, quizzes, projects, etc. Each faculty member will announce the evaluation criteria for success at the very ning of the period. Students success for a course is determined according to and results of the final / make-up, midterm exams / quizzes considering total average grade point of 40% and the final / make-up exam 60%.All courses must be passed in the program the student is registered, and the other obligations to be fulfilled for at least 120 ECTS (European Credit Transfer System) and a GPA of at least 60 out of 100 must be provided.
If they take the Higher Education Transition Examination (YGS) made by the Presidency of OSYM and get enough YGS-4 points for Cookery , they will be placed in the program
Students, who graduated from the Culinary Arts Program of Hotel, Restaurant and Catering Services Department, win the title ?Cook? and they can work as chef, chef assistant, section chief, sauce chef, fish chef, grill chef, fry chef, grill chef, soup chef, vegetable chef, wildcard chef (change the cook), cold chef, pastry chef, butcher, demi chef, busboy, etc. with the chief research of rank (test cooks), kitchen scientist, food and beverage manager, food procurement manager, kitchen manager, restaurant supervisor-coordinator, restaurant manager in certified tourist businesses, restaurants, food factories (in the catering company), plane, ship, train, bus, hospital kitchens.
Qualification is continuous