Yeterlilik Kodu | TR0030006366 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Adıyaman Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ) Altınşehir Mah. Atatürk Bulvarı No:1 02040, Merkez / ADIYAMAN | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.adiyaman.edu.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO:08 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | 5 yıldızlı otelleri aratmayan mutfağı ve deneyimli eğitim öğretim kadrosu sayesinde yurt içi ve yurt dışı otel ve restoranlarda aranan aşçılar yetiştirmek. Öğrencilerin iletişimi güçlü, HACCP ve hijyen konusuna dikkat eden şefler olmalarını sağlamak. Türk ve Dünya mutfağının inceliklerini bilen, hem damağa hem göze hitap edebilen yemekler hazırlayıp sunabilen kalifiye aşçılar yetiştirmektir. İkinci öğretim olarak da eğitim sağlamaktadır. | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Ulusal yeterlilik sistemi üç Bologna süreci seviyesini içerebilir (ya da orta seviye yeterlilikleri) (örneğin kısa süreç olan ilk süreç). Bu seviyeler üniversitelere belirlli yeterlilikleri yapılandırmayı ve yeterlilik vasıtasıyla ilerlemek üzere düzenlemeye izin verir. Türkiye’de yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Lise ve dengi okul diploması, Lisans Yerleştirme Sınavından yeterli puan | |
Başarma Şartları | Ulusal yeterlilik sistemi üç Bologna süreci seviyesini içerebilir (ya da orta seviye yeterlilikleri) (örneğin kısa süreç olan ilk süreç). Bu seviyeler üniversitelere belirlli yeterlilikleri yapılandırmayı ve yeterlilik vasıtasıyla ilerlemek üzere düzenlemeye izin verir. Türkiye’de yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir. 120 AKTS Karşılığı ders almak ve başarmış olmak. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Bu bölümden mezun olan öğrenci konaklama işletmeleri, seyahat acenteleri, yiyecek-içecek işletmeleri ve ağırlama hizmeti veren kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030006366
ISCO:08
ISCO:08
5 yıldızlı otelleri aratmayan mutfağı ve deneyimli eğitim öğretim kadrosu sayesinde yurt içi ve yurt dışı otel ve restoranlarda aranan aşçılar yetiştirmek. Öğrencilerin iletişimi güçlü, HACCP ve hijyen konusuna dikkat eden şefler olmalarını sağlamak. Türk ve Dünya mutfağının inceliklerini bilen, hem damağa hem göze hitap edebilen yemekler hazırlayıp sunabilen kalifiye aşçılar yetiştirmektir.
İkinci öğretim olarak da eğitim sağlamaktadır.
- Mutfak terminolojisine hakim olma becerisine sahiptir.
- Kesim tekniklerine hakimdir.
- Sosları hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilme becerisine sahiptir.
- Türk mutfağının inceliklerine hakim olmak ve Türk yemeklerini kolayca pişirebilme becerisine sahiptir.
- Değişik ülke mutfaklarının yemeklerini pişirebilmek iyi iletişim kurabilme beceisine sahiptir.
- Yöresel mutfaklara hakimdir.
Ulusal yeterlilik sistemi üç Bologna süreci seviyesini içerebilir (ya da orta seviye yeterlilikleri) (örneğin kısa süreç olan ilk süreç). Bu seviyeler üniversitelere belirlli yeterlilikleri yapılandırmayı ve yeterlilik vasıtasıyla ilerlemek üzere düzenlemeye izin verir. Türkiye’de yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir.
Lise ve dengi okul diploması,
Lisans Yerleştirme Sınavından yeterli puan
Bu bölümden mezun olan öğrenci konaklama işletmeleri, seyahat acenteleri, yiyecek-içecek işletmeleri ve ağırlama hizmeti veren kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030006366 | |
Qualification Title | Cookery Associate Degree | |
Awarding Body | Adiyaman University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.adiyaman.edu.tr/ | |
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification |
ISCO:08 | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | http://www.adiyaman.edu.tr/birimler.php?birimid=23menuid=261The Bologna process might contain in three level of national qualification system.Qualification Requirements and Regulations determined by YÖK. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | 1. High school or equivalent diploma 2. Undergraduate Placement Exam sufficient points | |
Conditions for Success | The Bologna process might contain in three level of national qualification system.Qualification Requirements and Regulations determined by YÖK.Equivalent to 120 ECTS courses and managed. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Graduates will be employed in hospitality enterprises, travel agencies,food and beverage enterprises and public institutions and organizations producing hospitality services. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030006366
ISCO:08
ISCO:08
- Be mastered to Kitchen terminology.
- Have comprehensive knowledge about Cutting techniques.
- Prepare Sauces and using them to create new tastes.
- Have comprehensive knowledge about the subtleties of Turkish cuisine.Cook dishes of different countries cuisines.
- Good communication skills.Have comprehensive knowledge about local kitchens.
http://www.adiyaman.edu.tr/birimler.php?birimid=23menuid=261The Bologna process might contain in three level of national qualification system.Qualification Requirements and Regulations determined by YÖK.
1. High school or equivalent diploma
2. Undergraduate Placement Exam sufficient points
Graduates will be employed in hospitality enterprises, travel agencies,food and beverage enterprises and public institutions and organizations producing hospitality services.
Qualification is continuous