Yeterlilik Kodu | TR0030007528 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Kilis 7 Aralık Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Mehmet Sanlı Mah. Doğan Güreş Paşa Bul. No:84 KİLİS | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.kilis.edu.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Sınav değerlendirme kuralları, tanıtım ve uygulama formunda açıklanmıştır. Geniş bilgi için ders planına bakınız. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak, sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. | |
Başarma Şartları | Programda yer alan derslerin tümünü (120 AKTS) başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere aşçılık alanında önlisans diploması verilir. Öğrencilerin mezun olabilmek için staj yapmaları zorunludur. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Mezunlarımız, oteller, catering firmaları, zincir restoranlar, pastacılık sektörü, yiyecek içecek işletmeleri, ağırlama sektörü, özel veya resmi kurumların mutfaklarında görev alabilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030007528
- Mutfak Sanatları ve Yönetimine temel oluşturan gastronomi, tasarım ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanabilmek ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olmak.
- Gastronomi bilimi, yiyecek içecek üretimi, gıda kimyası ve hijyeni, mutfak sanatları ve yönetimi konularında yeterli bilgiye sahip olmak ve kuramsal bilgileri yerinde kullanabilmek.
- Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, teknolojik araçları ve bilişim teknolojilerini seçebilmek ve etkin kullanabilmek.
- Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirebilmek ve karar verebilmek.
- Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alabilmek, bireysel çalışabilme becerisi kazanmak.
- Etkili iletişim kurma tekniklerine hakim ve alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek kadar yabancı dil bilgisine sahip olmak.
- Mutfak Sanatları alanında gerek duyulan sanatsal bilgi ve becerileri profesyonel bir şekilde uygulayabilmek.
- Mutfak Sanatları ve Yönetimi ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilmek; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarabilmek.
- Mesleği ile ilgili mevzuatı takip etmek, temel değer ve ilkeleri özümsemek, iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği, sosyal güvenlik, kalite güvence ve yönetimi ile doğal çevrenin korunması konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olmak.
- Sosyal sorumluluk, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olmak.
Sınav değerlendirme kuralları, tanıtım ve uygulama formunda açıklanmıştır. Geniş bilgi için ders planına bakınız.
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak, sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir.
Mezunlarımız, oteller, catering firmaları, zincir restoranlar, pastacılık sektörü, yiyecek içecek işletmeleri, ağırlama sektörü, özel veya resmi kurumların mutfaklarında görev alabilirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030007528 | |
Qualification Title | Cookery Associate Degree Diploma | |
Awarding Body | KİLİS 7 ARALIK UNIVERSITY | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.kilis.edu.tr/ | |
Orientation | - | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | Examination assessment guidelines, and application forms are described in presentation. For further information, please refer to the lesson plans. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | Students who want to register, must complete the process and passed the exams determined by ÖSYM, within the framework of the universitys academic and legal framework. Students who have started the domestic or foreign equivalent program may apply for an internal undergraduate transfer. | |
Conditions for Success | Students who successfully completed all the courses in the program and who will achieve (120 ECTS)2.00 GPA on a 4.00 scale, will be given a diploma and associate degree in culinary area . The students are required to do an internship in order to graduate. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Our graduate students can work in the private or public sector institutions kitchens such as hotels, catering companies, chain restaurants, confectionery industry, catering business, hospitality industry. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous. | |
Url | Open Address |
TR0030007528
- Possesses necessary knowledge and skills in relevant fields such as gastronomy, design and management and effectively applies them to the practice of Culinary ArtsTo have adequate knowledge in Gastronomy science, food and beverage production, food chemistry and food hygiene, culinary arts and management issues and be able to use theoretical knowledge properly.
- To be able to select and efficiently use modern techniques required for applications, technological tools and information technologies.
- Appreciates, evaluates and makes decisions regarding to visual, textual and nutritional data with respect to food production and presentation.
- Assumes responsibility for solving complex problems that may occur in the field of Culinary Arts and management, both individually and as a team member.
- To have a command of communication skills and foreign language in order to communicate efficiently and follow the latest developments in his/her field of study.
- To be able to apply artistic knowledge and skills professionally, needed in the culinary arts field.Informs individuals and organizations on topics related to Culinary Arts and Management and effectively conveys opinions in verbal or written ways.
- To follow legislation related to his/her profession.
- To internalize the basic values and principles.
- To have adequate knowledge and awareness in occupational health and safety, food hygiene and safety, social security, quality assurance and management, and protection of the natural environment.
- To have social responsibility, global,social and professional ethical awareness.
Examination assessment guidelines, and application forms are described in presentation. For further information, please refer to the lesson plans.
Students who want to register, must complete the process and passed the exams determined by ÖSYM, within the framework of the universitys academic and legal framework. Students who have started the domestic or foreign equivalent program may apply for an internal undergraduate transfer.
Our graduate students can work in the private or public sector institutions kitchens such as hotels, catering companies, chain restaurants, confectionery industry, catering business, hospitality industry.
Qualification is continuous.