Yeterlilik Kodu | TR0030008390 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi 70100 / KARAMAN | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.kmu.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | 100 üzerinden değerlendirilen, bir vize (%40) ve bir final (%60) olmak üzere iki sınava girilmektedir.Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, meslek stajını da tamamlayan öğrencilere Aşçılık programı alanında ön lisans diploması verilir. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | ÖSYM Sınavı sonucu yerleştirilmiş olmak. | |
Başarma Şartları | Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, meslek stajını da tamamlayan öğrencilere Aşçılık programı alanında ön lisans diploması verilir.Staj uygulamasından başarılı olmak, 120 AKTS sağlamak ve en az 2.00 ortalama ile tüm derslerden başarılı olmak. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Programdan mezun olanlar konaklama işletmelerinin(mutfak, servis departmanlarında), Yiyecek içecek işletmelerinde,, havayolu şirketlerinin yer hizmetlerinin çeşitli catering pozisyonlarında ve yönetici olarak çalışabilirler. Yabancı dil bilgisi çok iyi olanların iş bulma sorunu hemen hemen yok gibidir. Çalışma alanları daha çok özel sektördedir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030008390
- Aşçılık ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir.
- Aşçılık mesleğindeki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibidir.
- Aşçılık ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.
- Aşçılık ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirir, değerlendirir, geliştirir ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerir.
- Aşçılık ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
- Mutfakta işleri ve mesleğini yerine getirirken bağımsız çalışır.
- Aşçılık mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder.
- Aşçılık mesleğinin gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
- Hizmet alanı, iş ve mesleği ile ilgili olarak bir yabancı dilde an az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde yenilikleri takip eder ve iletişim kurar.
- Aşçılık ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar.
- Aşçılık ile ilgili etik değerlere bağlı kalır.
- Aşçılık ile ilgili işleri gerçekleştirirken insan sağlığını, sosyal ve doğal çevreyi dikkate alır.
- Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir.
- Aşçılık mesleğindeki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgi sahibidir.
100 üzerinden değerlendirilen, bir vize (%40) ve bir final (%60) olmak üzere iki sınava girilmektedir.Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, meslek stajını da tamamlayan öğrencilere Aşçılık programı alanında ön lisans diploması verilir.
ÖSYM Sınavı sonucu yerleştirilmiş olmak.
Programdan mezun olanlar konaklama işletmelerinin(mutfak, servis departmanlarında), Yiyecek içecek işletmelerinde,, havayolu şirketlerinin yer hizmetlerinin çeşitli catering pozisyonlarında ve yönetici olarak çalışabilirler. Yabancı dil bilgisi çok iyi olanların iş bulma sorunu hemen hemen yok gibidir. Çalışma alanları daha çok özel sektördedir.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030008390 | |
Qualification Title | Cookery Associate Degree | |
Awarding Body | Karamanoğlu Mehmetbey University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.kmu.edu.tr/ | |
Orientation | General | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 120 | |
Program Duration | 2 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | Students enter two exams which are evaluated on the scale of 100, a midtermexam (%40) and a final exam (%60).In order to complete all courses (for a total of 120 ECTS) in the COOKERY programme, students should obtain a grade point avarage of at least 2.00 out of 4.00. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | To be emplaced according to exam result of Student Selection and Placement Center –to be graduated from vocational high school and to be emplaced to program with open admission. | |
Conditions for Success | In order to complete all courses (for a total of 120 ECTS) in the COOKERY programme, students should obtain a grade point avarage of at least 2.00 out of 4.00.To be succesfull in apprenticeship practice, to complete 120 ECTS and to be succesfull for all lessons with minimum 2.00 grade point averages. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Graduates of program can work in the departments ( F&B, ), food and beverage businesses, Also they can work in the various positions of ground catering services of airlines as manager. Graduates of whose foreing language is perfect can easily find a job. Their employment areas are mostly the private sector. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030008390
- Cooking with the relevant theories, concepts and principles of basic knowledge about the owner of the cases.
- Cooking profession, legal regulations, professional standards and practices that are familiar with.
- Culinary uses of information from the business environment and the profession.
- Cooking with the relevant service processes, to the satisfaction of consumer needs and demands and to fulfill the consumers, evaluates, develops and recommends solutions to problems that affect the process of service.
- Cooking with the physical environment, tools and technologies, recognizes, uses, protect and maintain by.
- Operates independently of the kitchen work and fulfilling profession.
- Cooking will follow current developments related to the profession.
- Required by the profession of cooking for at least the European Computer User License Key Level uses information and communication technologies in conjunction with computer software.
- Service area, in relation to the business and profession in a foreign language at the moment is followed by innovations in the European Language Portfolio and communicates with the general level of A2.
- Cooking on a regular basis, health, safety, and makes risk assessment.
- Cooking is about the ethical values.
- Cookery performing activities related to the human health, takes into account the social and natural environment.
- Personal care, hygiene, dressing and careful look shows the area as required.
- Service delivery processes and procedures in the field of Culinary Arts has information on.
Students enter two exams which are evaluated on the scale of 100, a midtermexam (%40) and a final exam (%60).In order to complete all courses (for a total of 120 ECTS) in the COOKERY programme, students should obtain a grade point avarage of at least 2.00 out of 4.00.
To be emplaced according to exam result of Student Selection and Placement Center –to be graduated from vocational high school and to be emplaced to program with open admission.
Graduates of program can work in the departments ( F&B, ), food and beverage businesses, Also they can work in the various positions of ground catering services of airlines as manager. Graduates of whose foreing language is perfect can easily find a job. Their employment areas are mostly the private sector.
Qualification is continuous