Yeterlilik Kodu

TR0030018221

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumDicle Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiDicle Üniversitesi
Sorumlu Kurum URLhttp://www.dicle.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını anlama becerisini kazanmak.
  • Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları açıklama ve analiz etme becerisi kazanmak.
  • Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olma ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanabilmek.
  • Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olmak.
  • Sosları hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilmek.
  • Türk mutfağının inceliklerine hâkim olmak ve Türk yemeklerini hatasız hazırlayabilmek.
  • Yöresel mutfak bilgisine ve uygulama becerisine sahip olmak.
  • Değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlayabilmek.
  • Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olmak, alanıyla ilgili uluslar arası literatürü izleyebilmek.
  • Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek.
  • İyi iletişim kurabilmek.
  • Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilmek.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıAşçılık Programı’ndan ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekir. 
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programı’ndan mezun olanlar, “Aşçı” unvanını kazanarak; turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. 

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030018221


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Dicle Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Dicle Üniversitesi

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını anlama becerisini kazanmak.
  • Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları açıklama ve analiz etme becerisi kazanmak.
  • Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olma ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanabilmek.
  • Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olmak.
  • Sosları hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilmek.
  • Türk mutfağının inceliklerine hâkim olmak ve Türk yemeklerini hatasız hazırlayabilmek.
  • Yöresel mutfak bilgisine ve uygulama becerisine sahip olmak.
  • Değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlayabilmek.
  • Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olmak, alanıyla ilgili uluslar arası literatürü izleyebilmek.
  • Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek.
  • İyi iletişim kurabilmek.
  • Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilmek.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Aşçılık Programı’ndan ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekir. 

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programı’ndan mezun olanlar, “Aşçı” unvanını kazanarak; turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. 


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030018221

Qualification Title
AŞÇILIK Associate
Awarding BodyDicle University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.dicle.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Understanding the basic concepts and theories of the cooking professionGaining the ability to analyze relevant facts of cooking and eating and drinking with using the basic concepts of the profession with the theories of explanationUsing, menu planning, cooking methods, cuisine, local cuisines and methods information on various topics for professional developmentTo be dominated by food and beverage terminologyPreparing sauces and using them to create new flavoursPreparing to Turkish cuisine foods and being dominated by the subtleties of and Turkish cuisineHaving the knowledge and ability of the application local cuisinePreparing the international cuisine’s foodsHaving the ability of the enough foreign language knowledge with understanding and speaking, ability to read international vocational literatureAbility to work in group and of course individual with having vocational and social ethic values and necessary vocational informationAble to communicate betterAble to evaluate information with cause-effect relations which have gotten during the education; able to predict information which is necessary, when and why

Key Competencies-
Further Info

All student must attend %70 of theoretical lessons and %80 of practical lessons for applying new semester lessons and the final exams. All students must attend 1 visa exam and 1 final exam for all lessons. Succeeding point include visa exam (assignment, practical exam, quiz, etc also can be used) %40, and final exam %60. All exams are evaluated over 100 points.Culinary Art Program students to obtain bachelor´s degree program must be at least 60 on a 100 weighted grade point average and successfully complete all of the public and elective courses (a total of 120 ETCS). In this program, are required to do an 30 working day period internship.

Quality Assurance-
Access Requirements

Candidates must have high school diploma and must have enough points from University Student Selection Examination. In addition, graduates of vocational and technical high schools in areas are located without an examination.

Conditions for SuccessCulinary Art Program students to obtain bachelor´s degree program must be at least 60 on a 100 weighted grade point average and successfully complete all of the public and elective courses (a total of 120 ETCS). In this program, are required to do an 30 working day period internship. Success all lessons (120 ECTS), get at least 60 weighted grade point out of 100 and passing internship.
Progression Paths (Relationship Type)

People who graduates of the Culinary Art Program in Hotel, Restaurant and Catering Services Division, earns “Cook” title; and able to work in touristic certificated business, restaurants, catering, plane-ship-train-bus-hospital kitchens; as a executive chef, sous chef, chef de party, sauce chef, dish cook, grill cook, fry cook, roast cook, vegetable cook, soup cook, swing cook, pantry chef, pastry chef, butcher, domi chef, comi, etc; research chef, kitchen scientist, restaurant controller-coordinator, restaurant manager. Also they can serve as food researcher, food writer, food processor, food stylist, food architect, menu developer, recipe developer, food and beverage educator.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030018221


Qualification Title
AŞÇILIK Associate

Awarding Body
Dicle University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Understanding the basic concepts and theories of the cooking professionGaining the ability to analyze relevant facts of cooking and eating and drinking with using the basic concepts of the profession with the theories of explanationUsing, menu planning, cooking methods, cuisine, local cuisines and methods information on various topics for professional developmentTo be dominated by food and beverage terminologyPreparing sauces and using them to create new flavoursPreparing to Turkish cuisine foods and being dominated by the subtleties of and Turkish cuisineHaving the knowledge and ability of the application local cuisinePreparing the international cuisine’s foodsHaving the ability of the enough foreign language knowledge with understanding and speaking, ability to read international vocational literatureAbility to work in group and of course individual with having vocational and social ethic values and necessary vocational informationAble to communicate betterAble to evaluate information with cause-effect relations which have gotten during the education; able to predict information which is necessary, when and why


Key Competencies
-

Further Info

All student must attend %70 of theoretical lessons and %80 of practical lessons for applying new semester lessons and the final exams. All students must attend 1 visa exam and 1 final exam for all lessons. Succeeding point include visa exam (assignment, practical exam, quiz, etc also can be used) %40, and final exam %60. All exams are evaluated over 100 points.Culinary Art Program students to obtain bachelor´s degree program must be at least 60 on a 100 weighted grade point average and successfully complete all of the public and elective courses (a total of 120 ETCS). In this program, are required to do an 30 working day period internship.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Candidates must have high school diploma and must have enough points from University Student Selection Examination. In addition, graduates of vocational and technical high schools in areas are located without an examination.


Conditions for Success
Culinary Art Program students to obtain bachelor´s degree program must be at least 60 on a 100 weighted grade point average and successfully complete all of the public and elective courses (a total of 120 ETCS). In this program, are required to do an 30 working day period internship. Success all lessons (120 ECTS), get at least 60 weighted grade point out of 100 and passing internship.

Progression Paths (Relationship Type)

People who graduates of the Culinary Art Program in Hotel, Restaurant and Catering Services Division, earns “Cook” title; and able to work in touristic certificated business, restaurants, catering, plane-ship-train-bus-hospital kitchens; as a executive chef, sous chef, chef de party, sauce chef, dish cook, grill cook, fry cook, roast cook, vegetable cook, soup cook, swing cook, pantry chef, pastry chef, butcher, domi chef, comi, etc; research chef, kitchen scientist, restaurant controller-coordinator, restaurant manager. Also they can serve as food researcher, food writer, food processor, food stylist, food architect, menu developer, recipe developer, food and beverage educator.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address