Yeterlilik Kodu | TR0030020221 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Ardahan Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Ardahan Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.ardahan.edu.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Otel, restoranlar ve catering | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | - | |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | - | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, “Aşçı” unvanı ile turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb. rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb. kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb. isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030020221
Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, “Aşçı” unvanı ile turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb. rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb. kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb. isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030020221 | |
Qualification Title | Cookery Associate Degree | |
Awarding Body | Ardahan University | |
Awarding Body Contact | Ardahan University | |
Awarding Body Url | http://www.ardahan.edu.tr/ | |
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Hotel, restaurants and catering | |
National Occupation Classification |
ISCO 08 | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | , | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Öğrencilerimizin üniversitemiz bünyesinde yer alan Yenisey Konukevine ait restoranda uygulamalı olarak derslerini yürütebilecekleri imkânları mevcuttur. Ayrıca arzu eden öğrencilerimiz burada stajlarını da yapabileceklerdir. Böylece öğrencilerimiz iş ortamında karşılaşılan sorunlar için nasıl bir yol izlemeleri gerektiği, grup çalışmalarında karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunarak işbirliği içerisinde problemlerin üstesinden gelebilmeleri adına mesleki yaşamlarında şimdiden tecrübe edinme olanağına sahip olacaklardır. Üniversitemiz bulunduğu coğrafi konumundan dolayı aşçılık mesleği bakımından önemli bir avantaja sahiptir. Bölgede yaygın olarak yapılan hayvancılık faaliyetlerinin yanında Ardahan’a özgü 600 kadar endemik bitki türü bulunmakta ve bu bitki türleri Türk mutfağının zenginleşmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu durumda mesleki açıdan öğrencilerimize teorik bilginin yanında çok zengin bir uygulama imkanı sunmaktadır. Ayrıca bunların yanında tam donanımlı 2 bilgisayar laboratuvarı, kütüphane, toplantı ve konferans salonu, kantin, basketbol, voleybol ve halı saha ile çeşitli sosyal, sportif ve kültürel faaliyet gösteren öğrenci kulüpleri öğrencilerin kullanımına sunulmaktadır. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, “Aşçı” unvanı ile turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb. rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb. kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb. isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler. | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | Tam zamanlı. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |
TR0030020221
ISCO 08
ISCO 08
,
Öğrencilerimizin üniversitemiz bünyesinde yer alan Yenisey Konukevine ait restoranda uygulamalı olarak derslerini yürütebilecekleri imkânları mevcuttur. Ayrıca arzu eden öğrencilerimiz burada stajlarını da yapabileceklerdir. Böylece öğrencilerimiz iş ortamında karşılaşılan sorunlar için nasıl bir yol izlemeleri gerektiği, grup çalışmalarında karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunarak işbirliği içerisinde problemlerin üstesinden gelebilmeleri adına mesleki yaşamlarında şimdiden tecrübe edinme olanağına sahip olacaklardır. Üniversitemiz bulunduğu coğrafi konumundan dolayı aşçılık mesleği bakımından önemli bir avantaja sahiptir. Bölgede yaygın olarak yapılan hayvancılık faaliyetlerinin yanında Ardahan’a özgü 600 kadar endemik bitki türü bulunmakta ve bu bitki türleri Türk mutfağının zenginleşmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu durumda mesleki açıdan öğrencilerimize teorik bilginin yanında çok zengin bir uygulama imkanı sunmaktadır. Ayrıca bunların yanında tam donanımlı 2 bilgisayar laboratuvarı, kütüphane, toplantı ve konferans salonu, kantin, basketbol, voleybol ve halı saha ile çeşitli sosyal, sportif ve kültürel faaliyet gösteren öğrenci kulüpleri öğrencilerin kullanımına sunulmaktadır.
Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, “Aşçı” unvanı ile turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb. rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb. kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb. isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler.
Tam zamanlı.
-