Yeterlilik Kodu

TR0030020221

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumArdahan Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiArdahan Üniversitesi
Sorumlu Kurum URLhttp://www.ardahan.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)-
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

  

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma Şartları-
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

 Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, “Aşçı” unvanı ile turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb. rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb. kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb. isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030020221


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Ardahan Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ardahan Üniversitesi

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
-

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

  


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
-

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

 Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, “Aşçı” unvanı ile turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb. rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb. kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb. isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030020221

Qualification Title
Cookery Associate Degree
Awarding BodyArdahan University
Awarding Body ContactArdahan University
Awarding Body Urlhttp://www.ardahan.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

,

Key Competencies-
Further Info

Öğrencilerimizin üniversitemiz bünyesinde yer alan Yenisey Konukevine ait restoranda uygulamalı olarak derslerini yürütebilecekleri imkânları mevcuttur. Ayrıca arzu eden öğrencilerimiz burada stajlarını da yapabileceklerdir. Böylece öğrencilerimiz iş ortamında karşılaşılan sorunlar için nasıl bir yol izlemeleri gerektiği, grup çalışmalarında karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunarak işbirliği içerisinde problemlerin üstesinden gelebilmeleri adına mesleki yaşamlarında şimdiden tecrübe edinme olanağına sahip olacaklardır. Üniversitemiz bulunduğu coğrafi konumundan dolayı aşçılık mesleği bakımından önemli bir avantaja sahiptir. Bölgede yaygın olarak yapılan hayvancılık faaliyetlerinin yanında Ardahan’a özgü 600 kadar endemik bitki türü bulunmakta ve bu bitki türleri Türk mutfağının zenginleşmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu durumda mesleki açıdan öğrencilerimize teorik bilginin yanında çok zengin bir uygulama imkanı sunmaktadır. Ayrıca bunların yanında tam donanımlı 2 bilgisayar laboratuvarı, kütüphane, toplantı ve konferans salonu, kantin, basketbol, voleybol ve halı saha ile çeşitli sosyal, sportif ve kültürel faaliyet gösteren öğrenci kulüpleri öğrencilerin kullanımına sunulmaktadır.

Quality Assurance-
Access Requirements

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, “Aşçı” unvanı ile turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb. rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb. kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb. isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler.

Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)

Tam zamanlı.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

-

Url Open Address
Qualification Code

TR0030020221


Qualification Title
Cookery Associate Degree

Awarding Body
Ardahan University

Awarding Body Contact
Ardahan University

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

,


Key Competencies
-

Further Info

Öğrencilerimizin üniversitemiz bünyesinde yer alan Yenisey Konukevine ait restoranda uygulamalı olarak derslerini yürütebilecekleri imkânları mevcuttur. Ayrıca arzu eden öğrencilerimiz burada stajlarını da yapabileceklerdir. Böylece öğrencilerimiz iş ortamında karşılaşılan sorunlar için nasıl bir yol izlemeleri gerektiği, grup çalışmalarında karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunarak işbirliği içerisinde problemlerin üstesinden gelebilmeleri adına mesleki yaşamlarında şimdiden tecrübe edinme olanağına sahip olacaklardır. Üniversitemiz bulunduğu coğrafi konumundan dolayı aşçılık mesleği bakımından önemli bir avantaja sahiptir. Bölgede yaygın olarak yapılan hayvancılık faaliyetlerinin yanında Ardahan’a özgü 600 kadar endemik bitki türü bulunmakta ve bu bitki türleri Türk mutfağının zenginleşmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu durumda mesleki açıdan öğrencilerimize teorik bilginin yanında çok zengin bir uygulama imkanı sunmaktadır. Ayrıca bunların yanında tam donanımlı 2 bilgisayar laboratuvarı, kütüphane, toplantı ve konferans salonu, kantin, basketbol, voleybol ve halı saha ile çeşitli sosyal, sportif ve kültürel faaliyet gösteren öğrenci kulüpleri öğrencilerin kullanımına sunulmaktadır.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, “Aşçı” unvanı ile turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb. rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb. kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb. isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler.


Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)

Tam zamanlı.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

-


Url
Open Address