Yeterlilik Kodu

TR0030021620

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumAnkara Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAnkara Üniversitesi Rektörlüğü, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye
Sorumlu Kurum URLhttps://www.ankara.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Alanında yönetici yardımcılığı, orta kademede yöneticilik konusunda nitelikli ara eleman olarak sorumluluklarını bilir.
  • Yiyecek- içecek, konaklama ve diğer turizm işletmeleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Gıda teknolojisi, sağlıklı beslenme, hijyen, işletmelerin dizaynı ile ilgili bilgi sahibi olur.
  • Menü planlama ve mutfak organizasyonu ile ilgili gerekli bilgi ve beceriye sahip olur.
  • Temel ekonomik kavramlar ve buna bağlı olarak ülke ekonomisi açısından turizm gelir ve giderlerinin önemi hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mesleki düzeyde gereklilikleri takip edebilmek, uygulamaları yerine getirebilecek düzeyde yabancı dili kullanabilir.
  • Yiyecek hazırlama, pişirme tekniklerini uygular.
  • Bilgisayar kullanarak yazışma, bilgi depolama, depolanmış bilgileri kullanabilir, bilgisayar paket programlarını çalıştırabilir.
  • İkna kabiliyeti yüksektir, eleştirel düşünebilir, alternatif çözüm üretebilir ve bilgileri analiz edebilir.
  • Fiziksel, sosyal ve kültürel çevresini yaşanabilir kılmak için proje ve etkinlikleri takip etme becerisine sahip olur.
  • Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu bilgi ve becerileri yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilir.
  • Alanda çalışırken uygulamalarda karşılaşılan sorunların çözümünde bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir ve yenilikleri takip eder.
  • Alanda çalışanların kişilik ve davranışsal özelliklerini kurumun amaçları doğrultusunda değerlendirir.
  • Alanında ve çalıştığı birim bazında ilgili konularda düşüncelerini, çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak kurumda amirleriyle paylaşır.
  • Birey olarak mesleği ile ilgili görev, hak ve sorumlulukları betimleyen mevzuata uygun davranır.
  • Sorunlara etkili iletişim yöntemlerini kullanarak çözüm yolları arar veya amirleri ile paylaşarak çözüme yardımcı olur.
  • İnsan ilişkileri ve Temel Yabancı dil bilgisini kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel, kültürel değerler ve mesleki etik ilkelere uygun davranır.
  • Ülke ya da dünya genelinde genel ekonomik sorunları ve çözüm önerilerini tartışır.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler yiyecek hazırlama ve pişirme tekniklerini uygulamanın yanında yiyecek içecek işletmelerinde yönetici yardımcılığı, orta kademe yöneticilik için de gerekli niteliklere sahip olur.
  • Ayrıca menü planlama ve mutfak organizasyonu, gıda teknolojisi, sağlıklı beslenme, hijyen, işletmelerin dizaynı ile ilgili bilgi sahibi olur.
  • Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Aşçılık alanında önisans derecesi (Associate of Art) almaya hak kazanmaktadırlar.
  • Yiyecek içeceğe olan ilgi, tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de giderek artmaktadır.
  • Programdan mezun olan öğrenciler restoran, konaklama, banket, toplu yemek ve catering işletmeleri gibi müşterilerine yiyecek içecek hizmeti sunan tüm işletmelerde çalışma olanağına sahiptirler.
  • Mezunlarımız söz konusu işletmelerin mutfak bölümlerinde istihdam edilmenin yanında yönetici pozisyonunda da çalışabilecek niteliğe sahip olacaklardır.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğu`nda mevcuttur.

 

Başarma ŞartlarıBu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120’dir. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Yiyecek içeceğe olan ilgi, tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de giderek artmaktadır. Programdan mezun olan öğrenciler restoran, konaklama, banket, toplu yemek ve catering işletmeleri gibi müşterilerine yiyecek içecek hizmeti sunan tüm işletmelerde çalışma olanağına sahiptirler. Mezunlarımız söz konusu işletmelerin mutfak bölümlerinde istihdam edilmenin yanında yönetici pozisyonunda da çalışabilecek niteliğe sahip olacaklardır.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030021620


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Ankara Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Alanında yönetici yardımcılığı, orta kademede yöneticilik konusunda nitelikli ara eleman olarak sorumluluklarını bilir.
  • Yiyecek- içecek, konaklama ve diğer turizm işletmeleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Gıda teknolojisi, sağlıklı beslenme, hijyen, işletmelerin dizaynı ile ilgili bilgi sahibi olur.
  • Menü planlama ve mutfak organizasyonu ile ilgili gerekli bilgi ve beceriye sahip olur.
  • Temel ekonomik kavramlar ve buna bağlı olarak ülke ekonomisi açısından turizm gelir ve giderlerinin önemi hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mesleki düzeyde gereklilikleri takip edebilmek, uygulamaları yerine getirebilecek düzeyde yabancı dili kullanabilir.
  • Yiyecek hazırlama, pişirme tekniklerini uygular.
  • Bilgisayar kullanarak yazışma, bilgi depolama, depolanmış bilgileri kullanabilir, bilgisayar paket programlarını çalıştırabilir.
  • İkna kabiliyeti yüksektir, eleştirel düşünebilir, alternatif çözüm üretebilir ve bilgileri analiz edebilir.
  • Fiziksel, sosyal ve kültürel çevresini yaşanabilir kılmak için proje ve etkinlikleri takip etme becerisine sahip olur.
  • Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu bilgi ve becerileri yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilir.
  • Alanda çalışırken uygulamalarda karşılaşılan sorunların çözümünde bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir ve yenilikleri takip eder.
  • Alanda çalışanların kişilik ve davranışsal özelliklerini kurumun amaçları doğrultusunda değerlendirir.
  • Alanında ve çalıştığı birim bazında ilgili konularda düşüncelerini, çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak kurumda amirleriyle paylaşır.
  • Birey olarak mesleği ile ilgili görev, hak ve sorumlulukları betimleyen mevzuata uygun davranır.
  • Sorunlara etkili iletişim yöntemlerini kullanarak çözüm yolları arar veya amirleri ile paylaşarak çözüme yardımcı olur.
  • İnsan ilişkileri ve Temel Yabancı dil bilgisini kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel, kültürel değerler ve mesleki etik ilkelere uygun davranır.
  • Ülke ya da dünya genelinde genel ekonomik sorunları ve çözüm önerilerini tartışır.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler yiyecek hazırlama ve pişirme tekniklerini uygulamanın yanında yiyecek içecek işletmelerinde yönetici yardımcılığı, orta kademe yöneticilik için de gerekli niteliklere sahip olur.
  • Ayrıca menü planlama ve mutfak organizasyonu, gıda teknolojisi, sağlıklı beslenme, hijyen, işletmelerin dizaynı ile ilgili bilgi sahibi olur.
  • Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Aşçılık alanında önisans derecesi (Associate of Art) almaya hak kazanmaktadırlar.
  • Yiyecek içeceğe olan ilgi, tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de giderek artmaktadır.
  • Programdan mezun olan öğrenciler restoran, konaklama, banket, toplu yemek ve catering işletmeleri gibi müşterilerine yiyecek içecek hizmeti sunan tüm işletmelerde çalışma olanağına sahiptirler.
  • Mezunlarımız söz konusu işletmelerin mutfak bölümlerinde istihdam edilmenin yanında yönetici pozisyonunda da çalışabilecek niteliğe sahip olacaklardır.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğu`nda mevcuttur.

 


Başarma Şartları
Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120’dir. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Yiyecek içeceğe olan ilgi, tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de giderek artmaktadır. Programdan mezun olan öğrenciler restoran, konaklama, banket, toplu yemek ve catering işletmeleri gibi müşterilerine yiyecek içecek hizmeti sunan tüm işletmelerde çalışma olanağına sahiptirler. Mezunlarımız söz konusu işletmelerin mutfak bölümlerinde istihdam edilmenin yanında yönetici pozisyonunda da çalışabilecek niteliğe sahip olacaklardır.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030021620

Qualification Title
Awarding BodyAnkara University
Awarding Body ContactAnkara University Rectorate, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye
Awarding Body Urlhttps://www.ankara.edu.tr/en
OrientationGeneral
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030021620


Qualification Title

Awarding Body
Ankara University

Awarding Body Contact
Ankara University Rectorate, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address