Yeterlilik Kodu | TR0030021620 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Ankara Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.ankara.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğu`nda mevcuttur.
| |
Başarma Şartları | Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120’dir. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Yiyecek içeceğe olan ilgi, tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de giderek artmaktadır. Programdan mezun olan öğrenciler restoran, konaklama, banket, toplu yemek ve catering işletmeleri gibi müşterilerine yiyecek içecek hizmeti sunan tüm işletmelerde çalışma olanağına sahiptirler. Mezunlarımız söz konusu işletmelerin mutfak bölümlerinde istihdam edilmenin yanında yönetici pozisyonunda da çalışabilecek niteliğe sahip olacaklardır. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030021620
- Alanında yönetici yardımcılığı, orta kademede yöneticilik konusunda nitelikli ara eleman olarak sorumluluklarını bilir.
- Yiyecek- içecek, konaklama ve diğer turizm işletmeleri hakkında bilgi sahibi olur.
- Gıda teknolojisi, sağlıklı beslenme, hijyen, işletmelerin dizaynı ile ilgili bilgi sahibi olur.
- Menü planlama ve mutfak organizasyonu ile ilgili gerekli bilgi ve beceriye sahip olur.
- Temel ekonomik kavramlar ve buna bağlı olarak ülke ekonomisi açısından turizm gelir ve giderlerinin önemi hakkında bilgi sahibi olur.
- Mesleki düzeyde gereklilikleri takip edebilmek, uygulamaları yerine getirebilecek düzeyde yabancı dili kullanabilir.
- Yiyecek hazırlama, pişirme tekniklerini uygular.
- Bilgisayar kullanarak yazışma, bilgi depolama, depolanmış bilgileri kullanabilir, bilgisayar paket programlarını çalıştırabilir.
- İkna kabiliyeti yüksektir, eleştirel düşünebilir, alternatif çözüm üretebilir ve bilgileri analiz edebilir.
- Fiziksel, sosyal ve kültürel çevresini yaşanabilir kılmak için proje ve etkinlikleri takip etme becerisine sahip olur.
- Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu bilgi ve becerileri yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilir.
- Alanda çalışırken uygulamalarda karşılaşılan sorunların çözümünde bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
- Mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir ve yenilikleri takip eder.
- Alanda çalışanların kişilik ve davranışsal özelliklerini kurumun amaçları doğrultusunda değerlendirir.
- Alanında ve çalıştığı birim bazında ilgili konularda düşüncelerini, çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak kurumda amirleriyle paylaşır.
- Birey olarak mesleği ile ilgili görev, hak ve sorumlulukları betimleyen mevzuata uygun davranır.
- Sorunlara etkili iletişim yöntemlerini kullanarak çözüm yolları arar veya amirleri ile paylaşarak çözüme yardımcı olur.
- İnsan ilişkileri ve Temel Yabancı dil bilgisini kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
- Demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel, kültürel değerler ve mesleki etik ilkelere uygun davranır.
- Ülke ya da dünya genelinde genel ekonomik sorunları ve çözüm önerilerini tartışır.
- Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler yiyecek hazırlama ve pişirme tekniklerini uygulamanın yanında yiyecek içecek işletmelerinde yönetici yardımcılığı, orta kademe yöneticilik için de gerekli niteliklere sahip olur.
- Ayrıca menü planlama ve mutfak organizasyonu, gıda teknolojisi, sağlıklı beslenme, hijyen, işletmelerin dizaynı ile ilgili bilgi sahibi olur.
- Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Aşçılık alanında önisans derecesi (Associate of Art) almaya hak kazanmaktadırlar.
- Yiyecek içeceğe olan ilgi, tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de giderek artmaktadır.
- Programdan mezun olan öğrenciler restoran, konaklama, banket, toplu yemek ve catering işletmeleri gibi müşterilerine yiyecek içecek hizmeti sunan tüm işletmelerde çalışma olanağına sahiptirler.
- Mezunlarımız söz konusu işletmelerin mutfak bölümlerinde istihdam edilmenin yanında yönetici pozisyonunda da çalışabilecek niteliğe sahip olacaklardır.
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğu`nda mevcuttur.
Yiyecek içeceğe olan ilgi, tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de giderek artmaktadır. Programdan mezun olan öğrenciler restoran, konaklama, banket, toplu yemek ve catering işletmeleri gibi müşterilerine yiyecek içecek hizmeti sunan tüm işletmelerde çalışma olanağına sahiptirler. Mezunlarımız söz konusu işletmelerin mutfak bölümlerinde istihdam edilmenin yanında yönetici pozisyonunda da çalışabilecek niteliğe sahip olacaklardır.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030021620 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Ankara University | |
Awarding Body Contact | Ankara University Rectorate, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye | |
Awarding Body Url | https://www.ankara.edu.tr/en | |
Orientation | General | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 120 | |
Program Duration | 2 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |