Yeterlilik Kodu | TR0030035390 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Kemalpaşa, Kemalpaşa, 54050 Serdivan/Sakarya | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.subu.edu.tr/tr | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Otel, restoranlar ve catering | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | Mezun olabilmek için 4 dönem olan derslerin tamamından başarılı olunması, en az 120 AKTS nin tamamlanması, genel ortalamanın 2.00 ve üzerinde olması.60 iş günü olan stajın ve 3+1 mesleki Uygulama Eğitiminin başarılı bir şekilde bitirilmesi gerekmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Mezunlar bütün turizm işletmelerinde, özellikle otel işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri, büyük turistik yolcu gemileri, ziyafet organizasyonu şirketlerinde, Catering işletmelerinde, havayolu işletmelerinde, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri ve Belediyelerde çok kolay iş bulabilmektedirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | - | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030035390
ISCO 08
ISCO 08
- Hukuk, muhasebe, temel işletmecilik, yönetim ve alanının gerektirdiği konularda yeterli altyapıya sahip olma; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kazanmak.
- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olmak.
- Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini seçebilmek ve etkin kullanabilmek.
- Alanı ile ilgili mesleki ortam ve araçları kullanarak tasarım yapabilmek, plan ve proje gerçekleştirme becerisine sahip olmak.
- Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilmek, takımlarda sorumluluk alabilmek veya bireysel çalışma yapabilme becerisini kazanmak.
- Etkili iletişim kurma tekniklerine hâkim ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olmak.
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme bilincini kazanmak.
- Tarihi değerlere saygılı, sosyal sorumluluk, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olmak.
- İş hukuku ve iş güvenliği, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olmak.
- Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanmak.
- Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazandırmak.
Mezunlar bütün turizm işletmelerinde, özellikle otel işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri, büyük turistik yolcu gemileri, ziyafet organizasyonu şirketlerinde, Catering işletmelerinde, havayolu işletmelerinde, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri ve Belediyelerde çok kolay iş bulabilmektedirler.
Qualification Code | TR0030035390 | |
Qualification Title | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Awarding Body | Sakarya University of Applied Sciences | |
Awarding Body Contact | the University that Integrates Skills with Knowledge | |
Awarding Body Url | https://www.subu.edu.tr/en | |
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Hotel, restaurants and catering | |
National Occupation Classification |
ISCO 08 | |
Category | Main | |
Credit Value | 120 | |
Program Duration | 2 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Legal, accounting, basic business, management, and space required to have sufficient infrastructure issues; gain theoretical and practical knowledge in these areas. By using the basic knowledge and skills acquired in his/her field of study, to have the ability to evaluate and interpret the data, to define and analyze the problems, to make solution suggestions based on evidence and proofs To choose and use efficiently contemporary techniques and means as well as information technologies required for the applications related to the field of study To have the capability to design, plan and realize the projects by using the vocational settings and tools in the related field of study To gain the ability to produce solutions to unforeseen situations, take responsibility in teams and to have the skill to conduct individual works To have a command of communication skills and foreign language in order to communicate efficiently and follow the latest developments in his/her field of study To achieve an awareness of the necessity of lifelong learning and consistently self-improving besides of following the developments in science and technology To have the consciousness of professional, social and universal ethics and responsibilities and show respect to historical values To be aware of Business Law, Job Security, environmental protection and quality concepts To become skillful at using computer hardware and software in a baseline level required by the field of study To gain application skills, by making on-the-spot checks regarding the processes related to his or her field both in public and private sectors | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Quantification and consideration: Students are subjected to mid-term exams, midterm studies (project, quiz, homework, laboratory and similar or a second mid-term exam) and a final exam. Mid-term, mid-term studies and exam grades for end of semester are given over 100 points. students should get 2.00 avarage for graduation. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | In order to graduate, it is necessary to be successful in all 4 semesters, to complete at least 120 AKTS, to complete 60 work days internship and 3 + 1 vocational Practice Training successfully. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Graduates can easily find jobs in all tourism businesses, especially hotel businesses, food and beverage businesses, large tourist cruise ships, banquet organization companies, Catering businesses, airline businesses, as well as in the Ministry of Culture and Tourism, Provincial Directorate of Tourism and Municipalities. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |
TR0030035390
ISCO 08
ISCO 08
Legal, accounting, basic business, management, and space required to have sufficient infrastructure issues; gain theoretical and practical knowledge in these areas. By using the basic knowledge and skills acquired in his/her field of study, to have the ability to evaluate and interpret the data, to define and analyze the problems, to make solution suggestions based on evidence and proofs To choose and use efficiently contemporary techniques and means as well as information technologies required for the applications related to the field of study To have the capability to design, plan and realize the projects by using the vocational settings and tools in the related field of study To gain the ability to produce solutions to unforeseen situations, take responsibility in teams and to have the skill to conduct individual works To have a command of communication skills and foreign language in order to communicate efficiently and follow the latest developments in his/her field of study To achieve an awareness of the necessity of lifelong learning and consistently self-improving besides of following the developments in science and technology To have the consciousness of professional, social and universal ethics and responsibilities and show respect to historical values To be aware of Business Law, Job Security, environmental protection and quality concepts To become skillful at using computer hardware and software in a baseline level required by the field of study To gain application skills, by making on-the-spot checks regarding the processes related to his or her field both in public and private sectors
Quantification and consideration: Students are subjected to mid-term exams, midterm studies (project, quiz, homework, laboratory and similar or a second mid-term exam) and a final exam. Mid-term, mid-term studies and exam grades for end of semester are given over 100 points. students should get 2.00 avarage for graduation.
Graduates can easily find jobs in all tourism businesses, especially hotel businesses, food and beverage businesses, large tourist cruise ships, banquet organization companies, Catering businesses, airline businesses, as well as in the Ministry of Culture and Tourism, Provincial Directorate of Tourism and Municipalities.