Yeterlilik Kodu | TR0030044381 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Artvin Çoruh Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörlük Onur, Çayağzı, 08000 Artvin Merkez/Artvin | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.artvin.edu.tr | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | - | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | - | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030044381
- Gastronomi ile ilgili mevzuatı (yasa, yönetmelik, genelge vb.) temel değer ve ilkeleri izleyebilme, bunlara uygun davranabilme; iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ile çevre koruma konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olabilme.
- Mutfak ile ilgili fiziksel ortamı planlayabilme, ekipmanları, araç gereçleri ve teknolojileri tanıyabilme, kullanabilme ve koruyabilme.
- Sektörde sorumluluk alabilme ve astlarının mesleki gelişimine katkı sağlayabilme, takım çalışmasına yatkın ve liderlik özelliklerine sahip olabilme, işbirliği içinde olduğu kişilerle iletişim kurabilme yeterliliğine sahip olabilme.
- Gastronomi ve Sanat alanlarına yönelik donanıma sahip olma ve edindiği bilgi ve becerileri uygulayabilme.
- Temel beslenme ilkeleri konularında bilgi sahibidir ve alanında uygular.
- Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplar.
- (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar.
- Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir.
- Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler .
- Gastronomi alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilme, bunu topluma yayabilme ve sosyal sorumluluk sahibi olabilme.
- Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur. Bu kapsamda yemek çeşitleri hazırlar ve geliştirir.
- Soğuk mutfak kapsamında yiyecek ve içecek hazırlamasını bilir ve uygular.
- Disiplinler arası çalışma ve araştırma yapabilme becerisi kazandırmak.
- İçinde bulunduğu örgütün tüm paydaşlarıyla hem sözlü hem de yazılı olarak doğru iletişim ve bilgi aktarımını gerçekleştirecek ve yönetebilecek iletişim becerilerine sahiptir.
- Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi .
- Disiplinlerarası da dâhil takımlarda çalışma becerisi.
- Mesleki uygulamada problemleri tanımlama ve çözme becerisi.
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi İletişim araçları ile diğer mesleki araç ve teknikleri kullanabilme becerisi.
- Mesleki süreçleri planlama ve uygulama becerisi.
- Sosyal toplumsal sorumlulukları kavrama uygulama becerisi.
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030044381 | |
Qualification Title | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Awarding Body | Artvin Coruh University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | https://www.artvin.edu.tr | |
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | To be able to follow the legislation related to gastronomy (law, regulation, circular etc.) and to be able to act in accordance with the basic values and principles; To have sufficient knowledge and awareness about occupational safety, worker health, social security rights, quality control and management and environmental protection. To be able to plan the physical environment related to the kitchen, to know, use and protect the equipment, tools and technologies. To be able to take responsibility in the sector and to contribute to the professional development of his subordinates, to have teamwork and leadership qualities, to have the competence to communicate with the people he / she collaborates with. To be equipped in the fields of Gastronomy and Art and to be able to apply the knowledge and skills acquired. Has knowledge of basic nutrition principles and applies it in the field. Calculates the calorie and nutritional values of foods. (Catering) Serves in mass catering organizations. Can realize the best practices in occupational health and safety, food hygiene and safety and general business practice in the field of food production. Makes, enforces and controls the menu. To be able to develop a positive attitude towards lifelong learning with the knowledge and skills acquired in the field of gastronomy, to spread this to the society and to have social responsibility. Gains knowledge of national and international cuisines. In this context, he prepares and develops food types. Knows and applies food and beverage preparation within the scope of cold kitchen. To gain the ability to study and research interdisciplinary. It has the communication skills to carry out and manage the correct communication and information transfer both verbally and in writing with all the stakeholders of the organization it is in. Ability to use theoretical field knowledge in practice The ability to work in teams, including interdisciplinary Ability to define and solve problems in professional practice Awareness of the necessity of lifelong learning and the ability to realize it The ability to use communication tools and other professional tools and techniques Ability to plan and implement professional processes An ability to understand social social responsibilities | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030044381
To be able to follow the legislation related to gastronomy (law, regulation, circular etc.) and to be able to act in accordance with the basic values and principles; To have sufficient knowledge and awareness about occupational safety, worker health, social security rights, quality control and management and environmental protection. To be able to plan the physical environment related to the kitchen, to know, use and protect the equipment, tools and technologies. To be able to take responsibility in the sector and to contribute to the professional development of his subordinates, to have teamwork and leadership qualities, to have the competence to communicate with the people he / she collaborates with. To be equipped in the fields of Gastronomy and Art and to be able to apply the knowledge and skills acquired. Has knowledge of basic nutrition principles and applies it in the field. Calculates the calorie and nutritional values of foods. (Catering) Serves in mass catering organizations. Can realize the best practices in occupational health and safety, food hygiene and safety and general business practice in the field of food production. Makes, enforces and controls the menu. To be able to develop a positive attitude towards lifelong learning with the knowledge and skills acquired in the field of gastronomy, to spread this to the society and to have social responsibility. Gains knowledge of national and international cuisines. In this context, he prepares and develops food types. Knows and applies food and beverage preparation within the scope of cold kitchen. To gain the ability to study and research interdisciplinary. It has the communication skills to carry out and manage the correct communication and information transfer both verbally and in writing with all the stakeholders of the organization it is in. Ability to use theoretical field knowledge in practice The ability to work in teams, including interdisciplinary Ability to define and solve problems in professional practice Awareness of the necessity of lifelong learning and the ability to realize it The ability to use communication tools and other professional tools and techniques Ability to plan and implement professional processes An ability to understand social social responsibilities
Qualification is continuous