Yeterlilik Kodu | TR0030044597 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Gümüşhane Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Gümüşhane Üniversitesi, Gümüşhanevî Kampüsü, Bağlarbaşı Mahallesi 29100 | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.gumushane.edu.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı |
| |
Başarma Şartları | Aşçılık Programı alanında önlisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümü ile stajı başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. Aşçılık Programında okuyacak olan öğrencilerin mezun olabilmeleri için, Ders Dağılım Çizelgesinde belirtilen ders yükünü başarıyla tamamlamaları ve staj çalışmalarından başarılı olmaları gerekmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) |
| |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030044597
- Aşçılık ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir.
- Aşçılık mesleğindeki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibidir.
- Aşçılık mesleğindeki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri hakkında bilgi sahibidir.
- Aşçılık mesleğindeki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgi sahibidir.
- Aşçılık ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.
- Mutfakta faaliyet gösteren örgütlerin iç ve dış çevrelerindeki değişimleri takip eder, akılcı analizler yapar, yorumlar, karar verir ve değişimlere uyum sağlar.
- Aşçılık ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirir, değerlendirir, geliştirir ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerir.
- Aşçılık ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar.
- Aşçılık ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
- Öz değerlendirme yapar ve uygulamalardan sonuç çıkarır.
- Mutfakta işleri ve mesleğini yerine getirirken bağımsız çalışır.
- Ekip üyesi olarak çalışır ve sorumluluk alır.
- Aşçılık ile ilgili işleri gerçekleştirirken insan sağlığını, sosyal ve doğal çevreyi dikkate alır.
- Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir.
- İnsanlar ve kültürler arasındaki farklılıklara duyarlı olur, hoşgörü ve saygı gösterir.
- Öğrenciler her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.
- Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, DC harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait en çok iki dersten bütünleme sınavına girebilir.
- Aşçılık Programı alanında önlisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümü ile stajı başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.
- Aşçılık programı, lise eğitiminden sonra iki yıllık bir eğitim sunmaktadır.
- Öğrenciler ilgili meslek lisesi mezunları arasından sınavsız olarak ve bunun yanında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) yapılan Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı (YGS-4) ile seçilmektedir. Program her yıl yaklaşık, 30 öğrenci almaktadır.
- Günümüzde aşçılar çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler.
- Okul mutfağı, hastane mutfakları, fabrika mutfağı, ordu mutfağı, işyeri mutfağı, yemek fabrikaları mutfağı, otel mutfağı, restoran mutfağı, gemi mutfağı, uçak mutfağı, tren mutfağı, otobüs mutfağında da mutfak personeli çalışabilmektedir.
- Kendi bilgi ve becerileri yeterli olduğu sürece bu meslekte işsizlik probleminin yaşanma ihtimali düşüktür.
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030044597 | |
Qualification Title | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Awarding Body | Gümüşhane University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.gumushane.edu.tr/ | |
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Has a basic knowledge about the theories, concepts and principles related to cookery. Has knowledge about legal regulations, professional standards and practices in cookery profession. Has knowledge about internal and external environmental factors of organizations in the profession of cookery. Gains knowledge of service processes and processes in the culinary profession. Uses the information about cookery in the work environment and profession. Follow the changes in the internal and external environments of the organizations operating in the kitchen, makes rational analyzes, comments, decides and adapts to changes. Fulfill, evaluate and develop the service processes related to cookery in accordance with the consumer needs and demands in a manner to satisfy the consumer and proposes solutions to the problems that will affect the service process. Identifies the problems related to cookery, produces and presents solutions. Recognize, use and maintain the physical environment, tools and technologies related to cookery. Make self-evaluation and draw conclusions from application Works independently in the kitchen and doing the job. Works as a team member and takes responsibility. take into account human health, social and natural environment while carrying out the works related to cookery. take care as required by the area of personal care, hygiene, clothing and appearance. sensitive to the differences between people and cultures, and show tolerance and respect. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Students are subjected to mid-term and final exams for each course. The contribution of the midterm exam is 40% and the final exam is 60%. All exams are evaluated over 100 points. Students are required to take at least 45 points from the final exam. Students taking one of the letter grades AA, BA, BB, CB and CC are considered successful. In addition, students whose grade point average is at least 2.00 are considered successful in the courses they take DC. At the end of each semester, students can take a make-up exam from two courses per semester. In order to obtain associate degree degree in Cookery Program, students must successfully complete the internship with mandatory and elective courses (total 120 ECTS) and obtain a GPA of at least 2.0 out of 4.00. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | The cookery program offers a two-year education after high school education. Students are selected from the related vocational high school graduates without any examination and also by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). The program is approximately 30 students each year. | |
Conditions for Success | In order to obtain associate degree degree in Cookery Program, students must successfully complete the internship with mandatory and elective courses (total 120 ECTS) and obtain a GPA of at least 2.0 out of 4.00. In order to graduate, students who are going to study in the Cookery Program must successfully complete the course load specified in the Course Distribution Table and be successful in the internship studies. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Nowadays, chefs can work in many different establishments and institutions. School kitchen, hospital kitchens, factory kitchen, army kitchen, workplace kitchen, food factories cuisine, hotel kitchen, restaurant kitchen, ship kitchen, aircraft kitchen, train kitchen, bus kitchen kitchen staff can work in the kitchen. As long as their knowledge and skills are sufficient, the problem of unemployment in this profession is low. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030044597
Has a basic knowledge about the theories, concepts and principles related to cookery. Has knowledge about legal regulations, professional standards and practices in cookery profession. Has knowledge about internal and external environmental factors of organizations in the profession of cookery. Gains knowledge of service processes and processes in the culinary profession. Uses the information about cookery in the work environment and profession. Follow the changes in the internal and external environments of the organizations operating in the kitchen, makes rational analyzes, comments, decides and adapts to changes. Fulfill, evaluate and develop the service processes related to cookery in accordance with the consumer needs and demands in a manner to satisfy the consumer and proposes solutions to the problems that will affect the service process. Identifies the problems related to cookery, produces and presents solutions. Recognize, use and maintain the physical environment, tools and technologies related to cookery. Make self-evaluation and draw conclusions from application Works independently in the kitchen and doing the job. Works as a team member and takes responsibility. take into account human health, social and natural environment while carrying out the works related to cookery. take care as required by the area of personal care, hygiene, clothing and appearance. sensitive to the differences between people and cultures, and show tolerance and respect.
Students are subjected to mid-term and final exams for each course. The contribution of the midterm exam is 40% and the final exam is 60%. All exams are evaluated over 100 points. Students are required to take at least 45 points from the final exam. Students taking one of the letter grades AA, BA, BB, CB and CC are considered successful. In addition, students whose grade point average is at least 2.00 are considered successful in the courses they take DC. At the end of each semester, students can take a make-up exam from two courses per semester. In order to obtain associate degree degree in Cookery Program, students must successfully complete the internship with mandatory and elective courses (total 120 ECTS) and obtain a GPA of at least 2.0 out of 4.00.
The cookery program offers a two-year education after high school education. Students are selected from the related vocational high school graduates without any examination and also by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). The program is approximately 30 students each year.
Nowadays, chefs can work in many different establishments and institutions. School kitchen, hospital kitchens, factory kitchen, army kitchen, workplace kitchen, food factories cuisine, hotel kitchen, restaurant kitchen, ship kitchen, aircraft kitchen, train kitchen, bus kitchen kitchen staff can work in the kitchen. As long as their knowledge and skills are sufficient, the problem of unemployment in this profession is low.
Qualification is continuous