Yeterlilik Kodu | TR0030032269 | |
Yeterlilik Adı | Bağcılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Manisa Celâl Bayar Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Yerleşkesi 45140 - Yunusemre - MANİSA | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.mcbu.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Bitki ve hayvancılık ürünleri | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | Bağcılık Programının amacı yüksek kaliteli üzümler yetiştirmek için bölgeye doğru anaç tipini seçebilecek, üzümlerin yıllık bakım ve beslenmelerini sağlayabilecek hasattan sonra yaş üzümü sofralık ya da kuru üzüm olarak değerlendirebilecek ya da şarap, sirke, salamura ve pekmez gibi üzümün teknolojik değerlendirilmesinde görev alabilecek bilgili ve sorumluluk sahibi bağcılık teknikeri yetiştirmektir. | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve sektör uygulamaları eğitimi yükümlülüğünü yerine getirmek. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Bağcılık teknikerleri kamuya veya özel sektöre ait bağlarda, yaş üzüm işleyen soğuk hava depolarında, kuru üzüm işletmeleri, şarap ve sirke işletmeleri, yaprak salamura işletmeleri, zirai ilaç şirketleri, gübre şirketleri, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Bağcılık Araştırma Enstitülerinde çalışabilirler yar da kendi üzüm bağları yetiştirerek iyi bir gelir elde edebilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | - | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030032269
Bağcılık Programının amacı yüksek kaliteli üzümler yetiştirmek için bölgeye doğru anaç tipini seçebilecek, üzümlerin yıllık bakım ve beslenmelerini sağlayabilecek hasattan sonra yaş üzümü sofralık ya da kuru üzüm olarak değerlendirebilecek ya da şarap, sirke, salamura ve pekmez gibi üzümün teknolojik değerlendirilmesinde görev alabilecek bilgili ve sorumluluk sahibi bağcılık teknikeri yetiştirmektir.
- Asmanın morfoloji, anatomi ve fizyolojisi hakkında genel bilgilere sahip olabilme
- Bağcılıkta vegetatif çoğaltım materyalinin ıslahı ile üretimi konularında bilgi ve becerileri özümsemiş olabilme
- Bağ tesisi için ekolojik ve ekonomik analizleri yapma yeteneği yanında; budama ve terbiye konularında bilgi ve beceri sahibi olabilme
- Hasat ürünlerini standartlara uygun olarak işleyebilme bilgi ve becerilerine (sofralık, kurutmalık, şaraplık, sirke, salamura, pekmez) sahip olabilme
- Bağcılık alanındaki temel yetiştiricilik bilgilerini yeni gelişme ve uygulamalara uyarlayabilme ve bağımsız olarak/ekip halinde değerlendirme kapasitesine sahip olabilme
- Eğitimli meslek elemanı olarak sorumluluğu altındaki kişileri yönlendirebilme, yönetme ve sürekli gelişme için olumlu tutuma sahip olabilme
- Ulusal ve küresel düzeyde çevre sorunlarına duyarlı davranabilme ve çözümlerine yönelik bilgileri yorumlayabilme
- Toplumsal, kültürel ve mesleki etik sorumluluk bilincine sahip olabilme
- Bağcılık alanında proje üretebilme ve girişimcilik vasfına sahip olabilme
- Sosyal adalet, kalite, kültürel değerler, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olabilme
- Atatürk ilke ve inkılâplarını özümsemiş birey olabilme
- Gündelik hayat ve mesleki alanda sözlü ve yazılı Türkçe’yi kullanabilme becerisine sahip olabilme
- Bağcılıkta ekonomik kayba neden olan bitki hastalık ve zararlılar ile nasıl mücadele edileceğini öğrenebilme
Bağcılık teknikerleri kamuya veya özel sektöre ait bağlarda, yaş üzüm işleyen soğuk hava depolarında, kuru üzüm işletmeleri, şarap ve sirke işletmeleri, yaprak salamura işletmeleri, zirai ilaç şirketleri, gübre şirketleri, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Bağcılık Araştırma Enstitülerinde çalışabilirler yar da kendi üzüm bağları yetiştirerek iyi bir gelir elde edebilirler.
Qualification Code | TR0030032269 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Manisa Celal Bayar University | |
Awarding Body Contact | Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Üniversiteler Mah. 1600. Cad. No:10, 06800 Bilkent, Çankaya/Ankara Phone: 0850 470 0 965 | |
Awarding Body Url | https://en.mcbu.edu.tr/ | |
Orientation | General | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Crop and livestock production | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |