Yeterlilik Kodu

TR0030032269

Yeterlilik Adı
Bağcılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumManisa Celâl Bayar Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiŞehit Prof. Dr. İlhan Varank Yerleşkesi 45140 - Yunusemre - MANİSA
Sorumlu Kurum URLhttps://www.mcbu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bitki ve hayvancılık ürünleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)

Bağcılık Programının amacı yüksek kaliteli üzümler yetiştirmek için bölgeye doğru anaç tipini seçebilecek, üzümlerin yıllık bakım ve beslenmelerini sağlayabilecek hasattan sonra yaş üzümü sofralık ya da kuru üzüm olarak değerlendirebilecek ya da şarap, sirke, salamura ve pekmez gibi üzümün teknolojik değerlendirilmesinde görev alabilecek bilgili ve sorumluluk sahibi bağcılık teknikeri yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Asmanın morfoloji, anatomi ve fizyolojisi hakkında genel bilgilere sahip olabilme
  • Bağcılıkta vegetatif çoğaltım materyalinin ıslahı ile üretimi konularında bilgi ve becerileri özümsemiş olabilme
  • Bağ tesisi için ekolojik ve ekonomik analizleri yapma yeteneği yanında; budama ve terbiye konularında bilgi ve beceri sahibi olabilme
  • Hasat ürünlerini standartlara uygun olarak işleyebilme bilgi ve becerilerine (sofralık, kurutmalık, şaraplık, sirke, salamura, pekmez) sahip olabilme
  • Bağcılık alanındaki temel yetiştiricilik bilgilerini yeni gelişme ve uygulamalara uyarlayabilme ve bağımsız olarak/ekip halinde değerlendirme kapasitesine sahip olabilme
  • Eğitimli meslek elemanı olarak sorumluluğu altındaki kişileri yönlendirebilme, yönetme ve sürekli gelişme için olumlu tutuma sahip olabilme
  • Ulusal ve küresel düzeyde çevre sorunlarına duyarlı davranabilme ve çözümlerine yönelik bilgileri yorumlayabilme
  • Toplumsal, kültürel ve mesleki etik sorumluluk bilincine sahip olabilme
  • Bağcılık alanında proje üretebilme ve girişimcilik vasfına sahip olabilme
  • Sosyal adalet, kalite, kültürel değerler, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olabilme
  • Atatürk ilke ve inkılâplarını özümsemiş birey olabilme
  • Gündelik hayat ve mesleki alanda sözlü ve yazılı Türkçe’yi kullanabilme becerisine sahip olabilme
  • Bağcılıkta ekonomik kayba neden olan bitki hastalık ve zararlılar ile nasıl mücadele edileceğini öğrenebilme
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıProgramı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve sektör uygulamaları eğitimi yükümlülüğünü yerine getirmek.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bağcılık teknikerleri kamuya veya özel sektöre ait bağlarda, yaş üzüm işleyen soğuk hava depolarında, kuru üzüm işletmeleri, şarap ve sirke işletmeleri, yaprak salamura işletmeleri, zirai ilaç şirketleri, gübre şirketleri, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Bağcılık Araştırma Enstitülerinde çalışabilirler yar da kendi üzüm bağları yetiştirerek iyi bir gelir elde edebilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)-
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030032269


Yeterlilik Adı
Bağcılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Manisa Celâl Bayar Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Yerleşkesi 45140 - Yunusemre - MANİSA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)

Bağcılık Programının amacı yüksek kaliteli üzümler yetiştirmek için bölgeye doğru anaç tipini seçebilecek, üzümlerin yıllık bakım ve beslenmelerini sağlayabilecek hasattan sonra yaş üzümü sofralık ya da kuru üzüm olarak değerlendirebilecek ya da şarap, sirke, salamura ve pekmez gibi üzümün teknolojik değerlendirilmesinde görev alabilecek bilgili ve sorumluluk sahibi bağcılık teknikeri yetiştirmektir.


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Asmanın morfoloji, anatomi ve fizyolojisi hakkında genel bilgilere sahip olabilme
  • Bağcılıkta vegetatif çoğaltım materyalinin ıslahı ile üretimi konularında bilgi ve becerileri özümsemiş olabilme
  • Bağ tesisi için ekolojik ve ekonomik analizleri yapma yeteneği yanında; budama ve terbiye konularında bilgi ve beceri sahibi olabilme
  • Hasat ürünlerini standartlara uygun olarak işleyebilme bilgi ve becerilerine (sofralık, kurutmalık, şaraplık, sirke, salamura, pekmez) sahip olabilme
  • Bağcılık alanındaki temel yetiştiricilik bilgilerini yeni gelişme ve uygulamalara uyarlayabilme ve bağımsız olarak/ekip halinde değerlendirme kapasitesine sahip olabilme
  • Eğitimli meslek elemanı olarak sorumluluğu altındaki kişileri yönlendirebilme, yönetme ve sürekli gelişme için olumlu tutuma sahip olabilme
  • Ulusal ve küresel düzeyde çevre sorunlarına duyarlı davranabilme ve çözümlerine yönelik bilgileri yorumlayabilme
  • Toplumsal, kültürel ve mesleki etik sorumluluk bilincine sahip olabilme
  • Bağcılık alanında proje üretebilme ve girişimcilik vasfına sahip olabilme
  • Sosyal adalet, kalite, kültürel değerler, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olabilme
  • Atatürk ilke ve inkılâplarını özümsemiş birey olabilme
  • Gündelik hayat ve mesleki alanda sözlü ve yazılı Türkçe’yi kullanabilme becerisine sahip olabilme
  • Bağcılıkta ekonomik kayba neden olan bitki hastalık ve zararlılar ile nasıl mücadele edileceğini öğrenebilme

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve sektör uygulamaları eğitimi yükümlülüğünü yerine getirmek.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bağcılık teknikerleri kamuya veya özel sektöre ait bağlarda, yaş üzüm işleyen soğuk hava depolarında, kuru üzüm işletmeleri, şarap ve sirke işletmeleri, yaprak salamura işletmeleri, zirai ilaç şirketleri, gübre şirketleri, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Bağcılık Araştırma Enstitülerinde çalışabilirler yar da kendi üzüm bağları yetiştirerek iyi bir gelir elde edebilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)
-

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030032269

Qualification Title
Awarding BodyManisa Celal Bayar University
Awarding Body ContactYükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Üniversiteler Mah. 1600. Cad. No:10, 06800 Bilkent, Çankaya/Ankara Phone: 0850 470 0 965
Awarding Body Urlhttps://en.mcbu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasCrop and livestock production
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030032269


Qualification Title

Awarding Body
Manisa Celal Bayar University

Awarding Body Contact
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Üniversiteler Mah. 1600. Cad. No:10, 06800 Bilkent, Çankaya/Ankara Phone: 0850 470 0 965

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address