Yeterlilik Kodu

TR0030015032

Yeterlilik Adı
Bahçe Bitkileri Lisans Diploması
Sorumlu KurumEge Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEge Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR
Sorumlu Kurum URLhttp://ege.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bitki ve hayvancılık ürünleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

ISCED:0721

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları

Program (Bahçe Bitkileri) eğitim ve öğretimi, örgün öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Bahçe Bitkileri Bölümü, 3 derslik, 2 toplantı salonu ve öğrencilerin faydalanabildiği bir kütüphane ile birlikte araştırma ve eğitim faaliyetlerinin yapıldığı toplam 8 laboratuvara sahip bir lisans programıdır. Ayrıca 210 da büyüklüğündeki arazi alanında ve 6 da sera alanında öğrenci uygulama, araştırma ve üretim faaliyetleri yürütülmektedir. Ayrıca öğrecilerin Fakülte bünyesindeki Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliğinde staj yapma olanağı vardır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Temel mühendislik alanı, bilişim ve matematik bilimleri ile ziraat mühendisliği alanlarında yeterli kurumsal bilgiye sahip olma becerisi,
  • Bahçe bitkileri temel alanı ve ayrıca meyvecilik, sebzecilik, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı alanlarında yeterli kurumsal bilgiye sahip olma becerisi,
  • Bahçe bitkileri alanı ile ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma becerisi,
  • Bahçe bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kaliteli ürün eldesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm geliştirebilme becerisi,
  • Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanıma ve yetiştirme becerisi,
  • Meyve, sebze, bağ ve süs bitkisi ıslahı, yeni çeşit geliştirme, çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretme konularında deneyim becerisi,
  • Bahçe bitkileri alanı ve bununla ilişkili diğer alanlardaki problemleri eldeki imkanlar ve söz konusu alanın mevcut durumu dikkate alınarak belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde, çağdaş teknikler kullanarak yorumlama, tanımlama, formüle etme ve bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini bilme, seçme ve uygulama becerisi,
  • Bahçe bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürülebilir kullanımı için güncel yöntemleri uygulayabilme becerisi,
  • Bahçe bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık, zararlı ve yabancı otların tanınması ile hasat ve ürün depolanması aşamalarında oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz etme becerisi,
  • Bahçe bitkileri türlerinin ekolojik isteklerini bilme, adaptasyon koşullarını sağlama becerisi,
  • Bahçe bitkileri alanındaki bilgileri edinme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje hazırlama ve uygulayabilme, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
  • Alanında ve çok disiplinli takımlarda bilimsel yaklaşımı ön plana alacak şekilde kuramsal ve/veya tasarımlar halinde uygulamaları bireysel olarak ve/veya ekip üyesi/lideri olarak yapabilme, gerektiğinde bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisine sahip olma, fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilme beceri,
  • Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme yetkinliği,
  • Bireysel yetenekleri artırıcı farklı roller teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma, talimat alma/verme becerisi,
  • Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek ve gerekliliklerini yerine getirerek ilgili bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi,
  • Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi aktarabilme becerisi,
  • Alanı ve ilişkili diğer alanların uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi sahibi olma ve ayrıca mesleki etik ilkelerini bilme ve bu ilkelere uygun davranma ile toplumsal, çevresel ve ekonomik etkiler ile hukuksal sonuçları konusunda bilgi sahibi olma becerisi.
  • Gelişen teknolojiye uygun bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme becerisi,
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Farklı tarım sistemlerini planlayabilme ve modern teknolojiyi üretime aktarabilme yetkinliği,
  • Bahçe bitkileri ürünlerinde kalite bilincine sahip olma yetkinliği,
  • Edindiği bilgileri bahçe bitkileri alanında ve karmaşık problemlerin çözümünde kullanabilme yetkinliği,
  • Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek, bilgi birikimi ve teknik becerilerini geliştirme ve sürdürme yetkinliği,
  • Kendi şirketlerini kurabilme, özel sektör veya kamu kurumlarında çalışabilme yetkinliği,
  • Araştırma, etüt, plan, proje, uygulama ve kontrol hizmetleri ile ilgili alanlara uyum sağlama yetkinliği,
  • Talimat alma ve verme yetkinliği,
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği,
  • Girişimcilik yetkinliği,
  • Çoklu dil yetkinliği,
  • Vatandaşlık yetkinliği,
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Öğrencilerin derslerdeki ve diğer etkinliklerdeki başarılarının değerlendirilmesi “Ege Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesi” uyarınca yapılmaktadır. İlgili yönergeye http://oidb.ege.edu.tr/files/oidb/icerik/olcmedegerlendirme.pdf adresinden ulaşılabilmektedir.
  • Ölçme ve değerlendirmede yıl içi ve yıl sonu ödevi, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı, mazeret sınavı ve bütünleme sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır. Öğrencinin bir dersin yarıyıl sonu veya yıl sonu sınavına girebilmesi için;

1. İlgili derse kayıt yaptırmış olması

2. Derse devam zorunluluğunu yerine getirmiş olması,

3. Uygulamalarda başarılı olması, varsa verilen proje ve ödevleri tamamlamış olması gerekmektedir.

  • Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf not verme sistemleri kullanılır.
  • Bu kapsamda, bir ders için HBP (Ham Başarı Puanı), o dersin ara sınav ve varsa diğer yarıyıl/yıl içi eğitim-öğretim etkinliklerinden almış olduğu notların ağırlıklı ortalaması ile final veya varsa bütünleme notu dikkate alınarak hesaplanır.
  • Öğrencinin yarıyıl/yıl içi eğitim-öğretim etkinlikleri ve final sınav notunun HBP' na katkı yüzdesini ilgili dersin öğretim elemanı derse yazılma ve kayıt haftasından önce belirler ve en geç yarıyıl derslerinin ilk haftası içinde öğrencilere duyurur. Ancak yarıyıl/yıl içi etkinliklerinin katkı yüzdesi %40-70 aralığında, final veya varsa bütünleme sınav notunun katkı yüzdesi ise %60-30 aralığında olması zorunludur.

Hesaplanan HBP ondalık kısmı 0.50 ve üzeri olursa bir üst tamsayıya, 0.50'ten küçük olursa bir alt tamsayıya yuvarlanır. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) hesabında, bir öğrencinin ilk yarıyıldan itibaren aldığı tüm derslere ait harf notlarının 4'lük not sistemindeki karşılıkları, bu derslere ait AKTS değerleri ile ayrı ayrı çarpılır; elde edilen sonuçlar toplanır ve alınan tüm derslerin AKTS kredileri toplamına bölünür. Sonuç, virgülden sonra iki basamak duyarlılıkla verilir. Bu sonuç AGNO olarak tanımlanır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

 

  1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
    1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
    2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
    3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
  2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
  3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
  4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Bahçe Bitkileri Bölümü 2 yıllık (28.03.2023-30.09.2025)  akreditasyona sahip bir lisans programıdır.

Mimarlık Eğitimi Akreditasyon Derneği (MİAK)

Akreditason Başlangıç/Bitiş Tarihi :

03.10.2022 / 03.10.2028

 

Giriş Şartı

1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.

2. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.

3. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programları için ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yeterli puanı almış ve özel yetenek sınavını başarmış olmak.

4. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.

Başarma ŞartlarıProgramda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1. Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.

  2. Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik,

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik 2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030015032


Yeterlilik Adı
Bahçe Bitkileri Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Ege Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

ISCED:0721


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

ISCED:0721


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları

Program (Bahçe Bitkileri) eğitim ve öğretimi, örgün öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Bahçe Bitkileri Bölümü, 3 derslik, 2 toplantı salonu ve öğrencilerin faydalanabildiği bir kütüphane ile birlikte araştırma ve eğitim faaliyetlerinin yapıldığı toplam 8 laboratuvara sahip bir lisans programıdır. Ayrıca 210 da büyüklüğündeki arazi alanında ve 6 da sera alanında öğrenci uygulama, araştırma ve üretim faaliyetleri yürütülmektedir. Ayrıca öğrecilerin Fakülte bünyesindeki Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliğinde staj yapma olanağı vardır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Temel mühendislik alanı, bilişim ve matematik bilimleri ile ziraat mühendisliği alanlarında yeterli kurumsal bilgiye sahip olma becerisi,
  • Bahçe bitkileri temel alanı ve ayrıca meyvecilik, sebzecilik, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı alanlarında yeterli kurumsal bilgiye sahip olma becerisi,
  • Bahçe bitkileri alanı ile ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma becerisi,
  • Bahçe bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kaliteli ürün eldesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm geliştirebilme becerisi,
  • Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanıma ve yetiştirme becerisi,
  • Meyve, sebze, bağ ve süs bitkisi ıslahı, yeni çeşit geliştirme, çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretme konularında deneyim becerisi,
  • Bahçe bitkileri alanı ve bununla ilişkili diğer alanlardaki problemleri eldeki imkanlar ve söz konusu alanın mevcut durumu dikkate alınarak belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde, çağdaş teknikler kullanarak yorumlama, tanımlama, formüle etme ve bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini bilme, seçme ve uygulama becerisi,
  • Bahçe bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürülebilir kullanımı için güncel yöntemleri uygulayabilme becerisi,
  • Bahçe bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık, zararlı ve yabancı otların tanınması ile hasat ve ürün depolanması aşamalarında oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz etme becerisi,
  • Bahçe bitkileri türlerinin ekolojik isteklerini bilme, adaptasyon koşullarını sağlama becerisi,
  • Bahçe bitkileri alanındaki bilgileri edinme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje hazırlama ve uygulayabilme, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
  • Alanında ve çok disiplinli takımlarda bilimsel yaklaşımı ön plana alacak şekilde kuramsal ve/veya tasarımlar halinde uygulamaları bireysel olarak ve/veya ekip üyesi/lideri olarak yapabilme, gerektiğinde bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisine sahip olma, fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilme beceri,
  • Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme yetkinliği,
  • Bireysel yetenekleri artırıcı farklı roller teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma, talimat alma/verme becerisi,
  • Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek ve gerekliliklerini yerine getirerek ilgili bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi,
  • Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi aktarabilme becerisi,
  • Alanı ve ilişkili diğer alanların uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi sahibi olma ve ayrıca mesleki etik ilkelerini bilme ve bu ilkelere uygun davranma ile toplumsal, çevresel ve ekonomik etkiler ile hukuksal sonuçları konusunda bilgi sahibi olma becerisi.
  • Gelişen teknolojiye uygun bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme becerisi,

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Farklı tarım sistemlerini planlayabilme ve modern teknolojiyi üretime aktarabilme yetkinliği,
  • Bahçe bitkileri ürünlerinde kalite bilincine sahip olma yetkinliği,
  • Edindiği bilgileri bahçe bitkileri alanında ve karmaşık problemlerin çözümünde kullanabilme yetkinliği,
  • Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek, bilgi birikimi ve teknik becerilerini geliştirme ve sürdürme yetkinliği,
  • Kendi şirketlerini kurabilme, özel sektör veya kamu kurumlarında çalışabilme yetkinliği,
  • Araştırma, etüt, plan, proje, uygulama ve kontrol hizmetleri ile ilgili alanlara uyum sağlama yetkinliği,
  • Talimat alma ve verme yetkinliği,
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği,
  • Girişimcilik yetkinliği,
  • Çoklu dil yetkinliği,
  • Vatandaşlık yetkinliği,

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Öğrencilerin derslerdeki ve diğer etkinliklerdeki başarılarının değerlendirilmesi “Ege Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesi” uyarınca yapılmaktadır. İlgili yönergeye http://oidb.ege.edu.tr/files/oidb/icerik/olcmedegerlendirme.pdf adresinden ulaşılabilmektedir.
  • Ölçme ve değerlendirmede yıl içi ve yıl sonu ödevi, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı, mazeret sınavı ve bütünleme sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır. Öğrencinin bir dersin yarıyıl sonu veya yıl sonu sınavına girebilmesi için;

1. İlgili derse kayıt yaptırmış olması

2. Derse devam zorunluluğunu yerine getirmiş olması,

3. Uygulamalarda başarılı olması, varsa verilen proje ve ödevleri tamamlamış olması gerekmektedir.

  • Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf not verme sistemleri kullanılır.
  • Bu kapsamda, bir ders için HBP (Ham Başarı Puanı), o dersin ara sınav ve varsa diğer yarıyıl/yıl içi eğitim-öğretim etkinliklerinden almış olduğu notların ağırlıklı ortalaması ile final veya varsa bütünleme notu dikkate alınarak hesaplanır.
  • Öğrencinin yarıyıl/yıl içi eğitim-öğretim etkinlikleri ve final sınav notunun HBP' na katkı yüzdesini ilgili dersin öğretim elemanı derse yazılma ve kayıt haftasından önce belirler ve en geç yarıyıl derslerinin ilk haftası içinde öğrencilere duyurur. Ancak yarıyıl/yıl içi etkinliklerinin katkı yüzdesi %40-70 aralığında, final veya varsa bütünleme sınav notunun katkı yüzdesi ise %60-30 aralığında olması zorunludur.

Hesaplanan HBP ondalık kısmı 0.50 ve üzeri olursa bir üst tamsayıya, 0.50'ten küçük olursa bir alt tamsayıya yuvarlanır. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) hesabında, bir öğrencinin ilk yarıyıldan itibaren aldığı tüm derslere ait harf notlarının 4'lük not sistemindeki karşılıkları, bu derslere ait AKTS değerleri ile ayrı ayrı çarpılır; elde edilen sonuçlar toplanır ve alınan tüm derslerin AKTS kredileri toplamına bölünür. Sonuç, virgülden sonra iki basamak duyarlılıkla verilir. Bu sonuç AGNO olarak tanımlanır.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

 

  1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
    1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
    2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
    3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
  2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
  3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
  4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Bahçe Bitkileri Bölümü 2 yıllık (28.03.2023-30.09.2025)  akreditasyona sahip bir lisans programıdır.

Mimarlık Eğitimi Akreditasyon Derneği (MİAK)

Akreditason Başlangıç/Bitiş Tarihi :

03.10.2022 / 03.10.2028

 


Giriş Şartı

1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.

2. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.

3. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programları için ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yeterli puanı almış ve özel yetenek sınavını başarmış olmak.

4. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.


Başarma Şartları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1. Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.

  2. Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik,

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik 2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030015032

Qualification Title
Bachelor's Degree in Horticulture
Awarding BodyEGE UNIVERSITY
Awarding Body ContactEge University Rectorate Gençlik Caddesi 35040 Bornova – Izmir Telephone: (0-232) 311 10 10 Email: webadmin@ege.edu.tr
Awarding Body Urlhttp://ege.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasCrop and livestock production
National Occupation Classification

ISCO 08

ISCED:0721

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

It is a higher education program, that covers an eight-semester program based on secondary education qualifications and provides education for a specific learning area or profession.

Learning Environments

Program (Horticulture) education and training is carried out in the form of formal education. The Department of Horticulture is an undergraduate program. Three classrooms and 8 laboratories, where research and education activities are carried out, 2 meeting halls and a library are available to students. In addition, student practices, research and production activities are carried out in 210 da land and 6 da greenhouse area. Besides these facilities, students have internship opportunity at the Menemen Research, Application and Production Farm within the Faculty.

Description
  • Ability to have sufficient institutional knowledge in basic engineering, information and mathematical sciences and agricultural engineering,
  • Ability to have sufficient institutional knowledge in the basic field of horticulture and also in the fields of fruit, vegetable, vineyard and ornamental plant cultivation and breeding,
  • Ability to have technical knowledge used in applications related to the field of horticulture,
  • The ability to find the source of environmental, biological, technical and economic problems that may adversely affect the yield and quality of horticultural crops and to develop solutions based on research,
  • Ability to recognize and cultivate fruits, vegetables, vineyards and ornamental plants,
  • Experience in fruit, vegetable, vineyard and ornamental plant breeding, new variety development, production of propagation materials (seeds, seedlings, saplings) of varieties,
  • The ability to interpret, define and formulate problems in the field of horticulture and other related fields by using contemporary techniques in a way to meet specific requirements by taking into account the possibilities available and the current situation of the field in question, and to know, select and apply appropriate analysis and modeling methods for this purpose,
  • Ability to apply current methods for the conservation and sustainable use of genetic resources and the environment in the field of horticulture,
  • The ability to evaluate and analyze the changes that occur in the stages of irrigation, fertilization, recognition of diseases, pests and weeds, harvesting and storage of horticultural crops,
  • Knowing the ecological requirements of horticultural crops species, the ability to provide adaptation conditions,
  • Ability to acquire, research, evaluate, record, consult and expertize, prepare and implement projects, analyze and interpret results in the field of horticulture,
  • To be able to make theoretical and / or design applications individually and / or as a team member / leader in the field and in multidisciplinary teams in a way to emphasize the scientific approach, to act independently when necessary, to have the ability to use initiative and creativity, to communicate by expressing ideas orally and in writing, clearly and concisely,
  • To be able to access appropriate information, to think and plan analytically, to have a questioning, research-oriented and creative vision and to use the acquired knowledge for the benefit of society,
  • Ability to work successfully as a member of a working team and in different environments, giving/receiving instructions, as a member of a working team by identifying and assuming different roles that enhance individual abilities,
  • The ability to follow the developments in related science and technology and continuous self-renewal by adopting the importance of lifelong learning and fulfilling the requirements,
  • Ability to transfer information to people at different levels working in the field, to communicate, to transfer information,
  • To have knowledge about the standards used in the applications of the field and other related fields and also to know the principles of professional ethics and to act in accordance with these principles and to have knowledge about social, environmental and economic effects and legal consequences,
  • Ability to establish and operate garden, greenhouse and vineyard facilities in accordance with the developing technology.
Key Competencies

Has the following key competencies at an advanced level.

  • Ability to plan different agricultural systems and transfer modern technology to production,
  • Competence to have quality awareness in horticultural products,
  • Ability to use the acquired knowledge in the field of horticulture and in solving complex problems,
  • Competence to develop and maintain knowledge and technical skills by following scientific and technological developments,
  • Ability to establish their own companies and work in the private sector or public institutions,
  • Competence to adapt to areas related to research, survey, planning, project, implementation and control services,
  • Competence to give and receive instructions,
  • Cultural awareness and expressive competence,
  • Entrepreneurial competence,
  • Multilingual competence,
  • Civic competence,
Further Info

The evaluation of students' achievements in courses and other activities is carried out in accordance with the "Ege University Measurement and Evaluation Principles Directive". The relevant directive can be accessed at http://oidb.ege.edu.tr/files/oidb/icerik/olcmedegerlendirme.pdf.

Different methods such as mid-year and end-of-year assignments, projects, applications, mid-term and final exams, make-up exams and make-up exams are used in measurement and evaluation. In order for a student to take the end-of-semester or end-of-year exam of a course;

1. To be enrolled in the relevant course

2. To have fulfilled the attendance requirement,

3. To be successful in the applications and to have completed the projects and assignments, if any.

  • Letter grading systems are used in the evaluation of student success.
  • In this context, the RAS (Raw Achievement Score) for a course is calculated by taking into account the weighted average of the grades taken from the midterm exam and other semester / year educational activities, if any, and the final or make-up grade, if any.
  • The instructor of the relevant course determines the percentage contribution of the student's semester / year activities and final exam grade to the RAS before the enrollment and registration week and announces it to the students within the first week of the semester courses at the latest. However, the contribution percentage of the semester / year activities must be between 40-70%, and the contribution percentage of the final or make-up exam grade, if any, must be between 60-30%.

If the decimal part of the calculated RAS is 0.50 and above, it is rounded to the next higher integer, and if it is less than 0.50, it is rounded to the next lower integer. In the calculation of the Weighted Grade Point Average (WGPA), the letter grades of all courses a student has taken since the first semester are multiplied by the ECTS values of these courses separately; the results obtained are summed and divided by the total ECTS credits of all courses taken. The result is given with a precision of two digits after the comma. This result is defined as WGPA

Quality Assurance

To monitor the quality of higher education programs;

YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.

"University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared annually within the framework of the criteria determined by YÖK are published. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. After the curriculum of the National Core Curriculum is accepted by the relevant Council of Deans, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive an undergraduate diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback 

Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

 

The Department of Horticulture is a 2-year (28.03.2023-30.09.2025) accredited undergraduate program.

Access Requirements

1. Graduating from secondary education institutions or secondary education institutions of foreign countries whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and meeting the admission requirements for undergraduate programs of higher education institutions.

2. To be placed in the relevant undergraduate program of the higher education institution as a result of the central examination conducted by the Measurement, Selection and Placement Center (ÖSYM), whose procedures and principles are determined by YÖK.

3. To have obtained sufficient points as a result of the central exam conducted by ÖSYM for the programs of higher education institutions that accept students with a special talent exam, the procedures and principles of which are determined by YÖK, and to have succeeded in the special talent exam.

4. To be placed in undergraduate programs that are the continuation of the fields they have completed in higher education institutions for associate degree graduates as a result of the Vertical Transfer Exam (DGS) conducted by ÖSYM, whose procedures and principles are determined by YÖK.

Conditions for SuccessTo achieve a minimum of 240 ECTS course credits and to fulfill other obligations, if any, determined by the relevant higher education institution.
Progression Paths (Relationship Type)
  • Those with a bachelor's degree can continue their studies in master's degree programs and, if they meet the relevant requirements, in doctoral and proficiency in art programs accepted with a bachelor's degree.
  • Undergraduate students have the right to participate in double major programs offered by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and if they are successful, they can receive two separate undergraduate diplomas.
Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer,

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education 2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030015032


Qualification Title
Bachelor's Degree in Horticulture

Awarding Body
EGE UNIVERSITY

Awarding Body Contact
Ege University Rectorate Gençlik Caddesi 35040 Bornova – Izmir Telephone: (0-232) 311 10 10 Email: webadmin@ege.edu.tr

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08

ISCED:0721


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024

National Occupation Classification

ISCO 08

ISCED:0721


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

It is a higher education program, that covers an eight-semester program based on secondary education qualifications and provides education for a specific learning area or profession.


Learning Environments

Program (Horticulture) education and training is carried out in the form of formal education. The Department of Horticulture is an undergraduate program. Three classrooms and 8 laboratories, where research and education activities are carried out, 2 meeting halls and a library are available to students. In addition, student practices, research and production activities are carried out in 210 da land and 6 da greenhouse area. Besides these facilities, students have internship opportunity at the Menemen Research, Application and Production Farm within the Faculty.


Description
  • Ability to have sufficient institutional knowledge in basic engineering, information and mathematical sciences and agricultural engineering,
  • Ability to have sufficient institutional knowledge in the basic field of horticulture and also in the fields of fruit, vegetable, vineyard and ornamental plant cultivation and breeding,
  • Ability to have technical knowledge used in applications related to the field of horticulture,
  • The ability to find the source of environmental, biological, technical and economic problems that may adversely affect the yield and quality of horticultural crops and to develop solutions based on research,
  • Ability to recognize and cultivate fruits, vegetables, vineyards and ornamental plants,
  • Experience in fruit, vegetable, vineyard and ornamental plant breeding, new variety development, production of propagation materials (seeds, seedlings, saplings) of varieties,
  • The ability to interpret, define and formulate problems in the field of horticulture and other related fields by using contemporary techniques in a way to meet specific requirements by taking into account the possibilities available and the current situation of the field in question, and to know, select and apply appropriate analysis and modeling methods for this purpose,
  • Ability to apply current methods for the conservation and sustainable use of genetic resources and the environment in the field of horticulture,
  • The ability to evaluate and analyze the changes that occur in the stages of irrigation, fertilization, recognition of diseases, pests and weeds, harvesting and storage of horticultural crops,
  • Knowing the ecological requirements of horticultural crops species, the ability to provide adaptation conditions,
  • Ability to acquire, research, evaluate, record, consult and expertize, prepare and implement projects, analyze and interpret results in the field of horticulture,
  • To be able to make theoretical and / or design applications individually and / or as a team member / leader in the field and in multidisciplinary teams in a way to emphasize the scientific approach, to act independently when necessary, to have the ability to use initiative and creativity, to communicate by expressing ideas orally and in writing, clearly and concisely,
  • To be able to access appropriate information, to think and plan analytically, to have a questioning, research-oriented and creative vision and to use the acquired knowledge for the benefit of society,
  • Ability to work successfully as a member of a working team and in different environments, giving/receiving instructions, as a member of a working team by identifying and assuming different roles that enhance individual abilities,
  • The ability to follow the developments in related science and technology and continuous self-renewal by adopting the importance of lifelong learning and fulfilling the requirements,
  • Ability to transfer information to people at different levels working in the field, to communicate, to transfer information,
  • To have knowledge about the standards used in the applications of the field and other related fields and also to know the principles of professional ethics and to act in accordance with these principles and to have knowledge about social, environmental and economic effects and legal consequences,
  • Ability to establish and operate garden, greenhouse and vineyard facilities in accordance with the developing technology.

Key Competencies

Has the following key competencies at an advanced level.

  • Ability to plan different agricultural systems and transfer modern technology to production,
  • Competence to have quality awareness in horticultural products,
  • Ability to use the acquired knowledge in the field of horticulture and in solving complex problems,
  • Competence to develop and maintain knowledge and technical skills by following scientific and technological developments,
  • Ability to establish their own companies and work in the private sector or public institutions,
  • Competence to adapt to areas related to research, survey, planning, project, implementation and control services,
  • Competence to give and receive instructions,
  • Cultural awareness and expressive competence,
  • Entrepreneurial competence,
  • Multilingual competence,
  • Civic competence,

Further Info

The evaluation of students' achievements in courses and other activities is carried out in accordance with the "Ege University Measurement and Evaluation Principles Directive". The relevant directive can be accessed at http://oidb.ege.edu.tr/files/oidb/icerik/olcmedegerlendirme.pdf.

Different methods such as mid-year and end-of-year assignments, projects, applications, mid-term and final exams, make-up exams and make-up exams are used in measurement and evaluation. In order for a student to take the end-of-semester or end-of-year exam of a course;

1. To be enrolled in the relevant course

2. To have fulfilled the attendance requirement,

3. To be successful in the applications and to have completed the projects and assignments, if any.

  • Letter grading systems are used in the evaluation of student success.
  • In this context, the RAS (Raw Achievement Score) for a course is calculated by taking into account the weighted average of the grades taken from the midterm exam and other semester / year educational activities, if any, and the final or make-up grade, if any.
  • The instructor of the relevant course determines the percentage contribution of the student's semester / year activities and final exam grade to the RAS before the enrollment and registration week and announces it to the students within the first week of the semester courses at the latest. However, the contribution percentage of the semester / year activities must be between 40-70%, and the contribution percentage of the final or make-up exam grade, if any, must be between 60-30%.

If the decimal part of the calculated RAS is 0.50 and above, it is rounded to the next higher integer, and if it is less than 0.50, it is rounded to the next lower integer. In the calculation of the Weighted Grade Point Average (WGPA), the letter grades of all courses a student has taken since the first semester are multiplied by the ECTS values of these courses separately; the results obtained are summed and divided by the total ECTS credits of all courses taken. The result is given with a precision of two digits after the comma. This result is defined as WGPA


Quality Assurance

To monitor the quality of higher education programs;

YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.

"University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared annually within the framework of the criteria determined by YÖK are published. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. After the curriculum of the National Core Curriculum is accepted by the relevant Council of Deans, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive an undergraduate diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback 

Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

 

The Department of Horticulture is a 2-year (28.03.2023-30.09.2025) accredited undergraduate program.


Access Requirements

1. Graduating from secondary education institutions or secondary education institutions of foreign countries whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and meeting the admission requirements for undergraduate programs of higher education institutions.

2. To be placed in the relevant undergraduate program of the higher education institution as a result of the central examination conducted by the Measurement, Selection and Placement Center (ÖSYM), whose procedures and principles are determined by YÖK.

3. To have obtained sufficient points as a result of the central exam conducted by ÖSYM for the programs of higher education institutions that accept students with a special talent exam, the procedures and principles of which are determined by YÖK, and to have succeeded in the special talent exam.

4. To be placed in undergraduate programs that are the continuation of the fields they have completed in higher education institutions for associate degree graduates as a result of the Vertical Transfer Exam (DGS) conducted by ÖSYM, whose procedures and principles are determined by YÖK.


Conditions for Success
To achieve a minimum of 240 ECTS course credits and to fulfill other obligations, if any, determined by the relevant higher education institution.

Progression Paths (Relationship Type)
  • Those with a bachelor's degree can continue their studies in master's degree programs and, if they meet the relevant requirements, in doctoral and proficiency in art programs accepted with a bachelor's degree.
  • Undergraduate students have the right to participate in double major programs offered by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and if they are successful, they can receive two separate undergraduate diplomas.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer,

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education 2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode