Yeterlilik Kodu | TR0030024611 | |
Yeterlilik Adı | Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Çankırı Karatekin Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Fatih, Uluyazı Kampüsü Ring Yolu, 18100 Çankırı Merkez/Çankırı | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.karatekin.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Tıp | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO:08 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 Yıl | |
Program Profili (Amaç) | Misyon Eğitim ve öğretimde takip edilen ulusal ve uluslararası standartların iç paydaşlarla paylaşılarak yeterli ve dengeli bir beslenmenin sürdürülebilirliğin sağlanmasının yanı sıra sağlığın korunması ve iyileştirilmesi amacıyla, Atatürk İlkeleri ve İnkılapları’na bağlı, öğrendiklerini toplum yararına kullanan, dinamik öğrenme amacı taşıyan, alanında yetkin ve nitelikli diyetisyenleri yetiştirmektir. Vizyon Bölümümüz misyonu doğrultusunda yetiştirilen alanında yetkin mezunların bilimsel çalışmalar, danışmanlık hizmetleri, tedavi edici ve koruyucu hizmetler ile ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan, örnek ve lider bir bölüm haline gelmek ve bu gelişime katkı sağlayacak araştırma ve yayınlara devam etmektir. | |
Öğrenme Ortamları | Sınıf içi öğrenme, grup halinde öğrenme, açık erişimli öğrenme, e-öğrenme, sahada uygulama | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.
| |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Bölümümüz öğrencilerin lisans ölçme ve değerlendirmeleri Çankırı Karatekin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği`ne göre yapılmaktadır. | |
Kalite Güvencesi | Beslenme ve Diyetetik Bölümü kaliteye yönelik kalite komisyonu oluşturulması ile takip edilmektedir. Beslenme ve Diyetetik Bölümü kalite politikası kapsamında iç ve dış paydaşlardan görüşler de alınarak kalite çalışmaları yürütülmektedir. Kalite politikası kapsamında yapılan etkinlikler ve toplantılar gibi faaliyetler raporlanmakta ve üst yönetim bilgilendirilmektedir. Hem raporlamalar hem de bilgilendirmeler düzenli aralıklarla gerçekleştirilmektedir. Kalite politikası ve çalışması kapsamında bilimsel faaliyetler, sosyal faaliyetler, toplantılar planlanmakta, öncesinde duyurulmakta ve sonrasında raporlanmaktadır. Çalışmalar kapsamında olası olumsuz durumlarda düzeltici ve iyileştirici faaliyetler ile yeniden değerlendirilmesi gerçekleştirilmesi planlanır. | |
Giriş Şartı | Bölümüz öğrencileri Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı sonucu ile öğrenci almaktadır. Kayıt koşulları ve işlemleri Çankırı Karatekin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği Madde 5’e göre yapılır. | |
Başarma Şartları | Bölümümüz öğrencilerin lisans ölçme ve değerlendirmeleri Çankırı Karatekin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği`ne göre yapılmaktadır. Çankırı Karatekin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği`ne göre kayıtlı olduğu diploma programının öngördüğü dersleri ve uygulamaları başarıyla tamamlaması, iki yüz kırk (240) Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) krediyi başarıyla tamamlaması, genel akademik başarı not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliği’ne göre yapılır. Bölümümüz lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezun öğrenciler, başvuru şartlarını karşılamak koşuluyla aktif lisansüstü programı açık üniversitelerde yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam edebilirler. Bölümümüz lisans mezunları Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Spor Bilimleri gibi birçok alanda yüksek lisans ve/veya doktora programlarına başvurabilirler. | |
Yasal Dayanağı | Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu kapsamında ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nu (Değişik: 2880/7/d-2) uyarınca 03 Ağustos 2011 tarihinde Bölümümüz temelleri atılmıştır. Daha sonra birimimiz 05.08.2016 tarihli ve 29792 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile “Sağlık Bilimleri Fakültesi” olmuş ve bölümümüz 2019 yılında eğitim ve öğretime başlamıştır. Başlayan eğitim ve öğretim yılının ilk mezunlarını ise 2023 yılında vermiştir. Aktif öğrenci alımı devam etmekte olup, Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri ve Toplum Beslenmesi olmak üzere dört anabilim dalında eğitim verilmektedir. | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030024611
ISCO:08
ISCO:08
Misyon
Eğitim ve öğretimde takip edilen ulusal ve uluslararası standartların iç paydaşlarla paylaşılarak yeterli ve dengeli bir beslenmenin sürdürülebilirliğin sağlanmasının yanı sıra sağlığın korunması ve iyileştirilmesi amacıyla, Atatürk İlkeleri ve İnkılapları’na bağlı, öğrendiklerini toplum yararına kullanan, dinamik öğrenme amacı taşıyan, alanında yetkin ve nitelikli diyetisyenleri yetiştirmektir.
Vizyon
Bölümümüz misyonu doğrultusunda yetiştirilen alanında yetkin mezunların bilimsel çalışmalar, danışmanlık hizmetleri, tedavi edici ve koruyucu hizmetler ile ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan, örnek ve lider bir bölüm haline gelmek ve bu gelişime katkı sağlayacak araştırma ve yayınlara devam etmektir.
Sınıf içi öğrenme, grup halinde öğrenme, açık erişimli öğrenme, e-öğrenme, sahada uygulama
- Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır.
- Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır.
- Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır.
- Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır.
- Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır.
- Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır.
- Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır.
- Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur.
- Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir.
- Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır.
Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.
- Okuma yazma yetkinliği
- Çoklu dil yetkinliği
- Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
- Dijital yetkinlik
- Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
- Vatandaşlık yetkinliği
- Girişimcilik yetkinliği
- Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Bölümümüz öğrencilerin lisans ölçme ve değerlendirmeleri Çankırı Karatekin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği`ne göre yapılmaktadır.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü kaliteye yönelik kalite komisyonu oluşturulması ile takip edilmektedir.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü kalite politikası kapsamında iç ve dış paydaşlardan görüşler de alınarak kalite çalışmaları yürütülmektedir. Kalite politikası kapsamında yapılan etkinlikler ve toplantılar gibi faaliyetler raporlanmakta ve üst yönetim bilgilendirilmektedir. Hem raporlamalar hem de bilgilendirmeler düzenli aralıklarla gerçekleştirilmektedir.
Kalite politikası ve çalışması kapsamında bilimsel faaliyetler, sosyal faaliyetler, toplantılar planlanmakta, öncesinde duyurulmakta ve sonrasında raporlanmaktadır. Çalışmalar kapsamında olası olumsuz durumlarda düzeltici ve iyileştirici faaliyetler ile yeniden değerlendirilmesi gerçekleştirilmesi planlanır.
Bölümüz öğrencileri Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı sonucu ile öğrenci almaktadır. Kayıt koşulları ve işlemleri Çankırı Karatekin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği Madde 5’e göre yapılır.
Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliği’ne göre yapılır.
Bölümümüz lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezun öğrenciler, başvuru şartlarını karşılamak koşuluyla aktif lisansüstü programı açık üniversitelerde yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam edebilirler. Bölümümüz lisans mezunları Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Spor Bilimleri gibi birçok alanda yüksek lisans ve/veya doktora programlarına başvurabilirler.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu kapsamında ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nu (Değişik: 2880/7/d-2) uyarınca 03 Ağustos 2011 tarihinde Bölümümüz temelleri atılmıştır. Daha sonra birimimiz 05.08.2016 tarihli ve 29792 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile “Sağlık Bilimleri Fakültesi” olmuş ve bölümümüz 2019 yılında eğitim ve öğretime başlamıştır. Başlayan eğitim ve öğretim yılının ilk mezunlarını ise 2023 yılında vermiştir. Aktif öğrenci alımı devam etmekte olup, Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri ve Toplum Beslenmesi olmak üzere dört anabilim dalında eğitim verilmektedir.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030024611 | |
Qualification Title | Beslenme ve Diyetetik | |
Awarding Body | Karatekin University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.karatekin.edu.tr/ | |
Orientation | General | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Medicine | |
National Occupation Classification |
Bulunamadi | |
Category | Main | |
Credit Value | 240 | |
Program Duration | 4 Yıl | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | -Gains the ability to plan, implement and evaluate the nutrition and menu programs, in the process of the treatment of diseases, development and protection of the public health.--Gains the ability to use foreign language, statistics, computer, information and communication technologies required by the profession.--Gains the ability of follow current informations in nutiriton and dietetics, evalation and transfer to publich.--Gains the ability to take an active role in the education, management, applications, consultancy and multidisciplinary researches necessary for improving the health of public.--Gains the ability of strategy development, implementation and training for food safety of society.--Learns the professional ethical values and gain the ability to act according to these ethical rules with all stakeholders.--Gains the ability to communicate effectively with team members, patient and other people.--Has knowledge about national / international food and nutrition policies and legal regulations.--Gains the skill of evaluating the factors affecting food quality and applying the legal regulations in the food production-consumption chain.--Gains the ability of to take individual responsibility to solve problems and the interpretation, evaluation and make laboratory studies for product development, nutrient analysis and food quality.-------- | |
Key Competencies | - | |
Further Info | ?ank?r? Karatekin University?Bachelor`s and Associate`s Degree Regulation?is valid. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | The Nutrition and Dietetics Bachelor`s Program provides vocational education and training to students who are entitled to enter the division with enough points from the MF score type. | |
Conditions for Success | 8 semester and 240 ECTS courses to be taken. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Bulunamadi | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Bulunamadi | |
Url | Open Address |
TR0030024611
Bulunamadi
Bulunamadi
-Gains the ability to plan, implement and evaluate the nutrition and menu programs, in the process of the treatment of diseases, development and protection of the public health.--Gains the ability to use foreign language, statistics, computer, information and communication technologies required by the profession.--Gains the ability of follow current informations in nutiriton and dietetics, evalation and transfer to publich.--Gains the ability to take an active role in the education, management, applications, consultancy and multidisciplinary researches necessary for improving the health of public.--Gains the ability of strategy development, implementation and training for food safety of society.--Learns the professional ethical values and gain the ability to act according to these ethical rules with all stakeholders.--Gains the ability to communicate effectively with team members, patient and other people.--Has knowledge about national / international food and nutrition policies and legal regulations.--Gains the skill of evaluating the factors affecting food quality and applying the legal regulations in the food production-consumption chain.--Gains the ability of to take individual responsibility to solve problems and the interpretation, evaluation and make laboratory studies for product development, nutrient analysis and food quality.--------
?ank?r? Karatekin University?Bachelor`s and Associate`s Degree Regulation?is valid.
The Nutrition and Dietetics Bachelor`s Program provides vocational education and training to students who are entitled to enter the division with enough points from the MF score type.
Bulunamadi
Bulunamadi