Yeterlilik Kodu

TR0030027501

Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması
Sorumlu KurumHasan Kalyoncu Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiYeşilkent, 27100 Oğuzeli/Gaziantep
Sorumlu Kurum URLhttps://www.hku.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır. Tam burslu eğitim sağlamaktadır.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beslenme ve Diyetetik alanına ilişkin temel mesleki bilgilere, araştırma yöntemlerine ve istatistiksel çözümleme tekniklerine sahiptir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanına özgü mesleki bilgi ve becerilerini toplumda beslenme durumunun saptanması, beslenmeye ilişkin sağlık sorunlarının önlenmesi ve tedavisinde kullanır.
  • Bireysel olarak etkin bir şekilde çalışabilme ve ekip içi multidisipliner çalışmalarda sorumluluk alma becerisi.
  • Beslenme ve Diyetetik eğitim programında en az 2 alan dışı ders alarak sosyokültürel gelişimin kazanılması.
  • Mesleki uygulamalar için gerekli olan modern yöntemleri seçme ve bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
  • Türkçe sözlü ve yazılı anlatımı etkili kullanmanın yanı sıra güncel yaklaşımların takibi ve araştırma yapma becerisinde en az bir yabancı dil bilgisi
  • Yaşam boyu öğrenme ilkesiyle öz değerlendirme yapabilme, bilim ve teknolojideki yenilikleri izleme ve kendisini geliştirip sürekli yenileme becerisi.
  • Beslenme ve Diyetetik programı sonunda kazanılan bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütme, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme, arşivleme ve elde edilen sonuçları çözme ve/veya yorumlama yeteneği ile multidisipliner çalışma alanlarında sorumluluk alabilme becerisi
  • Mesleki alana ilişkin yasa, yönetmelik, mevzuat ve hukuksal süreçler konusunda bilgi sahibi olma
  • Mesleki uygulamalarda diğer sağlık çalışılanları ve disiplinlerle etik prensiplere bağlı kalarak çalışma becerisi
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Öğrencilerin eğitim ve öğretim süreçlerinde başarılarını ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, bu konularda Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun olarak hazırlanan “Hasan Kalyoncu Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” tarafından belirlenir.
  • Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır. Her bir ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemi ile yöntemin başarı notuna yüzdelik etkisi, ilgili dersin “Ders Bilgi Paketi” nde ayrıntılı şekilde yer almaktadır.
  • Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır. Kredili derslerde öğrencilerin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puanlar, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği 32. Maddesinde yer alan tabloda kat sayısına karşılık gelen harf notuna dönüştürülerek öğrenci transkriptine yansır. Kredisiz derslerde “S” (Başarılı), “U” (Başarısız), “I” (Eksik) ve “P” (Devam eden) notları kullanılır. Bunlara ek olarak “M” (Muaf) notu ve “NA” (Devamsız) notu gerekli durumlarda kullanılır.
  • Kredili dersler için geçer not en az DD, kredisiz dersler için ise S’dir. Akademik takvimde belirtilen sürede öğretim elemanı tarafından not takdir edilmeyen kredili dersler FF, kredisiz dersler U notu olarak işlem görür.
  • Bir dersten S, M, DD ve daha yukarı not alan öğrenci başarılı sayılır. Bir dersten FD, FF, U ve NA notu alan öğrenci başarısız sayılır ve bu dersi tekrarlaması gerekir
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (SABAK)

Akreditason Başlangıç/Bitiş Tarihi :

08.03.2022 / 30.09.2025

 

Giriş Şartı

Beslenme ve Diyetetik Lisans Programı, lise ve dengi meslek liseleri çıkışlı, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında aldıkları MF puanı ile bölüme girmeye hak kazanmış erkek ve kız öğrencilere mesleki eğitim öğretim sağlamaktadır.

Başarma ŞartlarıBu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin; Öğretim programlarında belirlenen tüm derslerden en az DD/S notu alarak minimum 240 AKTS kredisinden başarılı olmaları 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu programdan mezun olan öğrenciler, lisansüstü programlarda öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030027501


Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Hasan Kalyoncu Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Yeşilkent, 27100 Oğuzeli/Gaziantep

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır. Tam burslu eğitim sağlamaktadır.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beslenme ve Diyetetik alanına ilişkin temel mesleki bilgilere, araştırma yöntemlerine ve istatistiksel çözümleme tekniklerine sahiptir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanına özgü mesleki bilgi ve becerilerini toplumda beslenme durumunun saptanması, beslenmeye ilişkin sağlık sorunlarının önlenmesi ve tedavisinde kullanır.
  • Bireysel olarak etkin bir şekilde çalışabilme ve ekip içi multidisipliner çalışmalarda sorumluluk alma becerisi.
  • Beslenme ve Diyetetik eğitim programında en az 2 alan dışı ders alarak sosyokültürel gelişimin kazanılması.
  • Mesleki uygulamalar için gerekli olan modern yöntemleri seçme ve bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
  • Türkçe sözlü ve yazılı anlatımı etkili kullanmanın yanı sıra güncel yaklaşımların takibi ve araştırma yapma becerisinde en az bir yabancı dil bilgisi
  • Yaşam boyu öğrenme ilkesiyle öz değerlendirme yapabilme, bilim ve teknolojideki yenilikleri izleme ve kendisini geliştirip sürekli yenileme becerisi.
  • Beslenme ve Diyetetik programı sonunda kazanılan bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütme, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme, arşivleme ve elde edilen sonuçları çözme ve/veya yorumlama yeteneği ile multidisipliner çalışma alanlarında sorumluluk alabilme becerisi
  • Mesleki alana ilişkin yasa, yönetmelik, mevzuat ve hukuksal süreçler konusunda bilgi sahibi olma
  • Mesleki uygulamalarda diğer sağlık çalışılanları ve disiplinlerle etik prensiplere bağlı kalarak çalışma becerisi

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Öğrencilerin eğitim ve öğretim süreçlerinde başarılarını ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, bu konularda Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun olarak hazırlanan “Hasan Kalyoncu Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” tarafından belirlenir.
  • Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır. Her bir ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemi ile yöntemin başarı notuna yüzdelik etkisi, ilgili dersin “Ders Bilgi Paketi” nde ayrıntılı şekilde yer almaktadır.
  • Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır. Kredili derslerde öğrencilerin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puanlar, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği 32. Maddesinde yer alan tabloda kat sayısına karşılık gelen harf notuna dönüştürülerek öğrenci transkriptine yansır. Kredisiz derslerde “S” (Başarılı), “U” (Başarısız), “I” (Eksik) ve “P” (Devam eden) notları kullanılır. Bunlara ek olarak “M” (Muaf) notu ve “NA” (Devamsız) notu gerekli durumlarda kullanılır.
  • Kredili dersler için geçer not en az DD, kredisiz dersler için ise S’dir. Akademik takvimde belirtilen sürede öğretim elemanı tarafından not takdir edilmeyen kredili dersler FF, kredisiz dersler U notu olarak işlem görür.
  • Bir dersten S, M, DD ve daha yukarı not alan öğrenci başarılı sayılır. Bir dersten FD, FF, U ve NA notu alan öğrenci başarısız sayılır ve bu dersi tekrarlaması gerekir

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (SABAK)

Akreditason Başlangıç/Bitiş Tarihi :

08.03.2022 / 30.09.2025

 


Giriş Şartı

Beslenme ve Diyetetik Lisans Programı, lise ve dengi meslek liseleri çıkışlı, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında aldıkları MF puanı ile bölüme girmeye hak kazanmış erkek ve kız öğrencilere mesleki eğitim öğretim sağlamaktadır.


Başarma Şartları
Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin; Öğretim programlarında belirlenen tüm derslerden en az DD/S notu alarak minimum 240 AKTS kredisinden başarılı olmaları 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu programdan mezun olan öğrenciler, lisansüstü programlarda öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030027501

Qualification Title
Bachelor's Degree in Nutrition and Dietetics
Awarding BodyHasan Kalyoncu University
Awarding Body ContactYeşilkent, 27100 Oğuzeli/Gaziantep
Awarding Body Urlhttps://www.hku.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

It is a higher education program based on secondary education qualifications, covering an eight-semester program and providing education for a specific learning field or profession. It provides full scholarship education.

Learning Environments

Learning takes place in the form of formal, open or distance education. Moreover; Practical training is provided in laboratories and workshops within higher education institutions or as internships or workplace training in industry, health institutions and workplaces.

Description
  • Has basic professional knowledge, research methods and statistical analysis techniques in the field of Nutrition and Dietetics.
  • Uses professional knowledge and skills specific to the field of Nutrition and Dietetics to determine the nutritional status of the population and to prevent and treat nutrition-related health problems.
  • Ability to work effectively individually and take responsibility in multidisciplinary work within a team.
  • Acquiring sociocultural development by taking at least 2 out-of-field courses in the Nutrition and Dietetics education program.
  • Ability to choose modern methods required for professional practice and to use information technologies effectively.
  • In addition to using Turkish oral and written expression effectively, knowledge of at least one foreign language in the ability to follow current approaches and conduct research.
  • The ability to self-evaluate with the principle of lifelong learning, to follow innovations in science and technology, and to improve and constantly renew oneself.
  • The ability to independently conduct a study, conduct experiments, collect data, analyze and archive the results, and solve and/or interpret the results obtained, using the knowledge gained at the end of the Nutrition and Dietetics program, as well as the ability to take responsibility in multidisciplinary work areas.
  • Having knowledge about laws, regulations, legislation and legal processes related to the professional field
  • Ability to work with other healthcare professionals and disciplines in professional practice, adhering to ethical principles
Key Competencies

The individual possesses advanced-level skills in the following key competencies:

  • Literacy skills
  • Multilingual proficiency
  • Mathematical competence and competence in science, technology, and engineering
  • Digital literacy
  • Personal, social, and learning-to-learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info
  • The methods of measuring and evaluating students' success in the educational process, the types of examinations, and their impact on course grades are determined by the "Hasan Kalyoncu University Associate and Undergraduate Education and Examination Regulations” which is prepared in accordance with the fundamental principles established by the Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK).
  • Various methods such as assignments, projects, practical applications, midterm exams, and final exams are utilized in assessment and evaluation. The percentage impact of each assessment method on the final grade is detailed in the Course Information Package for each course.
  • Letter and numeric grading systems are utilized in assessing student achievement. In credit-bearing courses, students' grades are determined on a scale of 100 full points. These scores are converted to letter grades corresponding to the grade point average in the table specified in Article 32 of the Hasan Kalyoncu University Associate and Undergraduate Education and Examination Regulations and reflected on the student transcript. In non-credit courses, grades such as "S" (Satisfactory), "U" (Unsatisfactory), "I" (Incomplete), and "P" (In Progress) are used. Additionally, "M" (Exempt) and "NA" (Not Attended) grades are used when necessary.
  • For credit-bearing courses, the passing grade is at least DD, while for non-credit courses, it is S. Credit-bearing courses not graded by the instructor within the specified timeframe in the academic calendar are designated as FF, while non-credit courses are treated as U.
  • A student who receives grades of S, M, DD, or higher in a course is considered successful. A student who receives grades of FD, FF, U, or NA in a course is considered unsuccessful and must retake the course.
Quality Assurance

To ensure the quality of higher education programs:

The Council of Higher Education (YÖK) is responsible for planning, organizing, managing, and monitoring education, teaching, and other activities at higher education institutions.

"University Monitoring and Evaluation Reports" prepared within the framework of criteria determined by YÖK for higher education institutions are published annually. These reports, containing quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

The "Foundation Higher Education Institutions Report," containing academic, administrative, and financial data for foundation higher education institutions, is published annually by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Principles and Procedures for Ensuring the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

Establishment and Approval of Curriculum: The minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs at higher education institutions are determined by YÖK.

The curriculum of undergraduate programs at higher education institutions and the learning outcomes of each program are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles set by YÖK.

The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans' Council.

Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program are conducted according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree upon successfully completing the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

Self-Assessment-External Assessment: Higher education institutions enter the "Institutional Self-Assessment Reports" prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) for the previous year into the Information System at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared regarding the external evaluation of higher education institutions with the public. Additionally, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also demonstrate that the adequacy of programs has been ensured. According to YÖKAK regulations, regular review activities are conducted regarding the established qualifications.

Accreditation Body Name:

Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (SABAK)

Accreditation Start-End Date:

06.04.2022-06.04.2028

Access Requirements

Nutrition and Dietetics Undergraduate Program provides vocational education and training to male and female students who have graduated from high school and equivalent vocational high schools and who have qualified to enter the department with the MF score they received in the Student Selection and Placement Exams.

Conditions for SuccessIn order to graduate from this program, students; They are required to pass a minimum of 240 ECTS credits by taking at least DD/S grade from all courses specified in the curriculum, have a GPA of at least 2.00 out of 4.00, and complete their compulsory internship within the specified period and with the specification.
Progression Paths (Relationship Type)

Students who graduate from this program can apply to study in postgraduate programs.

Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. The Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Bachelor's Degree Programs, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer at Higher Education Institutions

1.2. The Regulation on the Continuation of Vocational School and Open Education Associate Degree Program Graduates to Bachelor’s Education

Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. The Regulation on Higher Education Quality Assurance and the Higher Education Quality Council

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030027501


Qualification Title
Bachelor's Degree in Nutrition and Dietetics

Awarding Body
Hasan Kalyoncu University

Awarding Body Contact
Yeşilkent, 27100 Oğuzeli/Gaziantep

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

It is a higher education program based on secondary education qualifications, covering an eight-semester program and providing education for a specific learning field or profession. It provides full scholarship education.


Learning Environments

Learning takes place in the form of formal, open or distance education. Moreover; Practical training is provided in laboratories and workshops within higher education institutions or as internships or workplace training in industry, health institutions and workplaces.


Description
  • Has basic professional knowledge, research methods and statistical analysis techniques in the field of Nutrition and Dietetics.
  • Uses professional knowledge and skills specific to the field of Nutrition and Dietetics to determine the nutritional status of the population and to prevent and treat nutrition-related health problems.
  • Ability to work effectively individually and take responsibility in multidisciplinary work within a team.
  • Acquiring sociocultural development by taking at least 2 out-of-field courses in the Nutrition and Dietetics education program.
  • Ability to choose modern methods required for professional practice and to use information technologies effectively.
  • In addition to using Turkish oral and written expression effectively, knowledge of at least one foreign language in the ability to follow current approaches and conduct research.
  • The ability to self-evaluate with the principle of lifelong learning, to follow innovations in science and technology, and to improve and constantly renew oneself.
  • The ability to independently conduct a study, conduct experiments, collect data, analyze and archive the results, and solve and/or interpret the results obtained, using the knowledge gained at the end of the Nutrition and Dietetics program, as well as the ability to take responsibility in multidisciplinary work areas.
  • Having knowledge about laws, regulations, legislation and legal processes related to the professional field
  • Ability to work with other healthcare professionals and disciplines in professional practice, adhering to ethical principles

Key Competencies

The individual possesses advanced-level skills in the following key competencies:

  • Literacy skills
  • Multilingual proficiency
  • Mathematical competence and competence in science, technology, and engineering
  • Digital literacy
  • Personal, social, and learning-to-learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info
  • The methods of measuring and evaluating students' success in the educational process, the types of examinations, and their impact on course grades are determined by the "Hasan Kalyoncu University Associate and Undergraduate Education and Examination Regulations” which is prepared in accordance with the fundamental principles established by the Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK).
  • Various methods such as assignments, projects, practical applications, midterm exams, and final exams are utilized in assessment and evaluation. The percentage impact of each assessment method on the final grade is detailed in the Course Information Package for each course.
  • Letter and numeric grading systems are utilized in assessing student achievement. In credit-bearing courses, students' grades are determined on a scale of 100 full points. These scores are converted to letter grades corresponding to the grade point average in the table specified in Article 32 of the Hasan Kalyoncu University Associate and Undergraduate Education and Examination Regulations and reflected on the student transcript. In non-credit courses, grades such as "S" (Satisfactory), "U" (Unsatisfactory), "I" (Incomplete), and "P" (In Progress) are used. Additionally, "M" (Exempt) and "NA" (Not Attended) grades are used when necessary.
  • For credit-bearing courses, the passing grade is at least DD, while for non-credit courses, it is S. Credit-bearing courses not graded by the instructor within the specified timeframe in the academic calendar are designated as FF, while non-credit courses are treated as U.
  • A student who receives grades of S, M, DD, or higher in a course is considered successful. A student who receives grades of FD, FF, U, or NA in a course is considered unsuccessful and must retake the course.

Quality Assurance

To ensure the quality of higher education programs:

The Council of Higher Education (YÖK) is responsible for planning, organizing, managing, and monitoring education, teaching, and other activities at higher education institutions.

"University Monitoring and Evaluation Reports" prepared within the framework of criteria determined by YÖK for higher education institutions are published annually. These reports, containing quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

The "Foundation Higher Education Institutions Report," containing academic, administrative, and financial data for foundation higher education institutions, is published annually by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Principles and Procedures for Ensuring the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

Establishment and Approval of Curriculum: The minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs at higher education institutions are determined by YÖK.

The curriculum of undergraduate programs at higher education institutions and the learning outcomes of each program are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles set by YÖK.

The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans' Council.

Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program are conducted according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree upon successfully completing the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

Self-Assessment-External Assessment: Higher education institutions enter the "Institutional Self-Assessment Reports" prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) for the previous year into the Information System at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared regarding the external evaluation of higher education institutions with the public. Additionally, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also demonstrate that the adequacy of programs has been ensured. According to YÖKAK regulations, regular review activities are conducted regarding the established qualifications.

Accreditation Body Name:

Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (SABAK)

Accreditation Start-End Date:

06.04.2022-06.04.2028


Access Requirements

Nutrition and Dietetics Undergraduate Program provides vocational education and training to male and female students who have graduated from high school and equivalent vocational high schools and who have qualified to enter the department with the MF score they received in the Student Selection and Placement Exams.


Conditions for Success
In order to graduate from this program, students; They are required to pass a minimum of 240 ECTS credits by taking at least DD/S grade from all courses specified in the curriculum, have a GPA of at least 2.00 out of 4.00, and complete their compulsory internship within the specified period and with the specification.

Progression Paths (Relationship Type)

Students who graduate from this program can apply to study in postgraduate programs.


Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. The Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Bachelor's Degree Programs, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer at Higher Education Institutions

1.2. The Regulation on the Continuation of Vocational School and Open Education Associate Degree Program Graduates to Bachelor’s Education

Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. The Regulation on Higher Education Quality Assurance and the Higher Education Quality Council


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode