Yeterlilik Kodu | TR0030009929 | |
Yeterlilik Adı | Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Üsküdar Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Altunizade, Üniversite Sok. No:14, 34662 Üsküdar/İstanbul | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.uskudar.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Tıp | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | Tüm yaş gruplarında ve toplumda sağlığın sürdürülebilmesi, beslenme ilintili hastalıkların tedavisi ve hastalıkların önüne geçilmesi için uygulanması gereken plan, program ve politikaların oluşturulması amacıyla sağlık alanında meydana gelen gelişmeleri yakından takip eden ve gelişime ayak uydurabilen diyetisyenler; özel ve kamuya bağlı hastaneler, poliklinikler, sağlık merkezleri, diyaliz üniteleri gibi tedavi merkezlerinde; yemek fabrikaları, otel yiyecek ve içecek bölümleri, toplu beslenme yapılan tüm özel ve kamu kuruluşları gibi toplu beslenme sistemleri uygulama alanlarında; ana-çocuk sağlığı merkezleri, çocuk ve yaşlı bakımevleri, spor okulları gibi halk sağlığı hizmeti verilen kurumlarda; besin sanayinde, araştırma kurumlarında ve eğitim kurumlarında istihdam edilirler. Tam burslu eğitim sağlamaktadır. | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Bu programa öğrenci kabulü, Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYM) Merkezi tarafından yapılan sınav sistemiyle olmaktadır. SAYISAL puan türünden öğrenci alımı yapılmaktadır. | |
Başarma Şartları | Beslenme ve Diyetetik programı öğretim planındaki bütün derslerini, stajını ve ve mezuniyet projesini başarı ile tamamlamış ve genel ağırlıklı not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olan öğrenci diploma almaya hak kazanır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” alarak bu mesleği yapmaya hak kazanan sağlık profesyoneline “diyetisyen” denilir. Diyetisyenler; özel ve kamuya bağlı hastaneler, poliklinikler, sağlık merkezleri, diyaliz üniteleri gibi tedavi merkezlerinde; yemek fabrikaları, otel yiyecek ve içecek bölümleri, toplu beslenme yapılan tüm özel ve kamu kuruluşları gibi toplu beslenme sistemleri uygulama alanlarında; ana-çocuk sağlığı merkezleri, sağlık ocakları, çocuk ve yaşlı bakımevleri, spor okulları gibi halk sağlığı hizmeti verilen kurumlarda; besin sanayinde, araştırma kurumlarında ve eğitim kurumlarında istihdam edilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030009929
Tüm yaş gruplarında ve toplumda sağlığın sürdürülebilmesi, beslenme ilintili hastalıkların tedavisi ve hastalıkların önüne geçilmesi için uygulanması gereken plan, program ve politikaların oluşturulması amacıyla sağlık alanında meydana gelen gelişmeleri yakından takip eden ve gelişime ayak uydurabilen diyetisyenler; özel ve kamuya bağlı hastaneler, poliklinikler, sağlık merkezleri, diyaliz üniteleri gibi tedavi merkezlerinde; yemek fabrikaları, otel yiyecek ve içecek bölümleri, toplu beslenme yapılan tüm özel ve kamu kuruluşları gibi toplu beslenme sistemleri uygulama alanlarında; ana-çocuk sağlığı merkezleri, çocuk ve yaşlı bakımevleri, spor okulları gibi halk sağlığı hizmeti verilen kurumlarda; besin sanayinde, araştırma kurumlarında ve eğitim kurumlarında istihdam edilirler.
Tam burslu eğitim sağlamaktadır.
- Beslenme ve diyetetik alanındaki temel bilgi ve kanıta dayalı güncel gelişmeleri araştırma, uygulama, doğruluk, güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirme bilgisine sahiptir.
- Temel beslenme ve diyetetik bilgilerini uygulamaya geçirebilir, eleştirel değerlendirebilir, problem çözme ve karar almada yetkin olabilir.
- Bilgi edinme ve bilgi verme sürecinde güncel teknolojileri kullanabillir.
- Bireylerin enerji ve besin öğesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilme bilgisine sahiptir.
- Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireyin, toplumun ve hastanın beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, sağlık ve sosyal alanlarda ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla ekip çalışması yapar, etik kurallara göre hareket eder.
- Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, beslenme ve diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat ederek, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanarak sağlar.
- Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilir.
- Yaşam boyu öğrenme çabasında olabilir.
- Temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetir.
- Beslenme ve diyetetik alanında bireysel ve/veya ekip çalışmalarındaki uygulamaların doğruluğunu göstermek için bilgilerini kullanır, gerekçeler ve kanıtlar sunarak düşünce ve görüşlerini sözlü ve yazılı olarak açık bir şekilde ifade eder ve tüm paydaşlarla etik ilkeler doğrultusunda etkili iletişim kurar.
- Farklı kültürleri tanıyarak bireysel çeşitlilik ve kültürel farklılıkları özümseyebilir.
- Danışanlara beslenme, diyetetik ve yaşam tarzı ile ilgili konsültasyon/danışmanlık sunabilir ve önerilerde bulunabilir.
- Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayabilir ve çözümleyebilir.
Bu programa öğrenci kabulü, Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYM) Merkezi tarafından yapılan sınav sistemiyle olmaktadır. SAYISAL puan türünden öğrenci alımı yapılmaktadır.
“Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” alarak bu mesleği yapmaya hak kazanan sağlık profesyoneline “diyetisyen” denilir. Diyetisyenler; özel ve kamuya bağlı hastaneler, poliklinikler, sağlık merkezleri, diyaliz üniteleri gibi tedavi merkezlerinde; yemek fabrikaları, otel yiyecek ve içecek bölümleri, toplu beslenme yapılan tüm özel ve kamu kuruluşları gibi toplu beslenme sistemleri uygulama alanlarında; ana-çocuk sağlığı merkezleri, sağlık ocakları, çocuk ve yaşlı bakımevleri, spor okulları gibi halk sağlığı hizmeti verilen kurumlarda; besin sanayinde, araştırma kurumlarında ve eğitim kurumlarında istihdam edilirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030009929 | |
Qualification Title | Beslenme ve Diyetetik License | |
Awarding Body | Uskudar University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.uskudar.edu.tr/ | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Medicine | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 240 | |
Program Duration | 4 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Have to have the necessity information related to Nutrition and Dietetic.Qualified with the basic nutrition and dietetic on the field, contribute critiques and make a correct decision about the field.Can use the tecnology in order to provide necessity information.Have the necessity information to calculate peoples Energy and nutrients values by using scientific methods. In addition to this develop a personal nutrition program.Calculate and Decide necessity dietetic program for the people who needs to be lead ,maintains, compare and observe the status By the information provided by the educations system of Nutrition and Dietetic Program.According to physical activity in consideration of the energy and nutrient requirements of individuals, make a decision of menu planning, nutrition conducted in public institutions. Pay attention safety of the food from purchase to service Appropriate service provision allows taking advantage of technological developments. Build an effective communication among the people and interdisciplinary teamwork.Acquire information will last and have the posibility to improve life longRespects the universality of basic values and social rights.To perform the accuracy of self-study or team work practices, use her/his knowledge. Clearly express her/his considerations and opinions literally and nominally, by showing reasons and giving evidances. Communicate efficiently with partners in accordance with ethics policies.Assimilate personal variation and cultural differences.Consult to the people who needs related information about nutrition, and can offer and recommendate dietetics and life-style related consultation / counselingDefine the ethical problems that may occur in Dietician-client relationship and solutions | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Student’s course grade evaluate with homeworks, laboratories, projects, quizzes, midterms with achievements in levels in all studies, determined by the evaluation of classroom achievement levels. Courses included in the semester plan after the completion of examination is made within the period specified in the academic calendar is called Semester final exam.Grades Equavalents: AA (4.00;90-100), BA (3.50;85-89), BB (3.00; 80-84), CB (2.50; 75-79), CC (2.00; 70-74), DC (1.50; 65-69), DD (1.00; 60-64), FD (0.50; 50-59), FF (0.00; 0-49). Students who gets AA, BA, BB, CB, CC, DC or DD from the courses accepted as successful of the course. Otherwise these symbols are used; M (Exempt): As a result of the exemption exam administered by the relevant section of the course that the Senate is given to students who are successful, G (Pass) are issued on the achievements of local non-credit courses, K (Failed) is given in case of failing in the local non-credit courses, S (working time) can not be completed end of the semester and time domain extension is given to the thesis work. At the end of the extension period, the S note are converted to note of success.1.Have to assess core knowledge, evidence-based current progress, research, practice, accuracy, reliability and validity information related to Nutrition and Dietetics.2.Qualified with the basic nutrition and dietetic on the field, contribute critiques and make a correct decision about the field.3.Can use the tecnology in order to provide necessity information.4.Have the necessity information to calculate peoples Energy and nutrients values by using scientific methods. In addition to this develop a personal nutrition program.5.Calculate and decide necessity dietetic program for the people who needs to be lead ,maintains, compare and observe the status By the information provided by the educations system of Nutrition and Dietetic Program.6.According to physical activity in consideration of the energy and nutrient requirements of individuals, make a decision of menu planning, nutrition conducted in public institutions. Pay attention safety of the food from purchase to service Appropriate service provision allows taking advantage of technological developments. 7.Build an effective communication among the people and interdisciplinary teamwork.8.Assimilate personal variation and cultural differences. 9. Acquire information will last and have the posibility to improve life long.10.Respects the universality of basic values and social rights.11.To perform the accuracy of self-study or team work practices, use her/his knowledge. Clearly express her/his considerations and opinions literally and nominally, by showing reasons and giving evidances. Communicate efficiently with partners in accordance with ethics policies.12.Consult to the people who needs related information about nutrition, and can offer and recommendate dietetics and life-style related consultation / counseling.13.Define the ethical problems that may occur in Dietician-client relationship and solutions. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | In the framework of regulations, determined by the Higher Education Council (YÖK), the exam system is carried out by OSYM for adoption of this program. Students’ recruitment by numerical score points type. | |
Conditions for Success | 1.Have to assess core knowledge, evidence-based current progress, research, practice, accuracy, reliability and validity information related to Nutrition and Dietetics.2.Qualified with the basic nutrition and dietetic on the field, contribute critiques and make a correct decision about the field.3.Can use the tecnology in order to provide necessity information.4.Have the necessity information to calculate peoples Energy and nutrients values by using scientific methods. In addition to this develop a personal nutrition program.5.Calculate and decide necessity dietetic program for the people who needs to be lead ,maintains, compare and observe the status By the information provided by the educations system of Nutrition and Dietetic Program.6.According to physical activity in consideration of the energy and nutrient requirements of individuals, make a decision of menu planning, nutrition conducted in public institutions. Pay attention safety of the food from purchase to service Appropriate service provision allows taking advantage of technological developments. 7.Build an effective communication among the people and interdisciplinary teamwork.8.Assimilate personal variation and cultural differences. 9. Acquire information will last and have the posibility to improve life long.10.Respects the universality of basic values and social rights.11.To perform the accuracy of self-study or team work practices, use her/his knowledge. Clearly express her/his considerations and opinions literally and nominally, by showing reasons and giving evidances. Communicate efficiently with partners in accordance with ethics policies.12.Consult to the people who needs related information about nutrition, and can offer and recommendate dietetics and life-style related consultation / counseling.13.Define the ethical problems that may occur in Dietician-client relationship and solutions.Students, who successfully completed all courses, interships and graduate Project of Nutrition and Dietetics Program, earned a GPA with at least 2.00 out of 4.00, are eligible to receive a diploma. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Students who are graduated form the department of Nutritition and Dietetics have the priviledge of becoming a Dietician. Dietitians are employed in private and state-owned hospitals, clinics, health centers, treatment centers such as dialysis units; food factories, hotels’ food and beverage departments, catering systems like all private and public organizations; health services institution like maternal and child health centers, health centers, child and elderly care centers, sports schools; in research and educational institutions. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030009929
Have to have the necessity information related to Nutrition and Dietetic.Qualified with the basic nutrition and dietetic on the field, contribute critiques and make a correct decision about the field.Can use the tecnology in order to provide necessity information.Have the necessity information to calculate peoples Energy and nutrients values by using scientific methods. In addition to this develop a personal nutrition program.Calculate and Decide necessity dietetic program for the people who needs to be lead ,maintains, compare and observe the status By the information provided by the educations system of Nutrition and Dietetic Program.According to physical activity in consideration of the energy and nutrient requirements of individuals, make a decision of menu planning, nutrition conducted in public institutions. Pay attention safety of the food from purchase to service Appropriate service provision allows taking advantage of technological developments. Build an effective communication among the people and interdisciplinary teamwork.Acquire information will last and have the posibility to improve life longRespects the universality of basic values and social rights.To perform the accuracy of self-study or team work practices, use her/his knowledge. Clearly express her/his considerations and opinions literally and nominally, by showing reasons and giving evidances. Communicate efficiently with partners in accordance with ethics policies.Assimilate personal variation and cultural differences.Consult to the people who needs related information about nutrition, and can offer and recommendate dietetics and life-style related consultation / counselingDefine the ethical problems that may occur in Dietician-client relationship and solutions
Student’s course grade evaluate with homeworks, laboratories, projects, quizzes, midterms with achievements in levels in all studies, determined by the evaluation of classroom achievement levels. Courses included in the semester plan after the completion of examination is made within the period specified in the academic calendar is called Semester final exam.Grades Equavalents: AA (4.00;90-100), BA (3.50;85-89), BB (3.00; 80-84), CB (2.50; 75-79), CC (2.00; 70-74), DC (1.50; 65-69), DD (1.00; 60-64), FD (0.50; 50-59), FF (0.00; 0-49). Students who gets AA, BA, BB, CB, CC, DC or DD from the courses accepted as successful of the course. Otherwise these symbols are used; M (Exempt): As a result of the exemption exam administered by the relevant section of the course that the Senate is given to students who are successful, G (Pass) are issued on the achievements of local non-credit courses, K (Failed) is given in case of failing in the local non-credit courses, S (working time) can not be completed end of the semester and time domain extension is given to the thesis work. At the end of the extension period, the S note are converted to note of success.1.Have to assess core knowledge, evidence-based current progress, research, practice, accuracy, reliability and validity information related to Nutrition and Dietetics.2.Qualified with the basic nutrition and dietetic on the field, contribute critiques and make a correct decision about the field.3.Can use the tecnology in order to provide necessity information.4.Have the necessity information to calculate peoples Energy and nutrients values by using scientific methods. In addition to this develop a personal nutrition program.5.Calculate and decide necessity dietetic program for the people who needs to be lead ,maintains, compare and observe the status By the information provided by the educations system of Nutrition and Dietetic Program.6.According to physical activity in consideration of the energy and nutrient requirements of individuals, make a decision of menu planning, nutrition conducted in public institutions. Pay attention safety of the food from purchase to service Appropriate service provision allows taking advantage of technological developments. 7.Build an effective communication among the people and interdisciplinary teamwork.8.Assimilate personal variation and cultural differences. 9. Acquire information will last and have the posibility to improve life long.10.Respects the universality of basic values and social rights.11.To perform the accuracy of self-study or team work practices, use her/his knowledge. Clearly express her/his considerations and opinions literally and nominally, by showing reasons and giving evidances. Communicate efficiently with partners in accordance with ethics policies.12.Consult to the people who needs related information about nutrition, and can offer and recommendate dietetics and life-style related consultation / counseling.13.Define the ethical problems that may occur in Dietician-client relationship and solutions.
In the framework of regulations, determined by the Higher Education Council (YÖK), the exam system is carried out by OSYM for adoption of this program. Students’ recruitment by numerical score points type.
Students who are graduated form the department of Nutritition and Dietetics have the priviledge of becoming a Dietician. Dietitians are employed in private and state-owned hospitals, clinics, health centers, treatment centers such as dialysis units; food factories, hotels’ food and beverage departments, catering systems like all private and public organizations; health services institution like maternal and child health centers, health centers, child and elderly care centers, sports schools; in research and educational institutions.
Qualification is continuous