Yeterlilik Kodu

TR0030015017

Yeterlilik Adı
Biyoloji (30% İngilizce) Lisans Diploması
Sorumlu KurumEge Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEge Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR
Sorumlu Kurum URLhttp://ege.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Biyoloji
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:2131

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Yaşam bilimleri alanında mesleğinin temel kavramlarını özümsemiş ve çalışma hayatında uygulayabilecek bireyler yetiştirmek.
  • Çağın gerekliliklerinin farkında, çevresine duyarlı, kazanımları ile ulusal/uluslararası, çok disiplinli araştırma ve geliştirme (ArGe-ÜrGe-İnovasyon) faaliyetlerinde görev alabilecek yeterlilikte bireyler yetiştirmek.
  • Güncel teknolojileri, çağdaş yöntem ve teknikleri kullanarak temel biyolojik problemlere çözüm üreten, eleştirel ve sorgulayıcı düşünce yapısına sahip bireyler yetiştirmek.
  • Yaşam boyu öğrenme bilincine, sürdürülebilirlik ilkesine, bilimsel ve mesleki etik değerlere sahip bireyler yetiştirmek.
Öğrenme Ortamları
  • Bölümümüzdeki bilimsel araştırmalar için Ege Üniversitesi Araştırma Fonu ve Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'ndan düzenli olarak mali destek sağlanmaktadır. Bölümümüz bünyesinde lisans ve lisansüstü çalışmaların gerçekleştirildiği 38 araştırma laboratuvar bulunmaktadır. Omurgalı örnekleri (bilhassa kurbağa ve sürüngenler) ve belli omurgasız grupları (protozoonlar, böcekler ve helmintler) prepare edilip, Bölümümüz Zooloji Anabilim Dalı Müzesinde (ZDEU Müzesi) muhafaza edilmektedir. Türkiye omurgalı ve omurgasız örnekleri ayrıca Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi ile ZDEU Müzesinde sergilenmektedir. Türkiye florasına ait çok sayıda örnek Botanik Anabilim Dalı'nın Herbaryumunda araştırıcılara açıktır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)

• Biyolojik bilimler alanındaki teorik ve uygulamalı bilgileri kazanır, canlıları yapı, işlev-işleyiş, organizasyon, karşılıklı etkileşimler bağlamında algılayıp tanır, önemini kavrar ve yorumlar

 • Biyoloji konuları ile ilgili problemleri saptar, sentez yaparak problemleri çözmeye yönelik hipotez kurar, çeşitli gözlemsel ve deneysel yöntemler kullanarak hipotezi test eder, sonuçları analiz eder ve yorumlama becerisi kazanır.

• Yaşam Bilimleri alanındaki süreç ve olguları güncel bilgi ve yöntemlerle ilişkili olarak öğrenir. Bu bilgileri kullanarak alanı ile ilişkili yerel ve küresel sorunlara çözüm önerileri getirir.

• Yaşam Bilimleri alanında modern teknik ve araçları seçer, uygular, geliştirir ve bilişim teknolojilerini yaşamının bir parçası olarak etkin biçimde kullanır.

• Bireyin veya toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için gerek bireysel gerekse çok disiplinli gruplarda mesleki gelişimine yönelik faaliyet ve projelerde etkin biçimde çalışır ve sorumluluk alır.

• Alanında yayınlanmış/yayınlanacak olan bilimsel yayınları takip eder ve elde ettiği bilgileri sözlü ve yazılı olarak meslektaşlarına ve toplumun farklı kesimlerine aktarır. Meslektaşlarıyla Türkçe/İngilizce olarak iletişim kurar.

• Biyolojik Bilimlerle ilgili güncel bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek bilgi ve becerilerini yaşam boyu öğrenme ve geliştirme yetkinliği kazanır.

• Biyolojik bilimlerle ilgili teorik ve uygulamalı çalışmalarda sürdürülebilirlik ilkesine bağlı kalır; yerel/küresel ölçekte etkileri ve hukuksal sonuçları hakkında farkındalık kazanır.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

• Okuma yazma yetkinliği

• Çoklu dil yetkinliği

• Başta Biyolojik bilimler alanında yetkinlik ve bilim, teknoloji alanında yetkinlik

• Dijital yetkinlik

• Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

• Vatandaşlık yetkinliği

• Girişimcilik yetkinliği

• Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Öğrenciler derslere, uygulamalara ve sınavlara katılmak zorundadır. Öğrencinin devamı ilgili öğretim üyesi tarafından takip edilir. Hemen hemen tüm zorunlu ve teknik seçmeli derslerde öğrencilerin seçilmiş problemleri çözdüğü yazılı açık veya kapalı kitap sınavlar yapılmaktadır. Her yarıyılda her ders için bir arasınav yapılır. Arasınavların tarihi ve programı yarıyılın başladığı ilk ay içinde Bölüm tarafından ilan edilir. Arasınava ilaveten her dersten bir final sınavı yapılır. Final sınavları tarihi ve yeri yine Bölüm'de ilan edilir. Mazereti nedeniyle sınava giremeyen öğrencilere geçerli bir mazereti olması halinde Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla mazeret sınav hakkı verilebilir. Yarıyıl içi notu (ham not) arasınavın % 40 ı, final sınavının % 60 ı alınarak bulunur.
  • 2004-2005 yılından itibaren uygulanan bağıl değerlendirme sisteminde ham notlar bağıl değerlendirme sistemi kullanılarak değerlendirilir ve sınıfın başarı durumuna göre öğrencinin başarı notu belirlenir. Arasınav ve final sınavlarının yanısıra derslerde raporlar, ödevler, quizler, seminer sunumları ve laboratuvardaki performans gibi eğitim aktiviteleri öğrencinin yarıyıl içindeki performans değerlendirmesinde kullanılabilir. Bu aktiviteler ve başarı notuna ne şekilde yansıtılacağı yarıyıl başında öğretim üyesi tarafından öğrencilere duyurulur. Arasınav veya final sınavı gerektirmeyen sınavlar öğretim üyesi tarafından belirlenir. Bu durumda başarı notu yarıyıl içinde yapılan ödev, rapor, sunum vs dikkate alınarak belirlenir. Öğrencilerin başarı durumunun belirlenmesinde her yarıyıl sonunda hesaplanan Yarıyıl Akademik Not Ortalaması ve Genel Akademik Not Ortalaması kullanılır.
  • Yarıyıl Akademik Not Ortalaması, öğrencinin kayıtlı olduğu yarıyılın ağırlıklı not ortalamasıdır.
  • Genel Akademik Not Ortalaması ise, öğrencinin üniversiteye girişinden itibaren, kayıtlı bulunduğu bölümün veya programın ders planındaki derslerinin tümü göz önüne alınarak ikinci yarıyıl sonundan itibaren hesaplanan ağırlıklı not ortalamasıdır.
  • Ağırlıklı not ortalaması, alınan derslerin kredileriyle derslerden alınan harf notlarının eşdeğeri ağırlık katsayılarının çarpımından elde edilen toplamın, toplam krediye bölünmesiyle bulunur. Gerek Yarıyıl Akademik Not Ortalaması ve gerekse Genel Akademik Not Ortalaması öğrencinin kredili derslerden aldığı, (AA) dan (FF) ye kadar notların değerlendirmeye katılması ile belirlenir. Genel Akademik Not Ortalaması değeri en az 2.00 olan öğrenci herhangi bir dersinin (FF) veya (FD) olmaması koşulu ile başarılı kabul edilir. Genel Akademik Not Ortalaması 2.00'nin altında olan öğrenci başarısızdır. İkinci yarıyılın sonundan itibaren öğrencinin üst yarıyıllardaki dersleri alabilmesi için, Genel Akademik Not Ortalaması ’ nın en az 1.80 olması gerekir.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı: Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 27.03.2024/30.09.2029

Giriş Şartı
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.
Başarma Şartları Ege Üniversitesi “Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesine” göre yapılır. Yabancı dil hazırlık sınıfına kabul edilen öğrencilerin yabancı dil yeterlikleri, eğitimöğretim yılı başlamadan önce Yabancı Diller Bölümü tarafından yapılacak yeterlik sınavı ile belirlenir. Yeterlik sınavı veya hazırlık sınıfından başarılı olan öğrenciler Eğitim-Öğretim Programda mevcut olan toplam 240 AKTS ders kredisini tamamlamış ve 4.00 üzerinden 2.00 genel not ortalamasına sahip olmaları gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Biyologlar çok çeşitli alanlarda talep görmekte ve yeni mezunlar için istihdam oranı gittikçe artmaktadır. Biyoloji Mezunları, aşağıdaki ana çalışma veya istihdam alanlarına başvurabilirler; Araştırmacı: Biyologlar, bilimsel becerilerini ve pratik yeteneklerini kullanarak bir üniversitede, araştırma enstitülerinde, özel ve kamu sektöründeki araştırma ve geliştirme departmanlarında veya ilaç şirketlerinde bir araştırma ekibine katılabilirler. Biyologlar için bir başka en büyük istihdam alanı, ilaç, gıda ve bira üretimi gibi endüstrilerdir. Bunlar, entelektüel ve pratik bilimsel yeteneklere sahip olanlar için laboratuvar tabanlı araştırmalardan, ticari ve yönetsel bir eğilimi olanlar için satış, pazarlama, satın alma ve üretime kadar çok çeşitli işler sunar.

Endüstri için çalışan biyoloji mezunlarının yaklaşık yarısı laboratuvar bazlı işlerde çalışmaktadır. Bunların yanı sıra hastanelerin laboratuvarlarında bilim adamı ve teknisyen olarak iş imkanları bulunmaktadır. biyoloji öğretmenliği akademik yetenek yelpazesini kapsayan temel istihdam alanlarından biridir. Biyoloji derecesi, öğretmenlik mesleğine girmek için ideal bir temel sağlar. Bunun için formasyon sertifikası gereklidir. Öte yandan, akademik yelpazenin üst ucunda, Üniversitelerde öğretim görevlisi olarak pozisyonlar vardır. Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES (Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı) sınavından geçerli not almaları ve başvurduğu kurumun İngilizce yeterlik sınavını karşılamaları halinde kendi alanında veya alanı dışındaki tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarına geçiş yapabilirler. Ayrıca lisans derecesiyle doğrudan doktora programlarına da gereksinimlerini yerine getirirlerse kabul edilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030015017


Yeterlilik Adı
Biyoloji (30% İngilizce) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Ege Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:2131


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:2131


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Yaşam bilimleri alanında mesleğinin temel kavramlarını özümsemiş ve çalışma hayatında uygulayabilecek bireyler yetiştirmek.
  • Çağın gerekliliklerinin farkında, çevresine duyarlı, kazanımları ile ulusal/uluslararası, çok disiplinli araştırma ve geliştirme (ArGe-ÜrGe-İnovasyon) faaliyetlerinde görev alabilecek yeterlilikte bireyler yetiştirmek.
  • Güncel teknolojileri, çağdaş yöntem ve teknikleri kullanarak temel biyolojik problemlere çözüm üreten, eleştirel ve sorgulayıcı düşünce yapısına sahip bireyler yetiştirmek.
  • Yaşam boyu öğrenme bilincine, sürdürülebilirlik ilkesine, bilimsel ve mesleki etik değerlere sahip bireyler yetiştirmek.

Öğrenme Ortamları
  • Bölümümüzdeki bilimsel araştırmalar için Ege Üniversitesi Araştırma Fonu ve Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'ndan düzenli olarak mali destek sağlanmaktadır. Bölümümüz bünyesinde lisans ve lisansüstü çalışmaların gerçekleştirildiği 38 araştırma laboratuvar bulunmaktadır. Omurgalı örnekleri (bilhassa kurbağa ve sürüngenler) ve belli omurgasız grupları (protozoonlar, böcekler ve helmintler) prepare edilip, Bölümümüz Zooloji Anabilim Dalı Müzesinde (ZDEU Müzesi) muhafaza edilmektedir. Türkiye omurgalı ve omurgasız örnekleri ayrıca Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi ile ZDEU Müzesinde sergilenmektedir. Türkiye florasına ait çok sayıda örnek Botanik Anabilim Dalı'nın Herbaryumunda araştırıcılara açıktır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

• Biyolojik bilimler alanındaki teorik ve uygulamalı bilgileri kazanır, canlıları yapı, işlev-işleyiş, organizasyon, karşılıklı etkileşimler bağlamında algılayıp tanır, önemini kavrar ve yorumlar

 • Biyoloji konuları ile ilgili problemleri saptar, sentez yaparak problemleri çözmeye yönelik hipotez kurar, çeşitli gözlemsel ve deneysel yöntemler kullanarak hipotezi test eder, sonuçları analiz eder ve yorumlama becerisi kazanır.

• Yaşam Bilimleri alanındaki süreç ve olguları güncel bilgi ve yöntemlerle ilişkili olarak öğrenir. Bu bilgileri kullanarak alanı ile ilişkili yerel ve küresel sorunlara çözüm önerileri getirir.

• Yaşam Bilimleri alanında modern teknik ve araçları seçer, uygular, geliştirir ve bilişim teknolojilerini yaşamının bir parçası olarak etkin biçimde kullanır.

• Bireyin veya toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için gerek bireysel gerekse çok disiplinli gruplarda mesleki gelişimine yönelik faaliyet ve projelerde etkin biçimde çalışır ve sorumluluk alır.

• Alanında yayınlanmış/yayınlanacak olan bilimsel yayınları takip eder ve elde ettiği bilgileri sözlü ve yazılı olarak meslektaşlarına ve toplumun farklı kesimlerine aktarır. Meslektaşlarıyla Türkçe/İngilizce olarak iletişim kurar.

• Biyolojik Bilimlerle ilgili güncel bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek bilgi ve becerilerini yaşam boyu öğrenme ve geliştirme yetkinliği kazanır.

• Biyolojik bilimlerle ilgili teorik ve uygulamalı çalışmalarda sürdürülebilirlik ilkesine bağlı kalır; yerel/küresel ölçekte etkileri ve hukuksal sonuçları hakkında farkındalık kazanır.


Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

• Okuma yazma yetkinliği

• Çoklu dil yetkinliği

• Başta Biyolojik bilimler alanında yetkinlik ve bilim, teknoloji alanında yetkinlik

• Dijital yetkinlik

• Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

• Vatandaşlık yetkinliği

• Girişimcilik yetkinliği

• Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Öğrenciler derslere, uygulamalara ve sınavlara katılmak zorundadır. Öğrencinin devamı ilgili öğretim üyesi tarafından takip edilir. Hemen hemen tüm zorunlu ve teknik seçmeli derslerde öğrencilerin seçilmiş problemleri çözdüğü yazılı açık veya kapalı kitap sınavlar yapılmaktadır. Her yarıyılda her ders için bir arasınav yapılır. Arasınavların tarihi ve programı yarıyılın başladığı ilk ay içinde Bölüm tarafından ilan edilir. Arasınava ilaveten her dersten bir final sınavı yapılır. Final sınavları tarihi ve yeri yine Bölüm'de ilan edilir. Mazereti nedeniyle sınava giremeyen öğrencilere geçerli bir mazereti olması halinde Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla mazeret sınav hakkı verilebilir. Yarıyıl içi notu (ham not) arasınavın % 40 ı, final sınavının % 60 ı alınarak bulunur.
  • 2004-2005 yılından itibaren uygulanan bağıl değerlendirme sisteminde ham notlar bağıl değerlendirme sistemi kullanılarak değerlendirilir ve sınıfın başarı durumuna göre öğrencinin başarı notu belirlenir. Arasınav ve final sınavlarının yanısıra derslerde raporlar, ödevler, quizler, seminer sunumları ve laboratuvardaki performans gibi eğitim aktiviteleri öğrencinin yarıyıl içindeki performans değerlendirmesinde kullanılabilir. Bu aktiviteler ve başarı notuna ne şekilde yansıtılacağı yarıyıl başında öğretim üyesi tarafından öğrencilere duyurulur. Arasınav veya final sınavı gerektirmeyen sınavlar öğretim üyesi tarafından belirlenir. Bu durumda başarı notu yarıyıl içinde yapılan ödev, rapor, sunum vs dikkate alınarak belirlenir. Öğrencilerin başarı durumunun belirlenmesinde her yarıyıl sonunda hesaplanan Yarıyıl Akademik Not Ortalaması ve Genel Akademik Not Ortalaması kullanılır.
  • Yarıyıl Akademik Not Ortalaması, öğrencinin kayıtlı olduğu yarıyılın ağırlıklı not ortalamasıdır.
  • Genel Akademik Not Ortalaması ise, öğrencinin üniversiteye girişinden itibaren, kayıtlı bulunduğu bölümün veya programın ders planındaki derslerinin tümü göz önüne alınarak ikinci yarıyıl sonundan itibaren hesaplanan ağırlıklı not ortalamasıdır.
  • Ağırlıklı not ortalaması, alınan derslerin kredileriyle derslerden alınan harf notlarının eşdeğeri ağırlık katsayılarının çarpımından elde edilen toplamın, toplam krediye bölünmesiyle bulunur. Gerek Yarıyıl Akademik Not Ortalaması ve gerekse Genel Akademik Not Ortalaması öğrencinin kredili derslerden aldığı, (AA) dan (FF) ye kadar notların değerlendirmeye katılması ile belirlenir. Genel Akademik Not Ortalaması değeri en az 2.00 olan öğrenci herhangi bir dersinin (FF) veya (FD) olmaması koşulu ile başarılı kabul edilir. Genel Akademik Not Ortalaması 2.00'nin altında olan öğrenci başarısızdır. İkinci yarıyılın sonundan itibaren öğrencinin üst yarıyıllardaki dersleri alabilmesi için, Genel Akademik Not Ortalaması ’ nın en az 1.80 olması gerekir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı: Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 27.03.2024/30.09.2029


Giriş Şartı
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.

Başarma Şartları
Ege Üniversitesi “Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesine” göre yapılır. Yabancı dil hazırlık sınıfına kabul edilen öğrencilerin yabancı dil yeterlikleri, eğitimöğretim yılı başlamadan önce Yabancı Diller Bölümü tarafından yapılacak yeterlik sınavı ile belirlenir. Yeterlik sınavı veya hazırlık sınıfından başarılı olan öğrenciler Eğitim-Öğretim Programda mevcut olan toplam 240 AKTS ders kredisini tamamlamış ve 4.00 üzerinden 2.00 genel not ortalamasına sahip olmaları gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Biyologlar çok çeşitli alanlarda talep görmekte ve yeni mezunlar için istihdam oranı gittikçe artmaktadır. Biyoloji Mezunları, aşağıdaki ana çalışma veya istihdam alanlarına başvurabilirler; Araştırmacı: Biyologlar, bilimsel becerilerini ve pratik yeteneklerini kullanarak bir üniversitede, araştırma enstitülerinde, özel ve kamu sektöründeki araştırma ve geliştirme departmanlarında veya ilaç şirketlerinde bir araştırma ekibine katılabilirler. Biyologlar için bir başka en büyük istihdam alanı, ilaç, gıda ve bira üretimi gibi endüstrilerdir. Bunlar, entelektüel ve pratik bilimsel yeteneklere sahip olanlar için laboratuvar tabanlı araştırmalardan, ticari ve yönetsel bir eğilimi olanlar için satış, pazarlama, satın alma ve üretime kadar çok çeşitli işler sunar.

Endüstri için çalışan biyoloji mezunlarının yaklaşık yarısı laboratuvar bazlı işlerde çalışmaktadır. Bunların yanı sıra hastanelerin laboratuvarlarında bilim adamı ve teknisyen olarak iş imkanları bulunmaktadır. biyoloji öğretmenliği akademik yetenek yelpazesini kapsayan temel istihdam alanlarından biridir. Biyoloji derecesi, öğretmenlik mesleğine girmek için ideal bir temel sağlar. Bunun için formasyon sertifikası gereklidir. Öte yandan, akademik yelpazenin üst ucunda, Üniversitelerde öğretim görevlisi olarak pozisyonlar vardır. Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES (Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı) sınavından geçerli not almaları ve başvurduğu kurumun İngilizce yeterlik sınavını karşılamaları halinde kendi alanında veya alanı dışındaki tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarına geçiş yapabilirler. Ayrıca lisans derecesiyle doğrudan doktora programlarına da gereksinimlerini yerine getirirlerse kabul edilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030015017

Qualification Title
Bachelor of Science in Biology (30% English)
Awarding BodyEGE UNIVERSITY
Awarding Body ContactEge University Rectorate Gençlik Caddesi 35040 Bornova – Izmir Telephone: (0-232) 311 10 10 Email: webadmin@ege.edu.tr
Awarding Body Urlhttp://ege.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 6
Thematic AreasBiology
National Occupation Classification

ISCO 08:2131

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • To cultivate individuals who have internalized the fundamental concepts of their profession in the life sciences and can apply them in their professional lives.
  • To cultivate individuals who are aware of contemporary needs, sensitive to their environment, and have the competence to participate in national/international, multidisciplinary research and development (R&DInnovation) activities with their acquired knowledge.
  • To cultivate individuals who can solve fundamental biological problems using current technologies, contemporary methods, and techniques, and who possess critical and inquis
  • To cultivate individuals who possess a lifelong learning mindset, adhere to the principle of sustainability, and uphold scientific and professional ethical values.itive thinking skills.
Learning Environments
  • Our department receives regular financial support from the Ege University Research Fund and the Scientific and Technological Research Council of Turkey for our scientific research. The department houses 38 research laboratories where undergraduate and graduate studies are conducted. Vertebrate specimens (especially amphibians and reptiles) and certain invertebrate groups (protozoa, insects, and helminths) are prepared and preserved in our department's Zoology Museum (ZDEU Museum). Vertebrate and invertebrate specimens from Turkey are also exhibited at the Ege University Natural History Museum and the ZDEU Museum. Numerous specimens of the Turkish flora are available to researchers in the Herbarium of the Botany Department.
Description

• Can acquire theoretical and applied knowledge in the field of biological sciences, perceive and recognize living organisms in terms of structure, function, organization, and interactions, understand their importance, and interpret them.

• Can identify problems related to biology topics, synthesize, formulate hypotheses to solve problems, test hypotheses using various observational and experimental methods, analyze results, and acquire interpretation skills.

• Can learn about processes and phenomena in the field of Life Sciences in relation to current knowledge and methods. Using this information, they propose solutions to local and global problems related to their field. • Can select, apply, develop modern techniques and tools in the field of Life Sciences, and effectively use information technology as a part of their lives.

• Can work effectively and take responsibility in activities and projects aimed at professional development, both individually and in multidisciplinary groups, to meet the needs of the individual or society.

• Can follow scientific publications published or to be published in their field and transfer the information they obtain to their colleagues and different segments of society verbally and in writing. They communicate with their colleagues in Turkish/English.

• Can acquire the competence to learn and develop their knowledge and skills throughout their lives by following current scientific and technological developments related to Biological Sciences.

• Can adhere to the principle of sustainability in theoretical and applied studies related to biological sciences; they gain awareness of their local/global scale impacts and legal consequences."

Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

• Reading and writing competence

• Multilingual competence

• Biological Sciences competence and competence in science and technology

• Digital competence

• Personal, social and learning to learn competence

• civic competence

• Entrepreneurial competence

• Cultural awareness and expression competence

Further Info

Students must attend classes, practices and examinations. Students' attendance is followed by the Instructor concerned. For almost all required and technical elective courses there are written examinations, in which most cases student must solve selected problems by calculation. One midterm examination is given during each semester. Dates of midterm examinations are announced by the Department in the first month of the semester. In addition to midterm examinations and other work, students are required to take a final examination. Final examinations are held at the appropriate place and hour as decided and announced by the Department. Students are given a make-up examination for any examination which they have not attended if it is accepted by the Faculty Administrative Comittee that there exist genuine and valid reasons for this.

The semester grades are determined by adding fourty percent of the midterm exam and sixty percent of the final exam grade. The type and contribution of the educational activities such as reports, homeworks, quizzes, seminar presentations or individual oral discussions, and performance in laboratory work on the assessment are announced by the instructor at the beginning of the semester. In the new assessment system which has been introduced since the academic year of 2004-2005, the semester grades are assessed through Relative Assessment System.

The success states of the students are specified by Grade Point Averages (GPA) and Cumulative Grade Point Average (CGPA) computed at the end of each term. (GPA) is the weighted grade average of the term the student is enrolled in. CGPA is the weighted grade average of the students computed by considering all the courses in the course plan of the enrolled department or program starting from the entrance to the university.

(GPA) and (CGPA) are computed with the weighted grade averages. Weighted grade average is obtained by dividing the sum of the product of course credits and the weight coefficients equivalent of the letter grades to the total credit. Both (GPA) and CGPA are determined by adding all the grades students get from credit courses ranging from (AA) to (FF) to assessment. Students whose CGPA value is at least 2.00 are considered successful on condition that no course has been marked as (FF), (FD). Students whose CGPA values are below 2.00 are considered failure. Starting from the end of the second term, Students’ GPAs have to be at least 1.80 to be able to take classes of the upper terms.

For the assessment of success of the students enrolled in before the academic year of 2004-2005, if the final exam and the semester grades exceed 60 or be equal to 60 , the student will be successful from this course. Courses which do not require midterm and/or final examinations are determined by the course teacher. Under these circumstances, the semester grade is given by evaluating the work done throughout the semester. In the nontechnical optional courses, students and lecturer arrange the method of evaluation. The student’s success in these courses is awarded by “successful” in the transcript of records.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

 1. Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Council of Deans.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree

. 4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

Accreditation Body Name: Association for Curriculum Evaluation and Accreditation of the Faculties of Science, Literature, Language and History-Geography (FEDEK)

Access Requirements
  • Being placed in the relevant undergraduate program of the higher education institution as a result of the central exam conducted by the Measurement, Selection, and Placement Center (ÖSYM), the procedures and principles of which are determined by YÖK.
Conditions for Success It is carried out in accordance with Ege Üniversitesi “Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesi”. The foreign language proficiency of students accepted to the foreign language preparatory class is determined by a proficiency exam to be held by the Foreign Languages Department before the start of the academic year. Students who are successful in the qualifying exam or the preparatory class must have completed a total of 240 ECTS course credits in the Education Program and have a GPA of 2.00 out of 4.00.
Progression Paths (Relationship Type)

Higher education institutions can work as a teacher, teacher formation program, provided by graduates to achieve, because of physics underpin various branches of engineering research and development laboratories in various fields of industry, might provide useful services. Mineral Research and Exploration Institute of Machinery and Chemical Industry Corporation, the State Hydraulic Works, Turkey Scientific and Technical Research Council, Atomic Energy Authority, Private Entities Calibration Centers, Hospitals and Private Hospitals School of Medicine Oncology Center, Nuclear Medicine Center, Physical Therapy Centers and public and Similar private sector researchers, planners and health can work as a physicist.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030015017


Qualification Title
Bachelor of Science in Biology (30% English)

Awarding Body
EGE UNIVERSITY

Awarding Body Contact
Ege University Rectorate Gençlik Caddesi 35040 Bornova – Izmir Telephone: (0-232) 311 10 10 Email: webadmin@ege.edu.tr

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08:2131


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

ISCO 08:2131


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • To cultivate individuals who have internalized the fundamental concepts of their profession in the life sciences and can apply them in their professional lives.
  • To cultivate individuals who are aware of contemporary needs, sensitive to their environment, and have the competence to participate in national/international, multidisciplinary research and development (R&DInnovation) activities with their acquired knowledge.
  • To cultivate individuals who can solve fundamental biological problems using current technologies, contemporary methods, and techniques, and who possess critical and inquis
  • To cultivate individuals who possess a lifelong learning mindset, adhere to the principle of sustainability, and uphold scientific and professional ethical values.itive thinking skills.

Learning Environments
  • Our department receives regular financial support from the Ege University Research Fund and the Scientific and Technological Research Council of Turkey for our scientific research. The department houses 38 research laboratories where undergraduate and graduate studies are conducted. Vertebrate specimens (especially amphibians and reptiles) and certain invertebrate groups (protozoa, insects, and helminths) are prepared and preserved in our department's Zoology Museum (ZDEU Museum). Vertebrate and invertebrate specimens from Turkey are also exhibited at the Ege University Natural History Museum and the ZDEU Museum. Numerous specimens of the Turkish flora are available to researchers in the Herbarium of the Botany Department.

Description

• Can acquire theoretical and applied knowledge in the field of biological sciences, perceive and recognize living organisms in terms of structure, function, organization, and interactions, understand their importance, and interpret them.

• Can identify problems related to biology topics, synthesize, formulate hypotheses to solve problems, test hypotheses using various observational and experimental methods, analyze results, and acquire interpretation skills.

• Can learn about processes and phenomena in the field of Life Sciences in relation to current knowledge and methods. Using this information, they propose solutions to local and global problems related to their field. • Can select, apply, develop modern techniques and tools in the field of Life Sciences, and effectively use information technology as a part of their lives.

• Can work effectively and take responsibility in activities and projects aimed at professional development, both individually and in multidisciplinary groups, to meet the needs of the individual or society.

• Can follow scientific publications published or to be published in their field and transfer the information they obtain to their colleagues and different segments of society verbally and in writing. They communicate with their colleagues in Turkish/English.

• Can acquire the competence to learn and develop their knowledge and skills throughout their lives by following current scientific and technological developments related to Biological Sciences.

• Can adhere to the principle of sustainability in theoretical and applied studies related to biological sciences; they gain awareness of their local/global scale impacts and legal consequences."


Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

• Reading and writing competence

• Multilingual competence

• Biological Sciences competence and competence in science and technology

• Digital competence

• Personal, social and learning to learn competence

• civic competence

• Entrepreneurial competence

• Cultural awareness and expression competence


Further Info

Students must attend classes, practices and examinations. Students' attendance is followed by the Instructor concerned. For almost all required and technical elective courses there are written examinations, in which most cases student must solve selected problems by calculation. One midterm examination is given during each semester. Dates of midterm examinations are announced by the Department in the first month of the semester. In addition to midterm examinations and other work, students are required to take a final examination. Final examinations are held at the appropriate place and hour as decided and announced by the Department. Students are given a make-up examination for any examination which they have not attended if it is accepted by the Faculty Administrative Comittee that there exist genuine and valid reasons for this.

The semester grades are determined by adding fourty percent of the midterm exam and sixty percent of the final exam grade. The type and contribution of the educational activities such as reports, homeworks, quizzes, seminar presentations or individual oral discussions, and performance in laboratory work on the assessment are announced by the instructor at the beginning of the semester. In the new assessment system which has been introduced since the academic year of 2004-2005, the semester grades are assessed through Relative Assessment System.

The success states of the students are specified by Grade Point Averages (GPA) and Cumulative Grade Point Average (CGPA) computed at the end of each term. (GPA) is the weighted grade average of the term the student is enrolled in. CGPA is the weighted grade average of the students computed by considering all the courses in the course plan of the enrolled department or program starting from the entrance to the university.

(GPA) and (CGPA) are computed with the weighted grade averages. Weighted grade average is obtained by dividing the sum of the product of course credits and the weight coefficients equivalent of the letter grades to the total credit. Both (GPA) and CGPA are determined by adding all the grades students get from credit courses ranging from (AA) to (FF) to assessment. Students whose CGPA value is at least 2.00 are considered successful on condition that no course has been marked as (FF), (FD). Students whose CGPA values are below 2.00 are considered failure. Starting from the end of the second term, Students’ GPAs have to be at least 1.80 to be able to take classes of the upper terms.

For the assessment of success of the students enrolled in before the academic year of 2004-2005, if the final exam and the semester grades exceed 60 or be equal to 60 , the student will be successful from this course. Courses which do not require midterm and/or final examinations are determined by the course teacher. Under these circumstances, the semester grade is given by evaluating the work done throughout the semester. In the nontechnical optional courses, students and lecturer arrange the method of evaluation. The student’s success in these courses is awarded by “successful” in the transcript of records.


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

 1. Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Council of Deans.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree

. 4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

Accreditation Body Name: Association for Curriculum Evaluation and Accreditation of the Faculties of Science, Literature, Language and History-Geography (FEDEK)


Access Requirements
  • Being placed in the relevant undergraduate program of the higher education institution as a result of the central exam conducted by the Measurement, Selection, and Placement Center (ÖSYM), the procedures and principles of which are determined by YÖK.

Conditions for Success
It is carried out in accordance with Ege Üniversitesi “Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesi”. The foreign language proficiency of students accepted to the foreign language preparatory class is determined by a proficiency exam to be held by the Foreign Languages Department before the start of the academic year. Students who are successful in the qualifying exam or the preparatory class must have completed a total of 240 ECTS course credits in the Education Program and have a GPA of 2.00 out of 4.00.

Progression Paths (Relationship Type)

Higher education institutions can work as a teacher, teacher formation program, provided by graduates to achieve, because of physics underpin various branches of engineering research and development laboratories in various fields of industry, might provide useful services. Mineral Research and Exploration Institute of Machinery and Chemical Industry Corporation, the State Hydraulic Works, Turkey Scientific and Technical Research Council, Atomic Energy Authority, Private Entities Calibration Centers, Hospitals and Private Hospitals School of Medicine Oncology Center, Nuclear Medicine Center, Physical Therapy Centers and public and Similar private sector researchers, planners and health can work as a physicist.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode