Yeterlilik Kodu

TR0030023455

Yeterlilik Adı
Çocuk Gelişimi Lisans Diploması
Sorumlu KurumAnkara Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAnkara Üniversitesi Rektörlüğü, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye
Sorumlu Kurum URLhttps://www.ankara.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Çocuk bakımı ve gençlik hizmetleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Çocuk Gelişimi Bölümü’nün amacı; 0-18 yaşlar arasındaki normal gelişim gösteren, engeli olan, korunmaya muhtaç, çalışan, mülteci, suçlu çocuklar ile hastanede yatan çocukların zihinsel, dil, motor, sosyal, duygusal gelişimlerini veözbakım becerilerini değerlendirebilen, tüm gelişim ve beceri alanlarını destekleme konusunda çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma hizmet sunan Çocuk Gelişimcisi yetiştirmektir.
Öğrenme Ortamları
  • İlgili programda eğitim ve öğretim örgün eğitim şeklinde gerçekleştirilir. Öğrenciler teorik derslerin yanı sıra uygulama dersleri ve yaz stajı kapsamında, mezun olduklarında istihdam olanağı bulabilecekleri kamu kurum/kuruluşlar ile özel kurum/kuruluşlarda uygulamalı eğitimler gerçekleştirerek mesleki deneyim kazanırlar.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Disiplinlerarası işbirliği ve ekip çalışmasını benimseyerek, eleştirel bakış açısıyla sorunları tartışma, öneriler sunma, eşgüdüm sağlama ve hizmet geliştirir.
  • Toplumun sağlığını ve yaşam kalitesini geliştirmek amacıyla evrensel etik ilkeler, insan hakları, toplumsal, bilimsel, kültürel değerler doğrultusunda; özgün proje, araştırma ve program planlama, uygulama, süreci izleme ve değerlendirir.
  • Sağlık bilimleri ile ilgili mevzuata ve kalite yönetimi süreçlerine uygun davranma, politika geliştirmeye katkı sağlar.
  • Mesleki kavramları, kavramlar arası ilişkileri, kuramları, ulusal ve uluslararası uygulamaları bilir.
  • Çocuk Gelişimi ile ilgili kazandığı bilgileri kanıta dayalı olarak değerlendirme, yorumlama ve geliştirme bilgisine sahip olur.
  • Çocuk Gelişimi alanı ile ilgili müdahale (destek/eğitim programları, yaklaşımlar, öğretim yöntem ve teknikleri, ölçme ve değerlendirme) bilgisine sahip olur.
  • Mesleki bilgileri doğrultusunda farklı yöntem, teknik ve araçlarla tipik, atipik ve riskli gelişim gösteren çocukları gelişimsel olarak değerlendirme ve gelişimsel tanımlama yapma, gerekli durumlarda ilgili uzman hekimlere yönlendirir.
  • Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak kanıt temelli verileri yorumlama, analiz etme, etik değerleri gözeterek çözüm önerileri geliştirme, süreci raporlama, izlem çalışmalarını yürütür.
  • Mesleki bilgileri doğrultusunda müdahale/destek/eğitim programları hazırlama, araç/gereç geliştirme, ortam düzenleme, programları uygulama, değerlendirme, aileye ve/veya çocuk ile çalışan diğer profesyonellere danışmanlık yapma becerisine sahip olur.
  • Farklı özellikteki çocukların toplumla bütünleşmesini sağlamak için çocuğu, aileyi, kurum ve kuruluşları içine alan çok yönlü bir yaklaşımla uygun stratejiler geliştirme ve uygular.
  • Çocuk gelişimi uygulamalarında yaratıcı ve problem çözme becerilerine sahip bir profesyonel olarak bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk alır.
  • Çocuk gelişimi alanında diğer disiplinlerle yapılan çalışmalarda sorumluluk alma ve görevini etkin bir şekilde yerine getirir.
  • Çocuk gelişimi ile ilgili ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip etme, bireysel ve mesleki olarak kendini yenilemek için çaba gösterme, düşünce ve önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek yazılı ve sözlü olarak paylaşır.
Anahtar Yetkinlikler
  • Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından dönem sonu ders notu olarak takdir olunur.

Harf notlarının puan karşılıkları ve katsayıları aşağıdaki tabloda verilmiştir: 

Puanlar 

Notlar 

Katsayılar 

100+ 

A+ 

4,00 

90-100 

4,00 

85-89 

B1 

3,50 

80-84 

B2 

3,25 

75-79 

B3 

3,00 

70-74 

C1 

2,75 

65-69 

C2 

2,50 

60-64 

C3 

2,00 

50-59 

F1 

1,50 

49 ve aşağısı 

F2 

0,00 

 

F3

0,00 

 

F4

0,00 

A+: Bir derste üstün başarı gösteren öğrencilere verilen ve öğrenci durum belgesinde (transkript) gösterilen harf notunu ifade eder. 

Bir öğrencinin bir yarıyılda/yılda aldığı derslerden (C3) 2,00 ve üstünde not aldığı dersler başarılı, (F1),  (F2), (F3) ve (F4) aldıkları dersle başarısız sayılır.

Kayıtlı olduğu programın tüm derslerini başarıyla tamamlayan ve genel akademik not ortalaması (C3) 2,00 ve üzerinde olan öğrenci diploma almaya hak kazanır. 

F3: Final sınavına girme hakkı olduğu halde sınava girmedi, başarısız. 

F4: Devamsızlık nedeniyle final sınavı ve bütünleme sınavına girme hakkı yok, başarısız. 

F1, F2, F3, F4 notları, not ortalamaları hesabında ilgili katsayılarına göre ortalamaya katılır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

İlgili programın bağlı bulunduğu fakültenin ISO 9001 kalite sertifikası, Turuncu Bayrak Belgesi ve Sıfır Atık Belgesi bulunmaktadır.

Üniversitenin ve fakültenin ve eğitim öğretime, uluslararasılaşmaya, araştırmaya ve insan kaynaklarına yönelik kalite politikaları mevcuttur. Fakültenin kalite komisyonu da belirli periyotlarda toplantılar gerçekleştirmekte ve kalite politikaların uygulanması konusunda çeşitli kararlar almaktadır.

Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (SABAK)

Akreditasyon Başlangıç Bitiş/Tarihi: 20.03.2024/30.09.2029

Giriş Şartı
  • Ortaöğretim kurumlarından (ya da dengi okullardan) mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul ve giriş şartlarını sağlamış olmak.
  • Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nce YÖK tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak yapılan merkezi sınavlar sonucunda ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.
  • İlgili ön lisans programlarından mezun olanlar için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nce YÖK tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucuna göre ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.
  • İlgili ön lisans programlarından 19.11.2014 tarihinden önce mezun olmuş olmak ve Sağlıkta Lisans Tamamlama Programı kapsmında ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.
  • Farklı üniversitelerin aynı bölümlerinde okurken yatay geçiş programı kapsamında ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.
  • Ankara Üniversitesine Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Yönerge kapsamındaki gereklilikleri taşımak ve ilgili yönetmeliğe istinaden kabul edilmiş olmak.
  • İlgili lisans programına kaydolmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve adli statüleri ile belirlenen işlemleri tamamlamak ve sınavlara girmek zorundadır. Eğitimine yurtiçi veya yurtdışında başlayan öğrenci yatay geçiş başvurusunda bulunabilir. Öğrencilerin kabulü, her öğrencinin dönem başlamadan önce koşulları ve başvuru derecesi dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.
Başarma Şartları İlgili lisans programında öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’tır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajı belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve lisans derecesi ile kabul edilen doktora programlarına devam edebilirler.

  • Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları fakültede programları için açık bulunan yan dal programına katılabilirler.
  • İlgili lisans programından mezun olan öğrenciler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kuruluşlarda, Sağlık Bakanlığı’na bağlı toplum sağlığı merkezleri, hastaneler, hastane okulları, çocuk izlem merkezleri gibi resmi ve özel kuruluşlarda, Adalet Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda, Milli Eğitim Bakanlığı; Temel Eğitim Genel Müdürlüğünde, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde, Halk Eğitim Merkezlerinde, Talim Terbiye Genel Kurulu’nda, Anaokullarında, Özel eğitim, bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde, Radyo ve televizyondaki çocuk ve gençlik programları ile eğitim programlarının hazırlanması ve yürütülmesinde, Çocuk tiyatrolarının ve çocuk filmlerinin içeriklerinin hazırlanmasında, Çocuklara yönelik kitap, dergi, gazete gibi yayınların hazırlanmasında, Eğitsel oyuncak üretiminde, UNICEF, ILO gibi uluslararası kuruluşlarda, Sivil Toplum Örgütlerinde ve gönüllü çalışmalarda uzman, danışman, kurucu, idareci, denetimci olarak görev yapabilmektedir.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030023455


Yeterlilik Adı
Çocuk Gelişimi Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Ankara Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Çocuk Gelişimi Bölümü’nün amacı; 0-18 yaşlar arasındaki normal gelişim gösteren, engeli olan, korunmaya muhtaç, çalışan, mülteci, suçlu çocuklar ile hastanede yatan çocukların zihinsel, dil, motor, sosyal, duygusal gelişimlerini veözbakım becerilerini değerlendirebilen, tüm gelişim ve beceri alanlarını destekleme konusunda çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma hizmet sunan Çocuk Gelişimcisi yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları
  • İlgili programda eğitim ve öğretim örgün eğitim şeklinde gerçekleştirilir. Öğrenciler teorik derslerin yanı sıra uygulama dersleri ve yaz stajı kapsamında, mezun olduklarında istihdam olanağı bulabilecekleri kamu kurum/kuruluşlar ile özel kurum/kuruluşlarda uygulamalı eğitimler gerçekleştirerek mesleki deneyim kazanırlar.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Disiplinlerarası işbirliği ve ekip çalışmasını benimseyerek, eleştirel bakış açısıyla sorunları tartışma, öneriler sunma, eşgüdüm sağlama ve hizmet geliştirir.
  • Toplumun sağlığını ve yaşam kalitesini geliştirmek amacıyla evrensel etik ilkeler, insan hakları, toplumsal, bilimsel, kültürel değerler doğrultusunda; özgün proje, araştırma ve program planlama, uygulama, süreci izleme ve değerlendirir.
  • Sağlık bilimleri ile ilgili mevzuata ve kalite yönetimi süreçlerine uygun davranma, politika geliştirmeye katkı sağlar.
  • Mesleki kavramları, kavramlar arası ilişkileri, kuramları, ulusal ve uluslararası uygulamaları bilir.
  • Çocuk Gelişimi ile ilgili kazandığı bilgileri kanıta dayalı olarak değerlendirme, yorumlama ve geliştirme bilgisine sahip olur.
  • Çocuk Gelişimi alanı ile ilgili müdahale (destek/eğitim programları, yaklaşımlar, öğretim yöntem ve teknikleri, ölçme ve değerlendirme) bilgisine sahip olur.
  • Mesleki bilgileri doğrultusunda farklı yöntem, teknik ve araçlarla tipik, atipik ve riskli gelişim gösteren çocukları gelişimsel olarak değerlendirme ve gelişimsel tanımlama yapma, gerekli durumlarda ilgili uzman hekimlere yönlendirir.
  • Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak kanıt temelli verileri yorumlama, analiz etme, etik değerleri gözeterek çözüm önerileri geliştirme, süreci raporlama, izlem çalışmalarını yürütür.
  • Mesleki bilgileri doğrultusunda müdahale/destek/eğitim programları hazırlama, araç/gereç geliştirme, ortam düzenleme, programları uygulama, değerlendirme, aileye ve/veya çocuk ile çalışan diğer profesyonellere danışmanlık yapma becerisine sahip olur.
  • Farklı özellikteki çocukların toplumla bütünleşmesini sağlamak için çocuğu, aileyi, kurum ve kuruluşları içine alan çok yönlü bir yaklaşımla uygun stratejiler geliştirme ve uygular.
  • Çocuk gelişimi uygulamalarında yaratıcı ve problem çözme becerilerine sahip bir profesyonel olarak bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk alır.
  • Çocuk gelişimi alanında diğer disiplinlerle yapılan çalışmalarda sorumluluk alma ve görevini etkin bir şekilde yerine getirir.
  • Çocuk gelişimi ile ilgili ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip etme, bireysel ve mesleki olarak kendini yenilemek için çaba gösterme, düşünce ve önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek yazılı ve sözlü olarak paylaşır.

Anahtar Yetkinlikler
  • Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından dönem sonu ders notu olarak takdir olunur.

Harf notlarının puan karşılıkları ve katsayıları aşağıdaki tabloda verilmiştir: 

Puanlar 

Notlar 

Katsayılar 

100+ 

A+ 

4,00 

90-100 

4,00 

85-89 

B1 

3,50 

80-84 

B2 

3,25 

75-79 

B3 

3,00 

70-74 

C1 

2,75 

65-69 

C2 

2,50 

60-64 

C3 

2,00 

50-59 

F1 

1,50 

49 ve aşağısı 

F2 

0,00 

 

F3

0,00 

 

F4

0,00 

A+: Bir derste üstün başarı gösteren öğrencilere verilen ve öğrenci durum belgesinde (transkript) gösterilen harf notunu ifade eder. 

Bir öğrencinin bir yarıyılda/yılda aldığı derslerden (C3) 2,00 ve üstünde not aldığı dersler başarılı, (F1),  (F2), (F3) ve (F4) aldıkları dersle başarısız sayılır.

Kayıtlı olduğu programın tüm derslerini başarıyla tamamlayan ve genel akademik not ortalaması (C3) 2,00 ve üzerinde olan öğrenci diploma almaya hak kazanır. 

F3: Final sınavına girme hakkı olduğu halde sınava girmedi, başarısız. 

F4: Devamsızlık nedeniyle final sınavı ve bütünleme sınavına girme hakkı yok, başarısız. 

F1, F2, F3, F4 notları, not ortalamaları hesabında ilgili katsayılarına göre ortalamaya katılır.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

İlgili programın bağlı bulunduğu fakültenin ISO 9001 kalite sertifikası, Turuncu Bayrak Belgesi ve Sıfır Atık Belgesi bulunmaktadır.

Üniversitenin ve fakültenin ve eğitim öğretime, uluslararasılaşmaya, araştırmaya ve insan kaynaklarına yönelik kalite politikaları mevcuttur. Fakültenin kalite komisyonu da belirli periyotlarda toplantılar gerçekleştirmekte ve kalite politikaların uygulanması konusunda çeşitli kararlar almaktadır.

Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (SABAK)

Akreditasyon Başlangıç Bitiş/Tarihi: 20.03.2024/30.09.2029


Giriş Şartı
  • Ortaöğretim kurumlarından (ya da dengi okullardan) mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul ve giriş şartlarını sağlamış olmak.
  • Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nce YÖK tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak yapılan merkezi sınavlar sonucunda ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.
  • İlgili ön lisans programlarından mezun olanlar için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nce YÖK tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucuna göre ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.
  • İlgili ön lisans programlarından 19.11.2014 tarihinden önce mezun olmuş olmak ve Sağlıkta Lisans Tamamlama Programı kapsmında ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.
  • Farklı üniversitelerin aynı bölümlerinde okurken yatay geçiş programı kapsamında ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.
  • Ankara Üniversitesine Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Yönerge kapsamındaki gereklilikleri taşımak ve ilgili yönetmeliğe istinaden kabul edilmiş olmak.
  • İlgili lisans programına kaydolmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve adli statüleri ile belirlenen işlemleri tamamlamak ve sınavlara girmek zorundadır. Eğitimine yurtiçi veya yurtdışında başlayan öğrenci yatay geçiş başvurusunda bulunabilir. Öğrencilerin kabulü, her öğrencinin dönem başlamadan önce koşulları ve başvuru derecesi dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.

Başarma Şartları
İlgili lisans programında öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’tır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajı belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve lisans derecesi ile kabul edilen doktora programlarına devam edebilirler.

  • Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları fakültede programları için açık bulunan yan dal programına katılabilirler.
  • İlgili lisans programından mezun olan öğrenciler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kuruluşlarda, Sağlık Bakanlığı’na bağlı toplum sağlığı merkezleri, hastaneler, hastane okulları, çocuk izlem merkezleri gibi resmi ve özel kuruluşlarda, Adalet Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda, Milli Eğitim Bakanlığı; Temel Eğitim Genel Müdürlüğünde, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde, Halk Eğitim Merkezlerinde, Talim Terbiye Genel Kurulu’nda, Anaokullarında, Özel eğitim, bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde, Radyo ve televizyondaki çocuk ve gençlik programları ile eğitim programlarının hazırlanması ve yürütülmesinde, Çocuk tiyatrolarının ve çocuk filmlerinin içeriklerinin hazırlanmasında, Çocuklara yönelik kitap, dergi, gazete gibi yayınların hazırlanmasında, Eğitsel oyuncak üretiminde, UNICEF, ILO gibi uluslararası kuruluşlarda, Sivil Toplum Örgütlerinde ve gönüllü çalışmalarda uzman, danışman, kurucu, idareci, denetimci olarak görev yapabilmektedir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030023455

Qualification Title
Child Development Bachelor's Degree
Awarding BodyAnkara University
Awarding Body ContactAnkara University Rectorate, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye
Awarding Body Urlhttps://www.ankara.edu.tr/en
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 6
Thematic AreasChild care and youth services
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The relevant programme is a higher education undergraduate programme that covers four years / eight semesters and provides education for a specific learning area and profession.

Learning Environments

Education and training in the relevant programme is carried out in the form of formal education. In addition to theoretical courses, students gain professional experience by carrying out practical training in public institutions / organisations and private institutions / organisations where they can find employment opportunities when they graduate, within the scope of application courses and summer internship.

 

Description
  • Discussion with a critical point of view, offering suggestions, providing coordination and service development by adopting interdisciplinary cooperation and teamwork
  • Planning, administration, monitoring and evaluation of original projects, researches and programs for the purpose of supporting of public health and life quality, in accordance with universal ethical principles, human rights, social, scientific and cultural values
  • Acting properly according with legislations and quality management processes about healh sciences, contributing to policy making
  • Knowing of vocational concepts, relations between these concepts, theories, national and interternational practices
  • Getting knowledge of evidence-based evaluation, explication and development of the gained knowledge about child development
  • Getting knowledge of interventions (supporting/education programs, approaches, teaching methods and techniques
  • Developmentally evaluating children who show typical, atypical and risky development with different methods, techniques and tools in line with their professional knowledge
  • Interpreting and analyzing evidence-based data using professional knowledge and skills, developing solutions by considering ethical values, reporting the process, conducting follow-up studies
  • Having the ability to prepare intervention/support/training programs in line with their professional knowledge, to develop tools/equipment, to organize the environment, to implement and evaluate the programs, to consult the family and/or other professionals working with the child
  • Developing and implementing appropriate strategies with a multi-faceted approach that includes children, families, institutions and organizations in order to ensure the integration of children with different characteristics into society
  • Taking responsibility in individual and group work as a professional with creative and problem solving skills in child development practices
  • Taking responsibility and fulfilling its duties effectively in studies with other disciplines in the field of child development
  • To follow national and international developments related to child development, to make an effort to renew oneself individually and professionally, to share their thoughts and suggestions in written and verbal form by supporting quantitative and qualitative data
Key Competencies
  • Students have knowledge about developmental assessment, developmental monitoring, early intervention and education programmes for child development.
  • Students explain the concepts, theories, national and international practices and relationships between concepts related to child development.
  • Students explain the development and learning characteristics of children, developmental disorders and learning difficulties.
  • Students have knowledge of educational programmes, teaching methods and techniques, measurement and evaluation related to child development.
  • Students who successfully complete the programme are awarded "Bachelor's Degree" diploma in Child Development.
Further Info
  • Grading processes for measurement and evaluation are carried out within the scope of the regulation submitted by the university senate based on the criteria presented by Council of Higher Education (YÖK). The letter criteria of the relevant regulation are taken into account in the evaluation of success.
  • As measurement and evaluation methods, class participation, presentation preparation, homework or project preparation, report preparation, activity realisation, quiz, midterm and final exam methods are used effectively.
Quality Assurance

To monitor the quality of higher education programmes;

YÖK is responsible for the planning, organisation, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.

"University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared every year within the framework of the criteria determined by CoHE are published. The reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

 Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programmes in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programmes":

Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programmes in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programmes in higher education institutions and the learning outcomes to be gained by the students in each programme are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

1.3. The curricula of the National Core Education Programmes are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of  YÖK.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate programme is carried out according to the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programmes, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's degree.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorised or recognised by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programmes is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

The faculty to which the relevant programme is affiliated has ISO 9001 quality certificate, Orange Flag Certificate and Zero Waste Certificate.

The university and the faculty have quality policies for education and training, internationalisation, research and human resources. The quality commission of the faculty also holds meetings periodically and takes various decisions on the implementation of quality policies.

Access Requirements
  • To graduate from secondary education institutions (or equivalent schools) and to meet the admission and entrance requirements for undergraduate programmes of higher education institutions.
  • To be placed in the relevant undergraduate programme as a result of the central exams conducted by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM) in accordance with the procedures and principles determined by YÖK.
  • For those who graduated from the relevant associate degree programmes, to be placed in the relevant undergraduate programme as a result of the Vertical Transfer Examination (DGS) conducted by ÖSYM in accordance with the procedures and principles determined by YÖK.
  • To have graduated from the relevant associate degree programmes before 19.11.2014 and to be placed in the relevant undergraduate programme within the scope of the Bachelor's Degree Completion Programme in Health.
  • To be placed in the relevant undergraduate programme within the scope of the horizontal transfer programme while studying in the same departments of different universities.
  • To meet the requirements within the scope of the Directive on the Admission of Students from Abroad to Ankara University and to be accepted in accordance with the relevant regulation.
  • Students who want to enrol in the relevant undergraduate programme must complete the procedures and take the exams determined by the academic and judicial status of the university. Students who start their education in Turkey or abroad can apply for transfer. The acceptance of students is examined and specially evaluated by taking into account the conditions and application degree of each student before the start of the semester.
Conditions for SuccessIn order to graduate, students studying in the relevant undergraduate programme must have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 and must be successful in all courses prescribed in the curriculum with a grade of at least C3/2.00. The minimum ECTS required for graduation is 240. Students are also required to complete the compulsory internship in the specified time and characteristics.  
Progression Paths (Relationship Type)

Those who have a bachelor's degree can continue to master's programmes and doctoral programmes accepted with a bachelor's degree.

  • Undergraduate students can participate in the minor programme open for their programmes in the faculty where they are studying.
  • Students who graduate from the relevant undergraduate programme can work in; institutions affiliated to the Ministry of Family and Social Works, public and private institutions such as community health centres, hospitals, hospital schools, child monitoring centres affiliated to the Ministry of Health, institutions affiliated to the Ministry of Justice, Ministry of National Education; General Directorate of Basic Education, General Directorate of Special Education and Guidance Services, Guidance and Research Centres, Public Education Centres, General Board of Education, preschools, special education, care and rehabilitation centres, preparation and execution of children and youth programmes and educational programmes on radio and television, in the preparation of the content of children's theatres and children's films, in the preparation of publications such as books, magazines, newspapers for children, in the production of educational toys, in international organisations such as UNICEF, ILO, Civil Society Organisation and voluntary work, they can work as experts, consultants, founders, administrators and supervisors.,
Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer between Associate and Undergraduate Degree Programmes, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programmes to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

 

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030023455


Qualification Title
Child Development Bachelor's Degree

Awarding Body
Ankara University

Awarding Body Contact
Ankara University Rectorate, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The relevant programme is a higher education undergraduate programme that covers four years / eight semesters and provides education for a specific learning area and profession.


Learning Environments

Education and training in the relevant programme is carried out in the form of formal education. In addition to theoretical courses, students gain professional experience by carrying out practical training in public institutions / organisations and private institutions / organisations where they can find employment opportunities when they graduate, within the scope of application courses and summer internship.

 


Description
  • Discussion with a critical point of view, offering suggestions, providing coordination and service development by adopting interdisciplinary cooperation and teamwork
  • Planning, administration, monitoring and evaluation of original projects, researches and programs for the purpose of supporting of public health and life quality, in accordance with universal ethical principles, human rights, social, scientific and cultural values
  • Acting properly according with legislations and quality management processes about healh sciences, contributing to policy making
  • Knowing of vocational concepts, relations between these concepts, theories, national and interternational practices
  • Getting knowledge of evidence-based evaluation, explication and development of the gained knowledge about child development
  • Getting knowledge of interventions (supporting/education programs, approaches, teaching methods and techniques
  • Developmentally evaluating children who show typical, atypical and risky development with different methods, techniques and tools in line with their professional knowledge
  • Interpreting and analyzing evidence-based data using professional knowledge and skills, developing solutions by considering ethical values, reporting the process, conducting follow-up studies
  • Having the ability to prepare intervention/support/training programs in line with their professional knowledge, to develop tools/equipment, to organize the environment, to implement and evaluate the programs, to consult the family and/or other professionals working with the child
  • Developing and implementing appropriate strategies with a multi-faceted approach that includes children, families, institutions and organizations in order to ensure the integration of children with different characteristics into society
  • Taking responsibility in individual and group work as a professional with creative and problem solving skills in child development practices
  • Taking responsibility and fulfilling its duties effectively in studies with other disciplines in the field of child development
  • To follow national and international developments related to child development, to make an effort to renew oneself individually and professionally, to share their thoughts and suggestions in written and verbal form by supporting quantitative and qualitative data

Key Competencies
  • Students have knowledge about developmental assessment, developmental monitoring, early intervention and education programmes for child development.
  • Students explain the concepts, theories, national and international practices and relationships between concepts related to child development.
  • Students explain the development and learning characteristics of children, developmental disorders and learning difficulties.
  • Students have knowledge of educational programmes, teaching methods and techniques, measurement and evaluation related to child development.
  • Students who successfully complete the programme are awarded "Bachelor's Degree" diploma in Child Development.

Further Info
  • Grading processes for measurement and evaluation are carried out within the scope of the regulation submitted by the university senate based on the criteria presented by Council of Higher Education (YÖK). The letter criteria of the relevant regulation are taken into account in the evaluation of success.
  • As measurement and evaluation methods, class participation, presentation preparation, homework or project preparation, report preparation, activity realisation, quiz, midterm and final exam methods are used effectively.

Quality Assurance

To monitor the quality of higher education programmes;

YÖK is responsible for the planning, organisation, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.

"University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared every year within the framework of the criteria determined by CoHE are published. The reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

 Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programmes in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programmes":

Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programmes in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programmes in higher education institutions and the learning outcomes to be gained by the students in each programme are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

1.3. The curricula of the National Core Education Programmes are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of  YÖK.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate programme is carried out according to the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programmes, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's degree.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorised or recognised by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programmes is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

The faculty to which the relevant programme is affiliated has ISO 9001 quality certificate, Orange Flag Certificate and Zero Waste Certificate.

The university and the faculty have quality policies for education and training, internationalisation, research and human resources. The quality commission of the faculty also holds meetings periodically and takes various decisions on the implementation of quality policies.


Access Requirements
  • To graduate from secondary education institutions (or equivalent schools) and to meet the admission and entrance requirements for undergraduate programmes of higher education institutions.
  • To be placed in the relevant undergraduate programme as a result of the central exams conducted by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM) in accordance with the procedures and principles determined by YÖK.
  • For those who graduated from the relevant associate degree programmes, to be placed in the relevant undergraduate programme as a result of the Vertical Transfer Examination (DGS) conducted by ÖSYM in accordance with the procedures and principles determined by YÖK.
  • To have graduated from the relevant associate degree programmes before 19.11.2014 and to be placed in the relevant undergraduate programme within the scope of the Bachelor's Degree Completion Programme in Health.
  • To be placed in the relevant undergraduate programme within the scope of the horizontal transfer programme while studying in the same departments of different universities.
  • To meet the requirements within the scope of the Directive on the Admission of Students from Abroad to Ankara University and to be accepted in accordance with the relevant regulation.
  • Students who want to enrol in the relevant undergraduate programme must complete the procedures and take the exams determined by the academic and judicial status of the university. Students who start their education in Turkey or abroad can apply for transfer. The acceptance of students is examined and specially evaluated by taking into account the conditions and application degree of each student before the start of the semester.

Conditions for Success
In order to graduate, students studying in the relevant undergraduate programme must have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 and must be successful in all courses prescribed in the curriculum with a grade of at least C3/2.00. The minimum ECTS required for graduation is 240. Students are also required to complete the compulsory internship in the specified time and characteristics.  

Progression Paths (Relationship Type)

Those who have a bachelor's degree can continue to master's programmes and doctoral programmes accepted with a bachelor's degree.

  • Undergraduate students can participate in the minor programme open for their programmes in the faculty where they are studying.
  • Students who graduate from the relevant undergraduate programme can work in; institutions affiliated to the Ministry of Family and Social Works, public and private institutions such as community health centres, hospitals, hospital schools, child monitoring centres affiliated to the Ministry of Health, institutions affiliated to the Ministry of Justice, Ministry of National Education; General Directorate of Basic Education, General Directorate of Special Education and Guidance Services, Guidance and Research Centres, Public Education Centres, General Board of Education, preschools, special education, care and rehabilitation centres, preparation and execution of children and youth programmes and educational programmes on radio and television, in the preparation of the content of children's theatres and children's films, in the preparation of publications such as books, magazines, newspapers for children, in the production of educational toys, in international organisations such as UNICEF, ILO, Civil Society Organisation and voluntary work, they can work as experts, consultants, founders, administrators and supervisors.,

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer between Associate and Undergraduate Degree Programmes, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programmes to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

 


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode