Yeterlilik Kodu

TR0030012025

Yeterlilik Adı
Endüstri Mühendisliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumÇankaya Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiYukarıyurtçu Mahallesi Eskişehir Yolu 29. Km, Mimar Sinan Caddesi No:4, 06790 Etimesgut/Ankara
Sorumlu Kurum URLhttp://www.cankaya.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 21/12/2021 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Yönetim ve idare
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Matematik, fen bilimleri ve Endüstri Mühendisliği ile ilgili mühendislik ve sosyal bilimler konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri karmaşık Endüstri Mühendisliği problemlerinde kullanabilme becerisi.
  • İnsan, malzeme, makine, para, bilgi, zaman ve enerji bileşenlerini içeren karmaşık Endüstri Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu problemleri modelleme ve çözme konusunda uygun analiz araçlarını, yöneylem araştırması metotlarını ve modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi.
  • İnsan, malzeme, makine, para, bilgi, zaman ve enerji bileşenlerini içeren karmaşık bir sistemi ve/veya alt-sistemi veya süreci analiz etme becerisi ve bunu gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, arzu edilen iyileştirmeleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern sistem tasarımı yöntemlerini uygulama becerisi.
  • Endüstri Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli modern teknikleri ve hesaplama araçlarını tasarlama, seçme ve kullanma becerisi; güncel donanım bilgileri ve özellikle Endüstri Mühendisliği ile ilgili yazılım olanakları ile bilgi teknolojilerini etkin bir biçimde kullanma becerisi.
  • Karmaşık Endüstri Mühendisliği problemlerinin veya Endüstri Mühendisliği araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
  • Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir şekilde işbirliği yaparak verimli çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
  • Türkçe ve İngilizce sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; teknik resim, akış diyagramı gibi görsel araçları kullanma becerisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme (bilgiye erişebilme amacıyla kaynak araştırması yapma, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma becerisi), bilim ve teknolojideki gelişmeleri takip edebilme ve sürekli kişisel gelişimi sürdürebilme becerisi.
  • Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
  • Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
  • Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavlar, değerlendirme ve notlandırma, Çankaya Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nin "Sınavlar, Değerlendirme ve Mezuniyet" Bölümündeki ilgili maddelere uygun olarak yapılır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. 1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

T.C. uyruklu vatandaşlar ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav ile programımıza yerleştirilir. 2018 yılı lisans programı kontenjanları aşağıda listelenmiştir: Endüstri Mühendisliği (İngilizce - Burslu) 8 Endüstri Mühendisliği (İngilizce - %50 indirimli) 40 Endüstri Mühendisliği (İngilizce - 25% indirimli) 22 Yabancı uyruklu öğrenciler ile yurt dışından başvuran öğrencilerin Üniversitemiz yurt dışı öğrenci kabul başvuru ve kabul koşulları için http://oim.cankaya.edu.tr/yabanci-uyruklu/ bağlatısını kullanarak bilgi alınabilir.

Başarma ŞartlarıÖğrencilerin mezuniyet koşulları, Çankaya Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nin "Sınavlar, Değerlendirme ve Mezuniyet" Bölümündeki ilgili maddelerde yer almaktadır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Geniş kapsamı olması sebebiyle endüstri mühendisliği mezunlarının çok çeşitli alanlarda iş olanakları bulunmaktadır. Mezunlarımız Türkiye ve yurtdışında çeşitli akademik, kamu, sanayi ve servis sektörlerindeki alanlarda çalışmaktadırlar. Mezunlarımızın iş sahaları içerisinde perakendecilik ve satış, tekstil ve moda endüstrisi, danışmanlık, bankacılık ve finans, bilgi teknolojileri, sosyal güvenlik ve savunma sanayisi ve bunlar dışında da birçok sektör bulunmaktadır.
  • Bölümümüzün mezunları çalıştıkları işletmelerin, üretim planlama, proje yönetimi, finans, bütçe planlama, maliyet muhasebesi, yatırım planlama, iş geliştirme, süreç yönetimi, kalite yönetimi, satış sonrası servis desteği, insan kaynakları yönetimi, satın alma, stok yönetimi, bakım ve onarım planlama, iç denetim, satış, pazarlama, sistem analizi, bilişim teknolojileri, ürün tasarımı ve ürün geliştirme gibi birçok farklı faaliyet alanlarında görev almaktadırlar. Lisans programından mezun olan öğrenciler, Endüstri Mühendisliği veya ilgili alanlarda yüksek lisans veya bütünleşik doktora programlarına başvurabilecekleri gibi, başvuru koşullarını sağlamak koşuluyla farklı alanlardaki benzer programlara başvurabilmektedir.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030012025


Yeterlilik Adı
Endüstri Mühendisliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Çankaya Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Yukarıyurtçu Mahallesi Eskişehir Yolu 29. Km, Mimar Sinan Caddesi No:4, 06790 Etimesgut/Ankara

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 21/12/2021 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Matematik, fen bilimleri ve Endüstri Mühendisliği ile ilgili mühendislik ve sosyal bilimler konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri karmaşık Endüstri Mühendisliği problemlerinde kullanabilme becerisi.
  • İnsan, malzeme, makine, para, bilgi, zaman ve enerji bileşenlerini içeren karmaşık Endüstri Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu problemleri modelleme ve çözme konusunda uygun analiz araçlarını, yöneylem araştırması metotlarını ve modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi.
  • İnsan, malzeme, makine, para, bilgi, zaman ve enerji bileşenlerini içeren karmaşık bir sistemi ve/veya alt-sistemi veya süreci analiz etme becerisi ve bunu gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, arzu edilen iyileştirmeleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern sistem tasarımı yöntemlerini uygulama becerisi.
  • Endüstri Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli modern teknikleri ve hesaplama araçlarını tasarlama, seçme ve kullanma becerisi; güncel donanım bilgileri ve özellikle Endüstri Mühendisliği ile ilgili yazılım olanakları ile bilgi teknolojilerini etkin bir biçimde kullanma becerisi.
  • Karmaşık Endüstri Mühendisliği problemlerinin veya Endüstri Mühendisliği araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
  • Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir şekilde işbirliği yaparak verimli çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
  • Türkçe ve İngilizce sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; teknik resim, akış diyagramı gibi görsel araçları kullanma becerisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme (bilgiye erişebilme amacıyla kaynak araştırması yapma, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma becerisi), bilim ve teknolojideki gelişmeleri takip edebilme ve sürekli kişisel gelişimi sürdürebilme becerisi.
  • Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
  • Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
  • Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavlar, değerlendirme ve notlandırma, Çankaya Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nin "Sınavlar, Değerlendirme ve Mezuniyet" Bölümündeki ilgili maddelere uygun olarak yapılır.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. 1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

T.C. uyruklu vatandaşlar ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav ile programımıza yerleştirilir. 2018 yılı lisans programı kontenjanları aşağıda listelenmiştir: Endüstri Mühendisliği (İngilizce - Burslu) 8 Endüstri Mühendisliği (İngilizce - %50 indirimli) 40 Endüstri Mühendisliği (İngilizce - 25% indirimli) 22 Yabancı uyruklu öğrenciler ile yurt dışından başvuran öğrencilerin Üniversitemiz yurt dışı öğrenci kabul başvuru ve kabul koşulları için http://oim.cankaya.edu.tr/yabanci-uyruklu/ bağlatısını kullanarak bilgi alınabilir.


Başarma Şartları
Öğrencilerin mezuniyet koşulları, Çankaya Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nin "Sınavlar, Değerlendirme ve Mezuniyet" Bölümündeki ilgili maddelerde yer almaktadır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Geniş kapsamı olması sebebiyle endüstri mühendisliği mezunlarının çok çeşitli alanlarda iş olanakları bulunmaktadır. Mezunlarımız Türkiye ve yurtdışında çeşitli akademik, kamu, sanayi ve servis sektörlerindeki alanlarda çalışmaktadırlar. Mezunlarımızın iş sahaları içerisinde perakendecilik ve satış, tekstil ve moda endüstrisi, danışmanlık, bankacılık ve finans, bilgi teknolojileri, sosyal güvenlik ve savunma sanayisi ve bunlar dışında da birçok sektör bulunmaktadır.
  • Bölümümüzün mezunları çalıştıkları işletmelerin, üretim planlama, proje yönetimi, finans, bütçe planlama, maliyet muhasebesi, yatırım planlama, iş geliştirme, süreç yönetimi, kalite yönetimi, satış sonrası servis desteği, insan kaynakları yönetimi, satın alma, stok yönetimi, bakım ve onarım planlama, iç denetim, satış, pazarlama, sistem analizi, bilişim teknolojileri, ürün tasarımı ve ürün geliştirme gibi birçok farklı faaliyet alanlarında görev almaktadırlar. Lisans programından mezun olan öğrenciler, Endüstri Mühendisliği veya ilgili alanlarda yüksek lisans veya bütünleşik doktora programlarına başvurabilecekleri gibi, başvuru koşullarını sağlamak koşuluyla farklı alanlardaki benzer programlara başvurabilmektedir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode

-->
Qualification Code

TR0030012025

Qualification Title
Industrial Engineering
Awarding BodyÇankaya University
Awarding Body Contact

After spending over forty years in the field of education, next to Arı Primary School and Arı High School, an investment in higher education and research as well became inevitable. This endeavour was realized through the collaboration and genuine contribution of all the teaching and administrative staff as well as the thousands of young people who have attended these schools and also their parents. In fact, this was the source of the motivation that led to the establishment of Çankaya University, the last link in our educational project.

On 9 July 1997, Sıtkı Alp Education Foundation was ratified through the Turkish National Assembly decree number 4282 which was published in the Official News Paper number 23050, dated 15 July 1997. The official establishment of Çankaya University was finalised through the Higher Education Council decision number 16641, dated 27 August 1997, and the university commenced its functions in the autumn of the same year.

In an age of competition when civilisation and technology have reached their zenith, borders between nations have diminished and now are almost invisible. Each nation is trying to be a centre of excellence. Education, reliable and efficient education, is undoubtedly the basis for such excellence. With this goal in mind, a community of educators trained at academic institutions of high reputation all over the world have been set up. This goal is to train, the students of Çankaya University in the best way possible through well-developed curricula in various fields. This academic institution w ill also provide its graduates with a solidly founded future, where employment opportunities at large will be open. As the founders of the University, it is our sincere hope and desire to interact with all academic and administrative members as well as with the students as members of the same family, that is, Çankaya University. We wish you all great success in your academic pursuits.

Awarding Body Urlhttp://www.cankaya.edu.tr/index_en.php
OrientationAcademic
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 21/12/2021
TQF Level 6
Thematic AreasManagement and administration
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  1. Adequate knowledge in mathematics, science, engineering and social sciences subjects pertaining to Industrial Engineering; ability to use theoretical and applied information in these areas in complex Industrial Engineering problems.
  2. Ability to identify, define, formulate and solve complex Industrial Engineering problems involving human, material, machinery, money, information, time and energy elements; ability to select and apply proper analysis tools, operations research methods and modeling techniques for formulating and solving such problems.
  3. Ability to analyze a complex system and/or a subsystem or a process involving human, material, machinery, money, information, time and energy elements and ability to design it under realistic constraints and conditions, in such a way as to meet the desired improvement; ability to apply modern systems design methods for this purpose.
  4. Ability to devise, select, and use modern techniques and computing tools needed for analyzing and solving complex problems encountered in Industrial Engineering practice; ability to use information technologies effectively with the knowledge of state-of-the art hardware, and especially software capabilities related to Industrial Engineering.
  5. Ability to design and conduct experiments, gather data, analyze and interpret results for investigating complex Industrial Engineering problems or Industrial Engineering research questions.
  6. Ability to work efficiently in intra-disciplinary and multidisciplinary teams by collaborating effectively; ability to work individually.
  7. Ability to communicate effectively in Turkish and in English, both orally and in writing; ability to use visual tools such as technical drawing and flow diagram; ability to write effective reports and comprehend written reports, prepare design and production reports, make effective presentations, and give and receive clear and intelligible instructions.
  8. Awareness of the need for lifelong learning; ability to access information (ability to search resources, to use databases and other information sources to access information), to follow developments in science and technology, and to keep continuous self-improvement.
  9. Consciousness to behave according to ethical principles and professional and ethical responsibility; knowledge on standards used in engineering practice.
  10. Knowledge about business life practices such as project management, risk management, and change management; awareness in entrepreneurship, innovation; knowledge about sustainable development.
  11. Knowledge about the global and social effects of engineering practices on health, environment, and safety, and contemporary issues of the century reflected into the field of engineering; awareness of the legal consequences of engineering solutions.
Key Competencies-
Further Info

Profile of the Programme:

The undergraduate program is based on mathematics, basic sciences and engineering analysis. In addition, the curriculum has courses to develop and improve abilities and skills in management, humanities, and social sciences.


Assessment and Grading:

Examinations, assessment and grading are done in accordance with the relevant articles in Çankaya University Regulation of Associate Degree and Bachelor's Degree Education.


Mode of Study:

Full time, face-to-face, formal education.


Recognition of Prior Learning:

Students who wish to apply for transfer between the higher education institutions (universities) can refer to the following link for information: http://registrar.cankaya.edu.tr/undergraduate-transfer/


Access to Further Studies:

Graduates of the department can apply for a master's or a doctorate program in Industrial Engineering or related fields. They may also apply for similar programs in another field provided that they satisfy the required admissions requirements.

 

Quality Assurance-
Access Requirements

Admissions of the undergraduate students are based on the “Undergraduate Placement Exam” (LYS) given by the “Student Selection and Placement Center” (ÖSYM). The admissions quota for the undergraduate program at Industrial Engineering Department for the 2018-2019 academic year is given below:

  • Industrial Engineering (English - 100% tuition waiver) 8
  • Industrial Engineering (English - 50% tuition waiver) 40
  • Industrial Engineering (English - 25% tuition waiver) 22

Information about international admission requirements can be obtained from the following link: http://registrar.cankaya.edu.tr/international-students/

Conditions for SuccessGraduation requirements are outlined in the relevant articles of Çankaya University Regulation of Associate Degree and Bachelor's Degree Education.
Progression Paths (Relationship Type)

Due to its broad scope, industrial engineering graduates have a wide range of job areas. We have graduates working in academe, public, industry and service sectors, in Turkey and abroad. Work areas include, but not limited to: retail and sales, textile and fashion industry, consulting, banking and finance, information technology, social security administration, and defense industry. Our alumni of our department are working in various areas such as production planning, project management, finance, budget planning, cost accounting, investment planning, business development, process management, quality management, after sales service support, human resources management, procurement, stock management, maintenance planning, internal auditing, sales, marketing, system analysis, information technology, product design and development.

A sample of our alumni placement records is shown below. You may view a sample list of employers of our alumni by visiting the following link: http://ie.cankaya.edu.tr/alumnijobs_en.html

Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
QrCodeQrCode
Country Code-
Qualification Code

TR0030012025


Qualification Title
Industrial Engineering

Awarding Body
Çankaya University

Awarding Body Contact

After spending over forty years in the field of education, next to Arı Primary School and Arı High School, an investment in higher education and research as well became inevitable. This endeavour was realized through the collaboration and genuine contribution of all the teaching and administrative staff as well as the thousands of young people who have attended these schools and also their parents. In fact, this was the source of the motivation that led to the establishment of Çankaya University, the last link in our educational project.

On 9 July 1997, Sıtkı Alp Education Foundation was ratified through the Turkish National Assembly decree number 4282 which was published in the Official News Paper number 23050, dated 15 July 1997. The official establishment of Çankaya University was finalised through the Higher Education Council decision number 16641, dated 27 August 1997, and the university commenced its functions in the autumn of the same year.

In an age of competition when civilisation and technology have reached their zenith, borders between nations have diminished and now are almost invisible. Each nation is trying to be a centre of excellence. Education, reliable and efficient education, is undoubtedly the basis for such excellence. With this goal in mind, a community of educators trained at academic institutions of high reputation all over the world have been set up. This goal is to train, the students of Çankaya University in the best way possible through well-developed curricula in various fields. This academic institution w ill also provide its graduates with a solidly founded future, where employment opportunities at large will be open. As the founders of the University, it is our sincere hope and desire to interact with all academic and administrative members as well as with the students as members of the same family, that is, Çankaya University. We wish you all great success in your academic pursuits.



Orientation
Academic

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 21/12/2021

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  1. Adequate knowledge in mathematics, science, engineering and social sciences subjects pertaining to Industrial Engineering; ability to use theoretical and applied information in these areas in complex Industrial Engineering problems.
  2. Ability to identify, define, formulate and solve complex Industrial Engineering problems involving human, material, machinery, money, information, time and energy elements; ability to select and apply proper analysis tools, operations research methods and modeling techniques for formulating and solving such problems.
  3. Ability to analyze a complex system and/or a subsystem or a process involving human, material, machinery, money, information, time and energy elements and ability to design it under realistic constraints and conditions, in such a way as to meet the desired improvement; ability to apply modern systems design methods for this purpose.
  4. Ability to devise, select, and use modern techniques and computing tools needed for analyzing and solving complex problems encountered in Industrial Engineering practice; ability to use information technologies effectively with the knowledge of state-of-the art hardware, and especially software capabilities related to Industrial Engineering.
  5. Ability to design and conduct experiments, gather data, analyze and interpret results for investigating complex Industrial Engineering problems or Industrial Engineering research questions.
  6. Ability to work efficiently in intra-disciplinary and multidisciplinary teams by collaborating effectively; ability to work individually.
  7. Ability to communicate effectively in Turkish and in English, both orally and in writing; ability to use visual tools such as technical drawing and flow diagram; ability to write effective reports and comprehend written reports, prepare design and production reports, make effective presentations, and give and receive clear and intelligible instructions.
  8. Awareness of the need for lifelong learning; ability to access information (ability to search resources, to use databases and other information sources to access information), to follow developments in science and technology, and to keep continuous self-improvement.
  9. Consciousness to behave according to ethical principles and professional and ethical responsibility; knowledge on standards used in engineering practice.
  10. Knowledge about business life practices such as project management, risk management, and change management; awareness in entrepreneurship, innovation; knowledge about sustainable development.
  11. Knowledge about the global and social effects of engineering practices on health, environment, and safety, and contemporary issues of the century reflected into the field of engineering; awareness of the legal consequences of engineering solutions.

Key Competencies
-

Further Info

Profile of the Programme:

The undergraduate program is based on mathematics, basic sciences and engineering analysis. In addition, the curriculum has courses to develop and improve abilities and skills in management, humanities, and social sciences.


Assessment and Grading:

Examinations, assessment and grading are done in accordance with the relevant articles in Çankaya University Regulation of Associate Degree and Bachelor's Degree Education.


Mode of Study:

Full time, face-to-face, formal education.


Recognition of Prior Learning:

Students who wish to apply for transfer between the higher education institutions (universities) can refer to the following link for information: http://registrar.cankaya.edu.tr/undergraduate-transfer/


Access to Further Studies:

Graduates of the department can apply for a master's or a doctorate program in Industrial Engineering or related fields. They may also apply for similar programs in another field provided that they satisfy the required admissions requirements.

 


Quality Assurance
-

Access Requirements

Admissions of the undergraduate students are based on the “Undergraduate Placement Exam” (LYS) given by the “Student Selection and Placement Center” (ÖSYM). The admissions quota for the undergraduate program at Industrial Engineering Department for the 2018-2019 academic year is given below:

  • Industrial Engineering (English - 100% tuition waiver) 8
  • Industrial Engineering (English - 50% tuition waiver) 40
  • Industrial Engineering (English - 25% tuition waiver) 22

Information about international admission requirements can be obtained from the following link: http://registrar.cankaya.edu.tr/international-students/


Conditions for Success
Graduation requirements are outlined in the relevant articles of Çankaya University Regulation of Associate Degree and Bachelor's Degree Education.

Progression Paths (Relationship Type)

Due to its broad scope, industrial engineering graduates have a wide range of job areas. We have graduates working in academe, public, industry and service sectors, in Turkey and abroad. Work areas include, but not limited to: retail and sales, textile and fashion industry, consulting, banking and finance, information technology, social security administration, and defense industry. Our alumni of our department are working in various areas such as production planning, project management, finance, budget planning, cost accounting, investment planning, business development, process management, quality management, after sales service support, human resources management, procurement, stock management, maintenance planning, internal auditing, sales, marketing, system analysis, information technology, product design and development.

A sample of our alumni placement records is shown below. You may view a sample list of employers of our alumni by visiting the following link: http://ie.cankaya.edu.tr/alumnijobs_en.html


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode