Yeterlilik Kodu

TR0030005226

Yeterlilik Adı
Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla
Sorumlu Kurum URLhttp://www.mu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Temel programlar ve yeterlilikler
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı, öğretmen yetiştirmede çağdaş yaklaşımları temele alarak yürüttüğü 4 yıllık lisans programıyla; • Öğretmenlik mesleği için gerekli olan temel bilgi, beceri ve yeteneklere sahip • Alanında yapılan çalışmaları takip edebilen • Bilimsel süreçleri yaşamında temel alan • Bilgiye ulaşabilen ve bilgiyi üretime çevirebilen • Problem çözme becerisi yüksek • Yaratıcı, yenilikçi ve girişimci niteliklere sahip • Toplumun ortak değerlerini bilen ve saygı duyan • Takım halinde çalışabilen • Mesleki ve etik konularda farkındalığı olan • Farklı öğretim yöntem ve stratejilerini öğretim süreçlerinde kullanabilen • Ölçme-değerlendirme yaklaşımlarını bilen ve uygulayan nitelikli öğretmen yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç çerçevesinde anabilim dalı programında öğretmen adaylarının akademik gelişimini sağlamak amacıyla hem mesleki hem de alan bilgisi ve genel kültüre yönelik derslere yer verilmiştir.

2007 yılından itibaren Avrupa Yükseköğretim Alanı içerisinde yer alan ülke vatandaşlarının yükseköğrenim görmesi veya çalışması amacı ile Avrupa'da kolayca dolaşabilmelerini sağlayan BOLOGNA Süreci Avrupa Yükseköğretim Alanı uyum çalışmaları başlamıştır. Mezun olacak öğrencilere, 2012 yılından itibaren Diploma Eki verilebilmektedir. Üniversite Diploma Eki Etiketini almıştır. AKTS etiketi almak üzere çalışmalar sürdürülmektedir.

Anabilim Dalı, uluslararası saygınlığı olan kaliteli kurumlarla ikili anlaşmalar yoluyla öğrenci ve akademisyen değişimini destekleyerek bilgi ve deneyimi arttırmayı hedeflemektedir. Anabilim Dalının, 2007 yılı itibari ile ERASMUS, FARABİ ve MEVLANA Öğrenci ve Akademisyen Değişim Programı, kapsamında ikili anlaşmaları bulunmaktadır. Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı, Eğitim Fakültesi Binası'nda hizmet vermekte olup, 39 dersliğe, Biyoloji, Fizik ve Kimya laboratuvarlarına sahiptir. Sınıflarda projektör, tepegöz, akıllı tahta vs. gibi teknolojik araçlar ve internet bağlantısı bulunmaktadır. Fakülte içinde anabilim dalı öğrencilerinin yararlanabilecekleri bilgisayar laboratuvarları, bilim dükkanı dersliği, kodlama ve robotik atölyesi, matematik dersliği ve bir de kütüphane bulunmaktadır. Eğitim Fakültesi bünyesinde, ilgili anabilim dalı öğretim üyeleri tarafından öğrencilere hizmet vermek üzere 2 grup ve 5 bireysel psikolojik danışma odası bulunmaktadır. Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim dalında 185 öğretmen adayı ile birlikte 5 profesör, 6 doçent, 2 doktor öğretim üyesi, 2 öğretim görevlisi, 6 araştırma görevlisi olmak üzere 21 akademik personel bulunmaktadır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Fen Bilimleri ile ilgili olgu ve kavramları ifade ederek kavrar
  • Fen Bilimlerindeki öğretim etkinliklerini planlar, hazırlar, genel öğretim ilke yöntem ve tekniklerini kullanır.
  •  Fen Bilimleri konularını günlük hayata uyarlar ve kullanır.
  •  Hayat boyu öğrenimde, fen bilimlerinin yerini, önemini kavrar, bunu gerektiğinde uygular ve disiplinler arası alanlara bağlar.
  • Güncel konuları takip eder ve fen bilimleri ile bağdaştırır.
  • İşbirliği içinde çalışır, mesleki ve etik sorumluluk bilincini kazanır.
  • Fen okuryazarı bireyler yetiştirir.
  • Doğa olaylarını, bilimsel teori ve yasaları bilimsel temellere dayandırarak açıklar.
  • Bilimsel süreç becerileri kazanır ve bunları daha sonraki yaşantılarının değişik aşamalarında kullanarak hayatlarını kolaylaştırır.
  • Öğrencilerin kişisel gelişim özelliklerine uygun öğretim yöntem ve teknikleri kullanır.
  • Fen dersleri ile ilgili plan hazırlar, uygun araç gereç ve materyalleri seçer ve uygular.
  • Konuya uygun deneyleri seçer, tasarlayıp yapar, verileri analiz eder ve verileri yorumlayarak bilimsel rapor haline getirir.
  • Laboratuar güvenliği, kimyasal madde ve tehlike işaretleri konusunda bilgi birikimine sahip olur
  • Bir yabancı dili en az Avrupa Dil portföyü B1 düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansının ileri düzeyinde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her bir ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, dersi veren öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Bilgi Formu’nda tanımlanmıştır. Tüm ölçme araçları ve sınavlar, MSKÜ Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri esas alınarak “Bağıl Sistem” ile değerlendirilir. Bu yönetmeliğin 20. Maddesinin 2. Fıkrası ile “ Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bağıl Değerlendirme Uygulama Yönergesi” nin 4. Maddesinin 2. Fıkrası uyarınca Fakültemizin tüm bölüm ve programlarında; Bağıl Değerlendirme Katma limiti (BDKL) 35, Ham Başarı Puanı Alt limiti (HBAL) 50, Yarıyıl Sonu Sınavı limiti (YSSL) 60 olarak uygulanır.

Öğrenciler her ders için bir ara sınav (Vize) ve bir yarıyıl sonu sınavına (Final) katılmak zorundadırlar. Bazı derslerde, bunlara ek olarak yarıyıl içi çalışma da; proje, seminer, ödev, sunum vb. istenebilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD harf notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarılı; FD, FF ve TT notunu alan öğrenciler ise dersten başarısız sayılırlar. Genel not ortalaması 1.80’den aşağı olan öğrenciler, daha önce almadıkları bir dersi alamazlar. Bir dersten başarısız olan öğrenciler, yarıyıl sonu sınavını takiben yapılacak olan Bütünleme Sınavına girebilirler.Öğretmenlik Mesleği Genel YeterlikleriA) Mesleki BilgiA1) Alan Bilgisi: Alanında sorgulayıcı bakış açısını kapsayacak şekilde ileri düzeyde kuramsal, metodolojik ve olgusal bilgiye sahiptir.A2) Alan Eğitimi Bilgisi: Alanının öğretim programına ve pedagojik alan bilgisine hakimdir.A3) Mevzuat Bilgisi: Birey ve öğretmen olarak görev, hak ve sorumluluklarına ilişkin mevzuata uygun davranır.B) Mesleki BeceriB1)

Eğitim Öğretimi Planlama: Eğitim öğretim süreçlerini etkin bir şekilde planlar.B2) Öğrenme Ortamları Oluşturma: Bütün öğrenciler için etkili öğrenmenin gerçekleşebileceği sağlıklı ve güvenli öğrenme ortamları ile uygun öğretim materyalleri hazırlar.B3) Öğretme ve Öğrenme Süreçlerini Yönetme: Öğretme ve öğrenme sürecini etkili bir şekilde yürütür.B4) Ölçme ve Değerlendirme: Ölçme ve değerlendirme, yöntemi teknik ve araçlarını amacına uygun kullanır.C) Tutum ve DeğerlerC1) Milli, Manevi ve Evrensel Değerler: Milli, manevi ve evrensel değerleri gözetir.C2) Öğrenciye Yaklaşım: Öğrencilerin gelişimlerini destekleyici tutum sergiler.C3) İletişim ve İş Birliği: Öğrenci, meslektaş, aile ve eğitimin diğer paydaşları ile etkili iletişim ve iş birliği kurar.C4) Kişisel ve Mesleki Gelişim: Öz değerlendirme yaparak, kişisel ve mesleki gelişimine yönelik çalışmalara katılır.

Kalite Güvencesi
  • Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)

Giriş Şartı

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Lisans Yerleştirme Sınavlarından (LYS) alınan MF-2 (Matematik / Fen -2) puan türüne göre yerleştirme.

Başarma ŞartlarıÖğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri A) Mesleki Bilgi A1) Alan Bilgisi: Alanında sorgulayıcı bakış açısını kapsayacak şekilde ileri düzeyde kuramsal, metodolojik ve olgusal bilgiye sahiptir. A2) Alan Eğitimi Bilgisi: Alanının öğretim programına ve pedagojik alan bilgisine hakimdir. A3) Mevzuat Bilgisi: Birey ve öğretmen olarak görev, hak ve sorumluluklarına ilişkin mevzuata uygun davranır. B) Mesleki Beceri B1) Eğitim Öğretimi Planlama: Eğitim öğretim süreçlerini etkin bir şekilde planlar. B2) Öğrenme Ortamları Oluşturma: Bütün öğrenciler için etkili öğrenmenin gerçekleşebileceği sağlıklı ve güvenli öğrenme ortamları ile uygun öğretim materyalleri hazırlar .B3) Öğretme ve Öğrenme Süreçlerini Yönetme: Öğretme ve öğrenme sürecini etkili bir şekilde yürütür. B4) Ölçme ve Değerlendirme: Ölçme ve değerlendirme, yöntemi teknik ve araçlarını amacına uygun kullanır. C) Tutum ve Değerler C1) Milli, Manevi ve Evrensel Değerler: Milli, manevi ve evrensel değerleri gözetir. C2) Öğrenciye Yaklaşım: Öğrencilerin gelişimlerini destekleyici tutum sergiler. C3) İletişim ve İş Birliği: Öğrenci, meslektaş, aile ve eğitimin diğer paydaşları ile etkili iletişim ve iş birliği kurar. C4) Kişisel ve Mesleki Gelişim: Öz değerlendirme yaparak, kişisel ve mesleki gelişimine yönelik çalışmalara katılır.Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği esas alınır. Mezuniyet hakkı kazanan öğrencilere yönetmelik hükümlerine göre ilgili programın diploması verilir.a) Kayıtlı olduğu programın öngördüğü bütün dersleri, uygulamaları ve stajları,yukarıdaki yönetmelik hükümlerine göre başarı ile tamamlamak. Fen Bilgisi Öğretmenliği Öğretim Programındaki 221 AKTS Zorunlu ve 19 AKTS Seçmeli ders olmak üzere toplam 240 AKTSlik dersi başarıyla tamamlamış olmak.b) Genel Not Ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2 olmasıc) Bu yönetmeliğin ilgili madde/maddelerinde belirtilen nedenlerle üniversite ile ilişiği kesilmemiş olmak.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1. KPSS A grubu Öğretmenlik ve KPSS ÖABTe göre (Öğretmenlik Alan Bilgi Testi) yerleştirilen Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kamu okullarında öğretmenlik

2. Özel Öğretim Kurumlarında öğretmenlik ve/veya danışmanlık.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030005226


Yeterlilik Adı
Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı, öğretmen yetiştirmede çağdaş yaklaşımları temele alarak yürüttüğü 4 yıllık lisans programıyla; • Öğretmenlik mesleği için gerekli olan temel bilgi, beceri ve yeteneklere sahip • Alanında yapılan çalışmaları takip edebilen • Bilimsel süreçleri yaşamında temel alan • Bilgiye ulaşabilen ve bilgiyi üretime çevirebilen • Problem çözme becerisi yüksek • Yaratıcı, yenilikçi ve girişimci niteliklere sahip • Toplumun ortak değerlerini bilen ve saygı duyan • Takım halinde çalışabilen • Mesleki ve etik konularda farkındalığı olan • Farklı öğretim yöntem ve stratejilerini öğretim süreçlerinde kullanabilen • Ölçme-değerlendirme yaklaşımlarını bilen ve uygulayan nitelikli öğretmen yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç çerçevesinde anabilim dalı programında öğretmen adaylarının akademik gelişimini sağlamak amacıyla hem mesleki hem de alan bilgisi ve genel kültüre yönelik derslere yer verilmiştir.

2007 yılından itibaren Avrupa Yükseköğretim Alanı içerisinde yer alan ülke vatandaşlarının yükseköğrenim görmesi veya çalışması amacı ile Avrupa'da kolayca dolaşabilmelerini sağlayan BOLOGNA Süreci Avrupa Yükseköğretim Alanı uyum çalışmaları başlamıştır. Mezun olacak öğrencilere, 2012 yılından itibaren Diploma Eki verilebilmektedir. Üniversite Diploma Eki Etiketini almıştır. AKTS etiketi almak üzere çalışmalar sürdürülmektedir.

Anabilim Dalı, uluslararası saygınlığı olan kaliteli kurumlarla ikili anlaşmalar yoluyla öğrenci ve akademisyen değişimini destekleyerek bilgi ve deneyimi arttırmayı hedeflemektedir. Anabilim Dalının, 2007 yılı itibari ile ERASMUS, FARABİ ve MEVLANA Öğrenci ve Akademisyen Değişim Programı, kapsamında ikili anlaşmaları bulunmaktadır. Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı, Eğitim Fakültesi Binası'nda hizmet vermekte olup, 39 dersliğe, Biyoloji, Fizik ve Kimya laboratuvarlarına sahiptir. Sınıflarda projektör, tepegöz, akıllı tahta vs. gibi teknolojik araçlar ve internet bağlantısı bulunmaktadır. Fakülte içinde anabilim dalı öğrencilerinin yararlanabilecekleri bilgisayar laboratuvarları, bilim dükkanı dersliği, kodlama ve robotik atölyesi, matematik dersliği ve bir de kütüphane bulunmaktadır. Eğitim Fakültesi bünyesinde, ilgili anabilim dalı öğretim üyeleri tarafından öğrencilere hizmet vermek üzere 2 grup ve 5 bireysel psikolojik danışma odası bulunmaktadır. Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim dalında 185 öğretmen adayı ile birlikte 5 profesör, 6 doçent, 2 doktor öğretim üyesi, 2 öğretim görevlisi, 6 araştırma görevlisi olmak üzere 21 akademik personel bulunmaktadır.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Fen Bilimleri ile ilgili olgu ve kavramları ifade ederek kavrar
  • Fen Bilimlerindeki öğretim etkinliklerini planlar, hazırlar, genel öğretim ilke yöntem ve tekniklerini kullanır.
  •  Fen Bilimleri konularını günlük hayata uyarlar ve kullanır.
  •  Hayat boyu öğrenimde, fen bilimlerinin yerini, önemini kavrar, bunu gerektiğinde uygular ve disiplinler arası alanlara bağlar.
  • Güncel konuları takip eder ve fen bilimleri ile bağdaştırır.
  • İşbirliği içinde çalışır, mesleki ve etik sorumluluk bilincini kazanır.
  • Fen okuryazarı bireyler yetiştirir.
  • Doğa olaylarını, bilimsel teori ve yasaları bilimsel temellere dayandırarak açıklar.
  • Bilimsel süreç becerileri kazanır ve bunları daha sonraki yaşantılarının değişik aşamalarında kullanarak hayatlarını kolaylaştırır.
  • Öğrencilerin kişisel gelişim özelliklerine uygun öğretim yöntem ve teknikleri kullanır.
  • Fen dersleri ile ilgili plan hazırlar, uygun araç gereç ve materyalleri seçer ve uygular.
  • Konuya uygun deneyleri seçer, tasarlayıp yapar, verileri analiz eder ve verileri yorumlayarak bilimsel rapor haline getirir.
  • Laboratuar güvenliği, kimyasal madde ve tehlike işaretleri konusunda bilgi birikimine sahip olur
  • Bir yabancı dili en az Avrupa Dil portföyü B1 düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansının ileri düzeyinde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her bir ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, dersi veren öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Bilgi Formu’nda tanımlanmıştır. Tüm ölçme araçları ve sınavlar, MSKÜ Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri esas alınarak “Bağıl Sistem” ile değerlendirilir. Bu yönetmeliğin 20. Maddesinin 2. Fıkrası ile “ Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bağıl Değerlendirme Uygulama Yönergesi” nin 4. Maddesinin 2. Fıkrası uyarınca Fakültemizin tüm bölüm ve programlarında; Bağıl Değerlendirme Katma limiti (BDKL) 35, Ham Başarı Puanı Alt limiti (HBAL) 50, Yarıyıl Sonu Sınavı limiti (YSSL) 60 olarak uygulanır.

Öğrenciler her ders için bir ara sınav (Vize) ve bir yarıyıl sonu sınavına (Final) katılmak zorundadırlar. Bazı derslerde, bunlara ek olarak yarıyıl içi çalışma da; proje, seminer, ödev, sunum vb. istenebilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD harf notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarılı; FD, FF ve TT notunu alan öğrenciler ise dersten başarısız sayılırlar. Genel not ortalaması 1.80’den aşağı olan öğrenciler, daha önce almadıkları bir dersi alamazlar. Bir dersten başarısız olan öğrenciler, yarıyıl sonu sınavını takiben yapılacak olan Bütünleme Sınavına girebilirler.Öğretmenlik Mesleği Genel YeterlikleriA) Mesleki BilgiA1) Alan Bilgisi: Alanında sorgulayıcı bakış açısını kapsayacak şekilde ileri düzeyde kuramsal, metodolojik ve olgusal bilgiye sahiptir.A2) Alan Eğitimi Bilgisi: Alanının öğretim programına ve pedagojik alan bilgisine hakimdir.A3) Mevzuat Bilgisi: Birey ve öğretmen olarak görev, hak ve sorumluluklarına ilişkin mevzuata uygun davranır.B) Mesleki BeceriB1)

Eğitim Öğretimi Planlama: Eğitim öğretim süreçlerini etkin bir şekilde planlar.B2) Öğrenme Ortamları Oluşturma: Bütün öğrenciler için etkili öğrenmenin gerçekleşebileceği sağlıklı ve güvenli öğrenme ortamları ile uygun öğretim materyalleri hazırlar.B3) Öğretme ve Öğrenme Süreçlerini Yönetme: Öğretme ve öğrenme sürecini etkili bir şekilde yürütür.B4) Ölçme ve Değerlendirme: Ölçme ve değerlendirme, yöntemi teknik ve araçlarını amacına uygun kullanır.C) Tutum ve DeğerlerC1) Milli, Manevi ve Evrensel Değerler: Milli, manevi ve evrensel değerleri gözetir.C2) Öğrenciye Yaklaşım: Öğrencilerin gelişimlerini destekleyici tutum sergiler.C3) İletişim ve İş Birliği: Öğrenci, meslektaş, aile ve eğitimin diğer paydaşları ile etkili iletişim ve iş birliği kurar.C4) Kişisel ve Mesleki Gelişim: Öz değerlendirme yaparak, kişisel ve mesleki gelişimine yönelik çalışmalara katılır.


Kalite Güvencesi
  • Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)


Giriş Şartı

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Lisans Yerleştirme Sınavlarından (LYS) alınan MF-2 (Matematik / Fen -2) puan türüne göre yerleştirme.


Başarma Şartları
Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri A) Mesleki Bilgi A1) Alan Bilgisi: Alanında sorgulayıcı bakış açısını kapsayacak şekilde ileri düzeyde kuramsal, metodolojik ve olgusal bilgiye sahiptir. A2) Alan Eğitimi Bilgisi: Alanının öğretim programına ve pedagojik alan bilgisine hakimdir. A3) Mevzuat Bilgisi: Birey ve öğretmen olarak görev, hak ve sorumluluklarına ilişkin mevzuata uygun davranır. B) Mesleki Beceri B1) Eğitim Öğretimi Planlama: Eğitim öğretim süreçlerini etkin bir şekilde planlar. B2) Öğrenme Ortamları Oluşturma: Bütün öğrenciler için etkili öğrenmenin gerçekleşebileceği sağlıklı ve güvenli öğrenme ortamları ile uygun öğretim materyalleri hazırlar .B3) Öğretme ve Öğrenme Süreçlerini Yönetme: Öğretme ve öğrenme sürecini etkili bir şekilde yürütür. B4) Ölçme ve Değerlendirme: Ölçme ve değerlendirme, yöntemi teknik ve araçlarını amacına uygun kullanır. C) Tutum ve Değerler C1) Milli, Manevi ve Evrensel Değerler: Milli, manevi ve evrensel değerleri gözetir. C2) Öğrenciye Yaklaşım: Öğrencilerin gelişimlerini destekleyici tutum sergiler. C3) İletişim ve İş Birliği: Öğrenci, meslektaş, aile ve eğitimin diğer paydaşları ile etkili iletişim ve iş birliği kurar. C4) Kişisel ve Mesleki Gelişim: Öz değerlendirme yaparak, kişisel ve mesleki gelişimine yönelik çalışmalara katılır.Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği esas alınır. Mezuniyet hakkı kazanan öğrencilere yönetmelik hükümlerine göre ilgili programın diploması verilir.a) Kayıtlı olduğu programın öngördüğü bütün dersleri, uygulamaları ve stajları,yukarıdaki yönetmelik hükümlerine göre başarı ile tamamlamak. Fen Bilgisi Öğretmenliği Öğretim Programındaki 221 AKTS Zorunlu ve 19 AKTS Seçmeli ders olmak üzere toplam 240 AKTSlik dersi başarıyla tamamlamış olmak.b) Genel Not Ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2 olmasıc) Bu yönetmeliğin ilgili madde/maddelerinde belirtilen nedenlerle üniversite ile ilişiği kesilmemiş olmak.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1. KPSS A grubu Öğretmenlik ve KPSS ÖABTe göre (Öğretmenlik Alan Bilgi Testi) yerleştirilen Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kamu okullarında öğretmenlik

2. Özel Öğretim Kurumlarında öğretmenlik ve/veya danışmanlık.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030005226

Qualification Title
Fen Bilgisi Öğretmenliği License
Awarding BodyMugla Sıtkı Koçman University
Awarding Body ContactMuğla Sıtkı Koçman University 48000 Kötekli/Muğla
Awarding Body Urlhttp://www.mu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023
TQF Level 6
Thematic AreasBasic programmes and qualifications
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Comprehends the concepts and phenomena related to science. Plans and prepares teaching activities in science, uses general teaching principle methods and techniques. Adapts and uses the subjects of science to daily life. Understands the place and importance of science in lifelong learning, applies it when necessary and connects to interdisciplinary fields.Follows current topics and associates them with science. Works in collaboration, gains the consciousness of professional and ethical responsibility. Educates scientifically literate individuals. Explains natural events, scientific theory and laws on the basis of scientific basis Gains the scientific process skills and facilitates their lives by using them at different stages of their later life. Uses teaching methods and techniques appropriate to the personal development characteristics of the students. Prepares a plan for science courses, selects and implements appropriate tools and materials.Selects appropriate experiments, designs and performs them, analyzes the data and makes a scientific report by interpreting the data. Have knowledge about laboratory safety, chemicals and hazard signs Follows the information the field and communicates with colleagues by using a foreign language at least at B1 level of European Language Portfolio. Uses information and communication technologies at the advanced level of the European Computer Driving License.

Key Competencies-
Further Info

General Qualifications of Teaching ProfessionA) Professional KnowledgeA1) Field Knowledge: Has advanced theoretical, methodological and factual knowledge to cover the inquiring perspective in the field.A2) Knowledge of Field Education: Has the knowledge of the curriculum and pedagogical content of the field.A3) Regulatory Information: Acts as an individual and teacher in accordance with the legislation on rights and responsibilities.B) Professional SkillsB1) Education Planning: Effectively plans educational processes.B2) Creating Learning Environments: Prepares appropriate instructional materials with healthy and safe learning environments for effective learning for all students.B3) Managing Teaching and Learning Processes: Carries out teaching and learning process effectively.B4) Measurement and Evaluation: Uses the methods and techniques of measurement and evaluation in accordance with its purpose.C) Attitudes and ValuesC1) National, Spiritual and Universal Values: Pays regards to national, spiritual and universal values.C2) Approach to the student: Exhibits supportive attitudes for students development.C3) Communication and Collaboration: Establishes effective communication and cooperation with the students, colleagues, families and other stakeholders of education.C4) Personal and Professional Development: Makes self-assessment and participates in personal and professional development.

Quality Assurance-
Access Requirements

Placement by the Student Selection and Placement Center (SSPC) based on the MF-2 (Mathematics / Science -2) score type taken from the Undergraduate Placement Exams (UPE).

Conditions for SuccessGeneral Qualifications of Teaching ProfessionA) Professional KnowledgeA1) Field Knowledge: Has advanced theoretical, methodological and factual knowledge to cover the inquiring perspective in the field.A2) Knowledge of Field Education: Has the knowledge of the curriculum and pedagogical content of the field.A3) Regulatory Information: Acts as an individual and teacher in accordance with the legislation on rights and responsibilities.B) Professional SkillsB1) Education Planning: Effectively plans educational processes.B2) Creating Learning Environments: Prepares appropriate instructional materials with healthy and safe learning environments for effective learning for all students.B3) Managing Teaching and Learning Processes: Carries out teaching and learning process effectively.B4) Measurement and Evaluation: Uses the methods and techniques of measurement and evaluation in accordance with its purpose.C) Attitudes and ValuesC1) National, Spiritual and Universal Values: Pays regards to national, spiritual and universal values.C2) Approach to the student: Exhibits supportive attitudes for students development.C3) Communication and Collaboration: Establishes effective communication and cooperation with the students, colleagues, families and other stakeholders of education.C4) Personal and Professional Development: Makes self-assessment and participates in personal and professional development.Muğla Sıtkı Koçman University Associate, Bachelors Degree Education and Examination Regulation was taken as the basis. The students who are entitled to graduation are given the diploma of the related program according to the provisions of the regulation.a) To successfully complete all the courses, applications and internships required by the program in which it is registered, in accordance with the provisions of the above regulations. 221 ECTS in Compulsory and 19 ECTS Elective courses in Science Teacher Education Program.b) Grade Point Average: At least 2 out of 4.00c) To be not broken off from the university for the reasons stated in the related article (s) of this regulation.
Progression Paths (Relationship Type)

1. Teachers in public schools attached to the Ministry of National Education (placement by the scores taken from Public Personnel Selection Exam (KPSS A) & Teaching Field Knowledge Test (ÖABT)2. Teaching and / or counseling in private education schools.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030005226


Qualification Title
Fen Bilgisi Öğretmenliği License

Awarding Body
Mugla Sıtkı Koçman University

Awarding Body Contact
Muğla Sıtkı Koçman University 48000 Kötekli/Muğla

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Comprehends the concepts and phenomena related to science. Plans and prepares teaching activities in science, uses general teaching principle methods and techniques. Adapts and uses the subjects of science to daily life. Understands the place and importance of science in lifelong learning, applies it when necessary and connects to interdisciplinary fields.Follows current topics and associates them with science. Works in collaboration, gains the consciousness of professional and ethical responsibility. Educates scientifically literate individuals. Explains natural events, scientific theory and laws on the basis of scientific basis Gains the scientific process skills and facilitates their lives by using them at different stages of their later life. Uses teaching methods and techniques appropriate to the personal development characteristics of the students. Prepares a plan for science courses, selects and implements appropriate tools and materials.Selects appropriate experiments, designs and performs them, analyzes the data and makes a scientific report by interpreting the data. Have knowledge about laboratory safety, chemicals and hazard signs Follows the information the field and communicates with colleagues by using a foreign language at least at B1 level of European Language Portfolio. Uses information and communication technologies at the advanced level of the European Computer Driving License.


Key Competencies
-

Further Info

General Qualifications of Teaching ProfessionA) Professional KnowledgeA1) Field Knowledge: Has advanced theoretical, methodological and factual knowledge to cover the inquiring perspective in the field.A2) Knowledge of Field Education: Has the knowledge of the curriculum and pedagogical content of the field.A3) Regulatory Information: Acts as an individual and teacher in accordance with the legislation on rights and responsibilities.B) Professional SkillsB1) Education Planning: Effectively plans educational processes.B2) Creating Learning Environments: Prepares appropriate instructional materials with healthy and safe learning environments for effective learning for all students.B3) Managing Teaching and Learning Processes: Carries out teaching and learning process effectively.B4) Measurement and Evaluation: Uses the methods and techniques of measurement and evaluation in accordance with its purpose.C) Attitudes and ValuesC1) National, Spiritual and Universal Values: Pays regards to national, spiritual and universal values.C2) Approach to the student: Exhibits supportive attitudes for students development.C3) Communication and Collaboration: Establishes effective communication and cooperation with the students, colleagues, families and other stakeholders of education.C4) Personal and Professional Development: Makes self-assessment and participates in personal and professional development.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Placement by the Student Selection and Placement Center (SSPC) based on the MF-2 (Mathematics / Science -2) score type taken from the Undergraduate Placement Exams (UPE).


Conditions for Success
General Qualifications of Teaching ProfessionA) Professional KnowledgeA1) Field Knowledge: Has advanced theoretical, methodological and factual knowledge to cover the inquiring perspective in the field.A2) Knowledge of Field Education: Has the knowledge of the curriculum and pedagogical content of the field.A3) Regulatory Information: Acts as an individual and teacher in accordance with the legislation on rights and responsibilities.B) Professional SkillsB1) Education Planning: Effectively plans educational processes.B2) Creating Learning Environments: Prepares appropriate instructional materials with healthy and safe learning environments for effective learning for all students.B3) Managing Teaching and Learning Processes: Carries out teaching and learning process effectively.B4) Measurement and Evaluation: Uses the methods and techniques of measurement and evaluation in accordance with its purpose.C) Attitudes and ValuesC1) National, Spiritual and Universal Values: Pays regards to national, spiritual and universal values.C2) Approach to the student: Exhibits supportive attitudes for students development.C3) Communication and Collaboration: Establishes effective communication and cooperation with the students, colleagues, families and other stakeholders of education.C4) Personal and Professional Development: Makes self-assessment and participates in personal and professional development.Muğla Sıtkı Koçman University Associate, Bachelors Degree Education and Examination Regulation was taken as the basis. The students who are entitled to graduation are given the diploma of the related program according to the provisions of the regulation.a) To successfully complete all the courses, applications and internships required by the program in which it is registered, in accordance with the provisions of the above regulations. 221 ECTS in Compulsory and 19 ECTS Elective courses in Science Teacher Education Program.b) Grade Point Average: At least 2 out of 4.00c) To be not broken off from the university for the reasons stated in the related article (s) of this regulation.

Progression Paths (Relationship Type)

1. Teachers in public schools attached to the Ministry of National Education (placement by the scores taken from Public Personnel Selection Exam (KPSS A) & Teaching Field Knowledge Test (ÖABT)2. Teaching and / or counseling in private education schools.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode