Yeterlilik Kodu

TR0030222728

Yeterlilik Adı
Fizik (İngilizce) Lisans Diploması
Sorumlu KurumKoç Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiRumelifeneri Yolu 34450 Sarıyer / İstanbul Tel: (0212) 338 10 00 Faks: (0212) 338 12 05 information@ku.edu.tr
Sorumlu Kurum URLhttp://www.ku.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Fizik
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Fizik programının amacı

(i) akademi ve endüstride, gelecek nesil fizikçilerini yetiştirmek için öğrencilerin deneysel, hesaplamalı ve teorik fizikte sağlam bir temel edinmelerini desteklemek,

(ii) mezunlarının yaşamın her alanında yaratıcı ve sorgulayıcı girişimlerini güçlendirecek becerilerle donatılmalarını sağlamak için fiziğin temel alanları ve tamamlayıcı alanlarında sıkı bir eğitim vermektir.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün şeklinde Rumelifeneri Kampüsü’nde gerçekleştirilir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Temel fiziği uygulamalı, analitik ve matematiksel yetkinliklerle birleştirip anlar.
  • Uygulama, analitik ve matematiksel anlamda en güncel bilgi ve yetkinliğe sahip olur.
  • Kariyerleri için gerekli teknik, yetkinlik ve araçlara sahip olur.
  • Fizikle ilgili önemli soruları belirleyebilmek ve bu alandaki problemleri çözer.
  • Deney kurgulama, veri toplama ve analiz etme, sonuçları yorumlama yetkinliğine sahip olur.
  • Bağımsız çalışabilmek ve ihtiyaç olan bilgiye nasıl, hangi kaynaklardan ulaşılabileceğini bilir.
  • Bağımsız çalışabilmek ve aynı zamanda disiplinlerarası takım arkadaşlarıyla iş birliği yapar.
  • Fizik kavramlarını sözlü, yazılı ve görsel yöntemler kullanarak etkin iletişimle başkalarına aktarır.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

• İleri düzey bir fizikçiden beklenen pratik, analitik ve matematiksel becerilerle birlikte ileri düzey fizik kavramlarına ilişkin derin bir anlayışa sahip olabilme yetkinliği,

• Mesleki başarı için gerekli olan hesaplama tekniklerini ve araçlarını ustalıkla kullanabilme yetkinliği,

• Karmaşık hipotezleri formüle edebilme ve test edebilme, kritik parametreleri ve değişkenleri belirleyebilme, karmaşık deneyler tasarlama ve yürütme, verileri toplama, analiz etme ve yorumlayabilme yetkinliği,

• Bağımsız öğrenmeyi, özerk çalışmayı, son teslim tarihlerine uymayı ve çok disiplinli ekiplerin üyeleriyle etkili bir şekilde işbirliği yapmayı gösterebilme yetkinliği,

• Karmaşık fizik kavramlarını farklı kitlelere hem sözlü hem de yazılı olarak açık ve ikna edici bir şekilde aktarabilme yetkinliği,

• Fizik alanındaki önemli soruları belirleyebilme ve ilgili problemleri ustalıkla çözebilme yetkinliği.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her ders için kullanılan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, ilgili öğretim üyesi tarafından ders izlencelerinde her dönem başında tanımlanmaktadır. Ders başarı notları ile ilgili olarak 27.03.2017 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Koç Üniversitesi Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği Madde 20 uygulanır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Aday öğrenciler ÖSYM sınavı, yatay geçiş, yabancı öğrencisi statüsü veya özel öğrenci olarak başvuruda bulunabilirler. Her bir seçenek için başvuru koşulları Kayıt ve Kabul Direktörlüğü sayfasında yer almaktadır: https://registrar.ku.edu.tr/kayit-icin-gerekli-belgeler/ Değişim programı öğrencileri için başvuru koşulları http://oip.ku.edu.tr sayfasında yer almaktadır.

Başarma ŞartlarıLisans programlar için mezuniyet koşulları 27.03.2017 tarihinde Resmî Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Koç Üniversitesi Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği Madde 26’da belirtilmiştir. (1) Kayıtlı oldukları programın derslerini yasal süresi içinde başarıyla tamamlayan ve genel not ortalaması en az 2,00 olan öğrenciler lisans diploması almaya hak kazanırlar.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Program, mezunlarına fizik alanında kariyer veya lisansüstü programlarda devam için gerekli bilgi, yöntem ve araçları sağlamaktadır. Fizik programı mezunları yerel ve ulusal şirketlerde istihdam olanaklarına sahiptir. Mezunlarımızın bir kısmı ise Türkiye ve yurtdışındaki ilgili alanlardaki yüksek lisans programlarına devam etmektedirler.

Kariyer Gelişim Merkezi, tüm Koç Üniversitesi öğrencilerine ve mezunlarına kariyer gelişimi ve planlaması, lisansüstü eğitim planlarının oluşturulması ve profesyonel iş hayatı ile ilgili kararlarında destek olmaktadır. Kariyer Gelişim Merkezi ile ilgili daha fazla bilgi almak için https://career.ku.edu.tr/

Koç Üniversitesi Lisans Yönetmeliği: Çift ana dal, yan dal ve uzmanlık programları

MADDE 28– (1) Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik çerçevesinde Akademik Kurul tarafından belirlenen başarı şartını ve diğer koşulları sağlayan öğrenciler, çift ana dal öğrencisi olarak Üniversitenin iki ayrı diploma programından eş zamanlı olarak ders alarak iki ayrı diploma alabilirler. Çift ana dal öğretimine kabul, devam ve mezuniyet için her iki diploma programının ders ve ortak eğitim uygulaması koşullarının yerine getirilmesi gerekir. Çift ana dala başvuru, kabul, devam, ikinci ana dal programı kapsamında fazla ders yükü alınması ikinci ana daldan ilişiğin kesilmesi, ikinci ana dala yatay geçiş ve ikinci ana daldan mezuniyete ilişkin kurallar Akademik Kurul tarafından belirlenir.

(2) Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana dal, Yan dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik çerçevesinde Akademik Kurul tarafından belirlenen başarı şartını ve diğer koşulları sağlayan öğrenciler, yan dal öğrencisi olarak Üniversitenin bir başka diploma programından bu diploma programının bağlı olduğu fakültenin yönetim kurulunun belirlediği şekilde eş zamanlı ve sınırlı sayıda ders alarak yan dal sertifikası alabilirler. Birden fazla diploma programından ders alınabilecek yan dal programları açılabilir. Yan dal öğretimine kabul ve devam ile yan dal sertifikasına hak kazanılması için her iki diploma programının ders ve ortak eğitim uygulaması koşullarının yerine getirilmesi gerekir. Yan dala başvuru, kabul, devam, yan daldan ilişiğin kesilmesi ve yan dal sertifikasına hak kazanılmasına ilişkin kurallar Akademik Kurul tarafından belirlenir.

(3) Akademik Kurul tarafından belirlenen başarı şartını ve diğer koşulları sağlayan öğrenciler, Üniversitenin bir başka diploma programından bu diploma programının bağlı olduğu fakültenin veya yüksekokul yönetim kurulunun belirlediği şekilde eş zamanlı ve sınırlı sayıda ders alarak veya kayıtlı oldukları diploma programından bu diploma programının bağlı olduğu fakültenin veya yüksekokulun yönetim kurulunun belirlediği seçimlik dersleri alarak uzmanlık sertifikası alabilirler. Uzmanlık programına başvuru, kabul, devam, ilişiğin kesilmesi, uzmanlık sertifikasına hak kazanılmasına ilişkin kurallar Akademik Kurul tarafından belirlenir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030222728


Yeterlilik Adı
Fizik (İngilizce) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Koç Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Rumelifeneri Yolu 34450 Sarıyer / İstanbul Tel: (0212) 338 10 00 Faks: (0212) 338 12 05 information@ku.edu.tr

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Fizik programının amacı

(i) akademi ve endüstride, gelecek nesil fizikçilerini yetiştirmek için öğrencilerin deneysel, hesaplamalı ve teorik fizikte sağlam bir temel edinmelerini desteklemek,

(ii) mezunlarının yaşamın her alanında yaratıcı ve sorgulayıcı girişimlerini güçlendirecek becerilerle donatılmalarını sağlamak için fiziğin temel alanları ve tamamlayıcı alanlarında sıkı bir eğitim vermektir.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün şeklinde Rumelifeneri Kampüsü’nde gerçekleştirilir.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Temel fiziği uygulamalı, analitik ve matematiksel yetkinliklerle birleştirip anlar.
  • Uygulama, analitik ve matematiksel anlamda en güncel bilgi ve yetkinliğe sahip olur.
  • Kariyerleri için gerekli teknik, yetkinlik ve araçlara sahip olur.
  • Fizikle ilgili önemli soruları belirleyebilmek ve bu alandaki problemleri çözer.
  • Deney kurgulama, veri toplama ve analiz etme, sonuçları yorumlama yetkinliğine sahip olur.
  • Bağımsız çalışabilmek ve ihtiyaç olan bilgiye nasıl, hangi kaynaklardan ulaşılabileceğini bilir.
  • Bağımsız çalışabilmek ve aynı zamanda disiplinlerarası takım arkadaşlarıyla iş birliği yapar.
  • Fizik kavramlarını sözlü, yazılı ve görsel yöntemler kullanarak etkin iletişimle başkalarına aktarır.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

• İleri düzey bir fizikçiden beklenen pratik, analitik ve matematiksel becerilerle birlikte ileri düzey fizik kavramlarına ilişkin derin bir anlayışa sahip olabilme yetkinliği,

• Mesleki başarı için gerekli olan hesaplama tekniklerini ve araçlarını ustalıkla kullanabilme yetkinliği,

• Karmaşık hipotezleri formüle edebilme ve test edebilme, kritik parametreleri ve değişkenleri belirleyebilme, karmaşık deneyler tasarlama ve yürütme, verileri toplama, analiz etme ve yorumlayabilme yetkinliği,

• Bağımsız öğrenmeyi, özerk çalışmayı, son teslim tarihlerine uymayı ve çok disiplinli ekiplerin üyeleriyle etkili bir şekilde işbirliği yapmayı gösterebilme yetkinliği,

• Karmaşık fizik kavramlarını farklı kitlelere hem sözlü hem de yazılı olarak açık ve ikna edici bir şekilde aktarabilme yetkinliği,

• Fizik alanındaki önemli soruları belirleyebilme ve ilgili problemleri ustalıkla çözebilme yetkinliği.


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her ders için kullanılan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, ilgili öğretim üyesi tarafından ders izlencelerinde her dönem başında tanımlanmaktadır. Ders başarı notları ile ilgili olarak 27.03.2017 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Koç Üniversitesi Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği Madde 20 uygulanır.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Aday öğrenciler ÖSYM sınavı, yatay geçiş, yabancı öğrencisi statüsü veya özel öğrenci olarak başvuruda bulunabilirler. Her bir seçenek için başvuru koşulları Kayıt ve Kabul Direktörlüğü sayfasında yer almaktadır: https://registrar.ku.edu.tr/kayit-icin-gerekli-belgeler/ Değişim programı öğrencileri için başvuru koşulları http://oip.ku.edu.tr sayfasında yer almaktadır.


Başarma Şartları
Lisans programlar için mezuniyet koşulları 27.03.2017 tarihinde Resmî Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Koç Üniversitesi Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği Madde 26’da belirtilmiştir. (1) Kayıtlı oldukları programın derslerini yasal süresi içinde başarıyla tamamlayan ve genel not ortalaması en az 2,00 olan öğrenciler lisans diploması almaya hak kazanırlar.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Program, mezunlarına fizik alanında kariyer veya lisansüstü programlarda devam için gerekli bilgi, yöntem ve araçları sağlamaktadır. Fizik programı mezunları yerel ve ulusal şirketlerde istihdam olanaklarına sahiptir. Mezunlarımızın bir kısmı ise Türkiye ve yurtdışındaki ilgili alanlardaki yüksek lisans programlarına devam etmektedirler.

Kariyer Gelişim Merkezi, tüm Koç Üniversitesi öğrencilerine ve mezunlarına kariyer gelişimi ve planlaması, lisansüstü eğitim planlarının oluşturulması ve profesyonel iş hayatı ile ilgili kararlarında destek olmaktadır. Kariyer Gelişim Merkezi ile ilgili daha fazla bilgi almak için https://career.ku.edu.tr/

Koç Üniversitesi Lisans Yönetmeliği: Çift ana dal, yan dal ve uzmanlık programları

MADDE 28– (1) Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik çerçevesinde Akademik Kurul tarafından belirlenen başarı şartını ve diğer koşulları sağlayan öğrenciler, çift ana dal öğrencisi olarak Üniversitenin iki ayrı diploma programından eş zamanlı olarak ders alarak iki ayrı diploma alabilirler. Çift ana dal öğretimine kabul, devam ve mezuniyet için her iki diploma programının ders ve ortak eğitim uygulaması koşullarının yerine getirilmesi gerekir. Çift ana dala başvuru, kabul, devam, ikinci ana dal programı kapsamında fazla ders yükü alınması ikinci ana daldan ilişiğin kesilmesi, ikinci ana dala yatay geçiş ve ikinci ana daldan mezuniyete ilişkin kurallar Akademik Kurul tarafından belirlenir.

(2) Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana dal, Yan dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik çerçevesinde Akademik Kurul tarafından belirlenen başarı şartını ve diğer koşulları sağlayan öğrenciler, yan dal öğrencisi olarak Üniversitenin bir başka diploma programından bu diploma programının bağlı olduğu fakültenin yönetim kurulunun belirlediği şekilde eş zamanlı ve sınırlı sayıda ders alarak yan dal sertifikası alabilirler. Birden fazla diploma programından ders alınabilecek yan dal programları açılabilir. Yan dal öğretimine kabul ve devam ile yan dal sertifikasına hak kazanılması için her iki diploma programının ders ve ortak eğitim uygulaması koşullarının yerine getirilmesi gerekir. Yan dala başvuru, kabul, devam, yan daldan ilişiğin kesilmesi ve yan dal sertifikasına hak kazanılmasına ilişkin kurallar Akademik Kurul tarafından belirlenir.

(3) Akademik Kurul tarafından belirlenen başarı şartını ve diğer koşulları sağlayan öğrenciler, Üniversitenin bir başka diploma programından bu diploma programının bağlı olduğu fakültenin veya yüksekokul yönetim kurulunun belirlediği şekilde eş zamanlı ve sınırlı sayıda ders alarak veya kayıtlı oldukları diploma programından bu diploma programının bağlı olduğu fakültenin veya yüksekokulun yönetim kurulunun belirlediği seçimlik dersleri alarak uzmanlık sertifikası alabilirler. Uzmanlık programına başvuru, kabul, devam, ilişiğin kesilmesi, uzmanlık sertifikasına hak kazanılmasına ilişkin kurallar Akademik Kurul tarafından belirlenir.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030222728

Qualification Title
Bachelor's Degree in Physics
Awarding BodyKoç University
Awarding Body ContactRumelifeneri Yolu 34450 Sarıyer / İstanbul Tel: (0212) 338 10 00 information@ku.edu.tr
Awarding Body Urlhttp://www.ku.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasPhysics
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The goal of the Physics program is to:

(i) support students in acquiring a solid foundation in experimental, computational, and theoretical physics for the purpose of bringing up the next generation of career physicists in academia and industry,

(ii) give a rigorous education in basic areas of physics and complementary fields in order to ensure that its graduates are equipped with the skills that will empower their creative and inquisitive undertakings in all aspects of life.

Learning Environments

Education and training are provided formally at the Rumelifeneri Campus.

Description
  • Understand the fundamental physics together with the practical, analytical, and mathematical skills of a physics major,
  • Possess the state-of-the-art practical, analytical, and mathematical skills,
  • Acquire the use of techniques, skills, and tools necessary for their careers,
  • Be able to identify the key issues and formulate and solve problems relevant to physics,
  • Be able to setup and conduct experiments, collect and analyze data, and interpret their result,
  • Be able to learn independently and know where to access the necessary resources,
  • Be able to work autonomously and collaborate with multidisciplinary team members,
  • Communicate physics concepts to anyone effectively, both verbally and in writing
Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

• Ability to possess a deep understanding of advanced physics concepts, coupled with the practical, analytical, and mathematical skills expected of a cutting-edge physicist. • Ability to skillfully employ computational techniques and tools essential for professional success.

• Ability to formulate and test complex hypotheses, identify critical parameters and variables, design and conduct sophisticated experiments, and collect, analyze, and interpret data.

• Ability to demonstrate to learn independently, work autonomously, meet deadlines, and effectively collaborate with members of multidisciplinary teams.

• Ability to excel in communicating complex physics concepts clearly and persuasively, both verbally and in writing, to a diverse audience.

• Ability to identify significant questions within the field of physics and adeptly solve related problems.

Further Info

The measurement and evaluation methods used for each course are defined by the relevant faculty member in the course syllabus at the beginning of each semester. Regarding course success grades, Article 20 of Koç University Undergraduate Education Regulation, which came into force after being published in the Official Gazette on 27.03.2017, applies.

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Access Requirements

Prospective students can apply through ÖSYM exam, horizontal transfer, foreign student status or as a special student. Application conditions for each option are available on the Registration and Admission Directorate page: https://registrar.ku.edu.tr/kayit-icin-gerekli-belgeler/ Application conditions for exchange program students are available on http://oip.ku.edu.tr.

Conditions for SuccessGraduation requirements for undergraduate programs are stated in Article 26 of Koç University Undergraduate Education Regulation, which came into force after being published in the Official Gazette on 27.03.2017. (1) Students who successfully complete the courses of the program they are enrolled in within the legal period and have a GPA of at least 2.00 are entitled to receive an undergraduate diploma.
Progression Paths (Relationship Type)

The Physics program seeks to give students the knowledge necessary to pursue a career in business or an advanced study. The graduates get job offers from leading multinational as well as local firms. Many of the graduates of the college continue their studies in distinguished graduate programs in Türkiye and abroad

Career Development Center supports all Koç University students and graduates in career Development and Planning, in preparing graduate education plans, and in professional life decisions. For more information about the Career Development Center, please visit https://career.ku.edu.tr/en/

Koç University Regulation For Undergraduate And Associate Degree Teaching And Learning Double major, minor, and specialization programs:

ARTICLE 28– (1) In accordance with the Regulation Concerning Transfer between Undergraduate and Associate Degree Programs, Double Major, Minor, and Principles Concerning Credit Transfer among Institutions of Higher Education, students who meet the success conditions and other requirements established by the Academic Council can, as double major students, concurrently take courses from two separate diploma programs of the University and earn two separate diplomas. For acceptance into, attendance to, and graduation from a double major program, courses and common educational requirements of both diploma programs must be fulfilled. Rules concerning the application, acceptance, and attendance to double major program, taking of course over the ordinary course load in the context of the second major program, dismissal from the second major program, internal transfer to the second major, and graduation from the second major are determined by the Academic Council.

(2) In accordance with the Regulation Concerning Transfer between Undergraduate and Associate Degree Programs, Double Major, Minor, and Principles Concerning Credit Transfer among Institutions of Higher Education, students who meet the success condition and other requirements established by the Academic Council can, as minor students, concurrently take a limited number of courses from another diploma program of the University as determined by the Executive Council of the college that offers this diploma program, and receive a minor certificate. Minor programs that allow taking courses from more than one diploma program can be offered. For acceptance into, attendance to and earning a certificate from a minor program, courses and common educational requirements of both diploma programs must be fulfilled. Rules concerning the application, acceptance, and attendance to, dismissal from the minor and earning the minor certificate are determined by the Academic Council.

(3) Students who meet the success condition and other requirements established by the Academic Council can concurrently take a limited number of courses from another diploma program of the University as determined by the Executive Council of the college that offers this diploma program and receive a track certificate. Rules concerning application to, acceptance, attendance, and dismissal from the track program and qualification for the track certificate are determined by the Academic Council.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

Validity is continuous.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030222728


Qualification Title
Bachelor's Degree in Physics

Awarding Body
Koç University

Awarding Body Contact
Rumelifeneri Yolu 34450 Sarıyer / İstanbul Tel: (0212) 338 10 00 information@ku.edu.tr

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The goal of the Physics program is to:

(i) support students in acquiring a solid foundation in experimental, computational, and theoretical physics for the purpose of bringing up the next generation of career physicists in academia and industry,

(ii) give a rigorous education in basic areas of physics and complementary fields in order to ensure that its graduates are equipped with the skills that will empower their creative and inquisitive undertakings in all aspects of life.


Learning Environments

Education and training are provided formally at the Rumelifeneri Campus.


Description
  • Understand the fundamental physics together with the practical, analytical, and mathematical skills of a physics major,
  • Possess the state-of-the-art practical, analytical, and mathematical skills,
  • Acquire the use of techniques, skills, and tools necessary for their careers,
  • Be able to identify the key issues and formulate and solve problems relevant to physics,
  • Be able to setup and conduct experiments, collect and analyze data, and interpret their result,
  • Be able to learn independently and know where to access the necessary resources,
  • Be able to work autonomously and collaborate with multidisciplinary team members,
  • Communicate physics concepts to anyone effectively, both verbally and in writing

Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

• Ability to possess a deep understanding of advanced physics concepts, coupled with the practical, analytical, and mathematical skills expected of a cutting-edge physicist. • Ability to skillfully employ computational techniques and tools essential for professional success.

• Ability to formulate and test complex hypotheses, identify critical parameters and variables, design and conduct sophisticated experiments, and collect, analyze, and interpret data.

• Ability to demonstrate to learn independently, work autonomously, meet deadlines, and effectively collaborate with members of multidisciplinary teams.

• Ability to excel in communicating complex physics concepts clearly and persuasively, both verbally and in writing, to a diverse audience.

• Ability to identify significant questions within the field of physics and adeptly solve related problems.


Further Info

The measurement and evaluation methods used for each course are defined by the relevant faculty member in the course syllabus at the beginning of each semester. Regarding course success grades, Article 20 of Koç University Undergraduate Education Regulation, which came into force after being published in the Official Gazette on 27.03.2017, applies.


Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.


Access Requirements

Prospective students can apply through ÖSYM exam, horizontal transfer, foreign student status or as a special student. Application conditions for each option are available on the Registration and Admission Directorate page: https://registrar.ku.edu.tr/kayit-icin-gerekli-belgeler/ Application conditions for exchange program students are available on http://oip.ku.edu.tr.


Conditions for Success
Graduation requirements for undergraduate programs are stated in Article 26 of Koç University Undergraduate Education Regulation, which came into force after being published in the Official Gazette on 27.03.2017. (1) Students who successfully complete the courses of the program they are enrolled in within the legal period and have a GPA of at least 2.00 are entitled to receive an undergraduate diploma.

Progression Paths (Relationship Type)

The Physics program seeks to give students the knowledge necessary to pursue a career in business or an advanced study. The graduates get job offers from leading multinational as well as local firms. Many of the graduates of the college continue their studies in distinguished graduate programs in Türkiye and abroad

Career Development Center supports all Koç University students and graduates in career Development and Planning, in preparing graduate education plans, and in professional life decisions. For more information about the Career Development Center, please visit https://career.ku.edu.tr/en/

Koç University Regulation For Undergraduate And Associate Degree Teaching And Learning Double major, minor, and specialization programs:

ARTICLE 28– (1) In accordance with the Regulation Concerning Transfer between Undergraduate and Associate Degree Programs, Double Major, Minor, and Principles Concerning Credit Transfer among Institutions of Higher Education, students who meet the success conditions and other requirements established by the Academic Council can, as double major students, concurrently take courses from two separate diploma programs of the University and earn two separate diplomas. For acceptance into, attendance to, and graduation from a double major program, courses and common educational requirements of both diploma programs must be fulfilled. Rules concerning the application, acceptance, and attendance to double major program, taking of course over the ordinary course load in the context of the second major program, dismissal from the second major program, internal transfer to the second major, and graduation from the second major are determined by the Academic Council.

(2) In accordance with the Regulation Concerning Transfer between Undergraduate and Associate Degree Programs, Double Major, Minor, and Principles Concerning Credit Transfer among Institutions of Higher Education, students who meet the success condition and other requirements established by the Academic Council can, as minor students, concurrently take a limited number of courses from another diploma program of the University as determined by the Executive Council of the college that offers this diploma program, and receive a minor certificate. Minor programs that allow taking courses from more than one diploma program can be offered. For acceptance into, attendance to and earning a certificate from a minor program, courses and common educational requirements of both diploma programs must be fulfilled. Rules concerning the application, acceptance, and attendance to, dismissal from the minor and earning the minor certificate are determined by the Academic Council.

(3) Students who meet the success condition and other requirements established by the Academic Council can concurrently take a limited number of courses from another diploma program of the University as determined by the Executive Council of the college that offers this diploma program and receive a track certificate. Rules concerning application to, acceptance, attendance, and dismissal from the track program and qualification for the track certificate are determined by the Academic Council.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

Validity is continuous.


Url
Open Address