Yeterlilik Kodu

TR0030003065

Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması
Sorumlu KurumAlanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKestel Mahallesi Konya Çimento Caddesi No:80 Alanya Antalya/TÜRKİYE
Sorumlu Kurum URLhttps://www.alanya.edu.tr/
Yönelim-
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mutfak türleri, kültürleri, pişirme teknikleri, sanat ve tasarımsal yaklaşımlar konularında bilgi sahibi olur.
  • Pastacılık ve ekmek üretimi, şarap ve kültürü, peynir üretimi ve kültürü ve kahve gibi gastronomi ve mutfak sanatlarının temel alanlarında bilgi ve beceri sahibi olur.
  • Konaklama işletmesi içinde veya bağımsız restoranlar ya da endüstriyel mutfak işletmelerinde üretimden satışa ve satış sonrası işler dahil olmak üzere bütün iş ve malzeme akışını anlar ve yönetir.
  • Bu alandaki her türlü malzeme seçimi, alımı, depolama ve üretim sürecini bilir ve yönetir.
  • Mutfak türleri, tasarımı, planlanması ve yönetimi konularında yeterli bilgiye sahip olur.
  • Bu alanda çalışan insan kaynaklarını planlamak, yönetmek ve liderlik etmek ve hijyen ve güvenlik sorunlarını çözme konularında bilgi sahibi olur.
  • Turizm endüstrisinin ulusal ve uluslar arası düzeyde işleyişini anlar.
  • Beslenme, gıda kimyası, yiyecek-içecek teknolojisi konularında yeterlilik kazanır.
  • Türk ve dünya mutfağı konusunda bilgi ve beceri sahibi olur.
  • Sektördeki yeni eğilimleri izler ve yenilikler üretebilir.
  • Yiyecek ve içecek sektörünü ve bunların diğer sektörlerle ilişkisini makro ve mikro boyutta analiz eder ve değerlendirir.
  • Bu özel eğitim alanlarında kariyerini geliştirmek için yol ve yöntemlere ulaşır.
  • Ulusal ve küresel kuruluşlarla işbirliği olanaklarını kuracak becerilere sahip olur.
  • En az iki dilde eğitim alanı ile ilgili yayınları izler, iş arkadaşları ve müşterilerle iletişim kurar.
  • Yaratıcı ve yenilikçi bir davranış geliştirir.
  • Rekabetçi ve alanında lider özelliklerini öne çıkarır.
  • Bu alanda yönetim ve pazarlama faaliyetlerindeki gereksinimleri belirler ve uygular.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Ön Lisans Ve Lisans Eğitim - Öğretim Ve Sınav Yönetmeliğine tabidir. 

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Kabul koşulları Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) belirlemiş olduğu mevzuat dahilinde düzenlenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları Lise Diploması ve ÖSYS'nin belirlemiş olduğu merkezi sınavlar dahilinde ÖSYM öğrencileri ÖSYS puanlarına göre yerleştirir.

Başarma ŞartlarıGastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünden lisans derecesi alma hakkı kazanılması için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00/4.00 olması, 240 kredinin (ECTS) alınmış ve tüm derslerin tamamlanmış olması gerekir. 
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlarımız özel ve kamu sektöründeki yiyecek-içecek işletmelerinde (restoran, cafe vb.), konaklama işletmelerinin (otel, tatil köyü vb.) yiyecek-içecek bölümlerinde, endüstriyel mutfakların (yemek fabrikaları ve outside catering işletmeleri) üretim ve yönetimle ilgili fonksiyonlarında istihdam edilebilirler. Ayrıca lisansüstü eğitim almaları durumunda akademik kadrolara atanabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030003065


Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Kestel Mahallesi Konya Çimento Caddesi No:80 Alanya Antalya/TÜRKİYE

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mutfak türleri, kültürleri, pişirme teknikleri, sanat ve tasarımsal yaklaşımlar konularında bilgi sahibi olur.
  • Pastacılık ve ekmek üretimi, şarap ve kültürü, peynir üretimi ve kültürü ve kahve gibi gastronomi ve mutfak sanatlarının temel alanlarında bilgi ve beceri sahibi olur.
  • Konaklama işletmesi içinde veya bağımsız restoranlar ya da endüstriyel mutfak işletmelerinde üretimden satışa ve satış sonrası işler dahil olmak üzere bütün iş ve malzeme akışını anlar ve yönetir.
  • Bu alandaki her türlü malzeme seçimi, alımı, depolama ve üretim sürecini bilir ve yönetir.
  • Mutfak türleri, tasarımı, planlanması ve yönetimi konularında yeterli bilgiye sahip olur.
  • Bu alanda çalışan insan kaynaklarını planlamak, yönetmek ve liderlik etmek ve hijyen ve güvenlik sorunlarını çözme konularında bilgi sahibi olur.
  • Turizm endüstrisinin ulusal ve uluslar arası düzeyde işleyişini anlar.
  • Beslenme, gıda kimyası, yiyecek-içecek teknolojisi konularında yeterlilik kazanır.
  • Türk ve dünya mutfağı konusunda bilgi ve beceri sahibi olur.
  • Sektördeki yeni eğilimleri izler ve yenilikler üretebilir.
  • Yiyecek ve içecek sektörünü ve bunların diğer sektörlerle ilişkisini makro ve mikro boyutta analiz eder ve değerlendirir.
  • Bu özel eğitim alanlarında kariyerini geliştirmek için yol ve yöntemlere ulaşır.
  • Ulusal ve küresel kuruluşlarla işbirliği olanaklarını kuracak becerilere sahip olur.
  • En az iki dilde eğitim alanı ile ilgili yayınları izler, iş arkadaşları ve müşterilerle iletişim kurar.
  • Yaratıcı ve yenilikçi bir davranış geliştirir.
  • Rekabetçi ve alanında lider özelliklerini öne çıkarır.
  • Bu alanda yönetim ve pazarlama faaliyetlerindeki gereksinimleri belirler ve uygular.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Ön Lisans Ve Lisans Eğitim - Öğretim Ve Sınav Yönetmeliğine tabidir. 


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Kabul koşulları Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) belirlemiş olduğu mevzuat dahilinde düzenlenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları Lise Diploması ve ÖSYS'nin belirlemiş olduğu merkezi sınavlar dahilinde ÖSYM öğrencileri ÖSYS puanlarına göre yerleştirir.


Başarma Şartları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünden lisans derecesi alma hakkı kazanılması için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00/4.00 olması, 240 kredinin (ECTS) alınmış ve tüm derslerin tamamlanmış olması gerekir. 

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlarımız özel ve kamu sektöründeki yiyecek-içecek işletmelerinde (restoran, cafe vb.), konaklama işletmelerinin (otel, tatil köyü vb.) yiyecek-içecek bölümlerinde, endüstriyel mutfakların (yemek fabrikaları ve outside catering işletmeleri) üretim ve yönetimle ilgili fonksiyonlarında istihdam edilebilirler. Ayrıca lisansüstü eğitim almaları durumunda akademik kadrolara atanabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030003065

Qualification Title
Gastronomy and Culinary Arts Undergraduate Diploma
Awarding BodyAlanya Alaaddin Keykubat University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttps://www.alanya.edu.tr/
Orientation-
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification -
Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

The person with this qualification;

  • Have knowledge about kitchen types, cultures, cooking techniques, art and design approaches.
  • Have knowledge and skills in the basic areas of gastronomy and culinary arts such as pastry and bread production, wine and wine culture, cheese production and cheese culture, and coffee.
  • Understand and manage the flow of all work and materials, from production to sales and after-sales, either in the hospitality business or in independent restaurants or industrial kitchens.
  • Know and manage the selection, purchase, storage and production of all kinds of materials in this area.
  • Have knowledge about kitchen types, design, planning and management.
  • Have knowledge about planning, managing and leading human resources and solving hygiene and safety issues.
  • Understand the operation of the tourism industry at the national and international level.
  • Gain proficiency about nutrition, food chemistry, food and beverage technology.
  • Have knowledge and skills about Turkish and world cuisine.
  • Follow the new trends in the industry and produce innovations.
  • Analyze and evaluate the food and beverage industry and its relation to other sectors in macro and micro dimensions.
  • Gain the ways and methods for improving career in this special education areas.
  • Has the ability to establish cooperation opportunities with national and global organizations.
  • Follow publications about area at least in two language, and communicates with colleagues and customers.
  • Develop creative and innovative behavior.
  • To emphasize competitive and leading features about area. Identify and practice the requirements of management and marketing activities.
Key Competencies-
Further Info

Alanya Alaaddin Keykubat University Undergraduate Education and Examination Regulation is in effect. The First Cycle (Bachelor's Degree is awarded to students who have a Cumulative Grade Point Average of not less than 2.00/4.00 and have taken and completed all the courses (240 ECTS) in the program.

Quality Assurance-
Access Requirements

Specific Admission Requirements Admission requirements are determined in line with the regulations set by Higher Education Council of Turkey (YÖK) For National Students High School Diploma Placement through a centralized national university placement examination (ÖSYS). Student Selection and Placement Center (ÖSYM) is responsible to place students according to their ÖSYS scores.

Conditions for SuccessThe First Cycle (Bachelor's Degree is awarded to students who have a Cumulative Grade Point Average of not less than 2.00/4.00 and have taken and completed all the courses (240 ECTS) in the program. The First Cycle (Bachelor's Degree is awarded to students who have a Cumulative Grade Point Average of not less than 2.00/4.00 and have taken and completed all the courses (240 ECTS) in the program.
Progression Paths (Relationship Type)

Our graduates can be employeed at food and beverage businesses (restaurants, cafes etc.), f&b department of hospitality businesses (hotels, holiday villages, etc.) and functions about production and management of industrial kitchens (food factories and outside catering businesses) in private and public sector. Also our graduates can be assigned to academic staff, provided postgraduate education to take.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030003065


Qualification Title
Gastronomy and Culinary Arts Undergraduate Diploma

Awarding Body
Alanya Alaaddin Keykubat University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

The person with this qualification;

  • Have knowledge about kitchen types, cultures, cooking techniques, art and design approaches.
  • Have knowledge and skills in the basic areas of gastronomy and culinary arts such as pastry and bread production, wine and wine culture, cheese production and cheese culture, and coffee.
  • Understand and manage the flow of all work and materials, from production to sales and after-sales, either in the hospitality business or in independent restaurants or industrial kitchens.
  • Know and manage the selection, purchase, storage and production of all kinds of materials in this area.
  • Have knowledge about kitchen types, design, planning and management.
  • Have knowledge about planning, managing and leading human resources and solving hygiene and safety issues.
  • Understand the operation of the tourism industry at the national and international level.
  • Gain proficiency about nutrition, food chemistry, food and beverage technology.
  • Have knowledge and skills about Turkish and world cuisine.
  • Follow the new trends in the industry and produce innovations.
  • Analyze and evaluate the food and beverage industry and its relation to other sectors in macro and micro dimensions.
  • Gain the ways and methods for improving career in this special education areas.
  • Has the ability to establish cooperation opportunities with national and global organizations.
  • Follow publications about area at least in two language, and communicates with colleagues and customers.
  • Develop creative and innovative behavior.
  • To emphasize competitive and leading features about area. Identify and practice the requirements of management and marketing activities.

Key Competencies
-

Further Info

Alanya Alaaddin Keykubat University Undergraduate Education and Examination Regulation is in effect. The First Cycle (Bachelor's Degree is awarded to students who have a Cumulative Grade Point Average of not less than 2.00/4.00 and have taken and completed all the courses (240 ECTS) in the program.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Specific Admission Requirements Admission requirements are determined in line with the regulations set by Higher Education Council of Turkey (YÖK) For National Students High School Diploma Placement through a centralized national university placement examination (ÖSYS). Student Selection and Placement Center (ÖSYM) is responsible to place students according to their ÖSYS scores.


Conditions for Success
The First Cycle (Bachelor's Degree is awarded to students who have a Cumulative Grade Point Average of not less than 2.00/4.00 and have taken and completed all the courses (240 ECTS) in the program. The First Cycle (Bachelor's Degree is awarded to students who have a Cumulative Grade Point Average of not less than 2.00/4.00 and have taken and completed all the courses (240 ECTS) in the program.

Progression Paths (Relationship Type)

Our graduates can be employeed at food and beverage businesses (restaurants, cafes etc.), f&b department of hospitality businesses (hotels, holiday villages, etc.) and functions about production and management of industrial kitchens (food factories and outside catering businesses) in private and public sector. Also our graduates can be assigned to academic staff, provided postgraduate education to take.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous.


Url
Open Address