Yeterlilik Kodu | TR0030003983 | |
Yeterlilik Adı | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Akdeniz Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Pınarbaşı Mah. Dumlupınar Bulvarı 07070 Kampüs Konyaaltı/Antalya/TÜRKİYE | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.akdeniz.edu.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Otel, restoranlar ve catering | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Öğrencilerin derslerdeki başarısı ara sınavlar, yarı yıl sonu sınavları, devam durumları ve ödevler üzerinden değerlendirilmektedir. Değerlendirmeler ve sınavlar Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde yapılmaktadır. Öğrencilerin programdaki derslerde başarılı olması için en az lise eğitimi almış olmaları gerekmektedir. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Program YKS TS-2 puan türünden ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme ile öğrenci almaktadır. | |
Başarma Şartları | Öğrencilerin programdaki derslerde başarılı olması için en az lise eğitimi almış olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programı müfredatından en az 240 AKTS değerinde ders alınması gerekmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Programdan mezun olanları yurt içinde ve yurt dışında otel işletmeleri, yiyecek-içecek işletmeleri, deniz turizmi işletmeleri ve kamu kurumlarında istihdam edilebilmektedir. bu kuruluşlarda mutfak, bar, restoran, satın alma ve depolama, yönetim kademeleri gibi bölümlerde görev yapabilirler. Ayrıca yemek kültürü araştırmacısı olarak veya yemek eleştirmenliği ve yazarlığı gibi alanlarda da kendilerini geliştirebilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030003983
- İşletmecilik (finans-muhasebe, insan kaynakları yönetimi, pazarlama, araştırma-geliştirme vb.) ve yönetim (örgütleme, planlama, koordinasyon, motivasyon, kontrol etme) bilgilerini gastronomi ve yiyecek içecek işletmeciliği alanlarına uygular.
- Gastronomi ve yiyecek içecek işletmeciliğine özgü alanlarda (yiyecek içecek üretimi, servisi, yiyecek-içecek maliyet yönetimi, menü yönetimi, gastronomi turizmi gibi) ayrıntılı bilgi sahibi olur, zaman içerisinde bunlardan birinde uzmanlaşır ve alanıyla ilgili temel yazılımları kullanır.
- Gastronomi ve yiyecek içecek işletmeciliği alanına uygulanabilecek araştırma yöntemlerini kullanarak yiyecek içecek işletmelerinin hizmet üretim süreçlerini çözümler, olası problemleri tanımlar, alternatif çözümleri tasarlar, planlar, uygular ve denetler.
- Yiyecek içecek işletmelerinin bölümlerini tanır, bölümlerin birbirleriyle ilişkilerini kavrar, görev yaptığı işletmenin örgüt kültürüne uyum sağlar, işletmenin politikaları, amaçları, yönetim tarzı ve stratejilerini açıklar.
- Gıda ile ilgili politikalar ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olur ve bu konulardaki değişiklikleri yorumlar.
- Hizmet sunulan misafirlerin özel hayatları, kişisel bilgilerinin gizliliği, kişisel güvenliği ve sağlıkları konusunda hassasiyet gösterir ve bu konuda gerekli tedbirleri alır.
- Kalite bilinci çerçevesinde hizmet sunulan misafirlerin kültürlerine ve ihtiyaçlarına ilişkin bir anlayış geliştirir, görev yaptığı işletmenin standartları çerçevesinde misafirleri en üst düzeyde tatmin etmek için çaba sarf eder ve işletme standartlarının yetersiz kaldığı konularda değişiklik önermek üzere sorumluluk alır.
- Görev yaptığı işletme içerisinde takım çalışması yapar ve işletmenin paydaşları ile işbirliğini geliştirir.
- Sorumluluğundaki çalışanların mesleki ihtiyaçlarını anlar ve mesleki gelişimlerini yönetir.
- En az iki yabancı dilde yazılı ve sözlü iletişim kurar.
- Gastronomi ile ilgili sanatsal, teknolojik ve mesleki gelişmeleri takip eder, değişimleri işletmesine uyarlar ve bu gelişmelere göre bilgi, beceri ve yetkinliklerini arttırır.
- Ülkenin gastronomi mirası hakkında bilgi sahibi olur ve bu mirasının turizm ve yiyecek içecek işletmeciliği açısından değerlendirilmesine ilişkin bakış açısı geliştirir.
Öğrencilerin derslerdeki başarısı ara sınavlar, yarı yıl sonu sınavları, devam durumları ve ödevler üzerinden değerlendirilmektedir. Değerlendirmeler ve sınavlar Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde yapılmaktadır. Öğrencilerin programdaki derslerde başarılı olması için en az lise eğitimi almış olmaları gerekmektedir.
Program YKS TS-2 puan türünden ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme ile öğrenci almaktadır.
Programdan mezun olanları yurt içinde ve yurt dışında otel işletmeleri, yiyecek-içecek işletmeleri, deniz turizmi işletmeleri ve kamu kurumlarında istihdam edilebilmektedir. bu kuruluşlarda mutfak, bar, restoran, satın alma ve depolama, yönetim kademeleri gibi bölümlerde görev yapabilirler. Ayrıca yemek kültürü araştırmacısı olarak veya yemek eleştirmenliği ve yazarlığı gibi alanlarda da kendilerini geliştirebilirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030003983 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Akdeniz University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.akdeniz.edu.tr/ | |
Orientation | - | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Hotel, restaurants and catering | |
National Occupation Classification | - | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030003983
Qualification is continuous