Yeterlilik Kodu | TR0030016005 | |
Yeterlilik Adı | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Maltepe Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Büyükbakkalköy, Maltepe Ünv. Marmara Eğitim Köyü, 34857 Maltepe/İstanbul | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.maltepe.edu.tr | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Üniversitemize 2009 ve öncesinde kayıt olan öğrencilere ve 2010 ve sonrasında kayıt olan öğrencilere uygulanan iki tür yönetmelik bulunmaktadır (Yönetmelik 1-Y1; Yönetmelik 2-Y2): Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 2009 ve öncesi girişli öğrenciler 100 üzerinden 50 ve 2010 ve sonrası girişli öğrenciler ise 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek zorundadırlar. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan sisteme dayalı Özel Yetenek Sınavı ile yapılmaktadır. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarıyla başvuruda bulunup Özel Yetenek Sınavı ile kabul edilmektedir (Ön lisans ve Lisans Programları Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabul Yönergesi). Genel Akademik Değişim Protokolü olan programlara öğrencilerin kabulü, Maltepe Üniversitesi ile işbirliği yapılan (partner) üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (ERASMUS, FARABİ vb. gibi) çerçevesinde yapılmaktadır. Konuk öğrenciler, bu programda verilen derslere ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıt olabilirler. Programı izleyecek yeterlikte dil bilme koşulu aranır. | |
Başarma Şartları | Kayıt oldukları lisans bölümleri programlarının ders planlarında yer alan derslere yazılarak bu dersleri başarmış, T.C. Maltepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde gösterilen staj ve mezuniyet projesi gibi çalışmaları başarı ile bitirmiş ve GANO’su en az 2.00 olan öğrenciler Üniversite eğitim-öğretimini tamamlamış sayılırlar. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Mezunlar otellerde, banquetlerde, catering şirketlerinde, yolcu gemilerinde ve restaurantlarda ala carte chef olarak çalışabilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030016005
- Programda öğrencilerin yiyecek temel bilgileri üretim ve işlenmesi hakkında bilgi verilmekle birlikte, uygulamaları da yapılmaktadır.
- Öğrencilere aynı zamanda yiyeceklerin ait oldukları kültüre dair bilgiler, fikirler ve kemdilerini geliştirme olanakları verilmektedir.
- Bunula birlikte ayrıntılı olarak yiyecek-içecek pazarı ve sektörel bilgiler anlatılmaktadır.
Üniversitemize 2009 ve öncesinde kayıt olan öğrencilere ve 2010 ve sonrasında kayıt olan öğrencilere uygulanan iki tür yönetmelik bulunmaktadır (Yönetmelik 1-Y1; Yönetmelik 2-Y2): Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 2009 ve öncesi girişli öğrenciler 100 üzerinden 50 ve 2010 ve sonrası girişli öğrenciler ise 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek zorundadırlar. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir.
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan sisteme dayalı Özel Yetenek Sınavı ile yapılmaktadır. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarıyla başvuruda bulunup Özel Yetenek Sınavı ile kabul edilmektedir (Ön lisans ve Lisans Programları Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabul Yönergesi). Genel Akademik Değişim Protokolü olan programlara öğrencilerin kabulü, Maltepe Üniversitesi ile işbirliği yapılan (partner) üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (ERASMUS, FARABİ vb. gibi) çerçevesinde yapılmaktadır. Konuk öğrenciler, bu programda verilen derslere ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıt olabilirler. Programı izleyecek yeterlikte dil bilme koşulu aranır.
Mezunlar otellerde, banquetlerde, catering şirketlerinde, yolcu gemilerinde ve restaurantlarda ala carte chef olarak çalışabilirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030016005 | |
Qualification Title | Gastronomy and Culinary Arts Bachelors Degree Diploma | |
Awarding Body | Maltepe University | |
Awarding Body Contact | Education as Institution | |
Awarding Body Url | https://www.maltepe.edu.tr/en/contact-information | |
Orientation | - | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | There are two types of regulations (Regulation 1-Y1; Regulation 2-Y2): for students who enrolled in 2009 or before and for students who enrolled in 2010 or after. To complete the available courses in the programme (a total of 240 ECTS credits) successfully, all of students who enrolled in 2009 or before have to get at least 50 points out of 100 and students who enrolled in 2010 or after are required to achieve 2.00 on a 4.00 weighted grade point average. To graduate from the programmes students should get at least DD in all of the courses provided. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | The admission of students to the programme is made upon Special Aptitude Test based on the system of Student Selection and Placement Center (OSYM – University entrance exam) within the framework set by the regulations of Higher Education Council (HEC). Foreign students apply to the programme with the scores of internationally acceptable exams such as SAT, ACT or with their high school graduation grades and are admitted to the programme with Special Aptitude Examination (Undergraduate and Graduate Programmes for Foreign Students Admission Guidelines). The admission of students of General Academic Exchange Protocol to the related programmes are done within the framework of the bilateral agreements (ERASMUS, FARABI, etc) signed between Maltepe University and the partner universities. Guest students may enroll into the courses in this programme, if the related academic unit approves. Sufficient language knowledge is required to monitor the programme. | |
Conditions for Success | Students who enrolled in the courses in the course plans of their undergraduate programs and succeeded in those courses, and those who successfully completed the internships and graduation projects included in Maltepe University Associate Degree and Bachelor Degree Teaching, Training and Testing Regulation with a General Point Average of minimum 2.00 are considered as graduates. | |
Progression Paths (Relationship Type) | The graduates are working in hotels, banquets, catering services, cruise lines and ala carte restaurants as chef. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030016005
- The program is designed to enable students to learn and practice the entire food production cycle, from the choice of raw materials to the processes that influence the final product's sensory profile and quality.
- The students will be able to develop a sound foundation of understanding and will be able to practice with culture, skills and ideas that are essential for producing, distributing and selling food in an innovative manner.
- Our graduates will play a crucial role in leading this sector by elevating the quality of production and to guide the market with their managerial skills.
There are two types of regulations (Regulation 1-Y1; Regulation 2-Y2): for students who enrolled in 2009 or before and for students who enrolled in 2010 or after. To complete the available courses in the programme (a total of 240 ECTS credits) successfully, all of students who enrolled in 2009 or before have to get at least 50 points out of 100 and students who enrolled in 2010 or after are required to achieve 2.00 on a 4.00 weighted grade point average. To graduate from the programmes students should get at least DD in all of the courses provided.
The admission of students to the programme is made upon Special Aptitude Test based on the system of Student Selection and Placement Center (OSYM – University entrance exam) within the framework set by the regulations of Higher Education Council (HEC). Foreign students apply to the programme with the scores of internationally acceptable exams such as SAT, ACT or with their high school graduation grades and are admitted to the programme with Special Aptitude Examination (Undergraduate and Graduate Programmes for Foreign Students Admission Guidelines). The admission of students of General Academic Exchange Protocol to the related programmes are done within the framework of the bilateral agreements (ERASMUS, FARABI, etc) signed between Maltepe University and the partner universities. Guest students may enroll into the courses in this programme, if the related academic unit approves. Sufficient language knowledge is required to monitor the programme.
The graduates are working in hotels, banquets, catering services, cruise lines and ala carte restaurants as chef.
Qualification is continuous