Yeterlilik Kodu

TR0030023097

Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması
Sorumlu Kurumİstanbul Bilgi Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEski Silahtarağa Elektrik Santralı Kazım Karabekir Cad. No: 2/13 34060 Eyüpsultan İstanbul
Sorumlu Kurum URLhttps://www.bilgi.edu.tr/tr/
Yönelim-
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Anahtar Öğrenme Çıktıları;

  • Programdan mezun olanlar;
  • Her türlü girdinin satınalma öncesi üretim safhasından itibaren, bütün girdilerin orjinlerine kadar her adımı kavramak ve analitik düşünce yöntemleriyle ile riskli sorunları çözmek.
  • Mutfaklar, kültürler ve yemek sanatı ile bilgi sahibi olmak, bunlarla beraber yaratıcı düşünmeye sevk edecek sanat ve kültür donanımına sahip olmak.
  • En az iki yabancı dilde yetkin olup, alanındaki bilgileri izleyip yeterli düzeyde anlamak, anlatmak ve iletişim kurabilecek düzeyde olmak.
  • Turizm ve gastronomi alanlarındaki mevcut durumları ve gelişmeleri takip etmek ve bunlar hakkında yorum yapabilme gücüne sahip olmak.
  • Klasik ve modern pişirme teknikleri süreçlerine hakim olup, bu alanda sentez gücüne ve yeterliliğe sahip olmak.
  • Çok disiplinli çalışmalarda ekip çalışması yapabilmek.
  • Yönetim ve girişimcilik becerileri kazanmak.
  • Tamamlayıcı Öğrenme Çıktıları;

  • Programdan mezun olanlar;
  • Teknolojinin uygun kullanımı dahil olmak üzere yeterli yazılı ve sözlü iletişim becerilerini gelişmesini sağlamak.
  • Profesyonel iş tutumu ve alışkanlıkları geliştirmek.
  • Profesyonel pastanelerde çalışabilecek iş tutumu geliştirmek.
  • Profesyonel mutfaklarda çalışabilecek iş tutumu geliştirmek.
  • Pazarlama ile ilişkili temel konseptleri açıklayabilecek beceriyi kazanmak ve finansal beklentilerin karşılaması için yiyecek sektörüne entegrasyonu.

 

Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
BAŞARI NOTU KATSAYI
A 4,00
A- 3,70
B+ 3,30
B 3,00
B- 2,70
C+ 2,30
C 2,00
C- 1,70
D+ 1,30
D 1,00
F 0,00
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı
  • (1) Lise diploması
  • (2) Ulusal Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavları yoluyla yerleştirilmiş olmak
  • (3) Özel yetenek sınavını başarıyla geçmiş olmak
  • (4) İstanbul Bilgi Üniversitesi İngilizce Dil Sınavı (BİLET) veya TOEFL ya da benzeri uluslararası seviyede tanınmış olan bir dil sınavından geçerli not almış olmak
  • (5) Meslek Yüksekokullarının aynı ya da benzeri bölümlerinden mezun olmuş olan ön lisans öğrencileri için, Dikey Geçiş sınavı yoluyla yerleştirilmiş olmak
  • (6)Yabancı öğrenciler için, üniversiteye doğrudan başvurmuş ve yerleştirilmiş olmak; üniversitenin internet sitesinde belirtilmiş olan kamuya açık ulusal ve kurumsal yönetmelikler çerçevesinde Üniversite tarafından değerlendirilmiş olmak
Başarma Şartları Öğrencinin 240 AKTS kredisini tamamlamış olması ve Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (CGPA)’nın -hiçbir dersten kalmamak koşuluyla- 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şartı aranmaktadır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Öğrenciler yeni öneriler sunabilmek için nitelikli olup bu alanda danışmanlık sunacakları gibi önde gelen restoranlarda, otellerde, cruise gemilerinde, catering firmalarında şef olabilecek donanıma sahip olarak mezun olacaklardır. Arzu edenler girişimci olarak da sektörlerde bulunabilirler.
Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)
  • Yeterlilik süresiz olarak geçerlidir.
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030023097


Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
İstanbul Bilgi Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Eski Silahtarağa Elektrik Santralı Kazım Karabekir Cad. No: 2/13 34060 Eyüpsultan İstanbul

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Anahtar Öğrenme Çıktıları;

  • Programdan mezun olanlar;
  • Her türlü girdinin satınalma öncesi üretim safhasından itibaren, bütün girdilerin orjinlerine kadar her adımı kavramak ve analitik düşünce yöntemleriyle ile riskli sorunları çözmek.
  • Mutfaklar, kültürler ve yemek sanatı ile bilgi sahibi olmak, bunlarla beraber yaratıcı düşünmeye sevk edecek sanat ve kültür donanımına sahip olmak.
  • En az iki yabancı dilde yetkin olup, alanındaki bilgileri izleyip yeterli düzeyde anlamak, anlatmak ve iletişim kurabilecek düzeyde olmak.
  • Turizm ve gastronomi alanlarındaki mevcut durumları ve gelişmeleri takip etmek ve bunlar hakkında yorum yapabilme gücüne sahip olmak.
  • Klasik ve modern pişirme teknikleri süreçlerine hakim olup, bu alanda sentez gücüne ve yeterliliğe sahip olmak.
  • Çok disiplinli çalışmalarda ekip çalışması yapabilmek.
  • Yönetim ve girişimcilik becerileri kazanmak.
  • Tamamlayıcı Öğrenme Çıktıları;

  • Programdan mezun olanlar;
  • Teknolojinin uygun kullanımı dahil olmak üzere yeterli yazılı ve sözlü iletişim becerilerini gelişmesini sağlamak.
  • Profesyonel iş tutumu ve alışkanlıkları geliştirmek.
  • Profesyonel pastanelerde çalışabilecek iş tutumu geliştirmek.
  • Profesyonel mutfaklarda çalışabilecek iş tutumu geliştirmek.
  • Pazarlama ile ilişkili temel konseptleri açıklayabilecek beceriyi kazanmak ve finansal beklentilerin karşılaması için yiyecek sektörüne entegrasyonu.

 


Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
BAŞARI NOTU KATSAYI
A 4,00
A- 3,70
B+ 3,30
B 3,00
B- 2,70
C+ 2,30
C 2,00
C- 1,70
D+ 1,30
D 1,00
F 0,00

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
  • (1) Lise diploması
  • (2) Ulusal Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavları yoluyla yerleştirilmiş olmak
  • (3) Özel yetenek sınavını başarıyla geçmiş olmak
  • (4) İstanbul Bilgi Üniversitesi İngilizce Dil Sınavı (BİLET) veya TOEFL ya da benzeri uluslararası seviyede tanınmış olan bir dil sınavından geçerli not almış olmak
  • (5) Meslek Yüksekokullarının aynı ya da benzeri bölümlerinden mezun olmuş olan ön lisans öğrencileri için, Dikey Geçiş sınavı yoluyla yerleştirilmiş olmak
  • (6)Yabancı öğrenciler için, üniversiteye doğrudan başvurmuş ve yerleştirilmiş olmak; üniversitenin internet sitesinde belirtilmiş olan kamuya açık ulusal ve kurumsal yönetmelikler çerçevesinde Üniversite tarafından değerlendirilmiş olmak

Başarma Şartları
Öğrencinin 240 AKTS kredisini tamamlamış olması ve Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (CGPA)’nın -hiçbir dersten kalmamak koşuluyla- 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şartı aranmaktadır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Öğrenciler yeni öneriler sunabilmek için nitelikli olup bu alanda danışmanlık sunacakları gibi önde gelen restoranlarda, otellerde, cruise gemilerinde, catering firmalarında şef olabilecek donanıma sahip olarak mezun olacaklardır. Arzu edenler girişimci olarak da sektörlerde bulunabilirler.

Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)
  • Yeterlilik süresiz olarak geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030023097

Qualification Title
Awarding BodyIstanbul Bilgi University
Awarding Body Contacthttps://www.bilgi.edu.tr/en/university/about/
Awarding Body Urlhttps://www.bilgi.edu.tr/en/
Orientation-
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Key Learning Outcomes;

Graduates of the programs will be able to;

 

  1. Grasp all kinds of pre-production phase of input procurement until each step of origins and methods and solve risky problems with analytical thinking.
  2. To have knowledge about kitchens, cultures, details on culinary arts and equipped with culture and art to lead to think creatively.
  3. Being competent in at least two foreign languages, follow the field of study and communicate in these languages.
  4. Being able to follow and comment on the current development and changes in the field of tourism and gastronomy.
  5. Mastering on the classical and modern cooking techniques, and having competence and synthesis power about this area.
  6. Able to work in a team of multi-disciplinary projects.
  7. Able to acquire and apply managerial and entrepreneurial skills.

 

Supplementary Learning Outcomes;

Graduates of the programs will be able to;

 

  1. Employ proficient written and oral communication skills, including the appropriate uses of technology.
  2. Demonstrate professional work attitudes and work habits.
  3. Demonstrate the ability to work in a professional pastry.
  4. Demonstrate the ability to work in a professional kitchen.
  5. Explain basic concepts involved in marketing and how they can be applied to food service operations to facilitate financial objectives.

 

Key Competencies-
Further Info
LETTER GRADE POINTS
A 4.00
A- 3.70
B+ 3.30
B 3.00
B- 2.70
C+ 2.30
C 2.00
C- 1.70
D+ 1.30
D 1.00
F 0.00
Quality Assurance-
Access Requirements

(1) High School Diploma (2) Placement through a nation-wide Student Selection and Placement Examinations (3) Successful completion of special skills test (4) Certificate of Istanbul Bilgi University English Language Exam (BILET) or acceptable score of TOEFL or similar internationally recognised exams (5) For graduates of short-cycle degree programmes from the same or related fields of studies of vocational schools (MYOs), placement through a nation-wide Vertical Transfer Examination (Dikey Geçiş Sınavı) (6) For foreign students, placement by direct applications of candidates to the university and assessment by the university within the frameworks of the publicly available national and institutional regulations published on the university’s web site.

Conditions for SuccessA student is required to complete 240 ECTS credits and achieve a minimum CGPA of 2.00/4.00 with no failing grades.
Progression Paths (Relationship Type)

Students are qualified to develop new proposals to advice in this area and equipped work as a chef in the leading restaurants, hotels, cruiseships and catering companies. If they wolud like, they can run their own businesses.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is valid indefinitely.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030023097


Qualification Title

Awarding Body
Istanbul Bilgi University

Awarding Body Contact
https://www.bilgi.edu.tr/en/university/about/

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Key Learning Outcomes;

Graduates of the programs will be able to;

 

  1. Grasp all kinds of pre-production phase of input procurement until each step of origins and methods and solve risky problems with analytical thinking.
  2. To have knowledge about kitchens, cultures, details on culinary arts and equipped with culture and art to lead to think creatively.
  3. Being competent in at least two foreign languages, follow the field of study and communicate in these languages.
  4. Being able to follow and comment on the current development and changes in the field of tourism and gastronomy.
  5. Mastering on the classical and modern cooking techniques, and having competence and synthesis power about this area.
  6. Able to work in a team of multi-disciplinary projects.
  7. Able to acquire and apply managerial and entrepreneurial skills.

 

Supplementary Learning Outcomes;

Graduates of the programs will be able to;

 

  1. Employ proficient written and oral communication skills, including the appropriate uses of technology.
  2. Demonstrate professional work attitudes and work habits.
  3. Demonstrate the ability to work in a professional pastry.
  4. Demonstrate the ability to work in a professional kitchen.
  5. Explain basic concepts involved in marketing and how they can be applied to food service operations to facilitate financial objectives.

 


Key Competencies
-

Further Info
LETTER GRADE POINTS
A 4.00
A- 3.70
B+ 3.30
B 3.00
B- 2.70
C+ 2.30
C 2.00
C- 1.70
D+ 1.30
D 1.00
F 0.00

Quality Assurance
-

Access Requirements

(1) High School Diploma (2) Placement through a nation-wide Student Selection and Placement Examinations (3) Successful completion of special skills test (4) Certificate of Istanbul Bilgi University English Language Exam (BILET) or acceptable score of TOEFL or similar internationally recognised exams (5) For graduates of short-cycle degree programmes from the same or related fields of studies of vocational schools (MYOs), placement through a nation-wide Vertical Transfer Examination (Dikey Geçiş Sınavı) (6) For foreign students, placement by direct applications of candidates to the university and assessment by the university within the frameworks of the publicly available national and institutional regulations published on the university’s web site.


Conditions for Success
A student is required to complete 240 ECTS credits and achieve a minimum CGPA of 2.00/4.00 with no failing grades.

Progression Paths (Relationship Type)

Students are qualified to develop new proposals to advice in this area and equipped work as a chef in the leading restaurants, hotels, cruiseships and catering companies. If they wolud like, they can run their own businesses.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is valid indefinitely.


Url
Open Address