Yeterlilik Kodu | TR0030027946 | |
Yeterlilik Adı | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | İstanbul Aydın Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Florya Yerleşkesi (Halit Aydın Yerleşkesi) Beşyol Mah.İnönü Cad.No: 38 Sefaköy–Küçükçekmece / İSTANBUL | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.aydin.edu.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | - | |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | - | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) |
| |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
Yeterlilik Kodu
TR0030027946
Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması
Sorumlu Kurum
İstanbul Aydın Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Florya Yerleşkesi (Halit Aydın Yerleşkesi) Beşyol Mah.İnönü Cad.No: 38 Sefaköy–Küçükçekmece / İSTANBUL
Sorumlu Kurum URL
Yönelim
-
Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-
AYÇ Seviyesi
6
TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-
Kategori
-
Kredi Değeri
-
Programın Normal Süresi
-
Program Profili (Amaç)
-
Öğrenme Ortamları
-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
-
Anahtar Yetkinlikler
-
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
- Günümüzde insanlar karın doyurmaktan ziyade yedikleri ve içtiklerinin duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesine daha çok önem verir hale gelmiştir. Diğer taraftan, yemeklerin servisi ve sunumu tüketicilerin tercihinde önemli bir rol oynamaktadır. Sosyal ve kültürel değişimlere bağlı olarak beslenme alışkanlıklarında da farklılıklar gözlenmekte; globalleşen dünyada farklı lezzetlere olan taleplerde bir artış görülmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de gastronomi dalı hak ettiği değeri bulmaya başlamış ve bu alanda profesyonelleşme zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Bu gelişmelere uygun olarak beliren uzman ihtiyacını karşılamak bölümümüz misyonunu oluşturmaktadır. Bu misyon doğrultusunda bölümümüzde sektörün de görüşleri alınarak oluşturulan ders programı çerçevesinde uygulama ağırlıklı bir eğitim verilmektedir.
- Dünyada yükselen bir değer olan gastronomi, ülkemizde de kurumsal, zincir otel ve restoranların çoğalması ve insanların dışarıda yemek yeme kültürlerinin yaygınlaşması sonucunda, gençler için kariyer yapılacak önemli bir alan haline gelmiştir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunlarının mesleğini icra edebileceği pek çok seçenek vardır. Otel, tatil köyü, restoran, bar, catering firmaları, konaklama tesisleri, havayolu şirketleri, seyahat gemileri, hastaneler gibi yiyecek ve içeceklerin hazırlandığı ve sunulduğu her türlü işletmede; gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde; görsel ve yazılı basın kuruluşlarında; eğitim kurumlarında yönetici, tasarlayıcı ve uygulayıcı olarak çalışabilirler. Yetenekleri doğrultusunda yurt dışında çalışma olanağı bulabilirler. Kendi işletmelerini kurabilir ve yönetebilirler. Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapılabilirler
- Bölüm, tam teşekküllü yaklaşık 640 m2'lik bir alan üzerine kurulu eğitim ve uygulama ünitesine sahiptir. Ünite, soğuk ve sıcak yemeklerin hazırlandığı Mutfak I; unlu mamüller, tatlılar, pasta ve çikolata eğitiminin verildiği Mutfak II; kendi şeflerimizin ve konuk ettiğimiz şeflerin workshop uygulamalarını yaptığı demostrasyon mutfağı ile içeceklerin hazırlanması, yiyeceklerin servis ve sunumunun öğretildiği bar ve kafeterya bölümlerinden oluşmaktadır. Ünitede ayrıca soğuk muhafaza odası, donmuş muhafaza odası, kiler, sebzehane, kasaphane, bulaşıkhane, çöp odası gibi alanlar da mevcuttur. Mutfaklarımız gerek bireysel çalışma gerekse grup çalışmasına uygun olarak tasarlanmış olup modern hazırlık ve pişirme ekipmanları ve her öğrenciye yetecek kapasitede set üstü malzemelerle donatılmıştır.
Kalite Güvencesi
-
Giriş Şartı
-
Başarma Şartları
-
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
- Yandal
- Çift anadal
- Uluslararası değişim programları ile yurt dışında eğitim (1 veya 2 yarıyıl)
- Mezuniyet sonrası yüksek lisans programlarına devam imkanı
Yasal Dayanağı
-
Geçerlilik Süresi (Varsa)
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Qualification Code | TR0030027946 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Istanbul Aydın University | |
Awarding Body Contact | Florya Yerleşkesi (Halit Aydın Yerleşkesi) Beşyol Mah.Inönü Cad.No: 38 Sefaköy–Küçükçekmece / İSTANBUL | |
Awarding Body Url | https://www.aydin.edu.tr/ | |
Orientation | - | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |
Qualification Code
TR0030027946
Qualification Title
Awarding Body
Istanbul Aydın University
Awarding Body Contact
Florya Yerleşkesi (Halit Aydın Yerleşkesi) Beşyol Mah.Inönü Cad.No: 38 Sefaköy–Küçükçekmece / İSTANBUL
Awarding Body Url
Orientation
-
National Occupation Classification
-
EQF Level
6
TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.
National Occupation Classification
-
Category
-
Credit Value
-
Program Duration
-
Program Profile
-
Learning Environments
-
Description
-
Key Competencies
-
Further Info
-
Quality Assurance
-
Access Requirements
-
Conditions for Success
-
Progression Paths (Relationship Type)
-
Legal Basis
-
Validity Period (If Any)
-
Url