Yeterlilik Kodu

TR0030007920

Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması
Sorumlu KurumYaşar Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiYaşar Üniversitesi, Üniversite Caddesi No:37-39 Bornova, İZMİR
Sorumlu Kurum URLhttp://www.yasar.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)

Tam burslu eğitim sağlamaktadır.

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Yiyecek ve içeceklerin, kültür, coğrafi alan, tarihsel ve sanatsal bilgiler ile beslenme bilimleri çerçevesinde değerlendirmesini yapabilmek.
  • Gıdaların özellikleri, hijyeni, güvenliği ve etiği ile beslenme ilkeleri konularında uluslararası standartları bilmek ve uygulayabilmek.
  • Gıdaların üretim, yöntem ve teknolojileri konusunda bilgi sahibi olmak ve yeni ürünler geliştirmek.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili ulusal ve uluslararası kavramları öğrenerek, kullanma ve sergileme becerisine sahip olmak.
  • Yiyecek içecek işletmeleri yönetimi ve menü planlama ile ilgili temel kavramları bilerek, uygulama becerisine sahip olmak.
  • Gastronominin kültür, sanat ve turizm üzerindeki etkilerini bilmek ve buna ilişkin değerlendirmeler yapabilmek.
  • İşletme, turizm, gıda ve tasarım gibi disiplinlerden yararlanabilmek ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olmak.
  • Gastronomi alanında edindiği bilgi, beceri ve yeterlilikleri hayatın diğer alanlarında kullanmak.
  • Gastronomi ve Mutfak sanatları alanının gerektirdiği düzeyde bilgi iletişim teknolojilerini ve İngilizceyi kullanma becerisine sahip olmak.
  • Gastronomi, turizm ve mutfak kültürünün sanatla olan yakın ilişkisini anlayabilmek ve hayatın diğer alanlarında kullanmak.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Yaşar Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönergesi maddelerine göre sınav ve değerlendirme ölçütleri esas alınmaktadır.Müfredatta bulunan zorunlu ve seçmeli dersleri alarak 240 AKTS yi tamamlamış ve genel not ortalaması (GNO) en az 2.00 / 4.00 puan olan öğrenciler mezuniyet için yeterlilik sağlarlar.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

TC Uyruklu Öğrenciler (Önlisans - Lisans Programları)•Lise Diploması•Lise ve dengi okul mezunları için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve iki yıllık önlisans mezunları için de yine aynı kurum tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda alınan puana göre yapılan üniversite tercihleri sonrasında yerleşme. Yaşar Üniversitesi Yabancı Dil Muafiyet Sınavı (FLAT) ya da üniversite tarafından bu sınava eşdeğer kabul edilen bir yabancı dil sınavından minimum yeterli notun alınması (Bu sınavlardan, gerekli minimum geçme notunu elde edemeyen adaylar, Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu - Hazırlık Sınıfı tarafından yürütülen, bir yıllık Yoğunlaştırılmış İngilizce Programı’na kayıt yaptırmak zorundadır.Uluslararası Öğrenciler için (Önlisans - Lisans Programları)•Başvuru formu (Yaşar Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Başvuru Platformu http://apply.yasar.edu.tr )•Lise Diploması,•Lise Not Dökümü•Yaşar Üniversitesi Yabancı Dil Muafiyet Sınavı (FLAT) ya da ÖSYM tarafından bu sınava eşdeğer kabul edilen bir yabancı dil sınavından minimum yeterli notun alınması (Bu sınavlardan, gerekli minimum geçme notunu elde edemeyen adaylar, Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu - Hazırlık Sınıfı tarafından yürütülen, bir yıllık Yoğunlaştırılmış İngilizce Programı’na kayıt yaptırmak zorundadır. Anadili İngilizce olan öğrenciler için gerekmemektedir.)•Referans Mektubu•Niyet Mektubu•Pasaport Fotokopisi

Başarma ŞartlarıMüfredatta bulunan zorunlu ve seçmeli dersleri alarak 240 AKTS yi tamamlamış ve genel not ortalaması (GNO) en az 2.00 / 4.00 puan olan öğrenciler mezuniyet için yeterlilik sağlarlar. Kümülatif lisans ortalaması 4.00 üzerinden 2.00 den daha az olmayan ve programındaki tüm dersleri (240 AKTS) başarmış ve varsa zorunlu stajını da gerçekleştirmiş olan öğrenciler Lisans eğitimini tamamlar ve mezuniyet için gerekli koşulları sağlamış olur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlarımız ağırlıklı olarak ulusal ve uluslararası beş yıldızlı otellerin mutfak ekibinde veya yiyecek içecek bölümlerinde; restoranların mutfak ya da işletme kısımlarında, gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde (ARGE), yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda ve görsel-basılı yayın kuruluşlarında çalışabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030007920


Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Yaşar Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Yaşar Üniversitesi, Üniversite Caddesi No:37-39 Bornova, İZMİR

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)

Tam burslu eğitim sağlamaktadır.


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Yiyecek ve içeceklerin, kültür, coğrafi alan, tarihsel ve sanatsal bilgiler ile beslenme bilimleri çerçevesinde değerlendirmesini yapabilmek.
  • Gıdaların özellikleri, hijyeni, güvenliği ve etiği ile beslenme ilkeleri konularında uluslararası standartları bilmek ve uygulayabilmek.
  • Gıdaların üretim, yöntem ve teknolojileri konusunda bilgi sahibi olmak ve yeni ürünler geliştirmek.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili ulusal ve uluslararası kavramları öğrenerek, kullanma ve sergileme becerisine sahip olmak.
  • Yiyecek içecek işletmeleri yönetimi ve menü planlama ile ilgili temel kavramları bilerek, uygulama becerisine sahip olmak.
  • Gastronominin kültür, sanat ve turizm üzerindeki etkilerini bilmek ve buna ilişkin değerlendirmeler yapabilmek.
  • İşletme, turizm, gıda ve tasarım gibi disiplinlerden yararlanabilmek ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olmak.
  • Gastronomi alanında edindiği bilgi, beceri ve yeterlilikleri hayatın diğer alanlarında kullanmak.
  • Gastronomi ve Mutfak sanatları alanının gerektirdiği düzeyde bilgi iletişim teknolojilerini ve İngilizceyi kullanma becerisine sahip olmak.
  • Gastronomi, turizm ve mutfak kültürünün sanatla olan yakın ilişkisini anlayabilmek ve hayatın diğer alanlarında kullanmak.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Yaşar Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönergesi maddelerine göre sınav ve değerlendirme ölçütleri esas alınmaktadır.Müfredatta bulunan zorunlu ve seçmeli dersleri alarak 240 AKTS yi tamamlamış ve genel not ortalaması (GNO) en az 2.00 / 4.00 puan olan öğrenciler mezuniyet için yeterlilik sağlarlar.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

TC Uyruklu Öğrenciler (Önlisans - Lisans Programları)•Lise Diploması•Lise ve dengi okul mezunları için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve iki yıllık önlisans mezunları için de yine aynı kurum tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda alınan puana göre yapılan üniversite tercihleri sonrasında yerleşme. Yaşar Üniversitesi Yabancı Dil Muafiyet Sınavı (FLAT) ya da üniversite tarafından bu sınava eşdeğer kabul edilen bir yabancı dil sınavından minimum yeterli notun alınması (Bu sınavlardan, gerekli minimum geçme notunu elde edemeyen adaylar, Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu - Hazırlık Sınıfı tarafından yürütülen, bir yıllık Yoğunlaştırılmış İngilizce Programı’na kayıt yaptırmak zorundadır.Uluslararası Öğrenciler için (Önlisans - Lisans Programları)•Başvuru formu (Yaşar Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Başvuru Platformu http://apply.yasar.edu.tr )•Lise Diploması,•Lise Not Dökümü•Yaşar Üniversitesi Yabancı Dil Muafiyet Sınavı (FLAT) ya da ÖSYM tarafından bu sınava eşdeğer kabul edilen bir yabancı dil sınavından minimum yeterli notun alınması (Bu sınavlardan, gerekli minimum geçme notunu elde edemeyen adaylar, Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu - Hazırlık Sınıfı tarafından yürütülen, bir yıllık Yoğunlaştırılmış İngilizce Programı’na kayıt yaptırmak zorundadır. Anadili İngilizce olan öğrenciler için gerekmemektedir.)•Referans Mektubu•Niyet Mektubu•Pasaport Fotokopisi


Başarma Şartları
Müfredatta bulunan zorunlu ve seçmeli dersleri alarak 240 AKTS yi tamamlamış ve genel not ortalaması (GNO) en az 2.00 / 4.00 puan olan öğrenciler mezuniyet için yeterlilik sağlarlar. Kümülatif lisans ortalaması 4.00 üzerinden 2.00 den daha az olmayan ve programındaki tüm dersleri (240 AKTS) başarmış ve varsa zorunlu stajını da gerçekleştirmiş olan öğrenciler Lisans eğitimini tamamlar ve mezuniyet için gerekli koşulları sağlamış olur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlarımız ağırlıklı olarak ulusal ve uluslararası beş yıldızlı otellerin mutfak ekibinde veya yiyecek içecek bölümlerinde; restoranların mutfak ya da işletme kısımlarında, gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde (ARGE), yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda ve görsel-basılı yayın kuruluşlarında çalışabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030007920

Qualification Title
Gastronomy and Culinary Arts License
Awarding BodyYaşar University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.yasar.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info

Examination and Assessment criteria of Yaşar University Associate and Undergraduate Education and Examination Directive is considered as a base. Students who complete the compulsory and elective courses in the curriculum have completed 240 ECTS and overall grade point average (GPA) of at least 2.00/4.00 are eligible for graduation.

Quality Assurance-
Access Requirements

Turkish Students (Associate - Undergraduate Programs)•High School Diploma•Placement upon the result of Higher Education Institutes Examination (YKS) for high school or equivalency degree holder candidates or External Transfer Examination (DGS) for associate degree holder candidates by Assessment, Selection and Placement Center (OSYM). •Obtaining minimum required result from Yasar University English Language Proficiency Test (FLAT) or the equivalent international examinations accepted by the University. (Candidates not obtaining minimum result Yasar University English Language Proficiency Test (FLAT) or the equivalent international examinations accepted by the University should register to one-year intensive English program by Yasar University School of Foreign Languages as a preparatory class)International Students (Associate - Undergraduate Programs)•Application Form (Yaşar University International Students Application Platform http://apply.yasar.edu.tr )•High School Diploma•Transcript•Obtaining minimum required result from Yasar University English Language Proficiency Test (FLAT) or the equivalent international examinations accepted by the University. (Candidates not obtaining minimum result Yasar University English Language Proficiency Test (FLAT) or the equivalent international examinations accepted by the University should register to one year intensive English program by Yasar University School of Foreign Languages as a preparatory class) (Not Necessary for the students whose mother tongue is English)•Reference Letter•Motivational Letter•Passport Copy

Conditions for SuccessStudents who complete the compulsory and elective courses in the curriculum have completed 240 ECTS and overall grade point average (GPA) of at least 2.00/4.00 are eligible for graduation.Students, who have achieved all courses in their program (240 ECTS) in addition to compulsory internship (if exists) with a CGPA of 2.00 over 4.00, complete their undergraduate degree education and provide all required conditions for graduation.
Progression Paths (Relationship Type)

Our graduates are mainly in the kitchen team of five-star hotels in national and international or food and beverage departments; They can work in the kitchen or business areas of the restaurants, in the product development departments of food enterprises (R & D), in the food-beverage sector and media.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030007920


Qualification Title
Gastronomy and Culinary Arts License

Awarding Body
Yaşar University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info

Examination and Assessment criteria of Yaşar University Associate and Undergraduate Education and Examination Directive is considered as a base. Students who complete the compulsory and elective courses in the curriculum have completed 240 ECTS and overall grade point average (GPA) of at least 2.00/4.00 are eligible for graduation.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Turkish Students (Associate - Undergraduate Programs)•High School Diploma•Placement upon the result of Higher Education Institutes Examination (YKS) for high school or equivalency degree holder candidates or External Transfer Examination (DGS) for associate degree holder candidates by Assessment, Selection and Placement Center (OSYM). •Obtaining minimum required result from Yasar University English Language Proficiency Test (FLAT) or the equivalent international examinations accepted by the University. (Candidates not obtaining minimum result Yasar University English Language Proficiency Test (FLAT) or the equivalent international examinations accepted by the University should register to one-year intensive English program by Yasar University School of Foreign Languages as a preparatory class)International Students (Associate - Undergraduate Programs)•Application Form (Yaşar University International Students Application Platform http://apply.yasar.edu.tr )•High School Diploma•Transcript•Obtaining minimum required result from Yasar University English Language Proficiency Test (FLAT) or the equivalent international examinations accepted by the University. (Candidates not obtaining minimum result Yasar University English Language Proficiency Test (FLAT) or the equivalent international examinations accepted by the University should register to one year intensive English program by Yasar University School of Foreign Languages as a preparatory class) (Not Necessary for the students whose mother tongue is English)•Reference Letter•Motivational Letter•Passport Copy


Conditions for Success
Students who complete the compulsory and elective courses in the curriculum have completed 240 ECTS and overall grade point average (GPA) of at least 2.00/4.00 are eligible for graduation.Students, who have achieved all courses in their program (240 ECTS) in addition to compulsory internship (if exists) with a CGPA of 2.00 over 4.00, complete their undergraduate degree education and provide all required conditions for graduation.

Progression Paths (Relationship Type)

Our graduates are mainly in the kitchen team of five-star hotels in national and international or food and beverage departments; They can work in the kitchen or business areas of the restaurants, in the product development departments of food enterprises (R & D), in the food-beverage sector and media.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address