Yeterlilik Kodu

TR0030011881

Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması
Sorumlu KurumNevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi2000 Evler, Zübeyde Hanım Cd., 50300 Merkez/Nevşehir Merkez/Nevşehir
Sorumlu Kurum URLhttps://nevsehir.edu.tr
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
  • Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
  • Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular.
  • Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
  • Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
  • Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
  • Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
  • Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar.
  • Alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır.
  • Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular.
  • Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
  • Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
  • Mesleki etik standartları bilir ve uygular. Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır.
  • İngilizcede en az Avrupa Dil Portföyü C1 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.
  • İkinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.
  • İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
  • Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
  • Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
  • Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
  • Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme gastronomi ve mutfak sanatları alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir.
  • Atatürk ilkeleri ve inkılâpları konusunda bilgi sahibi olur ve Cumhuriyet’in temel değerlerini benimser.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2010 yılında kurulmuş bir bölümdür ve amacı konaklama ve yiyecek-içecek işletmeleri için nitelikli yönetici şefler (aşçılar) yetiştirmektedir. Bu amaç doğrultusunda öğrenciler, biri İngilizce olmak üzere iki yabancı dil, bilgi teknolojileri, turizm sektörü ve turizm işletmeleri, modern işletmecilik ve yöneticilik, Türk mutfağı, uluslar arası mutfaklar, beslenme ilkeleri, gıda bilimi ve teknolojisi, yiyecek-içecek üretimi ile ilgili bilgi ve becerilerle donatılmaktadır.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Fakülteye kabul ve kayıt Yükseköğretim Kanunu ve kuralları çerçevesinde düzenlenir. Öğrenciler, fakülteye Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre kabul edilirler. Fakülteye kabul için YGS ve LYS’den yeterli puanı almış adayların kayıtları Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen tarihlerde Üniversite Rektörlüğü’nde yapılır. Kayıt için gerekli belgeler;

1 - Lise ve dengi okul diploması,

2 - ÖSYM'ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi.

Başarma ŞartlarıGastronomi ve Mutfak Sanatları alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. Ayrıca bu bölümden mezun olabilmek için öğrencilerin turizm işletmelerinde 140 işgünü staj (işyeri eğitimi) yapması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

İyi eğitim almış ve deneyimli mezunlar öncelikle aşağıdakiler olmak üzere geniş iş olanaklarına sahiptirler. Mezunların Çalışma Alanları 1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanlarında, restoran, bar, vb. bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde orta ve üst kademe mutfak yöneticisi adayı. 2. Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Liseleri ve ilgili diğer meslek liseleri ile Turizm Eğitim Merkezlerinde, Mutfak, Servis ve Bar, Yemek Pişirme, Yiyecek İçecek Hizmetleri gibi, alanları ile ilgili uygulamalı derslerde usta öğretici/eğitmen olarak çalışabilme imkânı. 3. Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkânı. 4. Restoran, kafe, bar vs. işletmecisi olarak kendi işlerini kurabilme imkânı. 5. Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkânı. 6. Eğitim Bilimleri alanında yüksek lisans yapan mezun öğrenciler için ortaöğretim kurumlarında meslek dersi öğretmeni olma fırsatı da bulunmaktadır.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Tam Zamanlı

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030011881


Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
2000 Evler, Zübeyde Hanım Cd., 50300 Merkez/Nevşehir Merkez/Nevşehir

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
  • Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
  • Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular.
  • Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
  • Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
  • Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
  • Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
  • Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar.
  • Alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır.
  • Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular.
  • Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
  • Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
  • Mesleki etik standartları bilir ve uygular. Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır.
  • İngilizcede en az Avrupa Dil Portföyü C1 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.
  • İkinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.
  • İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
  • Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
  • Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
  • Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
  • Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme gastronomi ve mutfak sanatları alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir.
  • Atatürk ilkeleri ve inkılâpları konusunda bilgi sahibi olur ve Cumhuriyet’in temel değerlerini benimser.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2010 yılında kurulmuş bir bölümdür ve amacı konaklama ve yiyecek-içecek işletmeleri için nitelikli yönetici şefler (aşçılar) yetiştirmektedir. Bu amaç doğrultusunda öğrenciler, biri İngilizce olmak üzere iki yabancı dil, bilgi teknolojileri, turizm sektörü ve turizm işletmeleri, modern işletmecilik ve yöneticilik, Türk mutfağı, uluslar arası mutfaklar, beslenme ilkeleri, gıda bilimi ve teknolojisi, yiyecek-içecek üretimi ile ilgili bilgi ve becerilerle donatılmaktadır.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Fakülteye kabul ve kayıt Yükseköğretim Kanunu ve kuralları çerçevesinde düzenlenir. Öğrenciler, fakülteye Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre kabul edilirler. Fakülteye kabul için YGS ve LYS’den yeterli puanı almış adayların kayıtları Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen tarihlerde Üniversite Rektörlüğü’nde yapılır. Kayıt için gerekli belgeler;

1 - Lise ve dengi okul diploması,

2 - ÖSYM'ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi.


Başarma Şartları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. Ayrıca bu bölümden mezun olabilmek için öğrencilerin turizm işletmelerinde 140 işgünü staj (işyeri eğitimi) yapması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

İyi eğitim almış ve deneyimli mezunlar öncelikle aşağıdakiler olmak üzere geniş iş olanaklarına sahiptirler. Mezunların Çalışma Alanları 1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanlarında, restoran, bar, vb. bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde orta ve üst kademe mutfak yöneticisi adayı. 2. Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Liseleri ve ilgili diğer meslek liseleri ile Turizm Eğitim Merkezlerinde, Mutfak, Servis ve Bar, Yemek Pişirme, Yiyecek İçecek Hizmetleri gibi, alanları ile ilgili uygulamalı derslerde usta öğretici/eğitmen olarak çalışabilme imkânı. 3. Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkânı. 4. Restoran, kafe, bar vs. işletmecisi olarak kendi işlerini kurabilme imkânı. 5. Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkânı. 6. Eğitim Bilimleri alanında yüksek lisans yapan mezun öğrenciler için ortaöğretim kurumlarında meslek dersi öğretmeni olma fırsatı da bulunmaktadır.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Tam Zamanlı


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030011881

Qualification Title
Gastronomy and Culinary Arts Undergraduate Degree Diploma
Awarding BodyNevşehir Hacı Bektaş Veli University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttps://nevsehir.edu.tr
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 1
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification

ISCO: 08

CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Have a comprehensive and systematic understanding of concepts, principles, theories and facts related to hospitality and tourism industry and understand the role of gastronomy and culinary arts within the context of hospitality and tourism industry.
  • Understand and applythe concepts, principles and theories in the gastronomy and culinary arts.
  • Understand and apply the principles of nutrition and food science in the field of gastronomy and culinary arts.
  • Identify and practice national and international food safety standards.
  • Identify, use and care the physical environment, tools, equipments and technologies related to the fieldof gastronomy and culinary arts.
  • Identify and practice a variety of culinary cooking methods.
  • Have detailed knowledge of national and international cuisines and prepare and/or cook food from these cuisines.
  • Develop a variety of menus on the basis of menu planning principles.
  • Analyze and control food and beverage costs and price menus.
  • Have detailed knowledgeof alcoholic and non-alcoholic beverages and utilize a variety of alcoholic and non-alcoholic beverages in food production.
  • Understand and demonstrate buffet decoration and visual presentation techniques of foods.
  • Identify all stages of food & beverage production process, from purchasing to serving, and solve the potential problems that may occur in these stages. Understand and apply national and international laws, regulations, and professional standardsrelated to gastronomy and culinary arts.
  • Identify and practice the ethical standards in the field of gastronomy and culinary arts.
  • Demonstrate effective use of both basic and professional information and communication technologies and software.
  • Demonstrate reading, listening, speaking and writing skills in English at least at the level of C1 of European Language Portfolio.
  • Demonstrate reading, listening, speaking and writing skills in a second language at least at the level of B2 of European Language Portfolio.
  • Have an understanding of concepts, principles, theories and facts within the contexts of business and economics.
  • Understand and apply management theories and practices in order to effectively run a food and beverage operation.
  • Work effectively both independently and with others.
  • Communicate effectively verbally, non-verbally and in a written way and demonstrate effective presentation skills.
  • Demonstrate professionalism in dress, grooming, personal hygiene, and appearance that reflect standards expected of gastronomy and culinary arts professionals.
  • Understand the principles and revolutions of Atatürk and adopt fundamental principles of the Republic.
Key Competencies-
Further Info

Gastronomy and culinary arts department was set up in 2010 and aims to train qualified chefs for the accommodation and catering businesses. In the direction of this goal students are supplied with the following data, 2 foreign languages one of which is English, IT, tourism sector and tourism businesses, contemporary management and leadership, Turkish cuisine, International cuisine, principles of nutrition, food science and technology, and food and beverage production

Quality Assurance-
Access Requirements

Admission to the faculty is arranged within the framework of Turkish Higher Education Council Law and decisions. Students are admitted to the faculty in accordance with the Higher Education Entrance Examination (YGS) and Undergraduate Placement Examination results determined by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM) in Ankara. Documents required for the registration;

1 – High school diploma or its equivalent,

2 - Student placement examination result determined by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM) .

Conditions for SuccessIn order to receive bachelor’s degree in Gastronomy And Culinary Arts, students are required to complete successfully all compulsory and elective courses (corresponding 240 ECTS) to be taken in the program and students are required to have at least a 2.00 GPA on a 4.00 scale. In addition, in order to graduate from this department, students are required to do an internship for 140 days in tourism businesses.
Progression Paths (Relationship Type)

Highly educated and experienced alumni have a wide range of job opportunities including the following ones. 1. Middle and upper level kitchen manager at F&B department of the Accommodation-enterprises, restaurants, bars, independent food and beverage enterprises 2. Have opportunity to work as a master trainer / instructor for the practical lessons related to Culinary, Service, Bar, Cooking at Anatolian Hotel and Tourism Vocational High Schools, Anatolian Girls Vocational and Girls Vocational High Schools, other vocational high schools and Tourism Training Centers 3. Academic career opportunity for successful and inclined students 4. There is an opportunity of becoming a teacher of vocational courses in secondary schools for the graduates of Masters in Education Studies.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Full-time

Url Open Address
Qualification Code

TR0030011881


Qualification Title
Gastronomy and Culinary Arts Undergraduate Degree Diploma

Awarding Body
Nevşehir Hacı Bektaş Veli University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification

ISCO: 08


EQF Level
6

TQF Level
1
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO: 08


Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Have a comprehensive and systematic understanding of concepts, principles, theories and facts related to hospitality and tourism industry and understand the role of gastronomy and culinary arts within the context of hospitality and tourism industry.
  • Understand and applythe concepts, principles and theories in the gastronomy and culinary arts.
  • Understand and apply the principles of nutrition and food science in the field of gastronomy and culinary arts.
  • Identify and practice national and international food safety standards.
  • Identify, use and care the physical environment, tools, equipments and technologies related to the fieldof gastronomy and culinary arts.
  • Identify and practice a variety of culinary cooking methods.
  • Have detailed knowledge of national and international cuisines and prepare and/or cook food from these cuisines.
  • Develop a variety of menus on the basis of menu planning principles.
  • Analyze and control food and beverage costs and price menus.
  • Have detailed knowledgeof alcoholic and non-alcoholic beverages and utilize a variety of alcoholic and non-alcoholic beverages in food production.
  • Understand and demonstrate buffet decoration and visual presentation techniques of foods.
  • Identify all stages of food & beverage production process, from purchasing to serving, and solve the potential problems that may occur in these stages. Understand and apply national and international laws, regulations, and professional standardsrelated to gastronomy and culinary arts.
  • Identify and practice the ethical standards in the field of gastronomy and culinary arts.
  • Demonstrate effective use of both basic and professional information and communication technologies and software.
  • Demonstrate reading, listening, speaking and writing skills in English at least at the level of C1 of European Language Portfolio.
  • Demonstrate reading, listening, speaking and writing skills in a second language at least at the level of B2 of European Language Portfolio.
  • Have an understanding of concepts, principles, theories and facts within the contexts of business and economics.
  • Understand and apply management theories and practices in order to effectively run a food and beverage operation.
  • Work effectively both independently and with others.
  • Communicate effectively verbally, non-verbally and in a written way and demonstrate effective presentation skills.
  • Demonstrate professionalism in dress, grooming, personal hygiene, and appearance that reflect standards expected of gastronomy and culinary arts professionals.
  • Understand the principles and revolutions of Atatürk and adopt fundamental principles of the Republic.

Key Competencies
-

Further Info

Gastronomy and culinary arts department was set up in 2010 and aims to train qualified chefs for the accommodation and catering businesses. In the direction of this goal students are supplied with the following data, 2 foreign languages one of which is English, IT, tourism sector and tourism businesses, contemporary management and leadership, Turkish cuisine, International cuisine, principles of nutrition, food science and technology, and food and beverage production


Quality Assurance
-

Access Requirements

Admission to the faculty is arranged within the framework of Turkish Higher Education Council Law and decisions. Students are admitted to the faculty in accordance with the Higher Education Entrance Examination (YGS) and Undergraduate Placement Examination results determined by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM) in Ankara. Documents required for the registration;

1 – High school diploma or its equivalent,

2 - Student placement examination result determined by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM) .


Conditions for Success
In order to receive bachelor’s degree in Gastronomy And Culinary Arts, students are required to complete successfully all compulsory and elective courses (corresponding 240 ECTS) to be taken in the program and students are required to have at least a 2.00 GPA on a 4.00 scale. In addition, in order to graduate from this department, students are required to do an internship for 140 days in tourism businesses.

Progression Paths (Relationship Type)

Highly educated and experienced alumni have a wide range of job opportunities including the following ones. 1. Middle and upper level kitchen manager at F&B department of the Accommodation-enterprises, restaurants, bars, independent food and beverage enterprises 2. Have opportunity to work as a master trainer / instructor for the practical lessons related to Culinary, Service, Bar, Cooking at Anatolian Hotel and Tourism Vocational High Schools, Anatolian Girls Vocational and Girls Vocational High Schools, other vocational high schools and Tourism Training Centers 3. Academic career opportunity for successful and inclined students 4. There is an opportunity of becoming a teacher of vocational courses in secondary schools for the graduates of Masters in Education Studies.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Full-time


Url
Open Address