Yeterlilik Kodu

TR0030017609

Yeterlilik Adı
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumGaziantep Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAdres Üniversite Bulvarı 27310 Şehitkamil - Gaziantep, TÜRKİYE Tel +90 (342) 360 1200 & +90 (342) 317 1000 Faks +90 (342) 360 1013 E-posta bilgi@gantep.edu.tr Öğrenci İşleri 0850 227 27 41
Sorumlu Kurum URLhttp://www.gantep.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Özel gida ürünleri ve sekerli ürünlerin analizlerini yapar / degerlendirir.
  • Kimyanin temel kavramlarini, kimyasal hesaplamalari, atom, element ve molekül yapilarini, çözelti hazirlama tekniklerini mesleginin her alaninda kullanir.
  • Analiz metotlarina uygun olarak taze et ve ürünleri ile kanatli hayvan ve su ürünlerinin analizlerini yapar.
  • Analiz metotlarina uygun olarak mikroorganizmalarin sayimi ve analizlerini yapar, su ve gida ürünlerinin mikrobiyolojik analizlerini yapar.
  • Kisisel hijyeni ve isetme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarini sektörün her alaninda uygular, laboratuvarda analiz öncesi/sonrasi islemleri yapar, çözelti hazirlar ve temel analiz tekniklerini güvenli bir ortam saglayarak uygular.
  • Gida endüstrisinde kullanilan makinalarin özelliklerini bilir.
  • Meyve, sebze ve ürünlerinin analizlerini yapar / degerlendirir.
  • Analiz metotlarina uygun olarak mikrobiyolojik numune alma, hazirlik yapma, kültür elde etme ile mikroskobik inceleme yapar.
  • Bitkisel ve hayvansal yaglarda fiziksel ve kimyasal analizler yapar.
  • Analiz metotlarina uygun olarak süt ve ürünlerinin analizlerini yapar.
  • Analiz metotlarina uygun olarak tahil ve ürünlerinin analizlerini yapar.
  • Matematigi mesleginin her alaninda iyi bir sekilde kullanir, temel hesaplama tekniklerini kullanabilir.
  • Çalistigi isletmenin organizasyon yapisini, yetki ve sorumluluklarini bilir, kalite yönetim ve kalite güvence sistemlerini mesleginin her alaninda kullanir.
  • Çevre ve insan sagligini koruma kurallarina, mesleki etik ilkelerine uyar, insanlarla iyi iletisim kurabilir, is sagligi ve güvenligi konusunda bilgi sahibi olarak gerekli tedbirleri alabilir.
  • Arastirma, izleme ve degerlendirme yapabilir ve bilisim araçlarini kullanarak kendini gelistirebilir ve Türk Dilini etkili bir sekilde kullanabilir, tarih hakkinda bilgi sahibi olabilir.
  • Gida bilesenlerinin ve gida katki maddelerinin kalite kontrölünü ve analizlerini yapabilir, çesitli enstrümenlari kullanabilir, gida güvenligini saglayabilir, fonksiyonel, organik ve GDO lu gidalar hakkinda bilgi sahibi olabilir.
  • Gida üretimini, depolanmasini, ambalajlanmasini ve dagitimini takip ederek kayitlarini tutar, bu süreçteki degisimleri nasil kontrol edecegini bilir.
  • Gida alanindaki meslektaslari ile iletisim kuracak mesleki ve literatürü takip edebilecek yabanci dil bilgisine sahip olur ve çesitli gida alanlarinda çalisma yetkinligine sahip olur.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

TYT (Temel Yeterlilik Testi) Puanı ile ÖSYM tarafından kontenjan dahilinde merkezi yerleştirme gerçekleştirilmektedir.

Başarma ŞartlarıÖnlisans diplomasi verilebilmesi için; ögrencinin kayitli oldugu bölümün önlisans programini, programda belirtilen tüm ders ve stajlarin her birinden en az (DD) ve/veya (S) notu alarak tamamlamis olmasi, toplamda en az 120 AKTS’yi tamamlamis olmasi ve genel not ortalamasinin 4.00 üzerinden en az 2.00 veya üstünde bulunmasi gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu programdan mezun olanlar, Gida ürünleri üreten ve isleyen firmalar ile ilgili kamu kurum ve kuruluslarinda istihdam edilirler. Ögrenciler, programin gerektirdigi ögretim faaliyetleri, istihdam olanaklari ve planlama konularinda çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, Gida Isleme Bölümü ile ilgili isletmeler, meslek odalari ve meslek elemanlari ile is birligine yönlendirilir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030017609


Yeterlilik Adı
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Gaziantep Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Adres Üniversite Bulvarı 27310 Şehitkamil - Gaziantep, TÜRKİYE Tel +90 (342) 360 1200 & +90 (342) 317 1000 Faks +90 (342) 360 1013 E-posta bilgi@gantep.edu.tr Öğrenci İşleri 0850 227 27 41

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Özel gida ürünleri ve sekerli ürünlerin analizlerini yapar / degerlendirir.
  • Kimyanin temel kavramlarini, kimyasal hesaplamalari, atom, element ve molekül yapilarini, çözelti hazirlama tekniklerini mesleginin her alaninda kullanir.
  • Analiz metotlarina uygun olarak taze et ve ürünleri ile kanatli hayvan ve su ürünlerinin analizlerini yapar.
  • Analiz metotlarina uygun olarak mikroorganizmalarin sayimi ve analizlerini yapar, su ve gida ürünlerinin mikrobiyolojik analizlerini yapar.
  • Kisisel hijyeni ve isetme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarini sektörün her alaninda uygular, laboratuvarda analiz öncesi/sonrasi islemleri yapar, çözelti hazirlar ve temel analiz tekniklerini güvenli bir ortam saglayarak uygular.
  • Gida endüstrisinde kullanilan makinalarin özelliklerini bilir.
  • Meyve, sebze ve ürünlerinin analizlerini yapar / degerlendirir.
  • Analiz metotlarina uygun olarak mikrobiyolojik numune alma, hazirlik yapma, kültür elde etme ile mikroskobik inceleme yapar.
  • Bitkisel ve hayvansal yaglarda fiziksel ve kimyasal analizler yapar.
  • Analiz metotlarina uygun olarak süt ve ürünlerinin analizlerini yapar.
  • Analiz metotlarina uygun olarak tahil ve ürünlerinin analizlerini yapar.
  • Matematigi mesleginin her alaninda iyi bir sekilde kullanir, temel hesaplama tekniklerini kullanabilir.
  • Çalistigi isletmenin organizasyon yapisini, yetki ve sorumluluklarini bilir, kalite yönetim ve kalite güvence sistemlerini mesleginin her alaninda kullanir.
  • Çevre ve insan sagligini koruma kurallarina, mesleki etik ilkelerine uyar, insanlarla iyi iletisim kurabilir, is sagligi ve güvenligi konusunda bilgi sahibi olarak gerekli tedbirleri alabilir.
  • Arastirma, izleme ve degerlendirme yapabilir ve bilisim araçlarini kullanarak kendini gelistirebilir ve Türk Dilini etkili bir sekilde kullanabilir, tarih hakkinda bilgi sahibi olabilir.
  • Gida bilesenlerinin ve gida katki maddelerinin kalite kontrölünü ve analizlerini yapabilir, çesitli enstrümenlari kullanabilir, gida güvenligini saglayabilir, fonksiyonel, organik ve GDO lu gidalar hakkinda bilgi sahibi olabilir.
  • Gida üretimini, depolanmasini, ambalajlanmasini ve dagitimini takip ederek kayitlarini tutar, bu süreçteki degisimleri nasil kontrol edecegini bilir.
  • Gida alanindaki meslektaslari ile iletisim kuracak mesleki ve literatürü takip edebilecek yabanci dil bilgisine sahip olur ve çesitli gida alanlarinda çalisma yetkinligine sahip olur.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

TYT (Temel Yeterlilik Testi) Puanı ile ÖSYM tarafından kontenjan dahilinde merkezi yerleştirme gerçekleştirilmektedir.


Başarma Şartları
Önlisans diplomasi verilebilmesi için; ögrencinin kayitli oldugu bölümün önlisans programini, programda belirtilen tüm ders ve stajlarin her birinden en az (DD) ve/veya (S) notu alarak tamamlamis olmasi, toplamda en az 120 AKTS’yi tamamlamis olmasi ve genel not ortalamasinin 4.00 üzerinden en az 2.00 veya üstünde bulunmasi gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu programdan mezun olanlar, Gida ürünleri üreten ve isleyen firmalar ile ilgili kamu kurum ve kuruluslarinda istihdam edilirler. Ögrenciler, programin gerektirdigi ögretim faaliyetleri, istihdam olanaklari ve planlama konularinda çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, Gida Isleme Bölümü ile ilgili isletmeler, meslek odalari ve meslek elemanlari ile is birligine yönlendirilir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030017609

Qualification Title
Food Quality Control and Analysis
Awarding BodyGaziantep University
Awarding Body ContactAddress University Boulevard 27310 Şehitkamil - Gaziantep, Türkiye Tel +90 (342) 360 1200 & +90 (342) 317 1000 Fax +90 (342) 360 1013 E-mail bilgi@gantep.edu.tr Student Affairs 0850 227 27 41
Awarding Body Urlwww.gantep.edu.tr
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030017609


Qualification Title
Food Quality Control and Analysis

Awarding Body
Gaziantep University

Awarding Body Contact
Address University Boulevard 27310 Şehitkamil - Gaziantep, Türkiye Tel +90 (342) 360 1200 & +90 (342) 317 1000 Fax +90 (342) 360 1013 E-mail bilgi@gantep.edu.tr Student Affairs 0850 227 27 41

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address