Yeterlilik Kodu | TR0030029321 | |
Yeterlilik Adı | Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Barbaros, 17100 Kepez/Çanakkale Merkez/Çanakkale | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.comu.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Ders Başarı Notu öğretim elemanı tarafından belirlenerek bu konuda öğrenciler bilgilendirilir. Her dönemde, bir Ara Sınav ve/veya proje, seminer, alan çalışması gibi dönem içi çalışmalar ile bir Genel Sınav yapılır. Genel sınavda Ara Sınav notu ne olursa olsun 50 puanın altında başarı puanı alan öğrenciler için Bütünleme Sınavı yapılır. Notlandırma sistemi 4 lüktür. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | YÖK’ün belirlediği ilgili mevzuat doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir. | |
Başarma Şartları | Bölümde bir öğrencinin izlemekte olduğu programdan mezun olabilmesi için, tüm derslerden başarılı olması, varsa zorunlu stajlardan başarılı olması ve kredisiz derslerden (YE) alması zorunludur. GNO’su 2.00 ve üzerinde olan öğrenciler koşullu başarılı derslerden de başarılı kabul edilirler. Bir öğrencinin GNO’su aynı zamanda mezuniyet not ortalamasıdır. Öğrenci, dört yarıyılda toplam 120 AKTS/ECTS kredisini tamamlayarak programdan mezun olur. Ayrıca mezun olabilmek için 8 AKTS/ECTS (30 iş günü) işyeri stajı koşulu da mevcuttur. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Görevi itibariyle Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı mezunları, üst/orta düzey yönetici ve/veya gıda mühendisi ile teknisyen arasında bulunan ve teknisyenden daha fazla teorik bilgiye sahip bir ara teknik elemandır. Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı mezunları, yönetime karşı sorumludur ve usta ve/veya teknisyenlerin çalışmalarını denetler. Gıda İşleme Bölümü Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı başarı ile bitiren mezunlar modern analiz ve kalite kontrol laboratuvarlarında, çeşitli kurum ve kuruluşların araştırma ve geliştirme laboratuvarlarında ve kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030029321
- Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili teknik konularında yeterli altyapıya sahiptir; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri Gıda İşleme ve Analizi çözümleri için beraber kullanır,
- Gıda İşleme ve Analizi problemlerini saptar, tanımlar, formüle eder ve çözer; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçer ve uygular,
- Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular,
- Teknik uygulamalar için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve kullanır; bilişim teknolojilerini ve en az bir bilgisayar yazılımını etkin biçimde kullanır,
- Deney tasarlar, deney yapar, veri toplar, sonuçları analiz eder ve yorumlar,
- Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır,
- Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışır, sorumluluk alır,
- Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurar; Avrupa Dil Portföyü B1 genel düzeyinde en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir.
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler
- Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir.
- Proje ekibi ile çalışır, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinç sahibidir; teknik uygulamaların hukuksal sonuçlarının da farkındadır
- Teknik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincindedir; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkındadır ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibidir
Ders Başarı Notu öğretim elemanı tarafından belirlenerek bu konuda öğrenciler bilgilendirilir. Her dönemde, bir Ara Sınav ve/veya proje, seminer, alan çalışması gibi dönem içi çalışmalar ile bir Genel Sınav yapılır. Genel sınavda Ara Sınav notu ne olursa olsun 50 puanın altında başarı puanı alan öğrenciler için Bütünleme Sınavı yapılır. Notlandırma sistemi 4 lüktür.
YÖK’ün belirlediği ilgili mevzuat doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
1) Lise veya dengi okul diploma veya mezuniyet belgesinin aslı veya Üniversitece onaylı sureti, 2) ÖSYM sonuç belgesinin aslı veya Üniversitece onaylı sureti, 3) T.C. Kimlik Numarası yazılı beyanı, 4) Öğrenci katkı payı makbuzu, 5) Dört adet vesikalık fotoğraf, 6) Erkek adayların askerlikle ilişiği olmadığına dair yazılı beyanı,
Görevi itibariyle Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı mezunları, üst/orta düzey yönetici ve/veya gıda mühendisi ile teknisyen arasında bulunan ve teknisyenden daha fazla teorik bilgiye sahip bir ara teknik elemandır. Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı mezunları, yönetime karşı sorumludur ve usta ve/veya teknisyenlerin çalışmalarını denetler. Gıda İşleme Bölümü Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı başarı ile bitiren mezunlar modern analiz ve kalite kontrol laboratuvarlarında, çeşitli kurum ve kuruluşların araştırma ve geliştirme laboratuvarlarında ve kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030029321 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Canakkale Onsekiz Mart University | |
Awarding Body Contact | Canakkale Onsekiz Mart University, Terzioğlu Campus, Canakkale, Phone +90 0286 2180018 ECTS Coordinator: Asst.Prof.Hande KANDUR ASLAN | |
Awarding Body Url | https://global.comu.edu.tr/ | |
Orientation | General | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |