Yeterlilik Kodu

TR0030222833

Yeterlilik Adı
Gıda Teknolojisi (Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu) Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiNamık Kemal, Kampüs Cad No:1, 59030 Süleymanpaşa/Tekirdağ
Sorumlu Kurum URLhttp://www.nku.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 3139.11

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ülkemizde ve bölgemizde gıda endüstrisi büyük bir gelişme içerisindedir. Hızla gelişen gıda bilimi ve teknolojiye paralellik gösteren bu sektör içerisinde üretim, kalite kontrol ve diğer laboratuvar işlevleri için yetişmiş gıda teknikerlerine önemli ölçüde gereksinim duyulmaktadır. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz Gıda Teknolojisi Programı da bu ihtiyaca cevap vermek üzere gıda teknolojisi alanında görev yapacak kişilerin eğitimi misyonunu üstlenmiştir ve bu amaca yönelik müfredat programını içermektedir.

Programın amaçları:
1. Endüstrinin talep ve gelişmelerine cevap vermek, 
2. İş alanına uyum sağlamak için öğrencilerin ihtiyacı olan becerileri geliştirmek,
3. Ürün, ekipman ve malzeme ile ilgili olarak giderek gelişen değişikliklere uyum sağlayacak uzmanlık yeteneğini oluşturmak, 
4. Gıda üretim işlerinde beceriler oluşturmak, 
5. Gıda bilimde bilgi kazandırmak, 
6. Gıda işletmelerinde kritik kontrol noktalarının denetiminin önemini kavratmak, 
7. Deneysel çalışmalarda gerekli deneyim ve güven duygusunu kazandırmak, 
8. Veri ve sonuçları okuyup yorumlamayı öğretmek, 
9. Problem çözmek için inisiyatif ve yetenek geliştirmek, 
10. İletişim becerilerini geliştirmektir.

Öğrenme Ortamları

Derslikler, Gıda Laboratuvarları ve Çevrimiçi.
Öğrenme örgün ve uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; zorunlu staj ilgili komu ve özel kuruluşlarda yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Araştırma ve geliştirmeye açıktır, ürün işleme ve geliştirmede yenilikleri takip eder, mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
  • Etkili bir nezaretçidir, sorumlu olduğu çalışanların işlerini düzenler, düşüncelerini yazılı ve sözlü etkin biçimde sunabilir, yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olur.
  • Gıda işleme yöntemlerini anlar, üretime dönüştürür, gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, hijyen ve sanitasyon konularını açıklar.
  • Laboratuvar alanında uzmanlaşır, alanındaki konuları ve problemleri, bağımsız, analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
  • Laboratuvar araştırmalarının sonuçlarını anlar, etik kurallarına uygun değerlendirir ve gerekli önlemleri alır.
  • Sorumlu olduğu çalışanları iş başında düzeltici eğitimle yönlendirir, iş sağlığı ve güvenliği, çevre koruma ve sürdürülebilirlik bilincine sahip olur.
  • Sorun giderici ve kolay uyum sağlayıcıdır. Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini etkin kullanır.
  • Üretimde özel kalite standartlarını sağlama koşullarını bilir, kontrolünü sağlar.
  • Üretim ve kalite alanında seminerlere katılır, seminerler düzenler, kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
  • Ürünlerle, bileşimlerle, katkı maddeleri ile ilgili bilgileri üretimde kullanır, gıda üretim ve işleme teknolojilerini açıklar ve uygular.
  • Yönetmelik ve mevzuatın nasıl uygulanacağını bilir, kavrar ve gıda üretiminde, laboratuvarda kalite yönetim sistemleri ve kalite güvence protokollerini uygular.
  • Üretimde veya laboratuvarda yönetmelik ve mevzuatların uygulandığı kritik kontrol noktaları takip eder, bilgi sahibi olur.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  1. Okuma yazma yetkinliği
  2. Çoklu dil yetkinliği
  3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  4. Dijital yetkinlik
  5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  6. Vatandaşlık yetkinliği
  7. Girişimcilik yetkinliği
  8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde geçme notu 100 üzerinden 60’tır. Ancak Final ya da bütünleme sınav sonucunun en az 50 olması zorunludur. Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yıl sonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %70’inin toplamıdır. Ancak, bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ilgili fakülte/yüksekokul kurulunca karar alınmak ve yarıyıl başında ilan edilmek şartıyla ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile %50’si arasında, yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notun %70’i ile %50’si arasında değişebilen ve oranlar toplamı %100 olacak şekilde de hesaplanabilir. Hesaplama sonucunda, ondalık noktadan sonra gelen ilk sayı beşten küçük ise bir alt tam sayıya, beş veya beşten büyük ise bir üst tam sayıya yükseltilerek kesinleştirilir.

Ayrıca eğitim görmekte olan öğrencilerin, Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanmakta olan AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) kredi sistemine geçilmiş olup öğrencilerin her bir ders için ders saati dışında da ilgili konuya ayırdıkları zaman ölçülmeye çalışılmaktadır. Tüm bunların sonunda dönem içi ve dönem sonu değerlendirme sistemleriyle (Vize ve Final sınavları ile kısa sınav, ödev, uygulama, sunum vb.) öğrencilerin başarı durumları sisteme öğretim üyeleri tarafından girilerek bilgisayar ortamında da internet aracılığıyla duyurulmaktadır. Son değerlendirme ise söz konusu dersi alan tüm öğrencilerin başarı düzeyleri bağıl değerlendirme sistemiyle gruplandırılarak aşağıdaki harf notlarına göre transkriptlerine yansımaktadır. Öğrencilerin derslerde almış oldukları notlar sisteme girilirken bağıl değerlendirme üzerinden gruplandırılarak aşağıdaki tabloda belirtilen harf karşılıklarına göre sistem tarafından yayınlanmaktadır.

 

Bağıl değerlendirme ve mutlak değerlendirme yönteminde harfli notların katsayıları aşağıdaki tabloya göre belirlenir:

 

100 Puan üzerinden değeri                   Harfli notu                   Katsayı

                      90-100                                  AA                           4.00

                       80-89                                   BA                           3.50

                       70-79                                   BB                           3.00

                       65-69                                   CB                           2.50

                       60-64                                   CC                           2.00

                       50-59                                   DD                           1.50

                       30-49                                   FD                           1.00

                         0-29                                   FF                            0.00

 

Toplamda 2 yıl olan eğitim süresi sonunda, gerekli tüm dersleri başarıyla tamamlayarak toplam kredilerini tamamlamış olan öğrencilere ön lisans diploması verilmektedir. Gıda Teknolojisi Programı’ndaki her bir öğrencinin programı tamamlayabilmesi ve mezuniyet için gerekli koşulları sağlayabilmesi için en az 120 AKTS kredisi alması gerekmektedir. Alınması gereken toplam kredi miktarının en az %25’i seçmeli derslerden oluşur. Ayrıca öğrencinin genel not ortalamasının ise en az 2.00 ve üzeri olması (harf notu olarak CC ve üzeri) gereklidir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde ön lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında ön lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

Yükseköğretim kurumlarında ön lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

Ölçme-Değerlendirme: Her bir ön lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

Belgelendirme: Ön Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; ön lisans diploması alır.

Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.

 Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

MEDEK (Mesleki Eğitim ve Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) tarafından akredite edilmiştir. Akreditasyon Süresi: 01.01.2025 / 31.12.2028

Giriş Şartı

Ortaöğretimden Mezun Olmak ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Üniversite Giriş Sınavından Kontenjan dahilinde yeterli puan almak

Başarma ŞartlarıBu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120'dır. Öğrencilerin aynı zamanda varsa zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

“Gıda Teknolojisi” ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarılı oldukları takdirde, aşağıdaki lisans programlarına geçiş yapabilmektedirler:

  • Beslenme ve Diyetetik
  • Gıda Mühendisliği
  • Bitki Koruma
  • Kimya
  • Tarımsal Biyoteknoloji

Gıda teknolojisi teknikerleri, gıda sanayi ile ilgili kamu (Tarım Orman Köy İşleri Bakanlığı Kontrol Laboratuvarı, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektör kuruluşlarında (su ürünleri ile sebze ve meyve ürünlerinin işlendiği ve depolandığı işletmelerde; içme, kullanma, sanayi sularının, et, süt ürünleri, şekerli ve unlu gıda ürünlerinin üretildiği işletmelerin kalite kontrol merkezlerinde; çevre koruma laboratuarları ve ilaç işletmelerinde) ara teknik eleman olarak çalışırlar.

Yasal Dayanağı
  1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
    1. Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
    2. Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
  2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

                  2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

3. Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği (31514 Sayı No’lu Yönetmelik)

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030222833


Yeterlilik Adı
Gıda Teknolojisi (Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu) Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Namık Kemal, Kampüs Cad No:1, 59030 Süleymanpaşa/Tekirdağ

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 3139.11


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 3139.11


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ülkemizde ve bölgemizde gıda endüstrisi büyük bir gelişme içerisindedir. Hızla gelişen gıda bilimi ve teknolojiye paralellik gösteren bu sektör içerisinde üretim, kalite kontrol ve diğer laboratuvar işlevleri için yetişmiş gıda teknikerlerine önemli ölçüde gereksinim duyulmaktadır. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz Gıda Teknolojisi Programı da bu ihtiyaca cevap vermek üzere gıda teknolojisi alanında görev yapacak kişilerin eğitimi misyonunu üstlenmiştir ve bu amaca yönelik müfredat programını içermektedir.

Programın amaçları:
1. Endüstrinin talep ve gelişmelerine cevap vermek, 
2. İş alanına uyum sağlamak için öğrencilerin ihtiyacı olan becerileri geliştirmek,
3. Ürün, ekipman ve malzeme ile ilgili olarak giderek gelişen değişikliklere uyum sağlayacak uzmanlık yeteneğini oluşturmak, 
4. Gıda üretim işlerinde beceriler oluşturmak, 
5. Gıda bilimde bilgi kazandırmak, 
6. Gıda işletmelerinde kritik kontrol noktalarının denetiminin önemini kavratmak, 
7. Deneysel çalışmalarda gerekli deneyim ve güven duygusunu kazandırmak, 
8. Veri ve sonuçları okuyup yorumlamayı öğretmek, 
9. Problem çözmek için inisiyatif ve yetenek geliştirmek, 
10. İletişim becerilerini geliştirmektir.


Öğrenme Ortamları

Derslikler, Gıda Laboratuvarları ve Çevrimiçi.
Öğrenme örgün ve uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; zorunlu staj ilgili komu ve özel kuruluşlarda yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Araştırma ve geliştirmeye açıktır, ürün işleme ve geliştirmede yenilikleri takip eder, mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
  • Etkili bir nezaretçidir, sorumlu olduğu çalışanların işlerini düzenler, düşüncelerini yazılı ve sözlü etkin biçimde sunabilir, yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olur.
  • Gıda işleme yöntemlerini anlar, üretime dönüştürür, gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, hijyen ve sanitasyon konularını açıklar.
  • Laboratuvar alanında uzmanlaşır, alanındaki konuları ve problemleri, bağımsız, analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
  • Laboratuvar araştırmalarının sonuçlarını anlar, etik kurallarına uygun değerlendirir ve gerekli önlemleri alır.
  • Sorumlu olduğu çalışanları iş başında düzeltici eğitimle yönlendirir, iş sağlığı ve güvenliği, çevre koruma ve sürdürülebilirlik bilincine sahip olur.
  • Sorun giderici ve kolay uyum sağlayıcıdır. Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini etkin kullanır.
  • Üretimde özel kalite standartlarını sağlama koşullarını bilir, kontrolünü sağlar.
  • Üretim ve kalite alanında seminerlere katılır, seminerler düzenler, kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
  • Ürünlerle, bileşimlerle, katkı maddeleri ile ilgili bilgileri üretimde kullanır, gıda üretim ve işleme teknolojilerini açıklar ve uygular.
  • Yönetmelik ve mevzuatın nasıl uygulanacağını bilir, kavrar ve gıda üretiminde, laboratuvarda kalite yönetim sistemleri ve kalite güvence protokollerini uygular.
  • Üretimde veya laboratuvarda yönetmelik ve mevzuatların uygulandığı kritik kontrol noktaları takip eder, bilgi sahibi olur.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  1. Okuma yazma yetkinliği
  2. Çoklu dil yetkinliği
  3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  4. Dijital yetkinlik
  5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  6. Vatandaşlık yetkinliği
  7. Girişimcilik yetkinliği
  8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde geçme notu 100 üzerinden 60’tır. Ancak Final ya da bütünleme sınav sonucunun en az 50 olması zorunludur. Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yıl sonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %70’inin toplamıdır. Ancak, bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ilgili fakülte/yüksekokul kurulunca karar alınmak ve yarıyıl başında ilan edilmek şartıyla ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile %50’si arasında, yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notun %70’i ile %50’si arasında değişebilen ve oranlar toplamı %100 olacak şekilde de hesaplanabilir. Hesaplama sonucunda, ondalık noktadan sonra gelen ilk sayı beşten küçük ise bir alt tam sayıya, beş veya beşten büyük ise bir üst tam sayıya yükseltilerek kesinleştirilir.

Ayrıca eğitim görmekte olan öğrencilerin, Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanmakta olan AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) kredi sistemine geçilmiş olup öğrencilerin her bir ders için ders saati dışında da ilgili konuya ayırdıkları zaman ölçülmeye çalışılmaktadır. Tüm bunların sonunda dönem içi ve dönem sonu değerlendirme sistemleriyle (Vize ve Final sınavları ile kısa sınav, ödev, uygulama, sunum vb.) öğrencilerin başarı durumları sisteme öğretim üyeleri tarafından girilerek bilgisayar ortamında da internet aracılığıyla duyurulmaktadır. Son değerlendirme ise söz konusu dersi alan tüm öğrencilerin başarı düzeyleri bağıl değerlendirme sistemiyle gruplandırılarak aşağıdaki harf notlarına göre transkriptlerine yansımaktadır. Öğrencilerin derslerde almış oldukları notlar sisteme girilirken bağıl değerlendirme üzerinden gruplandırılarak aşağıdaki tabloda belirtilen harf karşılıklarına göre sistem tarafından yayınlanmaktadır.

 

Bağıl değerlendirme ve mutlak değerlendirme yönteminde harfli notların katsayıları aşağıdaki tabloya göre belirlenir:

 

100 Puan üzerinden değeri                   Harfli notu                   Katsayı

                      90-100                                  AA                           4.00

                       80-89                                   BA                           3.50

                       70-79                                   BB                           3.00

                       65-69                                   CB                           2.50

                       60-64                                   CC                           2.00

                       50-59                                   DD                           1.50

                       30-49                                   FD                           1.00

                         0-29                                   FF                            0.00

 

Toplamda 2 yıl olan eğitim süresi sonunda, gerekli tüm dersleri başarıyla tamamlayarak toplam kredilerini tamamlamış olan öğrencilere ön lisans diploması verilmektedir. Gıda Teknolojisi Programı’ndaki her bir öğrencinin programı tamamlayabilmesi ve mezuniyet için gerekli koşulları sağlayabilmesi için en az 120 AKTS kredisi alması gerekmektedir. Alınması gereken toplam kredi miktarının en az %25’i seçmeli derslerden oluşur. Ayrıca öğrencinin genel not ortalamasının ise en az 2.00 ve üzeri olması (harf notu olarak CC ve üzeri) gereklidir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde ön lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında ön lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

Yükseköğretim kurumlarında ön lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

Ölçme-Değerlendirme: Her bir ön lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

Belgelendirme: Ön Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; ön lisans diploması alır.

Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.

 Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

MEDEK (Mesleki Eğitim ve Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) tarafından akredite edilmiştir. Akreditasyon Süresi: 01.01.2025 / 31.12.2028


Giriş Şartı

Ortaöğretimden Mezun Olmak ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Üniversite Giriş Sınavından Kontenjan dahilinde yeterli puan almak


Başarma Şartları
Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120'dır. Öğrencilerin aynı zamanda varsa zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

“Gıda Teknolojisi” ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarılı oldukları takdirde, aşağıdaki lisans programlarına geçiş yapabilmektedirler:

  • Beslenme ve Diyetetik
  • Gıda Mühendisliği
  • Bitki Koruma
  • Kimya
  • Tarımsal Biyoteknoloji

Gıda teknolojisi teknikerleri, gıda sanayi ile ilgili kamu (Tarım Orman Köy İşleri Bakanlığı Kontrol Laboratuvarı, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektör kuruluşlarında (su ürünleri ile sebze ve meyve ürünlerinin işlendiği ve depolandığı işletmelerde; içme, kullanma, sanayi sularının, et, süt ürünleri, şekerli ve unlu gıda ürünlerinin üretildiği işletmelerin kalite kontrol merkezlerinde; çevre koruma laboratuarları ve ilaç işletmelerinde) ara teknik eleman olarak çalışırlar.


Yasal Dayanağı
  1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
    1. Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
    2. Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
  2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

                  2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

3. Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği (31514 Sayı No’lu Yönetmelik)


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030222833

Qualification Title
Food Technology Associate Degree Diploma
Awarding BodyTekirdağ Namık Kemal University
Awarding Body ContactNamık Kemal, Campus Cad No:1, 59030 Süleymanpaşa/Tekirdağ
Awarding Body Urlhttp://www.nku.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification

ISCO: 3139.11

CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2 Yıl
Program Profile

Food industry is in a great development in our country and in our region. In this sector, which is in parallel with the rapidly developing food science and technology, there is a significant need for trained food technicians for production, quality control and other laboratory functions. The Food Technology Programme of our Vocational School of Technical Sciences has undertaken the mission of training people who will work in the field of food technology in order to respond to this need and includes a curriculum programme for this purpose. Aims of the programme:

1. To respond to the demands and developments of the industry,

2. To develop the skills students need to adapt to the workplace,

3. To build the expertise to adapt to ever-evolving changes in products, equipment and materials,

4. To build skills in food production work,

5. To gain knowledge in food science,

6. To understand the importance of inspection of critical control points in food enterprises,

7. To gain the necessary experience and confidence in experimental studies,

8. To teach how to read and interpret data and results,

9. Develop initiative and ability to solve problems,

10. To improve communication skills.

Learning Environments

Classrooms, Food Analysis Laboratory and Online. Learning takes place in the form of formal and distance education. Also;  compulsory internship is carried out in related public and private organisations.

Description
  • Open to research and development, follows innovations in product processing and has basic, current and applied knowledge about his profession.
  • He/she is an effective supervisor, organizes the work of the employees, can present his/her thoughts effectively in written and oral form, and has sufficient knowledge of foreign languages.
  • Understands food processing methods, transforms them into production, and explains raw materials, additives, packaging materials, hygiene and sanitation issues used in the food sector.
  • Specializes in the field of laboratory, and can evaluate issues and problems independently with an analytical and critical approach.
  • Understands the results of laboratory research, evaluates them by ethical rules and takes necessary precautions.
  • Guides the employees with corrective training and has an awareness of occupational health and safety, environmental protection and sustainability.
  • He/she troubleshoots and easily adaptable, and effectively utilises information technologies related to their profession.
  • He/she knows the conditions for ensuring special quality standards in production and provides control.
  • Follows the critical control points where regulations and legislations are applied in production or laboratory and has knowledge.
  • Participates in seminars in the field of production and quality, organizes seminars, and has an awareness of career management and lifelong learning.
  • Uses information about products, compositions and additives in production, explains and applies food production and processing technologies.
  • Knows and comprehends how to apply regulations and legislation and applies quality management systems and quality assurance protocols in food production, and laboratory.
Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Reading and writing competence
  • Multi language competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info

The passing grade at Tekirdag Namik Kemal University is 60 out of 100. However, the final or make-up exam result must be at least 50. Exams are evaluated on a full grade of 100. The semester / year-end grade of a course is the sum of 30% of the arithmetic average of the midterm or midterm exams and 70% of the grade taken in the semester / year-end exam or make-up exam. However, the semester / year-end grade of a course; Provided that it is decided by the relevant faculty / school board and announced at the beginning of the semester, it can be calculated between 30% and 50% of the arithmetic average of the midterm or midterm exams, between 70% and 50% of the grade taken in the semester / year-end or make-up exam, and the sum of the ratios can be calculated as 100%. As a result of the calculation, if the first number after the decimal point is less than five, it is increased to the lower integer, and if it is five or more than five, it is increased to the upper integer and finalised.

In addition, in order to ensure that the students receiving education receive an education in accordance with the ECTS (European Credit Transfer System), which is applied in European Union countries, applications in this direction have been initiated in the department. In this way, the ECTS credit system has been adopted and the time allocated by the students to the relevant subject for each course outside of class time is tried to be measured. At the end of all these, the success status of the students through mid-term and final evaluation systems (mid-term and final exams, quizzes, homework, practice, presentation, etc.) are entered into the system by the faculty members and announced on the computer environment via the internet. In the final evaluation, the success levels of all students taking the course in question are grouped by the relative evaluation system and reflected in their transcripts according to the letter grades below. The grades that the students have received in the courses are grouped according to the relative evaluation while entering the system and published by the system according to the letter equivalents specified in the table below.

 

The coefficients of letter grades in the relative and absolute evaluation method are determined according to the table below:

 

Value out of 100 points                    Letter grade                   Coefficient

                      90-100                                  AA                           4.00

                       80-89                                   BA                           3.50

                       70-79                                   BB                           3.00

                       65-69                                   CB                           2.50

                       60-64                                   CC                           2.00

                       50-59                                   DD                           1.50

                       30-49                                   FD                           1.00

                         0-29                                   FF                            0.00

 

At the end of the 2-year education period, students who successfully complete all the required courses and complete the total credits are awarded an associate degree. Each student in the Food Technology Programme  is required to take at least 120 ECTS credits in order to complete the programme and meet the requirements for graduation. At least 25% of the total credits to be taken consists of elective courses. In addition, the overall grade point average of the student must be at least 2.00 and above (CC and above as a letter grade).

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of associate degree programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of associate degree departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of associate degree programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Council of Deans.

2.Measurement-Evaluation: How the learning outcomes that each associate degree program will provide to the student will be measured and evaluated is carried out in line with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in line with the basic principles determined by YÖK.

3.Certification: Students enrolled in associate degree programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a associate degree.

4.Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

It is accredited by MEDEK (Association for Evaluation and Accreditation of Vocational Education). Accreditation Period: 01 January 2025 / 31 December 2026

Access Requirements

Graduating from Secondary Education and getting enough points from the University Entrance Examination conducted by the Measuring, Selection and Placement Center Selection and Placement Center within the quota.

Conditions for SuccessIn order to graduate, students studying in this programme must have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 and must be successful in all courses in the curriculum with a grade of at least DD/S. The minimum ECTS required for graduation is 120. Students are also required to complete their compulsory internships in the specified time and characteristics.
Progression Paths (Relationship Type)

Those who have successfully completed the “Food Technology” associate degree programme can transfer to the following undergraduate programmes if they are successful in the Vertical Transfer Examination conducted by OSYM:

  • Nutrition and Dietetics
  • Food Engineering
  • Plant Protection
  • Chemistry
  • Agricultural Biotechnology

Food technology technicians work as intermediate technical staff in public and private sector organisations related to the food industry.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

            1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and       Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major,    Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

            1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for       Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree         Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

            2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

3. Framework Regulation on Practical Training in Higher Education (Regulation No. 31514)

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030222833


Qualification Title
Food Technology Associate Degree Diploma

Awarding Body
Tekirdağ Namık Kemal University

Awarding Body Contact
Namık Kemal, Campus Cad No:1, 59030 Süleymanpaşa/Tekirdağ

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification

ISCO: 3139.11


EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO: 3139.11


Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2 Yıl

Program Profile

Food industry is in a great development in our country and in our region. In this sector, which is in parallel with the rapidly developing food science and technology, there is a significant need for trained food technicians for production, quality control and other laboratory functions. The Food Technology Programme of our Vocational School of Technical Sciences has undertaken the mission of training people who will work in the field of food technology in order to respond to this need and includes a curriculum programme for this purpose. Aims of the programme:

1. To respond to the demands and developments of the industry,

2. To develop the skills students need to adapt to the workplace,

3. To build the expertise to adapt to ever-evolving changes in products, equipment and materials,

4. To build skills in food production work,

5. To gain knowledge in food science,

6. To understand the importance of inspection of critical control points in food enterprises,

7. To gain the necessary experience and confidence in experimental studies,

8. To teach how to read and interpret data and results,

9. Develop initiative and ability to solve problems,

10. To improve communication skills.


Learning Environments

Classrooms, Food Analysis Laboratory and Online. Learning takes place in the form of formal and distance education. Also;  compulsory internship is carried out in related public and private organisations.


Description
  • Open to research and development, follows innovations in product processing and has basic, current and applied knowledge about his profession.
  • He/she is an effective supervisor, organizes the work of the employees, can present his/her thoughts effectively in written and oral form, and has sufficient knowledge of foreign languages.
  • Understands food processing methods, transforms them into production, and explains raw materials, additives, packaging materials, hygiene and sanitation issues used in the food sector.
  • Specializes in the field of laboratory, and can evaluate issues and problems independently with an analytical and critical approach.
  • Understands the results of laboratory research, evaluates them by ethical rules and takes necessary precautions.
  • Guides the employees with corrective training and has an awareness of occupational health and safety, environmental protection and sustainability.
  • He/she troubleshoots and easily adaptable, and effectively utilises information technologies related to their profession.
  • He/she knows the conditions for ensuring special quality standards in production and provides control.
  • Follows the critical control points where regulations and legislations are applied in production or laboratory and has knowledge.
  • Participates in seminars in the field of production and quality, organizes seminars, and has an awareness of career management and lifelong learning.
  • Uses information about products, compositions and additives in production, explains and applies food production and processing technologies.
  • Knows and comprehends how to apply regulations and legislation and applies quality management systems and quality assurance protocols in food production, and laboratory.

Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Reading and writing competence
  • Multi language competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info

The passing grade at Tekirdag Namik Kemal University is 60 out of 100. However, the final or make-up exam result must be at least 50. Exams are evaluated on a full grade of 100. The semester / year-end grade of a course is the sum of 30% of the arithmetic average of the midterm or midterm exams and 70% of the grade taken in the semester / year-end exam or make-up exam. However, the semester / year-end grade of a course; Provided that it is decided by the relevant faculty / school board and announced at the beginning of the semester, it can be calculated between 30% and 50% of the arithmetic average of the midterm or midterm exams, between 70% and 50% of the grade taken in the semester / year-end or make-up exam, and the sum of the ratios can be calculated as 100%. As a result of the calculation, if the first number after the decimal point is less than five, it is increased to the lower integer, and if it is five or more than five, it is increased to the upper integer and finalised.

In addition, in order to ensure that the students receiving education receive an education in accordance with the ECTS (European Credit Transfer System), which is applied in European Union countries, applications in this direction have been initiated in the department. In this way, the ECTS credit system has been adopted and the time allocated by the students to the relevant subject for each course outside of class time is tried to be measured. At the end of all these, the success status of the students through mid-term and final evaluation systems (mid-term and final exams, quizzes, homework, practice, presentation, etc.) are entered into the system by the faculty members and announced on the computer environment via the internet. In the final evaluation, the success levels of all students taking the course in question are grouped by the relative evaluation system and reflected in their transcripts according to the letter grades below. The grades that the students have received in the courses are grouped according to the relative evaluation while entering the system and published by the system according to the letter equivalents specified in the table below.

 

The coefficients of letter grades in the relative and absolute evaluation method are determined according to the table below:

 

Value out of 100 points                    Letter grade                   Coefficient

                      90-100                                  AA                           4.00

                       80-89                                   BA                           3.50

                       70-79                                   BB                           3.00

                       65-69                                   CB                           2.50

                       60-64                                   CC                           2.00

                       50-59                                   DD                           1.50

                       30-49                                   FD                           1.00

                         0-29                                   FF                            0.00

 

At the end of the 2-year education period, students who successfully complete all the required courses and complete the total credits are awarded an associate degree. Each student in the Food Technology Programme  is required to take at least 120 ECTS credits in order to complete the programme and meet the requirements for graduation. At least 25% of the total credits to be taken consists of elective courses. In addition, the overall grade point average of the student must be at least 2.00 and above (CC and above as a letter grade).


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of associate degree programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of associate degree departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of associate degree programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Council of Deans.

2.Measurement-Evaluation: How the learning outcomes that each associate degree program will provide to the student will be measured and evaluated is carried out in line with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in line with the basic principles determined by YÖK.

3.Certification: Students enrolled in associate degree programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a associate degree.

4.Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

It is accredited by MEDEK (Association for Evaluation and Accreditation of Vocational Education). Accreditation Period: 01 January 2025 / 31 December 2026


Access Requirements

Graduating from Secondary Education and getting enough points from the University Entrance Examination conducted by the Measuring, Selection and Placement Center Selection and Placement Center within the quota.


Conditions for Success
In order to graduate, students studying in this programme must have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 and must be successful in all courses in the curriculum with a grade of at least DD/S. The minimum ECTS required for graduation is 120. Students are also required to complete their compulsory internships in the specified time and characteristics.

Progression Paths (Relationship Type)

Those who have successfully completed the “Food Technology” associate degree programme can transfer to the following undergraduate programmes if they are successful in the Vertical Transfer Examination conducted by OSYM:

  • Nutrition and Dietetics
  • Food Engineering
  • Plant Protection
  • Chemistry
  • Agricultural Biotechnology

Food technology technicians work as intermediate technical staff in public and private sector organisations related to the food industry.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

            1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and       Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major,    Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

            1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for       Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree         Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

            2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

3. Framework Regulation on Practical Training in Higher Education (Regulation No. 31514)


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address