Yeterlilik Kodu

TR0030220714

Yeterlilik Adı
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Lisans Diploması
Sorumlu KurumKırıkkale Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü Ankara Yolu 7.Km 71450 Yahşihan/ KIRIKKALE
Sorumlu Kurum URLhttp://www.kku.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Mimarlık ve şehir planlama
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Lisans Programı, 2015 yılında eğitime başlamıştır. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nden mezun bireyler “Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nü başarı ile tamamlayarak, kanunların verdiği tüm yetkileri kullanmak üzere Lisans Diploması’nı almaya hak kazanmıştır.” biçiminde diploma alırlar; ve iç mimarlık alanında tasarım, uygulama, üretim birimlerinde çalışabilirler.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nün misyonu, eğitimde, ulusal ve uluslararası ölçütlere eşdeğerde, kuram ve uygulama alanında yetkin; estetik, teknik, ekolojik, ekonomik, kültürel, tarihsel, toplumsal, çevresel ve benzeri gereksinimleri karşılayabilecek ortamlar oluşturmak için; ilgili etkenleri göz önüne alan, yaratıcı, araştırıcı, yenilikçi düşünce sistemine sahip, kuram, tasarım, uygulama bilgi ve becerisini kazanmış, disiplinler arası işbirliği kurabilen, çağın dinamiklerine uyabilen, etik değerler taşıyan iç mimarlar ve uzman mekan tasarımcıları yetişmesini sağlamaktır.
Mezunları ulusal ve uluslararası platformlarda öncelikle tercih edilen, iç mekân tasarımı ve uygulama alanında öncü araştırmaların ve iç mimarlık aracılığı ile toplumun yaşam kalitesinin artmasına yönelik çalışmaların yapıldığı bir program olmaktır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı alanında, tasarım teori ve tarihi, araştırma yöntemleri ve uygulama bilgisine sahip olabilmek
  • İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı alanında, düşünsel, sanatsal, kültürel, bilimsel ve teknolojik bilgilere sahip olabilmek
  • Mobilya konstrüksiyon bilgisi ve mobilya tasarımı yapabilme becerisi kazanır
  • İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı alanı ile ilgili mevcut ilke, yasalar, yönetmelikler, standartlar, meslek etiği hakkında yeterli bilgiye sahip olabilmek
  • İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı alanı ile ilgili gelişmeleri takip edebilmek, yorumlayabilmek, yaşam boyu öğrenmenin önemi ve ihtiyacını kavrayabilmek
  • İç Mimarlık Ve Çevre Tasarımı alanının kapsamını ve sorumluluklarını anlamak; insan, toplum ve çevre odaklı tasarım anlayışı geliştirebilmek
  • Güncel tasarım problemleri, eğilimleri ve çağdaş malzemeler ile ilgili konuların değerlendirmesini yapabilmek
  • Sorumluluk bilinci geliştirebilmek ve disiplinler arası ekip çalışması yapabilmek
  • Eleştirel ve analitik düşünme alışkanlığı kazanabilmek
  • Farklı ölçeklerde tasarım ve planlama kurguları ve çözümleri geliştirebilmek
  • Tasarım disiplinine ilişkin temel teorik ve pratik bilgi ve kavrayışa sahip olabilmek ve bu birikimi yenilikçi, özgün yapıtlara dönüştürebilmek
  • 2 ve 3 boyutlu görsel, sözel ve yazınsal olarak tasarım düşüncesini geliştirebilmek ve hedef kitleye aktarabilmek
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Harf notları ve katsayıları aşağıdaki şekildedir: Başarı Notu Katsayı Puan AA 4.00 88-100 BA 3.50 81-87 BB 3.00 74-80 CB 2.50 67-73 CC 2.00 60-66 DC 1.50 55-59 DD 1.00 50-54 FF 0.00 00-49 Derslerin tümünü (Toplam 240 AKTS) başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek zorundadırlar. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Geçer notlar; AA, BA, BB, CB, CC notlarıdır.

Bu notlardan birini almış olan bir öğrenci, o dersi başarmış sayılır. Koşullu geçer notlar; DC ve DD notlarıdır. Bu notlardan birini almış olan bir öğrenci, genel not ortalamasının en az 2.00 olması halinde o dersi başarmış sayılır. Yarıyıl/yıl sonu sınavında notu DC ve DD olanlar, isterlerse bütünleme sınavına girebilirler. Bu durumda, son alınan not olan bütünleme notu geçerli olur. Sınıf geçme sistemi uygulayan birimlerde koşullu geçme ile ilgili esaslar yönerge ile belirlenir. Derslerin dönemlik esasa göre yürütüldüğü birimlerde genel not ortalaması üst üste iki yarıyıl 2.00’ın altında kalan öğrenci; önceki iki yarıyıla (bitirdiği yarıyıl ve bir önceki yarıyıla) ait DC ve DD (koşullu geçer) notu olan derslerini, yeni ders kaydı döneminde almak zorundadır.

Derslerin yıllık esasa göre yürütüldüğü birimlerde yıl sonunda genel not ortalaması 2.00’ın altında kalan öğrenci; önceki yıla (bitirdiği yıla) ait DC ve DD (koşullu geçer) notu olan derslerini, yeni ders kaydı döneminde almak zorundadır. Tekrar edilen koşullu geçer derste son alınan not geçerlidir. Not tanımlaması yapılmayan dersler ve uygulamalar için başarılı derslere G (geçer), başarısız derslere K (kalır) notu verilir. Geçmez notlar; K ve FF notlarıdır. DZ (devamsız) notu; derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrencilere verilir.

DZ notu, not ortalaması hesabında FF notu gibi işlem görür. VZ (vizesiz); bir dersin yıl içi gerekliliklerini yerine getirmeyen öğrencilere verilir. VZ notu, not ortalaması hesabında FF notu gibi işlem görür. M (muaf); daha önce alınıp başarılan ve eşdeğerliği ilgili bölüm kurulunun önerisi üzerine ilgili birim kurulunca onaylanan dersler için verilen işarettir. M işareti verilen dersler ortalama hesaplamalarına katılmaz. Başarı notu alınarak muaf olunan dersler, ortalama hesaplamalarına katılır. Geçerli özrü olmadan sınava katılmayan, ödev veya projesini/performans çalışmasını zamanında teslim etmeyen, sınavlarda kopya çeken, kopya çekilmesine yardım eden veya kopya çekmeye teşebbüs eden öğrenciye 0 (sıfır) puan/FF notu verilir ve durum başkanlığa yazılı olarak bildirilir.

Bu konuda Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri saklıdır. Sınavlarda kopya çeken, kopya çekilmesine yardım eden veya kopya çekmeye teşebbüs eden öğrenciler sınav salonundan çıkarılır. Durum görevlilerce bir tutanakla tespit edilir. Eğitim-öğretim müfredatlarında zorunlu staj dersi ve kurul/komite dersi bulunan birimlerde, staj ve kurul/komite derslerinin uygulanması ve değerlendirilmesi, ilgili birim kurullarınca belirlenen esaslar çerçevesinde çıkarılan yönergeye göre yapılır Kümülatif ortalaması 4.00 üzerinden 2.00 den daha az olmayan ve programındaki tüm dersleri (240 AKTS) başarmış ve varsa zorunlu stajını ve tezini tamamlamış olan öğrenciler mezuniyet için gerekli koşulları sağlamış olur.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Lisans Programına giriş için ortaöğretim eğitimini tamamlamış ve ulusal üniversite sınavında TM-1 alanından yeterli puanı almış olmak gerekmektedir.

Başarma ŞartlarıKümülatif ortalaması 4.00 üzerinden 2.00 den daha az olmayan ve programındaki tüm dersleri (240 AKTS) başarmış ve varsa zorunlu stajını ve tezini tamamlamış olan öğrenciler mezuniyet için gerekli koşulları sağlamış olur. Kümülatif ortalaması 4.00 üzerinden 2.00 den daha az olmayan ve programındaki tüm dersleri (240 AKTS) başarmış ve varsa zorunlu stajını ve tezini tamamlamış olan öğrenciler mezuniyet için gerekli koşulları sağlamış olur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Kırıkkale Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Lisans Programı’ndan mezun olan öğrenciler, özel sektör ve kamu sektöründe birçok alanda istihdam olanaklarına sahiptirler. Özel sektörde; kişisel iç mekan tasarımı etkinliğinde bulunma, kişisel iç mekan tasarımı ve uygulama etkinliğinde bulunma, tasarım firmalarında iç mimar olarak çalışma, inşaat firmalarında şantiyede iç mimar olarak çalışma, gayrimenkul yatırım ortaklığı firmalarında iç mimar olarak çalışma, yurtdışında firmalarda iç mimar olarak (şantiyede ya da tasarımcı) olarak çalışma, kamu, belediye ve yapı sektörü sanayilerinde üretimde ya da pazarlamada iç mimar olarak çalışma, restorasyon alanında iç mimar olarak çalışma, akademik ortamlarda akademisyen ve iç mimar olarak çalışma, iç mimar olarak mobilya tasarımı ve uygulama yapan firmalarda , mutfak, banyo, konut, ofis, otel,mağaza,fuar iç mekan ve çevre tasarımı ve uygulaması firmalarında iç mimar olarak çalışma gibi olanaklar mevcuttur

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030220714


Yeterlilik Adı
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Kırıkkale Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü Ankara Yolu 7.Km 71450 Yahşihan/ KIRIKKALE

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Lisans Programı, 2015 yılında eğitime başlamıştır. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nden mezun bireyler “Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nü başarı ile tamamlayarak, kanunların verdiği tüm yetkileri kullanmak üzere Lisans Diploması’nı almaya hak kazanmıştır.” biçiminde diploma alırlar; ve iç mimarlık alanında tasarım, uygulama, üretim birimlerinde çalışabilirler.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nün misyonu, eğitimde, ulusal ve uluslararası ölçütlere eşdeğerde, kuram ve uygulama alanında yetkin; estetik, teknik, ekolojik, ekonomik, kültürel, tarihsel, toplumsal, çevresel ve benzeri gereksinimleri karşılayabilecek ortamlar oluşturmak için; ilgili etkenleri göz önüne alan, yaratıcı, araştırıcı, yenilikçi düşünce sistemine sahip, kuram, tasarım, uygulama bilgi ve becerisini kazanmış, disiplinler arası işbirliği kurabilen, çağın dinamiklerine uyabilen, etik değerler taşıyan iç mimarlar ve uzman mekan tasarımcıları yetişmesini sağlamaktır.
Mezunları ulusal ve uluslararası platformlarda öncelikle tercih edilen, iç mekân tasarımı ve uygulama alanında öncü araştırmaların ve iç mimarlık aracılığı ile toplumun yaşam kalitesinin artmasına yönelik çalışmaların yapıldığı bir program olmaktır.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı alanında, tasarım teori ve tarihi, araştırma yöntemleri ve uygulama bilgisine sahip olabilmek
  • İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı alanında, düşünsel, sanatsal, kültürel, bilimsel ve teknolojik bilgilere sahip olabilmek
  • Mobilya konstrüksiyon bilgisi ve mobilya tasarımı yapabilme becerisi kazanır
  • İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı alanı ile ilgili mevcut ilke, yasalar, yönetmelikler, standartlar, meslek etiği hakkında yeterli bilgiye sahip olabilmek
  • İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı alanı ile ilgili gelişmeleri takip edebilmek, yorumlayabilmek, yaşam boyu öğrenmenin önemi ve ihtiyacını kavrayabilmek
  • İç Mimarlık Ve Çevre Tasarımı alanının kapsamını ve sorumluluklarını anlamak; insan, toplum ve çevre odaklı tasarım anlayışı geliştirebilmek
  • Güncel tasarım problemleri, eğilimleri ve çağdaş malzemeler ile ilgili konuların değerlendirmesini yapabilmek
  • Sorumluluk bilinci geliştirebilmek ve disiplinler arası ekip çalışması yapabilmek
  • Eleştirel ve analitik düşünme alışkanlığı kazanabilmek
  • Farklı ölçeklerde tasarım ve planlama kurguları ve çözümleri geliştirebilmek
  • Tasarım disiplinine ilişkin temel teorik ve pratik bilgi ve kavrayışa sahip olabilmek ve bu birikimi yenilikçi, özgün yapıtlara dönüştürebilmek
  • 2 ve 3 boyutlu görsel, sözel ve yazınsal olarak tasarım düşüncesini geliştirebilmek ve hedef kitleye aktarabilmek

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Harf notları ve katsayıları aşağıdaki şekildedir: Başarı Notu Katsayı Puan AA 4.00 88-100 BA 3.50 81-87 BB 3.00 74-80 CB 2.50 67-73 CC 2.00 60-66 DC 1.50 55-59 DD 1.00 50-54 FF 0.00 00-49 Derslerin tümünü (Toplam 240 AKTS) başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek zorundadırlar. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Geçer notlar; AA, BA, BB, CB, CC notlarıdır.

Bu notlardan birini almış olan bir öğrenci, o dersi başarmış sayılır. Koşullu geçer notlar; DC ve DD notlarıdır. Bu notlardan birini almış olan bir öğrenci, genel not ortalamasının en az 2.00 olması halinde o dersi başarmış sayılır. Yarıyıl/yıl sonu sınavında notu DC ve DD olanlar, isterlerse bütünleme sınavına girebilirler. Bu durumda, son alınan not olan bütünleme notu geçerli olur. Sınıf geçme sistemi uygulayan birimlerde koşullu geçme ile ilgili esaslar yönerge ile belirlenir. Derslerin dönemlik esasa göre yürütüldüğü birimlerde genel not ortalaması üst üste iki yarıyıl 2.00’ın altında kalan öğrenci; önceki iki yarıyıla (bitirdiği yarıyıl ve bir önceki yarıyıla) ait DC ve DD (koşullu geçer) notu olan derslerini, yeni ders kaydı döneminde almak zorundadır.

Derslerin yıllık esasa göre yürütüldüğü birimlerde yıl sonunda genel not ortalaması 2.00’ın altında kalan öğrenci; önceki yıla (bitirdiği yıla) ait DC ve DD (koşullu geçer) notu olan derslerini, yeni ders kaydı döneminde almak zorundadır. Tekrar edilen koşullu geçer derste son alınan not geçerlidir. Not tanımlaması yapılmayan dersler ve uygulamalar için başarılı derslere G (geçer), başarısız derslere K (kalır) notu verilir. Geçmez notlar; K ve FF notlarıdır. DZ (devamsız) notu; derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrencilere verilir.

DZ notu, not ortalaması hesabında FF notu gibi işlem görür. VZ (vizesiz); bir dersin yıl içi gerekliliklerini yerine getirmeyen öğrencilere verilir. VZ notu, not ortalaması hesabında FF notu gibi işlem görür. M (muaf); daha önce alınıp başarılan ve eşdeğerliği ilgili bölüm kurulunun önerisi üzerine ilgili birim kurulunca onaylanan dersler için verilen işarettir. M işareti verilen dersler ortalama hesaplamalarına katılmaz. Başarı notu alınarak muaf olunan dersler, ortalama hesaplamalarına katılır. Geçerli özrü olmadan sınava katılmayan, ödev veya projesini/performans çalışmasını zamanında teslim etmeyen, sınavlarda kopya çeken, kopya çekilmesine yardım eden veya kopya çekmeye teşebbüs eden öğrenciye 0 (sıfır) puan/FF notu verilir ve durum başkanlığa yazılı olarak bildirilir.

Bu konuda Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri saklıdır. Sınavlarda kopya çeken, kopya çekilmesine yardım eden veya kopya çekmeye teşebbüs eden öğrenciler sınav salonundan çıkarılır. Durum görevlilerce bir tutanakla tespit edilir. Eğitim-öğretim müfredatlarında zorunlu staj dersi ve kurul/komite dersi bulunan birimlerde, staj ve kurul/komite derslerinin uygulanması ve değerlendirilmesi, ilgili birim kurullarınca belirlenen esaslar çerçevesinde çıkarılan yönergeye göre yapılır Kümülatif ortalaması 4.00 üzerinden 2.00 den daha az olmayan ve programındaki tüm dersleri (240 AKTS) başarmış ve varsa zorunlu stajını ve tezini tamamlamış olan öğrenciler mezuniyet için gerekli koşulları sağlamış olur.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Lisans Programına giriş için ortaöğretim eğitimini tamamlamış ve ulusal üniversite sınavında TM-1 alanından yeterli puanı almış olmak gerekmektedir.


Başarma Şartları
Kümülatif ortalaması 4.00 üzerinden 2.00 den daha az olmayan ve programındaki tüm dersleri (240 AKTS) başarmış ve varsa zorunlu stajını ve tezini tamamlamış olan öğrenciler mezuniyet için gerekli koşulları sağlamış olur. Kümülatif ortalaması 4.00 üzerinden 2.00 den daha az olmayan ve programındaki tüm dersleri (240 AKTS) başarmış ve varsa zorunlu stajını ve tezini tamamlamış olan öğrenciler mezuniyet için gerekli koşulları sağlamış olur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Kırıkkale Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Lisans Programı’ndan mezun olan öğrenciler, özel sektör ve kamu sektöründe birçok alanda istihdam olanaklarına sahiptirler. Özel sektörde; kişisel iç mekan tasarımı etkinliğinde bulunma, kişisel iç mekan tasarımı ve uygulama etkinliğinde bulunma, tasarım firmalarında iç mimar olarak çalışma, inşaat firmalarında şantiyede iç mimar olarak çalışma, gayrimenkul yatırım ortaklığı firmalarında iç mimar olarak çalışma, yurtdışında firmalarda iç mimar olarak (şantiyede ya da tasarımcı) olarak çalışma, kamu, belediye ve yapı sektörü sanayilerinde üretimde ya da pazarlamada iç mimar olarak çalışma, restorasyon alanında iç mimar olarak çalışma, akademik ortamlarda akademisyen ve iç mimar olarak çalışma, iç mimar olarak mobilya tasarımı ve uygulama yapan firmalarda , mutfak, banyo, konut, ofis, otel,mağaza,fuar iç mekan ve çevre tasarımı ve uygulaması firmalarında iç mimar olarak çalışma gibi olanaklar mevcuttur


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030220714

Qualification Title
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı License
Awarding BodyKirikkale University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.kku.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasArchitecture and town planning
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Knows design theory and history, research techniques and practical knowledge in the field of Interior Architecture and Environmental Design. Knows intellectual, artistic, cultural, scientific and technological aspects in the field of Interior Architecture and Environmental Design. Furniture construction information and gain the ability to design furniture Knows not only current guidelines, acts, regulations, standards but also professional ethics related to the field of Interior Architecture and Environmental Design. Pursues and interprets both national and international developments related to the field of Interior Architecture and Environmental Design; and knows the importance of life-long learning. Develops human, society and environmental-oriented design approaches by realizing the scope and responsibilities of the field Evaluates the issues related with contemporary design problems, trends and materials Develops the sense of responsibility and works with an interdisciplinary team Develops critical and analytical thinking on the designed work. Develops designs, plans and solutions in different scales Identifies basic theoretical and practical knowledge related to the discipline of design and uses this knowledge to design and construct innovative and original works. Develops his/her design idea visually, verbally and literary in both 2 and 3 dimensional way; and conveys this idea to the targeted audience.

Key Competencies-
Further Info

Letter grades and coefficients are as follows: Success Grade Coefficient Score AA 4.00 88-100 BA 3.50 81-87 BB 3.00 74-80 CB 2.50 67-73 CC 2.00 60-66 DC 1.50 55-59 DD 1.00 50-54 FF 0.00 00-49 In order to successfully complete all courses (total 240 ECTS), they have to achieve a weighted grade average of at least 2.00 out of 4.00. In order for students to graduate, they must be successful with at least DD grade from all the courses prescribed in the curriculum. Passing grades; Grades are AA, BA, BB, CB, CC. A student who has received one of these grades is considered successful in that course. Conditional passing grades; DC and DD are notes. A student who has received one of these grades is considered to have succeeded in that course if his GPA is at least 2.00. Those who have a grade of DC and DD in the semester / year-end exam can take the resit exam if they wish. In this case, the make-up grade, which is the last grade, will be valid. In units applying a class passing system, the principles regarding conditional passing are determined by the directive. Students whose GPA is below 2.00 for two consecutive semesters in the units where the courses are conducted on a semester basis; Students must take the courses with DC and DD (conditionally passing) grades belonging to the previous two semesters (the semester completed and the previous semester) during the new course registration period. Students whose GPA is below 2.00 at the end of the year in the units where the courses are conducted on an annual basis; He / she has to take courses with DC and DD (conditionally passing) grades belonging to the previous year (the year he / she finished) in the new course registration period. In the conditionally repeated course, the last grade is valid. For the courses and applications that do not have a grade definition, G (pass) is given to successful courses and K (fails) grade is given to unsuccessful courses. Notes that do not pass; K and FF grades. Grade DZ (absentee); It is given to students who do not fulfill the attendance requirements of the course. DZ grade is treated as an FF grade in the GPA calculation. VZ (visa-free); It is given to students who do not fulfill the yearly requirements of a course. VZ grade is treated as an FF grade in the GPA calculation. M (exempted); It is the mark given for the courses that were previously taken and achieved and the equivalence of which is approved by the relevant unit board upon the recommendation of the relevant department board. Courses with an M mark are not included in the average calculation. The courses exempted by obtaining a success grade are included in the average calculation. A student who does not attend the exam without a valid excuse, does not submit his homework or project / performance work on time, cheats in exams, helps to cheat or attempts to cheat, is given a score of 0 (zero) points / FF and the situation is reported to the presidency in writing. The provisions of the Higher Education Institutions Student Disciplinary Regulations are reserved. Students who cheat in exams, help cheat or attempt to cheat are removed from the exam hall. The situation is determined by the officials with a report. In units where there are compulsory internship courses and board / committee courses in the education curriculum, the implementation and evaluation of internship and board / committee courses are carried out according to the directive issued within the framework of the principles determined by the relevant unit boards. Students, having successfully completed all courses (240 ECTS) as well as the compulsory internship and the thesis (if exists) with a minimum CGPA of 2.00 out of 4.00 can graduate.

Quality Assurance-
Access Requirements

To enter the Undergraduate Program, it is required to finish secondary education or get an equivalent education abroad and receive sufficent score of TM-1 in the national student placement exam.

Conditions for SuccessStudents, having successfully completed all courses (240 ECTS) as well as the compulsory internship and the thesis (if exists) with a minimum CGPA of 2.00 out of 4.00 can graduate. Students, having successfully completed all courses (240 ECTS) as well as the compulsory internship and the thesis (if exists) with a minimum CGPA of 2.00 out of 4.00 can graduate.
Progression Paths (Relationship Type)

Kırıkkale University, the Faculty of Fine Arts, Interior Architecture and Environmental Design Department students who graduated from the undergraduate program, many areas have their employment opportunities in the private sector and the public sector. In the private sector; personal interior design presence at the event, personal interior design and applications included in the event, working as an interior architect in the design firm, working as an interior architect at the construction site of construction firm, working as an interior architect in the real estate investment company, as interior designer in companies abroad (construction sites or in designer ) as work, public, municipal and construction industry in the production of industrial or work as interior designer in marketing, working as an interior architect in the restoration field, academics and working as an interior architect in the academic environment, interior designers in the furniture design and implementation firms, kitchen, bathroom, residential, office, hotel, shop, exhibition and interior amenities such as environmental design and implementation of the companys work as interior designers available.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030220714


Qualification Title
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı License

Awarding Body
Kirikkale University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Knows design theory and history, research techniques and practical knowledge in the field of Interior Architecture and Environmental Design. Knows intellectual, artistic, cultural, scientific and technological aspects in the field of Interior Architecture and Environmental Design. Furniture construction information and gain the ability to design furniture Knows not only current guidelines, acts, regulations, standards but also professional ethics related to the field of Interior Architecture and Environmental Design. Pursues and interprets both national and international developments related to the field of Interior Architecture and Environmental Design; and knows the importance of life-long learning. Develops human, society and environmental-oriented design approaches by realizing the scope and responsibilities of the field Evaluates the issues related with contemporary design problems, trends and materials Develops the sense of responsibility and works with an interdisciplinary team Develops critical and analytical thinking on the designed work. Develops designs, plans and solutions in different scales Identifies basic theoretical and practical knowledge related to the discipline of design and uses this knowledge to design and construct innovative and original works. Develops his/her design idea visually, verbally and literary in both 2 and 3 dimensional way; and conveys this idea to the targeted audience.


Key Competencies
-

Further Info

Letter grades and coefficients are as follows: Success Grade Coefficient Score AA 4.00 88-100 BA 3.50 81-87 BB 3.00 74-80 CB 2.50 67-73 CC 2.00 60-66 DC 1.50 55-59 DD 1.00 50-54 FF 0.00 00-49 In order to successfully complete all courses (total 240 ECTS), they have to achieve a weighted grade average of at least 2.00 out of 4.00. In order for students to graduate, they must be successful with at least DD grade from all the courses prescribed in the curriculum. Passing grades; Grades are AA, BA, BB, CB, CC. A student who has received one of these grades is considered successful in that course. Conditional passing grades; DC and DD are notes. A student who has received one of these grades is considered to have succeeded in that course if his GPA is at least 2.00. Those who have a grade of DC and DD in the semester / year-end exam can take the resit exam if they wish. In this case, the make-up grade, which is the last grade, will be valid. In units applying a class passing system, the principles regarding conditional passing are determined by the directive. Students whose GPA is below 2.00 for two consecutive semesters in the units where the courses are conducted on a semester basis; Students must take the courses with DC and DD (conditionally passing) grades belonging to the previous two semesters (the semester completed and the previous semester) during the new course registration period. Students whose GPA is below 2.00 at the end of the year in the units where the courses are conducted on an annual basis; He / she has to take courses with DC and DD (conditionally passing) grades belonging to the previous year (the year he / she finished) in the new course registration period. In the conditionally repeated course, the last grade is valid. For the courses and applications that do not have a grade definition, G (pass) is given to successful courses and K (fails) grade is given to unsuccessful courses. Notes that do not pass; K and FF grades. Grade DZ (absentee); It is given to students who do not fulfill the attendance requirements of the course. DZ grade is treated as an FF grade in the GPA calculation. VZ (visa-free); It is given to students who do not fulfill the yearly requirements of a course. VZ grade is treated as an FF grade in the GPA calculation. M (exempted); It is the mark given for the courses that were previously taken and achieved and the equivalence of which is approved by the relevant unit board upon the recommendation of the relevant department board. Courses with an M mark are not included in the average calculation. The courses exempted by obtaining a success grade are included in the average calculation. A student who does not attend the exam without a valid excuse, does not submit his homework or project / performance work on time, cheats in exams, helps to cheat or attempts to cheat, is given a score of 0 (zero) points / FF and the situation is reported to the presidency in writing. The provisions of the Higher Education Institutions Student Disciplinary Regulations are reserved. Students who cheat in exams, help cheat or attempt to cheat are removed from the exam hall. The situation is determined by the officials with a report. In units where there are compulsory internship courses and board / committee courses in the education curriculum, the implementation and evaluation of internship and board / committee courses are carried out according to the directive issued within the framework of the principles determined by the relevant unit boards. Students, having successfully completed all courses (240 ECTS) as well as the compulsory internship and the thesis (if exists) with a minimum CGPA of 2.00 out of 4.00 can graduate.


Quality Assurance
-

Access Requirements

To enter the Undergraduate Program, it is required to finish secondary education or get an equivalent education abroad and receive sufficent score of TM-1 in the national student placement exam.


Conditions for Success
Students, having successfully completed all courses (240 ECTS) as well as the compulsory internship and the thesis (if exists) with a minimum CGPA of 2.00 out of 4.00 can graduate. Students, having successfully completed all courses (240 ECTS) as well as the compulsory internship and the thesis (if exists) with a minimum CGPA of 2.00 out of 4.00 can graduate.

Progression Paths (Relationship Type)

Kırıkkale University, the Faculty of Fine Arts, Interior Architecture and Environmental Design Department students who graduated from the undergraduate program, many areas have their employment opportunities in the private sector and the public sector. In the private sector; personal interior design presence at the event, personal interior design and applications included in the event, working as an interior architect in the design firm, working as an interior architect at the construction site of construction firm, working as an interior architect in the real estate investment company, as interior designer in companies abroad (construction sites or in designer ) as work, public, municipal and construction industry in the production of industrial or work as interior designer in marketing, working as an interior architect in the restoration field, academics and working as an interior architect in the academic environment, interior designers in the furniture design and implementation firms, kitchen, bathroom, residential, office, hotel, shop, exhibition and interior amenities such as environmental design and implementation of the companys work as interior designers available.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address