Yeterlilik Kodu

TR0030006421

Yeterlilik Adı
İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumSinop Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKorucuk Mah. Trafo Sok. 15 Temmuz Yerleşkesi No:36 Rektörlük Binası 57000 – SİNOP
Sorumlu Kurum URLhttp://www.sinop.edu.tr
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Matematik
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Matematiksel kavramları tanımlar, sistematik yapıları ve aralarındaki ilişkileri kavrar, Matematiksel dili ve terminolojiyi doğru ve etkili biçimde kullanır, matematiksel bir bilginin geçerliliğinin nasıl değerlendirileceğini bilir.
  • Ulusal ve uluslararası kültürleri, dili ve tarihsel geçmişi bilir, bilimsel bilginin kaynağı, doğası, sınırları, geçerlik ve güvenirliğini, nasıl değerlendirileceğini bilir, bilginin oluşumuna yönelik kavramları tartışır.
  • İlköğretim matematik öğretimi programının yaklaşımı ve içeriğini dikkate alarak en uygun öğretim strateji, yöntem ve tekniklerini uygular, en etkili ölçme ve değerlendirme tekniklerini kullanır.
  • Öğrencilerin gelişim, öğrenme özelliklerini, güçlüklerini ve olası kavram yanılgılarını bilir, bireysel farklılıkları tanır.
  • İlköğretim Matematik öğretimi ile ilgili sorunları tanımlar, ileri düzey bilgi kaynaklarını kullanır.
  • İlköğretim Matematik öğretimi ile ilgili olay ve olguları anlamlandırarak bilimsel yöntem ve teknikler kullanarak araştırır, analiz eder, elde edilen verileri yorumlar ve değerlendirir, kanıtlara yönelik çözüm önerileri sunar.
  • Kendini bir birey olarak tanır, yaratıcı ve güçlü yönlerini bilir, zayıf yönlerini geliştirir.
  • Bireysel ve grup çalışmalarında görev alır, görevi etkin bir şekilde yerine getirir, karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık problemleri çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Öğrencilerin gelişim özelliklerini, bireysel farklılıklarını; matematiğin özelliklerini ve kazanımlarını dikkate alarak en uygun öğretim strateji, yöntem ve tekniklerini uygular, öğretime en uygun materyalleri seçer veya geliştirir, öğrenci kazanımlarını çok yönlü değerlendirir.
  • Öğrenme gereksinimlerini belirler ve kendini yönlendirir, bilgiye ulaşma yollarını etkin bir şekilde kullanak edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
  • Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştirir.
  • Sanatsal ve kültürel etkinliklere etkin olarak katılır, farklı kültürlere açıktır ve sosyal yaşama uyum sağlar, toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara/gelişmelere duyarlı olduğunu gösterir ve bu gelişmeleri izler, yaşadığı sosyal çevre için toplumsal sorumluluk bilinciyle mesleki proje ve etkinlikler planlar ve uygular.
  • Matematik öğretimi ilgili konularda ilgili düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişi ve kurumları bilgilendirerek paylaşır.
  • En az bir yabancı dili Avrupa Dil portföyü B1 düzeyinde kullanarak matematik öğretimine yönelik bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar, bilgilerini paylaşır.
  • Dış görünüm, tutum, tavır ve davranışlarına dikkat eder, topluma örnek olur, kalite yönetimi ve süreçlerine uygun tavır ve davranış sergileyerek katılır.
  • Demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerin bilincindedir, okul ortamında güvenin oluşturulması ve sürdürülebilmesi için gerekli kişi ve kurumsal etkileşim kurar.
  • Hem bireysel hem de matematik öğretimi ile ilgili görev, hak ve sorumluluklarına ilişkin yasa yönetmelik ve mevzuata hakimdir, Milli Eğitim Temel Kanunu’nda ifade edilen ulusal ve evrensel duyarlıkların farkındadır, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilgiye sahiptir.
  • Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansının ileri düzeyinde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Değerlendirme Sistemi tablolarında ayrıntılı olarak tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Sinop Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır. Daha ayrıntılı bilgiye http://www.sinop.edu.tr/Ogrenci_Isleri_Daire_Baskanligi-15 linkinden ulaşılabilir. Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DC notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’dır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)

Giriş Şartı

SÜN Lisans programlarında öğrenim görebilmek için, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin yaptığı sınavı kazanmış olmak ve başka bir örgün yüksek öğretim programına kayıtlı olmamak gerekir. Yurt dışından kabul edilecek öğrenciler için SÜN Yurt Dışından Kabul Edilecek Öğrenci Başvuru ve Kayıt Yönergesinde yer alan hükümler uygulanır.

Başarma ŞartlarıBu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DC notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’dır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir. Programda mevcut olan, 240 AKTSye karşılık gelen zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans Programı mezunları Matematik Öğretmeni unvanı ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel eğitim kurumlarına Ortaokul Matematik Öğretmeni olarak atanabilmektedirler. Yurt dışında öğretmenlik yapmak isteyen veya eğitim sektörünün farklı alanlarında çalışmak isteyen mezunlar da gerekli şartları sağladıkları takdirde bu alanlarda görev yapabilmektedirler. Ayrıca ilköğretim matematik eğitimi alanında veya eğitimle ilgili başka alanlarda yurt içinde veya yurt dışında akademik kariyer yapmak isteyen mezunlar, gerekli şartları sağladıkları takdirde üniversitelerin akademik birimlerinde öğretim elemanı (araştırma görevlisi) olarak görev alabilmektedirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030006421


Yeterlilik Adı
İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Sinop Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Korucuk Mah. Trafo Sok. 15 Temmuz Yerleşkesi No:36 Rektörlük Binası 57000 – SİNOP

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Matematiksel kavramları tanımlar, sistematik yapıları ve aralarındaki ilişkileri kavrar, Matematiksel dili ve terminolojiyi doğru ve etkili biçimde kullanır, matematiksel bir bilginin geçerliliğinin nasıl değerlendirileceğini bilir.
  • Ulusal ve uluslararası kültürleri, dili ve tarihsel geçmişi bilir, bilimsel bilginin kaynağı, doğası, sınırları, geçerlik ve güvenirliğini, nasıl değerlendirileceğini bilir, bilginin oluşumuna yönelik kavramları tartışır.
  • İlköğretim matematik öğretimi programının yaklaşımı ve içeriğini dikkate alarak en uygun öğretim strateji, yöntem ve tekniklerini uygular, en etkili ölçme ve değerlendirme tekniklerini kullanır.
  • Öğrencilerin gelişim, öğrenme özelliklerini, güçlüklerini ve olası kavram yanılgılarını bilir, bireysel farklılıkları tanır.
  • İlköğretim Matematik öğretimi ile ilgili sorunları tanımlar, ileri düzey bilgi kaynaklarını kullanır.
  • İlköğretim Matematik öğretimi ile ilgili olay ve olguları anlamlandırarak bilimsel yöntem ve teknikler kullanarak araştırır, analiz eder, elde edilen verileri yorumlar ve değerlendirir, kanıtlara yönelik çözüm önerileri sunar.
  • Kendini bir birey olarak tanır, yaratıcı ve güçlü yönlerini bilir, zayıf yönlerini geliştirir.
  • Bireysel ve grup çalışmalarında görev alır, görevi etkin bir şekilde yerine getirir, karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık problemleri çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Öğrencilerin gelişim özelliklerini, bireysel farklılıklarını; matematiğin özelliklerini ve kazanımlarını dikkate alarak en uygun öğretim strateji, yöntem ve tekniklerini uygular, öğretime en uygun materyalleri seçer veya geliştirir, öğrenci kazanımlarını çok yönlü değerlendirir.
  • Öğrenme gereksinimlerini belirler ve kendini yönlendirir, bilgiye ulaşma yollarını etkin bir şekilde kullanak edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
  • Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştirir.
  • Sanatsal ve kültürel etkinliklere etkin olarak katılır, farklı kültürlere açıktır ve sosyal yaşama uyum sağlar, toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara/gelişmelere duyarlı olduğunu gösterir ve bu gelişmeleri izler, yaşadığı sosyal çevre için toplumsal sorumluluk bilinciyle mesleki proje ve etkinlikler planlar ve uygular.
  • Matematik öğretimi ilgili konularda ilgili düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişi ve kurumları bilgilendirerek paylaşır.
  • En az bir yabancı dili Avrupa Dil portföyü B1 düzeyinde kullanarak matematik öğretimine yönelik bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar, bilgilerini paylaşır.
  • Dış görünüm, tutum, tavır ve davranışlarına dikkat eder, topluma örnek olur, kalite yönetimi ve süreçlerine uygun tavır ve davranış sergileyerek katılır.
  • Demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerin bilincindedir, okul ortamında güvenin oluşturulması ve sürdürülebilmesi için gerekli kişi ve kurumsal etkileşim kurar.
  • Hem bireysel hem de matematik öğretimi ile ilgili görev, hak ve sorumluluklarına ilişkin yasa yönetmelik ve mevzuata hakimdir, Milli Eğitim Temel Kanunu’nda ifade edilen ulusal ve evrensel duyarlıkların farkındadır, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilgiye sahiptir.
  • Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansının ileri düzeyinde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Değerlendirme Sistemi tablolarında ayrıntılı olarak tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Sinop Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır. Daha ayrıntılı bilgiye http://www.sinop.edu.tr/Ogrenci_Isleri_Daire_Baskanligi-15 linkinden ulaşılabilir. Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DC notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’dır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)


Giriş Şartı

SÜN Lisans programlarında öğrenim görebilmek için, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin yaptığı sınavı kazanmış olmak ve başka bir örgün yüksek öğretim programına kayıtlı olmamak gerekir. Yurt dışından kabul edilecek öğrenciler için SÜN Yurt Dışından Kabul Edilecek Öğrenci Başvuru ve Kayıt Yönergesinde yer alan hükümler uygulanır.


Başarma Şartları
Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DC notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’dır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir. Programda mevcut olan, 240 AKTSye karşılık gelen zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans Programı mezunları Matematik Öğretmeni unvanı ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel eğitim kurumlarına Ortaokul Matematik Öğretmeni olarak atanabilmektedirler. Yurt dışında öğretmenlik yapmak isteyen veya eğitim sektörünün farklı alanlarında çalışmak isteyen mezunlar da gerekli şartları sağladıkları takdirde bu alanlarda görev yapabilmektedirler. Ayrıca ilköğretim matematik eğitimi alanında veya eğitimle ilgili başka alanlarda yurt içinde veya yurt dışında akademik kariyer yapmak isteyen mezunlar, gerekli şartları sağladıkları takdirde üniversitelerin akademik birimlerinde öğretim elemanı (araştırma görevlisi) olarak görev alabilmektedirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030006421

Qualification Title
İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans Diploması
Awarding BodySinop University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlwww.sinop.edu.tr
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023
TQF Level 6
Thematic AreasMathematics
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • They define the mathematical concepts, know the systematical structures and the relations amongst them, know how the validity of a mathematical knowledge is evaluated, and they have got the necessary mathematical knowledge concerning their profession.
  • They have knowledge about the middle school mathematics teaching programs, the teaching methods and techniques, the approaches of measurement and evaluation, and how the knowledge and communication technologies are used at the education and training of mathematics in our country and in the world.
  • They have knowledge about the learning difficulty of the iddle school students concerning mathematics and their possible misconception, their needs, interests, ability, learning characteristics, individual difference, level of development, and socio-cultural background.
  • They realize the necessity and importance of carrying out research on the field of mathematical education, and they have knowledge about the degrees in the process of scientific knowledge production.
  • They have knowledge about the general structure of Turkish National Education System, the process of middle schools, and their duty at the administration and teaching mathematics.
  • They relate the mathematical knowledge to the daily life and the other disciplines, and solve the problems that they meet through reasoning, esthetically, clearly and practically.
  • They prove a mathematical knowledge after the logical questioning process instead of accepting it directly.
  • They notice the problems in the field of learning and teaching elementary mathematics, do a scientific research planning, and develop the solution suggestions using the techniques of data analysis.
  • They apply the most available teaching strategies, methods, and techniques considering the development characteristics of the middle school students, their individual differences, the approach and content of the elementary mathematics teaching program, and use the most effective measurement and evaluation techniques.
  • They can reach at the information and communication technologies, they use them correctly and effectively and evaluate.
  • They are responsible for the professional and academic development of themselves, their students and colleagues in the schools where they work, and they take active role at developing and practicing the national and international project in the subjects concerning their branch.
  • They know themselves as the mathematics teacher, they continuously adapt themselves in terms of the knowledge and skills that they have, they use their creative and powerful skills, and develop their insufficient skills.
  • They use the mathematical language and terminology correctly and effectively.
  • They share their suggestions about the solution of the problems on the social and mathematical education with the concerned people.
  • They participate in artistic and cultural activities.
  • They follow developments related to their field using a foreign language at least at the proficiency level European Language Portfolio-global scale B1 and communicate with their colleagues.
  • Considering the three dimensions of mathematical education (education, learning, and teaching) and constituting a perspective aimed at their future careers, they use the experience, knowledge and skills that they have had in the environment of school under the attributes that their profession requires.
Key Competencies-
Further Info

For every course, assessment and evaluation methods are defined in the course syllabus by the responsible academic personel. Sinop University Undergraduate Academic and Examination legislation is applied regarding the examinations and assigned grade points for every course. More information can be obtained at http://www.sinop.edu.tr/Ogrenci_Isleri_Daire_Baskanligi-15 . To complete all the courses in the program (240 ECTS) and achieve a minimum GPA of 2.00 out of 4.00 are the required rules to qualify for graduation.

Quality Assurance-
Access Requirements

(Turkish Students) In order to have education in the Division of Elementary Mathematics Education, it is required to finish secondary education in Turkey or abroad and get a sufficient grade in the national university entrance examination (LYS_MF–1). (Non-Turkish Students) İnternational Student Application, Admission and Registration process is carried out in accordance with Sinop University Directive for International Student Application, Admission and Registration .

Conditions for SuccessTo complete all the courses in the program (240 ECTS) and achieve a minimum GPA of 2.00 out of 4.00 are the required rules to qualify for graduation. To complete all the courses (compulsory and elective ) corresponding to 240 ECTS in the program and achieve a minimum GPA of 2.00 out of 4.00 are the required rules to qualify for graduation.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the Elementary Mathematics Education Program receive the “Middle School Mathematics Teacher” title and they can work at state or private schools affiliated with the Ministry of National Education. Our graduates also find jobs at other countries, other, private training centers, companies that develop and market educational materials, publishing companies, and universities for an academic career if they satisfy the related requirements.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030006421


Qualification Title
İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans Diploması

Awarding Body
Sinop University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • They define the mathematical concepts, know the systematical structures and the relations amongst them, know how the validity of a mathematical knowledge is evaluated, and they have got the necessary mathematical knowledge concerning their profession.
  • They have knowledge about the middle school mathematics teaching programs, the teaching methods and techniques, the approaches of measurement and evaluation, and how the knowledge and communication technologies are used at the education and training of mathematics in our country and in the world.
  • They have knowledge about the learning difficulty of the iddle school students concerning mathematics and their possible misconception, their needs, interests, ability, learning characteristics, individual difference, level of development, and socio-cultural background.
  • They realize the necessity and importance of carrying out research on the field of mathematical education, and they have knowledge about the degrees in the process of scientific knowledge production.
  • They have knowledge about the general structure of Turkish National Education System, the process of middle schools, and their duty at the administration and teaching mathematics.
  • They relate the mathematical knowledge to the daily life and the other disciplines, and solve the problems that they meet through reasoning, esthetically, clearly and practically.
  • They prove a mathematical knowledge after the logical questioning process instead of accepting it directly.
  • They notice the problems in the field of learning and teaching elementary mathematics, do a scientific research planning, and develop the solution suggestions using the techniques of data analysis.
  • They apply the most available teaching strategies, methods, and techniques considering the development characteristics of the middle school students, their individual differences, the approach and content of the elementary mathematics teaching program, and use the most effective measurement and evaluation techniques.
  • They can reach at the information and communication technologies, they use them correctly and effectively and evaluate.
  • They are responsible for the professional and academic development of themselves, their students and colleagues in the schools where they work, and they take active role at developing and practicing the national and international project in the subjects concerning their branch.
  • They know themselves as the mathematics teacher, they continuously adapt themselves in terms of the knowledge and skills that they have, they use their creative and powerful skills, and develop their insufficient skills.
  • They use the mathematical language and terminology correctly and effectively.
  • They share their suggestions about the solution of the problems on the social and mathematical education with the concerned people.
  • They participate in artistic and cultural activities.
  • They follow developments related to their field using a foreign language at least at the proficiency level European Language Portfolio-global scale B1 and communicate with their colleagues.
  • Considering the three dimensions of mathematical education (education, learning, and teaching) and constituting a perspective aimed at their future careers, they use the experience, knowledge and skills that they have had in the environment of school under the attributes that their profession requires.

Key Competencies
-

Further Info

For every course, assessment and evaluation methods are defined in the course syllabus by the responsible academic personel. Sinop University Undergraduate Academic and Examination legislation is applied regarding the examinations and assigned grade points for every course. More information can be obtained at http://www.sinop.edu.tr/Ogrenci_Isleri_Daire_Baskanligi-15 . To complete all the courses in the program (240 ECTS) and achieve a minimum GPA of 2.00 out of 4.00 are the required rules to qualify for graduation.


Quality Assurance
-

Access Requirements

(Turkish Students) In order to have education in the Division of Elementary Mathematics Education, it is required to finish secondary education in Turkey or abroad and get a sufficient grade in the national university entrance examination (LYS_MF–1). (Non-Turkish Students) İnternational Student Application, Admission and Registration process is carried out in accordance with Sinop University Directive for International Student Application, Admission and Registration .


Conditions for Success
To complete all the courses in the program (240 ECTS) and achieve a minimum GPA of 2.00 out of 4.00 are the required rules to qualify for graduation. To complete all the courses (compulsory and elective ) corresponding to 240 ECTS in the program and achieve a minimum GPA of 2.00 out of 4.00 are the required rules to qualify for graduation.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the Elementary Mathematics Education Program receive the “Middle School Mathematics Teacher” title and they can work at state or private schools affiliated with the Ministry of National Education. Our graduates also find jobs at other countries, other, private training centers, companies that develop and market educational materials, publishing companies, and universities for an academic career if they satisfy the related requirements.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode