Yeterlilik Kodu

TR0030008494

Yeterlilik Adı
İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumAmasya Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAkbilek Mahallesi, Muhsin Yazıcıoğlu Cd (Kılıçaslan Cd.), 05100 Amasya Merkez/Amasya
Sorumlu Kurum URLhttp://www.amasya.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 28/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Konu uzmanlığı ile öğretmen eğitimi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Ülkemizin matematik eğitimi alanında seviyesini yükseltecek, ahlaki değerlere ve öz güvene sahip, teknolojik ve pedagojik birikimi olan, yeni yaklaşımları takip eden ve uygulayabilen, analitik düşünebilen matematik öğretmenleri ve akademisyenler yetiştirmektir. Alanındaki konularda yeterli düzeyde bilgi, beceri ve yetkinlik sahibi olan, matematik eğitiminin temel hedefleri ışığında profesyonel bir gelişim sağlayan, teorik bilgiler ile uygulama arasında bir köprü kurabilen, problem çözme becerisi gelişmiş, eleştirel düşünebilen, takım halinde çalışabilen, bilgiye ulaşma yollarını bilen, bilgiyi üreten ve bilgiyi kullanan, yaratıcılık ve yeniliklere açık olan, eğitim ve öğretim ortamlarını hedeflere uygun olarak tasarlayabilen, meslektaşları ve öğrencileri ile mesleki ve etik konularda işbirliği içerisinde olan, kendi mesleki gelişimini sağlayacak kaynaklara ve profesyonel ağlara erişmeyi bilen, bilginin doğasını kavramış ve bunun topluma olan etki ve yararlarının farkında olan bireyler yetiştirmektir.
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün bir şekilde gerçekleştirilir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Matematik kavramlarının önemini kavrar, uygular ve anlatır.
  • Matematik problemlerini öğrenme ve öğretebilme yeteneği kazanır.
  • Matematiksel dili ve terminolojiyi doğru ve etkili bir biçimde kullanır.
  • Matematiksel iletişim, problem çözme, akıl yürütme ve ilişkilendirme becerilerine sahip olur.
  • Matematiğin doğası ve tarihsel gelişimi hakkında bilgi sahibi olur.
  • Matematiksel bir bilgiyi doğrudan kabul etmek yerine, mantıksal sorgulama süreci sonrasında ispatlar.
  • Matematiksel bilgiyi günlük hayatla ve diğer disiplinlerle ilişkilendirir, akıl yürütme yoluyla karşılaştığı problemleri estetik, anlaşılır ve pratik olarak çözer.
  • Düşünme, üretme, tartışma ve sorgulama yetenekleri geliştirir.
  • Öğretmenlik mesleği ve alanıyla ilgili pedagojik bilgiye sahip olur.
  • Ortaokul öğrencilerinin gelişim özelliklerini, bireysel farklılıklarını, ilköğretim matematik öğretimi programının yaklaşımı ve içeriğini dikkate alarak en uygun öğretim strateji, yöntem ve tekniklerini uygular,  en etkili ölçme ve değerlendirme tekniklerini kullanır.
  • Türk Milli Eğitim sisteminin genel yapısı, ilk ve ortaokulların işleyişi, okuldaki idari ve matematik dersi ile ilgili görevleri hakkında bilgi sahibi olur.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Öğrenciler, yarıyıl içerisinde gerçekleştirilen ara sınav, küçük sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, bütünleme sınavı, mazeret sınavları yanında ödev, uygulama ve benzeri çalışmalara tabi tutularak yarıyıl başarıları belirlenir. Her ders için en az bir ara sınav (vize) ve yarıyıl sonu sınavı (final) yapılır. Başarı notuna, tüm bu değerlendirmeler ile birlikte ara sınavın katkısı %40 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 alma zorunluluğu vardır. Bir dersten başarı notu en az 60 olan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Başarısız olan öğrenciler bütünleme sınavına girme hakkına sahiptir. Bütünleme sınavında başarısız olan öğrenciler dersi ilgili yarıyıl tekrar almak zorundadırlar. Öğrencilerin teorik derslere % 70, uygulamalara % 80’den az olmamak şartı ile devamları zorunludur. Bölümden mezun olabilmek için programda belirtilen (240 kredilik) dersleri alması ve bu derslerden başarılı olması gerekir.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)

Başlangıç: 01.05.2023 / Bitiş: 01.05.2026

Giriş Şartı

TÜRK ÖĞRENCİLER İÇİN

Türk Vatandaşları İçin

(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi, ülke çapında bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim kazanırlar.

Uluslararası Öğrenciler İçin

(1) Lise Diploması ve TC Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından verilen "Denklik Belgesi". (2) Uluslararası Öğrenci Sınavı (YÖS) veya yükseköğretimde ulusal otorite olan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınan SAT i, ACT, vb. gibi uluslararası üniversite giriş sınavları. Adaylar YÖS veya dengi sınavlardan aldıkları puanlara göre programlara giriş hakkı kazanırlar.

YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLER İÇİN

Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT I, ACT, GCE vb. gibi sınav sonuçlarına göre ya da üniversitemizce veya Türkiye’deki üniversitelerince yapılan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavından ilgili yönergeler çerçevesinde geçerli puan alan adaylar kabul edilmektedir.

DEĞİŞİM PROGRAMLARI İÇİN

Değişim öğrencilerinin kabulü, Amasya Üniversitesi ile partner üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus, Farabi, Mevlana ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır.

ÖZEL ÖĞRENCİLER İÇİN

Özel öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıtlanabilirler. Üniversitemizde eğitim dilinin bazı derslerde İngilizce olması nedeniyle, öğrencilerin bu derslere kayıtlanabilmesi için aynı zamanda İngilizce Dil Yeterliliklerini belgelemeleri gerekmektedir.

Başarma Şartları Bölümden mezun olabilmek için programda belirtilen (240 kredilik) dersleri alması ve bu derslerden başarılı olması gerekir. Programda yer alan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve Genel Ağırlıklı Not Ortalaması değeri 4.00 üzerinden en az 2.00 olan öğrenciler, İlköğretim Matematik Öğretmeni unvanı ile mezun olmaya hak kazanırlar.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Mezun olan öğrencilerimiz Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî / özel ortaokullara “İlköğretim Matematik Öğretmeni” olarak atanırlar. Bunun yanında Eğitim Fakültelerinin Matematik Eğitimi bölümlerinde akademisyen veya bilim uzmanı olarak görev alabilirler.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030008494


Yeterlilik Adı
İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Amasya Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Akbilek Mahallesi, Muhsin Yazıcıoğlu Cd (Kılıçaslan Cd.), 05100 Amasya Merkez/Amasya

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 28/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Ülkemizin matematik eğitimi alanında seviyesini yükseltecek, ahlaki değerlere ve öz güvene sahip, teknolojik ve pedagojik birikimi olan, yeni yaklaşımları takip eden ve uygulayabilen, analitik düşünebilen matematik öğretmenleri ve akademisyenler yetiştirmektir. Alanındaki konularda yeterli düzeyde bilgi, beceri ve yetkinlik sahibi olan, matematik eğitiminin temel hedefleri ışığında profesyonel bir gelişim sağlayan, teorik bilgiler ile uygulama arasında bir köprü kurabilen, problem çözme becerisi gelişmiş, eleştirel düşünebilen, takım halinde çalışabilen, bilgiye ulaşma yollarını bilen, bilgiyi üreten ve bilgiyi kullanan, yaratıcılık ve yeniliklere açık olan, eğitim ve öğretim ortamlarını hedeflere uygun olarak tasarlayabilen, meslektaşları ve öğrencileri ile mesleki ve etik konularda işbirliği içerisinde olan, kendi mesleki gelişimini sağlayacak kaynaklara ve profesyonel ağlara erişmeyi bilen, bilginin doğasını kavramış ve bunun topluma olan etki ve yararlarının farkında olan bireyler yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün bir şekilde gerçekleştirilir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Matematik kavramlarının önemini kavrar, uygular ve anlatır.
  • Matematik problemlerini öğrenme ve öğretebilme yeteneği kazanır.
  • Matematiksel dili ve terminolojiyi doğru ve etkili bir biçimde kullanır.
  • Matematiksel iletişim, problem çözme, akıl yürütme ve ilişkilendirme becerilerine sahip olur.
  • Matematiğin doğası ve tarihsel gelişimi hakkında bilgi sahibi olur.
  • Matematiksel bir bilgiyi doğrudan kabul etmek yerine, mantıksal sorgulama süreci sonrasında ispatlar.
  • Matematiksel bilgiyi günlük hayatla ve diğer disiplinlerle ilişkilendirir, akıl yürütme yoluyla karşılaştığı problemleri estetik, anlaşılır ve pratik olarak çözer.
  • Düşünme, üretme, tartışma ve sorgulama yetenekleri geliştirir.
  • Öğretmenlik mesleği ve alanıyla ilgili pedagojik bilgiye sahip olur.
  • Ortaokul öğrencilerinin gelişim özelliklerini, bireysel farklılıklarını, ilköğretim matematik öğretimi programının yaklaşımı ve içeriğini dikkate alarak en uygun öğretim strateji, yöntem ve tekniklerini uygular,  en etkili ölçme ve değerlendirme tekniklerini kullanır.
  • Türk Milli Eğitim sisteminin genel yapısı, ilk ve ortaokulların işleyişi, okuldaki idari ve matematik dersi ile ilgili görevleri hakkında bilgi sahibi olur.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Öğrenciler, yarıyıl içerisinde gerçekleştirilen ara sınav, küçük sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, bütünleme sınavı, mazeret sınavları yanında ödev, uygulama ve benzeri çalışmalara tabi tutularak yarıyıl başarıları belirlenir. Her ders için en az bir ara sınav (vize) ve yarıyıl sonu sınavı (final) yapılır. Başarı notuna, tüm bu değerlendirmeler ile birlikte ara sınavın katkısı %40 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 alma zorunluluğu vardır. Bir dersten başarı notu en az 60 olan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Başarısız olan öğrenciler bütünleme sınavına girme hakkına sahiptir. Bütünleme sınavında başarısız olan öğrenciler dersi ilgili yarıyıl tekrar almak zorundadırlar. Öğrencilerin teorik derslere % 70, uygulamalara % 80’den az olmamak şartı ile devamları zorunludur. Bölümden mezun olabilmek için programda belirtilen (240 kredilik) dersleri alması ve bu derslerden başarılı olması gerekir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)

Başlangıç: 01.05.2023 / Bitiş: 01.05.2026


Giriş Şartı

TÜRK ÖĞRENCİLER İÇİN

Türk Vatandaşları İçin

(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi, ülke çapında bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim kazanırlar.

Uluslararası Öğrenciler İçin

(1) Lise Diploması ve TC Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından verilen "Denklik Belgesi". (2) Uluslararası Öğrenci Sınavı (YÖS) veya yükseköğretimde ulusal otorite olan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınan SAT i, ACT, vb. gibi uluslararası üniversite giriş sınavları. Adaylar YÖS veya dengi sınavlardan aldıkları puanlara göre programlara giriş hakkı kazanırlar.

YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLER İÇİN

Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT I, ACT, GCE vb. gibi sınav sonuçlarına göre ya da üniversitemizce veya Türkiye’deki üniversitelerince yapılan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavından ilgili yönergeler çerçevesinde geçerli puan alan adaylar kabul edilmektedir.

DEĞİŞİM PROGRAMLARI İÇİN

Değişim öğrencilerinin kabulü, Amasya Üniversitesi ile partner üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus, Farabi, Mevlana ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır.

ÖZEL ÖĞRENCİLER İÇİN

Özel öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıtlanabilirler. Üniversitemizde eğitim dilinin bazı derslerde İngilizce olması nedeniyle, öğrencilerin bu derslere kayıtlanabilmesi için aynı zamanda İngilizce Dil Yeterliliklerini belgelemeleri gerekmektedir.


Başarma Şartları
Bölümden mezun olabilmek için programda belirtilen (240 kredilik) dersleri alması ve bu derslerden başarılı olması gerekir. Programda yer alan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve Genel Ağırlıklı Not Ortalaması değeri 4.00 üzerinden en az 2.00 olan öğrenciler, İlköğretim Matematik Öğretmeni unvanı ile mezun olmaya hak kazanırlar.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Mezun olan öğrencilerimiz Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî / özel ortaokullara “İlköğretim Matematik Öğretmeni” olarak atanırlar. Bunun yanında Eğitim Fakültelerinin Matematik Eğitimi bölümlerinde akademisyen veya bilim uzmanı olarak görev alabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030008494

Qualification Title
Primary School Mathematics Education Undergraduate Degree
Awarding BodyAmasya University
Awarding Body ContactAkbilek St., Muhsin Yazıcıoğlu, 05100 Amasya/Center. Tel: +90 358 211 50 46
Awarding Body Urlhttp://www.amasya.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 28/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasTeacher training with subject specialization
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • Our Mission Our vision is to be successful in every part of Turkey as a vision, to learn and to teach well, to do this business lovingly, to educate teachers, to lead education and to turn into social refinement. The graduate program of mathematics education is based on contemporary approaches in graduate education; aims to educate qualified individuals who are able to organize teaching activities in the direction of technological developments, use different teaching methods and strategies in their teaching processes and follow the studies carried out in the field, aware of modern measurement-evaluation approaches.
Learning Environments
  • Education and training are carried out in a formal way.
Description
  • Comprehend, apply and explain the importance of mathematical concepts.
  • Acquire of learning and teaching mathematics problems.
  • Use the mathematical language and terminology correctly and effectively.
  • Have the skills of mathematical communication, problem solving, reasoning and association.
  • Have knowledge about the nature and historical development of mathematics.
  • Prove a mathematical knowledgw after the logical questioning process instead of accepting it directly.
  • Relate the mathematical knowledge to the daily life and other disciplines, and solve the problems that they meet through reasoning, esthetically, clearly and practically.
  • Develop the thinking, producing, argumenting and probing abilities.
  • Have pedagogical knowledge about teaching profession and field.
  • They apply the most available teaching strategies, methods, and techniques considering the development characteristics of the middle school students, their differences, the approach and content of the elementary mathematics teaching program, and use the most effective measurement and evaluation techniques.
  • Have knowledge about the general structure of Turkish National Education System, the process of middle schools, and their duty at the administration and teaching mathematics.  
Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Reading and writing competence.
  • Multilingual proficiency.
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering.
  • digital competence.
  • Personal, social and learning to learn competence.
  • Civic competence.
  • Entrepreneurial competence.
  • Cultural awareness and expression competence.
Further Info
  • Students are subjected to midterm exams, quizzes, final exams, make-up exams, make-up exams, as well as homework, practice and similar studies, and their semester success is determined. At least one midterm exam (midterm) and final exam (final) are held for each course. The contribution of the midterm exam to the success grade is 40% and the contribution of the final exam is 60%. All exams are evaluated over 100 points. Student are required to get at least 50 points in final exam. Students are regarded as successful if they get at least 60 points. Unsuccessful students have the right to take the make-up exam. Students who fail the make-up exam have to take the course again in the relevant semester. Students are required to attend theoretical courses at least 70% and practical courses at least 80%. Students who do not meet any of these conditions cannot take the semester exams. In order to graduate from the department, one must take the courses specified in the program (240 credits) and be successful in these courses.
Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education, training and other activities carried out in higher education institutions.

"University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared every year within the framework of the criteria determined by YÖK, are published. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Council of Deans.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

Teacher Education Programs Evaluation and Accreditation Association (EPDAD)

Start: 01.05.2023 / End: 01.05.2026

Access Requirements

FOR TURKISH STUDENTS

Within the framework of the regulations determined by the Council of Higher Education (YÖK), student admission to this program is made through the central examination system called ÖSYS. After students declare their program preferences in which they want to study, they are placed in the relevant programs by the Assessment Selection and Placement Center according to the scores they receive from this exam.

FOR FOREIGN STUDENTS

Foreign students can take this program with internationally valid SAT I, ACT, GCE etc. Candidates who receive valid scores according to exam results such as exam results or the Foreign Student Examination conducted by our universities in Turkey within the framework of the relevant instructions are accepted.

FOR EXCHANGE PROGRAMS

Acceptance of exchange students is made within the framework of bilateral agreements (Erasmus, Farabi, Mevlana or General Academic Protocol) signed between Amasya University and the partner university.

FOR SPECIAL STUDENTS

Private students can enroll in the courses offered in this program if the relevant academic unit approves them. Since the language of instruction at our university is English in some courses, students must also document their English Language Proficiency in order to enroll in these courses.

Conditions for Success In order to graduate from the department, one must take the courses specified in the program (240 credits) and be successful in these courses. Students who successfully complete all the courses in the program (equivalent to a total of 240 ECTS) and have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 are entitled to graduate with the title of Primary School Mathematics Teacher.
Progression Paths (Relationship Type)
  • Our graduating students are appointed as " Primary School Mathematics Teacher" in public/private secondary schools affiliated with the Ministry of National Education. In addition, they can work as academicians or scientific experts in the Mathematics Education departments of Education Faculties.
Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions , Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality

Validity Period (If Any)

The qualification is always valid.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030008494


Qualification Title
Primary School Mathematics Education Undergraduate Degree

Awarding Body
Amasya University

Awarding Body Contact
Akbilek St., Muhsin Yazıcıoğlu, 05100 Amasya/Center. Tel: +90 358 211 50 46

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 28/05/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • Our Mission Our vision is to be successful in every part of Turkey as a vision, to learn and to teach well, to do this business lovingly, to educate teachers, to lead education and to turn into social refinement. The graduate program of mathematics education is based on contemporary approaches in graduate education; aims to educate qualified individuals who are able to organize teaching activities in the direction of technological developments, use different teaching methods and strategies in their teaching processes and follow the studies carried out in the field, aware of modern measurement-evaluation approaches.

Learning Environments
  • Education and training are carried out in a formal way.

Description
  • Comprehend, apply and explain the importance of mathematical concepts.
  • Acquire of learning and teaching mathematics problems.
  • Use the mathematical language and terminology correctly and effectively.
  • Have the skills of mathematical communication, problem solving, reasoning and association.
  • Have knowledge about the nature and historical development of mathematics.
  • Prove a mathematical knowledgw after the logical questioning process instead of accepting it directly.
  • Relate the mathematical knowledge to the daily life and other disciplines, and solve the problems that they meet through reasoning, esthetically, clearly and practically.
  • Develop the thinking, producing, argumenting and probing abilities.
  • Have pedagogical knowledge about teaching profession and field.
  • They apply the most available teaching strategies, methods, and techniques considering the development characteristics of the middle school students, their differences, the approach and content of the elementary mathematics teaching program, and use the most effective measurement and evaluation techniques.
  • Have knowledge about the general structure of Turkish National Education System, the process of middle schools, and their duty at the administration and teaching mathematics.  

Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Reading and writing competence.
  • Multilingual proficiency.
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering.
  • digital competence.
  • Personal, social and learning to learn competence.
  • Civic competence.
  • Entrepreneurial competence.
  • Cultural awareness and expression competence.

Further Info
  • Students are subjected to midterm exams, quizzes, final exams, make-up exams, make-up exams, as well as homework, practice and similar studies, and their semester success is determined. At least one midterm exam (midterm) and final exam (final) are held for each course. The contribution of the midterm exam to the success grade is 40% and the contribution of the final exam is 60%. All exams are evaluated over 100 points. Student are required to get at least 50 points in final exam. Students are regarded as successful if they get at least 60 points. Unsuccessful students have the right to take the make-up exam. Students who fail the make-up exam have to take the course again in the relevant semester. Students are required to attend theoretical courses at least 70% and practical courses at least 80%. Students who do not meet any of these conditions cannot take the semester exams. In order to graduate from the department, one must take the courses specified in the program (240 credits) and be successful in these courses.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education, training and other activities carried out in higher education institutions.

"University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared every year within the framework of the criteria determined by YÖK, are published. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Council of Deans.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

Teacher Education Programs Evaluation and Accreditation Association (EPDAD)

Start: 01.05.2023 / End: 01.05.2026


Access Requirements

FOR TURKISH STUDENTS

Within the framework of the regulations determined by the Council of Higher Education (YÖK), student admission to this program is made through the central examination system called ÖSYS. After students declare their program preferences in which they want to study, they are placed in the relevant programs by the Assessment Selection and Placement Center according to the scores they receive from this exam.

FOR FOREIGN STUDENTS

Foreign students can take this program with internationally valid SAT I, ACT, GCE etc. Candidates who receive valid scores according to exam results such as exam results or the Foreign Student Examination conducted by our universities in Turkey within the framework of the relevant instructions are accepted.

FOR EXCHANGE PROGRAMS

Acceptance of exchange students is made within the framework of bilateral agreements (Erasmus, Farabi, Mevlana or General Academic Protocol) signed between Amasya University and the partner university.

FOR SPECIAL STUDENTS

Private students can enroll in the courses offered in this program if the relevant academic unit approves them. Since the language of instruction at our university is English in some courses, students must also document their English Language Proficiency in order to enroll in these courses.


Conditions for Success
In order to graduate from the department, one must take the courses specified in the program (240 credits) and be successful in these courses. Students who successfully complete all the courses in the program (equivalent to a total of 240 ECTS) and have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 are entitled to graduate with the title of Primary School Mathematics Teacher.

Progression Paths (Relationship Type)
  • Our graduating students are appointed as " Primary School Mathematics Teacher" in public/private secondary schools affiliated with the Ministry of National Education. In addition, they can work as academicians or scientific experts in the Mathematics Education departments of Education Faculties.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions , Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality


Validity Period (If Any)

The qualification is always valid.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode