Yeterlilik Kodu

TR0030044056

Yeterlilik Adı
İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumTrakya Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiTrakya Üniversitesi Rektörlüğü 22030 Balkan Yerleşkesi / EDİRNE Telefonlar +90 (284) 223 42 10-11-12-13 +90 (284) 236 49 81-82-84
Sorumlu Kurum URLhttp://www.trakya.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 28/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Konu uzmanlığı ile öğretmen eğitimi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Trakya Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programının amacı, öğretmenlik mesleğine yönelik üst düzey bilgi ve becerilere sahip, donanımlı ve örnek nitelikte matematik branş öğretmenleri yetiştirmektir. Buna göre program kapsamında, bölümümüzü ülke genelinde tercih edilen bir bölüm haline getirmek, güçlü bir öğretim kadrosu ile öğretim verebilmek, öğretmen adaylarının mesleki ve bireysel anlamda yeterli ve mutlu hissetmelerini sağlamak ve mezunlarımıza ihtiyaçları doğrultusunda destek verebilmek hedeflenmektedir.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda staj uygulaması yapılmaktadır.

4 yıllık lisans programı ile öğrenciyi merkeze alan, farklı öğretim yöntem ve stratejilerini kullanabilen, öğretim sürecine teknolojiyi dahil edebilen ve ölçme-değerlendirme yöntemlerini etkin şekilde kullanabilen çağdaş ve nitelikli öğretmenler yetiştirmek esastır. Bu amaçla bölümümüzde matematik öğretmen adayları alan bilgisi, pedagojik bilgi ve pedagojik alan bilgilerini geliştirmeye yönelik alan dersleri, genel kültür ve meslek bilgisi dersleri ile seçmeli dersler almaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mesleki ve etik sorumluluk anlayışına sahiptir ve mesleğini severek yapar.
  • Matematik öğretim sürecini planlar. Etkinlik yapma ve uygulama, ölçme ve değerlendirme becerilerine sahiptir.
  • Öğretmenin rehberlik görevlerini ve öğrenciyi tanıma yollarını kavrar.
  • Matematik öğretiminin niteliğini artırmak için, bilgi iletişim teknolojilerini, ilgili bilgisayar yazılımlarını ve internet kaynaklarını kullanabilir.
  • Düşüncelerini, mantıklı bir şekilde matematik dilini kullanarak açıklayabilir ve iletişim kurabilir.
  • Matematik bilgileri günlük hayat problemleriyle ve diğer disiplinlerle ilişkilendirme ve uygulama becerisine sahiptir.
  • Matematik kavram ve genellemeleri anlar, birbiriyle ilişkilendirir ve bunları kullanarak akıl yürütür.
  • Matematiksel ispat yöntemlerini kullanarak ispat yapar.
  • Öğrencilerinin matematiğe yönelik olumlu tutum ve inançlara sahip olmasını sağlar.
  • Matematik problemlerini tanımlar, farklı problem çözme stratejilerini kullanma becerisine sahiptir.
  • Matematik öğrenmede ve öğretmede sabırlı, azimli, gayretli, dikkatli olma, öz güven, öz düzenleme becerilerine sahip olur olma ve bu özellikleri geliştirir.
  • Öğrencilerin gelişim özellikleri doğrultusunda farklı matematik öğretme yaklaşımlarını bilir.
  • Türk Milli Eğitim sistemini, öğretmenlik mesleğini ve eğitim bilimleri alanını tüm yönleri ile tanır.
  • Matematiğin sistematik yapısını kavrar ve konu alanları arasındaki benzerlik ve farklılıkları görür.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

 

  1. Matematiksel dil yetkinliği
  2. Problem çözme yetkinliği
  3. Matematiksel okuryazarlık yetkinliği
  4. Muhakeme yetkinliği
  5. İspat yapma yetkinliği
  6. Modelleme yetkinliği
  7. Dijital yetkinlik
  8. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  9. Vatandaşlık yetkinliği
  10. Girişimcilik yetkinliği
  11. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

İlköğretim Matematik Öğretmenliği lisans programında; verilen her bir ders için bir ara sınav ve bir dönem sonu sınavı yapılır. Ayrıca öğretme ve değerlendirme yöntemleri lisans programının amaçlarına ve öğretim elemanlarının bireysel tercihlerine göre değişiklik gösterebilmekte, kısa sınav, ödev ve proje değerlendirmesi de yapılabilmektedir. Ölçme ve değerlendirme yönteminin detaylı bilgisi için ders bilgi paketlerinin incelenmesi gerekmektedir.

Başarı notuna ara sınav, kısa süreli sınav ve ödevlerin etkisi %30; yıl sonu sınavlarının etkisi %70’dir. Mutlak değerlendirme sistemi uygulanır. Öğrencinin dersten başarılı sayılması için 100 puan üzerinden asgari 50 puan alması gerekmektedir.

Bir dersten başarılı sayılabilmek için başarı notunun en az CC olması gerekir. Ancak, genel not ortalaması (GNO) CB (2.50) ve üzerinde olan öğrenciler, DD başarı notu ile de başarılı sayılır ve başarı notu, katsayısı 1.50 olmak üzere DB olarak not belgesine geçirilir. Ödev ve uygulamaların önem kazandığı derslerde, bu çalışmaların ara sınav notunu hangi oranda etkileyeceği, ders niteliğindeki laboratuvar ve proje derslerinde yarıyıl veya yıl içi başarı notunun nasıl belirleneceği ve başarı notuna etki oranı ilgili fakülte veya yüksekokul kurulu tarafından belirlenerek ilan edilir. Sınırsız sınav hakkı verilmiş ve daha önce yarıyıl sonu sınavına girme hakkı kazanılmış olan derslerde başarı notu, eski yarıyıl içindeki çalışma ve ara sınav sonuçlarına bakılmadan, sadece yarıyıl/yıl sonu sınav notu ile belirlenir. Tek ders sınavlarının ve ek sınavların sonuçları, başarı notu olarak kabul edilir ve değerlendirilir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)

1.05.2023/ 1.05.2026

Giriş Şartı

Adayların, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamaları/sınavları başarmış olmaları (lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması) gerekir. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.

Başarma Şartları Programın AKTS kredi değeri 240’tır. Programdan mezun olabilmek için 2.00 mezuniyet not ortalamasına sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca 7. ve 8. yarıyılda öğretmenlik uygulaması dersi kapsamında staj uygulamasını başarılı bir şekilde bitirmek gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • İlköğretim Matematik Öğretmenliği programı mezunları Ortaokul Matematik Öğretmeni olarak Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı devlet okullarında veya özel okullarda görev yapabilirler.
  • Program mezunları istenilen akademik yeterlikleri sağladıkları takdirde yüksek öğretim kurumlarında akademik personel olarak da istihdam edilirler.
  • Bazı mezunlar eğitim sektörüyle ilgili olmayan özel sektörlerde çalışma fırsatı bulmaktadırlar
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030044056


Yeterlilik Adı
İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Trakya Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Trakya Üniversitesi Rektörlüğü 22030 Balkan Yerleşkesi / EDİRNE Telefonlar +90 (284) 223 42 10-11-12-13 +90 (284) 236 49 81-82-84

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 28/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Trakya Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programının amacı, öğretmenlik mesleğine yönelik üst düzey bilgi ve becerilere sahip, donanımlı ve örnek nitelikte matematik branş öğretmenleri yetiştirmektir. Buna göre program kapsamında, bölümümüzü ülke genelinde tercih edilen bir bölüm haline getirmek, güçlü bir öğretim kadrosu ile öğretim verebilmek, öğretmen adaylarının mesleki ve bireysel anlamda yeterli ve mutlu hissetmelerini sağlamak ve mezunlarımıza ihtiyaçları doğrultusunda destek verebilmek hedeflenmektedir.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda staj uygulaması yapılmaktadır.

4 yıllık lisans programı ile öğrenciyi merkeze alan, farklı öğretim yöntem ve stratejilerini kullanabilen, öğretim sürecine teknolojiyi dahil edebilen ve ölçme-değerlendirme yöntemlerini etkin şekilde kullanabilen çağdaş ve nitelikli öğretmenler yetiştirmek esastır. Bu amaçla bölümümüzde matematik öğretmen adayları alan bilgisi, pedagojik bilgi ve pedagojik alan bilgilerini geliştirmeye yönelik alan dersleri, genel kültür ve meslek bilgisi dersleri ile seçmeli dersler almaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mesleki ve etik sorumluluk anlayışına sahiptir ve mesleğini severek yapar.
  • Matematik öğretim sürecini planlar. Etkinlik yapma ve uygulama, ölçme ve değerlendirme becerilerine sahiptir.
  • Öğretmenin rehberlik görevlerini ve öğrenciyi tanıma yollarını kavrar.
  • Matematik öğretiminin niteliğini artırmak için, bilgi iletişim teknolojilerini, ilgili bilgisayar yazılımlarını ve internet kaynaklarını kullanabilir.
  • Düşüncelerini, mantıklı bir şekilde matematik dilini kullanarak açıklayabilir ve iletişim kurabilir.
  • Matematik bilgileri günlük hayat problemleriyle ve diğer disiplinlerle ilişkilendirme ve uygulama becerisine sahiptir.
  • Matematik kavram ve genellemeleri anlar, birbiriyle ilişkilendirir ve bunları kullanarak akıl yürütür.
  • Matematiksel ispat yöntemlerini kullanarak ispat yapar.
  • Öğrencilerinin matematiğe yönelik olumlu tutum ve inançlara sahip olmasını sağlar.
  • Matematik problemlerini tanımlar, farklı problem çözme stratejilerini kullanma becerisine sahiptir.
  • Matematik öğrenmede ve öğretmede sabırlı, azimli, gayretli, dikkatli olma, öz güven, öz düzenleme becerilerine sahip olur olma ve bu özellikleri geliştirir.
  • Öğrencilerin gelişim özellikleri doğrultusunda farklı matematik öğretme yaklaşımlarını bilir.
  • Türk Milli Eğitim sistemini, öğretmenlik mesleğini ve eğitim bilimleri alanını tüm yönleri ile tanır.
  • Matematiğin sistematik yapısını kavrar ve konu alanları arasındaki benzerlik ve farklılıkları görür.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

 

  1. Matematiksel dil yetkinliği
  2. Problem çözme yetkinliği
  3. Matematiksel okuryazarlık yetkinliği
  4. Muhakeme yetkinliği
  5. İspat yapma yetkinliği
  6. Modelleme yetkinliği
  7. Dijital yetkinlik
  8. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  9. Vatandaşlık yetkinliği
  10. Girişimcilik yetkinliği
  11. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

İlköğretim Matematik Öğretmenliği lisans programında; verilen her bir ders için bir ara sınav ve bir dönem sonu sınavı yapılır. Ayrıca öğretme ve değerlendirme yöntemleri lisans programının amaçlarına ve öğretim elemanlarının bireysel tercihlerine göre değişiklik gösterebilmekte, kısa sınav, ödev ve proje değerlendirmesi de yapılabilmektedir. Ölçme ve değerlendirme yönteminin detaylı bilgisi için ders bilgi paketlerinin incelenmesi gerekmektedir.

Başarı notuna ara sınav, kısa süreli sınav ve ödevlerin etkisi %30; yıl sonu sınavlarının etkisi %70’dir. Mutlak değerlendirme sistemi uygulanır. Öğrencinin dersten başarılı sayılması için 100 puan üzerinden asgari 50 puan alması gerekmektedir.

Bir dersten başarılı sayılabilmek için başarı notunun en az CC olması gerekir. Ancak, genel not ortalaması (GNO) CB (2.50) ve üzerinde olan öğrenciler, DD başarı notu ile de başarılı sayılır ve başarı notu, katsayısı 1.50 olmak üzere DB olarak not belgesine geçirilir. Ödev ve uygulamaların önem kazandığı derslerde, bu çalışmaların ara sınav notunu hangi oranda etkileyeceği, ders niteliğindeki laboratuvar ve proje derslerinde yarıyıl veya yıl içi başarı notunun nasıl belirleneceği ve başarı notuna etki oranı ilgili fakülte veya yüksekokul kurulu tarafından belirlenerek ilan edilir. Sınırsız sınav hakkı verilmiş ve daha önce yarıyıl sonu sınavına girme hakkı kazanılmış olan derslerde başarı notu, eski yarıyıl içindeki çalışma ve ara sınav sonuçlarına bakılmadan, sadece yarıyıl/yıl sonu sınav notu ile belirlenir. Tek ders sınavlarının ve ek sınavların sonuçları, başarı notu olarak kabul edilir ve değerlendirilir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)

1.05.2023/ 1.05.2026


Giriş Şartı

Adayların, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamaları/sınavları başarmış olmaları (lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması) gerekir. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.


Başarma Şartları
Programın AKTS kredi değeri 240’tır. Programdan mezun olabilmek için 2.00 mezuniyet not ortalamasına sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca 7. ve 8. yarıyılda öğretmenlik uygulaması dersi kapsamında staj uygulamasını başarılı bir şekilde bitirmek gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • İlköğretim Matematik Öğretmenliği programı mezunları Ortaokul Matematik Öğretmeni olarak Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı devlet okullarında veya özel okullarda görev yapabilirler.
  • Program mezunları istenilen akademik yeterlikleri sağladıkları takdirde yüksek öğretim kurumlarında akademik personel olarak da istihdam edilirler.
  • Bazı mezunlar eğitim sektörüyle ilgili olmayan özel sektörlerde çalışma fırsatı bulmaktadırlar

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030044056

Qualification Title
Bachelor's Degree in Elementary Mathematics Education
Awarding BodyTrakya University
Awarding Body ContactTrakya Üniversitesi Rektörlüğü 22030 Balkan Yerleşkesi / EDİRNE Phone +90 (284) 223 42 10-11-12-13 +90 (284) 236 49 81-82-84
Awarding Body Urlhttp://www.trakya.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 28/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasTeacher training with subject specialization
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The aim of Trakya University Elementary Mathematics Education Program is to train well-equipped and exemplary mathematics branch teachers who have high-level knowledge and skills for the teaching profession. Accordingly, within the scope of the program, it is aimed to make our department a preferred department throughout the country, to be able to teach with a strong teaching staff, to make teacher candidates feel professionally and individually competent and happy, and to support our graduates in line with their needs.

Learning Environments

Education and training are carried out in the form of formal education. Additionally, internships are carried out in schools affiliated with the Ministry of National Education.

It is essential to train modern and qualified teachers who focus on the student, who can use different teaching methods and strategies, who can include technology in the teaching process and who can use assessment-measurement methods effectively through a 4-year undergraduate program. For this purpose, in our department, prospective mathematics teachers take content knowledge, pedagogical knowledge and method courses to improve their pedagogical content knowledge, general culture and professional knowledge courses and elective courses.

Description
  • Accepts professional and ethical responsibility and satisfies with his/her profession.
  • Plans the mathematics teaching process, designs and implements activities, uses assessment-measurement.
  • Understands the teacher's guidance methods and ways to get to know the student.
  • Uses information communication technologies, relevant computer software and internet resources to develops the quality of mathematics teaching.
  • Explains and communicates his/her thoughts logically using mathematical language.
  • Relates and applies mathematical knowledge to real- life problems and other disciplines.
  • Understands mathematical concepts and generalizations, relates them to each other, and justifies them.
  • Proves using mathematical proof methods.
  • Ensures that students have positive attitudes and beliefs towards mathematics.
  • Identifies mathematical problems and uses different problem-solving strategies.
  • Develops the skills of being patient, determined, diligent, attentive, self-confident and self-regulating in learning and teaching mathematics.
  • Explains different mathematics teaching approaches in line with the developmental characteristics of students.
  • Explains all aspects of the Turkish National Education system, the teaching profession and the field of educational sciences.
  • Explains the systematic structure of mathematics and recognizing the similarities and differences between subject areas.
Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

 

  1. Mathematical language competence
  2. Problem solving competence
  3. Mathematical literacy competence
  4. Reasoning competence
  5. Proving competence
  6. Modeling competence
  7. Digital competence
  8. Personal, social and learning-to-learn competence
  9. Citizenship competence
  10. Entrepreneurial competence
  11. Cultural awareness and expression competence
Further Info

In the Elementary Mathematics Education undergraduate program; there is a midterm exam and a final exam for each course offered. In addition, teaching and evaluation methods may vary according to the objectives of the undergraduate program and the individual preferences of the faculty members, and quizzes, homework and project evaluations can also be made. For detailed information about the measurement and evaluation method, course information packages should be examined.

 

The effect of midterm exams, quizzes and assignments on the success grade is 30%; the impact of end-of-year exams is 70%. Absolute evaluation system is applied. In order to be considered successful in the course, the student must score at least 50 points out of 100.

In order to be considered successful in a course, the passing grade must be at least CC. However, students whose overall grade point average (GPA) is CB (2.50) and above are also considered successful with a DD success grade and their success grade is recorded as DB with a coefficient of 1.50. In courses where homework and practice gain importance, the extent to which these studies will affect the midterm exam grade, how the semester or yearly success grade will be determined in laboratory and project courses that are lectures, and the impact rate on the success grade are determined and announced by the relevant faculty or school board. The success grade in courses where unlimited exam rights have been given and in which the right to take the final exam has previously been gained, is determined only by the semester/year final exam grade, regardless of the work and midterm exam results in the previous semester. The results of single course exams and additional exams are accepted and evaluated as success grades.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

  • YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education, training and other activities carried out in higher education institutions.
  • "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared every year within the framework of the criteria determined by YÖK, are published. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
  • Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs ":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions in the context of continuous monitoring enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Association for Evaluation and Accreditation of Teacher Education Programs (EPDAD)

Access Requirements

Candidates must complete the processes/ exams determined by ÖSYM within the framework of the academic and legal legislation of the university (have a high school diploma or equivalent and have received sufficient points from the Student Selection Examination). A student who has started his/her education in an equivalent program at home or abroad can apply for horizontal transfer. The admission of students is examined and evaluated individually based on the conditions of each student and the degree they have applied for before the start of the semester.

Conditions for Success The ECTS credit value of the program is 240. In order to graduate from the program, it is necessary to have a graduation GPA of 2.00. In addition, it is necessary to successfully complete the internship within the scope of the teaching practice course in the 7th and 8th semesters.
Progression Paths (Relationship Type)
  • Graduates of the Elementary School Mathematics Education program can work as Middle School Mathematics Teachers in public or private schools affiliated with the Ministry of National Education (MEB).
  • Program graduates can also be employed as academic personnel in higher education institutions if they meet the required academic qualifications.
  • Some graduates have the opportunity to work in private sectors not related to the education sector.
Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030044056


Qualification Title
Bachelor's Degree in Elementary Mathematics Education

Awarding Body
Trakya University

Awarding Body Contact
Trakya Üniversitesi Rektörlüğü 22030 Balkan Yerleşkesi / EDİRNE Phone +90 (284) 223 42 10-11-12-13 +90 (284) 236 49 81-82-84

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 28/05/2024

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The aim of Trakya University Elementary Mathematics Education Program is to train well-equipped and exemplary mathematics branch teachers who have high-level knowledge and skills for the teaching profession. Accordingly, within the scope of the program, it is aimed to make our department a preferred department throughout the country, to be able to teach with a strong teaching staff, to make teacher candidates feel professionally and individually competent and happy, and to support our graduates in line with their needs.


Learning Environments

Education and training are carried out in the form of formal education. Additionally, internships are carried out in schools affiliated with the Ministry of National Education.

It is essential to train modern and qualified teachers who focus on the student, who can use different teaching methods and strategies, who can include technology in the teaching process and who can use assessment-measurement methods effectively through a 4-year undergraduate program. For this purpose, in our department, prospective mathematics teachers take content knowledge, pedagogical knowledge and method courses to improve their pedagogical content knowledge, general culture and professional knowledge courses and elective courses.


Description
  • Accepts professional and ethical responsibility and satisfies with his/her profession.
  • Plans the mathematics teaching process, designs and implements activities, uses assessment-measurement.
  • Understands the teacher's guidance methods and ways to get to know the student.
  • Uses information communication technologies, relevant computer software and internet resources to develops the quality of mathematics teaching.
  • Explains and communicates his/her thoughts logically using mathematical language.
  • Relates and applies mathematical knowledge to real- life problems and other disciplines.
  • Understands mathematical concepts and generalizations, relates them to each other, and justifies them.
  • Proves using mathematical proof methods.
  • Ensures that students have positive attitudes and beliefs towards mathematics.
  • Identifies mathematical problems and uses different problem-solving strategies.
  • Develops the skills of being patient, determined, diligent, attentive, self-confident and self-regulating in learning and teaching mathematics.
  • Explains different mathematics teaching approaches in line with the developmental characteristics of students.
  • Explains all aspects of the Turkish National Education system, the teaching profession and the field of educational sciences.
  • Explains the systematic structure of mathematics and recognizing the similarities and differences between subject areas.

Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

 

  1. Mathematical language competence
  2. Problem solving competence
  3. Mathematical literacy competence
  4. Reasoning competence
  5. Proving competence
  6. Modeling competence
  7. Digital competence
  8. Personal, social and learning-to-learn competence
  9. Citizenship competence
  10. Entrepreneurial competence
  11. Cultural awareness and expression competence

Further Info

In the Elementary Mathematics Education undergraduate program; there is a midterm exam and a final exam for each course offered. In addition, teaching and evaluation methods may vary according to the objectives of the undergraduate program and the individual preferences of the faculty members, and quizzes, homework and project evaluations can also be made. For detailed information about the measurement and evaluation method, course information packages should be examined.

 

The effect of midterm exams, quizzes and assignments on the success grade is 30%; the impact of end-of-year exams is 70%. Absolute evaluation system is applied. In order to be considered successful in the course, the student must score at least 50 points out of 100.

In order to be considered successful in a course, the passing grade must be at least CC. However, students whose overall grade point average (GPA) is CB (2.50) and above are also considered successful with a DD success grade and their success grade is recorded as DB with a coefficient of 1.50. In courses where homework and practice gain importance, the extent to which these studies will affect the midterm exam grade, how the semester or yearly success grade will be determined in laboratory and project courses that are lectures, and the impact rate on the success grade are determined and announced by the relevant faculty or school board. The success grade in courses where unlimited exam rights have been given and in which the right to take the final exam has previously been gained, is determined only by the semester/year final exam grade, regardless of the work and midterm exam results in the previous semester. The results of single course exams and additional exams are accepted and evaluated as success grades.


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

  • YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education, training and other activities carried out in higher education institutions.
  • "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared every year within the framework of the criteria determined by YÖK, are published. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
  • Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs ":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions in the context of continuous monitoring enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Association for Evaluation and Accreditation of Teacher Education Programs (EPDAD)


Access Requirements

Candidates must complete the processes/ exams determined by ÖSYM within the framework of the academic and legal legislation of the university (have a high school diploma or equivalent and have received sufficient points from the Student Selection Examination). A student who has started his/her education in an equivalent program at home or abroad can apply for horizontal transfer. The admission of students is examined and evaluated individually based on the conditions of each student and the degree they have applied for before the start of the semester.


Conditions for Success
The ECTS credit value of the program is 240. In order to graduate from the program, it is necessary to have a graduation GPA of 2.00. In addition, it is necessary to successfully complete the internship within the scope of the teaching practice course in the 7th and 8th semesters.

Progression Paths (Relationship Type)
  • Graduates of the Elementary School Mathematics Education program can work as Middle School Mathematics Teachers in public or private schools affiliated with the Ministry of National Education (MEB).
  • Program graduates can also be employed as academic personnel in higher education institutions if they meet the required academic qualifications.
  • Some graduates have the opportunity to work in private sectors not related to the education sector.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode