Yeterlilik Kodu

TR0030015978

Yeterlilik Adı
İngilizce Öğretmenliği (İngilizce) Lisans Diploması
Sorumlu KurumMaltepe Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi Büyükbakkalköy, Maltepe Ünv. Marmara Eğitim Köyü, 34857 Maltepe/İstanbul
Sorumlu Kurum URLhttps://www.maltepe.edu.tr
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Konu uzmanlığı ile öğretmen eğitimi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Dil, bilginin ve anlamın temeli, taşıyıcısıdır. Bu nedenle yabancı bir dil öğrenimi, farklı kültürlerin bilgi birikimi ile anlamlandırma biçimlerini kendi kültürümüze katmamızı sağlar. Böylece içinde yaşadığımız dünyaya farklı bir pencereden de bakma olanağına kavuşuruz. Çağımızda dünyamız küresel bir bütün olarak düşünülmektedir. İngilizce ise bizim bu bütünlüğe ulaşma ve onu algılama kanalımızdır. Bir bilgi hazinesi olan Internet?in yüzde yetmiş oranında İngilizce olması, bu dili öğrenme gereksiniminin boyutunu göz önüne sermektedir.

Uyguladığımız programın amacı ülkemizi ve kültürümüzü öbür dünya ülkeleri ve kültürleri arasında hakkı ile temsil edebilecek, özgür düşünceli, araştırıcı, sorgulayan, kendisine ve dünyaya eleştirel bir gözle bakan, alanında gerekli bilgi birikimine sahip, ulusal ve uluslar arası literatürü izleyerek kendisini geliştiren, çağdaş öğretim yöntemlerini uygulayan ve bu doğrultuda öğrencilerine örnek olan bilinçli bir insan, ulusuna ve tüm insanlığa yararlı bir birey yetiştirmektir. Eğitime gönül vermiş, kendilerini öğrencilerinin kişisel ve mesleki gelişimine adamış bir grup öğretim üyesi ile birlikte, sınıf içi diyalog, tartışma ve işbirliği ruhu içinde el ele zorlu bir akademik ders yükünü öğrencilerimizle paylaşmaktayız. Üniversitemizin bünyesinde yer alan başarılı bir eğitim çizgisi olan Marmara Koleji başta olmak üzere çevre lise ve ilköğretim okullarında okul deneyimi edinen öğrencilerimiz, ülkemizin büyük ihtiyaç duyduğu geleceğin öğretmenleri niteliğini kazanmak üzere içlerindeki merak ve öğrenme arzusuyla mesleklerin en özverili, en yüce ve en mutlusuna hazırlanmaktadırlar.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Bu program tam burslu olarak da sunulmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

 

  • Genel olarak eğitim, özel olarak konu alanı eğitiminde kuram ve uygulamaya yönelik kapsamlı ve güncel bilgiye ve bu bilgiye katkıda bulunan farklı disiplinlere ilişkin temel kavram ve kuramların bilgisine sahiptir.
  • İngilizce programı doğrultusunda öğrenme-öğretme sürecini öğrencilerin dil yeterliliklerini, dil gelişim düzeylerini, öğrenme stil ve stratejilerini, ilgi ve ihtiyaçlarını dikkate alarak planlar, özel eğitime gereksinimi olan öğrencileri de dikkate alarak uyarlar ve öğrencilerin dil ve iletişim becerilerini izleyerek kayıt altına alır.
  • Öğrenme ortamını çeşitli materyal ve kaynaklardan yararlanarak öğrencilerin ilgi ve gereksinimlerini dikkate alarak öğrencilerin yaşlarına, dil gelişim düzeylerine, öğrenme stillerine uygun yazılı, görsel, işitsel, dijital ve çevrimiçi materyalleri kullanarak başarılarını arttırmaya yönelik düzenler ve özgün materyaller geliştirir.
  • Dilin günlük yaşamda kullanımını geliştirecek etkinlik, görev, araştırma ve projeleri birbirini destekleyecek biçimde düzenleyerek öğrencilerin İngilizceyi akıcı ve doğru kullanmalarını sağlayıcı fırsatlar oluşturur, farklı amaç ve durumlar için destekleyici etkinlikler kullanır.
  • Dinleme etkinlikleri düzenlerken öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına yönelik çeşitli didaktik ve özgün materyallerden yararlanarak ortamlar düzenler ve öğrencilerin etkili dinleme/izlemenin önemini kavramalarını sağlar.
  • Konuşma etkinlikleri düzenlerken öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına yönelik çeşitli didaktik ve özgün materyallerden yararlanarak öğrencilerin kendilerini sözlü olarak ifade etmelerine fırsat verir, konuşmalarında söyleyişe, vurguya, tonlamaya dikkat etmelerini ve beden dilini kullanmalarını sağlar, kendisi de bu konularda öğrencilerine model olur.
  • Okuma etkinliklerini düzenlerken öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına göre çeşitli didaktik ve özgün kaynak ve materyallerden yararlanarak okuduklarını anlama, yorumlama, eleştirme becerilerini geliştirmeye yönelik etkinlikler hazırlar.
  • Yazma etkinliklerini düzenlerken öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına yönelik çeşitli didaktik ve özgün materyallerden yararlanarak sözcük bilgisi, ses bilgisi, dil bilgisi, yazım kuralları ve metin oluşturma esaslarını doğru olarak uygulamalarını sağlar ve farklı yazma türlerinin tanıtımına yönelik örnekler sunar, öğrencilerin farklı türlerde yazdıkları ürünleri okul içi/dışı ortamlarda sunmaları, yayınlamaları konusunda rehberlik eder. Öğrencilerin eleştirel düşünme ve yazma becerilerini geliştirmeye yönelik etkinlikler hazırlar.
  • İngilizce öğretiminde her bir öğrencinin süreç esnasındaki ve süreç sonundaki durumlarını belirlemek ve buna yönelik önlem almak amacıyla dört dil becerisine yönelik ölçme ve değerlendirme araç ve yöntemlerini hazırlayarak uygular ve sonuçlarına göre İngilizce programını, öğrenme ortamlarını, ölçme araçlarını, öğretim stratejilerini ve verimliliğini değerlendirir.
  • Güvenli okul ortamının oluşturulması ve sürdürülebilmesi, okulun kültür ve öğrenme merkezi haline gelmesi ve çevrenin sosyoekonomik ve eğitsel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yakın ve uzak çevresindeki kurum ve/veya kuruluşlarla işbirliği yaparak etkinlikler düzenler ve öğrenci, aile ve öğretmenlerin katıldığı öğrenen topluluklar oluşturarak bu etkinlikleri farklı çevrelerle paylaşma sonucunda öğrenen topluluklar oluşumunu sağlar.
  • Mesleki öz değerlendirmesini yaparken veli, öğrenci, meslektaş ve idareci görüşlerinden yararlanır ve özellikle mesleki gelişim araştırmalarının öğretim uygulamalarına yansıtılmasında meslektaşları ile işbirliğinde bulunur.
  • Milli Eğitim Temel Kanunu?nda dile getirilen ulusal ve evrensel duyarlılıkların bilincinde olarak sahip olduğu demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerinin yanı sıra dış görünüm, tutum, tavır ve davranışları ile öğrencilere ve topluma örnek olur ve alanı ile ilgili yasa, yönetmelik ve mevzuatı bilerek hak ve sorumluluklarının bilincinde davranır.
  • Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansının ileri düzeyinde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır, farklı öğretim ortamlarında bilişim, iletişim ve eğitim teknolojilerinden alana yönelik olarak faydalanır.
  • Meslekî gelişimi için alana yönelik bilimsel tartışmaları izler.
  • Yaşam boyu öğrenme için gerekli olan bilgiye ulaşma yollarını bilir.
  • Ulusal ve uluslararası kültürleri tanır, toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara/gelişmelere duyarlı olduğunu gösterir ve bu gelişmeleri izler.
  • Kendini bir birey olarak tanır; yaratıcı ve güçlü yönlerini kullanır ve zayıf yönlerini geliştirir.
  • Sanatsal ve kültürel faaliyetlere etkin olarak katılır.
  • Bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk alır ve alınan görevi etkin bir biçimde yerine getirir, uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.
  • Kalite yönetimi ve süreçleri hakkında yeterli bilince sahiptir ve bu süreçlere etkin olarak katılır.

 

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

 

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Üniversitemize 2009 ve öncesinde kayıt olan öğrencilere ve 2010 ve sonrasında kayıt olan öğrencilere uygulanan iki tür yönetmelik bulunmaktadır (Yönetmelik 1-Y1; Yönetmelik 2-Y2): Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 2009 ve öncesi girişli öğrenciler 100 üzerinden 50 ve 2010 ve sonrası girişli öğrenciler ise 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek zorundadırlar. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)

Giriş Şartı

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan sistem ile olmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarına göre kabul edilmektedir (Önlisans ve Lisans Programları Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabul Yönergesi). Genel Akademik Değişim Protokolü olan programlara öğrencilerin kabulü, Maltepe Üniversitesi ile işbirliği yapılan (partner) üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (ERASMUS, FARABİ, vb. gibi.) çerçevesinde yapılmaktadır. Konuk öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıt olabilirler. Programı izleyecek yeterlikte dil bilme koşulu aranır.

Başarma ŞartlarıKayıt oldukları lisans bölümleri programlarının ders planlarında yer alan derslere yazılarak bu dersleri başarmış, T.C. Maltepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde gösterilen staj ve mezuniyet projesi gibi çalışmaları başarı ile bitirmiş ve GANO’su en az 2.00 olan öğrenciler Üniversite eğitim-öğretimini tamamlamış sayılırlar.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

İngilizce Öğretmenliği Lisans Programı mezunları Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde İngilizce öğretmenliği, devlet ve vakıf üniversitelerinde İngilizce okutmanlığı, benzer bölümlerde araştırma görevliliği, özel sektörde tercümanlık, yapabilecek gerekli bilgi ve beceriler ile donatılmaktadır.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030015978


Yeterlilik Adı
İngilizce Öğretmenliği (İngilizce) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Maltepe Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Büyükbakkalköy, Maltepe Ünv. Marmara Eğitim Köyü, 34857 Maltepe/İstanbul

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Dil, bilginin ve anlamın temeli, taşıyıcısıdır. Bu nedenle yabancı bir dil öğrenimi, farklı kültürlerin bilgi birikimi ile anlamlandırma biçimlerini kendi kültürümüze katmamızı sağlar. Böylece içinde yaşadığımız dünyaya farklı bir pencereden de bakma olanağına kavuşuruz. Çağımızda dünyamız küresel bir bütün olarak düşünülmektedir. İngilizce ise bizim bu bütünlüğe ulaşma ve onu algılama kanalımızdır. Bir bilgi hazinesi olan Internet?in yüzde yetmiş oranında İngilizce olması, bu dili öğrenme gereksiniminin boyutunu göz önüne sermektedir.

Uyguladığımız programın amacı ülkemizi ve kültürümüzü öbür dünya ülkeleri ve kültürleri arasında hakkı ile temsil edebilecek, özgür düşünceli, araştırıcı, sorgulayan, kendisine ve dünyaya eleştirel bir gözle bakan, alanında gerekli bilgi birikimine sahip, ulusal ve uluslar arası literatürü izleyerek kendisini geliştiren, çağdaş öğretim yöntemlerini uygulayan ve bu doğrultuda öğrencilerine örnek olan bilinçli bir insan, ulusuna ve tüm insanlığa yararlı bir birey yetiştirmektir. Eğitime gönül vermiş, kendilerini öğrencilerinin kişisel ve mesleki gelişimine adamış bir grup öğretim üyesi ile birlikte, sınıf içi diyalog, tartışma ve işbirliği ruhu içinde el ele zorlu bir akademik ders yükünü öğrencilerimizle paylaşmaktayız. Üniversitemizin bünyesinde yer alan başarılı bir eğitim çizgisi olan Marmara Koleji başta olmak üzere çevre lise ve ilköğretim okullarında okul deneyimi edinen öğrencilerimiz, ülkemizin büyük ihtiyaç duyduğu geleceğin öğretmenleri niteliğini kazanmak üzere içlerindeki merak ve öğrenme arzusuyla mesleklerin en özverili, en yüce ve en mutlusuna hazırlanmaktadırlar.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Bu program tam burslu olarak da sunulmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)

 

  • Genel olarak eğitim, özel olarak konu alanı eğitiminde kuram ve uygulamaya yönelik kapsamlı ve güncel bilgiye ve bu bilgiye katkıda bulunan farklı disiplinlere ilişkin temel kavram ve kuramların bilgisine sahiptir.
  • İngilizce programı doğrultusunda öğrenme-öğretme sürecini öğrencilerin dil yeterliliklerini, dil gelişim düzeylerini, öğrenme stil ve stratejilerini, ilgi ve ihtiyaçlarını dikkate alarak planlar, özel eğitime gereksinimi olan öğrencileri de dikkate alarak uyarlar ve öğrencilerin dil ve iletişim becerilerini izleyerek kayıt altına alır.
  • Öğrenme ortamını çeşitli materyal ve kaynaklardan yararlanarak öğrencilerin ilgi ve gereksinimlerini dikkate alarak öğrencilerin yaşlarına, dil gelişim düzeylerine, öğrenme stillerine uygun yazılı, görsel, işitsel, dijital ve çevrimiçi materyalleri kullanarak başarılarını arttırmaya yönelik düzenler ve özgün materyaller geliştirir.
  • Dilin günlük yaşamda kullanımını geliştirecek etkinlik, görev, araştırma ve projeleri birbirini destekleyecek biçimde düzenleyerek öğrencilerin İngilizceyi akıcı ve doğru kullanmalarını sağlayıcı fırsatlar oluşturur, farklı amaç ve durumlar için destekleyici etkinlikler kullanır.
  • Dinleme etkinlikleri düzenlerken öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına yönelik çeşitli didaktik ve özgün materyallerden yararlanarak ortamlar düzenler ve öğrencilerin etkili dinleme/izlemenin önemini kavramalarını sağlar.
  • Konuşma etkinlikleri düzenlerken öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına yönelik çeşitli didaktik ve özgün materyallerden yararlanarak öğrencilerin kendilerini sözlü olarak ifade etmelerine fırsat verir, konuşmalarında söyleyişe, vurguya, tonlamaya dikkat etmelerini ve beden dilini kullanmalarını sağlar, kendisi de bu konularda öğrencilerine model olur.
  • Okuma etkinliklerini düzenlerken öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına göre çeşitli didaktik ve özgün kaynak ve materyallerden yararlanarak okuduklarını anlama, yorumlama, eleştirme becerilerini geliştirmeye yönelik etkinlikler hazırlar.
  • Yazma etkinliklerini düzenlerken öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına yönelik çeşitli didaktik ve özgün materyallerden yararlanarak sözcük bilgisi, ses bilgisi, dil bilgisi, yazım kuralları ve metin oluşturma esaslarını doğru olarak uygulamalarını sağlar ve farklı yazma türlerinin tanıtımına yönelik örnekler sunar, öğrencilerin farklı türlerde yazdıkları ürünleri okul içi/dışı ortamlarda sunmaları, yayınlamaları konusunda rehberlik eder. Öğrencilerin eleştirel düşünme ve yazma becerilerini geliştirmeye yönelik etkinlikler hazırlar.
  • İngilizce öğretiminde her bir öğrencinin süreç esnasındaki ve süreç sonundaki durumlarını belirlemek ve buna yönelik önlem almak amacıyla dört dil becerisine yönelik ölçme ve değerlendirme araç ve yöntemlerini hazırlayarak uygular ve sonuçlarına göre İngilizce programını, öğrenme ortamlarını, ölçme araçlarını, öğretim stratejilerini ve verimliliğini değerlendirir.
  • Güvenli okul ortamının oluşturulması ve sürdürülebilmesi, okulun kültür ve öğrenme merkezi haline gelmesi ve çevrenin sosyoekonomik ve eğitsel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yakın ve uzak çevresindeki kurum ve/veya kuruluşlarla işbirliği yaparak etkinlikler düzenler ve öğrenci, aile ve öğretmenlerin katıldığı öğrenen topluluklar oluşturarak bu etkinlikleri farklı çevrelerle paylaşma sonucunda öğrenen topluluklar oluşumunu sağlar.
  • Mesleki öz değerlendirmesini yaparken veli, öğrenci, meslektaş ve idareci görüşlerinden yararlanır ve özellikle mesleki gelişim araştırmalarının öğretim uygulamalarına yansıtılmasında meslektaşları ile işbirliğinde bulunur.
  • Milli Eğitim Temel Kanunu?nda dile getirilen ulusal ve evrensel duyarlılıkların bilincinde olarak sahip olduğu demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerinin yanı sıra dış görünüm, tutum, tavır ve davranışları ile öğrencilere ve topluma örnek olur ve alanı ile ilgili yasa, yönetmelik ve mevzuatı bilerek hak ve sorumluluklarının bilincinde davranır.
  • Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansının ileri düzeyinde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır, farklı öğretim ortamlarında bilişim, iletişim ve eğitim teknolojilerinden alana yönelik olarak faydalanır.
  • Meslekî gelişimi için alana yönelik bilimsel tartışmaları izler.
  • Yaşam boyu öğrenme için gerekli olan bilgiye ulaşma yollarını bilir.
  • Ulusal ve uluslararası kültürleri tanır, toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara/gelişmelere duyarlı olduğunu gösterir ve bu gelişmeleri izler.
  • Kendini bir birey olarak tanır; yaratıcı ve güçlü yönlerini kullanır ve zayıf yönlerini geliştirir.
  • Sanatsal ve kültürel faaliyetlere etkin olarak katılır.
  • Bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk alır ve alınan görevi etkin bir biçimde yerine getirir, uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.
  • Kalite yönetimi ve süreçleri hakkında yeterli bilince sahiptir ve bu süreçlere etkin olarak katılır.

 


Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

 


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Üniversitemize 2009 ve öncesinde kayıt olan öğrencilere ve 2010 ve sonrasında kayıt olan öğrencilere uygulanan iki tür yönetmelik bulunmaktadır (Yönetmelik 1-Y1; Yönetmelik 2-Y2): Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 2009 ve öncesi girişli öğrenciler 100 üzerinden 50 ve 2010 ve sonrası girişli öğrenciler ise 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek zorundadırlar. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)


Giriş Şartı

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan sistem ile olmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarına göre kabul edilmektedir (Önlisans ve Lisans Programları Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabul Yönergesi). Genel Akademik Değişim Protokolü olan programlara öğrencilerin kabulü, Maltepe Üniversitesi ile işbirliği yapılan (partner) üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (ERASMUS, FARABİ, vb. gibi.) çerçevesinde yapılmaktadır. Konuk öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıt olabilirler. Programı izleyecek yeterlikte dil bilme koşulu aranır.


Başarma Şartları
Kayıt oldukları lisans bölümleri programlarının ders planlarında yer alan derslere yazılarak bu dersleri başarmış, T.C. Maltepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde gösterilen staj ve mezuniyet projesi gibi çalışmaları başarı ile bitirmiş ve GANO’su en az 2.00 olan öğrenciler Üniversite eğitim-öğretimini tamamlamış sayılırlar.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

İngilizce Öğretmenliği Lisans Programı mezunları Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde İngilizce öğretmenliği, devlet ve vakıf üniversitelerinde İngilizce okutmanlığı, benzer bölümlerde araştırma görevliliği, özel sektörde tercümanlık, yapabilecek gerekli bilgi ve beceriler ile donatılmaktadır.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030015978

Qualification Title
English Language Teacher Bachelors Degree Diploma
Awarding BodyMaltepe University
Awarding Body ContactEducation as Institution
Awarding Body Urlhttps://www.maltepe.edu.tr/en/contact-information
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023
TQF Level 6
Thematic AreasTeacher training with subject specialization
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Our aim in this programme is to train individuals who are inquisitive, critical towards themselves and the world, equipped with sufficient subject-matter knowledge and who follow national and international literature, apply current methods and approaches in foreign language education, become good models in the classroom to their students.
Key Competencies-
Further Info

There are two types of regulations (Regulation 1-Y1; Regulation 2-Y2): for students who enrolled in 2009 or before and for students who enrolled in 2010 or after. To complete the available courses in the programme (a total of 240 ECTS credits) successfully, all of students who enrolled in 2009 or before have to get at least 50 points out of 100 and students who enrolled in 2010 or after are required to achieve 2.00 on a 4.00 weighted grade point average. To graduate from the programs students should get at least DD in all of the courses provided.

Quality Assurance-
Access Requirements

The admission of students to the programmes is made according to the Student Selection and Placement Centre (OSYM – University entrance exam) within the framework set by the regulations of Higher Education Council (HEC). After students inform the Student Selection and Placement Centre about what programmes they want to study at, students are placed in the related programmes according to their scores they got from the exam. Foreign students are admitted to the related programmes with the scores of internationally acceptable exams such as SAT, ACT or are admitted to the related programmes with their high school graduation grades (Undergraduate and Graduate Programmes for Foreign Students Admission Guidelines). The admission of students of General Academic Exchange Protocol to the related programmes are done within the framework of the bilateral agreements (ERASMUS, FARABI, etc) signed between Maltepe University and the partner universities. Guest students may enrol into the courses in this programme, if the related academic unit approves. Sufficient language knowledge is required to monitor the programme.

Conditions for SuccessStudents who enrolled in the courses in the course plans of their undergraduate programs and succeeded in those courses, and those who successfully completed the internships and graduation projects included in TC Maltepe University Associate Degree and Bachelor Degree Teaching, Training and Testing Regulation with a General Point Average of minimum 2.00 are considered as graduates.
Progression Paths (Relationship Type)

English Language Teaching Program graduates are furnished with skills and knowledge that will make them work as a English language teacher at the state and private schools within the body of Ministry of National Education, as a English Language Lecturer or a research assistant in the ELT departments of the state and foundations universities, and as a translator in private sector.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030015978


Qualification Title
English Language Teacher Bachelors Degree Diploma

Awarding Body
Maltepe University

Awarding Body Contact
Education as Institution


Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Our aim in this programme is to train individuals who are inquisitive, critical towards themselves and the world, equipped with sufficient subject-matter knowledge and who follow national and international literature, apply current methods and approaches in foreign language education, become good models in the classroom to their students.

Key Competencies
-

Further Info

There are two types of regulations (Regulation 1-Y1; Regulation 2-Y2): for students who enrolled in 2009 or before and for students who enrolled in 2010 or after. To complete the available courses in the programme (a total of 240 ECTS credits) successfully, all of students who enrolled in 2009 or before have to get at least 50 points out of 100 and students who enrolled in 2010 or after are required to achieve 2.00 on a 4.00 weighted grade point average. To graduate from the programs students should get at least DD in all of the courses provided.


Quality Assurance
-

Access Requirements

The admission of students to the programmes is made according to the Student Selection and Placement Centre (OSYM – University entrance exam) within the framework set by the regulations of Higher Education Council (HEC). After students inform the Student Selection and Placement Centre about what programmes they want to study at, students are placed in the related programmes according to their scores they got from the exam. Foreign students are admitted to the related programmes with the scores of internationally acceptable exams such as SAT, ACT or are admitted to the related programmes with their high school graduation grades (Undergraduate and Graduate Programmes for Foreign Students Admission Guidelines). The admission of students of General Academic Exchange Protocol to the related programmes are done within the framework of the bilateral agreements (ERASMUS, FARABI, etc) signed between Maltepe University and the partner universities. Guest students may enrol into the courses in this programme, if the related academic unit approves. Sufficient language knowledge is required to monitor the programme.


Conditions for Success
Students who enrolled in the courses in the course plans of their undergraduate programs and succeeded in those courses, and those who successfully completed the internships and graduation projects included in TC Maltepe University Associate Degree and Bachelor Degree Teaching, Training and Testing Regulation with a General Point Average of minimum 2.00 are considered as graduates.

Progression Paths (Relationship Type)

English Language Teaching Program graduates are furnished with skills and knowledge that will make them work as a English language teacher at the state and private schools within the body of Ministry of National Education, as a English Language Lecturer or a research assistant in the ELT departments of the state and foundations universities, and as a translator in private sector.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode