Yeterlilik Kodu

TR0030015681

Yeterlilik Adı
Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans Diploması
Sorumlu KurumOrdu Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi Cumhuriyet Yerleşkesi Cumhuriyet Mahallesi, 52200 Altınordu/Ordu
Sorumlu Kurum URLhttp://www.odu.edu.tr/
Yönelim-
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Veterinerlik
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Su ürünleri yetiştiriciliğini farklı boyutları ile değerlendirir.
  • Su ürünleri hastalıkları ve tedavi yöntemleri konusunda bilgi sahibi olur.
  • Balıklar ve özelliklerini kavrar.
  • Süt sığırcılığı ve besicilik konusunda detaylı bilgiye sahip olur.
  • Süt sığırcılığı veya besicilik işletme planını kendi başına yapar.
  • Hayvancılıkta kayıt tutmanın önemini anlar.
  • Buzağıların bakımı konusunda bilgi sahibi olur.
  • Laboratuar alanında bilgi sahibi olur, laboratuar cihazlarını bilir tanır ve aktif olarak kullanır.
  • Kimyasal maddeler hakkında bilgi sahibi olur ve bunları aktif şekilde kullanabilir.
  • Kişisel güvenlik önlemlerini bilir.
  • Evcil hayvanlarda üreme organlarının fonksiyonel yapısını kavrar.
  • Seksüel siklusların özellikleri, endokrinolojisi, hormonlar ve klinik kullanımları kavrar.
  • Doğum ve fizyolojisi, güç doğumun neden ve tedavileri, jinekolojik her türlü olgunun fizyolojisini kavrar.
  • Gebelikte karşılaşılabilen patolojik olguları öğrenir.
  • Spermanın biyokimyasal yapısı ile muayenesi hakkında bilgi sahibi olur.
  • Dişilerde östrus belirtileri ile en uygun tohumlama zamanını bilir ve uygular.
  • Koyun ve keçi yetiştiriciliği hakkındaki temel kavramları bilir.
  • Koyun ve keçi ırklarının morfolojik ve fizyolojik karakterlerini bilir.
  • Koyun ve keçide hastalıklar ve sağlık koruma yöntemlerini bilir.
  • Başta tavuk olmak üzere, kanatlı hayvanların infeksiyöz hastalıkları hakkında bilgisi sahibidir.
  • Tavuklarda damızlık üretiminin, kuluçkacılık ve ticari yumurta ile tavuk eti üretim tekniklerinin farkındadır.
  • Genel hayvan besleme ile ilgili temel bilgileri bilir, tek mideli (monogastrik) hayvanlarda, kanatlılarda ve ruminantlarda sindirim farklılıklarının olduğunu görür.
  • Hayvancılıkta kullanılan yem materyallerini tanır ve hakkında temel bilgileri kazanır.
  • Çiftlik hayvanları ile ilgili temel bilgileri bilir, hayvancılık kültürünü oluşturmak ve yerleştirmek için çabalar.
  • Mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak mikrobiyolojik numune alma, mikrobiyolojik analizler için hazırlık yapmayı öğrenir.
  • Seçtiği derslere göre öğrenci farklı canlıların yapılarını ve yapılarındaki değişiklikleri, onlara ait hastalıkları ve tedavilerini, davranışlarını, ekolojilerini, ürünlerinin teknolojik ve biyoteknolojik uygulamalarını ve ekosistemlerini kavrar, elde etiği bilgilerle istatistikî düşünmelerini sağlar.
  • Öğrencilere klinik bilimleri alanında deneyim ve beceri kazandırır, klinik alanında karşılaşacağı problemleri çözme yeteneğini ve bilgisini alır, hasta, hasta sahibi ve hekim ilişkisini öğrenir, nekropsi yaparak ve rapor yazarak bulguları sözlü ve yazılı ifade etme becerisine sahip olur.
  • Organik üretimin önemi, ruminant ve evcil kanatlı hayvanların organik-ekolojik hayvancılık kurallarına göre beslenmelerini öğretmek.
  • Veterinerlikte hayvan hastalıkların önlenmesi ve sağaltımı ile gelişmenin hızlandırılmasında kullanılan ilaçlar hakkında teorik ve uygulamalı bilgi vermek.
  • Enfeksiyöz bir etken olan virusun tanımlar, viral enfeksiyonların organizmadaki gelişim şekillerini ve enfeksiyonlardaki viral etiyolojinin teşhisinde kullanılan teknikleri bilir, parazitler ve paraziterlerin neden olduğu hastalıklar, parazitlerin bulaşma yolları, teşhiş, tedavi ve konakların korunmaları alanlarında beceri kazanır.
  • Temel Genetik bilgi birikimine sahip olur.
  • Canlı organizmayı oluşturan moleküllerin türleri hakkında bilgi vermek, canlı organizmayı oluşturan biyomoleküllerin kimyasal yapılarını (formüllerini) inceleyebilir.
  • Veterinerlik alanında yer alan canlıların anatomisi ve fizyolojisi hakkında bilgi sahibi olur.
  • Canlı sistemlerinin temel birimi olan hücre yapısı ve hücresel olayları moleküler düzeyde öğrenir, doku ve organ fonksiyonlarında hücre içi ve hücreler arası sinyal iletiminin önemi ve canlılarda üreme tiplerini bilir.
  • Gelişen teknolojiye uyum sağlamak için yeterli düzeyde bilgisayar kullanım bilgi ve becerisini, yabancı dil bilgisini, yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini, evrensel ve toplumsal değerlere duyarlı olmayı, çevresi ile iletişim kurmayı, halkın sağlığını ve hijyenin önemini ülke çıkarlarını gözetmeyi, Atatürk ilke ve inkilapları bilir, çevresini koruma ve meslek etik ilkelerini uygular.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenciler staj dışındaki tüm derslerden bir ara sınav ve birde yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna ara sınavın katkısı %40, yılsonu sınavının katkısı ise %60’dır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl/yılsonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Notlar 4’lü sistemle ifade edilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC notu alıp ilgili dönemde 2’nin üzerinde not ortalaması sağlayan adaylar ilgili dersi başarmış sayılırlar.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

1. Lise veya dengi okul diploması,

2. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)’den yeterli puanın alınmış olması.

Başarma ŞartlarıVeterinerlik Bölümü alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için (Laborant ve Veteriner Sağlık Teknikeri ünvanı kazanmak için) öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; 1. Müfredattaki tüm derslerden en az DC derecesiyle geçmiş olmak, 2. 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak, 3. 30 günlük zorunlu staj dönemini tamamlamış olmak ve bu staj için hazırlanan raporlardan geçerli not almak.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bölüm mezunları, çalışma hayatına iki mesleğe birden sahip olarak atılmaktadır. Laborantlık bölümü ile normal hastanelerde ve özel laboratuarlarda laborant unvanı ile çalışabilmektedirler. Veteriner bölümü ile de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı hayvan sağlığı ile ilgili şube müdürlüklerinde, büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftliklerinde, hayvan hastanelerinde, petshoplarda, ilaç fabrikalarında ve firmalarında, belediye mezbahalarında, özel kliniklerde, ve araştırma istasyonlarında yardımcı eleman olarak çalışma imkânlarına sahiptirler. Aynı zamanda program öğrencileri bulundukları bölgenin şartlarına uygun tarımsal üretim kollarında faaliyette gösteren iş kolları veya kendilerine ait tarımsal faaliyette de bulunabilmektedirler. Bunun yanında özel sektörde de nitelikli laborantlık ve veteriner sağlık mezunlarına olan ilgi giderek artmaktadır.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030015681


Yeterlilik Adı
Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans Diploması

Sorumlu Kurum
Ordu Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Cumhuriyet Yerleşkesi Cumhuriyet Mahallesi, 52200 Altınordu/Ordu

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Su ürünleri yetiştiriciliğini farklı boyutları ile değerlendirir.
  • Su ürünleri hastalıkları ve tedavi yöntemleri konusunda bilgi sahibi olur.
  • Balıklar ve özelliklerini kavrar.
  • Süt sığırcılığı ve besicilik konusunda detaylı bilgiye sahip olur.
  • Süt sığırcılığı veya besicilik işletme planını kendi başına yapar.
  • Hayvancılıkta kayıt tutmanın önemini anlar.
  • Buzağıların bakımı konusunda bilgi sahibi olur.
  • Laboratuar alanında bilgi sahibi olur, laboratuar cihazlarını bilir tanır ve aktif olarak kullanır.
  • Kimyasal maddeler hakkında bilgi sahibi olur ve bunları aktif şekilde kullanabilir.
  • Kişisel güvenlik önlemlerini bilir.
  • Evcil hayvanlarda üreme organlarının fonksiyonel yapısını kavrar.
  • Seksüel siklusların özellikleri, endokrinolojisi, hormonlar ve klinik kullanımları kavrar.
  • Doğum ve fizyolojisi, güç doğumun neden ve tedavileri, jinekolojik her türlü olgunun fizyolojisini kavrar.
  • Gebelikte karşılaşılabilen patolojik olguları öğrenir.
  • Spermanın biyokimyasal yapısı ile muayenesi hakkında bilgi sahibi olur.
  • Dişilerde östrus belirtileri ile en uygun tohumlama zamanını bilir ve uygular.
  • Koyun ve keçi yetiştiriciliği hakkındaki temel kavramları bilir.
  • Koyun ve keçi ırklarının morfolojik ve fizyolojik karakterlerini bilir.
  • Koyun ve keçide hastalıklar ve sağlık koruma yöntemlerini bilir.
  • Başta tavuk olmak üzere, kanatlı hayvanların infeksiyöz hastalıkları hakkında bilgisi sahibidir.
  • Tavuklarda damızlık üretiminin, kuluçkacılık ve ticari yumurta ile tavuk eti üretim tekniklerinin farkındadır.
  • Genel hayvan besleme ile ilgili temel bilgileri bilir, tek mideli (monogastrik) hayvanlarda, kanatlılarda ve ruminantlarda sindirim farklılıklarının olduğunu görür.
  • Hayvancılıkta kullanılan yem materyallerini tanır ve hakkında temel bilgileri kazanır.
  • Çiftlik hayvanları ile ilgili temel bilgileri bilir, hayvancılık kültürünü oluşturmak ve yerleştirmek için çabalar.
  • Mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak mikrobiyolojik numune alma, mikrobiyolojik analizler için hazırlık yapmayı öğrenir.
  • Seçtiği derslere göre öğrenci farklı canlıların yapılarını ve yapılarındaki değişiklikleri, onlara ait hastalıkları ve tedavilerini, davranışlarını, ekolojilerini, ürünlerinin teknolojik ve biyoteknolojik uygulamalarını ve ekosistemlerini kavrar, elde etiği bilgilerle istatistikî düşünmelerini sağlar.
  • Öğrencilere klinik bilimleri alanında deneyim ve beceri kazandırır, klinik alanında karşılaşacağı problemleri çözme yeteneğini ve bilgisini alır, hasta, hasta sahibi ve hekim ilişkisini öğrenir, nekropsi yaparak ve rapor yazarak bulguları sözlü ve yazılı ifade etme becerisine sahip olur.
  • Organik üretimin önemi, ruminant ve evcil kanatlı hayvanların organik-ekolojik hayvancılık kurallarına göre beslenmelerini öğretmek.
  • Veterinerlikte hayvan hastalıkların önlenmesi ve sağaltımı ile gelişmenin hızlandırılmasında kullanılan ilaçlar hakkında teorik ve uygulamalı bilgi vermek.
  • Enfeksiyöz bir etken olan virusun tanımlar, viral enfeksiyonların organizmadaki gelişim şekillerini ve enfeksiyonlardaki viral etiyolojinin teşhisinde kullanılan teknikleri bilir, parazitler ve paraziterlerin neden olduğu hastalıklar, parazitlerin bulaşma yolları, teşhiş, tedavi ve konakların korunmaları alanlarında beceri kazanır.
  • Temel Genetik bilgi birikimine sahip olur.
  • Canlı organizmayı oluşturan moleküllerin türleri hakkında bilgi vermek, canlı organizmayı oluşturan biyomoleküllerin kimyasal yapılarını (formüllerini) inceleyebilir.
  • Veterinerlik alanında yer alan canlıların anatomisi ve fizyolojisi hakkında bilgi sahibi olur.
  • Canlı sistemlerinin temel birimi olan hücre yapısı ve hücresel olayları moleküler düzeyde öğrenir, doku ve organ fonksiyonlarında hücre içi ve hücreler arası sinyal iletiminin önemi ve canlılarda üreme tiplerini bilir.
  • Gelişen teknolojiye uyum sağlamak için yeterli düzeyde bilgisayar kullanım bilgi ve becerisini, yabancı dil bilgisini, yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini, evrensel ve toplumsal değerlere duyarlı olmayı, çevresi ile iletişim kurmayı, halkın sağlığını ve hijyenin önemini ülke çıkarlarını gözetmeyi, Atatürk ilke ve inkilapları bilir, çevresini koruma ve meslek etik ilkelerini uygular.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenciler staj dışındaki tüm derslerden bir ara sınav ve birde yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna ara sınavın katkısı %40, yılsonu sınavının katkısı ise %60’dır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl/yılsonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Notlar 4’lü sistemle ifade edilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC notu alıp ilgili dönemde 2’nin üzerinde not ortalaması sağlayan adaylar ilgili dersi başarmış sayılırlar.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

1. Lise veya dengi okul diploması,

2. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)’den yeterli puanın alınmış olması.


Başarma Şartları
Veterinerlik Bölümü alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için (Laborant ve Veteriner Sağlık Teknikeri ünvanı kazanmak için) öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; 1. Müfredattaki tüm derslerden en az DC derecesiyle geçmiş olmak, 2. 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak, 3. 30 günlük zorunlu staj dönemini tamamlamış olmak ve bu staj için hazırlanan raporlardan geçerli not almak.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bölüm mezunları, çalışma hayatına iki mesleğe birden sahip olarak atılmaktadır. Laborantlık bölümü ile normal hastanelerde ve özel laboratuarlarda laborant unvanı ile çalışabilmektedirler. Veteriner bölümü ile de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı hayvan sağlığı ile ilgili şube müdürlüklerinde, büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftliklerinde, hayvan hastanelerinde, petshoplarda, ilaç fabrikalarında ve firmalarında, belediye mezbahalarında, özel kliniklerde, ve araştırma istasyonlarında yardımcı eleman olarak çalışma imkânlarına sahiptirler. Aynı zamanda program öğrencileri bulundukları bölgenin şartlarına uygun tarımsal üretim kollarında faaliyette gösteren iş kolları veya kendilerine ait tarımsal faaliyette de bulunabilmektedirler. Bunun yanında özel sektörde de nitelikli laborantlık ve veteriner sağlık mezunlarına olan ilgi giderek artmaktadır.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030015681

Qualification Title
Laboratory and Veterinary Health Associate Degree Diploma
Awarding BodyOrdu University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.odu.edu.tr/
Orientation-
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasVeterinary
National Occupation Classification -
Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Assess different dimensions of aquaculture.
  • Will have information about aquaculture diseases and treatment methods.
  • Understand the properties and fishes.
  • Will have detailed knowledge of dairy cattle and livestock.
  • Makes their own business plan about dairy cattle breeding or fattening.
  • Understands the importance of keeping livestock record.
  • Knowledge in the care of the calves.
  • Knows knowledge in the field of laboratory and laboratory devices can recognize and actively uses.
  • Will have information about the chemical substances, and actively use them.
  • Knows personal safety precautions.
  • Understand the functional structure of the reproductive organs of domestic animals.
  • Reproductive characteristics, endocrinology, hormones and comprehend clinical uses.
  • Understand birth and physiology, causes and treatments of power delivery, all kinds of gynecological patients the physiology.
  • Learns pathological phenomena encountered in pregnancy.
  • Knowledge about the structure and biochemical examination of semen.
  • Knows signs of oestrus females and apply the most appropriate time for insemination.
  • Knows the basic concepts of sheep and goat production.
  • Knows that sheep and goat breeds morphological and physiological characters, sheep and goat diseases and health protection methods.
  • Has knowledge about particularly in hens’ and poultry’s infectious diseases.
  • Are aware of production of poultry breeding, hatchery and poultry meat production and the commercial eggs techniques.
  • Knows basic information about general animal feeding and sees differences about digestive with monogastric animals, poultry and ruminants.
  • Recognizes the feed materials used in animal husbandry and win the basic information about.
  • Knows basic information about farm animals and efforts to create a culture of livestock and to place.
  • Learns sampling and microbiological methods of analysis in accordance with the legislation and to make preparation for microbiological analyzes.
  • Different courses which chosen by the students learn the structural changes in the structures of living things, and treatment of diseases belong to them, behaviors, ecologies, the technological and biotechnologicial applications of products and they can think statistically about datas from these experiments.
  • Gives students the experience and skills in the field of clinical sciences, clinical talent and knowledge to solve problems in the area is facing, the patient learns the relationship between patient and physician-owned, by the necropsy findings and report writing will have the ability to express verbally and in writing.
  • Learns the importance of organic production, organic-ecological animal husbandry of domestic poultry and ruminant nutrition according to the rules.
  • Have information about veterinary drugs used in the treatment of animal disease prevention and provide them in theoretical and in practical.
  • Defines an infectious causative virus, viral infections, knows the organism that growth on patterns and techniques used in the diagnosis of enfections, viral etiology, parasites,parasitic diseases which caused by parasites, modes of transmission, diagnosis, treatment and protection of hosts.
  • Has a basic knowledge about genetics.
  • Provide information about the types of molecules that make up living organisms, chemical structures of biomolecules.
  • Has information on in the field of anatomy and physiology of the organisms.
  • Learns cellular events in living systems at the molecular level is the basic unit and cell structure, tissue and organ functions in intracellular and intercellular signal transduction and knows the importance and types of organisms, and their reproduction.
  • Knowledge about an adequate level of computer usage to ensure compliance with the developing technology knowledge and skills, knows foreign language, learns awareness of the necessity of lifelong, universal, and to be sensitive to social values, to communicate with its surroundings, to respect their national interests and the importance of public health and hygiene, knows Atatürk principles and revolutions, and applies the principles of environment protection and occupational ethics.
Key Competencies-
Further Info

Students are subjected to one midterm exam and one final exam at each semester from all the courses except the graduation project. The percentage weights of midterm and final exam grades to course success are 40% and 60%, respectively. All exams are evaluated over 100 points. It is obligatory to get at least 50 points from midterm/ final exams. Grading system uses grades based on 0-4 scale. Students getting one of the letter grades of AA, BA, BB, CB and CC are considered to have successfully completed the course. Students getting the letter grade of DC and obtaining a minimum CGPA (cumulative grade point average) of 2.00 out of 4.00 in the related semester are considered to have successfully completed the course.

Quality Assurance-
Access Requirements

1. High school certificate or equivalent,

2. Taking the required score in the YGS exam.

Conditions for SuccessIn order to obtain pre-graduate degree in the department of Veterinary (Laboratory and Veterinary Health Technician to win the title) students are required to; 1. Pass all courses with a grade of at least DC, 2. Maintain a minimum CPGA of 2.00/4.00, 3. 30-day period of compulsory internship to be completed and reports prepared for this internship is available to take notes.
Progression Paths (Relationship Type)

Section graduates in working life as having disposed of the two professions. Laboratory department can work with the title of a normal laboratory technician in hospitals and private laboratories. Veterinary department can work at the Food, Agriculture and Animal Husbandry under the Ministry of branch offices by the animal health, cattle and sheep farms, animal hospitals, petshops, Pharmaceutical factories and companies, the municipal slaughterhouse, in private clinics, and research stations have opportunities to work as assistant. At the same time students of the program showing the regions business units operating in accordance with the requirements of agricultural production in the arms of their own, or may be found in agricultural activities. In addition, graduates from laboratory and veterinary health, qualified technicians in the private sector is becoming increasingly popular.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030015681


Qualification Title
Laboratory and Veterinary Health Associate Degree Diploma

Awarding Body
Ordu University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Assess different dimensions of aquaculture.
  • Will have information about aquaculture diseases and treatment methods.
  • Understand the properties and fishes.
  • Will have detailed knowledge of dairy cattle and livestock.
  • Makes their own business plan about dairy cattle breeding or fattening.
  • Understands the importance of keeping livestock record.
  • Knowledge in the care of the calves.
  • Knows knowledge in the field of laboratory and laboratory devices can recognize and actively uses.
  • Will have information about the chemical substances, and actively use them.
  • Knows personal safety precautions.
  • Understand the functional structure of the reproductive organs of domestic animals.
  • Reproductive characteristics, endocrinology, hormones and comprehend clinical uses.
  • Understand birth and physiology, causes and treatments of power delivery, all kinds of gynecological patients the physiology.
  • Learns pathological phenomena encountered in pregnancy.
  • Knowledge about the structure and biochemical examination of semen.
  • Knows signs of oestrus females and apply the most appropriate time for insemination.
  • Knows the basic concepts of sheep and goat production.
  • Knows that sheep and goat breeds morphological and physiological characters, sheep and goat diseases and health protection methods.
  • Has knowledge about particularly in hens’ and poultry’s infectious diseases.
  • Are aware of production of poultry breeding, hatchery and poultry meat production and the commercial eggs techniques.
  • Knows basic information about general animal feeding and sees differences about digestive with monogastric animals, poultry and ruminants.
  • Recognizes the feed materials used in animal husbandry and win the basic information about.
  • Knows basic information about farm animals and efforts to create a culture of livestock and to place.
  • Learns sampling and microbiological methods of analysis in accordance with the legislation and to make preparation for microbiological analyzes.
  • Different courses which chosen by the students learn the structural changes in the structures of living things, and treatment of diseases belong to them, behaviors, ecologies, the technological and biotechnologicial applications of products and they can think statistically about datas from these experiments.
  • Gives students the experience and skills in the field of clinical sciences, clinical talent and knowledge to solve problems in the area is facing, the patient learns the relationship between patient and physician-owned, by the necropsy findings and report writing will have the ability to express verbally and in writing.
  • Learns the importance of organic production, organic-ecological animal husbandry of domestic poultry and ruminant nutrition according to the rules.
  • Have information about veterinary drugs used in the treatment of animal disease prevention and provide them in theoretical and in practical.
  • Defines an infectious causative virus, viral infections, knows the organism that growth on patterns and techniques used in the diagnosis of enfections, viral etiology, parasites,parasitic diseases which caused by parasites, modes of transmission, diagnosis, treatment and protection of hosts.
  • Has a basic knowledge about genetics.
  • Provide information about the types of molecules that make up living organisms, chemical structures of biomolecules.
  • Has information on in the field of anatomy and physiology of the organisms.
  • Learns cellular events in living systems at the molecular level is the basic unit and cell structure, tissue and organ functions in intracellular and intercellular signal transduction and knows the importance and types of organisms, and their reproduction.
  • Knowledge about an adequate level of computer usage to ensure compliance with the developing technology knowledge and skills, knows foreign language, learns awareness of the necessity of lifelong, universal, and to be sensitive to social values, to communicate with its surroundings, to respect their national interests and the importance of public health and hygiene, knows Atatürk principles and revolutions, and applies the principles of environment protection and occupational ethics.

Key Competencies
-

Further Info

Students are subjected to one midterm exam and one final exam at each semester from all the courses except the graduation project. The percentage weights of midterm and final exam grades to course success are 40% and 60%, respectively. All exams are evaluated over 100 points. It is obligatory to get at least 50 points from midterm/ final exams. Grading system uses grades based on 0-4 scale. Students getting one of the letter grades of AA, BA, BB, CB and CC are considered to have successfully completed the course. Students getting the letter grade of DC and obtaining a minimum CGPA (cumulative grade point average) of 2.00 out of 4.00 in the related semester are considered to have successfully completed the course.


Quality Assurance
-

Access Requirements

1. High school certificate or equivalent,

2. Taking the required score in the YGS exam.


Conditions for Success
In order to obtain pre-graduate degree in the department of Veterinary (Laboratory and Veterinary Health Technician to win the title) students are required to; 1. Pass all courses with a grade of at least DC, 2. Maintain a minimum CPGA of 2.00/4.00, 3. 30-day period of compulsory internship to be completed and reports prepared for this internship is available to take notes.

Progression Paths (Relationship Type)

Section graduates in working life as having disposed of the two professions. Laboratory department can work with the title of a normal laboratory technician in hospitals and private laboratories. Veterinary department can work at the Food, Agriculture and Animal Husbandry under the Ministry of branch offices by the animal health, cattle and sheep farms, animal hospitals, petshops, Pharmaceutical factories and companies, the municipal slaughterhouse, in private clinics, and research stations have opportunities to work as assistant. At the same time students of the program showing the regions business units operating in accordance with the requirements of agricultural production in the arms of their own, or may be found in agricultural activities. In addition, graduates from laboratory and veterinary health, qualified technicians in the private sector is becoming increasingly popular.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.


Url
Open Address