Yeterlilik Kodu

TR0030025729

Yeterlilik Adı
Radyo Televizyon ve Sinema Lisans Diploması
Sorumlu KurumErciyes Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiYenidoğan Mahallesi, Turhan Baytop Sokak No:1, 38280 Talas/Kayseri
Sorumlu Kurum URLhttps://www.erciyes.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Görsel-işitsel teknikler ve medya üretimi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır. Topluma, insana ve toplumsal gelişmelere duyarlı görsel-işitsel iletişimin toplumsal öneminin ve kamusal sorumluluğunun bilincinde olan mesleğini teknolojik değişimler, toplumsal dönüşümler ekseninde eleştirel ve yaratıcı bir tarzda gerçekleştirebilen, kamu yararını gözeten iletişimciler yetiştirmek. Bu program uzaktan eğitim olarak da sunulmaktadır.
Öğrenme Ortamları
  • Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Görsel ve işitsel medyanın üretim süreçlerinin temel unsurları ve aşamalarını; radyo, televizyon ve sinema yapımlarının “yapım öncesi”, “yapım” ve “yapım sonrası” aşamalarında yapılacak işleri bilir.
  • Yayın ortamlarına ve amaca uygun içerik üretiminin temel özelliklerini, işlevlerini, çalışma prensiplerini ve işletimlerini açıklar.
  • Radyo ve televizyon program türleri ile fotoğraf ve film türlerini tanır.
  • Genel olarak İletişim tarihini, radyo-televizyon yayıncılık tarihini ve sinema tarihini açıklar.
  • Yeni medyayı, çoklu medya uygulamalarını ve web tabanlı radyo, televizyon yayın sürecini bilir.
  • Başta görsel-işitsel alanlarla ilgili olmak üzere tüm toplumsal olay ve olguları kavrar; verileri bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler, yorumlar, sorunları ifade eder, tartışır, kanıtlara ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
  • Güncel görsel-işitsel medya endüstrisini oluşturan teknolojik araçları kullanarak “yapım öncesi”, “yapım” ve “yapım sonrası” aşamalarını organize eder ve uygular.
  • Fotografik ve sinematografik dilin, anlatının temel unsurlarını, görsel tasarımın ve kompozisyonun temel ilkelerini , senaryo, radyo ve televizyon program metinlerinin yazım tekniğini kavrar ve uygular.
  • Yerel, ulusal ve ulus ötesi düzeyde siyasi, ekonomik, kültürel ve toplumsal işleyişin kavranmasını sağlayacak disiplinler arası bir bilgi ve yaklaşımı geliştirir. Alanına ait terminolojiyi yerinde ve doğru kullanır.
  • Her türlü görsel-işitsel içeriği tasarlar, yazar, yaratır ve yorumlar. Grafik öğelerini alana özgü içerik üretiminde kullanır.
  • İçerik üreteceği konu ya da sorunla ilgili farklı bilgi kaynaklarına ulaşma becerisini gösterir ve bunları etkin biçimde kullanır.
  • Görsel işitsel dil oluşturma sürecinin tüm unsurlarını kullanır.
  • Alanında kullanılan teknik malzemelerin kapasitesini ve sınırlılıklarını bilerek tasarlar.
  • Görsel-işitsel içerik üretimi alanında ortak çalışma ve işbirliği yapar.
  • Görsel işitsel medyaya ilişkin bilgi birikiminden yararlanarak yaşam boyu öğrenmeye dair olumlu tutum geliştirir.
  • Görsel-işitsel ürünleri eleştirel bakış açısıyla değerlendirir.
  • Çalışacağı mecranın hedef kitlesinin farkında olarak üretimini planlar, medya içeriklerinin ve sinemanın toplumsal, ekonomik ve kültürel etkilerini değerlendirir.
  • Alanıyla ilgili gerçekleştirdiği tüm çalışmalarda ırkçı, cinsiyetçi ve her türlü ayrımcı söylem ve uygulamaları eleştirir, ülke sorunlarını analiz eder ve yorumlar.
  • Medya okur-yazarlığı yetkinliği ile görsel-işitsel metinlerde yer alan farklı anlatı düzeylerini ayırt eder, analiz eder, değerlendirir; siyasal, kültürel, toplumsal ve ekonomik dinamikleri kavrayarak anlatıyı oluşturan temel araçları seçer.
  • Mesleki farkındalık ve sorumluluk sahibi olarak etik değerleri gözetir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Birinci sınıf ve genel not ortalaması 2.00'nin altında olan öğrenciler bir üst sınıflarda ders alamazlar. Genel not ortalaması 2.00 ve üzerinde olan ve genel not ortalaması 2.50'nin altında olan öğrenciler, üstteki en az iki yarıyıl olmak üzere her yarıyılda azami ders yükünü dolduracak kadar ders alabilirler. Genel not ortalaması 1.00-1 arasında olan öğrenciler azami ders yükünün en fazla %75'i oranında ders alabilir. Genel not ortalaması 1.00'in altında olan öğrenciler azami ders yükünün %50'sine kadar ders alabilirler. Öğrenimini 10 yarıyılda tamamlayamayan öğrencilere sekiz ek dönem (dört yıl) verilir. Belirtilen sürelerde mezun olamayan öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 46n maddesinde belirtilen şartlara göre öğrenim ücretini veya ilgili döneme ilişkin öğrenim ücretini ödemek şartıyla öğrenimlerine devam etmek üzere kayıt yaptırabilirler. Bu durumda öğrencilik statüsü ders ve sınavlara katılım dışında öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlanamaz. Uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin cezaları azami öğrenim süresinden sayılmaz. Mezuniyet için gerekli tüm koşulları yerine getiren öğrenciler, normal eğitimden önce mezun olabilirler.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı; İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD)

Başlangıç: 07.04.2021 / Bitiş: 07.04.2026

Giriş Şartı
  • ÖSYM tarafından yapılan merkezi ülke sınavı ile öğrenci seçimi yapılmaktadır. ÖSYM Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzda yer alan gerekli kayıt ve kabul koşulları izlenebilir. Kayıtlar ve kayıt belgeleri her akademik yıl başında ilan edilir. Detaylar için üniversite ve fakülte web sitesini takip edebilirsiniz.
Başarma Şartları Öğrencinin 4 yıllık bu programdan mezun olabilmesi için zorunlu ve aldığı seçmeli tüm derslerini başarı ile tamamlaması gerekir. Bu derece öğretim programında yer alan tüm dersleri başaran, zorunlu stajlarını belirtilen sürede tamamlayan, minimum 240 AKTS kredisini sağlayan ve genel not ortalaması en az 2.00 / 4.00 olan öğrencilere verilir.   
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Günümüzde dijitalleşmeyle birlikte hızla gelişen ve dönüşen kitle iletişim araçlarının en önemli alanlarından olan radyo, televizyon ve sinemanın kültürel, sosyolojik, politik ve ekonomik boyutlarını iyi bilen ve analiz edebilen; etik ilkeleri benimsemiş, hızla değişen ve gelişen iletişim ve yayın teknolojilerine hâkim; radyo, televizyon ve sinema alanlarında uygulama becerisine sahip; kreatif ve üretken medya profesyonellerine ihtiyacı vardır. Öğretim programı aracılığıyla bu ihtiyacı karşılayabilecek düzeyde olan öğrenciler yetiştirilir. Radyo, televizyon ve sinema alanlarının teorik ve teknolojik gereklilikleri hakkında bilgi sahibi olan, bu bilgisini özel ve kamu kuruluşlarında mezun olduktan sonra uygulamaya dökebilen öğrenciler bu kapsamda çeşitli özel ve kamusal yerel/ulusal medya kuruluşlarında içerik üreticisi olarak çalışma imkanına sahip olurlar.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030025729


Yeterlilik Adı
Radyo Televizyon ve Sinema Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Erciyes Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Yenidoğan Mahallesi, Turhan Baytop Sokak No:1, 38280 Talas/Kayseri

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır. Topluma, insana ve toplumsal gelişmelere duyarlı görsel-işitsel iletişimin toplumsal öneminin ve kamusal sorumluluğunun bilincinde olan mesleğini teknolojik değişimler, toplumsal dönüşümler ekseninde eleştirel ve yaratıcı bir tarzda gerçekleştirebilen, kamu yararını gözeten iletişimciler yetiştirmek. Bu program uzaktan eğitim olarak da sunulmaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Görsel ve işitsel medyanın üretim süreçlerinin temel unsurları ve aşamalarını; radyo, televizyon ve sinema yapımlarının “yapım öncesi”, “yapım” ve “yapım sonrası” aşamalarında yapılacak işleri bilir.
  • Yayın ortamlarına ve amaca uygun içerik üretiminin temel özelliklerini, işlevlerini, çalışma prensiplerini ve işletimlerini açıklar.
  • Radyo ve televizyon program türleri ile fotoğraf ve film türlerini tanır.
  • Genel olarak İletişim tarihini, radyo-televizyon yayıncılık tarihini ve sinema tarihini açıklar.
  • Yeni medyayı, çoklu medya uygulamalarını ve web tabanlı radyo, televizyon yayın sürecini bilir.
  • Başta görsel-işitsel alanlarla ilgili olmak üzere tüm toplumsal olay ve olguları kavrar; verileri bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler, yorumlar, sorunları ifade eder, tartışır, kanıtlara ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
  • Güncel görsel-işitsel medya endüstrisini oluşturan teknolojik araçları kullanarak “yapım öncesi”, “yapım” ve “yapım sonrası” aşamalarını organize eder ve uygular.
  • Fotografik ve sinematografik dilin, anlatının temel unsurlarını, görsel tasarımın ve kompozisyonun temel ilkelerini , senaryo, radyo ve televizyon program metinlerinin yazım tekniğini kavrar ve uygular.
  • Yerel, ulusal ve ulus ötesi düzeyde siyasi, ekonomik, kültürel ve toplumsal işleyişin kavranmasını sağlayacak disiplinler arası bir bilgi ve yaklaşımı geliştirir. Alanına ait terminolojiyi yerinde ve doğru kullanır.
  • Her türlü görsel-işitsel içeriği tasarlar, yazar, yaratır ve yorumlar. Grafik öğelerini alana özgü içerik üretiminde kullanır.
  • İçerik üreteceği konu ya da sorunla ilgili farklı bilgi kaynaklarına ulaşma becerisini gösterir ve bunları etkin biçimde kullanır.
  • Görsel işitsel dil oluşturma sürecinin tüm unsurlarını kullanır.
  • Alanında kullanılan teknik malzemelerin kapasitesini ve sınırlılıklarını bilerek tasarlar.
  • Görsel-işitsel içerik üretimi alanında ortak çalışma ve işbirliği yapar.
  • Görsel işitsel medyaya ilişkin bilgi birikiminden yararlanarak yaşam boyu öğrenmeye dair olumlu tutum geliştirir.
  • Görsel-işitsel ürünleri eleştirel bakış açısıyla değerlendirir.
  • Çalışacağı mecranın hedef kitlesinin farkında olarak üretimini planlar, medya içeriklerinin ve sinemanın toplumsal, ekonomik ve kültürel etkilerini değerlendirir.
  • Alanıyla ilgili gerçekleştirdiği tüm çalışmalarda ırkçı, cinsiyetçi ve her türlü ayrımcı söylem ve uygulamaları eleştirir, ülke sorunlarını analiz eder ve yorumlar.
  • Medya okur-yazarlığı yetkinliği ile görsel-işitsel metinlerde yer alan farklı anlatı düzeylerini ayırt eder, analiz eder, değerlendirir; siyasal, kültürel, toplumsal ve ekonomik dinamikleri kavrayarak anlatıyı oluşturan temel araçları seçer.
  • Mesleki farkındalık ve sorumluluk sahibi olarak etik değerleri gözetir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Birinci sınıf ve genel not ortalaması 2.00'nin altında olan öğrenciler bir üst sınıflarda ders alamazlar. Genel not ortalaması 2.00 ve üzerinde olan ve genel not ortalaması 2.50'nin altında olan öğrenciler, üstteki en az iki yarıyıl olmak üzere her yarıyılda azami ders yükünü dolduracak kadar ders alabilirler. Genel not ortalaması 1.00-1 arasında olan öğrenciler azami ders yükünün en fazla %75'i oranında ders alabilir. Genel not ortalaması 1.00'in altında olan öğrenciler azami ders yükünün %50'sine kadar ders alabilirler. Öğrenimini 10 yarıyılda tamamlayamayan öğrencilere sekiz ek dönem (dört yıl) verilir. Belirtilen sürelerde mezun olamayan öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 46n maddesinde belirtilen şartlara göre öğrenim ücretini veya ilgili döneme ilişkin öğrenim ücretini ödemek şartıyla öğrenimlerine devam etmek üzere kayıt yaptırabilirler. Bu durumda öğrencilik statüsü ders ve sınavlara katılım dışında öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlanamaz. Uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin cezaları azami öğrenim süresinden sayılmaz. Mezuniyet için gerekli tüm koşulları yerine getiren öğrenciler, normal eğitimden önce mezun olabilirler.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı; İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD)

Başlangıç: 07.04.2021 / Bitiş: 07.04.2026


Giriş Şartı
  • ÖSYM tarafından yapılan merkezi ülke sınavı ile öğrenci seçimi yapılmaktadır. ÖSYM Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzda yer alan gerekli kayıt ve kabul koşulları izlenebilir. Kayıtlar ve kayıt belgeleri her akademik yıl başında ilan edilir. Detaylar için üniversite ve fakülte web sitesini takip edebilirsiniz.

Başarma Şartları
Öğrencinin 4 yıllık bu programdan mezun olabilmesi için zorunlu ve aldığı seçmeli tüm derslerini başarı ile tamamlaması gerekir. Bu derece öğretim programında yer alan tüm dersleri başaran, zorunlu stajlarını belirtilen sürede tamamlayan, minimum 240 AKTS kredisini sağlayan ve genel not ortalaması en az 2.00 / 4.00 olan öğrencilere verilir.   

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Günümüzde dijitalleşmeyle birlikte hızla gelişen ve dönüşen kitle iletişim araçlarının en önemli alanlarından olan radyo, televizyon ve sinemanın kültürel, sosyolojik, politik ve ekonomik boyutlarını iyi bilen ve analiz edebilen; etik ilkeleri benimsemiş, hızla değişen ve gelişen iletişim ve yayın teknolojilerine hâkim; radyo, televizyon ve sinema alanlarında uygulama becerisine sahip; kreatif ve üretken medya profesyonellerine ihtiyacı vardır. Öğretim programı aracılığıyla bu ihtiyacı karşılayabilecek düzeyde olan öğrenciler yetiştirilir. Radyo, televizyon ve sinema alanlarının teorik ve teknolojik gereklilikleri hakkında bilgi sahibi olan, bu bilgisini özel ve kamu kuruluşlarında mezun olduktan sonra uygulamaya dökebilen öğrenciler bu kapsamda çeşitli özel ve kamusal yerel/ulusal medya kuruluşlarında içerik üreticisi olarak çalışma imkanına sahip olurlar.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030025729

Qualification Title
Radio, Television and Cinema Bachelor's Degree
Awarding BodyErciyes University
Awarding Body ContactYenidoğan Neighborhood, Turhan Baytop Street No:1, 38280 Talas/Kayseri
Awarding Body Urlhttps://www.erciyes.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasAudio-visual techniques and media production
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • It is a higher education program based on secondary education eligibility, covering an eight-semester program and providing training in a specific field of learning or profession. To train communicators who are sensitive to society and human beings; aware of the social importance of audio-visual communication and of their social responsibility,can perform their profession in a critical and creative manner in line with technological changes and social transformations and pursues public interest.
Learning Environments
  • Learning takes place in the form of formal, open or distance education. In addition, practical training is provided as internships or workplace training in laboratories and workshops within higher education institutions or in industry, health institutions and workplaces.
Description
  • Student explains the basic features, functions, working principles and operations of content production suitable for broadcast environments and purposes.
  • Student distinguishes between radio and television programme types, photo and movie types.
  • Student has a general understanding of the communication history, radio-television broadcasting history and cinema history.
  • Student has knowledge of new media, multimedia applications and web-based radio and television broadcasting processes.
  • Student comprehends all social events and phenomena, especially related to audio-visual fields; examines and interprets data with scientific methods and techniques; expresses and discusses problems and develops solutions based on evidence and research.
  • Student organizes and performs "pre-production", "production" and "post-production" activities by using technological tools in the current audio-visual media industry.
  • Student understands and uses the basic elements of photographic and cinematographic language and narrative; the basic principles of visual design and composition, and scenario and script-writing technique for radio and television programme texts.
  • Student develops interdisciplinary knowledge and approach that will provide insight into political, economic, cultural and social processes at local, national and transnational level. Student uses the terminology of his/her field aptly and correctly.
  • Student designs, writes, creates and interprets all kinds of audio-visual content. Student uses graphic elements in the production of content specific to the field.
  • Student demonstrates the ability to access different sources of information about the subject or problem that s/he will produce content about and uses them effectively.
  • Student uses all elements of the audio-visual language creation process.
  • Student makes designs by taking the capacity and limitations of the technical materials used in his/her field into consideration.
  • Student engages in joint work and collaboration in the field of audio-visual content production.
  • Student develops a positive attitude towards lifelong learning by drawing on her/his knowledge of audio-visual media.
  • Student evaluates audio-visual products from a critical perspective.
  • Student plans his/her production by being aware of the target group of the medium s/he will work for, and evaluates the social, economic and cultural effects of cinema.
  • Student criticizes racist, sexist and all kinds of discriminatory discourses and practices in all work he conducts in his/her field, analyses and interprets the problems of the country.
  • Student distinguishes, analyzes and evaluates different narrative levels in audiovisual texts by drawing on his/her media literacy competence, and selects the basic tools that make up the narrative by comprehending the political, cultural, social and economic dynamics.
  • Student follows ethical values with professional awareness and responsibility.
Key Competencies

Graduates have advanced level of key competencies listed below.

  • Literacy proficiency
  • Multilingual proficiency
  • Mathematical competency and competency in science, technology and engineering
  • Digital competency
  • Personal, social and learning-to-learn competency
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurship competency
  • Cultural awareness and expressiveness
Further Info
  • First-year students and students with a GPA below 2.00 cannot take courses in the upper grades. Students with a GPA of 2.00 or above and a GPA of less than 2.50 can take enough courses to fill the maximum course load in each semester, including at least the two semesters above. Students with a GPA between 1.00 and 1 can take courses up to 75% of the maximum course load. Students with a GPA below 1.00 can take courses up to 50% of the maximum course load. Students who cannot complete their education in 10 semesters are given eight additional semesters (four years). Students who cannot graduate within the specified period can register to continue their education, provided that they pay the tuition fee or the tuition fee for the relevant semester in accordance with the conditions specified in Article 46n of Law No. 2547. In this case, student status cannot benefit from other rights granted to students other than participation in courses and exams. The punishments of students who are suspended are not counted towards the maximum education period. Students who meet all the requirements for graduation can graduate before regular education.
Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Name of Accreditation Organization; İletişim Araştırmaları Derneği (ILAD - Communication Research Association)

Access Requirements
  • Student selection is made through the central country examination conducted by ÖSYM. The necessary registration and admission conditions in the ÖSYM Higher Education Programs and Quotas Guide can be followed. Registrations and registration documents are announced at the beginning of each academic year. You can follow the university and faculty website for details.
Conditions for Success In order to graduate from this 4-year program, the student must successfully complete all compulsory and elective courses. This degree is awarded to students who have passed all the courses in the curriculum, completed their compulsory internship within the specified period, provided a minimum of 240 ECTS credits and have a GPA of at least 2.00 / 4.00.
Progression Paths (Relationship Type)

Knowing well and being able to analyze the cultural, sociological, political and economic dimensions of radio, television and cinema, which are among the most important areas of mass media that are rapidly developing and transforming with digitalization today; have adopted ethical principles and are well versed in rapidly changing and developing communication and broadcasting technologies; have practical skills in the fields of radio, television and cinema; It needs creative and productive media professionals. Through the curriculum, students who can meet this need are trained. Students who have knowledge about the theoretical and technological requirements of radio, television and cinema fields and who can put this knowledge into practice after graduation in private and public institutions have the opportunity to work as content producers in various private and public local/national media organizations.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030025729


Qualification Title
Radio, Television and Cinema Bachelor's Degree

Awarding Body
Erciyes University

Awarding Body Contact
Yenidoğan Neighborhood, Turhan Baytop Street No:1, 38280 Talas/Kayseri

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • It is a higher education program based on secondary education eligibility, covering an eight-semester program and providing training in a specific field of learning or profession. To train communicators who are sensitive to society and human beings; aware of the social importance of audio-visual communication and of their social responsibility,can perform their profession in a critical and creative manner in line with technological changes and social transformations and pursues public interest.

Learning Environments
  • Learning takes place in the form of formal, open or distance education. In addition, practical training is provided as internships or workplace training in laboratories and workshops within higher education institutions or in industry, health institutions and workplaces.

Description
  • Student explains the basic features, functions, working principles and operations of content production suitable for broadcast environments and purposes.
  • Student distinguishes between radio and television programme types, photo and movie types.
  • Student has a general understanding of the communication history, radio-television broadcasting history and cinema history.
  • Student has knowledge of new media, multimedia applications and web-based radio and television broadcasting processes.
  • Student comprehends all social events and phenomena, especially related to audio-visual fields; examines and interprets data with scientific methods and techniques; expresses and discusses problems and develops solutions based on evidence and research.
  • Student organizes and performs "pre-production", "production" and "post-production" activities by using technological tools in the current audio-visual media industry.
  • Student understands and uses the basic elements of photographic and cinematographic language and narrative; the basic principles of visual design and composition, and scenario and script-writing technique for radio and television programme texts.
  • Student develops interdisciplinary knowledge and approach that will provide insight into political, economic, cultural and social processes at local, national and transnational level. Student uses the terminology of his/her field aptly and correctly.
  • Student designs, writes, creates and interprets all kinds of audio-visual content. Student uses graphic elements in the production of content specific to the field.
  • Student demonstrates the ability to access different sources of information about the subject or problem that s/he will produce content about and uses them effectively.
  • Student uses all elements of the audio-visual language creation process.
  • Student makes designs by taking the capacity and limitations of the technical materials used in his/her field into consideration.
  • Student engages in joint work and collaboration in the field of audio-visual content production.
  • Student develops a positive attitude towards lifelong learning by drawing on her/his knowledge of audio-visual media.
  • Student evaluates audio-visual products from a critical perspective.
  • Student plans his/her production by being aware of the target group of the medium s/he will work for, and evaluates the social, economic and cultural effects of cinema.
  • Student criticizes racist, sexist and all kinds of discriminatory discourses and practices in all work he conducts in his/her field, analyses and interprets the problems of the country.
  • Student distinguishes, analyzes and evaluates different narrative levels in audiovisual texts by drawing on his/her media literacy competence, and selects the basic tools that make up the narrative by comprehending the political, cultural, social and economic dynamics.
  • Student follows ethical values with professional awareness and responsibility.

Key Competencies

Graduates have advanced level of key competencies listed below.

  • Literacy proficiency
  • Multilingual proficiency
  • Mathematical competency and competency in science, technology and engineering
  • Digital competency
  • Personal, social and learning-to-learn competency
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurship competency
  • Cultural awareness and expressiveness

Further Info
  • First-year students and students with a GPA below 2.00 cannot take courses in the upper grades. Students with a GPA of 2.00 or above and a GPA of less than 2.50 can take enough courses to fill the maximum course load in each semester, including at least the two semesters above. Students with a GPA between 1.00 and 1 can take courses up to 75% of the maximum course load. Students with a GPA below 1.00 can take courses up to 50% of the maximum course load. Students who cannot complete their education in 10 semesters are given eight additional semesters (four years). Students who cannot graduate within the specified period can register to continue their education, provided that they pay the tuition fee or the tuition fee for the relevant semester in accordance with the conditions specified in Article 46n of Law No. 2547. In this case, student status cannot benefit from other rights granted to students other than participation in courses and exams. The punishments of students who are suspended are not counted towards the maximum education period. Students who meet all the requirements for graduation can graduate before regular education.

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Name of Accreditation Organization; İletişim Araştırmaları Derneği (ILAD - Communication Research Association)


Access Requirements
  • Student selection is made through the central country examination conducted by ÖSYM. The necessary registration and admission conditions in the ÖSYM Higher Education Programs and Quotas Guide can be followed. Registrations and registration documents are announced at the beginning of each academic year. You can follow the university and faculty website for details.

Conditions for Success
In order to graduate from this 4-year program, the student must successfully complete all compulsory and elective courses. This degree is awarded to students who have passed all the courses in the curriculum, completed their compulsory internship within the specified period, provided a minimum of 240 ECTS credits and have a GPA of at least 2.00 / 4.00.

Progression Paths (Relationship Type)

Knowing well and being able to analyze the cultural, sociological, political and economic dimensions of radio, television and cinema, which are among the most important areas of mass media that are rapidly developing and transforming with digitalization today; have adopted ethical principles and are well versed in rapidly changing and developing communication and broadcasting technologies; have practical skills in the fields of radio, television and cinema; It needs creative and productive media professionals. Through the curriculum, students who can meet this need are trained. Students who have knowledge about the theoretical and technological requirements of radio, television and cinema fields and who can put this knowledge into practice after graduation in private and public institutions have the opportunity to work as content producers in various private and public local/national media organizations.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode