Yeterlilik Kodu

TR0030025923

Yeterlilik Adı
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Lisans Diploması
Sorumlu KurumTrakya Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiTrakya Üniversitesi Rektörlüğü 22030 Balkan Yerleşkesi / EDİRNE Telefonlar +90 (284) 223 42 10-11-12-13 +90 (284) 236 49 81-82-84
Sorumlu Kurum URLhttp://www.trakya.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 14/10/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Psikoloji
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalının amacı 4 yıllık lisans programı ile insana, topluma ve dünyadaki değişim ve sorunlara duyarlı, 21.yy Bilgi Çağı’nda mesleğinin yeni paradigmalarını kavramış, hümanist ve varoluşsal yaşam felsefesini benimsemiş, mesleğinde yeterli ve etik sorumluluk kazanmış; bilgi ve iletişim teknolojilerini etkili olarak kullanan; eğitim, sağlık, sosyal birincil düzeyde önleyici ve koruyucu ruh sağlığı hizmeti sunan psikolojik danışmanlar yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim, örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Alana ilişkin temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve yöntem bilgilerini kazanır.
  • Öğrenilen kavram, kuram, ilke ve teknikleri uygulayarak profesyonel bir şekilde bireysel ve grupla psikolojik danışma ilişkisi kurmak, sürdürmek ve sonlandırır.
  • Bireylerin toplum içerisindeki davranışlarının önemini, temel iletişim becerilerini bilmek ve bireylerin kendilerine dair farkındalık kazanmaları için, dinleme, soru sorma, destekleme, açıklama, bilgilendirme vb. gibi teknikleri kullanır.
  • Bireyin normal ve normal dışı davranışlarına ve davranışlarının dinamiğine ilişkin bir anlayışa sahip olur.
  • Bireylerin kişisel sosyal gelişimlerini desteklemek ve kişisel sorunları ile baş etme becerilerini geliştirmek için rehberlik etkinlikleri düzenleme becerisini kazanır.
  • Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinde konsültasyonun ve süpervizyonun önemini kavrayabilir.
  • Eğitim sistemini, eğitim programını ve okulun örgütsel yapısını kavrayabilir.
  • Bireylerin kariyer gelişimleri sürecinde kendilerini tanımaları ve uygun kararlar vermelerini kolaylaştıracak uygulamalar yapar.
  • Rehberlik ve psikolojik danışma alanında ölçme ve değerlendirme yöntemlerini amaca uygun olarak seçmek kullanmak ve sonuçları değerlendirebilir.
  • Psikolojik danışma ve rehberlik müdahale programlarını geliştirebilir.
  • Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin etkililiğini değerlendirebilir.
  • Bilime ve bilimsel bilgiye, araştırma yöntemlerine ve istatistiksel çözümleme tekniklerine ilişkin bir anlayışa sahip olabilir.
  • Etkili bir rehberlik hizmeti sunabilmek için temel etik kuralları ve mesleğin sınırlılıklarını ve yasal konuları bilmek ve bu konudaki gelişmeleri takip edebilir.
  • Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin niteliğini artırmak ve bilimsel gelişmeleri izlemek için bilgi ve iletişim teknolojilerini etkili biçimde kullanabilir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Programda ölçme ve değerlendirilme kapsamında üniversitemizin öğretim elemanları ve öğrenciler için belirlemiş olduğu ölçme ve değerlendirme kriterleri kullanılmaktadır. Her dönem akademik takvime bağlı kalarak belirlenmiş ara sınav ve final sınavları gerçekleştirilmektedir. Ayrıca dönem başlarında öğretim elemanlarından dekanlık tarafından teorik ve uygulamalı dersler için o dönem tercih edilecek değerlendirme türleri ve bunların nihai nota yüzdelik katkısı istenmektedir. Bir dersten başarılı sayılabilmek için başarı notunun en az CC olması gerekir. Ancak, genel not ortalaması (GNO) CB (2.50) ve üzerinde olan öğrenciler, DD başarı notu ile de başarılı sayılır ve başarı notu, katsayısı 1.50 olmak üzere DB olarak not belgesine geçirilir.

 

100 üzerinden puan değeri

Harf Notu

Katsayı

AA

90-100

4,0

BA

80-89

3,5

BB

70-79

3,0

CB

65-69

2,5

CC

60-64

2,0

DC

50-59

1,5

DD

30-49

1,0

FF

0-29

0

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği

1.05.2023/1.05.2025

Giriş Şartı
  • Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.
  • Usul ve esasları YÖK tarafından belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.
Başarma ŞartlarıProgram 8 yarıyılı içeren, 4 yıllık bir eğitim sürecini kapsamaktadır. Öğrenciler mezun olmaya hak kazanmak için zorunlu derslerin yanında seçmeli dersleri de alarak 147 kredi-240 AKTS’yi başarı ile tamamlayarak mezun olmaya hak kazanırlar.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik lisans programı mezunları; Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda ve rehberlik ve araştırma merkezlerinde, özel okul ve dershanelerde, üniversitelerdeki psikolojik danışma ve rehberlik merkezlerinde psikolojik danışman ve/veya rehber öğretmen olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca, özel eğitim-rehabilitasyon merkezlerinde, endüstri kurumları insan kaynakları birimlerinde ve Adalet Bakanlığı'na bağlı aile ve çocuk mahkemelerinde psikolojik danışman olarak çalışabilmektedirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030025923


Yeterlilik Adı
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Trakya Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Trakya Üniversitesi Rektörlüğü 22030 Balkan Yerleşkesi / EDİRNE Telefonlar +90 (284) 223 42 10-11-12-13 +90 (284) 236 49 81-82-84

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 14/10/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalının amacı 4 yıllık lisans programı ile insana, topluma ve dünyadaki değişim ve sorunlara duyarlı, 21.yy Bilgi Çağı’nda mesleğinin yeni paradigmalarını kavramış, hümanist ve varoluşsal yaşam felsefesini benimsemiş, mesleğinde yeterli ve etik sorumluluk kazanmış; bilgi ve iletişim teknolojilerini etkili olarak kullanan; eğitim, sağlık, sosyal birincil düzeyde önleyici ve koruyucu ruh sağlığı hizmeti sunan psikolojik danışmanlar yetiştirmektir.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim, örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Alana ilişkin temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve yöntem bilgilerini kazanır.
  • Öğrenilen kavram, kuram, ilke ve teknikleri uygulayarak profesyonel bir şekilde bireysel ve grupla psikolojik danışma ilişkisi kurmak, sürdürmek ve sonlandırır.
  • Bireylerin toplum içerisindeki davranışlarının önemini, temel iletişim becerilerini bilmek ve bireylerin kendilerine dair farkındalık kazanmaları için, dinleme, soru sorma, destekleme, açıklama, bilgilendirme vb. gibi teknikleri kullanır.
  • Bireyin normal ve normal dışı davranışlarına ve davranışlarının dinamiğine ilişkin bir anlayışa sahip olur.
  • Bireylerin kişisel sosyal gelişimlerini desteklemek ve kişisel sorunları ile baş etme becerilerini geliştirmek için rehberlik etkinlikleri düzenleme becerisini kazanır.
  • Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinde konsültasyonun ve süpervizyonun önemini kavrayabilir.
  • Eğitim sistemini, eğitim programını ve okulun örgütsel yapısını kavrayabilir.
  • Bireylerin kariyer gelişimleri sürecinde kendilerini tanımaları ve uygun kararlar vermelerini kolaylaştıracak uygulamalar yapar.
  • Rehberlik ve psikolojik danışma alanında ölçme ve değerlendirme yöntemlerini amaca uygun olarak seçmek kullanmak ve sonuçları değerlendirebilir.
  • Psikolojik danışma ve rehberlik müdahale programlarını geliştirebilir.
  • Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin etkililiğini değerlendirebilir.
  • Bilime ve bilimsel bilgiye, araştırma yöntemlerine ve istatistiksel çözümleme tekniklerine ilişkin bir anlayışa sahip olabilir.
  • Etkili bir rehberlik hizmeti sunabilmek için temel etik kuralları ve mesleğin sınırlılıklarını ve yasal konuları bilmek ve bu konudaki gelişmeleri takip edebilir.
  • Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin niteliğini artırmak ve bilimsel gelişmeleri izlemek için bilgi ve iletişim teknolojilerini etkili biçimde kullanabilir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Programda ölçme ve değerlendirilme kapsamında üniversitemizin öğretim elemanları ve öğrenciler için belirlemiş olduğu ölçme ve değerlendirme kriterleri kullanılmaktadır. Her dönem akademik takvime bağlı kalarak belirlenmiş ara sınav ve final sınavları gerçekleştirilmektedir. Ayrıca dönem başlarında öğretim elemanlarından dekanlık tarafından teorik ve uygulamalı dersler için o dönem tercih edilecek değerlendirme türleri ve bunların nihai nota yüzdelik katkısı istenmektedir. Bir dersten başarılı sayılabilmek için başarı notunun en az CC olması gerekir. Ancak, genel not ortalaması (GNO) CB (2.50) ve üzerinde olan öğrenciler, DD başarı notu ile de başarılı sayılır ve başarı notu, katsayısı 1.50 olmak üzere DB olarak not belgesine geçirilir.

 

100 üzerinden puan değeri

Harf Notu

Katsayı

AA

90-100

4,0

BA

80-89

3,5

BB

70-79

3,0

CB

65-69

2,5

CC

60-64

2,0

DC

50-59

1,5

DD

30-49

1,0

FF

0-29

0


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği

1.05.2023/1.05.2025


Giriş Şartı
  • Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.
  • Usul ve esasları YÖK tarafından belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.

Başarma Şartları
Program 8 yarıyılı içeren, 4 yıllık bir eğitim sürecini kapsamaktadır. Öğrenciler mezun olmaya hak kazanmak için zorunlu derslerin yanında seçmeli dersleri de alarak 147 kredi-240 AKTS’yi başarı ile tamamlayarak mezun olmaya hak kazanırlar.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik lisans programı mezunları; Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda ve rehberlik ve araştırma merkezlerinde, özel okul ve dershanelerde, üniversitelerdeki psikolojik danışma ve rehberlik merkezlerinde psikolojik danışman ve/veya rehber öğretmen olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca, özel eğitim-rehabilitasyon merkezlerinde, endüstri kurumları insan kaynakları birimlerinde ve Adalet Bakanlığı'na bağlı aile ve çocuk mahkemelerinde psikolojik danışman olarak çalışabilmektedirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030025923

Qualification Title
Guidance and Psychological Counseling Undergraduate Diploma
Awarding BodyTrakya University
Awarding Body ContactTrakya Üniversitesi Rektörlüğü 22030 Balkan Yerleşkesi / EDİRNE Phone +90 (284) 223 42 10-11-12-13 +90 (284) 236 49 81-82-84
Awarding Body Urlhttp://www.trakya.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 14/10/2024
TQF Level 6
Thematic AreasPsychology
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The aim of the Guidance and Psychological Counseling Department of Trakya University Faculty of Education is to train psychological counselors who are sensitive to changes and problems in people, society, and the world, who have grasped the new paradigms of their profession in the 21st-century Information Age, who have adopted a humanist and existential philosophy of life, who have gained sufficient and ethical responsibility in their profession, who use information and communication technologies effectively, and who provide preventive and protective mental health services at the primary level of education, health, and social.

Learning Environments

Education and training in the form of formal, open or distance education is carried out. In addition, higher education institutions in laboratories and workshops or in industry, healthcare as internship or workplace training in institutions and workplaces Practical training is provided.

Description

• To gain knowledge of basic concepts, theories, principles and methods related to the field

• To establish, maintain and end individual and group counseling relationships professionally by applying the concepts, theories, principles and techniques learned

• To know the importance of individuals' behaviors in society, basic communication skills and to use techniques such as listening, asking questions, supporting, explaining, informing etc. for individuals to gain awareness about themselves

• To have an understanding of individuals' normal and abnormal behaviors and the dynamics of their behaviors

• To gain the ability to organize guidance activities to support individuals' personal social development and to develop their skills in coping with their personal problems

• To be able to understand the importance of consultation and supervision in psychological counseling and guidance services

• To be able to understand the education system, education program and organizational structure of the school

• To make applications that will facilitate individuals to know themselves and make appropriate decisions during their career development process

• To be able to choose and use measurement and evaluation methods in the field of guidance and psychological counseling in accordance with the purpose and to evaluate the results.

• To be able to develop psychological counseling and guidance intervention programs

• To be able to evaluate the effectiveness of psychological counseling and guidance services

• To have an understanding of science and scientific knowledge, research methods and statistical analysis techniques

• To be able to know the basic ethical rules, the limitations of the profession and legal issues in order to provide an effective guidance service and to follow the developments in this regard

• To be able to use information and communication technologies effectively to increase the quality of psychological counseling and guidance services and to follow scientific developments

Key Competencies

Has advanced level of the following key competencies:

• Literacy competence

• Multilingual competence

• Mathematical competence and competence in science, technology and engineering

• Digital competence

• Personal, social and learning to learn competence

• Citizenship competence

• Entrepreneurial competence

• Cultural awareness and expression competence

Further Info

In the program, the measurement and evaluation criteria determined by our university for academic staff and students are used. Each semester, midterm and final exams are held in accordance with the academic calendar. In addition, at the beginning of the semester, the faculty members are asked by the dean's office to specify the evaluation types to be preferred for theoretical and practical courses that semester and their percentage contribution to the final grade. In order to be considered successful in a course, the success grade must be at least CC. However, students with a general grade point average (GPA) of CB (2.50) and above are also considered successful with a DD success grade and the success grade is recorded on the transcript as DB with a coefficient of 1.50.

 

AA

90-100

4,0

BA

80-89

3,5

BB

70-79

3,0

CB

65-69

2,5

CC

60-64

2,0

DC

50-59

1,5

DD

30-49

1,0

FF

0-29

0

Quality Assurance

Quality Assurance to monitor the quality of higher education programs;

• Council of Higher Education is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by Council of Higher Education, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by Council of Higher Education.

• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by Council of Higher Education. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by Council of Higher Education. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum: Council of Higher Education determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by Council of Higher Education on these issues.

1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of Council of Higher Education after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by Council of Higher Education on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Turkish Higher Education Quality Council (THEQC) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by THEQC regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by THEQC also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the THEQC legislation.

Accreditation Agency Name; Association for Evaluation and Accreditation of Teacher Education Programs

Access Requirements

• Graduating from secondary education institutions or foreign secondary education institutions whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and meeting the conditions for admission to undergraduate programs of higher education institutions.

• Being placed in the relevant undergraduate program of the higher education institution as a result of the central exam conducted by the Evaluation, Selection and Placement Center (ÖSYM), the procedures and principles of which are determined by YÖK

Conditions for SuccessThe program covers a 4-year education period consisting of 8 semesters. In order to be eligible to graduate, students must take elective courses in addition to compulsory courses and successfully complete 147 credits-240 ECTS.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the Psychological Counseling and Guidance undergraduate program can work as psychological counselors and/or guidance teachers in schools and guidance and research centers affiliated with the Ministry of National Education, private schools and private teaching institutions, and psychological counseling and guidance centers in universities. They can also work as psychological counselors in private education-rehabilitation centers, human resources units of industrial institutions, and family and child courts affiliated with the Ministry of Justice.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030025923


Qualification Title
Guidance and Psychological Counseling Undergraduate Diploma

Awarding Body
Trakya University

Awarding Body Contact
Trakya Üniversitesi Rektörlüğü 22030 Balkan Yerleşkesi / EDİRNE Phone +90 (284) 223 42 10-11-12-13 +90 (284) 236 49 81-82-84

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 14/10/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The aim of the Guidance and Psychological Counseling Department of Trakya University Faculty of Education is to train psychological counselors who are sensitive to changes and problems in people, society, and the world, who have grasped the new paradigms of their profession in the 21st-century Information Age, who have adopted a humanist and existential philosophy of life, who have gained sufficient and ethical responsibility in their profession, who use information and communication technologies effectively, and who provide preventive and protective mental health services at the primary level of education, health, and social.


Learning Environments

Education and training in the form of formal, open or distance education is carried out. In addition, higher education institutions in laboratories and workshops or in industry, healthcare as internship or workplace training in institutions and workplaces Practical training is provided.


Description

• To gain knowledge of basic concepts, theories, principles and methods related to the field

• To establish, maintain and end individual and group counseling relationships professionally by applying the concepts, theories, principles and techniques learned

• To know the importance of individuals' behaviors in society, basic communication skills and to use techniques such as listening, asking questions, supporting, explaining, informing etc. for individuals to gain awareness about themselves

• To have an understanding of individuals' normal and abnormal behaviors and the dynamics of their behaviors

• To gain the ability to organize guidance activities to support individuals' personal social development and to develop their skills in coping with their personal problems

• To be able to understand the importance of consultation and supervision in psychological counseling and guidance services

• To be able to understand the education system, education program and organizational structure of the school

• To make applications that will facilitate individuals to know themselves and make appropriate decisions during their career development process

• To be able to choose and use measurement and evaluation methods in the field of guidance and psychological counseling in accordance with the purpose and to evaluate the results.

• To be able to develop psychological counseling and guidance intervention programs

• To be able to evaluate the effectiveness of psychological counseling and guidance services

• To have an understanding of science and scientific knowledge, research methods and statistical analysis techniques

• To be able to know the basic ethical rules, the limitations of the profession and legal issues in order to provide an effective guidance service and to follow the developments in this regard

• To be able to use information and communication technologies effectively to increase the quality of psychological counseling and guidance services and to follow scientific developments


Key Competencies

Has advanced level of the following key competencies:

• Literacy competence

• Multilingual competence

• Mathematical competence and competence in science, technology and engineering

• Digital competence

• Personal, social and learning to learn competence

• Citizenship competence

• Entrepreneurial competence

• Cultural awareness and expression competence


Further Info

In the program, the measurement and evaluation criteria determined by our university for academic staff and students are used. Each semester, midterm and final exams are held in accordance with the academic calendar. In addition, at the beginning of the semester, the faculty members are asked by the dean's office to specify the evaluation types to be preferred for theoretical and practical courses that semester and their percentage contribution to the final grade. In order to be considered successful in a course, the success grade must be at least CC. However, students with a general grade point average (GPA) of CB (2.50) and above are also considered successful with a DD success grade and the success grade is recorded on the transcript as DB with a coefficient of 1.50.

 

AA

90-100

4,0

BA

80-89

3,5

BB

70-79

3,0

CB

65-69

2,5

CC

60-64

2,0

DC

50-59

1,5

DD

30-49

1,0

FF

0-29

0


Quality Assurance

Quality Assurance to monitor the quality of higher education programs;

• Council of Higher Education is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by Council of Higher Education, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by Council of Higher Education.

• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by Council of Higher Education. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by Council of Higher Education. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum: Council of Higher Education determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by Council of Higher Education on these issues.

1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of Council of Higher Education after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by Council of Higher Education on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Turkish Higher Education Quality Council (THEQC) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by THEQC regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by THEQC also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the THEQC legislation.

Accreditation Agency Name; Association for Evaluation and Accreditation of Teacher Education Programs


Access Requirements

• Graduating from secondary education institutions or foreign secondary education institutions whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and meeting the conditions for admission to undergraduate programs of higher education institutions.

• Being placed in the relevant undergraduate program of the higher education institution as a result of the central exam conducted by the Evaluation, Selection and Placement Center (ÖSYM), the procedures and principles of which are determined by YÖK


Conditions for Success
The program covers a 4-year education period consisting of 8 semesters. In order to be eligible to graduate, students must take elective courses in addition to compulsory courses and successfully complete 147 credits-240 ECTS.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the Psychological Counseling and Guidance undergraduate program can work as psychological counselors and/or guidance teachers in schools and guidance and research centers affiliated with the Ministry of National Education, private schools and private teaching institutions, and psychological counseling and guidance centers in universities. They can also work as psychological counselors in private education-rehabilitation centers, human resources units of industrial institutions, and family and child courts affiliated with the Ministry of Justice.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode